Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Begrotingsdeal EU is rond

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-RutteAutoEUtop_300.jpg
Update: Begroting moet nog langs Europees Parlement ... Nederland houdt miljard korting op EU-bijdrage ... Kamerleden reageren verdeeld
De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over de meerjarenbegroting tot 2020. Het akkoord werd bereikt na ruim 26 uur onderhandelen. EU-president Herman van Rompuy meldde het nieuws zelf via Twitter. “Deal rond, het was het wachten waard”, liet Van Rompuy weten.
Update 19.00
BNR meldt dat de regeringsfracties VVD en PvdA tevreden zijn met de resultaten van de Eurotop. “Hiermee kan premier Rutte thuiskomen”, zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes spreekt van “een knap onderhandelingsresultaat”. Ze zijn vooral blij dat de EU-begroting een verschuiving laat zien van uitgaven voor landbouw en hulp aan arme regio’s naar innovatie en infrastructuur.
De oppositie is negatiever. D66-leider Alexander Pechtold noemt de gemaakte begrotingsafspraken ‘zeer teleurstellend, zowel voor Nederland als Europa’. “In plaats van te investeren in innovatie en groei gaat Europa weer 7 jaar lang vooral boeren en koeien subsidiëren.” Ook GroenLinks vindt de begroting ‘ouderwets’. “Er wordt te weinig geïnvesteerd in kennis en innovatie en te veel in intensieve landbouw en bio-industrie”, zegt Kamerlid Jesse Klaver.
SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Rutte de EU-begroting had moeten afwijzen:
Met dit resultaat kan Rutte niet thuiskomen. Nederland blijft per inwoner nog steeds meer dan andere rijke lidstaten betalen. Verder blijft de EU-begroting hopeloos verouderd. Het leeuwendeel van de uitgaven blijft naar landbouw en regionale fondsen gaan, zonder dat de verspilling bij die uitgaven is aangepakt. Dit is onvoldoende verbetering voor een begroting voor de komende zeven jaar.
Update 17.15 
Het voorstel moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd, zo meldt de NOS. Of dat gebeurt, is nog niet zeker. EP-voorzitter Schulz zei eerder dat het parlement niet zal instemmen met een akkoord waarbij een begrotingstekort ontstaat.
Korting De totale korting die Nederland op de afdracht aan de Europese Unie krijgt, blijft een miljard euro. De vaste afdracht voor Nederland is verlaagd naar 696 miljoen euro, maar door een andere jaarlijkse korting, gebaseerd op de afdracht van btw aan Brussel, blijft het totale bedrag een miljard euro, aldus de NOS.
Update 15.15
Verschillende delegaties melden eerder dat Nederland een akkoord blokkeerde. NOS:
De plenaire vergadering werd vanochtend geschorst tot het middaguur, maar het tijdstip van hervatting wordt nu steeds verschoven. In het voorstel dat op tafel ligt, is sprake van een EU-begroting van 960 miljard euro, een afname van 7%.
Onduidelijk is wat het struikelblok nu zou zijn voor een akkoord. Nederland is een van de voorstanders van een lagere begroting van de EU.
Update vrijdag Nederland behoudt haar miljard korting. De NOS meldde eerder dat korting op de afdracht naar de Europese Unie terug zou gaan naar 650 miljoen, wat een verlies van 350 miljoen zou zijn geweest. In het voorstel van EU-president Herman van Rompuy zou een korting van 650 miljoen hebben gestaan. De woordvoerder van Rutte meldde al eerder dat in dat bedrag nog een groot deel ontbrak, namelijk de korting op de btw. Met die belasting erbij gerekend komt Nederland toch uit op 1 miljard.
Donderdag 7 februari De EU-leiders moeten het vandaag eens zien te worden over een nieuwe begroting die maar liefst zeven jaar beslaat. Eigenlijk had dat al in november gemoeten maar toen mislukte dat en kwam het zelfs tot een openlijk conflict in de Europese Raad. De tijd dringt nu echt want onder meer aankomende verkiezingen in Duitsland maken een herkansing onmogelijk.
Het conflict in de Europese Raad, waar de regeringleiders zitting in hebben, draait grotendeels om bezuinigingen. De Britse premier David Cameron wil fors snijden, zijn Franse tegenhanger François Hollande vreest dat de bezuinigingsdrift de kans op economisch herstel kapot maakt. Om het nog ingewikkelder te maken wil Cameron niet bezuinigen op een van de belangrijkste kostenposten namelijk de kortingen en teruggaven die landen als Groot-Brittannië van de EU ontvangen. Duitsland wil op die teruggaven wel inleveren om zo de begroting op orde te krijgen.
De begroting draait om een bedrag van tegen de biljoen euro. De Europese Commissie wil dat het budget tot een biljoen verhoogd wordt, de Duitsers dat er een bedrag dat begint met een 9 uitkomt en de Britten het liefst iets bovenin de 800 miljard.
Een compromis dat nu op tafel lijkt te komen is dat de begroting wordt benaderd als een creditcardlimiet: er wordt een hoger bedrag afgesproken dan dat er uiteindelijk wordt uitgegeven. Beide kampen kunnen dan de overwinning claimen. Dat compromis sluit bovendien aan bij de praktijk: de EU geeft al minder geld uit dan er wordt begroot.
De EU zou echter de EU niet zijn als het probleem daarmee was opgelost. De begroting moet namelijk goedgekeurd worden door het Europees parlement. Daar vallen bezuinigingen niet goed. Het parlement en de Europese Commissie willen het budget juist verhogen en projecten uitvoeren om de crisis te bestrijden.
De socialisten stellen dat het budget van de EU relatief klein is, ongeveer 1 procent van het ‘bruto binnenlands product’ van Europa. Bij een gemiddelde lidstaat is de begroting bijna de helft van het bbp. Niettemin gaat het wel om een enorm bedrag omdat de begroting 7 jaar beslaat. Onder meer de liberale europarlementariër Guy Verhofstadt wil van die ongekend lange termijn af want ‘zelfs de Sovjet Unie deed het met 5 jaar’ (zie video). Een jaarlijkse begroting zou het parlement ook meer zeggenschap geven.
Over wat er gebeurt als er geen overeenkomst wordt bereikt, wil niemand speculeren. De begroting zou dan blijven steken op het huidige niveau. Dat is dan ook een compromis, een waar niemand verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

