Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joe Biden: 'De democratie heeft gezegevierd'

  •  
20-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
US - POLITICS - INAUGURATION

© US President-elect Joe Biden(L) greets former US President Barack Obama, with a fist bump during the inauguration of the 46th US President on January 20, 2021, at the US Capitol in Washingto

Joe Biden is ingezworen als de 46ste president van de Verenigde Staten. Voorzitter van het Hooggerechtshof John Roberts nam de eed af. Kort daarvoor zwoer rechter Sonia Sotomayer vicepresident Kamala Harris in.
Biden herinnerde in zijn inaugurele toespraak aan de bestorming van het Capitool eerder deze maand. “De democratie is kwetsbaar. De democratie heeft gezegevierd.”
De nieuwe Amerikaanse president wees op de uitdagingen waarvoor de Verenigde Staten staan. Hij wees erop dat er het afgelopen jaar meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan er Amerikaanse soldaten om het leven kwamen in de Tweede Wereldoorlog. Ook wees hij op de gevaren van racisme, de klimaatcrisis en nepnieuws.
Hij sloeg ook een optimistische toon aan: Biden wil het Amerikaanse volk weer verenigen. Probeer je in een ander te verplaatsen, vroeg hij de Amerikanen. “Dit is de dag van Amerika. Dit is de dag van de democratie. Een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwing en vastberadenheid.”
Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Harris en de andere vrouwen die bij de inauguratie aanwezig zijn, zijn allemaal in het paars. Het is een uitgestoken hand naar de andere partij: een mix van het blauw van de Democraten en het rood van de Republikeinen. Paars is ook de kleur van de suffragettes, de vrouwen die ijverden voor vrouwenkiesrecht.
Donald Trump is er niet bij. Hij vertrok even na twee uur uit het Witte Huis. Het is voor het eerst sinds 1869 dat een president niet aanwezig is bij de inauguratie van zijn opvolger. Biden en Harris wonnen de verkiezingen van november met 7 miljoen stemmen verschil.
Biden heeft al bekendgemaakt dat hij de komende dagen veel maatregelen wil nemen. De Verenigde Staten treden weer toe tot het Klimaatverdrag van Parijs. Ook gaat het hardvochtige immigratiebeleid van Trump op de schop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (112)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2021 - 13:59

De US kent veel vrouwelijke alleenstaande ouders. Velen zouden profiteren van de verhoging van het minimumloon. Maar hoe haalbaar die is moet blijken,

harmmeijer
harmmeijer21 jan. 2021 - 13:35

Een fragiele democratie die aan alle kanten rammelt.

3 Reacties
harmmeijer
harmmeijer21 jan. 2021 - 13:42

Bijvoorbeeld Gerrymandering: Kiesrechtgeografie, ook wel Gerrymandering genoemd, is het manipuleren of hertekenen van de grenzen van kiesdistricten. Vaak worden deze kiesdistricten gemanipuleerd om een politiek voordeel te behalen voor een specifieke politieke partij of kandidaat. ... Een gemanipuleerd kiesdistrict wordt een gerrymander genoemd. Het gif van de Amerikaanse democratie

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 jan. 2021 - 15:16

Dag Merel. Ik ben niet zo pessimistisch. Kijkt u maar naar de recente vooruitgang in b.v. de staat Georgia o.l.v. van een van de nieuwe sterren van de Democratische Partij, namelijk Stacey Yvonne Abrams. Een fijne dag!.✌✌

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 17:35

Het zijn de mensen die het doen rammelen. Maar ondanks dat zeer bedreigende trumpiaanse gerammel, is het, net aan, overeind gebleven. Er zit nu een totaal andere president en gevolg. Met een beschaafde kijk op de samenleving. Wezenlijk anders. Dat alleen al geeft hoop.

Satya
Satya21 jan. 2021 - 11:14

Daan Op zich heb je natuurlijk een punt. Ik denk alleen dat zij best verschil kunnen maken op het gebied van school kwaliteit. Op het gebied van HUD government leefbaarheid van wijken weer als doel kunnen hebben. De politie opleidingen verbeteren waardoor die beter uitgerust zijn hun werk te doen op het gebied van vaardigheden, goede mensen in slechte wijken verdienen veel meer bescherming. Zo kan ik nog wel wat zaken bedenken.

Satya
Satya21 jan. 2021 - 11:06

"Satya wat is de betekenis van het woord ‘sawa’?" Ok/goed/eens hangt een beetje van de streek af en de rest van de zin. Is een woord wat ik heel veel gebruik, mijn vrienden weten wat ik bedoel. Soms sluipt het ook in gesprekken waar het eigenlijk niet thuis hoort.

brandhout2
brandhout221 jan. 2021 - 10:22

https://nos.nl/artikel/2365345-zeker-13-doden-bij-dubbele-zelfmoordaanslag-in-bagdad.html Sinds januari 2018 geen enkele aanslagen meer in Irak nadat de Iraanse Generaal die deze terreur organiseerde werd kaltgesteld door de vorige president. Ziehier het effect van de nieuwe administratie in de VS. Ik ben bang dat er onder Biden een nieuwe terreurgolf zal ontstaan die hij ook niet zal hinderen om ruimte te geven voor een nieuwe verdeel en heerstactiek om z'n eigen belangen te dienen. De wereld was onder de vorige president een stuk vrediger. Dat is nu voorbij.

3 Reacties
adriek
adriek21 jan. 2021 - 13:40

@brandhout je reactie doet je naam eer aan. Trump was er apetrots op zich weinig of niets van het buitenland aan te trekken. Je legt een oorzakelijk verband dat er niet is. Google voor de aardigheid eens op 'zelfmoordaanslag 2020' (en 2019, 2018, 2017 2016) en je zult tot de conclusie moeten komen dat de wereld helemaal niet zo vredig was onder Trump. https://www.inss.org.il/publication/report-suicide-attacks-2017-fewer-attacks-women/ https://www.inss.org.il/publication/suicide-attacks-2018-fewer-attacks-victims-fewer-countries/ (Er lijkt een flinke daling ingezet tijdens het presidentschap van Obama die je natuurlijk aan Trump zult toerekenen.)

