Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Begint de linkse wolk alweer te verdampen?

  •  
28-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7946203736_eb2b0d79f2_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Insert variable Te vrezen valt dat de Duitse sociaaldemocratische successen niet zullen bijdragen aan een snelle fusie van de PvdA met GroenLinks
Dat in Duitsland de sociaaldemocratische SDP de parlementsverkiezingen heeft gewonnen is bij haar Nederlandse geestverwanten van de PvdA niet onopgemerkt gebleven. Voormalig partijleider Lodewijk Asscher meldde gisterochtend op Twitter dat hij na een blik op de uitslagen bij de buren ‘vrolijk wakker’ was geworden ‘met de overtuiging dat niets onmogelijk is’. En zijn opvolgster Lilianne Ploumen deed haar Duitse collega Olaf Scholz ‘Herzliche Glückwünsche’ toekomen.
Scholz heeft als bijnaam de Scholzomaat vanwege zijn weinig inspirerende redevoeringen en staat bekend als een uitermate saaie politicus. Toch werd zijn partij zondag de duidelijke nummer 1. Inderdaad: niets blijkt onmogelijk. Ongetwijfeld een opsteker voor Ploumen, die zich tot dusver ook niet heeft onderscheiden door verrassende optredens. De PvdA is op dit moment weliswaar de nummer vijf in de Tweede Kamer (ook nog eens gedeeld), maar wie weet. Misschien zorgen de volgende verkiezingen wel voor een ommekeer.
Te vrezen valt evenwel dat de Duitse sociaaldemocratische successen niet zullen bijdragen aan een snelle fusie met GroenLinks. Een maand of wat terug kondigden beide zusterpartijen aan dat ze hun formatieteams in elkaar zouden schuiven. Dat werd door menigeen – ook binnen de partijen – gezien als de eerste stap op weg naar een totale fusie. Maar sindsdien is over het samengaan van de twee, volgens menigeen toch dringend noodzakelijk, niet veel meer vernomen. Van het ineenschuiven van de formatieteams niet, omdat VVD en CDA volhardden in hun weigering om met de ‘linkse wolk’ samen te werken. En ook verder bleef het doodstil. Misschien wel omdat zowel PvdA als GroenLinks in de polls een heel klein beetje is gestegen. Zoiets is vermoedelijk niet al te bevorderlijk voor de bereidheid om voortaan samen door het leven te gaan.
Daar komt nog eens bij dat ook in politiek opzicht de linkse wolk begint te verdampen. In de voorbije maanden werkten de fracties steeds nauwer samen en werd bij een toenemend aantal debatten één woordvoerder ingezet, die namens beide partijen opereerde. Maar in die eendracht lijkt wat de klad gekomen. Bij één belangrijk, in ieder geval zeer spraakmakend onderwerp, vertoonden de twee fracties zelfs een afwijkend stemgedrag. De sociaaldemocraten zeiden, hoewel enigszins schoorvoetend, ‘ja’ tegen de coronapas, die sinds zaterdag verplicht is in onder meer de horeca en het theater. Maar de GroenLinks-fractie stemde eendrachtig tegen. Niet dat zij hele principiële bezwaren heeft, maar ze had toch te veel moeite met de ‘werkwijze’ en de ‘communicatie’ van het kabinet. Hieruit blijkt dat je met min of meer dezelfde opvattingen toch tot een andere afweging kunt komen.
Of de situatie in Duitsland zal zorgen voor meer eenheidsgevoel bij beide partijen valt ernstig te betwijfelen. Ook de Groenen (geestverwanten dus van GroenLinks) hebben het in het buurland heel goed gedaan bij de verkiezingen. Zij bleven weliswaar ver achter bij de SPD, maar boekten toch de beste uitslag uit de partijgeschiedenis. Het is nog helemaal niet gezegd dat de Groenen en de SPD onder leiding van Scholz elkaar zullen blijven vasthouden. Een kabinet van Groenen, de liberale FPD (een kruising van VVD en D66) en de conservatieve CDU/CSU is ook niet uitgesloten. Die laatste partij werd bij de verkiezingen maar iets kleiner dan de SPD en leverde de afgelopen 16 jaar met Angela Merkel een zeer geslaagde bondskanselier. De liberalen hebben uiteraard een voorkeur voor de CDU boven de SPD. Misschien weten zij de Groenen ook wel over te halen in een min of meer rechts kabinet te stappen, terwijl de SPD als grootste partij naar de oppositiebankjes moet verdwijnen. Niets is immers onmogelijk?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 sep. 2021 - 17:33

