Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst houdt zich niet aan eigen zzp-regels

  •  
18-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2394 keer bekeken
  •  
ANP-432547936

De Belastingdienst, die moet beoordelen of bij de inhuur van zzp'ers sprake is van schijnzelfstandigheid, huurde zelf zzp'ers in terwijl dat voor dat werk eigenlijk niet mocht. Dat meldt RTL Nieuws. De dienst overtrad hiermee de wet, die ze zelf hoort te handhaven. Dat is de conclusie van de Rekenkamer in een rapport waarin de fiscus er niet goed opstaat. 

Wie als zelfstandige aan de slag wil, moet van de Belastingdienst een aantal eisen voldoen. Dat betekent onder andere dat er minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar nodig zijn en er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Wie niet aan de eisen voldoet, kan door de fiscus worden beschouwd als een schijnzelfstandige. Oftewel: "De zzp'er is dan eigenlijk een werknemer waarbij sociale premies afgedragen moeten worden en eventueel een boete volgt."

In het rapport concludeert de Rekenkamer:

"De Belastingdienst heeft namelijk als werkgever ook moeite om de Wet DBA correct toe te passen. Zo huurt het Ministerie van Financiën via een tussenpartij arbeidskrachten in, waarvan een deel op basis van een intern beoordelingskader in principe te kwalificeren is als schijnzelfstandige."

De Belastingdienst beweert "geen andere keuze". Er is een personeelstekort en zonder externe inhuur zou "de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komen". De aangetrokken mensen zelf in dienst nemen was volgens de fiscus ook geen optie "omdat het voor hen "(financieel) onaantrekkelijk is om in loondienst te komen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.