Joop

Belastingdienst vordert schadevergoeding Groningers langs andere weg bij hen terug

  •    •  
24-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3672434417_a34d337da3_o

© cc-foto: mysic_mabel https://flic.kr/p/6AwbNM

SP-Kamerlid Sandra Beckerman werd ziedend toen ze ontdekte wat de Belastingdienst in petto heeft voor Groningers die lijden onder de gevolgen van gaswinning. De slachtoffers blijken de schadevergoeding die ze ontvangen – deels – weer terug te moeten betalen en wel door verminderd recht op toeslagen. Beckerman twitterde :
"Het wordt steeds absurder! Groningers die, vaak na jaren strijd, geld krijgen om hun schade door #gaswinning te repareren hebben minder recht op en zorgtoeslag en/of kindgebonden budget! Ik ga hier direct kamervragen over stellen! Mensen kunnen zo voor onmogelijke keuze worden gesteld: of schade gaswinning repareren of genoeg geld voor zorg en kind(eren). Dat mag niet gebeuren! Belastingdienst moet afblijven van schadeloosstelling gaswinning"
Beckerman linkte naar een document van de Belastingdienst waarin staat:
Wat betekent de vergoeding voor aardbevingsschade voor mijn toeslagen? Een vergoeding voor de schade veroorzaakt door de aardbevingen in Groningen kan gevolgen hebben voor uw toeslagen. Maar alleen als die vergoeding uw inkomen of vermogen verhoogt. Verhoogt de belaste schadevergoeding uw inkomen? Dan verhoogt dat ook uw toetsingsinkomen. Dat inkomen gebruiken we voor de berekening van uw toeslagen.
Gevolgen van de schadevergoeding op uw vermogen en uw toeslagen Niet alleen uw inkomen, maar ook de hoogte van uw vermogen heeft invloed op uw toeslag. Kreeg u in 2018 een schadevergoeding? En bezit u dat bedrag op 1 januari 2019 nog geheel of gedeeltelijk? Dan verhoogt dat uw vermogen. Dat geldt ook als de hoogte van uw schadevergoeding bekend is, maar op 1 januari nog niet aan u uitbetaald. In beide gevallen heeft dat gevolgen voor uw toeslag 2019.
Beckerman merkt op:
"De dader (Shell) krijgt een lucratieve belastingdeal en hoeft ruim 7 miljard minder belasting te betalen. De slachtoffers met schade gaswinning worden gepakt door de belastingdienst. Omgekeerde wereld! Waar is onze deal?"
cc-foto: mystic_mabel
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Tom Meijer
Tom Meijer1 jul. 2018 - 14:55

Overigens staat er dit weekend een aanvraag voor een verandering (niet vermindering) van de concessie voor gaswinning bij Bergen (NH) in de krant. Alle ogen zijn op Groningen gericht, niet verwonderlijk natuurlijk, maar ondertussen gaat de winning buiten die regio gewoon door.

holiday
holiday25 jun. 2018 - 17:49

Uiteindelijk worden wij allemaal gestraft, de gasprijs gaat tussen de 3 en 4 honderd euro per jaar per gezin meer kosten. Reken eens uit hoeveel belasting dat per jaar meer inkomsten is. Misschien moet de regering eens minder geld gaan uitgeven aan oncontroleerbare uitkeringen naar buitenlandse gastarbeiders die als god in hun eigen land wonen van ons geld en asielzoekers die die op één adres wonen en toch allemaal een eigen uitkering krijgen. En zo kan ik er nog wel een paar opnoemen.

Piet de Geus
Piet de Geus25 jun. 2018 - 8:18

Gezien de voorgeschiedenis zou heffing van kansspelbelasting meer voor de hand liggen.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 14:06

Dan wel een kansspel met nauwelijks kans op prijzen. Er zijn 25.000 gedupeerden met schade aan onroerend goed wegens gaswinning. Na tien jaar is bij nog geen 700 gedupeerden de schade hersteld en betaald. Met dit tempo duurt het nog 300 jaar voor alle benadeelden schadeloosgesteld zijn. Innen gaat de belastingdienst aanzienlijk beter af dan betalen, dat is zeker.

msj_meijerink
msj_meijerink25 jun. 2018 - 6:49

De mensen bij de belastingdienst zijn bij hun sollicitatie niet op fijngevoeligheid en empathisch vermogen geselecteerd, maar op het minutieus toepassen van de opgestelde regels.