Khalid3
Khalid321 jan. 2021 - 14:42

brandhout@ Met de liquidatie van de Iraanse generaal was de bedoeling om Iran uit haar tent te lokken en niet daarmee de aanslagen te verminderen. De grote risico die Trump nam was oorlog ontketenen met Iran met nare explosieve gevolgen voor hele Midden-Oosten en voor de rest van de wereld. Gelukkig bleven de Iraniërs koel vanwege het feit dat Trump nog 1 jaar bleef als president. Sinds de dood van de Iraanse generaal zijn de aanslagen helemaal niet verminderd. De BLM protesten en Corona epidemie van vorig jaar kregen juist veel meer media aandacht dan de aanslagen in Midden Oosten waardoor het lijkt of het rustig is geworden daar. 4 jaren wapens verkopen aan de Saudiërs onder het mom van zaken doen zijn er tot op het heden 100.000 onschuldige Jemenieten afgeslacht en dan durf je Trump vredevolle president te noemen.

vdbemt
vdbemt22 jan. 2021 - 17:58

Wauw. Wat slik jij?

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2021 - 9:42

@ Satya Jij schrijft: Maar hoe gaat het leven van de zich kapot werkende single moeder in een achterbuurt verbetert worden? Wordt haar wijk veiliger? Kan ze met minder werken af? Worden dan de hard werkende blanke moeders, die maar even als white trash zijn neergezet, niet vergeten? Het antwoord op die vragen is simpel. Nee. Biden en Harris kunnen met hard werken en veel overtuigingskracht kleine verbeteringen bewerkstelligen maar voor wonderen moet je je tot god wenden of een andere hogere macht naar keuze. Het is niet onverstandig om naar de lengte van de polsstok te kijken voordat je gaat springen, want anders is de kans groot dat je tijdens de afzet pas beseft dat je halverwege de sloot terecht komt. En in de VS zitten er niet alleen grote snoeken in de sloot maar soms ook grote krokodillen. Dus een klein beetje realistisch perspectief is niet onverstandig.

poeslief
poeslief21 jan. 2021 - 9:15

Satya wat is de betekenis van het woord 'sawa'?

Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 9:07

Terug naar de democratie? De Verenigde Staten zijn geen democratie. En dat is zo ook opgezet. De onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten werd verpakt met mooie verhalen over "vrijheid" en het "zelfbeschikkingsrecht van het volk", en dat is regelrecht afgekeken van de "Acte der Verlatinghe" waarmee de Republiek der Verenigde Nederlanden in elkaar geknutseld is. Net zoals de VS is Nederland nog steeds een aartsconservatief land. Het volk heeft het hier ook nog nooit voor het zeggen gehad. Altijd waren er wel een paar rijke stinkers als de kippen bij om hun belangen veilig te stellen. Want daar ging het altijd al om.. Geld en macht.

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 jan. 2021 - 7:23

[Dat Rusland verhaal ben je vergeten?] Wat is er onreglementair of ondemocratisch aan het benoemen van illegale buitenlandse inmenging in je verkiezingen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2021 - 5:00

De democratie heeft gezegevierd! Nu al? Ik zou daar nog geen uitspraak over durven doen!

OlavM
OlavM20 jan. 2021 - 23:54

Natuurlijk allemaal mooie woorden en verzoenende taal. Gewoon de "anti-Trump". We zullen wel zien wat Biden er allemaal van gaat bakken. Maar alleen al het feit dat die lompe idioot uit het Witte Huis is verbannen en per vliegtuig naar Florida afgedropen, brengt een collectieve zucht van verlichting teweeg.

1 Reactie
poeslief
poeslief21 jan. 2021 - 9:25

..zucht van verlichting. ?? Ik weet het niet zeker Olav maar veel reaguurders hier op Joop moeten nu ineens hun dagen een andere invulling gaan geven na 4 jaar vol op het anti-Trump-orgel gejengeld te hebben; en dan ook nog een lockdown en vanaf zaterdag spertijd; de stichting Korrelatie gaat het druk krijgen, I mind you! Trouwens "een lompe idioot in het Witte Huis"...maakt het echt uit of de idioot die daar de baas is lomp is of fijnbesnaard lijkt?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 jan. 2021 - 23:24

Dag. De losgeslagen idioot Donald Trump is gisteren uiteindelijk weggevlogen vanuit Washington terug maar Florida en daar ben ik blij om. Zelfs als Joe Biden niet veel zal bereiken de komende 4 jaar, heeft hij tenminste nu al fatsoen, goed verstand en wat meer beschaving weer teruggebracht aan de VS. Mijn felicitaties aan President Joe Biden, Vicepresident Kamala Harris, hun zeer divers kabinet en alle Amerikanen. God Bless America!.✌✌

1 Reactie
P Haan
P Haan21 jan. 2021 - 19:56

Beschaving? Je bent je er van bewust dat hij het vervolg is op de Obama doctrine, die ons 'I can't breathe', Black lives matter en honderden mijlen muur op de Mexicaanse grens heeft opgeleverd? En Trump als toetje? Ik ben benieuwd hoe die beschaving er dan uit zou moeten zien.

The Apple
The Apple20 jan. 2021 - 22:08

Pas nadat ze veroordeeld zijn natuurlijk, niet zonder dat ze veroordeeld zijn.

poeslief
poeslief20 jan. 2021 - 22:02

@Ton Ja als Ploumen minpres wordt, natuurlijk; waarom niet? +Karingin Met wie mag Biden volgens jullie dan wel vergeleken worden? We zien het wel over 4 jaar wat Biden ervan gebrouwen heeft en of hij idd een goede president is geweest of niet. "Poes: Jij bepaalt niet wat echt links is, hou toch ’s op met dat soort opmerkingen, zo kinderachtig." Dat schrijf ik hier nergens. Opvallend dat jij dat dan toch denkt lieverd ;) het zit je hoog hey Karinginnetje. Ik zal mijn avatar aanpassen: dekaterkrabtdekrullenvanjetater. "Alleen al vanwege zijn optreden" LOL ja hij trekt volle zalen; smartlappen toch? Nu lok je mij wel uit Karin!! "Alleen vanwege zijn optreden" is best oppervlakkig en oppervlakkig is zooooooo reterechts. En niet gaan zaniken dat ik trol want daar ben ik veel te knap voor.