MichelReiziger
MichelReiziger7 feb. 2013 - 10:51

Het is wel begrijpelijk. Maar als je als Europa je in wil zetten om het begrip voor Europa bij je burgers (lees kiezers) te verbeteren, dan moet je niet met dit soort 'creatief boekhouden' oplossingen komen. Bovendien geeft het maar weer eens aan dat EUropa helemaal geen 1 is. Het zou me niets verbazen dat de Duitsers achter de schermen hebben afgesproken om de zaak proberen te rekken en er op aansturen om helemaal geen overeenkomst te bereiken, mede juist vanwege de verkiezingen.

ColorHugo949
ColorHugo9497 feb. 2013 - 10:51

Slechts 4 van de 27 EUlidstaten geven inzage in de besteding van EUgelden... meldt de NL Rekenkamer. Het is toch niet geloven wat een waardeloze financiële verantwoording dat is. Een begroting van 7 jaar... , flexibiliteit van een gebergte, de vergelijkingen met USSR planeconomie gaan weer op. Fusiepartners die zich niet in de boeken laten kijken... wat voor geweldige fusie wordt dat? Je zult fusie partners de kost moeten geven die failliet gaan na een mistige fusie.... Niet alleen lidstaten geven geen inzage, ook ESM ESFS. Geen openbare of politieke controle wat banken met belastinggeld doen. Bron Duitse media. pompompom

ColorHugo949
ColorHugo9497 feb. 2013 - 10:51

EU budget is about war... Nigel Farage MEP Ukip http://www.burgerforumeu.nl/ukip-nigel-farage-the-eu-is-all-about-war/ EU budget for 7 years? Nigel Farage MEP Ukip http://www.youtube.com/watch?v=O5bcghxhDP8 Eens met Nigel Farage.

ColorHugo949
ColorHugo9497 feb. 2013 - 10:51

Eindelijk gebruikt Verhofstadt zijn boeren verstand. EUbegroting vaststellen voor 7 jaar is idioot. Europees Parlement wil niks weten van bezuinigingen. Goh verrassend. EP minderen bestaat ook al niet. Zelfs de SP pleit voor meer EU uitgaven....bron Twitter Dennis de Jong ‏@DdJong Rechts in #EP drukt resolutie door voor begrotingsfetisjisme waar steeds meer mensen in Europa slachtoffer van worden. #fail Misschien moeten MEP's eerst eens de EUsubsidiestromen gaan controleren voordat ze meer budget vragen. Hef maar op dat Europees Parlement en geef de bevoegdheden van EUcontrole terug aan TK. TKfracties uitbreiden met EUrocraten.

