Joop

Belastingdienst van plan slachtoffers toeslagenschandaal nog jaren in onzekerheid te houden

  •    •  
08-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2864 keer bekeken
  •  
ANP-447170087

Sommige gedupeerden van het toeslagenschandaal moeten nog tot zeker 2026 wachten voor ze duidelijkheid krijgen of en in welke mate ze gecompenseerd worden. Dat blijkt uit een interne planning van de Belastingdienst in handen van de politieke redactie van Op1. De Belastingdienst spreekt naar buiten toe zelf nog steeds van een wachttijd van een jaar die mogelijk kan oplopen.

Volgens Trouw gaat het om ‘een groep ouders die eerder al 30.000 euro compensatie heeft gehad, maar mogelijk recht heeft op meer’:

In totaal wachten nog 14.500 ouders op deze beoordeling. Daarnaast zijn er nog 19.500 ouders die wachten op deze zogeheten 'integrale beoordeling' omdat ze zijn afgewezen voor die eerste 30.000 euro compensatie. In totaal moet de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) nog meer dan 34.000 zaken bekijken. Het is niet duidelijk hoe lang de UHT nodig heeft per zaak. 

Farid Azarkan (DENK) die in de Tweede Kamer al jaren strijdt voor genoegdoening voor de slachtoffers van de Belastingdienst, noemde de verlenging ‘schandalig’. Hij vindt dat Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) zich nu persoonlijk met de afhandeling moeten gaan bemoeien:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Y-Line
Y-Line8 jun. 2022 - 15:38

En maar aandelen van KLM kopen...

Pietje Puk139
Pietje Puk1398 jun. 2022 - 13:47

Ongeveer drie kwart van de kamer bestaat uit liberale partijen. De liberale ideologie stelt dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met de burger. De complete maatschappij wordt dus overgeleverd aan het bedrijfsleven. De kinderopvang is een onderneming. De bureautjes die "helpen" bij het regelen van de toeslag zijn ook een onderneming. Je kunt op je 10 vingers uittellen dat er problemen gaan ontstaan. MAAR !!! Dat drie kwart van de kamer een liberale partij is, dat is geen toeval. Je moet eerst op die lui STEMMEN, voordat zij in de kamer komen. Daarom heten die verkiezingen ook "tweede kamer verkiezingen". DUS. Ga eerst maar eens aan je mammie en pappie vragen op welke partij zij stemden. En vervolgens aan je oma en opa, tante en oom, neefje en nichtje. En vergeet je buren, vrienden en collega's niet. Als die mensen jou al antwoord geven, dan weet je meteen wie Gino heeft vermoord. De asociale egoïsten die op liberale partijen stemmen en zodoende de psychiatrie kapot hebben "bezuinigd". Liberalisme = moord op bestelling. Of het nou gaat om kleine kindjes, de uitstoot van Tata Steel en Dupont (teflon), de weigering om de handel in hardrugs aan te pakken of het instellen van een eigen risico van 400 euro, dat er voor zorgt dat arme mensen niet naar de huisarts durven, om er een tijdje later achter te komen dat de tumor is uitgezaaid en er niets meer aan te doen is.

1 Reactie
Primarch
Primarch9 jun. 2022 - 7:59

Ik zou u wel 100 likes willen geven. Het cliché 'het volk krijgt de leider die het verdient!' Is hier prima op zijn plaats.

Sonic2
Sonic28 jun. 2022 - 11:43

Het was ook een fantastisch plan al die dwang maatregelen in 2013. Al die geweldige hysterie die er was. Het was totaal verantwoord. En het is een totale verrassing dat het tot mensonterende taferelen heeft geleid. Laten we vooral de regels in de Bijstand, Wajong strenger maken. En de participatiewet ook. De goeden gaan echt niet onder de kwaden leiden. Laten we de overheid kleiner en effectiever maken. Ik laat even mijn cynische ondertoon varen. Wat mij betreft gaat iedereen die in 2013 een rol speelde er uit. Van Wilders tot alle VVD kamerleden. Van PvdA kamerleden to GL'ers. Iedereen die hier voor stemde, verdient het om op te hoepelen. Inktzwarte pagina

