Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Amsterdamse buschauffeur mishandeld door mondkapjesweigeraar

  •  
07-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
busgvb

© Foto: GVB

Een Amsterdamse buschauffeur is dinsdag mishandeld door een reiziger die weigerde een mondkapje op te zetten. De 67-jarige buschauffeur moest zich na de aanval laten behandelen in het ziekenhuis, meldt Het Parool. Zijn werkgever, het GVB, gaat aangifte doen.
"Verkeerswethouder Sharon Dijksma en staatssecretaris Stientje van Veldhoven spraken hun afschuw uit over wat de chauffeur is aangedaan. Dijksma: ‘Blijf van onze mensen af! Dit vraagt om een ondubbelzinnig en hard antwoord op geweld jegens mensen in een publieke functie.’"
De mondmaskerplicht die inmiddels op een groot aantal plaatsen geldt, leidt regelmatig tot agressie van mondkapjesweigeraars. Het meest recente dodelijke slachtoffer is een 80-jarige inwoner van de staat New York.
Rocco E Sapienza overleed begin deze maand aan de verwondingen die hij had opgelopen nadat een mondkapjesweigeraar hem op de grond had gegooid. Sapienza sprak de 65-jarige Donald M Lewinski aan in een bar omdat hij geen mondmasker ophad. Lewinski was niet gediend van het commentaar van Sapienza en duwde de 80-jarige omver.
Volgens het station WIBT zal Lewinski worden aangeklaagd voor dood door schuld. De advocaat van de 65-jarige spreekt van een ‘tragedie’. “Ik heb de beelden bekeken en het lijkt erop dat de heer Sapienza uit een ander deel van de bar kwam om de confrontatie met mijn cliënt te zoeken.”
Er zijn dit jaar verscheidene mensen om het leven gekomen bij mondkapjesruzies. In mei werd een 43-jarige winkelbeveiliger in de Amerikaanse staat Michigan doodgeschoten omdat hij een klant had gevraagd een mondkapje op te doen.
In dezelfde staat schoot de politie een 43-jarige man dood die even daarvoor een 73-jarige had neergestoken die hem had aangesproken op het niet dragen van een mondkapje. In Frankrijk overleed een 50-jarige buschauffeur na mishandeling door een groep mensen die weigerden een mondmasker op te doen.
Foto: GVB

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

DAS13
DAS1327 okt. 2020 - 20:07

Ik heb als service&veiligheid bij Connection in Almere gewerkt. En ik kan jullie het volgende mededelen. In elke bus in Nederland van welke maatschappij dan ook is een noodknop aanwezig, een stil alarm. Deze zit naast de bestuurdersstoel. In (bijna) bussen, zeker die in de grote steden zijn camera's aanwezig die gedurende de tijd dat de bus in gebruik is alles, inclusief geluid opnemen. Deze beelden worden in geval van calamiteiten met de autoriteiten gedeeld. Zover de aanwezige techniek. Daarnaast kan ik uit ervaring jullie vertellen dat het gebied waarin stadsbussen rijden best wel uitgestrekt is, en dat door bezuinigingen de S&V team beperkt zijn. Daarnaast gaat een calamiteiten melding via een centrale, welke dan het S&V team en/of de politie moet inlichten. Dan moeten deze zich naar de plek haasten waar dit zich afspeelt. Dus helaas duurt dat vaak te lang. Maar ja, eigenijk zou een chauffeur of passagier iemand die zich niet aan de regels houd, zeker heden ten dagen, daarop aan moeten kunnen spreken. Echter dat lokt vaak agressie uit. Ik ken meedere chauffeurs die van passagiers klappen hebben gekregen omdat ze iets heel normaals, een gedragscode van de busmaatschappij of het niet eten/drinken /roken in een bus hadden aangekaart. En van medepassagiers kan je helaas niet verwachten dat ze helpen. Wel dat ze het zullen filmen en op sociale media zullen plaatsen. We leven helaas nu eenmaal in een samenleving die steeds asocialer wordt. Plus niet iedereen is bijna 1,90m lang, gebouwd als een rugby speler en heel zijn leven lang al actief in diversen martial arts.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 okt. 2020 - 18:44

Goed, in het openbaar vervoer moet dus een stil alarm worden aangebracht (met GPS), waarmee men hulp kan oproepen tijdens het rijden, of zelfs meerdere malen, zodat de chauffeur kan aangeven dat hij onderweg is en waarheen, zonder een woord te zeggen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Het zou mooi zijn als de dienaren van de wet bij de volgende halte al klaar staan.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2020 - 9:31

De chauffeur in een afgesloten ruimte als volgende stap?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 okt. 2020 - 17:10

Op een schietstoel natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2020 - 20:46

laughing to keep from crying

DAS13
DAS1327 okt. 2020 - 20:10

Stil alarm is aanwezig, gps ook, de centrale weet exact waar een bus rijd/is.

Bas2
Bas27 okt. 2020 - 17:08

Als "mens" moet je je beseffen dat overal, echt overal, waar je heen gaat je te gast bent. Het is niet jouw ruimte. Dus moet je je aanpassen aan de eisen/vragen/wetten van je gastheer. Dat de gastheer het openbaar vervoer is of de Jumbo en dat je er moet betalen maakt niet uit. En de mafklap die deze buschauffeur heeft mishandelde mag van mij op het dorpsplein ... laat maar

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 okt. 2020 - 5:17

"Als “mens” moet je je beseffen dat overal, echt overal, waar je heen gaat je te gast bent." Behalve als je naar huis gaat. ????

Ryan2
Ryan27 okt. 2020 - 16:43

Tja, ik vind het nogal vreemd om een incident in Amsterdam aan te grijpen om met een aantal voorbeelden van geweld in de Verenigde Staten aan te komen zetten. Dat slaat nergens op. Iedereen weet hoe veel geweld er daar blijkbaar normaal is. En verder is een regel zonder handhaving waardeloos. Je moet de chauffeur van een bus niet belasten met dit soort regels. Die heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Verder verbaas ik me er wel over. Je kan een bus gewoon stil zetten, en assistentie vragen. Iedereen zal daar begrip voor hebben.

3 Reacties
Stheno
Stheno7 okt. 2020 - 17:06

Ryan, "Je kan een bus gewoon stil zetten, en assistentie vragen." De bus stond stil, want de chauffeur werd terwijl hij op de vloer lag op zn hoofd getrapt. De 67-jarige bijna pensionado had geen mogelijkheid andere acties te ondernemen omdat hij letterlijk onder de voet werd gelopen. Assistentie vanuit passagiers is, afhankelijk van de wijk,...problematisch..om diverse redenen.

Baron von Kleef
Baron von Kleef7 okt. 2020 - 17:57

@Ryan Amsterdam; aantal geweldsmisdrijven (2019): 7629. Dat is bijna 21 geweldsmisdrijven... per dag. Totaal aantal misdrijven rond 88.400 per jaar. 242 misdrijven...per dag. Ten opzichte van het gemiddeld aantal inwoners doet Amsterdam serieus mee. Totaal geregistreerde misdrijven Nederland 2019 is 817.390. 2.239 misdrijven...per dag. 10% van de misdrijven in Amsterdam.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 okt. 2020 - 18:38

Ryan: "Je kan een bus gewoon stil zetten, en assistentie vragen. Iedereen zal daar begrip voor hebben." Blijkbaar niet dus....

Libertain
Libertain7 okt. 2020 - 12:49

Was het dan niet verstandiger geweest om net als in het geval toen een jongen zijn sandwich in het bus bleef eten het bus stil te laten staan en wachten op de komst van de drie politieauto's, zonder ruzie te maken?

11 Reacties
Case65
Case657 okt. 2020 - 12:59

Oow, iemand op zijn plichten wijzen is ook al ruzie maken.

Pieterplezier
Pieterplezier7 okt. 2020 - 14:11

Tuurlijk, laten we vooral niet meer mensen aanspreken op hun gedrag, omdat ze dan wel eens agressief zouden kunnen reageren. De buschauffeur zou zich haast schuldig moeten gaan voelen. Wat een omgekeerde wereld redenatie hier. Om te huilen.

Markzelluf
Markzelluf7 okt. 2020 - 15:24

Libertain, wil je nou zeggen dat de chauffeur eigenlijk degene is die het fout gedaan heeft?

