Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst vordert schadevergoeding Groningers langs andere weg bij hen terug

  •  
24-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
3672434417_a34d337da3_o

© cc-foto: mysic_mabel https://flic.kr/p/6AwbNM

SP-Kamerlid Sandra Beckerman werd ziedend toen ze ontdekte wat de Belastingdienst in petto heeft voor Groningers die lijden onder de gevolgen van gaswinning. De slachtoffers blijken de schadevergoeding die ze ontvangen – deels – weer terug te moeten betalen en wel door verminderd recht op toeslagen. Beckerman twitterde :
"Het wordt steeds absurder! Groningers die, vaak na jaren strijd, geld krijgen om hun schade door #gaswinning te repareren hebben minder recht op en zorgtoeslag en/of kindgebonden budget! Ik ga hier direct kamervragen over stellen! Mensen kunnen zo voor onmogelijke keuze worden gesteld: of schade gaswinning repareren of genoeg geld voor zorg en kind(eren). Dat mag niet gebeuren! Belastingdienst moet afblijven van schadeloosstelling gaswinning"
Beckerman linkte naar een document van de Belastingdienst waarin staat:
Wat betekent de vergoeding voor aardbevingsschade voor mijn toeslagen? Een vergoeding voor de schade veroorzaakt door de aardbevingen in Groningen kan gevolgen hebben voor uw toeslagen. Maar alleen als die vergoeding uw inkomen of vermogen verhoogt. Verhoogt de belaste schadevergoeding uw inkomen? Dan verhoogt dat ook uw toetsingsinkomen. Dat inkomen gebruiken we voor de berekening van uw toeslagen.
Gevolgen van de schadevergoeding op uw vermogen en uw toeslagen Niet alleen uw inkomen, maar ook de hoogte van uw vermogen heeft invloed op uw toeslag. Kreeg u in 2018 een schadevergoeding? En bezit u dat bedrag op 1 januari 2019 nog geheel of gedeeltelijk? Dan verhoogt dat uw vermogen. Dat geldt ook als de hoogte van uw schadevergoeding bekend is, maar op 1 januari nog niet aan u uitbetaald. In beide gevallen heeft dat gevolgen voor uw toeslag 2019.
Beckerman merkt op:
"De dader (Shell) krijgt een lucratieve belastingdeal en hoeft ruim 7 miljard minder belasting te betalen. De slachtoffers met schade gaswinning worden gepakt door de belastingdienst. Omgekeerde wereld! Waar is onze deal?"
cc-foto: mystic_mabel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.