Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belarus dreigt gastoevoer naar Europese Unie dicht te draaien

  •  
11-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
RUSSIA - BELARUS - DIPLOMACY

© AFP

Alexander Loekasjenka, de dictator van Belarus, dreigt de Europese Unie met acties als er nieuwe sancties worden opgelegd aan zijn regime. Een van de dreigementen is dat hij de gastoevoer naar Europa dicht kan draaien. “Wij verwarmen Europa, zij dreigen nog steeds dat ze de grens willen sluiten. En als wij dan de gastoevoer afsluiten? Ik beveel daarom aan dat de Poolse leiders, Litouwers en andere lieden zonder kop nadenken voor dat ze iets zeggen.”
Het dreigement komt ten tijden van een nieuwe humanitaire crisis die Loekasjenka veroorzaakt door duizenden vluchtelingen en migranten naar de grens met Polen te drijven. Polen op zijn beurt waarschuwt dat het oplopend conflict kan leiden tot een militaire confrontatie. Franak Viačorka, een naar het buitenland gevlucht lid van de oppositie in Belarus, stelt tegenover The Independent dat het dreigement van de dictator loos is. “Het is bluf. Als hij dat zou doen zou hij er zelf onder lijden, net als Rusland. Als hij echt iets doet, zoals het aan de grond laten zetten van een Ryanair vlucht, kondigt hij dat niet tevoren aan.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Bouwman2
Bouwman212 nov. 2021 - 13:48

Wat is het toch jammer dat al dat gas in Groningen niet meer mag worden gebruikt. Er zit nog voor vele jaren en voor heel veel geld als een schat in de bodem. Maar het moet daar blijven terwijl met de opbrengst heel veel gebouwd had kunnen worden aan schokbestendigheid. Voral nu, met de gestegen gas- en bezine prijzen. Wie nu zijn tank vol gooirt is een kapitalist. En hoer spijtig is het dat er ooit een centrale smolt die de USSR had gebouwd. Nui is het te laat, wie niet in de kou wil zitten moet bij Vadertje langs, daar helpt geen Moedertje lief tegen. Das Rgeingold is de eerste van de Nibelungenreeks. In de Rijn, ligt op de bodem een schat en wie em bezit is de goden gelijk Wat jamer dat dit verhaal niet verder komt dande operahuizen. En dat er maar een is in heel Nederland. Maar elke rapper of spoken word artieist vijdt zichzelf breed terug op elke zender en in elke krant. Alsof God niet zou bestaan.

FredD2
FredD212 nov. 2021 - 6:29

Tja, wat had je dan verwacht? Een land sancties opleggen waar we zelf van afhankelijk zijn en dan verbaast staan dat dit land hetzelfde doet? Dat is dan toch wel heel erg dom hoor.

2 Reacties
Eid
Eid12 nov. 2021 - 13:40

@Fred Idd dat was te verwachten bij die ouwe ijzervreters. En dus altijd 1 stap verder denken. Maar zolang wij met voorbedachte rade mensen als Ursula op dergelijke plekken zetten, en de Michels van deze wereld, wordt t nooit een sterke EU. Een federaal Europa zal er toch echt eens moeten komen. Helaas.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 nov. 2021 - 20:40

Eid - zo'n sterke leider met een snor? Wat mij betreft hoeft jouw wens niet uit te komen, liever niet. Die EU is een monsterverbond van landen met totaal verschillende achtergrond en toekomst. De enige manier waarop die sterke EU van jou kan komen is afgedwongen te worden met een centraal leger, als Sovjets of Derde Reich. Wie niet leert van de geschiedenis is echt dom.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton11 nov. 2021 - 21:31

Zojuist (donderdagavond 11 november) in "Nieuwsuur" was Loekasjenko te zien, aan het hoofdeind van een lange tafel met links en rechts zijn paladijnen, terwijl hij zegt dat hij niet alleen de gastoevoer naar West-Europa gaat afsluiten, maar ook zijn nucleaire bommenwerpers de lucht in stuurt om langs de grenzen met de EU te patrouilleren. Hij dreigt dus met atoombommen. Hoog tijd dat de NAVO-top geheim overleg met Poetin begint om hem te waarschuwen dat hij zijn Witrussische ambtgenoot moet uitrangeren voordat die hitlersnor-despoot een wereldbrand ontketent.