Karingin
Karingin20 jan. 2021 - 21:14

Poes: Jij bepaalt niet wat echt links is, hou toch 's op met dat soort opmerkingen, zo kinderachtig. Als ik Biden op dit moment op dezelfde manier beoordeel is Mango Mussolini, dan komt Biden met glans als winnaar uit de bus. Alleen al vanwege zijn optreden, het presidentschap behelst meer dan beleid alleen. Het is ook een symbolische functie en dient een verbindende factor te zijn (dat dat op dit moment nogal lastig (kuch) is, daar kan Biden nix aan doen) De Amerikaanse politiek is sowieso een gruwel in de ogen van linkse denkers, maar zelfs een hond was nog beter geweest dan Orange Baby

Satya
Satya20 jan. 2021 - 21:00

"Het ligt aan de keizer, het is de schuld van de keizer; nee het is de aard van Rome. Als je echt links bent dan wantrouw je hen allemaal en degene met de mooiste praatjes het meest; want praatjes vullen geen gaatjes je krijgt er hooguit een Nobelprijs voor de meest beloftevolle voor overhandigd." Sawa! Daar ben ik dus ook bang voor. Mooie praatjes maar niet leveren. We hebben een donkere vice president die vrouw is. Maar hoe gaat het leven van de zich kapot werkende single moeder in een achterbuurt verbetert worden? Wordt haar wijk veiliger? Kan ze met minder werken af? Worden dan de hard werkende blanke moeders, die maar even als white trash zijn neergezet, niet vergeten? Zoals rechts de misdaden van Trump en drones bagatelliseert zo trapt links in de mooie praatjes van deze kliek. Obama Nobelprijs, regelrechte aanfluiting. Gabbard. Dat was werkelijk een nieuwe, sociale koers geweest.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jan. 2021 - 20:37

Een koning met manieren blijft een koning.

ton14024
ton1402420 jan. 2021 - 20:21

Poeslief ´Biden beoordelen gelijk als Trump´. En Ploumen als Rutte? ????

poeslief
poeslief20 jan. 2021 - 20:15

ik schrijf: 'afwachten' Sonic en ik schrijf nergens - en ook niet tussen de regels door - over Biden die een oorlog gaat laten voeren. Is het o.a. voor jou echt zo moeilijk, lastig, om daden van jouw persoonlijke voor- en afkeuren van de persoon te scheiden? Ik ben giga sceptisch, en over de mooiste beloften en t.ov. de vermeend meest beloftevolle het meest. Ik ben een veel kritischer medestander dan vijand Sonic. En ik vertrouw geen machthebbers. En ik snij soms zaken aan die niet de voorkeur van mij zelf dienen; ik prefereer steeds meer alle mogelijkheden die er zijn langs te gaan en niet dat wat goedgekeurd en beschikbaar gesteld is of afgekeurd/verboden/not done is als maatstaf te nemen. Politiek correct heeft zijn beperkingen, ook of juist in het denken en het bespreken van gedachten/meningen. Misschien dat het jou lukt om mijn bijdragen door die bril te zien, maar die keuze mot je zelf maar maken vriend.

Greendutch
Greendutch20 jan. 2021 - 20:15

*45 heeft zichzelf nog 1x op het paard gehesen, bah. de kleur paars is ook een verwijzend naar the colour purple en waar die voor staat: vrijheid en onafhankelijkheid van geest Biden heeft al stukken ondertekend. gisteren heeft hij een memorial gehouden ter ere van alle overledenen door corona, meer dan 400 000 ondertussen, de man brengt respect in woord en daad terug in de USA.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2021 - 20:34

suffragettes prefereerden wit

ton14024
ton1402420 jan. 2021 - 20:11

E, ´´Demos kratos = volk regeert.´´ Dat wij daar die 50% (en niet 2/3 of 80%) bij bedacht hebben is gemakzucht.

Sonic2
Sonic220 jan. 2021 - 19:53

@ Poeslief Volgens mij verdedigen rechtse mensen eerder (ultra) rechtse presidenten. Ik zie het probleem niet zo. Trump was en is een monster. Trump is gif. Biden is op zijn meest gevaarlijke een wat suffige bejaarde. Al die leugens dat Biden oorlogen gaat beginnen. Zal me al verbazen als hij zijn termijn gaat uitdienen. Tegen een autocratisch monster reageer je fel. Tegen over een oude centrum politicus reageer je zoals je tegen een centrist reageert.

MaxMax2
MaxMax220 jan. 2021 - 19:36

@Crunchy Frog 'Het verschil is dat vier jaar geleden de verliezende partij gewoon volgens de regels meedeed' Dat Rusland verhaal ben je vergeten?

Sonic2
Sonic220 jan. 2021 - 19:34

Een goede en verzoenende speech. De president gaan we de komende jaren beoordelen op zijn prestaties. Ook Biden zal moeten gaan leveren, maar ik heb het idee dat we wel meer naar een situatie van normaal gaan. Voor de rest mag iedereen zijn mening over hebben wat mij betreft. Ik vind het een wel een vooruitgang ten op zichte van Trump.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 jan. 2021 - 19:35

'Ik vind het een wel een vooruitgang ten op zichte van Trump.' Dat is ook niet zo moeilijk..

