Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Belgen balen van invasie Nederlanders die lockdown ontvluchten

  •  
28-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Files bij de Belgische grens door Nederlanders

© 27-12-2021, Hazeldonk - Files bij de Belgische grens door Nederlanders die massaal de grens over gaan om te winkelen of naar de kapper te gaan in Belgie. Nederlanders gaan door de lockdown ma

Terwijl omikron sinds vandaag de dominante variant is geworden in Nederland en het land daarom in lockdown, trekken Nederlanders massaal naar België om zich te buiten te gaan aan onder meer shoppen en horecabezoek. Ze negeren daarmee het uitdrukkelijke verzoek van premier Rutte dat niet te doen. De Belgische autoriteiten hebben geen middelen de bezoekersstroom tegen te houden. Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx laat er geen misverstand over bestaan. Het is “asociaal, niet solidair en niet verstandig in tijden van een pandemie”, verklaarde ze tegen over Mischa Blok op NPO Radio 1. De autoriteiten doen hun uiterste best de ongevraagde bezoekers te houden aan de geldende coronamaatregelen.
De grootste stroom trok richting Antwerpen. HLN meldt :
"Zelfs in de treinen richting België waren er dinsdag veel mensen aanwezig. Sommige reizigers konden soms niet met een trein mee omdat die te vol zat. Volgens de reisplanner van de Nederlandse Spoorwegen (NS) was het in meerdere treinen tussen Nederland en België onmogelijk om voldoende afstand te houden. Op Belgische perrons werden reizigers tegengehouden als ze in een trein willen stappen die te vol was. De NMBS heeft de eigen veiligheidsdienst Securail ingezet en hulp gevraagd van de federale spoorwegpolitie."
Ook de politie spreekt van een “abnormale drukte” in Antwerpen. Parkeergarages stonden. Het slechte weer zorgde er tot overmaat van ramp voor dat mensen massaal de horecagelegenheden opzochten.
Geen video? Klik hier.
De toestroom bestaat niet louter uit dagjesmensen, meldt de VRT :
"Veel Nederlanders blijven langer dan een dag. De hotelverenigingen in verschillende steden geven dan ook aan dat er meer Nederlanders logeren in hun hotels dan tijdens andere jaren. Zo goed als alle hotels in pakweg Hasselt en Gent zijn volzet. “Nederlanders zijn goed voor zowat 80 procent van de bezetting”, zegt Rudy De Wit van vzw Hotels in Gent aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Nadat de lockdown in Nederland werd aangekondigd, is het aantal lastminuteboekingen erg gestegen. Het is nu ook vakantie in Nederland waardoor toch heel wat mensen een citytrip plannen naar Gent.”"
Tegenover de NOS verklaren grensoverschrijdende Nederlanders dat ze met hun trips doelbewust de coronamaatregelen ter bescherming van de volksgezondheid willen ontlopen:
"“Wij mogen van Mark Rutte niet in Nederland shoppen. Dus dan moeten wij dat hier doen”, zegt een jongeman uit Den Haag. Een vrouw uit Deventer gaat eten en shoppen in de Belgische stad. “Omdat in Nederland alles dicht is.” En een andere Nederlander, die het Museum aan de Stroom bezoekt, zit “al twee weken thuis”. “Dus we willen er echt even uit.”"
Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt in de media dat de lockdown ontwijkende Nederlanders uiteindelijk de zorg in eigen land in de problemen kunnen brengen: “Want ze ontlopen de maatregelen en ze kunnen hier geïnfecteerd worden, naar huis gaan en daar opgenomen worden als ze ernstig ziek zijn. Anderzijds moeten we niet vrezen dat ze plots de omikronvariant massaal naar hier gaan brengen, want daar hebben we er evenveel van. Maar het moet wel binnen de perken blijven. Maar herinner ik me ook een tijd dat wij exact hetzelfde deden toen de terrassen hier niet open waren, maar wel bij hen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

mijn-mening
mijn-mening31 dec. 2021 - 5:35

Leger bij de grens, oppakken 10 dagen vastzetten en deze zwakbegaafde idioten als ze ziek worden de toegang tot de gezondheidszorg ontnemen en illegaal vuurwerk gelijk maar even in beslag nemen. Waarom moeten wij verantwoordelijk gehouden worden voor dit onverantwoordelijk gedrag. Eigen verantwoording is hier duidelijk op zijn plaatst. Ziekmakend gedrag wat enkel gevolgen moet hebben voor hun die alle regels overtreden en de gevolgen zelf zullen moeten dragen. Gooi wat paracetamol door de brievenbus en wens ze sterkte en als ze geluk hebben misschien een fijn 2022 toegwenst.