Libertain
Libertain7 okt. 2020 - 15:55

Leuke opgehitse reacties allemaal, typerend. Het is allemaal glashelder en je hoeft geen ruzie te zoeken, zodra de vraag om een mondkaphje te dragen negatief wordt geantwoord laat je de bus stilstaan. Zijn er ordediensten die het verder moeten opnemen, toch?

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 okt. 2020 - 17:34

Ja heel typisch. Wat bedoel je dan te zeggen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2020 - 13:32

Typisch ook dat het aanspreken op gedrag van een mondkapjesweigeraar meteen maar tot het moeten opdraven van ordediensten moet leiden?

Libertain
Libertain8 okt. 2020 - 15:41

@Danielle, hoeft ook helemaal niet, indien jij persoonlijk die chauffeur tegen het geweld zou gaan beschermen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2020 - 20:57

Normale mensen zetten hun kapje op als dat gevraagd wordt.

Libertain
Libertain9 okt. 2020 - 7:13

Beste Danielle, het betreft hier een geval van zwaar geweld in het openbare ruimte. Indien jij het buschauffeur er tegen niet zou kunnen beschermen, moeten dan de ordediensten hun werk gaan doen, of niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2020 - 9:24

Hoezo beschermen, de ordediensten arriveren toch pas nadat de geweldpleging had plaatsgevonden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2020 - 9:28

PS passagiers worden niet geacht hun leven te wagen.

Leontrotsky
Leontrotsky7 okt. 2020 - 12:41

Weer een reden waarom er een mondkapjesplicht moet worden ingevoerd OVERAL waar men gaat buiten de deur. Wanneer iedereen die geen mondkapje buiten de deur draagt direct een lik-op-stuk boete krijgt van 900 euro dan zal binnen 1 dag iedereen zonder uitzondering een mondkapje dragen.

4 Reacties
Case65
Case657 okt. 2020 - 12:56

De mondkapjesplicht bestaat al lang in het openbaar vervoer; daar is geen discussie over mogelijk

Leontrotsky
Leontrotsky7 okt. 2020 - 13:25

omdat de mondkapjesplicht wel bestaat in sommige gevallen maar niet in andere gevallen, ontstaat voor veel mensen onduidelijkheid en onbegrip (waarom wel in OV en niet op straat of insupermarkt?) en dit zorgt voor ruzie en weigering. Gewoon éénduidig overal invoeren en strenge straffen bij niet naleving zorgt voor duidelijkheid en begrip.

Pieterplezier
Pieterplezier7 okt. 2020 - 14:13

Leontrotsky 7 oktober 2020 at 14:41 Dit is een beetje stelling nemen zoals: "Mensen kopen in een winkel een mes en gaan ermee steken. Laten we alle messen verbieden". het paard voor de wagen spannen. De overheid/vervoersmaatschappijen vaardigen een regel uit; mondkapjes in het openbaar vervoer, staat voor mij gelijk aan: betalen voor je rit. Dan heb je je daar gewoon aan te houden, of je zoekt een andere vervoersoptie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2020 - 21:01

Over de mondkapjes in het het OV is geen onduidelijkheid. Niet dragen is een kwestie van onwil.

P Haan
P Haan7 okt. 2020 - 11:12

Wel filmen, niet helpen. Het blijft bijzonder.

2 Reacties
Salama.
Salama.7 okt. 2020 - 13:08

Precies, dat niemand die gast bij de lurven heeft gegrepen snap ik ook niet uit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 okt. 2020 - 17:38

Nou wie weet, is de filmer fysiek erg zwak, je moet het maar durven .

Drostemannetje
Drostemannetje7 okt. 2020 - 11:06

Zijn we nog verbaasd? Nee toch. Dit is de realiteit.

pastafari
pastafari7 okt. 2020 - 10:54

Mondmasker weigeraars. Ook in Nederland is er veel van dat soort tuig.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 okt. 2020 - 10:53

Vreselijk wat deze buschauffeur is overkomen vanwege het gewelddadige gedrag van een volstrekt onverantwoordelijke idioot. Dit is het gevolg van de handhavingsplicht die mensen wordt opgelegd die daar niet voor zijn toegerust of opgeleid. Het valt te verwachten dat er meer van dit soort incidenten zullen gaan plaatsvinden als er onder druk van de publieke opinie, een algemene mondkapjesplicht wordt ingevoerd.

5 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra7 okt. 2020 - 10:56

Handhavingsplicht is niet het juiste woord. Handhavingstaak is beter.

LBNB
LBNB7 okt. 2020 - 12:33

@MollyVeenstra Dit is gewoon een probleem van mensen die denken dat ze hier in Nederland alles kunnen maken. Niemand ook die het opneemt voor de buschauffeur, maar ze gaan lekker zitten filmen om het te delen op snapchat met een half Nederlandse (als je het zo al kan noemen) tekst.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 okt. 2020 - 17:41

Dit is wat we noemen 'asociaal gedrag', zo oud als de weg naar Rome. Niks 'handhavingstaak' oid, gewoon een buschauffeur die vraagt een mondkapje te dragen in een overdekt vervoermiddel waar het wel eens druk kan worden. En als mondkapjes een reden zijn voor iemand om anderen inelkaar te slaan dan hoop ik dat deze mens flink wordt aangepakt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra8 okt. 2020 - 0:21

@LBNB: Dus jij denkt dat het een kwestie is van etniciteit? @stokkickhuysen: "Niks ‘handhavingstaak’ oid" De meerderheid van de Nederlanders wil een mondkapjesplicht, dus die zal er wel komen. Mijn vraag is: wie krijgt straks de opdracht om die mondkapjesplicht te gaan handhaven? Het zullen de buschauffeur en de winkelmanager wel worden en dan voorzie ik grote problemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2020 - 21:06

Boa's worden ook afgetuigd begreep ik. Je kunt ook geen agent zetten bij iedere bushalte.

Maha2
Maha27 okt. 2020 - 9:59

Deze dader met niet-Westerse achtergrond kijkt misschien geen tv, of heeft het nieuws niet meegekregen. Zeker in Amsterdam zou dat niet vreemd zijn. Is het niet handiger een set mondkapjes in de bus te leggen? Of vinden de bestuurders dat te duur, en ook al wisten ze dat dit soort voorvallen zullen gaan plaatsvinden het makkelijk achten om achteraf te roepen "blijf van onze mensen af!", alsof dat helpt en alsof je door woorden blijk geeft in daden achter "je mensen" te staan. De linkse variant van het lekkerrechtse "hard aanpakken!"? Nou we gaan zien wat hun "ondubbelzinnige antwoord" wordt, of was dit het?

5 Reacties
Maha2
Maha27 okt. 2020 - 9:59

*makkelijker

MaxMax2
MaxMax27 okt. 2020 - 10:41

'Deze dader met niet-Westerse achtergrond kijkt misschien geen tv, of heeft het nieuws niet meegekregen. Zeker in Amsterdam zou dat niet vreemd zijn.' Racism of low expectations.

Leontrotsky
Leontrotsky7 okt. 2020 - 12:57

ik zie legio weigeraars van het kapje die zo wit zijn als melk en al vele generaties in Nederland wonen (zeker sinds de gouden eeuw), dus het feit dat het zou gaan om een Nederlander met een andere culturele achtergrond doet helemaal niet ter zake.

Jaap8
Jaap87 okt. 2020 - 13:20

@Leontrotsky. "ik zie legio weigeraars van het kapje die zo wit zijn als melk" Hm, maar die mishandelen geen buschauffeurs. Maar ik begrijp dat je dat ondergeschikt acht.

NN2
NN27 okt. 2020 - 14:50

@Maha: elders al gelezen dat hij zijn mondkapje niet correct droeg en daar op is aangesproken.

Hakkepuf
Hakkepuf7 okt. 2020 - 9:57

De dader staat er op de concurrerende website gekleurd op. Het wordt tijd dat er politie op de bus meereist in sommige buurten in Amsterdam. Het helpt ook wanneer de bekeuringen meteen cash afgetikt gaan worden.

1 Reactie
Fredje3
Fredje37 okt. 2020 - 12:29

@Hakkepuf, Ja lekker cash in het coronatijdperk, zeker van een mondkapjesweigeraar.......