Joop

Begin juli hebben we corona eronder: eerst zien dan geloven

  •  
29-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50877023348_f3b6270cf8_c

© cc-foto: Département des Yvelines

Wie tot de risicogroepen behoort, loopt een reële kans uit het leven te worden weggesleept voor de reddende injectienaald is gekomen
Afgelopen week overleed een bekend en gewaardeerd stadgenoot op 74-jarige leeftijd aan corona. Hij had de pech Nederlander te zijn. Als Brit of Israeli was hij tijdig gevaccineerd. In diezelfde week was het gewenste aantal prikken opnieuw niet gezet. Rutte en De Jonge beloven ons al tijden dat begin juli het leed grotendeels geleden is. Arjen Lubach – als puntje bij paaltje komt altijd een steunpilaar van de gevestigde orde – sloot zich daar in zijn slotuitzending bij aan. Geef die feestjes niet. Mijd de kerk. Houd nog even vol.
In dat geval moeten er één miljoen prikken per week worden gezet. Verleden week zijn van de geplande 400.000 vaccinaties er slechts 285.000 tot stand gekomen. Dan moet er toch wel een enorme inhaalspurt worden gemaakt terwijl er met de leveranties niets maar dan ook niets mis mag gaan. Tegelijkertijd hebben wij te maken met een stijgende besmettingsgraad. Wie tot de risicogroepen behoort, loopt een reële kans uit het leven te worden weggesleept voor de reddende injectienaald is gekomen.
Afgelopen zondag waren Diederik Gommers en Marianne Koopmans eindelijk weer eens bij Op1 te gast. Ze werden gefêteerd omdat zij de Macchiavelliprijs hebben gekregen vanwege hun voortreffelijke communicatie. Toch moest Koopmans op een eenvoudige en duidelijke vraag , het antwoord schuldig blijven. Hoeveel mensen moeten er zijn gevaccineerd voor we naar het normale leven terug kunnen keren? Zij hield het vaag. Ze durfde geen aantal te noemen.
Dat is de realiteit. Daar moet ik steeds aan denken als onze meelevende premier op de buis verschijnt, dezelfde man die verleden jaar een groot deel van de Nederlandse productiecapaciteit op het gebied van vaccins liet lopen, zoals Roseanne Hertzberger dit weekend in de NRC meldde.
De GGD’s blijven bij dit alles optimistisch. Eerst zien, dan geloven.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

tempest
tempest31 mrt. 2021 - 14:01

RTL heeft alles mooi op een rijtje gezet: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5222818/vaccineren-schema-vaccinatie-corona-vaccin-wanneer-jaar Men is nog bezig met de 75+-ers. De jongere mensen die al wel zijn gevaccineerd vallen ofwel in een hoog-risico groep, ofwel zijn in de zorg werkzaam. Het allergrootste deel moet dus nog, en de levering van de vaccins was het probleem. Komend kwartaal belooft men beterschap en komen er als het goed is veel meer vaccins. Dan zullen we hopelijk gaan zien of de rest van keten goed functioneert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2021 - 10:53

Natuurlijk kon Marion Koopmans geen aantallen noemen, hoe meer gevaccineerden hoe beter is waarschijnlijk het goede antwoord. Vaccinatietwijfelaars die eerst de kat uit de boom wilden kijken waren er al voordat er vaccins beschikbaar waren bleek uit onderzoek uitgevoerd door oa. de TU Delft, en nu ze er wel zijn komen er ook mensen niet opdagen voor hun geplande vaccinatie. Over een jaar of wat kunnen we de balans opmaken. De Zweedse cijfers zien er niet al te beroerd uit, terwijl het veel geprezen Noorwegen kampt met nieuwe uitbraken oa. onder kerkbezoekers.

teo
teo30 mrt. 2021 - 10:34

Zolang de Nederlanders in het algemeen inclusief de media en de politiek de onzinnige geschatte aannames van De Jonge voor zoete koek blijven aannemen zal deze beschamende farce doorgaan. Aan dit levensgevaarlijke wanbeleid moet zo snel mogelijk een einde komen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2021 - 7:46

Oftewel; Geloven doe je maar in de kerk! Ik heb het al lang opgegeven!

Taeke Beinema
Taeke Beinema30 mrt. 2021 - 0:05

"Begin juli hebben we corona eronder: eerst zien dan geloven" Je lijkt het me met meerdere eerdere doemdenkers-bijdragen vooral als een verlies te zullen ervaren van een middel tot gewenste ideologisch bepaalde veranderingen die anders sowieso kansloos zouden zijn. Wedje. Het wordt half mei en daarna een zinderende zomer als in het einde van de sixties die er ook waren. Maar ook op dat voor je rode dromen heb je ons al welbewust een angstzaaiend scenario voorgespiegeld met je geschiedkundige rijmelarij met de roaring twenties waarna alleen maar rampspoed zou kunnen volgen. Behalve dat die enerzijds bruin was kende die een rode evenknie die het liberale Europese werelddeel voorgoed genezen heeft van bijbehorende ideologieën ondanks dat er nog steeds idioten zijn die voor die regimes marcheren. En idioten behorend tot die ideologieën dromen nog steeds dat dan wellicht een crisis een bruun of rood ochtendgloren zal doen ontstaan. Droom lekker verder.

