Meer over:
kijk nouBelgen hangen hun vlag dan ook vaak niet aan een stok maar draperen deze (met de banen horizontaal) vanuit een raam.
[In de Nederlandse Grondwet komt de nationale vlag niet voor.] Beste redactie. Eenvoudig te googelen. Het ontbreekt niet alleen in de grondwet. Er is überhaupt geen wetgeving over vlaggen in Nederland. Er is een vlaggenwet uit 1937 die nooit is aangenomen en er bestaat een vlaginstructie voor overheidsgebouwen en lagere overheden. De burgers wordt gevraagd die instructie te volgen, maar het staat burgers vrij de vlag ondersteboven te hangen. http://www.vlaginstructies.nl/
De Vlaginstructie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwet-en-statuut/documenten-en-publicaties/brieven/2013/06/03/gewijzigde-algemene-vlaginstructie-n-a-v-de-troonswisseling.html Vermoedelijk bestaat er nog een hogere bepaling, die de vlaginstructie mogelijk maakt. maar het is nu vrijdagmiddag, dus rustig aan.
Ach zij hangen wel meer zaken verkeert ,maar daarom zijn het geen slechte buren .
In een land waar "koffie verkeerd" een gangbaar en geaccepteerd begrip in de horeca is maalt men niet om zulke feiten.
Voilà, Mr Taapken, als u het de Belg vraagt, hier is er één. Een Belg en tevens Nederlandstalige Brusselaar geboren in Vlaanderen. Volgens mij is België het beste bewijs dat het natie-voelen waar u over spreekt een heel erg rekbaar begrip is. Momenteel doen de Rode Duivels het relatief goed op het WK. Mocht u de kans krijgen om eens in Brussel te komen zien: ik zag nog nooit zoveel Belgische vlaggen wapperen (al dan niet ondersteboven) aan balkons, uit vensters, zelfs autospiegels zijn hier tegenwoordig overwegend zwart-geel-rood bekleed. Anderzijds: vandaag exact een maand geleden waren het hier verkiezingen voor het nationale, regionale en Europese parlement met als resultaat een klinkende overwinning voor de Vlaams-Nationalistische N-VA die momenteel lijkt uit te draaien op een nieuwe politieke impasse. Of kiezers kozen voor de Vlaams-gezindheid van die partij dan wel voor hun conservatief en economisch neo-liberaal programma, laat ik in het midden. Feit blijft wel dat het in de twintigste eeuw aangebrande en wat stoffige Vlaams nationalisme een nieuw elan heeft gevonden. Aan Waalse kant bestaat een wallingantisme niet of nauwelijks. Over het algemeen houdt men het daar bij het oude België (de koning is daar ook veel populairder). Nationalisme is in België net zoals zoveel in ons land een nóg complexer dan dat het al is. Want parallel met het Belgisch nationalisme en het uitbouwen van de Belgische natie in 1831 (door hoofdzakelijk de Franstalige liberale burgerij en elite), kende België vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw een Vlaams-Nationalistische beweging, die aanvankelijk streed om culturele (taal) erkenning binnen België en later ook sociale en politieke eisen op tafel legde. De partijleden van Bart De Wevers N-VA kregen afgelopen week van de partijtop instructies over hoe ze mochten communiceren over de Rode Duivels. Het enige wat ze mochten zeggen was dat 'de Rode Duivels goed bezig' zijn. Ze beseffen dus goed dat zelfs Vlaams-nationalisten zich nu mateloos onpopulair zouden maken om tijdens het WK anti-Belgische uitspraken te doen. Wat ik dus merk, Mr. Taapken, is dat wij in België heel erg pragmatisch omgaan met het begrip natie. Dat kan ook niet anders in een land waar drie gemeenschappen bijna 200 jaar relatief vredig samenleven in wat intussen een federatie is van drie gewesten. Eén van die gewesten is dan nog de door zovele Nederlanders onbekende en onbeminde hoofdstad van Europa, Brussel. De stad waar alle nationaliteiten van de hele wereld vertegenwoordigd zijn en waar het dus, geloof me vrij, tijdens een WK élke dag feest is.
Leuk..! Dat een verongelijkte nationalist de kleuren meteen na het lanceren van de grondwet overhoop gooide spreekt boekdelen. En zo bleef dat al die jaren, maar de grondwet bleef onveranderd en zie hier het probleem. Zie dat er maar eens uit te krijgen. Da's net alsof je John Ewbank vraagt het Wilhelmus te herschrijven. "Wilhelmus, daar sta je dan op de dag dat je wist die zou komen ♫♪♫" Afijn, 183 jaar nadat de Holanders uit het Belgische rijk zijn geslagen staat de verse nationalist De Wever klaar om ditmaal de Franstaligen zijn België uit te rammen. Als dat eenmaal een feit is zullen de kleuren ook wel weer herschikt worden. Ik denk dat Wilders dan nog wel een interessante suggestie heeft :-)
--- Dit bericht is verwijderd —
Het is eigenlijk al jaren bekend. Ik begrijp ook niet waarom het nu ineens pas een kwestie geworden is.