3 Reacties
Kipzonderkop1
Kipzonderkop18 jun. 2022 - 14:49

''Ik laat even mijn cynische ondertoon varen. Wat mij betreft gaat iedereen die in 2013 een rol speelde er uit. Van Wilders tot alle VVD kamerleden. Van PvdA kamerleden to GL'ers.'' Bijna helemaal mee eens S2. Maar vergeet 2012 niet. Het jaar dat de PVV uit Rutte1 stapte omdat de bezuinigingen in verband met de de door de rijken veroorzaakte villahypotheekcrisis te a-sociaal werden. Niet de rijken villabewoners maar juist de armen werden gepakt met afbreken van toeslagen, AOW, pensioenen, verhuurbelasting op sociale woningen etc.) In 2012 kwamen de ''oppositie'' partijen D66, GL en CU de rechtse VVD te hulp met het a-sociale Kunduz akkoord. Dat met behulp van de ''progressieve'' PvdA nog eens in beton gegoten werd in het rechtse Rutte2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012

Y-Line
Y-Line8 jun. 2022 - 15:38

De Bulgarenfraude was daar toch de aanleiding voor?

Sonic2
Sonic29 jun. 2022 - 21:31

@ KipzonderKop Je stapelt fout op fout. Wilders stapte er uit omdat zelfs zijn slaafse achterban er achter kwam wat voor intense leugenaar Wilders is en dat hij al zijn grote woorden niet waar maakte. Toen werd het Wilders te heet onder de voeten en ging hij weg. Sla bovenstaande alinea op en copy paste hem. Gedraag u eens fatsoenlijk KZK en luister eens naar mij, want ik voorspel in de vorige alinea de toekomst voor Forum/Ja21 en BBB. Die ook nooit hun leugens en beloftes uit de campagne zullen waarmaken. De Kunduz coalitie moest de gebruikelijke rotzooi die populisten achter laten opruimen. En daar is heel veel fout gegaan. GL is daarvoor in 2012 gestraft. PvdA terecht in 2017. @ Y-Line De gebruikelijke hysterie sinds de jaren 80 is de oorzaak. Met Stalinistische maatregelen als gevolg. Laffe "rechtse" partijen willen Rutte weg hebben. Liever gaan al die DDR maatregelen in de sociale zekerheid vandaag nog de prullenbak in. Ik opteer niet direct voor een basisinkomen, maar het is wel de goede richting. Rutte hoeft van mij niet weg hierop. Als hij weg moet dan moet eigenlijk zo beetje elke fractieleider weg. Minus die van de SP. Zoveel leiders die aan de verkeerde kant stonden

Halas
Halas8 jun. 2022 - 11:43

"80% van degenen die zich (nog) melden blijken dit te doen op basis van incorrecte gegevens / onterecht doen ( lees: buro-tjes die ze 'helpen')" Gek he dat het weer zo lang duurt, want anders komt er weer een enquete....

3 Reacties
Karingin
Karingin8 jun. 2022 - 14:46

Aha, nou als ze die cijfers kunnen produceren, dan is het dus geen enkel probleem om het kaf van het koren te scheiden hè. Het is wel typisch dat de rechtsreageerders uitsluitend bezig zijn excuses te verzinnen om gedupeerden niet te hoeven compenseren, stiekem nog steeds in de veronderstelling dat het toch allemaal fraudeurs. Zoals de waard is...het lijkt me verstandig als de BD al hun aangiftes van de afgelopen 10 jaar met dezelfde blik onder de loep neemt - of eigenlijk hoeft dat niet eens, gewoon keihard aanslaan met een flinke rente, het is niet of ze zich daar druk maken over bewijs

Y-Line
Y-Line8 jun. 2022 - 15:41

"80% van degenen die zich (nog) melden blijken dit te doen op basis van incorrecte gegevens / onterecht doen ( lees: buro-tjes die ze 'helpen')" Wie of wat quote je?

Y-Line
Y-Line8 jun. 2022 - 15:43

@Karingin Fraude is fraude, en geen fraude is geen fraude. Mensen die recht hebben op dat geld horen dat te krijgen, maar mensen die er geen recht hebben op dat geld horen dat ook niet te krijgen. Dat zijn natuurlijk twee open deuren die ik daar intrap , maar toch vraag ik mezelf af hoe jij fraude met uitkeringen en toeslagen zou aanpakken? (nee, daarmee wil ik niet zeggen dat die mensen frauderen).