11 Reacties
LaBou
LaBou 12 nov. 2021 - 11:48

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernmacht#Kernwapens_van_kernmachten_geplaatst_in_andere_landen. Vraag is dus of hij ze werkelijk heeft.

Wieowie
Wieowie12 nov. 2021 - 13:35

Labou: de pagina is geschreven door iemand met de naam “look Sharp” die totaal geen verstand van de materie heeft. Blijkbaar is zo iemand voor jou een voorbeeld.

LaBou
LaBou 12 nov. 2021 - 17:16

En dat terwijl kouwe drukte het wel weet. Maar door zijn labou-complex vergeet hij dat te vertellen. Hoewel, ik denk dat kouwe drukte gewoon maar wat blaat volgens het principe: veel geschreeuw, weinig feiten.

Wieowie
Wieowie12 nov. 2021 - 19:57

Labou: elke wiki pagina geeft aan wie hem heeft geschreven. In jou geval: iemand die totaal geen expert is. Maar jij haalt hem gewoon aan.

LaBou
LaBou 13 nov. 2021 - 6:48

Grappig hoe iemand die zich verschuild achter nietszeggende aliassen als poeha, rara en wieowie commentaar heeft op iemands alias. Hilarisch hoe diezelfde persoon commentaar heeft op een link terwijl hij zelf regelmatig links gebruikt die hij niet eens zelf goed leest. Overigens, kouwe drukte, laat eens zien dat die informatie niet klopt. Laat eens zien hoe het werkelijk zit met die kernwapens van Belarus en kom niet met dat zielige gemauw van je over mijn gegevens.

Wieowie
Wieowie13 nov. 2021 - 13:44

Labou: iedereen met hersenen weet dat wikepedia niet gebruikt kan worden. Oa “Wikipedia wordt niet gemaakt door wetenschappers” En “ u moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken” https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek/advies-ondersteuning-voor/studenten/verantwoord-brongebruik/wikipedia Maar prima dat jij artikelen als waarheid beschouwd van mensen die er totaal geen expert in zijn. Lekker leven hoor.

LaBou
LaBou 13 nov. 2021 - 17:08

Jammer, weer geen antwoord maar alleen maar een hoop gescheld. Maar gezien al zijn andere reacties niet verbazingwekkend. Maar vooruit, kinderen moet je ruim de mogelijk geven dus nog een keer de vraag: geef eens aan wat de status van Belarus is op het gebied van kernbewapening mét onderbouwing en niet die vergezochte link van je die niets met dit soort feiten van doen heeft.

Wieowie
Wieowie13 nov. 2021 - 20:11

Labou: zoals uit mijn link blijkt, is wiki niet wetenschappelijk. Ook mijn dochter mag voor haar opstel geen Wikipedia als bewijs aandragen. Als het klopt, is dat toeval, omdat elke jan doedel een wiki pagina kan schijven. Daarom mogen studenten en scholieren wiki niet aanhalen. Jammer dat je met je hakken in het zand gaat als je daarover wordt geïnformeerd en er niet van leert.

LaBou
LaBou 14 nov. 2021 - 6:32

Duidelijk: het gaat kouwe drukte alleen maar om het blaten. Normaal antwoorden is er niet bij. Maar eigenlijk verwacht ik dat ook niet van iemand die amper het niveau ban een vierjarige haalt

Wieowie
Wieowie14 nov. 2021 - 11:17

Labou: ik wijs je er alleen op dat wiki niet wordt geschreven door wetenschappers en ook op scholen mogen kinderen wiki niet gebruiken als onderbouwing in een opstel. Als wiki klopt. Is dat toeval. Hopelijk begrijp je dat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2021 - 13:03

Wikipedia is een lekenencyclopedie van onbekende kwaliteit. Studenten worden geacht Wiki niet te citeren.

Eid
Eid11 nov. 2021 - 20:14

50 vluchten per week. Met de bus onder bewaking naar de grens worden gereden. En dan Polen beschuldigen van mensonterende toestanden, ook hier. Hoe naief kan je zijn.