Rakker3
Rakker330 dec. 2021 - 14:45

''Belgen balen van invasie Nederlanders die lockdown ontvluchten'' Maar niet alle Belgen balen. Bij de viruswaanzinnige horeca en winkeliers zijn de viruswaanzinnige Nederlanders (met coronapas) van harte welkom. Hoe meer Nederlanders hoe meer dikke winst en dat is het allerbelangrijkste. V https://www.bd.nl/brabant/detailhandel-belgie-nederlanders-welkom-in-winkelsteden-verbazing-bij-brabantse-veiligheidsregio~a0365262/ Voor de bühne proberen Belgische notabelen nog een beetje de schijn op te houden met waarschuwingen. Maar dat lukt niet helemaal. https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4015130/langere-treinen-naar-belgie-door-extreme-drukte-noodzakelijk-kwaad

FredD2
FredD230 dec. 2021 - 7:14

Je moet wel enorm achterlijk zijn als politicus als je dit niet zag aankomen. Dus, ik kan me voorstellen dat de Nederlandse politici dit niet zagen aankomen. Tot nu toe is elke lockdown in Nederland een reactie op het falend beleid van de politiek. Slapen en dan wakker schrikken is het beleid en dit beleid heeft meer levens gekost dan Corona zelf. Is het niet door dood, dan is het wel door het kapot maken van MKB en het laten doordraaien van de jeugd. We hebben dan in Nederland ook geen ergere criminelen en staatsvijanden dan de politici.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2021 - 12:26

« Je moet wel enorm achterlijk zijn als politicus als je dit niet zag aankomen. ……wat zag U allemaal aankomen? Dat er wat mensen de regels gingen ontduiken door ergens naar het buitenland te gaan, waar die regels deels anders zijn voor winkels, horeca en bezoek, dat kon ik ook wel verzinnen en iedereen wel. Dat men in zulke aantallen zijn verantwoordelijkheid ging verzaken viel mij toch wel erg tegen. Maar gezien wat U daarna schetst heeft u nog veel meer vroegtijdig zien aankomen wat vrijwel alle regeringen en deskundigen op dat moment gemist hebben.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 dec. 2021 - 12:05

Gelukkig is er opvang in de regio voor deze plezierzoekers.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2021 - 9:46

Ja maar na terugkeer 10 dagen in quarantaine. Dan een herinburgeringscursus met examen en nog een proefperiode van twee jaar. Tenzij ze inmiddels de meerderheid vormen en dit nieuw normaal is. Dan moet de rest van het volk in het kader van de bijscholing 10 dagen cursus zorgondermijning volgen inclusief vuurwerk afsteken.

Juppé🎗
Juppé🎗29 dec. 2021 - 12:05

Arme Antwerpenaren, arme wolf. Overspoeld worden door de BADs. Bewust Asociale Druiloren.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 17:21

Arme wolf inderdaad. De Antwerpenaars zullen die hordes wel kunnen ontwijken.

Juppé🎗
Juppé🎗30 dec. 2021 - 9:49

Het eerste in ieder geval Danielle. Antwerpenaars zal wel juist zijn. Ze zullen de NLers wel ontwijken door veilig binnen te blijven.

Wieowie
Wieowie30 dec. 2021 - 19:44

Lulkoek, toen België in 2020 in lockdown zat, kwamen zij massaal naar Nederland. Ze moeten nu niet zeuren.

Break on through
Break on through29 dec. 2021 - 11:50

Kun je toch weer mooi zien dat voor domme Hollanders (daar zijn er echt veel en veel te veel van) vertier, vermaak en recreëren toch echt ver, ver boven verheven zijn aan gezondheid, volksgezondheid, veiligheid. Want dat maakt allemaal geen reet uit als wij onze kooplust maar kunnen botvieren.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez29 dec. 2021 - 12:00

'Want dat maakt allemaal geen reet uit als wij onze kooplust maar kunnen botvieren.' Ja raar hè, als mensen hun zuurverdiende centen (waar ze het hele jaar voor gewerkt hebben) uit willen geven tijdens de feestdagen. Neemt u nog een glaasje azijn.