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 10:51

Politici verdoezelen het uitzuigen van eigen burgers graag met nationalistische prietpraat. Het is alleen ingewikkeld om overeenstemming te vinden over de juiste technocratische lulkoek. Ondertussen raken miljoenen aan de bedelstaf.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 feb. 2013 - 10:51

Ik weet niet of Verhofstadts verwijzing naar de Sovjet Unie zo gelukkig is. Maar hij is het type dat het niet in de gaten heeft en het overigens ook niets kan schelen. Al die eurosceptici, daar veegt hij zijn voeten mee af.

adriek
adriek7 feb. 2013 - 10:51

Begroting? De EU moet zich helemaal niet bezighouden met de (her)verdeling van geld binnen Europa. Daar komen alleen maar krankzinnige en scheefverdeelde landbouwsubsidies en geluidschermen langs poolse weilanden van. De EU moet zich bezighouden met noodzakelijk Europese regelgeving, daar hebben ze het druk genoeg mee als ze het goed doen. Een beetje met andermans geld schuiven daar hebben we de banken al voor. (Misschien kan de EU daar een oogje op houden?)

BasVV
BasVV7 feb. 2013 - 10:51

Ach. Als het voor je carriere enorm uitmaakt. Dan zorg je dat hooguit je stropdas nog een andere kleur heeft. De niet Armani pakken, die erg slecht zitten. Kweil je verder in een paar minuten champage. En daarna de echte whisey.

ColorHugo949
ColorHugo9497 feb. 2013 - 10:51

EU begroting verantwoording is om te huilen.. De Rekenkamer http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/07/rekenkamer-onvoldoende-controle-europese-noodfonds/

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 10:51

Er wordt over een begroting gesproken terwijl Europa failliet is.. 'Heel apart' zal ik maar zeggen. Woekeraars staan garant.

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 10:51

'Over wat er gebeurt als er geen overeenkomst wordt bereikt, wil niemand speculeren.' Ik wel. Onder de neoliberale dictaten zal de armoede toenemen.

adriek
adriek7 feb. 2013 - 10:51

De titel zegt trouwens ook veel. Echte politici gaat het natuurlijk niet om de inhoud, maar om het spel: "wij zijn de oppositie _dus_ zijn we tegen" "het is een plan van land X, _dus_ gaan we dwarsliggen" "het is te links, te rechts, niet links/rechts genoeg" Kortom: een weekend lekker eten en lekker ouwehoeren tegen een lekkere vergoeding. En de wereld kijkt toe. En de crisis woekert verder.

eeweew
eeweew7 feb. 2013 - 10:51

Dit is een zwarte dag voor wetenschap en innovatie. Nadat Nederland er geen cent meer voor over heeft hebben we dat nu blijkbaar succesvol aan Europa overgedragen. Is Rutte nu trots?

Meta Foor
Meta Foor7 feb. 2013 - 10:51

elke rotonde in nederland draai ik nu 3 keer ; heb ik tenminste waar voor mijn EU afdracht

ColorHugo949
ColorHugo9497 feb. 2013 - 10:51

EU begroting voor de 18e keer afgekeurd door EU Rekenkamer: € 5 miljard met fouten in verantwoording.... Mede dankzij meerderheid van EUlidstaten die zich niet in de boeken laat kijken..... http://m.europa-nu.nl/9353000/1/j9vviozkr8e2qxs/vj6yprnv6tyt?ctx=vh6ukzb3nnt0 "Waarom wij stinkende heelmeesters willen.." http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/02/waarom-wij-stinkende-heelmeesters-willen#.URRycxJDs9A.twitter Rutte en Samsom hebben geen gezamenlijk vergezicht voor NL in de EU. Er wordt doorgemodderd... en ondertussen wordt er via contracten soevereiniteit en budgetrecht overgedragen aan de EC en EP. EU minderen bestaat niet, de EU en de EUro zijn too big too fail, zwaar verweven met de ECB, ESM EFSF die zich fiscale en politieke bevoegdheden toeeigenen.

basOoms
basOoms7 feb. 2013 - 10:51

Rutte komst straks naar Nederland en vertelt dat hij een overwinning heeft geboekt.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 feb. 2013 - 10:51

Misschien een nieuwe wetmatigheid gebruiken: als Rutte ontkent is het waar.

opmerker
opmerker7 feb. 2013 - 10:51

Het is niet verstandig om zulk groot bedrag goed te keuren als de controle op de uitgaven nog steeds niet goed is geregeld. Vooral moet fraude bestreden worden.

rbakels
rbakels7 feb. 2013 - 10:51

Lullig voor landen die dat geld harder nodig hebben dan wij, bijv. in Oost-Europa. Ikke-ikke-ikke en de rest kan stikke is het devies.

