Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Belastingdienst pakt klokkenluider in toeslagenfiasco aan

  •  
25-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Belastingdienst_Amsterdam_1
De Belastingdienst heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen een ambtenaar in de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De medewerker wordt ervan verdacht klokkenluider te zijn geweest in het slepende toeslagenfiasco en is begin dit jaar al op non-actief gesteld.
De ambtenaar zou interne stukken die de Belastingdienst moedwillig achterhield tijdens de rechtszaken, alsnog naar buiten hebben gebracht. Trouw schrijft daarover:
"De ouders moesten zelf aantonen dat zij recht hadden op toeslag, maar de fiscus vertelde hun niet welke stukken zij daarvoor moesten aanleveren. Veel ouders kwamen in grote financiële problemen toen de Belastingdienst duizenden euro’s aan eerder uitbetaalde toeslagen terugvorderde. Bezwaren van ouders werden vervolgens jarenlang niet behandeld."
RTL-Journalist Pieter Klein schrijft dinsdag in zijn column :
"Er is reden om aan te nemen dat advocate Eva González Pérez, die gedupeerde ouders bijstaat, hulp kreeg van binnenuit om het wangedrag van de Belastingdienst tot aan de Raad van State aan de kaak te stellen. Het blijkt ook uit officiële processen-verbaal."
Ook schrijft hij:
"Ik stel me trouwens voor dat de betrokken ambtenaren zich helemaal niet beschouwen als klokkenluider. Dat ze te goeder trouw meenden dat ontbrekende gegevens in de dossiers thuishoren, zoals de wet voorschrijft."
Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën komt met deze nieuwe onthullingen nog verder onder vuur te liggen. Voor woensdag moet hij al negentig Kamervragen over het toeslagenfiasco beantwoorden. De Kamer wil vooral van Snel weten hoe het mogelijk is dat de Belastingdienst nog altijd informatie lijkt achter te houden. De Kamer wil ook weten hoe de fiscus omgaat met klokkenluiders. Onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft er meermaals bij Snel op aangedrongen geen jacht te maken op klokkenluiders, omdat zonder hen de affaire bij de Belastingdienst nooit aan het licht was gekomen. Eind vorige week wilde de Kamer nog dat Snel een intern onderzoek bij de Belastingdienst openbaar zou maken, maar de staatssecretaris weigerde dat. Dat onderzoek was ingesteld nadat door Trouw was vastgesteld dat de Belastingdienst ‘stelselmatig informatie in de zaak achterhield bij de rechtbank, en voor de Tweede Kamer.’
De affaire draait om honderden ouders van wie in 2014 plots de kinderopvangtoeslag werd stopgezet nadat de kinderopvang waar zij gebruik van maakten werd genoemd in een frauderapport. Dit bleek achteraf onterecht te zijn, maar dat weerhield de Belastingdienst er niet van duizenden euro’s aan reeds betaalde kinderopvangtoeslag terug te vorderen. Dit bracht de gedupeerde ouders in grote financiële problemen. Nadat bekend werd dat de Belastingdienst een fout had gemaakt, bleef de fiscus terugvorderen. Eerder dit jaar bleek dat de Belastingdienst zich in het gemankeerde frauderapport had bediend van etnisch profileren. Alle getroffen ouders hebben een migratieachtergrond.
cc-foto: Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Spanveer
Spanveer26 jun. 2019 - 9:59

Vertrouwen in de overheid? Dan ben je rijp voor de opname in een krankzinnigengesticht. De Nederlandse overheid is niet vertrouwen. Dat bewijst ze keer op keer.

3 Reacties
Jansen7
Jansen727 jun. 2019 - 17:35

En als men hetzelfde blijft stemmen dan zal dat niet veranderen (en nee, dan heb ik het niet over de VVD, want ook met hulp van het CDA en D'66 krijgen ze dit nooit alleen voor elkaar.

Spanveer
Spanveer28 jun. 2019 - 7:27

Het begint met stemmen. Je denkt iets te kiezen op basis van beloftes gedaan door politici. Na de verkiezingen doen politici nooit wat ze beloofd hebben. Het is steeds weer een verrassing hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Jansen7
Jansen72 jul. 2019 - 12:30

@Spanveer: het moet niet het leitmotiv zijn maar het is een goede indicator. Als je op een partij stemt die in de meeste media weldenkend wordt genoemd dan weet je al wat voor beleid je zult krijgen. Beter is het te stemmen op partijen waar het establishment je geen applaus voor geeft.

ruma ankka
ruma ankka25 jun. 2019 - 20:41

Een organisatie die op het randje van wat wettelijk is toegestaan dealtjes met grote bedrijven sluit, en tegelijk burgers tot in de verste uithoeken van de aarde achterna zit als ze meent dat er een cent te weinig belasting is betaald. En als een medewerker een beerput opent krijgt die grote problemen. Bij zo’n organisatie moet je niet willen werken.