Sonic2
Sonic220 jan. 2021 - 23:11

@ MaxMax Klopt. Wil ik nog bij aantekenen dat ik Biden verre van ideaal vindt. Maar dat vindt geloof ik bijna niemand. De ietwat activistische houding die ik met Trump had, laat ik ook wat meer varen, want of het nu Biden was of Sanders. Of Warren. Of het was Harris. Het is aan de Amerikanen. Alleen Trump was voor mij een brug te ver. Net als in Nederland met Wilders en Baudet.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2021 - 19:13

Ik vond zijn verhaal wel sterk. Inhoudelijk deed Biden wat hij moest doen. Heel enerverend vond ik het niet maar dat is ook niet de stijl van de man. Ik denk ook dat hij oprecht wil wat hij uitspreekt. Hij wil het land weer bijeen brengen. Ik denk dat het goed is dat hij die ambitie heeft. Tegelijk denk ik dat het niet gaat lukken. Een incidentele republikein krijgt hij wel mee, en in sommige gebieden in de VS zullen na hard werken de onderlinge verhoudingen in gemeenschappen wel hersteld kunnen worden. Maar in een groot deel van de VS gaat hij de Trump aanhangers niet tot rust brengen. Trump heeft een vuurtje aangestoken dat blijft een veenbrand. Als ik terugkijk op de talloze interviews in verschillende media met doodgewone door haat vervulde mensen dan weet ik dat de wonden te diep zijn. Maar goed is dat Biden bereid is er alles aan te doen. Dat laat zijn verhaal zien. Maar over een jaar of 2 is wel duidelijk of ik veel te cynisch ben of wel realist.

8 Reacties
Sonic2
Sonic220 jan. 2021 - 19:37

Goed betoog. Vooral omdat je eigenlijk een mythe doorprikt. Biden kan alleen maar proberen om de situatie te herstellen. Een brug naar de Trump aanhangers slaan zal moeilijk worden en volgens mij moet dat ook geen doel op zich worden. De Democraten moet leveren. Links in zijn geheel moet leveren. Dat is relevant. En ik denk dat we de pagina moeten omslaan. En verder moet gaan. De verkiezingen zijn pas in November 2024.

Satya
Satya20 jan. 2021 - 20:49

"De Democraten moet leveren." De democraten hebben de verkeerde kandidaat gekozen. Gabbard of Yang had die verbinding met de teleurgestelde republikeinen wel kunnen maken. " Links in zijn geheel moet leveren." Ik vind Biden op zijn best cultureel links. Economisch is het voor Europese begrippen rechts. Ik ben bang dat Biden de weg vrij zal maken voor meer Trumpisme.

brandhout2
brandhout220 jan. 2021 - 22:23

Clinton viel in slaap.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 jan. 2021 - 22:47

Uiteindelijk moet Biden er voor zorgen dat hij kan aantonen de levens van de Base te hebben verbeterd na vier jaar. Zosls de moeder van kamala Harris blijkbaar vaak tegen haar zei: 'it is not about who you are, it is about what you do'. En dat begint bij het aanpakken van de Covid-crisis. Ik vond een commentator op CNN wel een hoopvol idee geven door de stellen dat de 'uprising' niet een begin is maar een einde van een tijdperk. Ik denk dat dat waar is, de bevolkingssamenstelling verandert snel in de US, de groep van boze witte jongens en mannen zal kleiner worden. Dat zag je eigenlijk al in de afgelopen verkiezingen. En dat is oo waarom ze zo beginnen te roepen. Het geloof in de Constitution en de verdeling van senatoren en houseleden over de staten zorgt er helaas wel voor dat kleine midwest staten een veel te grote vinger in de pap zullen blijven houden.

Sonic2
Sonic220 jan. 2021 - 23:09

@ Satya Geen idee of Yang en Gabbard die verbinding met teleurgestelde Republikeinen zou kunnen maken. En wat zijn de Republikeinen eigenlijk? Volgens mij is het trouwens zinvoller om je op de gematigde Republikeinen te richten als of de Trumpisten. En we weten voor de rest niet hoe de wereld er eind 2024 uit ziet. Ik moet nog maar zien of Biden dan nog bijvoorbeeld in leven is. Of Trump dan nog leeft. Wat voor thema's er dan spelen. We krijgen nog enge types in het Witte Huis. Maar op dit moment maak ik me daar nog geen grote zorgen over. We kunnen ons beter op onze eigen land focussen. Waar we niet alleen krankzinnige clowns zoals Wilders en Baudet moeten weg houden uit de macht, maar ook Rutte. Dat is veel zorgwekkender. Wat er in 2024 gebeurt. Ach ja. Ik denk ook dat de Republikeinen de komende jaren genoeg met zichzelf gaan vechten.

OlavM
OlavM21 jan. 2021 - 0:05

@ Sonic: Weliswaar vindt pas in 2024 weer een nieuwe presidentsverkiezing plaats, maar in 2022 komen al weer nieuwe tussentijdse verkiezingen over Congresleden. (Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat). En die kunnen ook belangrijke machtsverschuivingen veroorzaken.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2021 - 8:53

@ stokkickhuysen Jij schrijft: Ik denk dat dat waar is, de bevolkingssamenstelling verandert snel in de US, de groep van boze witte jongens en mannen zal kleiner worden. Daarmee heb je de belangrijkste trend wel te pakken. Echter dat is ook de voedingsbodem van hun verzet. Dat ze zien dat ze gaan verliezen. Dat hun land en cultuur gaat veranderen. Dat is hier in Nederland bij rechts en extreem rechts niet anders. Met die emoties wordt de haat wel geladen. Het aardige van deze website is dat je dat zelfde gedachtegoed soms in de reacties van mensen terug ziet. Het proces waar je naar wijst vindt plaats in decennia en voordat gebeurd wat inderdaad gaat gebeuren moet een hele generatie uitsterven om het gedachtegoed uit te bannen. En voordat het zover is zullen nog wel wat explosies plaatsvinden zoals de bestorming van het Capitool. Op langere termijn deel ik je optimisme wel, maar op korte termijn niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2021 - 13:42

Yang en Gabbard moesten de strijd al snel staken. Dan kun je speculeren over wat ze zouden kunnen doen als ze gewonnen hadden maar dat heeft weinig nut.