Welp2
Welp229 mrt. 2021 - 22:59

Ik zie de vergelijkingen met het VK en Israël regelmatig terugkomen, maar ik zie wel vaak dat dit wel erg rooskleurig wordt weergegeven. De Britten hebben een gok genomen die goed uitgepakt heeft, door het AZ-vaccin al eerder in te zetten voordat de fase3 resultaten waren vrijgegeven aan de EMA ter beoordeling. Dat kan, maar vereist wel een grote mate van vertrouwen in het vaccin en bereidwilligheid van de bevolking. Hierbij helpt het ook dat het vaccin toch ook wel nationale trots (Oxford) voor de Britten meedraagt. Dit soort nationale trots zie je ook in andere landen, met In Nederland bijvoorbeeld een hogere acceptatie van het J&J-vaccin, terwijl daar in feite minder over bekend is dan het AZ-vaccin. Israël is mede door de staat van oorlog waarin het begeeft, veel meer getraind en gewend aan crisis-situaties. Logistieke processen waren daar extreem goed voorbereid door o.a. het leger. Bedenk wel dat in Israël ruim 5% van het bbp aan defensie wordt uitgegeven [1]. Daarnaast heeft Israël naar verluidt 'top dollars' [2] neergelegd voor de vaccins om als eerste aan de beurt te zijn. Verder heeft het ook toegezegd om (geanonimiseerde) patiënt-gegevens van gevaccineerden te delen met Pfizer, waarbij de vraag is in welke mate dit ook daadwerkelijk anoniem is. Ik verwacht niet dat een dusdanige deal in Nederland zou zijn toegestaan qua privacy wetgeving. [1] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures [2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-rollout-in-israel-successes-lessons-and-caveats

Buitenstaander
Buitenstaander29 mrt. 2021 - 19:02

Ik vind dit wel humor, als t niet zo cynisch was: Israel, hier op Joop als voorbeeld voor NL. Dus, Han, als wij onze patient- en proef gegevens aan AstraZ hadden gegeven, alsmede de privacy gegevens, waardoor we bevoordeeld zouden zijn geworden door AstraZ, dan was dat wat jou betreft oke geweest? Of als we er een militaire operatie, top-down van hadden gemaakt gericht op efficiency, zonder uitzonderingen etc, dan was t prima geweest? Nou ik had met plezier de commentaren hier gelezen...

Phantom3
Phantom329 mrt. 2021 - 18:07

74. Mooie leeftijd. Ik hoop dat ik dat mag halen.

Dehnus
Dehnus29 mrt. 2021 - 17:48

Het aantal vaccins licht nu wel hoog genoeg. Het licht nu echt in Nederland om aan te poten. Productie, vooral van Pfizer, licht nu echt hoog, daar komt ook Jansen, Johsson en Johnsson bij ;). Hier in Noorwegen gaat het nu ook elke week sneller, dus waarom niet in Nederland? Is het een organisatorisch iets? Verder zijn hier ook de Corona testen gratis, in Duitsland heb ik van de week (moet erheen van de baas :( ) ook nog een gratis test gehad.... waarom moet je daarvoor in Nederland betalen? (Ja eigen risico, maar toch).

3 Reacties
tempest
tempest30 mrt. 2021 - 7:57

“ waarom moet je daarvoor in Nederland betalen? (Ja eigen risico, maar toch).” Dit is niet waar. De reguliere testen via de GGD zijn gratis (ook geen eigen risico). Alleen als je een bewijs nodig hebt dat je Corona-vrij bent om bijvoorbeeld te reizen, dan zijn er andere regels.