1 Reactie
Jansen7
Jansen727 jun. 2019 - 17:38

Deze belastingdienst geeft op deze manier wel aan hoe Nederland ACHTER de schermen is geworden. Aan de voorpui van Nederland wordt nog heel erg hard geprobeerd om de Willem Drees facade in stand te houden.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander25 jun. 2019 - 14:35

Braakbal Je vraagt je echt af waar de Belastingdienst mee bezig is en vooral op welke wijze de ambtenaren aldaar worden aangestuurd. Persoonlijk voorbeeld. In 2014 meende de belastingdienst dat ik als kleinschalig ondernemer niet ondernemer voor de inkomstenbelasting was. Dus dikke brief daarover in de hoop dat zo'n kleinschalig zzp'rtje niet in beroep zou gaan. Dat deed ik juist wel, de intimidatie heeft weinig vat op mij en waar ik onrecht meen te zien wijk ik niet. Ze haalden er bij de rechter van alles bij zelfs een interview uit de krant met mij waarin ik gezegd zou hebben dat ik geen winst wilde maken(!). Moedwillig hadden ze het in het fries gestelde verkeerd vertaald- er stond niet als maar meer winst- zoals bij multinationals. De rechter had kennelijk ook het idee dat de kleine man hier even door grote broer de Belastingdienst- makkelijker kunnen we het niet maken- onder het tapijt geveegd moest worden. Dus kregen ze (inspecteur en nog een specialist)het eerste halfuur van de rechter de wint van voren. Die heb ik daarna niet meer gehoord. Dus moesten ze een deal met mij maken en ik moest nog wat futiliteiten aanleveren. Netto resultaat. Ik kon gewoon weer doorgaan en de belastingdienst had weer heel veel kosten gemaakt om de kleine man een kopje kleiner te maken. Nu is dit geen wereldnieuws maar in het licht van het Rutte gestuntel over afschaffing van de dividendbelasting en de kinderopvang vraag je toch af waar BV Nederland mee bezig is. In ieder geval met de uitkleding van de rechtstaat. Sociale advocatuur bijvoorbeeld wordt zo goed als afgeschaft( niet betaald door de overheid). En dan nu dat gebral van Rutte als ware hij de een socialist in de voetsporen van Karl Marx. Echt de VVD doet niet onder voor de 'uil' van het FvD. Achter de schermen woekert het integriteitsgezwel voort. Vaanuit limburg rukt het op. En dan staan ze op hun achterste benen als er ergens bij een bank wordt gedemonstreerd en er een raampje sneuvelt. Het is goed om de braakballen onder de belastingboom goed te determineren. Daar zitten heel wat ongerechtigheden tussen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. En dan moet de klimaatdiscussie en energietransitie nog op gang komen. Hoe gaan ze dat nu weer onder het kleed stoppen? Waar bovenwereld en onderwereld elkaar ontmoeten is eigenlijk geen betrouwbare overheid meer mogelijk.

Peterrr2
Peterrr225 jun. 2019 - 14:31

Wat een schandalige handelwijze van de top van de belastingdienst. Ik hoop echt dat deze rel leidt tot oneervolle ontslagen van de mensen die moedwillig eerst niet voor de juiste informatie gezorgd hebben en daarna niet hun eigen fouten herstellen, maar deze klokkenluider(s) aanpakken. Hopelijk laten de politieke partijen zich niet met een kluitje het riet in sturen.

Markzelluf
Markzelluf25 jun. 2019 - 11:54

D’66 toonde al langer haar democratisch tekort, en nu dus ook de ethische variant

Bert de Vries
Bert de Vries25 jun. 2019 - 11:08

De Belastingdienst is sinds Balkenende 1 tot 2017 aangestuurd door CDA-ers en (vooral) VVD-ers. Voor beide partijen geldt, dat kwaliteit een probleem is en dat macht centraal staat. Macht staat zó centraal dat de waarheid ervoor moet wijken. Dat die dienst na bijna 20 jaar aansturing binnen dit kader tot op het bot is gecorrumpeerd, is niet verbazend. Iets vergelijkbaars geldt voor Justitie, Politie en Defensie. In al die bolwerken van CDA en VVD wordt integriteit beschouwd als vijand.

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 jun. 2019 - 14:31

Menno Snel heeft zich anders razendsnel aangepast aan de VVD-CDA norm.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2019 - 4:20

LaBou Die was al aangepast!

Wilma3
Wilma325 jun. 2019 - 9:30

Ik weet hier niet veel van maar dit lijkt mij een schandalige behandeling door de Belastingdienst van haar eigen personeel! Maar een vraag: WAAROM heeft de Belastingdienst deze ouders zo behandelt terwijl bleek dat er helemaal geen sprake was van fraude. Is dit gewoon wanbeleid? Heel raar verhaal dit en ik krijg steeds meer het idee dat ons land zich in een glijdende schaal naar beneden bevindt: De Belastingdienst helpt mensen onterecht de afgrond in en we laten weeskinderen van omgekomen Nederlandse Syrië strijders doodgaan!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2019 - 14:18

Helemaal eens, dit geeft een behoorlijk oncomfortabel gevoel, en geeft idd aardig aan hoe NL aan het glijden is. Bkijvoorbeeld KZK hierbeneden heeft zijn fiat aan de hail shot benadering al gegeven. Want het gaat om geld he, en dan is bij KZK en gelijkgestemden het hek van de burgerrechtendam.

