Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bel Ben Bot!

  •  
11-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe een grote multinational een klein tropisch eiland overneemt
Politiek Den Haag loopt over van de lobbyisten. Oud-Kamerleden blijken zeer geschikt om de belangen van bedrijven te behartigen. Zij kennen de weg, zij kennen de mensen – en ze hebben een toegangspas, waarmee ze overal kunnen komen. Ook voor zittende senatoren gaan alle deuren open. Elco Brinkman lobbyt voor de bouwwereld, Boele Staal is lobbyist voor de banken. Maar de meest sjieke lobbyisten zijn oud-ministers. Wim Kok gaat op pad voor ING, Shell en KPN. Tineke Netelenbos, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, loopt in Den Haag de deur plat voor de Nederlandse reders. Ook voor internationale bedrijven zijn onze oud-ministers te huur. Zoals Ben Bot, die een Amerikaans oliebedrijf helpt om Sint Eustatius over te nemen.
NuStar is één van de grootste olieopslagbedrijven in de wereld, met een inkomen van meer dan 4,4 miljard dollar. Een kwart van alle olie is opgeslagen op Sint Eustatius, een eilandje met minder dan 2.900 inwoners. 67 reusachtige olietanks beslaan nu een groot deel van het eiland. Elk jaar leggen 800 schepen aan in dit koraalrijke gebied.
NuStar wil die opslag verdubbelen, waardoor bijna de helft van het eiland tot olieopslag zal worden. Sint Eustatius is zo populair omdat het aan een internationale vaarroute ligt, maar ook omdat NuStar hier nauwelijks belasting hoeft te betalen. Bovendien is het lokale bestuur geen partij voor de lobby van deze oliemultinational.
De uitbreiding van NuStar bedreigt niet alleen de unieke natuur op Sint Eustatius, maar betekent ook het einde van het ecotoerisme op het eiland. Bovendien bedreigt de bouw van olietankers veel archeologische schatten, van dorpen en begraafplaatsen van vroegere slaven. Sint Eustatius is sinds oktober vorig jaar onderdeel van Nederland. Daarom heeft de lobby van dit Amerikaanse bedrijf zich verlegd naar Den Haag, waar Ben Bot onlangs kwam uitleggen waarom NuStar zo goed is voor het eiland.
Het bedrijf betaalt weliswaar nauwelijks belasting, maar is graag bereid de lokale bestuurders te ondersteunen. Het wil graag wegen onderhouden, havens aanleggen en elektriciteit produceren. Met andere woorden: het wil van Sint Eustatius graag Sint NuStar maken. Wilt u ook het bestuur van een Antilliaans eiland overnemen? Dan heb ik een goede tip: bel eens een oud-minister, bel Ben Bot!

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.