Dehnus
Dehnus30 mrt. 2021 - 11:07

@Tempest: Nee dat is alleen blij KLACHTEN! De GGD test kan je niet zo maar even binnen wandelen of een afspraak maken. Ik weet dat het je patriottische hart pijn doet om te moeten toegeven, maar Nederland faalt gewoon in de aanpak van de Coronacrisis. Een afspraak maken is ook een extra horde in het laten testen. In Duitsland vragen ze geen reden, ik moest op de boot voor een zakenreis, ging naar het busje dat even verderop stond. Half uur later certificaat en klaar! In Noorwegen bij de grens, even mijn bewijs overleggen dat het een zakenreis was, testje bij de grens, dikke duim! En als ik positief was krijg ik bericht op mijn telefoon (kan online de uitslag zien, wat ook gelijk mijn certificaat is). Ik kan me ook hier op elk moment ZONDER KLACHTEN laten testen. Dus nee het is niet "GRATIS!" en JA het is "WAAR!". Helemaal met een ziekte waar ook veel zonder symptomen aan kunnen lijden. Of eerst zonder symptomen en dan ineens zware symptomen! Waardoor je velen voor die tijd al hebt besmet. Met zo'n ziekte moeten er ook in Nederland posten overal staan en busjes rondrijden met "testen!". In Duitsland ook, toevallige nieuwsgierige voorbijgangers? :"Hey niet bang zijn! Kom maar dichterbij dan kan je ook een test krijgen. Kost niks. Kom nu maar" met een lach. Kijk zo zou dat gewoon MOETEN. Kijk het af, en verbeter! Stug volhouden in eigen nationalisme en nep superioriteit word je niks beter van. 1. Doe. 2. Observeer je zelf en kijk hoe anderen het doen. 3. Neem verantwoording 4. Verbeter 5. Terug naar 1.

tempest
tempest30 mrt. 2021 - 13:42

@Dehnus Wij spreken elkaar helemaal niet tegen. Ik wilde alleen maar verduidelijken dat je in de (bij ons) reguliere situatie ook zonder kosten een test kan laten doen, dus dan ook geen eigen risico! Inderdaad is dat als je klachten hebt, maar ook als een waarschuwing hebt gehad dat je in contact bent geweest met iemand die geïnfecteerd was bijvoorbeeld. Dit is belangrijk omdat ik niet wil dat mensen voor wie het eigen risico een significant bedrag is een verkeerd beeld krijgen en zich daarom niet laten testen. Ik had begrepen dat de overheid bezig is om naar de mogelijkheid van grootschaliger testen te kijken om meer delen van de samenleving weer open te gooien, maar dat is er nu inderdaad nog niet. Ik hoop ook dat de overheid veel dingen snel gaat verbeteren.

EenMening
EenMening29 mrt. 2021 - 17:24

Vandaag werden 10 coronadoden gemeld, gisteren 15. Er liggen inmiddels 655 mensen op de ICs. Het aantal mensen op de ICs stijgt, het aantal sterfgevallen daalt. Dat ziu yhetbeffect van het inenten moeten zijn.

1 Reactie
EenMening
EenMening29 mrt. 2021 - 17:31

dat zou het effect

Woeki Hypo
Woeki Hypo29 mrt. 2021 - 17:22

Begin juli hebben we corona eronder: eerst zien dan geloven 1 “Wie tot de risicogroepen behoort, loopt een reële kans uit het leven te worden weggesleept voor de reddende injectienaald is gekomen” “Afgelopen week overleed een bekend en gewaardeerd stadgenoot op 74-jarige leeftijd aan corona. Hij had de pech Nederlander te zijn.” M.b.t. corona is het zeker pech als je (bijvoorbeeld) Nederlander bent. Maar de vraag is (als een begin): Vaccins of/en medicijnen. Komt dit door het ontbreken van vaccins of bijvoorbeeld door het tegenwerken of verbieden van vroeg behandeling met o.a. bepaalde medicijnen. 2 Hierbij schokkende informatie m.b.t. vroeg behandeling. A. De volgende recente stap van een overheidsbureaucratie (IGJ) is een voortzetting van reeds bekende ellende via het bekende patroon. https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2021/03/25/boete-voor-artsen-die-hydroxychloroquine-of-ivermectine-voorschrijven-tegen-corona B. Hier dit bericht in een medisch tijdschrift (Medisch Contact), lees ook de reacties onder het bericht. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/hoge-boete-voor-artsen-die-onterecht-hydroxychloroquine-of-ivermectine-voorschrijven.htm C. Hier een pleidooi voor het gebruik van het middel Ivermectine tegen corona: Frans Bots Pharma Consultant, YouTube, Kanaal Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie. https://www.youtube.com/watch?v=waKN5D_dNeo&t=4389s Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Leman
Leman29 mrt. 2021 - 17:04

