Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Adviseur van Marine Le Pen veroordeeld voor haatzaaien tegen moslims

  •  
25-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
FRANCE2017-VOTE-FAR-RIGHT

© 2017-04-15 17:07:48 Beziers' mayor Robert Menard speaks during a campaign rally of French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party on April 15, 2017 in Perp

Robert Ménard, één van de belangrijke adviseurs van oud-FN-voorvrouw en presidentskandidaat Marine Le Pen, is dinsdag door de rechter veroordeeld voor haatzaaierij jegens moslims. De extreemrechtse Ménard is de burgemeester van Béziers, een stadje ten zuiden van Montpellier. Hij is veroordeeld tot het betalen van 2.000 euro vanwege opmerkingen die hij maakte tijdens een tv-interview en een tweet.
Ménard zei in dat interview:
"In één van de klassen in het centrum van mijn stad is 91 procent moslim. Dat is overduidelijk een probleem."
Ook poste de burgemeester een tweet van een school uit 1970 en een meer recente foto om zijn complottheorie dat de ‘traditionele Franse bevolking’ wordt ingeruild door islamitische immigranten.
Het OM stelt dat Ménard de kinderen met zijn uitspraken heeft gereduceerd tot hun religie, ongeachts of ze de Franse nationaliteit hebben of niet, en of ze praktiseren of niet. Ménard is nu schuldig bevonden voor het aanzetten tot haat en discriminatie en moet een boete van 2.000 euro betalen. De straf valt daarmee hoger uit dan de eis van het OM, dat een boete van 1.800 euro eiste. Ménard heeft via Twitter aangekondigd dat hij in hoger beroep gaat.
De uitspraak van de rechter komt daags nadat Marine Le Pen met haar inmiddels voormalige partij, Front National, wist door te dringen tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Le Pen heeft na haar overwinning in de eerste ronde besloten – tijdelijk – afstand te nemen van Front National en door te gaan als onafhankelijke presidentskandidaat. Deze actie wordt voornamelijk gezien als truc van Le Pen om afstand te nemen van het racistische karakter van de partij, om zo meer kiezers over te halen toch op haar te stemmen. In alle peilingen die tot nu toe gedaan zijn, maakt zij echter geen schijn van kans tegenover Emmanuel Macron.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.