Hiltermann
Hiltermann25 jun. 2018 - 6:18

Onbeschofter dan de Nederlandse belastingdienst zul je niet makkelijk kunnen vinden. Schadevergoedingen als inkomen belasten is niets nieuws, het overkomt slachtoffers van verkeersongevallen en mishandeling regelmatig. Een schadevergoeding is geen inkomen alleen begrijpt de belastingdienst dat nog steeds niet. Door de uitkering van een schadevergoeding neemt het vermogen niet toe. De vergoeding herstelt het vermogen naar de situatie die bestond voordat de schade optrad.

Pake Jeep
Pake Jeep25 jun. 2018 - 5:27

Als de bekend zijnde schade-uitkering, wel bekend is, maar nog niet is uitgekeerd, van invloed is op de toeslagen, dan is de geleden schade dat in negatieve zin ook en kan e.e.a. tegen elkaar worden weggestreept. Het lijkt mij zo helder als glas. Schadevergoeding is compensatie voor geleden schade en kan dus nooit leiden tot inkomensverhoging of vermogenstoename.

punt2
punt225 jun. 2018 - 5:14

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker......

LaBou
LaBou 25 jun. 2018 - 5:08

Inderdaad, de overheid denkt aan de Groningers zoals iemand hier ergens anders opmerkte. Maar dan wel op de manier: met de ene hand nemen en met de andere hand nog meer nemen.

Anoniempje5
Anoniempje525 jun. 2018 - 4:58

Geniaal. Mag ik de volgende streek verzinnen? Omdat we van het Gronings gas af moeten komen er boetes als je huis niet een label A of B heeft. De Groningers met schade krijgen natuurlijk door al die scheuren en kieren nooit een hoger label als G waardoor ze beboet zullen worden elk jaar. Als ze hun huis willen isoleren knoeien ze met bewijsmateriaal en verliezen ze hun recht op een claim. Ze moeten wel direct al de boetes betalen in afwachting van de afhandeling van de schade maar krijgen het misschien terug als ze in het gelijk worden gesteld. Maar als blijkt dat de schade door 'achterstallig onderhoud' komt volgens de 'experts' (ingehuurd door degene die moet uitbetalen) dan wordt de boete verdubbeld. Ze kunnen ook tekenen om af te zien van een claim.

Appie Fries
Appie Fries25 jun. 2018 - 4:51

Hmm dan zou je ook kunnen zeggen dat je meer toeslagen zou krijgen omdat door de schade en waardevermindering van je woning je inkomen verlaagd toch?

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 14:11

Zo werkt het niet Appie Fries. Je hebt schade maar ook een vordering op de Nederlandse staat ter grote van die vordering. De belastingdienst zal ongetwijfeld de schade tegen de vordering wegstrepen waardoor het vermogen gelijk blijft. Dat het nog 50 jaar duurt voor de schade vergoed wordt laat de ambtenaren van de belastingdienst Siberisch koud.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 1:48

Dit is ronduit schofterig. Is dit niet op te lossen door de schade letterlijk te laten herstellen door de overheid, dus rechtstreeks betalen aan de uitvoerder? Ik weet dat inkomsten in natura ook belast worden normaal gezien, maar men zou hier een aparte regeling voor in het leven moeten roepen. Dat heeft men immers ook gedaan met de vrijstelling van schenkbelasting voor mensen die 100,000 euro schonken aan kind of kennis voor besteding aan woning. In het licht van die laatste regeling is het natuurlijk helemaal langs de wilde beesten af. Waarom laat men het niet onder zo'n zelfde soort regeling vallen of roept men hem niet speciaal in het leven. Gezien de eerste regeling we gemakkelijkl kan, moet dit niet zo moeilijk zijn.