Dit lees ik net op NOS (bron) teletekst. "Te weinig mensen belden voor prik" . Er waren de afgelopen week wel genoeg vaccins ,maar niet genoeg mensen die een prik wilden komen halen. Dat is de voorlopige verklaring van het RIVM voor het niet halen van het doel van ruim  400.000 inentingen. Dat getal werd ook  genoemd door minister De Jonge. Vaccinatie-coördinator Van Delden zit  het probleem vooral bij het vaccin van AstraZeneca, dat wordt toegediend door de GGD en huisartsen. Van de 100.000 beschikbare afspraken zijn afgelopen week maar 36.000 geboekt. Wat volgens hem ook niet geholpen  heeft, is de lange wachttijd bij het callcenter voor een prikafspraak.  Einde bericht. Ligt het aan mij maar aanschouw ik een falend beleid om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Men heeft voor het stroeve verloop allemaal verklaringen alsof dit een excuus is om op deze manier verder te gaan. Waarschijnlijk is het besef niet ingedaald bij alle verantwoordelijken dat de snelheid van vaccineren de reddingsboei is voor de economie in Nederland. Wat moeten al die ondernemers die nu niets kunnen doen zich kapot ergeren aan dit onthutsende beeld dat opgemaakt kan worden uit dit nieuwsbericht.

5 Reacties
EenMening
EenMening29 mrt. 2021 - 17:28

@Leman Nederland heeft op de EU vertrouwd voor de aankoop van vaccins. Dat was erg dom. Het VK heeft dat veel beter gedaan. Daarbij komt dat veel mensen geen vertrouwen (meer) hebben in AZ. Het middel is minder effectief dan Pfizer en Moderna en er waren op een bepaald moment zelfs zoveel twijfels, dat Europa-breed de vaccinaties werden stilgelegd.

ton14024
ton1402429 mrt. 2021 - 17:57

Rutte gooit liever miljarden ´over de balk´ dan ze te verantwoorden.

MAD1950
MAD195029 mrt. 2021 - 19:13

Ik ben 71 en behoor bovendien tot een risicogroep (hartpatiënt), dus menselijkerwijs gesproken had ik toch allang een oproep voor een prik moeten krijgen? Ik begrijp er steeds minder van waarom het allemaal zo traag gaat.

Leman
Leman29 mrt. 2021 - 19:22

Even Twitter gecheckt en wat lees je dan vaak. Mensen staan soms een uur in de wacht of komen er helemaal niet door om contact te krijgen met het callcenter. Te weinig capaciteit callcenter veroorzaakt deze puinhoop. Dit kan Hugo de Jonge toch gewoon oplossen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2021 - 7:59

Een man van 76 belde de GGD. Na heel lang geen contact te krijgen kreeg hij te horen dat het minstens t/m april volzat bij de GGD. Gelukkig was hij een aanhouder en plotseling kon hij wel dichtbij en binnen korte tijd. Het schijnt dat als je de landelijke GGD belt er niets klopt van het antwoord, je nergens van op aan kunt, zo je er überhaupt al doorkomt. Mensen bellen soms weken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 mrt. 2021 - 14:31

Tja, als hij in Afrika was geboren was hij waarschijnlijk al voor zijn 5e levensjaar gestorven.

FromValue
FromValue29 mrt. 2021 - 13:55

Mevrouw Koopmans had gisteren bij Op1 überhaupt weinig zelfreflectie met betrekking tot het OMT. Feit is echter dat we het OMT het vaccinatie debacle niet kunnen aanrekenen. De EU en de lidstaten zijn zelf verantwoordelijk geweest voor de problemen met de beschikbaarheid van vaccins. Zij hebben als koper gehandeld met een focus op prijs. Over productiecapaciteit is nooit actief na- of meegedacht. Met een contract gebaseerd op “best reasonable efforts” (geen “best efforts”) sta je dan met 1 – 0 achter. Er is echter altijd ruimte geweest om binnen het EU vaccinatieregime een eigen weg te bewandelen. Dan had je als Nederland meerdere ijzers in het vuur gehad – altijd verstandig want EU en slagkracht is zelden buiten de burelen van de EU in dezelfde zin positief gecombineerd. De visieloosheid van Rutte is echter hier ook ten volle geëtaleerd. Mijn voorspelling is dat het “normaal” pas mid 2022 bereikbaar zal zijn – De zwijgzaamheid van Koopmans bij Op1 sterkt mij daarin.

Bouwman2
Bouwman229 mrt. 2021 - 13:42

Als er iemand klaagt over onze negotie dan heeft onze fondateur, daarvoor indertijd al een kaartje. laten drukken. Daarop staat onder het kroontje in goud en het predikaat in zwart op wit op geschept papier de tekst: : : Onze alom geprezen gemberbolussen zijn met uiterste zorg en inachtneming van de voorschriften uit de beste ingrediënten vervaardigd. Mocht u desondanks niet geheel klachtenvrij zijn, dan kunt u zelf bijdragen aan het productieproces. Onze eigen chef-patissier zal u daarbij gaarne van dienst zijn. Helaas moet ik melden dat die kaartjes laten drukken indertijd weggegooide guldens was. Ze zijn nu uitsluitend antiquarisch nog te bekomen. .

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha29 mrt. 2021 - 16:32

????