Kipzonderkop1
Kipzonderkop18 jun. 2022 - 10:33

Dat het allemaal lang duurt met de afhandeling kinderopvangtoeslag is logisch. De ellende is begonnen met het invoeren van de kinderopvangtoeslag zelf die er vroeger helemaal niet was en ook helemaal niet nodig is of zou moeten zijn. Helaas is er tegenwoordig blijkbaar wel noodzaak dus alle kinderen waar ouders absoluut niet zelf voor kunnen zorgen naar de gratis openbare kinderopvang. Dat het allemaal lang duurt heeft vooral te maken met de slinkse doortrapte fraude die met kinderopvangtoeslag massaal is gepleegd tot in Polen aan toe en tot op de dag van vandaag nog steeds gepleegd wordt. Er zijn zelfs fraudeurs die schadevergoeding vragen die helemaal geen kinderen hebben, laat staan ooit kinderen op kinderopvang hebben gehad, laat staan dat ze daar voor betaald hebben, laat staan dat ze kunnen aantonen dat ze betaald hebben aan opa en oma en/of kennissen. Voor het overige ben ik van mening dat alle kinderen naar de gratis openbare kinderopvang mogen. Kinderopvangtoeslag onmiddellijk afschaffen dus. Racisten die hun kinderen willen segregeren van die ander vanwege afkomst, kleur, religie etc. betalen de kinderopvang maar zelf.

1 Reactie
Satya
Satya8 jun. 2022 - 15:49

"Racisten die hun kinderen willen segregeren van die ander vanwege afkomst, kleur, religie etc. betalen de kinderopvang maar zelf." Segregatie gaat via economische lijnen. Jouw voorstel verandert dus niets. Bewijs daarvoor is het populisme van Trump met niet postcode gebonden scholing. Het heeft in de praktijk niets opgeleverd. Denk dat jouw motivatie deze onzin te blijven herhalen racistisch gemotiveerd is.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker8 jun. 2022 - 10:17

Voordat we met z'n allen 'schandalig schreeuwen' even naar de aantallen. Er moeten in totaal 14.500 dossier zorgvuldig worden beoordeel. Uit antwoorden op Kamervragen in 2020 blijkt dat men per casus moet tellen op gemiddeld 400 uur voor het samenstellen van het dossier en tussen de 9,5 en 74 uur voor het afwikkelen van de zaak (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31066-715.html). Als ik voor het gemak voor dat laatste met gemiddeld 40 uur reken, dan zijn dat 440 uur per dossier. Een fte van 36 uur heeft zo'n 1480 productieve uren. Dat betekent dat 1 fte 3,36 dossiers per jaar kan doen. Als je die 14.500 dossiers in één jaar weg wilt werken, zijn er 4.310 fte nodig. Als je even zoekt dan heeft de UHT 1.139 fte. Dan kost het 4 jaar om al die dossiers te behandelen. 2022 plus vier jaar is 2026. Als je die andere 19.500 ook nog moet bekijken dan komen er nog zes jaar bij. Dan kunnen drie ministers er zich 'persoonlijk mee gaan bemoeien' maar dat verandert hier niets aan. Sterker nog, als nog drie ministers er zich mee gaan bemoeien zal het alleen maar meer tijd gaan kosten. Want die willen allemaal rapportages, overleggen enzovoorts. Laat Azarkan en politiek Den Haag pleiten voor uitbreiding van de Belastingdienst zodat dossiers aan de voorkant de aandacht krijgen die ze verdienen en niet pas als het fout is gegaan.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 12:42

En daarbij opgeteld de tijd die medewerkers, met een gerechtelijke opleiding en achtergrond, die alle tijd moeten besteden aan het zwartlakken van de dossiers, voordat ze naar de desbetreffende slachtoffers en hun advocaten gaan. Sarcasme off De uitkomst van het institutioneel racisme en discriminatie werd in 1 pennenstreek gemaakt, en nu is net als met de gaswinning schade de bijkomende kosten zeer waarschijnlijk een veelvoud van de gelden schade. Het lijkt soms op de verzekeringsmaatschappijen die soms ook 20 jaar bezig zijn om een schade af te handelen. Het voorstel om de belastingdienst uit te breiden is niet nodig gevonden en zo lang dezelfde leidinggevenden het voor het zeggen hebben, wordt er niet als met de gaswinning schade niets opgelost. De chroom 6 slachtoffers wachten ook nog.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker8 jun. 2022 - 15:21

