Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst is honderden miljoenen euro's kwijt

  •  
25-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
toeslagen300.jpg
273 miljoen euro aan onterecht betaalde toeslagen niet terug te halen 
De Belastingdienst kan fluiten naar honderden miljoenen euro’s aan onterecht uitgekeerde toeslagen. Dat meldt het RTL Nieuws. In totaal kan zeker 273 miljoen euro niet terug gehaald worden. Nog eens tweehonderd miljoen euro is zo moeilijk te achterhalen dat de Belastingdienst maatregelen als beslaglegging en dwangbevelen inzet.
Het is voor het eerst duidelijk hoeveel geld ten onrechte is uitgekeerd sinds Nederland het toeslagensysteem in 2006 invoerde. In totaal staat er volgens RTL Nieuws nog zo’n anderhalf miljard euro aan teveel betaalde toeslagen uit. Vooral aan huurtoeslag zijn grote bedragen ten onrechte uitbetaald die nu niet meer inbaar zijn. Sinds 2006 zou het gaan om 118 miljoen euro.
RTL Nieuws schrijft hier verder over:
De Belastingdienst kan niet duidelijk maken welk deel van het geld door fraude is verdwenen. Het oninbare bedrag kan nog verder oplopen omdat van honderdduizenden uitgekeerde toeslagen nog niet is vastgesteld of de ontvanger er wel recht op had.”
Het toeslagensysteem is kwetsbaar voor fouten en fraude omdat toeslagen worden uitgekeerd zonder controle vooraf. Nadat RTL Nieuws dit jaar onthulde dat Bulgaren naar Nederland afreisden om te frauderen met toeslagen en bleek dat de Belastingdienst op de hoogte is van de fraude, maar geen structurele maatregelen nam om die te stoppen, werd staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) op het matje geroepen. Hij kondigde aan het systeem strenger te zullen maken en te hervormen.
cc-foto: Mystic_Mabel

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 okt. 2013 - 9:00

273 miljoen euro is moeilijk te achterhalen. Natuurlijk is dat moeilijk als je de hele dag geen ruk uitvoert en het probleem enkel kunt oplossen door de belasting gewoon maar op te voeren. Bah wat een vertoning daar betalen we onze zuurverdiende centjes aan. Een stelletje slapende abtenaren en een lekke wetgeving het is om moedeloos van te worden.

opmerker
opmerker25 okt. 2013 - 9:00

Je hebt kleine en grote stelen. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Rode druppel
Rode druppel25 okt. 2013 - 9:00

Laten we nog maar wat meer gaan bezuinigen. CDA en VVD zijn verantwoordelijk voor de te snelle invoering. Maar deze blunders horen gewoon bij rechts ( zijn we gewend).

1 Reactie
KoningPruts
KoningPruts25 okt. 2013 - 9:00

Ja want het eindeloos verstrekken van subsidies en uitkeringen aan nieuwe en originele Nederlanders is iets waar rechts al die jaren voor gestreden heeft.

omaoeverloos
omaoeverloos25 okt. 2013 - 9:00

Kunnen die ambtenaren nu werkelijk niets?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 okt. 2013 - 9:00

Jawel hoor, op kantoor aanwezig zijn.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 okt. 2013 - 9:00

Dit kan zo gefixed worden door DigiD in te voeren hierop. Maar DigiD is van BZK, en die hebben geen budget hiervoor. Financien geeft aan dat BZK verantwoordelijk is voor DigiD en het dus maar moet betalen: dus kiezen ervoor om dit probleem te laten bestaan, want 'tja, niet mijn afdeling'. Broekzak vestzak discussie, en alles bleef zoals het was. Ambtenaren in optima forma. Gadverdamme wat haat ik dit soort artikelen. Zelfs met de 'ondernemers' partij VVD aan het roer wordt er geen reet gedaan om dit soort miljarden verslindende zwarte gaten te killen. Het zoveelste brevet van onvermogen.

1 Reactie
lembeck
lembeck25 okt. 2013 - 9:00

Alle sociale toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, maar ook kinderbijslag e.d. kan je alleen aanvragen middels een DigiD, of middels een papieren formulier van de belastingdienst.