5 Reacties
rvb2
rvb212 nov. 2021 - 10:47

Polen doet aan illegale pushbacks, Loekashenko is de hoofdschuldige. Het is alsof een of andere klootzak iemand in elkaar slaat en de gewonde voor uw deur legt. Polen reageert door de gewonde een stukje te verslepen.

Eid
Eid12 nov. 2021 - 13:36

@rvb Met dien verstande dat het er niet 1 is, maar een buslading die in elkaar zijn gemept, en voor eenieder die ik een fris verbandje geef er een volgende bus verschijnt. En dan denk ik: Wat zou rvb doen? Blijven verbandrollen laten aanrukken, in de wetenschap dat t waarsch niet voldoende zal zijn, of een keer de deur dichthouden? Moeilijk..

rvb2
rvb212 nov. 2021 - 14:05

@Eid: Inderdaad, ik zou blijven helpen. U laat liever de asielzoekers het slachtoffer worden van zowel belarus als polen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2021 - 13:26

Loekashenko biedt een manier om voor veel geld veilig naar Minsk te vliegen en vanuit daar naar de grens te reizen. Slechts een minderheid zal kans zien, als Polen meer middelen gaat inzetten om zijn grenzen te bewaken, de EU binnen kunnen komen. Er is er een gerede kans dat de transporten uit het MO dan worden gestaakt. Niemand wil ze hebben volgens Linda Polman.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2021 - 13:28

kunnen = te

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 nov. 2021 - 18:39

Marionet van Poetin. Houdt de man zelf uit de wind. Zijn toezegging de gaskraan ietsje open te draaien blijkt een geintje te zijn geweest. Ondertussen ontstaat er aan de Poolse grens wel een oorlogsstemming. De Polen zien het gehannes met vluchtelingen terecht als een bedreiging voor het land. Poetin slaagt er dus weer naar hartenwens in om zijn verdeel en heersspelletjes in Europa te spelen.

1 Reactie
frankie48
frankie4812 nov. 2021 - 8:14

Beste Martin, Ach ja, en we kunnen wel blijven doen alsof dat iets nieuws voor ons is, maar dat is het niet. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/e/SPEECH_06_653

LeftFuturist
LeftFuturist11 nov. 2021 - 18:15

“Als ls hij echt iets doet, zoals het aan de grond laten zetten van een Ryanair vlucht, kondigt hij dat niet tevoren aan.” Beetje het basisgedrag van een narcist despoot dus.

Kuifje3
Kuifje311 nov. 2021 - 17:13

De man is gestoord genoeg om dit dreigement uit te voeren. Wat heeft hij nog te verliezen? In feite is voor een dictator in nood het uitlokken van een crisis of zelfs een oorlog de beste manier om aan de macht te blijven. Wat zal Putin doen wanneer zijn grote vriend in een gewapend conflict met Polen (en dus met de NATO) verstrikt raakt? Wat als de Polen hun geduld verliezen? Best eng allemaal.

adamgmail
adamgmail11 nov. 2021 - 16:25

Loekasjenko kan de gastoevoer niet afsluiten omdat deze is van Gazprom en dat gaat Poetin en zijn vrienden niet leuk vinden, Loekasjenko heeft niets met deze pijpleiding te maken en is al lang geen baas in eigen land maar dat is Poetin.

Eid
Eid11 nov. 2021 - 15:15

@Ton En wat hebben we dan wel goed te maken, Ton? Dat we iedereen die zich ad Poolse grebs mwldt gewoon opvangen? Een beetje zoals 'onze' publieke omroep bericht dat kinderen verhongeren aan de POOLSE grens ipv de Wit Russische grens, om het sentiment nog wat aan te wakkeren? En dat is niet per ongeluk zo gekozen.

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts11 nov. 2021 - 15:14

Palletkacheltje dan toch maar ophalen bij de bouwmarkt ;-)

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 nov. 2021 - 14:37

Maar we hebben een goed alternatief als geen gas meer door Wit-Rusland komt. Ik hoop tenminste dat die Russen hun les geleerd hebben bij Oekraine een paar jaar geleden. NordStream 2!

