Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fiscus boos op BOOS om zoektocht naar schuldigen toeslagenschandaal

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1454 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-22 om 17.00.19
Vakbond NCF van de Belastingdienst doet aangifte tegen het programma BOOS (BNNVARA) van presentator Tim Hoffman. Die deed onlangs een oproep om namen van ambtenaren te delen die verantwoordelijk zijn voor het toeslagenschandaal. BOOS wil hier een uitzending over maken. Binnen de Belastingdienst is grote onrust ontstaan over die oproep.
In een filmpje vraagt Hofman: ‘Wij willen weten: wie waren dat? Welke ambtenaren werken daar nu nog? Welke ambtenaren zijn ontslagen of gestraft, zoals de Belastingdienst ooit de ouders strafte?’ De ambtelijke top van de Belastingdienst noemde het ‘een publieke zoektocht naar individuele ambtenaren. Dat gaat wat ons betreft echt te ver.’
Het NCF gaat nog een stap verder in de bewoordingen en noemt het ‘regelrechte intimidatie van ambtenaren’. Voorzitter Albert Smissen is van mening dat de verantwoordelijke bewindspersonen op het ministerie van Financiën zich al voldoende over het schandaal uitspreken.
BNNVARA is niet onder de indruk van de aangifte en laat weten dat de NCF de oproep verkeerd interpreteert. In een verklaring schrijft de omroep:
"De redactie heeft stukken ingezien waaruit blijkt dat er ambtenaren zijn die regels overtreden hebben en buiten het protocol gewerkt hebben. Onze vraag is: hoe is de Belastingdienst omgegaan met deze mensen? We willen weten of hier consequenties aan verbonden zijn en op welke posities deze mensen nu zitten. Dat wordt in de oproep bedoeld met: ‘zijn deze ambtenaren gestraft?’."
Hofman zelf liet na eerdere commotie op sociale media ook al weten dat hij en zijn team hun journalistieke taak serieus nemen en er niet op uit zijn individuen te beschadigen. Datzelfde zegt BNNVARA nu ook: ‘Het noemen van namen zal alleen gebeuren als daarvoor voldoende aanleiding is en dit ook journalistiek verantwoord is.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.