poeslief
poeslief20 jan. 2021 - 19:11

@vdbemt en Ton Fidello zegt geen woord verkeerd. En wacht nu eens de komende 4 jaar af voor jullie gaan staan te juichen; hoop hebben is niet hetzelfde als geleverd hebben. De focus is zo op Trump gelegd dat het er soms op lijkt dat de VS- bazen van voor Trump via Trumps vieze badwater ineens schoongewassen zijn. Oorlog na oorlog; inmenging in eender welk land het hen zo uitkomt en altijd steun voor de meest ultra rechtse politici, dictators of verkozenen. Allende, Mossadeq en anderen draaien zich in hun graven om om zulke witwaspraktijken. Het ligt aan de keizer, het is de schuld van de keizer; nee het is de aard van Rome. Als je echt links bent dan wantrouw je hen allemaal en degene met de mooiste praatjes het meest; want praatjes vullen geen gaatjes je krijgt er hooguit een Nobelprijs voor de meest beloftevolle voor overhandigd. Het zal jullie sieren als jullie Biden minimaal zo kritisch bejegenen als de vijand, jullie vijand Trumpie dumpie. Jezelf dien je de hoogste maatstaf op te leggen, daarna aan je vrienden/peergroup/idolen; jullie focus om niet te zeggen obsessie om van vijanden/tegenstanders perfect op te eisen vind ik zo raar tenzij het ultra rechtse clan- en stamdenken ook in jullie brein overheerst.

Willem Heerema
Willem Heerema20 jan. 2021 - 19:01

an harte. Hopelijk is één van de eerste acties van Biden en Harris als aangaande buitenlandbeleid om de omstreden en eenzijdige Deal of the Century van tafel te vegen, zich te verdiepen in de apartheid en mensenrechten en als een onpartijdig scheidsrechter op te treden zodat er ook voor de Palestijnen en Palestina een kans is, voordat hun hele grondgebied door Israël illegaal is bezet en geannexeerd. Er is zowel haast als zorgvuldigheid geboden.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen20 jan. 2021 - 21:07

"Er is zowel haast als zorgvuldigheid geboden." Haast en zorgvuldigheid gaan meestal niet goed samen Biden gaat echt niet sleutelen aan de overeenkomsten van Israël met Bahrein, de VAE, Soedan en Marokko. De positie van de Palestijnen is door deze verdragen verzwakt. Mogelijk zijn ze nu bereid om te onderhandelen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2021 - 4:53

Voor de Palestijnen zal hij niet veel betekenen ben ik bang!

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 jan. 2021 - 18:56

[Die zegevierde vier jaar geleden ook.] Het verschil is dat vier jaar geleden de verliezende partij gewoon volgens de regels meedeed, terwijl in 2021 de verliezende partij de zege van de democratie met opruiing en geweld probeerde te verhinderen.

Viso
Viso20 jan. 2021 - 18:50

Geen rellen, geen plunderingen, geen brandstichtingen, geen bestormingen van overheidsgebouwen in steden van Amerika door de zogehete rechts extremistische zwaar gewapende en georganiseerde groeperingen die uit waren op staatsgrepen en het omver werpen van de democratie waar zoveel ophef over was in de media nadat 70 malloten met US vlaggen het Capitool waren binnen gelaten? Helemaal niets? Ik zou zo maar bijna gaan vermoeden dat dat allemaal zwaar overtrokken stemmingmakerij was.

23 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jan. 2021 - 18:55

Een 'stemmingmakerij' die dan wel begonnen is met de overval op het Capitool. Of wou je dat ook in de schoenen schuiven van de democraten?

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2021 - 19:06

@ Viso Jij schrijft: Ik zou zo maar bijna gaan vermoeden dat dat allemaal zwaar overtrokken stemmingmakerij was. Dat is nogal dom. Gelukkig waren ze daar niet zo dom en zijn 20.000 zwaarbewapende militairen ingezet om te voorkomen dat er rellen, plunderingen, brandstichtingen en bestormingen zouden zijn. Dat heeft gewerkt.

Viso
Viso20 jan. 2021 - 19:45

Overval? Dat was toch een mislukte staatsgreep met de bedoeling de democratie omver te werpen? En het was natuurlijk bijna gelukt ook... want tegen een groep van ongeveer 70 malloten van grotendeels middelbare leeftijd met grijs haar is natuurlijk geen enkele police force bestand. Laat staan een 'democratie' van 350 mln mensen. Die valt dan zomaar om. Toch? En ehhh... moet ik iets in schoenen schuiven? Iemand met een beetje gezond verstand ziet toch zelf ook wel wat hier aan de hand is? Mits je het maar wil zien.

Satya
Satya20 jan. 2021 - 20:50

Ze zouden erg dom zijn geweest nu wat te proberen.

Karingin
Karingin20 jan. 2021 - 21:31

Lekker hè, dat bagatelliseren. Laat ik je maar niet uit de droom helpen, al die cognitieve dissonantie zal niet makkelijk voor je zijn

Viso
Viso20 jan. 2021 - 22:47

@Daan, Ik had het dus over US steden. Niet over die stad. @Karingin, Je hebt helemaal gelijk. Alle US steden staan inmiddels in brand en er is zojuist een staatsgreep door extreem rechtse gewapende milities geleid door Trump uitgevoerd. Melania zorgt voor de koffie las ik.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2021 - 0:05

'Iemand met een beetje gezond verstand ziet toch zelf ook wel wat hier aan de hand is? Mits je het maar wil zien.' Oh, zit het zo.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2021 - 4:57

Viso Die waren precies zoals jij aan het afwachten tot de aanval kwam. Helaas voor hen kwam die niet.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2021 - 7:03

@ Viso Jij schrijft: Laat staan een ‘democratie’ van 350 mln mensen. Die valt dan zomaar om. Toch? Die valt inderdaad zomaar om. Het effect van een lont in het kruitvat. Rond een groot aantal staats parlementen stonden de afgelopen weken gewapende mannen. Rond een aantal centra waar werd geteld ook. Er was inderdaad sprake van een aanval op de democratie, en die kan zomaar omvallen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2021 - 8:55

@ Viso Jij schrijft: @Daan, Ik had het dus over US steden. Niet over die stad. Ik ook.

