Begin 2015 niet met griep en haal hier je drankvoordeel
• 31-12-2014
• leestijd 3 minuten
Door comazuipen of 'binge drinking' ligt je imuunsysteem al snel op zijn gat
We zijn net bijgekomen van al het koken en afwassen dat de kerst met zich meebrengt en dan staat het volgende feest alweer voor de deur. Laten we ons maar weer voor gaan bereiden op een volgende ronde uitzinnige feestvreugde. Wat een pret gaat het worden als het jaar ten einde loopt en we naar de champagne kunnen grijpen om elkaar te beloven dat 2015 een beter jaar zal gaan worden. Echt, echt waar. Het gaat beter worden. Hoeveel alcohol hebben we nodig om dat te doen slagen?
Hoeveel alcohol een avond doet slagen is nooit exact onderzocht. Wat wel onderzocht is, zijn de gevolgen van ons drankgebruik en vooral van de manier waarop we het naar binnen werken. Binge drinking. Heerlijk woord en het klinkt een stuk vriendelijker dan comazuipen. Definitie is het drinken van zoveel alcohol binnen twee uur dat je 0,8 promille alcohol in je bloed hebt: te veel om nog behoorlijk te functioneren en je bent zeker niet meer in staat om een auto te besturen. En hoeveel is daar voor nodig? Bij een vrouw vier glaasjes en bij een man vijf. Ik zie u digitaal van kleur verschieten. Sorry, er zijn heel wat mensen die af en toe bingedrinken zonder dat ze het weten, vooral in de groep tussen 18 en 35 jaar.
Wat gaat er allemaal mis als je zoveel drank in je donder hebt? Ik zal maar een korte samenvatting geven van al het onderzoek dat daarnaar is gedaan. De kans op vallen, brandwonden, auto-ongevallen en opnames in ziekenhuizen vanwege trauma’s neemt aanzienlijk toe. Maar als je dan in je verbandje en het gips ligt te herstellen blijkt dat je ook nog eens trager herstelt van de door je zelf aangedane alcoholvergiftiging: minder snelle wondgenezing, meer bloedverlies, grotere kans op longontstekingen en infecties door katheters.
Oude oliebollen uit de kast halen? Dan is hier een verse oliebol:
onderzoekers hebben nu vastgesteld dat door bingedrinking het immuunapparaat beduidend verslechtert. Het onderzoek werd gedaan met zeven jonge vrouwen en acht jonge mannen. De dames kregen binnen twee uur vier glazen vodka te verwerken, de heren vijf. Na 20 minuten, twee uur en vijf uur werd bloed afgenomen zodat de hoeveelheid bloedcellen die voor onze afweer zorgen konden worden bepaald: de monocyten en de cytokinen. Mensen die niet zo thuis zijn in onderzoek zullen hier zeggen: hé, hé wat zegt een onderzoek met vijftien mensen nu? Alles. Als je wil weten of als je tijdens het zwaaien met je champagneglas uitschiet en met de scherven in je hand je andere hand raakt er iets gebeurt, hoef je ook niet honderd mensen te onderzoeken. Bij de onderzochte mensen was er na 20 minuten een opleving van het immuunapparaat te zien. Beter dus. Dat is die ene glühwein of grog misschien die nog enig heil brengt. Maar na twee en vijf uur lag het immuunapparaat flink op zijn gat.
Hebben daarom zoveel mensen in januari een griepje te pakken? Hoe het ook precies zit, op de consumptie van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd is de mens blijkbaar niet gemaakt. Doe je voordeel met al die prachtige kennis.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht