Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bekende Nederlanders protesteren tegen 'Down-test' voor zwangeren

  •  
21-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
belly
Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het toelaten van de Niet Invasieve Prenatale-test (NIP) waarmee zwangere vrouwen van te voren kunnen weten of ze een kind met het syndroom van Down dragen. De ChristenUnie protesteert samen met de stichting De Upside van Down en tientallen BN’ers in de Volkskrant tegen de invoering van NIP, omdat ouders vaker voor abortus zouden kiezen.
De NIP-test is nu alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down.  Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en een meerderheid in de Tweede Kamer willen het voor alle vrouwen beschikbaar maken. Schippers zegt hierover:
"De geïnformeerde keuze van de zwangere, het recht op weten en het recht op niet weten staan centraal bij deze screening. Het staat elke zwangere en haar partner vrij om wel of niet voor screening te kiezen. Ook de keuze uit de in de screening geboden handelingsopties is een vrije keuze."
In de brief ‘Wij willen een Down-vriendelijke samenleving’ ageren tegenstanders tegen de invoering. Zij doen een oproep voor een maatschappij waarin afhankelijkheid geen schande is. Die brief is onder andere ondertekend door Willeke Alberti, Jörgen Rayman, Marianne Vos en Arie Boomsma.
"Met het breed aanbieden van de NIP-test zegt de overheid impliciet: je hóéft er niet te zijn. Hoe laagdrempeliger het wordt om te screenen op het downsyndroom, hoe sterker we de richting uit gaan van een samenleving waarin steeds minder plek is voor kinderen met downsyndroom. Een kind met downsyndroom wordt dan steeds meer een kind dat voorkomen had kunnen worden."
In België en Duitsland is de test al langer beschikbaar waardoor er veel Nederlanders de NIP in die landen laten doen. De kosten zijn ongeveer 537 euro en voor eigen rekening. In de Tweede Kamer wordt besproken of dat bedrag door de verzekering gedekt moet worden of uit eigen zak betaald. De VVD kiest, uiteraard, voor het laatste en de PvdA vreest dat de test dan uiteindelijk toch alleen beschikbaar wordt voor de mensen die financieel beter bedeeld zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.