Wieowie
Wieowie29 dec. 2021 - 12:09

Hetzelfde geldt voor Belgen. Toen daar een lockdown was, kwamen ze massaal naar Nederland. Het heeft niets met Holland te maken. https://www.demorgen.be/nieuws/experts-trekken-aan-alarmbel-nu-belgen-massaal-shoppen-en-eten-in-nederland-onaanvaardbaar~bb6badaa/

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard29 dec. 2021 - 11:37

Het was vorige week geweldig in Brugge, Hotel ,kroeg, restaurant, winkels open etc. Perfect en geen enkele drukte. Sterker nog, het was opvallend rustig qua nederlanders. Brugge is blijkbaar een vergeten parel voor nederlanders.. De idioterie van een lockdown in Nederland leidt uiteraard tot dit soort volksverhuizingen. Overigens zou het niet in mijn hoofd opkomen om , met deze beelden in het achterhoofd, naar Antwerpen te gaan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend29 dec. 2021 - 10:42

Over covid doen allerlei waarheden de ronde. Zowel wetenschappelijk onderbouwde als alternatieve. Ook bij de wetenschappelijk onderbouwde waarheden zijn nauwelijks eenduidige conclusies te trekken vanwege onvoldoende kennis (nu b.v. over de ware aard van omikron of de werkzaamheid van de bestaande vaccins hiertegen). Derhalve is e.e.a. ook steeds multi-interpretabel en zie je dat terug in de maatregelen die men per land neemt. Die verschillen nogal. Je kunt dus wel heel makkelijk mensen als asociaal gaan bestempelen maar het is geen wonder dat die door de bomen het bos ook niet meer zien en dus gewoon sociaal willen doen, net als vroeger tijdens het normale normaal. Maar over bos en bomen gesproken; vanmiddag ga ik lekker wandelen in het hier nabijgelegen Reichswald. Lekker rustig i.t.t. de inmiddels platgewalste wandelpaden in de NLse bossen. Daarna lekker ergens een biertje happen dankzij m'n 2G-QR-code-tag. Op dit moment (maar ik hou m'n hart vast voor de toekomst) lekker pragmatisch om zelfs internationaal als brave meegaande burger te boek (te cloud) te staan.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 17:25

De NLse bossen zijn ook veel te klein om er recreanten op los te laten..

JasDon
JasDon29 dec. 2021 - 10:41

Ik ben het met Simons wel eens dat we in NL weinig pijn hebben geleden als gevolg van de Coronamaatregelen, natuurlijk hebben mensen de nodige overlast ervaren. Zoals kinderen die niet naar opvang konden tijdens werktijd, maar de problemen die we ervaarden zijn vooral luxeproblemen. Het is niet dat we opeens 10km moesten gaan wandelen naar een waterput of dat we een hapje minder aten. Te veel pijnsignalen die we hebben ontvangen zijn veel te serieus genomen, zoals kinderen die wat minder vriendjes konden opzoeken of feestjes die niet doorgingen. Niet leuk, maar zelden ernstig. En wat voor mentaliteit hebben daarmee gecreëerd? Eentje waarbij mensen het van zichzelf wel goed vonden dat ze uitzondering op de regel waren, waarbij overtredingen nauwelijks gevolgen hadden en waarbij nu hele volksstammen richting België rijden omdat het 'leed' van niet kunnen winkelen moet worden voorkomen.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend29 dec. 2021 - 12:43

Je stapt wel heel makkelijk over de enorme collaterale schade heen. Duizenden kleine ondernemers aan de bedelstaf gebracht. Duizenden mensen die niet aan hun kwalen en ziektes geholpen kunnen worden. Nog eens duizenden diagnoses van bv kanker of hartfalen die missen in de statistieken. Veel pubers en jongvolwassenen met ernstige psychische klachten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik weet het nu ook nog niet maar de tijd zal leren wat erger was; de middelen of de kwaal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2021 - 21:40

'dat we in NL weinig pijn hebben geleden als gevolg van de Coronamaatregelen' Dat geldt voor mensen in loondienst, waar jij er waarschijnlijk eentje van bent. Misschien eens tijd om je bubbel te verlaten. Ga bijv eens met wat ondernemers of ernstig zieke mensen praten dan hoor je wel andere verhalen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 10:39

In Zweden is het erg rustig. Momenteel kun je er alleen naar binnen met een negatief testresultaat ook als je volledig gevaccineerd bent.

3 Reacties
Jozias2
Jozias229 dec. 2021 - 11:06

@danielle Een test kost ongeveer 14 euro. Als je wat met 4 personen wil gaan drinken, lunchen of eten komt die 56 euro er dus bij. Als er op een zaterdag 10% van de mensen naar de horeca wil moet je bijna 2 miljoen mensen testen op 1 dag. Totaal onuitvoerbaar.

LHTJ
LHTJ29 dec. 2021 - 12:14

@jozias Danielle bedoeld het land binnen. In horeca en cultuur instellingen is dat niet van toepassing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 13:16

[Danielle bedoeld het land binnen. ] inderdaad. Voor het museum moet je een tijdslot boeken. Het is er aangenaam rustig.