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje311 nov. 2021 - 17:19

@Frans: Zelfs als wij de Groningse gasvelden weer open zetten (tijdelijk) dan zijn de gevolgen nog steeds rampzalig aangezien de gasprijs omhoog zal schieten door alleen al het dreigement van die idioot. Tenminste rampzalig voor de huishoudens in ons land. Onze overheid verdient er dik aan door de oplopende accijnzen en BTW inkomsten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 nov. 2021 - 19:44

@kuifje - de gasprijzen zijn al omhoog daar heeft Wit-Rusland niets mee van doen. Dat is gevolg van vraag en aanbod, vrije commercie waar velen zo gek op zijn. In een war verder verleden was de gasprijs gekoppeld aan de olieprijs en had je deze extrume prijsstijgingen niet. Kreeg vandaag de nieuwe prijzen van mijn zweedse gasleverancier en dat is schrikken. Maar nogmaals, niet de schuld van Wit-Rusland.

Eid
Eid12 nov. 2021 - 13:44

@Frans Met dien verstande dat olie- en gasprijzen ook sterk beinvloedt worden door onrust en speculatie. En daar zijn die twee ijzervreters goed in. Wel fijn ondertussen dat we Groningen hebben afgeknepen; echt strategisch van Wiebes.

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 nov. 2021 - 13:29

Bring it on, BlufBelarus! Verder eens met de eerste zin van Daniel (13:53)

1 Reactie
ton14024
ton1402411 nov. 2021 - 13:47

Mee eens. In humanitaire zaken hebben we wat goed te maken dus ik zit er wat dubbel in.

rvb2
rvb211 nov. 2021 - 13:06

In ieder geval een verbetering t.o.v. het misbruiken van asielzoekers zoals nu in belarus gebeurt.

Daniel Blank
Daniel Blank11 nov. 2021 - 12:53

Dat is dus de reden waarom we duurzaam moeten worden. Onafhankelijk van dit soort landen, maar ook van de Golf-regio. Zelf blijf ik het bijzonder vinden dat menig PVV aanhanger, de Islam als ultiem kwaad ziet maar toch wel massaal olie van Islamieten wil afnemen en geld naar hun bankrekening wil overmaken.

5 Reacties
Thuru
Thuru11 nov. 2021 - 12:56

in dit geval het tekort opvangen door zelf toch maar wat extra gas uit groningen te halen mocht belares dit doen. je moet wat tenslotte.

DaanOuwens
DaanOuwens11 nov. 2021 - 13:07

@ Daniel Blank Jij schrijft: Onafhankelijk van dit soort landen, maar ook van de Golf-regio. Hoewel er ook positieve aspecten aan jouw manier van denken zitten, is het in werkelijkheid ingewikkelder dan je hier schrijft. Loekasjenka is gevaarlijk. maar dat is Poetin ook en Salman van Saoedi-Arabië, Erdogan van Turkije ook en Xi Jinping van China ook. Economisch, maar ook sociaal maatschappelijk zijn de West-Europese burgers en overheden altijd afhankelijk van een of meer dictators. En zij ook weer van de burgers hier en de overheden. Er is tegenwoordig altijd een wederzijdse afhankelijkheid. Er is een complex mondiaal speelveld. Het gaat niet meer om eenvoudige bilaterale relaties. Het is niet onverstandig de grootste en gevaarlijkste idioten buitenspel te zetten. Maar wie zijn dat dan? Loekasjenka is wel duidelijk. Maar de rest?

adriek
adriek11 nov. 2021 - 14:57

Diezelfde PVV aanhang vindt China en Korea ook verschrikkelijk, net als alle buitenlandse arbeiders, maar koopt volop de goedkoop geproduceerde resultaten van dat verschrikkelijke bewind en die verschrikkelijke buitenlanders. Maar wat verwacht je dan van zulke types? Echte principes? Nee toch zeker?!