Wat zijn dit nu voor overhaaste vragen? De meeste Nederlanders - mogelijk behoren Asscher en Ploumen daartoe - weten nauwelijks met wie we in de persoon van Olaf Scholz te maken hebben. Nu heb ik na het echec met Griekenland in 2015 *) nauwelijks meer naar de politieke ontwikkelingen in Duitsland gekeken, maar of de PvdA blij moet zijn met deze man is nog maar de vraag: Dit is SPD-leider Olaf Scholz, de mogelijke nieuwe bondskanselier van Duitsland met een teflonlaag waar Mark Rutte jaloers op kan zijn https://www.businessinsider.nl/olaf-scholz-spd-bondskanselier/ Verder gaat de vergelijking met Duitsland de mist in omdat de kiezers in Duitsland duidelijk voor verandering van koers hebben gekozen, terwijl dat in Nederland alleen door politici wordt gewenst en het electoraat voornamelijk voor versplintering (wantrouwen) heeft gekozen, niet geadresseerd door een uitermate arrogante demissionaire premier. Partijen waren het er in Duitsland zondagavond bij Maybrit Illner vrij snel over eens dat de belangrijkste vraag was hoe de juiste Klimapolitik er uit moest zien bij coalities. Het discours ligt daar totaal anders: Voor wie daar het geduld voor heeft (na een minuut of twintig wordt het inhoudelijk): Deutschland hat entschieden – wer wird regieren? | "maybrit illner spezial" https://www.youtube.com/watch?v=G53UHZbOmRg *) Econoom Mark Blyth kreeg eind 2014 vanuit Duitsland een email met de volgende kop: “Herzlichen Glückwunsch – Sie sind der 1. Preisträger des Hans-Matthöfer-Preises für wirtschaftspublizistik.” Blyth had in Duitsland voor zijn boek: ''Austerity: The History of a Dangerous Idea'' een rede voor 600 sociaal democraten gehouden in aanwezigheid van Martin Schultz himself en werd daarvoor geprezen door Peter Bofinger. Noch van Olaf Scholz - onder Merkel vicekanzelier -, noch van andere sociaal-democraten is mij iets bekend over enige kritiek op het beleid van Merkel in Europa, waaruit zou kunnen blijken dat men de woorden van Mark Blyth serieus heeft genomen. Olaf Scholz acht ik eerder (sociaal)-liberaal dan sociaal-democraat. Anno nu noemt Mark Blyth de politiek in Duitsland het meest schaamteloze mercantilisme ter wereld. Ending the Creditor’s Paradise https://www.jacobinmag.com/2015/02/germany-austerity-blyth-speech-spd/

develhunt
develhunt28 sep. 2021 - 15:08

Links is in Nederland vermorzeld tot kleine partijtjes die vreemd genoeg wel menen te moeten mee regeren , groen links, PvdA en de SP, uit de laatste peilingen blijkt uit niet dat er een linkse opleving is, te weinig vernieuwend, oude wijn in nieuwe zakken, een aantal jaren geleden, de PvdA regeerde toen mee, toen al is het fundament gelegd voor het wegkijken en niet willen benoemen van alle problemen waar dit land mee kampt. Ook links heeft geen antwoorden, hooguit wat clichés. Het is tijd dat er nieuwe mensen komen met nieuwe frisse ideeën, problemen aan durven te pakken, in plaats de praatcultuur van zowel links als rechts. Die grijs gedraaide plaat van al die beroepspolitici kennen we zo langzamerhand wel.

Sonic2
Sonic228 sep. 2021 - 14:04

Ik denk dat een linkse wolk sowieso overdreven is. Naar mijn mening wordt links door zichzelf maar ook door "rechts" te veel de put in gepraat. De hoogtijdagen van Drees, Den Uyl en dergelijke zijn voorbij. Net als de buitenlandse equivalenten daarvan, maar er zijn genoeg positieve punten te ontdekken. Scholz/SPD kan je meer met onze EP 2019 verkiezingen vergelijken. Als de PvdA hier ook een geschikte leider vindt dan kunnen ook de sociaaldemocraten hier het dal klimmen. Links krijgt hier ook een tik omdat D66 onder Kaag links campagne heeft gevoerd. De toekomst van "rechts" wordt veel te positief belicht. Waarbij ik onder radicaal rechts vooral stagnatie zie. Overal in Europa. Of het nu AFD, PVV, FvD is. Of het nu gaat om de FPO in Oostenrijk of de DF in Denemarken. Centrum rechts doet het wel behoorlijk. En de toekomst van links wordt te negatief belicht. Een linkse wolk lijkt me dan ook weer aan de andere kant wat overdreven.

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 sep. 2021 - 14:55

Dag Sonic. Kati Piri lijkt mij zeer geschikt als de volgende PvdA partijleidster❤

Sonic2
Sonic228 sep. 2021 - 16:47

@ Gabriel Zeer veel respect voor uw bruisende en aanstekelijke enthousiasme. De bruisende positiviteit die u uitstraalt. Ik word altijd vrolijk van uw reacties en dat waardeer ik zeer. En Kati Piri is een geschikt vrouw inderdaad.

Peter Stans
Peter Stans28 sep. 2021 - 9:32

Oh GL stemde tegen? Dan zal het nog wat langer duren voor ik overweeg om weer hierop te stemmen. Mede door de rethoriek van Klaver in het afgelopen jaar in het onzinnige wekelijkse coronadebat ben ik mij enorm gaan ergeren aan deze wijze van "oppositie voeren".