FromValue
FromValue29 dec. 2021 - 10:05

Dit kon je op je vingers natellen natuurlijk - Tijdens de feestdagen als enige land in een volledige lockdown, door een falende overheid die te laat met een booster campagne begon door eigenwijs gerommel van de medische elite in de Gezondheidsraad en OMT. Dan kun je moord en brand schreeuwen over de capaciteit in de zorg; het draagvlak heb jezelf verkruimeld en je bent zelf indirect verantwoordelijk voor een 5-daags Vlaams superspread event. Misschien is de meest verstandige stap wel het versoepelen van de maatregelen hier in NL om beter te spreiden...

Tom Lucassen
Tom Lucassen29 dec. 2021 - 9:37

Wat een stelletje idioten. Dat ze maar beseffen dat er mensen dood liggen te gaan op IC en anderen al maanden wachten op een operatie omdat dit soort klootjesvolk denkt maar overal recht op te hebben.

1 Reactie
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard29 dec. 2021 - 11:42

Beste Tom, Dat jouw intelligentie zicht op een bedenkelijk dieptepunt bevindt blijkt wel uit je reactie. Degene die naar België gaan zijn gevaccineerd want anders kom je nergens binnen. De reden dat mensen maanden wachten op een vaccinatie komt door de asociale houding van de ongevaccineerden die de IC bedden in meerendeel bezet houden. Kortom de België ganger treft hier geen enkele blaam.

frankie48
frankie4829 dec. 2021 - 8:38

Vlaanderen bij Nederland voegen! Als die splitsingsoptie van Vlaamse kant ooit nog eens voorbij gaat komen omdat Wallonië een kostenpost voor hun is, nou dan weten wij Nederlanders het antwoord wel.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ29 dec. 2021 - 13:51

Laten we dan zoveel mogelijk mensen blij maken. Oost- Vlaanderen met Brabant, Limburg en Niederrhein samenvoegen en een nieuw Hertogdom van maken. Dat gebied is cultureel, traditioneel en qua taal toch al met elkaar verbonden en heeft meer met elkaar dan met Den Haag, Brussel of Berlijn en gezien het beleid en de investeringen heeft Den Haag, Brussel en Berlijn ook niet veel met die gebieden ver weg van hun ivoren torens.

mijn-mening
mijn-mening29 dec. 2021 - 7:35

Nog een rede om coronapatiënten geen voorrang meer te geven op de IC. Gevalletje van eigen schuld dikke bult.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen29 dec. 2021 - 9:37

Ik zou ze naar Madagascar sturen. Allemaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 13:18

Niet doen. Madagascar is overbevolkt en heeft al genoeg problemen....

pahan
pahan29 dec. 2021 - 7:01

Met die mentaliteit waren ze in Nederland ook hun eigen gang gegaan. Niet druk om maken. Nu is het wel jammer dat we geen gezichten en kentekens mogen vastleggen, dit is toch bij uitstek de manier om voor te sorteren op triage.

EricDonkaew
EricDonkaew29 dec. 2021 - 1:30

Je kunt niet van dé Balende Belg spreken. De een zal inderdaad balen. Uit angst voor het virus, maar ook omdat men rust wil. Maar Belgische ondernemers, vooral in bepaalde bedrijfstakken, balen echt niet. Nederlandse ondernemers dan weer wel. Het geld moet wel ergens worden verdiend.

geitenbreier
geitenbreier29 dec. 2021 - 0:29

Wat een gezeur.Europa zonder grenzen dat was toch de ultieme utopie ? Kudde immuniteit was de boodschap van de grote leider, wordt daar aan gewerkt, weer niet goed ! Vlamingen vrijwel allemaal dubbel geprikt en ook al volop boosteren. Die van Ranst zorgt met zijn doemdenkerij voor zo,n groot nocebo effect, daar kunnen de Hollandse dagjes mensen niet tegen op.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout28 dec. 2021 - 22:22

Mijn dochter woont in Zurenborch, een km van station, ik kom er vaak maar doe al in de trein net of ik een Belg ben. Ik snap hélemaal waarom Belgen etc... Dikwijls bekruipt me schaamte jegens mijn landgenoten, en nog niet eens omdat ze zo onbeschoft gesticulerend figureren over de Meir, maar meer omdat ze veel te hard en te onbeleefd hun taal met ei- en aai-klanken uitslaan. Ook op café, ze hebben géén manieren.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ29 dec. 2021 - 12:35

Hannes doet het zelf wel maar doet dan net of hij een Belg is. Dan mag het wel. Overigens ben ik het wel met Hannes eens, ik erger me ook altijd aan schreeuwerige arrogante Hollanders van boven de moerdijk als ik ergens in den vreemde ben.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 dec. 2021 - 21:29

Had mijn vakantie in Nederland geannuleerd vanwege de quarantaine die zowel op de heenreis als de terugreis zou volgen. Blijkbaar ben ik inmiddels flink "verduitst" te denken dat regels daadwerkelijk ook voor mij gelden.