robheus2
robheus225 jun. 2018 - 1:13

Dat komt inderdaad doordat het schadebedrag op een persoonlijke rekening terecht komt, terwijl het gewoon in een schadefonds terecht moet komen waar de schade gedeclareerd kan worden. Waarom hebben ze dat niet vantevoren bedacht? PS. Ze kunnen ook uitkeren in aandelen Shell, daar hoef je dan weer géén belasting over te betalen! Absurde wereld!

Karingin
Karingin24 jun. 2018 - 20:40

Hahaha....sorry het is niet om te lachen maar dit is zo typisch Nederlands. Het lijkt me eenvoudig op te lossen, zonder dat de systemen van de Belastingdienst op hol slaan (want dat dreigen ze te doen bij al te ingewikkelde aanpassingen). De schadevergoeding wordt op een aparte rekening speciaal voor dit doel gestort die niet hoeft te worden aangegeven bij de Belastingdienst. De gemaakte kosten worden uiteraard bijgehouden door de woningeigenaar, en kunnen op een later moment apart worden gecontroleerd, desnoods door een aparte instantie. Als het geld toch voor levensonderhoud is gebruikt dient het alsnog opgeteld te worden bij het inkomen. Waarom wordt er trouwens niet een algemeen fonds ingesteld waar alle huiseigenaren uit kunnen putten? Die houdt alles netjes bij en trekt aan de bel als het potje leeg dreigt te raken. Heeft de Belastingdienst niets mee te maken en frauderen lijkt me ook lastiger.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje525 jun. 2018 - 4:49

Goede ideeën maar die gaan uit vanuit de gedachte dat de overheid het eenvoudig wil oplossen en dat lijkt me niet het geval. Eeuwig rekken lijkt de tactiek. Als ze wel voor je ideeën gaan zullen ze het zo doen dat ieder schachtoffer een eigen deal moet maken met de belastingdienst wat ook weer jaren in beslag gaat nemen. Plus ze komen onder constant onderzoek te staan of er toch niet een cent voor levensonderhoud is gebruikt. Dan volgt de discussie wat onder levensonderhoud wordt verstaan en komen er terugbetaal eisen en hoge boetes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 7:00

Vraag is of men dit wil oplossen of dat dit 'staand beleid' is m.b.t. Groningen.

gerryjoris
gerryjoris24 jun. 2018 - 19:51

Ongelofelijk en ronduit schofterig van de Belastingdienst.

Tom Meijer
Tom Meijer24 jun. 2018 - 19:43

Beschamend. Dit kan niet. Welke idioot heeft dit bedacht.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 1:41

TomMeijer Als opa's en opa's sparen voor de kleinkinderen en ze handigen de spaarrekening over dan wordt de ouder ook gekort op toeslagen etc. Het zogenaamde vermogen wordt aan de ouders toegerekend. Zo ook wanneer een ouder een toeslag ontvangt van de partner waarvan hij/zij gescheiden is, voor een of meerdere kinderen en die ouder zit in de bijstand wordt dat totale bedrag op de bijstand gekort.

Anoniempje5
Anoniempje525 jun. 2018 - 4:59

Wiebes zelf tijdens z'n vorige baantje?

Hiltermann
Hiltermann25 jun. 2018 - 13:30

Nee hoor, dateert van lang voor de roemruchte periode Wiebes. De verdenking is wel op zijn plaats, deze praktijk past goed bij Eric Wiebes. Zie de laatste logica van Wiebes. Zodra de gaswinning stopt vervalt de aansprakelijkheid voor schade door aardschokken. Ik verdenk Eric Eng... sorry Wiebes ervan dat hij heeft uitgerekend dat stoppen met de gaswinning voordeliger is dan het uitkeren van schade. Vooropgesteld dat het hem lukt de aansprakelijkheid te beperken tot oude gevallen.