Exkraker
Exkraker29 mrt. 2021 - 13:16

De gemiddelde levensverwachting lag in Israël in 2017 op 82,6 jaar. Dus veel mensen aldaar halen de 74 wel.

Freek74
Freek7429 mrt. 2021 - 12:34

[Als Brit of Israeli was hij tijdig gevaccineerd.] Als Brit was hij in Januari of eerder al besmet geweest met de cijfers daar. Als Israeli moet je maar afwachten of hij de 74 wel had gehaald.

ton14024
ton1402429 mrt. 2021 - 11:52

Eerst zien dan geloven. Dus ook na begin Juli de maatregelen handhaven tot we geen coronapatiënten meer zien.

tempest
tempest29 mrt. 2021 - 11:41

De planning van Duitsland is veelzeggend: https://duitslandinstituut.nl/artikel/42184/merkel-eind-september-kan-iedereen-gevaccineerd-zijn Als alles goed gaat wat betreft levering is iedereen die dat wil eind september gevaccineerd. Dat zegt veel meer dan dat "iedereen een eerste prik begin juli" praat van onze regering. Eerder dan oktober zal het echte "normaal" dus niet terugkeren. Nog 6 maanden dus :( :( :( Wellicht is door het weer komende zomer ook weer een dip en hebben we dus eenzelfde zomer als afgelopen keer, maar dan eentje die overgaat in een normale situatie, ipv een tweede golf.

Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2021 - 11:36

[Als Brit of Israeli was hij tijdig gevaccineerd.] Als hij in een land had gewoond waar ze de strijd tegen het virus serieus nemen dan had hij ook nog geleefd. Natuurlijk gaan de Rutte-apologeten dan weer roepen, ‘ja maar Australië is een eiland, Vietnam is een dictatuur en Zuid-Korea is ook heel anders’. Waarmee de ogen gesloten worden voor het feit dat Rutte continu te laat was met (vaak halfslachtige) maatregelen en vanaf het begin een onverantwoord beleid gevoerd heeft waarbij niet indamming van het virus centraal stond maar het beheersbaar houden van de druk op de gezondheidszorg, voor zover dat mogelijk was. Ik heb het al eens eerder op een rijtje gezet en zal het hier nog eens herhalen: a) ontkenning gevaar in begin van de pandemie b) geen enkele voorbereiding ondanks alarmerende berichten en waarschuwingen vanuit de WHO dat al in januari sprak van een internationale noodsituatie c) door laten gaan van carnaval en andere massa-activiteiten ondanks b) en ondanks dat in Noord-Italie de gezondheidszorg al door de hoeven zakte vanwege de pandemie d) insteek op krankzinnige groepsimmuniteitstrategie e) trage lockdown eerste golf f) sluiting scholen eerste golf enkel onder druk van buitenaf, continue ontkenning van het feit dat kinderen het virus overdragen ondanks wetenschappelijk bewijs g) ontkenning noodzaak testbeleid in begin eerste golf, ondanks dat WHO het belang hiervan keer op keer benadrukte h) late opbouw testcapaciteit i) onbenut laten aanwezige testcapaciteit en aanbod testbedrijven j) verbod zorgpersoneel zich te mogen laten testen k) onvoldoende beschermingsmaterieel zorgpersoneel l) onbenut laten van aanbod bedrijven om over te schakelen op productie beschermingsmaterieel m) slachting verzorgingshuizen als gevolg van j), k) en l) (en dit terwijl Rutte in z’n beruchte groepsimmuniteitsspeech zei dat we een ‘muurtje om de kwetsbaren' heen zouden bouwen’) n) te snelle afbouw maatregelen na de eerste golf o) falen opbouw capaciteit bron- en contactenonderzoek waardoor het virus in de zomer weer om zich heen kon grijpen p) falen testbeleid op Schiphol in vakantietijd q) slap quarantainebeleid r) extreem laat en aanvankelijk zeer slap ingrijpen 2e golf s) idioot lang gedraai over mondkapjes t) gewoon door laten gaan vluchten van en naar VK ondanks alarmerende berichten Britse mutatie u) zeer trage uitrol vaccinatie v) zeer trage voortzetting vaccinatie x) Versoepelingen in tweede golf terwijl een derde golf zich al weer aandient En daar komt dus ook nog bij dat Rutte de Nederlandse productiecapaciteit op het gebied van vaccins liet lopen. Of het mogelijk was geweest om net zo succesvol als Vietnam (lange landgrens met o.a. China, dichtbevolkt) het virus te bestrijden weet ik niet. Wat wel duidelijk is is dat er vele duizenden levens gespaard zouden zijn en we in een totaal andere situatie zouden verkeren als er een verantwoord en daadkrachtig beleid gevoerd was.

