Belastingdienst zadelt burger op met groene btw-rekening
• 25-10-2014
• leestijd 2 minuten
Een Vandaag: Groene energie doelstellingen kabinet falen … PvdA is woedend en vraagt om opheldering bij minister Kamp
Buurtbewoners die gezamenlijk groene energie willen opwekken met zonnepanelen krijgen geen btw-voordeel van de Belastingdienst. Daardoor is het voor burgers niet aantrekkelijk mee te doen met zulke groene projecten. Een miscalculatie van de overheid, want die had bedacht dat door dit soort initiatieven de doelstellingen uit het energieakkoord worden gehaald.
In het energieakkoord is afgesproken dat in 2020 een miljoen mensen gebruik maakt van duurzaam opgewekte energie. Eén van de initiatieven heet de zogenoemde postcoderoos-regeling. Daarbij kunnen buurtbewoners die geen geschikte daken hebben, zonnepanelen op andere daken plaatsen, terwijl iedereen die meedoet een korting krijgt op de energiebelasting.
Volgens Ernst van der Leij werkt het initiatief niet. Hij leidt een van de eerste lokale coöperaties met zonnepanelen in Eindhoven en berekende dat het alleen maar rendabel is als er ook geen btw afgedragen hoeft te worden over de opgewekte energie. Daarmee ligt volgens hem het risico van het energiezuinige project bij de burger en niet bij de overheid. “Schandalig”, zegt hij in Een Vandaag.
PvdA-Kamerlid Jan Vos is woedend en gaat minister Kamp van Economische Zaken om opheldering vragen.
Dit is heel triest en niet acceptabel. Ik ga minister Kamp naar de kamer roepen en vragen of hij de regeling eenvoudiger kan maken en de btw niet betaald hoeft te worden.
Kamp beloofde de Kamer dat hij naar de btw-regels zou kijken, maar heeft dit nog steeds niet gedaan. Van der Leij en zijn buurtbewoners hebben onlangs het verzoek gekregen de btw over hun opgewekte energie te betalen. De energiedoelstellingen van dit kabinet liggen flink onder druk. Eerder bleek dat met de huidige plannen slechts 12 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt in plaats van de gehoopte 14 procent.