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 10:51

En bedrijven rommelen gewoon door. Frank Roels - Ghent University: https://biblio.ugent.be/input/download?func=downloadFile&fileOId=605803&recordOId=605793

peterh2
peterh27 feb. 2013 - 10:51

Rutte kan niet onderhandelen, dat weet de VVD achterban al een paar jaar en nu zal de EU het ook wel ontdekken...

JanKan
JanKan7 feb. 2013 - 10:51

We houden onze korting, top. Maar als ik het goed begrijp is dat meteen ook alles? We houden wat we hadden, voor de rest geen enkele winst? Tsja, van de 27 EU landen zijn er maar vier met AAA status, waaronder wij, Rutte heeft die positie belachelijk slecht uitgebuit. Puntje bij paaltje zullen we uiteindelijk netto wel weer meer betalen.

msj_meijerink
msj_meijerink7 feb. 2013 - 10:51

De oppositie doet wat zij moet doen: elk in zijn eigen straatje uithuilen. Voor de een is het te ouderwets, voor de ander te modern en voor de derde is het weer te modern én te ouderwets. En dan nu de Godwin: waar blijft de reactie van onze geblondeerde nationale hofnar?

MarjoleinS2
MarjoleinS27 feb. 2013 - 10:51

Er is een, zei het héél klein, signaal afgegeven vanuit de EU dat er niet zo stringent aan de grote getallen hoeft te worden vastgehouden. Dat er in tijden van crisis ruimte moet zijn voor speling omdat het anders eerder negatieve effecten sorteert, zoals Nederland nu ervaart; met alleen bezuinigingen lossen we de schulden niet af, integendeel we bouwen juist meer op omdat er minder aan belasting binnen komt. Door wat ruimte te bieden kan er tevens worden geïnvesteerd, lijkt de boodschap.

Miesje3
Miesje37 feb. 2013 - 10:51

Ik krijg toch altijd een zeer onaangenaam gevoel als ik al die heren daar in het Europese parlement zie zitten. Die stropdas dragende hypocriete pennenlikkers die een beetje over de toekomst over het Europese volk aan het bepalen zijn in welke mars we gezamenlijk moeten gaan lopen. Dit voelt gewoon niet goed, ook al snap ik het idee van een Europese eenheid. Als ik naar die pennenlikkers kijk heb ik niet het idee dat ze het beste met ons allen voor hebben. Bovendien wil het Europese volk helemáál niet met elkaar in dezelfde mars lopen en regels opgelegd krijgen waarvan ze zelf helemaal niks in te brengen heeft. Mijn gevoel zegt dat dit helemaal mis gaat lopen, sterker nog: De Europese Unie is ooit bedacht om de Europese landen nooit meer oorlog met elkaar te laten voeren, maar dit werkt de haat en nijd naar elkaar toe juist volledig in de hand.. alleen nu andersom. In de 1e en 2e wereldoorlogen waren het de machthebbers die met elkaar op de vuist gingen en het volk maar had te gehoorzamen. Nu zijn het de machthebbers die elkaar aan het gehoorzamen zijn en het volk met de machthebbers op de vuist willen. Vraag is: wanneer barst de bom en hoe groot wordt de ellende?

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 10:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
MBosman2
MBosman27 feb. 2013 - 10:51

Eurobonds kosten Nederland 7 a 8 miljard EURO per jaar, laten we alsjeblieft hopen dat dat goddeloze idee zo snel mogenlijk afgeschoten wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 10:51

En jij denkt joop dat als de sp aan de macht komt het halleluja is. Dat de armoedzaaiers een uitstervend ras is. Dat het woord graaien uit de van Dale is. En ik heb gisteren kabouters gezien in het vondelpark.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 10:51

Waarom zou ik dat denken?