17 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2021 - 11:46

Vietnam: 35 coronadoden

Exkraker
Exkraker29 mrt. 2021 - 11:58

@ Mark Zouden ze in Vietnam veel testen?

GHS
GHS29 mrt. 2021 - 12:20

Daar komt nog bij dat Mark Rutte de toename van de Nederl. produc tiecapacit op het gebied van vaccins liet lopen. Lees het artikel in de NRC. Als dat niet gebeurd was, dan hadden we nu.............

Archie Bunker
Archie Bunker29 mrt. 2021 - 12:35

Vietnam: Kijk ook even naar de correlatie BMI-Leeftijd-Coronadoden.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2021 - 13:23

@mark En als hij Australiër was geweest en in het buitenland toen de pandemie uitbrak dan was hij nu nog steeds in het buitenland en nu mogelijk besmet.

JoostdeV
JoostdeV29 mrt. 2021 - 13:39

Mooie opsomming. Naast de duizenden levens die gespaard hadden kunnen worden heeft dit kabinet ook heel veel onnodige economische schade veroorzaakt. De komende alle jaren zullen wetenschappelijke artikelen verschijnen die aantonen dat landen die vol hebben ingezet op indammen van de pandemie in economisch (en sociaal) veel beter door de pandemie zijn gekomen dan landen die hierin hebben gefaald, zoals Nederland. Uiteraard zullen deze bevindingen worden genegeerd of worden afgedaan als wijsheid achteraf. Dit betekend dat we een volgende pandemie weer zullen falen ten kostte van veel doden, chronisch zieken en afname van de welvaart.

Exkraker
Exkraker29 mrt. 2021 - 13:52

@Joost De Nederlandse economie kromp slechts een kleine 4 procent in 2020. Daarmee is Nederland in Europa een erg goed presterend land. Vergelijk dat eens met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.

Bert de Vries
Bert de Vries29 mrt. 2021 - 14:11

Huysman, chapeau. Bewaren en t.z.t. nog eens plaatsen. Behoudt z'n actualiteitswaarde.

Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2021 - 15:18

[Zouden ze in Vietnam veel testen?] Ja, dat is een van de redenen dat de pandemie vanaf het begin onder controle is gehouden: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vietnam-fight-insi-idUSKBN22B34H [Vietnam: Kijk ook even naar de correlatie BMI-Leeftijd-Coronadoden.] Vergelijk dan het aantal besmettingen: Nederland 1,2 miljoen officieel, volgens Van Dissel 3 miljoen in werkelijkheid, Vietnam: nog geen 3.000, misschien in werkelijkheid ook wat meer, laten we zeggen 10.000. Dus een simpel sommetje leert ons dat als we niet naar de BMI en de doden kijken maar enkel naar het aantal besmettingen dat Vietnam het in absolute zin zo’n 300 keer beter heeft gedaan. Als we dat afzetten tegen het bewonersaantal (17 mln vs. 95 mln) dan komen we erop uit dat Vietnam het ruim 1500 keer beter heeft gedaan dan Nederland.

HappyBuddha
HappyBuddha29 mrt. 2021 - 16:34

Ik mis de z in het lijstje. Kom op joh, je kan het

Buitenstaander
Buitenstaander29 mrt. 2021 - 19:06

@Mark Weet je Mark, er is volgens mij zoveel mis in dit land, en er zijn blijkbaar zulke goede alternatieven, ik zou t wel weten.... En toch, toch denk ik ergens dat Mark's beroep vroeger stuurman is geweest, zonder zee helaas, want er is een briljante ziener aan hem verloren gegaan. Eerlijk zijn: Wat heb je bereikt in het leven?

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2021 - 7:53

Mark Huysman Klopt! GHS Groepsimmuniteit was goedkoper! Zo zit Mark Rutte in elkaar. Het ging en gaat ook niet om mensenlevens, zelfs de artsen blijkbaar niet, maar om het aantal ziekenhuisbedden.

Mark Huysman
Mark Huysman30 mrt. 2021 - 9:37

@Norm Wat een treurige ad hominem weer. Ben je echt niet in staat om inhoudelijk te reageren?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2021 - 11:11

Vietnam sloot de grenzen op een zeer vroeg tijdstip zodra men er de lucht van kreeg dat er iets aan de hand was in China. Daardoor was er geen behoefte aan uitgebreide testcapaciteit om de eerste besmettingen op te sporen en in quarantaine te plaatsen en raakte ook de fragiele gezondheidszorg niet overmatig belast. Degenen die besmet waren waren geraakt waren vnl jong en gezond, oa. terugkerende studenten en zakenlieden. Momenteel moet iedereen die toestemming krijgt om Vietnam binnen te komen 21 dagen in quarantaine.