zekernietjoops
zekernietjoops11 nov. 2021 - 18:28

Daan Ouwens, “Loekasjenka is gevaarlijk. maar dat is Poetin ook en Salman van Saoedi-Arabië, Erdogan van Turkije ook en Xi Jinping van China ook.” Dat mag u vinden, maar de V.S. is veel gevaarlijker… en dat al sinds het einde van de tweede wereldoorlog! Kennis van (hedendaagse wereld)geschiedenis en daaraan ontleend inzicht, van m.n. jongere generaties is –zacht uitgedrukt – onvoldoende: Zie hoe vooral zij zeer succesvol gehersenspoeld zijn/worden met ‘the american way of life’, incl. vooral hun bijdrage in - daarbij beoogd! - vermoorden van eigen taal, cultuur en identiteit door steeds meer platvloerse amerikaanse vervanging, lelijke amerikanismen en slang, waarvan vooral het los van elkaar schrijven van woorden die aan elkaar horen steeds vaker voor ergerlijke spraakverwarring zorgt. Toch al structureel steeds slechtere taalbeheersing, wordt zo nog erbarmelijker. DIT o.a. ZO vernietigend verzwakken van de culturele eigenheid en identiteit van steeds meer landen, is overduidelijk een van de doeltreffendste strategieën gebleken om almaar grotere machtsconcentraties als EU en daaraan vrijwel onverbrekelijk(!) vastgeklonken NAVO (beide slaafs onderhorig aan de V.S.) en uiteindelijk een wereldregering, met de V.S als opperbaas en dwingende bullebak, te verwezenlijken. Wat u duidelijk niet wilt zien/weten, is dat de V.S., in zijn inmiddels al meer dan 75 jaar onafgebroken streven naar wereldoverheersing (inmiddels in vele opzichten feitelijk al verwerkelijkt), de vele (uitgelokte) oorlogen en conflicten overal ter wereld, inmiddels wereldwijde chaos, vluchtelingenstromen en totale verwarring als gevolg daarvan, STEEVAST afschoof/afschuift naar andere landen: Dat is dus angstvallig en vooral berekenend verschonen van eigen grondgebied. Maar het kwaadaardigste gevolg van deze strategie van steeds weer de eigen stoep schoon houden, is dat de V.S. zichzelf het recht verschaft(te) om het Europees continent mogelijk zelfs te misbruiken voor een - in deze verwerpelijke denkwijze onafgebroken beoogde - ultieme en alles vernietigende kernwapenoorlog tegen “de Russen” die aldus heel Europa en diens bevolking zou kunnen vernietigen: De gevaarlijke oorlogshitsers hadden/hebben daarvoor zelfs een uiterst cynische uitdrukking, “(war)theater Europe”. De V.S. kreeg/krijgt het DESONDANKS voor elkaar dat de bevolkingen van zijn ‘bondgenoten’ – opgelegd door de regeringen/zetbazen van vele slaafs gehoorzame landen - zelfs daaraan fors meebeta(a)l(d)en middels aankopen van uitsluitend Amerikaans, zeer duur wapentuig en het moeten toelaten en vervolgens ook meebetalen aan in stand houden en bewaken van vele kernwapens waar ze niets over te zeggen hebben: maar vooral.... dat deze ‘bondgenoten’ - goed verborgen en verdonkeremaand – vanwege al vele 10tallen jaren moeten(!) steunen van de dollar, de V.S. vele 10tallen jaren gelegenheid gaven en nog steeds geven om gigantisch te stelen van Europa, vanwege zo mogelijk gemaakt gratis winkelen overal ter wereld….Immers, met vooral door Europa dus al heel lang mogelijk gemaakt dekken/creëren van inmiddels onvoorstelbare hoeveelheden dollars die BUITEN de V.S. (blijven) circuleren,

Eid
Eid11 nov. 2021 - 21:46

@zekerniet 'Europa fors meebetalen' ? Was t maar waar... zolang de NAVO nog voor 70% door de VS betaald wordt is fors meebetalen zeker een grap? Ja je kan t ook omdraaien: Zolang Europa nauwelijks geld wil uittrekken voor z'n eigen defensie, blijft het idd sterk afhankelijk en onder invloed vd VS. Alleen NL al maakt van de eigen defensie 1 grote grap en mar beloven dat je 2024 2% haalt. Denken dat je met 1,4% letterlijk de oorlog kan winnen. En tegelijkertijd wel tientallen miljarden weggeven in Coronatijd. Maar let op: Als t ooit fout gaat heeft iedereen in het verzet gezeten..