Thuiszitter
Thuiszitter28 dec. 2021 - 20:49

Waar die mensen zin in hebben zeg, zag de beelden vanuit Anvers , man man dan heb je toch een gaatje in je kop als je daarheen gaat. En een lol dat we hebben gehad …..

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie29 dec. 2021 - 8:59

Ik zou nog niet dood gevonden willen worden in België, maar dat is ook waar wanneer er geen pandemie heerst.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard29 dec. 2021 - 11:39

Winterdepressie; Volgens mij ben jij nog chagrijnig als je dood wordt gevonden.

Hernandez
Hernandez28 dec. 2021 - 20:40

Kom nou toch.. genoeg Belgen die ook in Nederland gingen shoppen toen het daar wat minder ging..

4 Reacties
Volrin
Volrin29 dec. 2021 - 8:39

Two wrongs don't make a right.

Zandb
Zandb29 dec. 2021 - 8:52

Hernandez En drie maal raden wie daar van baalden.

Pieter15
Pieter1529 dec. 2021 - 9:59

In Zeeuws-Vlaanderen waren we daar gewoon blij mee. Die 351 doden aan of met Corona met een gemiddelde leeftijd van >80 in 2 1/2 jaar 'pandemie' staat in geen verhouding tot wat er stuk gemaakt wordt.

mijn-mening
mijn-mening31 dec. 2021 - 5:54

Kom nou toch Hernandez. Als je buurman zijn pik eraf snijd, doe jij het dan ook?

Winterdepressie
Winterdepressie28 dec. 2021 - 19:58

Vooral de Belgische middenstand.. Die baalt! Open kunnen zijn en extra klandizie hebben.Balen man! Gelukkig heeft de Nederlandse middenstand het lekker rustig momenteel. Vinden ze fijn!

1 Reactie
Volrin
Volrin29 dec. 2021 - 8:40

De Belgische middenstand beseft maar al te goed dat deze toestroom van NL-ers de kans op een Belgische lockdown drastisch verhoogt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 dec. 2021 - 19:41

Gek is het niet. Met alle respect maar hoe verzin je het ook om als enige land in heel europa een dergelijk zware lockdown tijdens de feestdagen in te voeren. Misschien zit ik er er naast en kunnen anderen me er op wijzen maar volgens mij hebben we momenteel een unieke wereldpositie met deze maatregelen. De lockdown was (in mijn ogen) te zwaar in verhouding met de daadwerkelijke situatie in de ziekenhuizen en daarom verliezen heel erg veel mensen hun wil om zich er aan te houden. Als de overheid onredelijk is gaan mensen zich onredelijk gedragen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 dec. 2021 - 8:37

Ergens hebt u wel een punt . Geloofwaardig is het dan niet echt. Maar de Belgen en anderen hadden de booster al maanden . Dus we zitten weer in de puree dankzij Rutte die het allemaal geen zak uit lijkt te maken .

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 11:37

Rutte houdt vakantie in eigen land (?) en houdt zich waarschijnlijk ook aan de andere voorschriften.

Wieowie
Wieowie28 dec. 2021 - 19:39

Wat een gezeur. Eerst kwamen de Belgen massaal naar Nederland. https://www.demorgen.be/nieuws/experts-trekken-aan-alarmbel-nu-belgen-massaal-shoppen-en-eten-in-nederland-onaanvaardbaar~bb6badaa/ Wat zei de Belgische overheid? Dat Nederland ook maar in lockdown moest. Want overal dezelfde regels.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr328 dec. 2021 - 20:19

Grappig hoe verschillend er toen en nu gereageerd wordt. De uitkomst is wel gelijk, het ligt aan Nederland(ers), tja...

JasDon
JasDon28 dec. 2021 - 21:29

Was start van de pandemie, toen hadden ze (België) meer gelijk dan ooit met hun maatregelen en verwijten.

JasDon
JasDon28 dec. 2021 - 19:22

Die mensen die achteraan aansloten in de file zijn gewoon te laat vertrokken. Als ze dat de volgende keer beter doen is er helemaal niets aan de hand.