De oudste versie van de Nederlandse vlag ontstond in 1572. Willem van Oranje werd toen stadhouder van Holland en Zeeland. Deze vlag was ook meteen uniek, het was namelijk de eerste vlag ter wereld met drie evenwijdige banen. De kleuren waren oranje-wit-blauw en niet zoals nu rood-wit-blauw. Wit en blauw waren de “huiskleuren”van het Prinsdom Oranje in Frankrijk. De Oranjebaan werd toegevoegd als persoonlijk eerbetoon aan Willem I. Overigens is het geen toeval dat de kleur en het Franse Prinsdom dezelfde naam dragen; de Romeinen noemden de lei uit die steek zo en die was oranje van kleur. Zowel de kleur als het Prinsdom zijn dus naar die klei genoemd. In de eerste periode van het ontstaan van de oranje-wit-blauwe vlag, ook wel Prinsenvlag genoemd, was de volgorde van de kleuren vaak nog willekeurig en werden vaak veelvouden van drie banen gebruikt. In 1579 – bij de Unie van Utrecht- werd de Prinsenvlag de vlag voor alle Zeven Provinciën. Twintig jaar later werd de volgorde van de kleuren vastgelegd en kreeg de vlag de vorm zoals we het vandaag de dag kennen. Echter, met een verschil; namelijk een oranje baan in plaats van de rode baan van nu. Die verandering was het gevolg van wat je een klassiek staaltje van Hollandse nuchterheid zou kunnen noemen. Op zee bleek namelijk dat het contrast van de drie kleuren niet groot genoeg was. Hierdoor kon er verwarring ontstaan over de herkomst van het schip. Oranje bleek als kleur niet handig in het gebruik, maar waarschijnlijk speelt de kwaliteit van de gebruikte kleurstoffen in die tijd ook een rol. Rond 1630 heeft de toenmalige Republiek de Nederlanden het oranje vervangen door rood. In de jaren dertig van de vorige eeuw heeft koningin Wilhelmina dat bij Koninklijk Besluit nog eens vastgelegd als “karmozijnrood, wit en kobaltblauw”. Oranje is als wimpel bij de vlag overgebleven en is nog steeds een eerbetoon aan de Oranjes. De kleur staat met zijn vrolijke uitstraling symbool voor de verbondenheid die alle inwoners van Nederland voelen, ongeacht hun onderlinge verscheidenheid. Dat deed het al in 1572 en dat doet het nu nog steeds. Al bijna een half millennium lang. Bron.: http://www.aovinfo.nl/vlagenvolkslied/driekleur/
Joop, "De kleur staat met zijn vrolijke uitstraling symbool voor de verbondenheid die alle inwoners van Nederland voelen, ongeacht hun onderlinge verscheidenheid." Dat is niet waar. er waren heel wat gewesten die er niets mee hadden. Je kon er voor mishandeld worden, bespuugd en uitgekotst. En de republikeinen hebben er ook niet mee gehad. En we zijn toch echt een republiek... en voor mij is Oranje een kleur van waanzinnig, wangedrag, niet denkende massa's die in collectieve deliria verdrinken, nog niet zo erg als het onderbuikgevoel dat populisme losmaakt, maar het staat er niet ver vandaan. In ieder geval mag een tegengeluid niet in het openbaar en wordt je door de politie opgepakt en verwijderd. Verbondenheid... als SP-er begin je je al aardig onkritisch aan te passen. ;-)
Welk denken gaat er schuil achter de behoefte om werkelijkheid en wetgeving met elkaar te vergelijken en discrepanties als relevant nieuws te presenteren? Waarom in hemelsnaam moet vlaggen via een voorschrift gereguleerd worden? Leven we in een totalitaire staat waarin we met zijn allen via dezelfde symbolen de indruk wekken van eenheid. Geef mij maar de Europese vlag.
Horizontaal zou hij meer op de Duitse vlag lijken dan de Nederlandse.
De huidige Duitse driekleur bestaat pas sinds Weimar! De keizerlijke vlag van daarvoor was zwart-wit-rood, in drie even brede horizontale banen.
Wie de discussies tussen Walen en Vlamingen een beetje probeert de begrijpen, komt tot de conclusie dat heel België sinds de oprichting verkeerd was. Vandaar, zo wordt beweerd, dat sommige Belgen zo pro EU zijn, die EU lost de Vlaams Waalse tegenstellingen op, zo schijnt gedacht te worden.
"Walen en Vlamingen een beetje probeert de begrijpen" Dat lukt zelfs een Belg niet.