Beste Gimli1955, Die 'ambtenaren' geven onderbouwd aan hoeveel tijd het gemiddeld zal gaan kosten om één schadegeval af te handelen: tussen de 410 en 475 uur. Van een verzekeringsmaatschappij krijg je zo'n inschatting niet. Met die inschatting, het aantal schadegevallen en de beschikbare menskracht hiervoor kost het vier jaar om ze allemaal af te handelen. Dat heeft niets met traineren te maken. Als de politiek (bijvoorbeeld Azarkan) het sneller wil, moet hij pleiten voor meer mensen. Als je die al kunt krijgen want er is schaarste op de arbeidsmarkt. Nu kan hij er ook voor pleiten dat de Belastingdienst die uit het reguliere proces moet halen. Alleen lopen we dan het risico om van de regen in de drup te komen omdat dan het heffen van belastingen en het uitkeren van toeslagen gevaar gaat lopen. Gevaar op 'automatisering' via een algoritme. Dit weer met het risico op herhaling van de ellende. Of hij moet pleiten om al die 34.000 gevallen nogmaals een bedrag ineens te geven zonder in hun dossier te duiken. Dan nog kunnen er mensen zijn die vinden dat ze te weinig hebben gekregen. Dat zullen er dan minder zijn terwijl het aantal mensen dat veel meer krijgt dan hun schade veel groter zal worden.

Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 19:17

Je hebt gelijk over de uitleg, maar het is onacceptabel dat je mensen die eerst 10 jaar of langer onterecht als crimineel zijn behandeld, nu nog tot midden 2026 laat wachten. Er worden op dit moment nog steeds mensen achtervolgt door schuldeisers, waaronder de belastingdienst met aanmaningen en incasso bureaus. Met die €30.000 is voor sommigen een beetje tijd gekocht en is die vergoeding in zijn geheel opgegaan aan het afbetalen van onterecht ontstane schulden incluis rente en boetes door de overheid. Het kan zo zijn dat het optelsommetje klopt, echter moet daar zo snel mogelijk een oplossing gevonden worden. Het is niet de schuld van de slachtoffers dat het zo'n puinhoop is en dat het zo veel gevallen zijn. Deze regering is een kei in het uitstellen van allerlei noodzakelijke oplossingen en het verschuilen achter procedures. Die institutionele procedures hebben voor deze puinhoop gezorgd, en dat moet opgelost worden. Net als met de gaswinning schade wordt hetzelfde rookgordijn opgetrokken en zullen allerlei bureautjes er voor zorgen met de bestaande bureaucratie dat de kosten veel hoger oplopen dan de geleden schade. De marktwerking van de hulpverlening bij het falen van een corrupte regering.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker9 jun. 2022 - 6:35

Beste Gimli1955, Het gaat mij erom dat Azarkan precies hetzelfde doet wat heeft geleid tot dit hele schandaal en dat is blaten zonder te kijken naar de uitvoerbaarheid. De uitvoerders geven in die planning aan wat er binnen de huidige kaders kan. Als hij vindt dat het te lang duurt, moet hij niet spreken van een 'schandalige planning' want met die gegevens is geen andere planning te maken. Dan moet hij er niet een premier en twee ministers aan willen toevoegen, maar uitvoerende capaciteit of met een andere oplossing komen. Het parlement, en Azarkan geeft hier een voorbeeld van, is een kei in het afschuiven van haar eigen verantwoordelijkheid hierin. Al jaren wijzen onderzoeken uit dat de Kamer bij het vaststellen van wetten niet naar de uitvoerbaarheid kijkt en nu doet Azarkan weer hetzelfde. De uitvoerders, de Belastingdienst, gaf al voordat zij verantwoordelijk werden voor de betaling van toeslagen aan dat het niet zo'n goed idee was om dat bij die dienst neer te leggen. Die was goed in innen, niet in uitbetalen en bovendien stond de dienst voor een grote opgave: het vernieuwen van de automatisering voor haar kerntaak terwijl er goed alternatieven waren. De Kamer riep jaren om 'keiharde aanpak van fraude'. Waarschuwingen van een staatsecretaris dat de goeden dan onder de kwaden zouden lijden, werden terzijde geschoven.