Viso
Viso21 jan. 2021 - 9:58

Het bewijst maar weer hoe makkelijk mensen te beinvloeden zijn. De media licht een paar beelden uit, hamert over een staatsgreep en een aanval op de democratie en men hoeft verder niets meer te doen. Politieke voorkeur, persoonlijke afkeur en emotie vult de rest voor ze in.

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 11:19

@Viso.Vraagje: denk jij ook dat de aarde plat is?

Viso
Viso21 jan. 2021 - 11:33

vdbemt, "@Viso.Vraagje: denk jij ook dat de aarde plat is? Ik persoonlijk niet maar gezien het woordje "ook" zoek je kennelijk medestanders? Persoonlijke tip: Zoek ze onder de groep die gelooft dat een zooi half bejaarden een staatsgreep kan uitvoeren omdat ze dat nou eenmaal graag willen geloven vanwege hun pesthekel aan Trump.

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 12:53

@Viso. Goede reactie (als die bewust is). Dat 'ook' slaat daarop dat je feiten, feitelijke gebeurtenissen niet ziet, niet onderkent. Het lijkt erop dat je feiten voor meningen ziet. Ik vroeg me even af of dat ook zo was over de vorm van onze planeet.

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 12:57

@Viso. Nou ja, goede reactie. Dit: "Ik persoonlijk niet maar gezien het woordje “ook” zoek je kennelijk medestanders?" vind ik wel een goede vondst. De rest valt onder wat ik verder als antwoord geef.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2021 - 15:18

@ Viso Jij schrijft: Zoek ze onder de groep die gelooft dat een zooi half bejaarden een staatsgreep kan uitvoeren omdat ze dat nou eenmaal graag willen geloven vanwege hun pesthekel aan Trump. Half bejaarden voorzien van automatische geweren kunnen prima een staatsgreep plegen. Zo moeilijk is dat niet de trekker over halen. gezien je reacties heb jij vooral een pest hekel aan mensen die jou confronteren met de realiteit.

Viso
Viso21 jan. 2021 - 15:27

vdbemt, Ik beschrijf alleen maar wat ik zie. Een stel malloten die het Capitool inloopt en daar een beetje rotzooi trapt. Ik zie geen staatsgreep of een poging tot omver werpen van de democratie maar een stel gefrustreerde ouwe Republikeinen die niet omkonden gaan met verkiezingsverlies en gewoon veel te ver gingen. En dat de rellen tijdens de inauguratie in al die steden zijn tegengehouden door politie is leuk bedacht van Daan maar onzin. Als het probleem echt zo groot was met die rechts extremisten als de media deed geloven dan kwamen die rellen er echt wel. Dat hebben we het afgelopen jaar wel gezien toen de hele boel de fik in ging tijdens de welbekende protesten. Dus mijn conclusie was dat het nogal overtrokken werd om om het allemaal een stuk erger te doen overkomen dan het is. En dat dat gebeurt daar is een reden voor. Want ondertussen gooit Antifa moeiteloos de ramen eruit bij Bidens cluppie. Maar even he? Als je nog steeds medestanders zoekt die denken dat de aarde plat is dan zeg je toch gewoon dat Trump heeft gezegd dat ie rond is? ;-).

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2021 - 17:50

@Viso Stop met de met het aantal 70 te nomen, want dat is zo duidelijik naast de feiten dat het niet helpt. 'Het bewijst maar weer hoe makkelijk mensen te beinvloeden zijn. De media licht een paar beelden uit, hamert over een staatsgreep en een aanval op de democratie en men hoeft verder niets meer te doen. Politieke voorkeur, persoonlijke afkeur en emotie vult de rest voor ze in.' jij bent het beste voorbeeld hiervan?

Viso
Viso22 jan. 2021 - 9:25

@Daan "Half bejaarden voorzien van automatische geweren kunnen prima een staatsgreep plegen" Ja zal best wel. Maar het is niet gebeurd. Dat is een feit. "gezien je reacties heb jij vooral een pest hekel aan mensen die jou confronteren met de realiteit" Is het realiteit als jij speculeert wat had kunnen gebeuren omdat je dat verneemt uit media en het zo lekker aansluit bij je emotie? Lijkt mij niet. @Stokkickhuysen, Dat Trump een enorme leugenaar is wil nog niet zeggen dat ik automatisch wat de media aandraagt dan maar voor waarheid aanneem. Mocht jij dat wel willen doen omdat je je er goed bij voelt dan is dat helemaal prima.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jan. 2021 - 15:13

'dat ik automatisch wat de media aandraagt dan maar voor waarheid aanneem' Ok dus je zit CNN te kijken en zegt: goh, 70 man in het Capitool? hahahaha En dan iemand anders gaan uitleggen dat zijn methode van feitenverzameling verkeerd is. Alaaf!!

vdbemt
vdbemt22 jan. 2021 - 18:05

@Viso "Ik beschrijf alleen maar wat ik zie. Een stel malloten die het Capitool inloopt en daar een beetje rotzooi trapt. Ik zie geen staatsgreep of een poging tot omver werpen van de democratie ............." Dit laat zien dat jij niet goed ziet. Je hebt de beelden gemist die aantoonden dat men gewapend en doodsdreigingen schreeuwend op zoek was naar o.a Nancy Pelosi. Dat noem jij "een beetje rotzooi trappen"?????

Viso
Viso22 jan. 2021 - 20:44

@Stokkingckhuysen De 70 werden hier beschreven. https://www.nytimes.com/2021/01/10/us/politics/capitol-arrests.html Beelden van de inval via Joop gezien. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nieuwe-video-biedt-angstaanjagende-blik-op-aanval-amerikaans-capitool Behalve onrechtmatige toegang verschaffing, al dan niet door forcering of door geopende deuren, zie ik geen geweld tav personen in het Capitool. De beveiligingsbeambten van het Capitool staan er gewoon tussen en worden geen haar gekrenkt. @vdbemt https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nieuwe-video-biedt-angstaanjagende-blik-op-aanval-amerikaans-capitool Misschien kan je aangeven Welke wapens er waren of gebruikt zijn in het Capitool? Sorry heren, en begrijp me niet verkeerd hoor..wat daar gebeurd is ging veel te ver en is zeker not done. Maar een staatsgreep en omver werpen van de democratie ziet er miz toch heel andes uit. Kan er helaas voor jullie niets anders van maken.

vdbemt
vdbemt23 jan. 2021 - 9:58

@Viso. "Kan er helaas voor jullie niets anders van maken". Nee. Inderdaad. Dat ligt buiten je vermogen.