Mark Huysman
Mark Huysman30 mrt. 2021 - 13:40

[Vietnam sloot de grenzen op een zeer vroeg tijdstip zodra men er de lucht van kreeg dat er iets aan de hand was in China.] Dat klopt. Zeer verstandig van de Vietnamezen. [Daardoor was er geen behoefte aan uitgebreide testcapaciteit om de eerste besmettingen op te sporen en in quarantaine te plaatsen] In absolute zin klopt dit. Als je vanaf het begin verstandig optreedt en het virus weinig kans geeft dan heb je minder testcapacititeit nodig. Neemt niet weg dat Vietnam besloot tot zeer snelle uitbreiding van het aantal laboratoria wat testen kon uitvoeren (van 3 in januari naar 112 in april). Volgens het Reuters-artikel waar ik hierboven naar link vonden er in april meer testen per besmetting plaats dan waar ook ter wereld: “That ratio of 791 tests to every confirmed case is by far the highest in the world, according to data from health ministries compiled by Reuters. The next highest, Taiwan, has conducted 140 tests for every case.”

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2021 - 16:37

"Vietnam has been helped, experts said, by the combination of its authoritarian leadership and its open market economy, and a population with a memory of previous epidemics ready to cooperate."

Mark Huysman
Mark Huysman30 mrt. 2021 - 19:08

Wat je verder ook voor redenen bedenkt voor het succes van Vietnam: wat cruciaal is is de wil om het virus te verslaan. Die wil is nooit in Nederland aanwezig geweest.

Thuiszitter
Thuiszitter29 mrt. 2021 - 11:24

Bij ons in de stad zijn nu de 63 en 64 jarigen aan de beurt , ik heb de mazzel 63 te zijn en mag morgen om 09.15 mij melden. Maar de 65 plus en 63 min nog niet dus, ik geloof er ook niks van dat in juli iedereen is geholpen. Denk wel dat eind mei alles boven de 60 is geënt en dat zou de druk op de zorg wegnemen en de maatregelen kunnen versoepelen.

7 Reacties
tempest
tempest29 mrt. 2021 - 11:55

Wat apart, in mijn omgeving is het heel anders. Een tante van 80 heeft net haar eerste prik gehad, maar een andere tante van 81 heeft pas de eerste afspraak halverwege april. Ook andere thuiswonende ouderen zitten te wachten: iemand van 76 heeft ook pas net een eerste afspraak halverwege april en de tweede prik 5 weken later (eind mei). Iemand van 72 heeft nog niets gehoord. Ik zou dus denken dat eind mei iedereen boven de 75 wel is ingeënt, maar de rest? Ik vermoed dat het verschil komt doordat er verschillende vaccins zijn die aan andere groepen worden gegeven, maar het blijft vreemd. Volgens het Corona dashboard zijn ze ook pas op 13 maart begonnen met de groep 75 t/m 79 jaar (mobiele thuiswonenden). https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/vaccinaties

ton14024
ton1402429 mrt. 2021 - 12:13

´´Maar de 65 plus en 63 min nog niet dus´´ Een heel raar verhaal. ´´dat in juli iedereen is geholpen´´ Dan bedoel je waarschijnlijk dat iedereen die 2 prikken heeft gehad. ´Iets eronder hebben´ betekend iets anders. Komt het u allemaal nogal verwarrend over?

michellekepen
michellekepen29 mrt. 2021 - 13:07

Thuiszitter, Vanuit één van de grootste steden van Nederland: 75-jarige kennis die, als alles goed gaat, op 15 april de eerste prik gaat krijgen. (en eigenlijk voor 18 april gepland stond, maar er een klein reisje voor over had om een paar dagen eerder aan de beurt te zijn) Helaas staat een grote stad meteen gelijk aan een heleboel mensen die hun prik dus ook (veel) later pas krijgen...

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2021 - 13:12

Dat is niet enkel bij jullie in de stad, dat is 'beleid'.Ik ben pas 70 geworden met ernstige aandoening en mag nog steeds niet, zal nog lang kunnen wachten zo te zien. Intussen zijn er weer lobby's succesvol geweest en nog wat anderen actief. Ik laat me niets meer op de mouw spelden.

Martinel
Martinel29 mrt. 2021 - 13:20

Welke provincie woont u Thuiszitter? Ik ben ook 63, maar nog niets vernomen. Als het goed is word ik door de huisarts gevaccineerd (1957) met AZ. Maar die heeft nog geen enkel zicht op wanneer de vaccins beschikbaar zijn. Ik woon in Amsterdam. Een vriend van mij wordt as woensdag geprikt in het ziekenhuis (67 jaar). Er valt geen touw op te trekken toch?