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 10:51

Het laatste nieuws is dat wij 350 miljoen meer in de EU put moeten storten. Gezien de drie procents norm die diezelfde EU ons heeft opgelegd betekent dat 350 miljoen lastenverzwaring voor de Nederlandse burger. Schulz, voorzitter van het EU parlement heeft al aangekondigd dat dat parlement die begroting zal afkeuren, zij willen meer geld. Hij zegt de stemming geheim te laten zijn, zodat de leden niet door hun nationale achterban onder druk kunnen worden gezet. Het is mooi dat het democratische Europa z'n ware gezicht laat zien. Gister geloof ik was Draghi aan het woord, hij wil nog heel lang de rente op 0.75 % laten, leuk voor de Nederlandse gepensioneerden. De zegeningen van EU en euro zijn weer glashelder. Het enige verheugende is dat het EU gebouw steeds meer scheuren vertoont.

1 Reactie
neutralist
neutralist7 feb. 2013 - 10:51

Zo is het, maar ik vrees toch een compromis. Je snapt niet hoe ze dit Europa in een corset hebben kunnen optuigen. Wat een verschikkelijk construct. Ik blijf hopen op een breuk en de Engelsen kunnen een eerste goede zet geven.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 10:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel7 feb. 2013 - 10:51

Erwin. Even een klein voorbeeld. Zoals je hebt kunnen lezen in het SNS debacle is de financiele sector nog niet op orde ( dan druk ik mij uiterst mild uit ). Dit is in bijna alle landen het geval. En in Europa zeker. Hoe wil je de verliezen opvangen ? De omvangen die in de virtuele economie omgaan zijn een veelvoud van de wereldwijde reele economie. Je kunt het doen zoals Amerika. Veel geld bijdrukken en de banken hiermee herkapitaliseren. Zie je dit in Europa gebeuren met 17 lidstaten, met ieder zijn belangen ? De Euro is nu een grote hindernis. Een federale unie zal nog enige tijd op zich laten wachten. ( door politieke onenigheid ). Terwijl de problemen met het financiele stelsel geen uitstel meer kunnen hebben. Je kunt wel vooruit willen met Europa, maar is dat in deze tijd verstandig ?

rgeurtsen
rgeurtsen7 feb. 2013 - 10:51

Rutte faalt als een blinde communistische liegende ideoloog. Hij stemt in met een tekort op de begroting van de EC. Of zou hij op Europees niveau hetzelfde nastreven als in nederland - ontmanteling en ontwrichting overheid? Overigens het akkoord dat eventueel bereikt wordt heeft nul of generlei waarde - het europees parlement gaat niet akkoord - simpel en voorspelbaar, want aangekondigd. Het zijn de regeringsleiders die de stem van gekozen Europese volksvertegenwoordigers jarenlang hebben genegeerd.

1 Reactie
bruces
bruces7 feb. 2013 - 10:51

het europees parlement gaat niet akkoord. Allemaal bluf en dan laten wij het zoals het nu is.

adriek
adriek7 feb. 2013 - 10:51

Als ik het goed uitreken, ze hebben het over bijna een Biljard, Duizend Miljard. De EU kent zo'n vijfhonderd Miljoen inwoners. Mijn rekenmachine geeft als uitkomst van de deling van die twee bedragen 2000. Dat betekent dus dat ze daar ruzie aan het zoeken zijn over, voor mijn gezin, 8000 euro van mijn geld. (Gesteld dat de zaak evenredig per hoofd van de bevolking verdeeld wordt) Vinden jullie het erg dat ik dat heel veel vind. Dat dat wat mij betreft best minder mag worden. En dan geen paar procent, maar gewoon de helft of meer.

2 Reacties
bruces
bruces7 feb. 2013 - 10:51

Adrie ? Betaalt jou gezin meer dan 8.000 euro effectieve belasting ? Of moet ik die 8.000 euro effectieve belasting voor jou betalen ?

JongLinks
JongLinks7 feb. 2013 - 10:51

Als u zo rekent is het natuurlijk enorm hoog, maar uw berekening is toch aardig fout. De jaarlijkse begroting van de eu ligt namelijk rond de 150 miljard euro. Ik snap de verwarring er wordt nu namelijk over een meer jaren begroting gepraat.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 10:51

Ik vind het wel grappig dat iedereen opeens zo'n interesse heeft in de EU. Deze begroting verschilt nauwelijks van de EU begroting die wij al tientallen jaren kennen.

2 Reacties
neutralist
neutralist7 feb. 2013 - 10:51

Dat komt omdat de salarissen bekend geworden zijn: het zijn eigenlijk bankiers daar: graaien en graaien.

eeweew
eeweew7 feb. 2013 - 10:51

Afgezien van het feit dat er nu ook vanuit de EU gigantische bezuinigingen op onderzoek en innovatie aan zullen komen.