Cave Canem
Cave Canem20 jan. 2021 - 18:44

Dat laatste klopt. Gerrymandering (herschikking van kiesdistricten), aanscherpingen van de identificatieplicht voor kiesgerechtigheid, vooral bij zwarte Amerikanen. En daarnaast te verwachten initiatieven om het stemmen per post in allerlei staten te verbieden. Bewegingen die uitsluitend door de Republikeinen zullen worden geïnitieerd.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2021 - 18:37

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft: Nogal een open deur. Die zegevierde vier jaar geleden ook. Nee dat deed die niet. Toen had de verliezer meer stemmen dan de winnaar. En je schrijft: juist bewegingen gaande om die democratie te gaan beperken voor de komende verkiezingen. Er zijn inderdaad bewegingen op jouw held Trump nooit meer verkiesbaar te maken. Maar het is de vraag of dat een beperking of de instandhouding van de democratie is. Er zijn nogal wat valide argumenten om te zeggen dat niet iedereen verkiesbaar moet zijn.

ton14024
ton1402420 jan. 2021 - 18:05

Het zwakste punt van een democratie is wel dat je met 50+ stemmen kunt winnen, terwijl je met 50- steun regeert. Een sterke democratie is die waarin de regering het mandaat verliest, maar met steun van de oppositie door regeert.

korheiden2
korheiden220 jan. 2021 - 18:02

Een bijzonder waardige ceremonie waar toch de zorg over de verdeeldheid duidelijk werd uitgesproken. Je kunt van alles zeggen over het Amerikaanse kiessysteem, het vele geld dat met de verkiezingen gemoeid is enzovoorts, maar ik vond het een indrukwekkende inauguratie. Ik mag hopen dat de vele Trump-aanhangers geweld in de toekomst achterwege zullen laten. Want niet alleen de Verenigde Staten zijn verdeeld, ook elders is de polarisatie toegeslagen. Wat dat betreft bood de toespraak van Biden toch vooral hoop en vertrouwen in de toekomst. Een voorbeeld voor Nederland.

GoudenBergen
GoudenBergen20 jan. 2021 - 17:55

Biden is de juiste man op de juiste plaats. Een man van het midden die gericht is op eenheid.

3 Reacties
Satya
Satya20 jan. 2021 - 20:51

Daar geloof ik niet in gezien zijn verleden. Ze hebben juist de midden politici in diskrediet gebracht. Zie Clinton over Gabbard.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2021 - 2:03

Biden is rechts.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jan. 2021 - 15:48

Gabbard is midden? Ik dacht juist dat Gabbard de kandidaat zou moeten zijn die Republikeinen bij hun partij zou moeten weglokken. En misschien kan dat alsnog, in 2024. Ik weet niet hoe zij zich met Harris verhoudt. Wat ik wel altijd lastig te beoordelen vind is mensen die zich echt inzetten voor een bepaald politiek doel (in Gabbard's geval 'geen same sex marriages') en daar later een 180% draai maakt. Zo'n draai lijkt mij meer politiek ingegeven dan iets anders. je leert niet ineens anderen respecteren

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 jan. 2021 - 17:33

De ceremonie klopte. Het hart van de democratie ook. Het vaandel en decorum van Amerika boezemt weer enigszins fiducie in nadat Trump c.s het op onbeschaamde wijze hebben bezoedeld en vertrapt. Nu maar afwachten. Aan Biden en Harris zal het niet liggen het US fatsoen in de wereld te wederheropwaarderen.

Ecclesia
Ecclesia20 jan. 2021 - 17:29

'Die zegevierde vier jaar geleden ook. ' Ligt aan de definitie die je hanteert natuurlijk. Demos kratos = volk regeert. Volk koos vier jaar geleden voor het merendeel toch echt iemand anders boven de oranje aap.

vdbemt
vdbemt20 jan. 2021 - 17:22

"Nogal een open deur. Die zegevierde vier jaar geleden ook." Inderdaad. Maar diegene die toen democratisch is gekozen, heeft er alles aan gedaan de democratie te ondermijnen. Hij lijkt voornemens daarmee niet te willen stoppen. Op dit moment heeft de democratie standgehouden.

WeesGeenKees
WeesGeenKees20 jan. 2021 - 17:21

Ben benieuwd wanneer Joe Biden zijn eerste oorlog start.... Vier jaar geen oorlog wat was dat heerlijk rustig zeg.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jan. 2021 - 18:58

Dan vergeet je de burgeroorlog die zoëven in Amerika zelf gaande was (of nog is). Nog NOOIT zoveel troepen aanwezig geweest bij een inauguratie vanwege dreigend intern terrorisme dankzij de vredelievende Trump.

Khalid3
Khalid320 jan. 2021 - 20:02

WeesGeenKees@ Feit 1: 4 Jaar lang wapens verkopen aan de Saudiërs waarmee ze tot nu toe 100.000 onschuldige Jemenieten hebben afgeslacht noem je geen golfsport maar oorlog voeren onder het mom van zaken doen. Door zaken te doen met het regime is hij medeverantwoordelijk voor de bloedvergieten en ellende in Midden-Oosten. Feit 2: Onder hem zijn er geen Amerikaanse soldaten gesneuveld maar door zijn laksheid en leugens over corona epidemie zijn er wel 400 duizend Amerikaanse burgers gestorven. Is het leven van een Amerikaanse soldaat meer waard dan van een Amerikaanse burger? Statistisch gezien kleeft er veel meer bloed aan zijn handen dan je denkt

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jan. 2021 - 20:35

Rustig omdat je daar niet woonde of dat het je niks kon schelen, bedoel je? Er waren bezettingen, campagnes en/of acties in Afghanistan, Iraq, Syrie en vette steun in Yemen. Geen NIEUWE oorlog met boots on the ground. Niet GEEN oorlog. Doe niet zo mal.