Thuiszitter
Thuiszitter29 mrt. 2021 - 14:21

Zo te lezen gaat het overal anders . De 63-64 jarigen waren in de eerste planning al genoemd , het AZ vaccin was niet voor 65 plus te gebruiken ( zei men toen ) . Ik dacht dat deze planning allang weer van tafel was, bij ons niet dus. Martinel ik kom uit Amersfoort.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2021 - 7:54

Thuiszitter Die is nog steeds actief, niet van tafel dus!

Frank327
Frank32729 mrt. 2021 - 11:11

"Arjen Lubach – als puntje bij paaltje komt altijd een steunpilaar van de gevestigde orde" Hoe vaak heeft hij nou al gehakt gemaakt van de Nederlandse Corona aanpak? De eerste helft van dit seizoen was ook nog eens bijna een anti-Rutte reclame. Om hem nu een steunpilaar van de gevestigde orde te noemen omdat hij vindt dat we voorzichtig met Corona om moeten blijven gaan en maatregelen moeten volgen is bizar. Zijn boodschap klopt. De overheid stapelt fout op fout en het duurt al lang, maar dat is geen goede reden om dan maar op te geven en de derde golf te accepteren. Misschien niet totdat iedereen gevaccineerd is maar ieder geval totdat de kwetsbaren in de samenleving gevaccineerd zijn. Laten we niet duizend doden veroorzaken uit pure frustratie.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen29 mrt. 2021 - 11:39

Dat snap ik ook niet. Je hoeft maar op zijn naam te zoeken hier op Joop om te zien dat hij heel vaak stelling neemt tegen de overheid. Ik pik er zo maar drie uit: "Lubach fileert Haagse verslaving aan ‘hard aanpakken’ en Rutte’s kortzichtigheid" "Lubach fileert Wiebes (VVD) om weggeven groene stroom aan multinationals" "Zondag met Lubach over de afbraak van de sociale advocatuur" En zijn verzet tegen de sleepwet staat me ook nog goed bij. Maar goed, soms is hij het eens met de gevestigde orde (bijvoorbeeld in die kwestie van Wopke Hoekstra en de Italianen) en dan zegt hij dat ook. Dat lijkt me een gezonde houding.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 mrt. 2021 - 11:09

Arjan Lubach, zo verneem ik uit welingelichte kringen, krijgt binnenkort een lintje, en is reeds voorgedragen als ere-lid van de VVD.

Frans Kwakman
Frans Kwakman29 mrt. 2021 - 10:50

Ik moet bij mijn contacten met de afsprakendienst van het GGD steeds denken aan Little Britain: -- Computer says no-- wat betekent dat het vol is. Maar hoewel ik 10 min. lopen van de priklocatie woon, mag ik wel 1,5 uur met OV reizen om mijn tweede prik te krijgen, dus ik mag niet klagen. Ze doen hun best....

EenMening
EenMening29 mrt. 2021 - 10:42

Han, je vergeet de VS en waarschijnlijk ook Chili.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter29 mrt. 2021 - 11:26

IJsland , Gibraltar, Nieuw Zeeland ect. zijn er wel meer .

Exkraker
Exkraker29 mrt. 2021 - 12:01

@ Thuiszitter In Nieuw Zeeland is nog geen 1 procent geprikt. Japan en Zuid-Korea scoren ook heel laag.

EenMening
EenMening29 mrt. 2021 - 15:47

Tijdens de Spaanse Griep dacht Australië gevrijwaard te blijven van deze vreselijke ziekte. Maar tijdens de 4e golf werden ze alsnog zeer zwaar getroffen. Kort daarna verdween de ziekte als sneeuw voor de zon.

Exkraker
Exkraker29 mrt. 2021 - 10:42

Als hij Brit of Israëliër was geweest, dan had je stadgenoot waarschijnlijk nog geleefd. Als hij Duitser, Fransman, Zweed, Spanjaard, Canadees, Australiër, Chinees, Indiër, Saudiër, Braziliaan, Rus, Noor, Zwitser, Belg et cetera was geweest, dan had hij het ook niet gered. De Britten hebben het slim gedaan. Die hebben een succesvolle vrouw uit het bedrijfsleven weggekaapt en haar de leiding gegeven over de vaccin-aankoop en vaccin-distributie. Hugo de Jonge liet dit vooral over aan ambtenaren. Die gewoonlijk wat trager zijn en minder doortastend.

2 Reacties
itsme3
itsme329 mrt. 2021 - 12:51

"Als hij Brit of Israëliër was geweest, dan had je stadgenoot waarschijnlijk nog geleefd. " Als Brit niet. Weinig landen hebben zo'n hoge sterfte als Groot Brittannie (zeker op basis van oversterfte). In Europe doet waarschijnlijk alleen Tjechie het slechter. .

Exkraker
Exkraker29 mrt. 2021 - 13:14

@Itsme Is ook waar. Heel veel besmettingen op dat eiland.