Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst dupeert moedwillig ouders met kinderopvangtoeslag

  •  
04-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32439205400_1ed675af20_z
Mensen van wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag is gestopt, zijn tegengewerkt door de Belastingdienst als zij daar bezwaar tegen aantekenden. Dit meldt Trouw , op basis van interne stukken die zij in handen heeft. De Belastingdienst ontkende lang dat deze stukken überhaupt bestonden.
De zaak speelde in 2014. 235 ouders die gebruik maakten van gastouderopvang via een organisatie die verdacht werd van fraude, kregen te horen dat de toeslag van de ene op de andere dag werd stopgezet. De betrokken families moesten in sommige gevallen tot tienduizenden euro’s terugbetalen.
Later bleek dat een meerderheid van de ouders wel degelijk recht had op de toeslagen. Pas na twee jaar werden veel van de bezwaren in behandeling genomen. Gedurende die periode konden ouders geen toeslag aanvragen, laat staan ontvangen. Voor een jong gezin met opgroeiende kinderen is opvang een enorme kostenpost.
De Nationale Ombudsman was al eerder vernietigend over de werkwijze van de Belastingdienst in dit dossier: de fiscus zou gedupeerden een schadevergoeding moeten betalen. Dit is echter niet gebeurd.  Tegen Trouw zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt het ‘zeer ernstig’ te vinden dat het bestaan van de stukken door de Belastingdienst is ontkend. ‘Ik heb eerder specifiek naar dit document gevraagd. Dan moet de regering het gewoon naar de Kamer sturen. Ik neem dit hoog op en ga ervan uit dat de staatssecretaris de stukken nu gewoon openbaar maakt.’
Cc-foto: FaceMePls
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.