Roel2
Roel225 jun. 2019 - 8:37

Ik ben ondanks alles toch blij dat de belastingdienst in elk geval 50% van hun belofte waar weet te maken, ze maken het inderdaad niet leuker...

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr225 jun. 2019 - 14:32

Het is te treurig voor woorden, maar wel waar...

JanB2
JanB225 jun. 2019 - 18:30

Raak!

Libertain
Libertain25 jun. 2019 - 8:19

Prachtig autoritair verhaal. Jammer dat George Orwell niet in leven is om ervan te gaan smullen. Sinds jaren is dit een van de meets frappante verhalen over het institutioneel herleven van totalitaire, antidemocratische DDR-praktijken en methodes van hadelen, deze keer in ons land. Ben ik ook niet echt verbaasd omdat deze dictatoriale sfeer hoort intrinsiek bij het regeren van neoliberalen c.q. VVD op de afglijdende schaal van afbraak en tevens misbruik van de democratie.

1 Reactie
JanB2
JanB225 jun. 2019 - 18:38

Er is dan ook een grote gelijkenis tussen de lieden die hier de dienst uitmaken en de top in de DDR destijds. Het zijn lieden van een bepaald allooi. Incompetent, uit op eigen gewin en rancuneus. Een figuur als Rutte zou in de DDR gewoon lid van de SED zijn geweest. En Stasi-informant (als hij er al niet beroepshalve voor had gewerkt). Ik ken dat soort types.

kipzonderkop
kipzonderkop25 jun. 2019 - 8:03

''De ouders moesten zelf aantonen dat zij recht hadden op toeslag, maar de fiscus vertelde hun niet welke stukken zij daarvoor moesten aanleveren.'' Stel je voor, de ouders moesten zelf aantonen dat ze recht hadden op toeslag. Even heel diep nadenken, wat te denken van facturen van niet malafide kinderopvang, bankafschriften, loonstrookjes met daarop de werkgeversbijdrage kinderopvang. Intussen weer 4 miljard kinderopvangsubsidie per jaar en stijgend. Weet dan helemaal niemand meer dat er mega fraudes waren (en ongetwijfeld nog steeds zijn) met kinderopvang? https://www.ad.nl/den-haag/miljoenenfraude-met-toeslagen-kinderopvang~a4e0a95e/?referrer=https://www.google.com/

4 Reacties
Wilma3
Wilma325 jun. 2019 - 9:26

En daarom ga je mensen die terecht deze subsidie ontvingen maar tegenwerken en in de problemen werken? Rare redenatie. Dit lijkt mij eerder een signaal van een zeer slecht werkende Belastingdienst.

Krek
Krek25 jun. 2019 - 14:04

Geachte Kipzonderkop, Ik wil zover met u meegaan dat ik het er wel mee eens kan zijn dat de ouders moeten aantonen dat zij rechthebben op de bijdrage. Echter, ik blijf het een uitermate vreemd verhaal vinden dat de Belastingdienst daarbij niet heeft aangegeven welke informatie de ouders moesten overleggen.Hebben de ouders dan helemaal niet nagevraagd welke gegevens ze moesten aanleveren? Dat zou ik ook vreemd vinden. En nog vreemder, hebben zij dit wél opgevraagd maar is die informatie achtergehouden? Bij zo'n gedachte heb ik wel het gevoel dat ik een aluhoedje op heb gezet, maar het is, hoe dan ook, een bijzonder vreemde zaak. Hoe dit ook heeft kunnen gebeuren, hier past alleen een grondig onderzoek en naar aanleiding daarvan flink de bezem erdoor. Dan bedoel ik niet zozeer ontslagen, tenzij er moedwil in het spel zou zijn, maar dan toch zeker nieuwe richtlijnen/protocollen. Áls de Belastingdienst terecht die bijdrages ingehouden zou hebben, dan moeten zij dat aan kunnen tonen. Nu dat niet zo is, moeten zij de papierwinkel op orde hebben om inzicht te geven in hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke stappen zij hebben ondernomen om een en ander recht te trekken. Nu lijkt er een rookgordijn opgetrokken en dat past niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2019 - 14:15

Er is heel wat onrecht in de wereld. ZSM KZK opsluiten. Nee he, zo werkt het niet.

Peterrr2
Peterrr225 jun. 2019 - 14:32

Voor een kipzonderkop niet eens zo'n heel rare redenatie...

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2019 - 7:57

Dit is de omgekeerde wereld!