Satya
Satya20 jan. 2021 - 20:53

Klinkklare onzin. De wetgeving die Trump heeft aangenomen maakte het mogelijk voor de CIA om oorlogshandelingen te plegen zonder het te melden. Zie het African shadow war dossier op the intercept.

Karingin
Karingin20 jan. 2021 - 21:25

Meer drone-bombardementen dan ooit tevoren, past ook goed bij 't laffe gedrag van Hair Führer. En Biden heeft denk ik eerst heel wat diplomatieke reparaties te doen, als ie daar tijd voor vindt na die hele berg binnenlandse bull shit opruimen

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2021 - 0:01

Is dat het enige waar je benieuwd naar bent? Er is aanzienlijk meer aan de hand, het laatste wat Biden kan gebruiken is een oorlog. Eerst maar eens Covid, verbeteren van de politiemacht, aanpakken rechtsextremisme, economie weer aan de gang krijgen. Het vuur onder het maatschappelijk debat over wat dan ook wat lager proberen te draaien. En dit is allemaal binnen de VS zelf. Maar Trump heeft wel wat bommetjes achtergelaten links en rechts, dus nu maar hopen dat deze onschadelijk kunnen worden gemaakt in plaats van te exploderen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 jan. 2021 - 7:08

' Vier jaar geen oorlog wat was dat heerlijk rustig zeg.' Als je je ogen sluit ja.

MaxMax2
MaxMax221 jan. 2021 - 10:41

@Khalid Joh, denk je nou dat de gemiddelde Amerikaanse burger het ook maar iets kan schelen wat Saudi-Arabië allemaal doet? Het. Gaat. Om. Boots. On. The. Ground.

adriek
adriek21 jan. 2021 - 13:42

Ja, het was overal heerlijk rustig... https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ongoing_armed_conflicts

Cogito Ergo Boom
Cogito Ergo Boom20 jan. 2021 - 17:11

Wat een verademing! Na 4 jaar was ik wel toe aan een tikkie minder lompheid

1 Reactie
Baron von Kleef
Baron von Kleef20 jan. 2021 - 18:23

@Cogito Ergo Boom (nice) Dat horkerige ga ik wel missen, ook wel, van rebellerigheid is de wereld niet slechter geworden. Of toch? I wonder where all the stories come from...

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jan. 2021 - 16:56

Die Gaga heeft een goede strot, gaf een klasse performance m.i.

15 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jan. 2021 - 17:23

Dat vond ik nou ook. En volledig uit het hoofd. Hoezo seniel?

vdbemt
vdbemt20 jan. 2021 - 17:24

Dan heb ik het natuurlijk over Biden.

Winterdepressie
Winterdepressie20 jan. 2021 - 18:33

Ik wou jaren lang niet aan Lady Gaga en nog steeds vind ik haar nummers een beetje raar, maar het is onmiskenbaar dat ze veruit de beste in haar vak is op het moment zoals Madonna dat was in de 80's en een stuk van de 90's.

Karingin
Karingin20 jan. 2021 - 21:02

Madonna kan niet zingen. Gaga is een topzangeres

Karingin
Karingin20 jan. 2021 - 21:03

Overigens vind ik de muziek van Madonna wél leuker

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jan. 2021 - 21:32

“Ik wou jaren lang niet aan Lady Gaga en nog steeds vind ik haar nummers een beetje raar, “ Haar muziek is totaal aan mij voorbij gegaan, zal wel een reden hebben maar dit is Broadway klasse, ik kan er niet genoeg van krijgen https://www.youtube.com/watch?v=FUDSk-jW38g

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2021 - 21:47

Lady Gaga deed het prima. Het was al een wonder op zich dat ze heelhuids de trap afkwam in die outfit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2021 - 4:55

DanielleDefoe Ik vond die aangerommelde rok afschuwelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2021 - 4:59

Aangerommelde rok is ook prima haha...

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2021 - 18:29

@Minoes "... a giant custom Schiaparelli Haute Couture look designed by Daniel Roseberry: ...... "

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2021 - 7:09

DanielleDefoe Dat verandert mijn mening niet! In de meeste designkleding kun je niet eens huizen. Aan gerimpelde rok. Wordt iedere keer veranderd in bovengenoemd woord. Misschien niet umsonst.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jan. 2021 - 10:24

“… a giant custom Schiaparelli Haute Couture look designed by Daniel Roseberry: …… “ Opmerkelijk trouwens dat mannen het overgrote deel van vrouwenmode bepalen, zeker als het om haute couture gaat, is dat uit traditie ontstaan, ik vermoed het, stijl en smaak, en hoe dat tot leven wordt gebracht, door de eeuwen heen, hoepelrokken, korsetten, feestkleuren op het slagveld voor de heren, kleding was bepaald geen vrijetijdsaangelegenheid, prachtige lange jassen i.t.t die afgrijselijke korte colberts waarmee mannen zich nu vertonen, praktisch is niet altijd mooi.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jan. 2021 - 23:23

Raymond Bhagwandin Haute Couture is voor de happy few en van vrij recente datum (midden 19de eeuw). Coco Chanel heeft misschien wel meer invloed gehad dan welke mannelijke ontwerper ook en onderschat Mary Quant niet.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jan. 2021 - 11:22

“Coco Chanel heeft misschien wel meer invloed gehad dan welke mannelijke ontwerper ook en onderschat Mary Quant niet.” Tja het Chanel pakje en niet te vergeten de minirok, ook mijn moeder ontkwam daar niet aan, ik kijk graag naar oude (straat) foto’s, hoe mensen zich kleedden, hoe de tijdgeest mode beïnvloedt, vroeger broeken met wijde pijpen, dat is nu helaas uitsluitend dames mode geworden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2021 - 21:48

Mijn collectie oude modetijdschriften waaronder Britse Vogues is zeer informatief. Niet alleen mbt mode.