Ouderen reizen in een aantal gemeenten gratis met het openbaar vervoer. Een uitkomst, zeker voor ouderen in de grote steden. De voorziening dreigt echter te verdwijnen omdat de Belastingdienst eist dat gemeenten btw gaan betalen over verleende diensten. Dat meldt het AD. Een extra kostenpost van miljoenen euro’s die de meeste gemeenten niet zullen kunnen opbrengen.
Bokje Zo’n 70.000 ouderen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Barendrecht maken gratis gebruik van het openbaar vervoer, mogelijk gemaakt door een collectief contract met de RET. Tot voor kort waren gemeenten vrijgesteld van btw, maar dat is verleden tijd. Ook op de bestaande compensatieregeling kan geen aanspraak worden gemaakt, omdat die volgens de fiscus niet bedoeld is voor lokale voorzieningen als gratis openbaar vervoer. Om onduidelijke redenen is Capelle aan den IJssel als eerste het bokje. Een door Capelle ingediende aftrekpost werd onlangs op bovenstaande gronden afgekeurd. Met ‘enorme’ gevolgen, aldus Capelse VVD-fractievoorzitter Nico van Veen:
"Het college meldt dat dit tot een naheffing van 750.000 euro kan leiden. De gemeente betaalt nu jaarlijks 550.000 euro aan de RET voor het gratis vervoer van 8500 oudere Capellenaren. Als we belasting moeten gaan betalen, komt daar jaarlijks een paar ton bovenop. Dat zou het einde van de regeling betekenen. Dat kan Capelle aan den IJssel niet betalen."
Bezwaar Van Veen hoopt dat het zover niet zal komen. De gemeente heeft bezwaar aangetekend bij de rechtbank en verwacht dat de zaak landelijk met belangstelling zal worden gevolgd. Mocht in bijvoorbeeld Rotterdam eenzelfde naheffing op de mat ploffen dan zal de aanslag in de miljoenen lopen door de tienduizenden ouderen die er gratis mogen reizen.
Het is het zoveelste voorbeeld van de Belastingdienst keihard jaagt op vermeende voordeeltjes van gewone burgers, terwijl grote bedrijven de hand boven het hoofd wordt gehouden. Mensen die een teveel aan voorschotten zouden hebben ontvangen worden keihard aangepakt (zelfs zonder dat er rekening wordt gehouden met de belastingvrije voet), terwijl bedrijven als PostNL vele miljoenen belasting mogen houden als gevolg van schimmige deals met inspecteurs. De Belastingdienst claimt zelfs niet te weten hoeveel afspraken er zijn gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting en hoeveel geld daarmee is gemoeid.