Paul250371
Paul2503718 jun. 2022 - 9:11

Je kunt van een sloopkogel geen opbouwende functies verwachten. Deze racistische rovers hebben verstand van roven. Zij moeten plaats maken voor andere die wel verstand hebben van compenseren en opbouwen.

7 Reacties
Van Tax
Van Tax8 jun. 2022 - 9:26

He Paul, de belastingdienst is een van de meest diverse instanties qua personeelsopbouw. Om nu ieder ambtenaar daar voor racist uit te maken is niet netjes. Het probleem is in de basis vooral het verschrikkelijk slechte toeslagensysteem, waardoor het gewoon niet duidelijk is wie wat moet betalen/krijgen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jun. 2022 - 11:43

@ Van Tax (10:25u) - wat een vreemde vergoelijking bied je hier. Er is toch een erkenning geweest van structureel (of: geïnstitutionaliseerd) racisme; en er is toch ook een aankondiging gedaan van 'normoverdragende gesprekken' bij de Belastingdienst? Wie zich in zulke bochten moet wringen om zijn gezicht en/of zijn hachje te redden, die doet een impliciete bekentenis van een groot probleem. Een diverse instantie? 'Een van de meest diverse instanties'? Kan zijn, al is het wat warrig genoteerd van jou. Maar dat wil niet zeggen dat zo een instantie moreel zuiver op de graat is, weet je?

Halas
Halas8 jun. 2022 - 11:44

@Paul Zoals Paul, bijvoorbeeld?

Van Tax
Van Tax8 jun. 2022 - 12:42

@H.C. 1. De belastingdienst is vrij divers in de zin dat het niet alleen witte mannen zijn die daar werken. 2. Er is een verschil tussen iedereen die bij de belastingdienst werkt een racist noemen en het foute beleid dat is gevoerd. 3. Ik vergoelijk niets. Ik zeg alleen dat het kennelijk zo ingewikkeld is dat het idioot veel uren kost om een te berekenen waar iemand recht op heeft. Dat is dus per definitie een waardeloos systeem (met dank aan PvdA die het zo graag wilde invoeren) en de rest van de kamer / de wetgever die het systeem heeft ingevoerd. Dat kan je niet de belastingdienst tegenwerpen - de belastingdienst wilde het niet.

Karingin
Karingin8 jun. 2022 - 14:02

Die hele afdeling verantwoordelijk voor het toeslagenschandaal is overduidelijk racistisch, iedereen met enige weerzin tegen het beleid en de ontstane cultuur is allang vertrokken. Dat ze zich nu weer verschuilen achter "ingewikkeldheid" is een fucking godspe. Duizenden levens zijn verwoest met een gemak waar je koud van wordt, en niet per ongeluk. Dat interesseert ze dus geen reet, en meneer Tax ook niet

Jozias2
Jozias28 jun. 2022 - 14:16

Tuurlijk Karin, Zo’n 1500 mensen waarvan een relatief groot deel van allochtone afkomst die allemaal racistisch zijn. Hoezo generaliseren? en fijn als je zo’n simplistische kijk kunt hebben.

Satya
Satya8 jun. 2022 - 15:45

"Zo’n 1500 mensen waarvan een relatief groot deel van allochtone afkomst die allemaal racistisch zijn." Wat is een relatief groot deel? Een allochtoon kan trouwens ook racistisch zijn naar eigen groep, bij vrij links vind je er een aantal. Dat ze van allochtone afkomst zijn is geen argument om het racisme te bagatelliseren.

Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 8:36

Vervolg Niets is meegevallen, elke keer blijkt de ellende nog groter, nog dieper, nog desastreuzer en nog langer te duren. Het is een patroon van onwil en machtsmisbruik van de overheid. Het institutionele blijft zich voortzetten. Er komt geen oplossing voor de fundamentele problemen, en dat wordt passief door de media gemeld. Geen kritische vragen, geen emotionele uitbarsting of werkelijk inzicht in de onwillige overheid. Het zwart lakken wordt gewoon geaccepteerd alsof de belastingdienst te vertrouwen is en de boel terecht zwart lakt. Het systeem faalt en is institutioneel repressief, de personen die het uitvoeren zijn corrupt en de rechtspraak is zo ingericht dat dat misbruikt kan worden door een onrechtmatige overheid. Ook dit gebeuren zal lethargisch geaccepteerd worden door media en vast door de aanhangers begrijpelijk gevonden worden. Je kunt wachten op brokken, tot een slachtoffer zijn of haar geduld verliest, het merendeel wordt nog steeds lastig gevallen door de belastingdienst en de schuldeisers, omdat er nu 3 jaar na dato nog weinig geregeld is. Het wordt door de media buiten beeld gehouden, er is een docu gemaakt met 5 slachtoffers, van de 47.000 slachtoffers. En die docu sloeg in als een sloopkogel, en er is daarna niets ondernomen om de 47.000 anderen daarbij te betrekken door de MSM. Maar ja, als het over ON gaat, staan ze gereed met de pek en de veren. Hypocriet en meten met 2 maten. Wegkijken bij echt onrecht en wijzen naar een ander narratief.

Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 8:23

Zo lang de uitvoerders van het onrecht niet vervangen worden, blijft het onrecht voortbestaan. Dat geldt ook voor het beleid van Rutte 4, geen nieuwe bestuurscultuur en radicale ideeën. Wat net zo goed nepnieuws blijkt te zijn, maar dat wordt voorspelbaar niet opgepakt door de MSM. Dit is voorspeld en vergelijkbaar met de aanpak gaswinning schade, Chroom 6 vergiftigingen en meer onrechtmatige handelingen en beleid van deze repressieve regering. De kosten om de vergoeding mogelijk te maken, zal een veelvoud zijn van werkelijke schade, en er zullen als sprinkhanen allerlei bureaus opgericht worden om van de overweldigende bureaucratie gebruik te maken om onterecht geld binnen te harken. Weer een verdienmodel voor gesjeesde politici en vriendjes van een falend systeem. Uitstel, ontwijking, bagatellisering, en wegkijken zijn de manier van de overheid, die tezamen met de media de werkelijke problemen verbloemen. Ze zijn liever bezig met het wijzen en beschuldigen van andersdenkenden en in hun ogen subversieve elementen in de samenleving te neutraliseren. Worden de problemen opgelost? Neen, alles wordt al tijden naar de toekomst doorgeschoven incluis het klimaat, het milieu, de pensioen problematiek en alle andere negatieve effecten van een falende overheid. Het klinkt negatief en dat is het ook. Elke keer ontstaat er een nieuwe situatie, die nog slechter is dan de voorgaande. Kijk naar het verloop en de bekendmaking sinds het begin van het Toeslagschandaal.

4 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jun. 2022 - 9:08

@ Gimli1955 - dat heb je uitstekend voor het voetlicht gebracht. Ik had enkele thema's die je noemt zelf ook in gedachten; ik hoef niet in herhalingen te treden, je bent glashelder. Misschien moeten wij nog feller tegenspraak plegen als er opnieuw stukjes ambtenarenproza voorbij komen, bij nog komende affaires. Zo langzamerhand lijkt Nederland op de voormalige DDR. Onze vrijheid is een schijnvrijheid. Elke burger in dit land kan buiten zijn schuld in diepe schulden tuimelen; dit gevaar is qua grootte omgekeerd evenredig aan je inkomen. En ook andere, soms levensbedreigende gevaren liggen op de loer (terecht noem je het Chroom-6-schandaal). De verantwoordelijken voor alle diepe menselijke ellende zijn gewetenloos. Wat er ook misgaat: de markten hebben het zo gewild. Nou, er zou een speciaal oplosmiddel moeten zijn dat je over die markten kunt gieten: zodat ze snel en spoorloos in het niets verdwijnen. O ja, dat bureaucratenproza. Ik zou persoonlijk z.s.m. alle leden van de kabinetten Balkenende en Rutte willen ontvangen voor een normoverdragend ontslaggesprek; opkomst is verplicht, bij absentie volgt een taakstraf van tien jaar; de aard van de werkzaamheden bepaal ik zelf, zonder aanzien des persoons. De aldus gestraften krijgen als vergoeding verblijf in wooncontainers met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, toegang tot voedselbanken, geen toegang tot media, en geen toegang tot genotmiddelen. Ik noem dat: sociaal betekenisvol participeren.

Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 10:22

@drs. H.C. Queyncken Tollaert Bedankt voor je complimenten, mijn tegenstanders zullen natuurlijk verwijzen naar het feit dat ik geen oplossingen aandraag. Zij doen dat echter ook niet, zij wensen een voortzetting van het gevoerde beleid, dat aantoonbaar repressief, destructief en institutioneel fout is. Dat betekent dat de instanties en instituten erg fout bezig zijn en waren, dat wordt vaak genegeerd. Je strafmaat incluis benaming is uitmuntend, gelijke monniken en gelijke kappen. Mogelijk kunnen ze dan ook papiertjes rapen in de plantsoenen en op pleinen, misschien geeft ze dat dan inzicht in hun eigen participatie plannen, die opgelegd zijn. Naast de Rutte doctrine lijkt me sociaal betekenisvol participeren een uitstekende toevoeging aan de van Dale.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jun. 2022 - 17:14

@ Gimli1955 - dank je voor het compliment en de aanvullingen! Ik mag graag in beelden denken; het schept nieuwe ideeën en ook visioenen van een nabije toekomst. Stel je voor: een ouder echtpaar maakt een welverdiende wandeling na een dag van goede en eerlijke arbeid, die karig beloond wordt. Ze lopen door een fraai park, lommerrijk, met enkele vijvers - maar in dat park ligt her en der rommel in het groene gras (men denke aan peuken, lege blikken van zwaar bier en Red Bull, containertjes van lachgas, zakjes die cannabis, XTC-dragees, en cocaïne bevat hebben, vergeten slipjes van heren en stringetjes van dames, en natuurlijk occasion-condooms). Op zeker moment stoot de vrouw haar man aan, en ze wijst naar een gebogen figuur op circa 20 meter afstand. Ze zegt: 'hee, zie je dat? Is dat niet Jan Peter Balkenende zelf? Ik geloof warempel dat die met een prikker en een grijper viezigheid in een zak aan het doen is... hoe kan dat? Met dat knalgele plastic hesje... vroeger zo een in- en in-keurige man? Hoe is die zo diep gezonken? Hij ziet er zo beteuterd uit... alsof hij dat smerige karwei al jaren doet... zou die soms iets heel ergs op zijn kerfstok hebben?'. Tja. Zou ik bij dit leerzame tafereel aanwezig zijn, dan zou ik mij vriendelijk aan dat echtpaar voorstellen, en zeggen: 'dit was het oordeel van de doctorandus, en daarmee moet die tewerkgestelde het doen'.

Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 19:21

@drs. H.C. Queyncken Tollaert Als Rutte, Kamps, Asscher, Hoekstra en Kaag daar ook zijn, kunnen ze samen een feestje bouwen. Uiteraard heb ik er nog een paar gemist.

r v b
r v b8 jun. 2022 - 8:18

Geen Groninger die hier verbaasd over is, en tekenend hoe rechts met mensen omgaat. We hebben met corona gezien hoe snel bedrijven geholpen konden worden, waarom kan die snelheid niet als het om mensen gaat? Is dat alleen maar onwil, of speelt ook incompetentie een rol?

2 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jun. 2022 - 8:39

Volgens mij is het onwil, incluis incompetentie waar aanhangers van het systeem zich achter verschuilen. Het is tijdrekken en behoud van macht als doel.

Y-Line
Y-Line8 jun. 2022 - 15:44

En aandelen in KLM kopen kunnen ze wel..

Thuiszitter
Thuiszitter8 jun. 2022 - 8:09

Ben het niet altijd met Denk eens maar in geval wel. Het is ongelooflijk dat die ambtenaren maar hun gang kunnen gaan.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr8 jun. 2022 - 14:46

Beleid wordt toch niet gemaakt door ambtenaren? De minister is verantwoordelijk voor het beleid. Dan heb je de topambtenaren, die hun ondergeschikten aansturen, toch?