Joop

Beeldschoon: Barry Hay zingt 'Mag het licht uit'

  •    •  
15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
barryhay
Er zijn van die iconische liedjes die elke keer weer iets raken. ‘Mag het licht uit’ van de Nederlandse band De Dijk is daar voor velen een van. In De Wereld Draait Door vertolkt Golden Earring-frontman Barry Hay het nummer op geheel eigen wijze. En het resultaat mag er zijn:
Het optreden was onderdeel van de rubriek ‘Het Groot Nederlands Songbook’ waarin artiesten delen welke Nederlandse liedjes zij tot ons culturele erfgoed vinden behoren. Wende Snijders, Trijntje Oosterhuis, Paul de Munnik, Janne Schra, Leona Philippo, Frank Boeijen, Jan Dulles, Rob Dekay, Ilse DeLange, Huub van der Lubbe, Nielson, Ellen ten Damme, Bart van der Weide (Racoon), Hadewych Minis, Maaike Ouboter, Alex Roeka, Linde Schöne, Guus Meeuwis, Charl Delemarre, Blaudzun, Mathilde Santing, Amber Gomaa, Glennis Grace, Henny Vrienten, Douwe Bob, Thijs Boontjes, Jack Poels (Rowwen Hèze), Ntjam Rosie, Stef Bos, LAKSHMI, Paskal Jakobsen (BLØF) en Maan gingen Hay voor. Kijk hier het interview terug:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Joop Schouten
Joop Schouten16 mrt. 2018 - 12:38

Het lied werd verkracht. Bij de hogere tonen klonk het ronduit vals. Sorry Barry.

CM2
CM216 mrt. 2018 - 10:50

Waarom heeft die man eigenlijk steeds een zonnebril op?

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mrt. 2018 - 12:12

Gevoelige ogen? - ik denk aan Edgar Davids.

vdbemt
vdbemt16 mrt. 2018 - 10:14

Sorry hoor. Wakker worden uit je idyllische jeugdjaren. Het is niet om aan te horen.

Bouwman2
Bouwman216 mrt. 2018 - 9:35

Wel een heel lange lijst artiesten. Dat zegt iets over de Nederlandse psyche. Blijkbaar is die aan de sentimentele en populaire kant. Als iedereen in jubel uitbarst is er iets aan dat wrang en verplichtend is. Verplicht iets moois te vinden is net als verplicht naar de Nachtwacht moeten of het Wilhelmus adoreren.. Terwijl Rembrandt toch veel intensere zaken op doek heeft gezet en er veel mooiere verzen zijn geschreven dan een lofdicht op een man die opportunisme niet vreemd was. Het is nooit de bedoeling geweest om het begrip kunst te verengen tot enkel fraai en algemeen geliefd. Dat zou pas echt oppervlakkig zijn

Phil2
Phil216 mrt. 2018 - 9:04

De man is natuurlijk überhaupt gezegend met een fantastische stem. Vocale aspect van de Golden Earring is ook iets wat veel te weinig aandacht krijgt. De (samen)zang van Hay / Kooymans zou ik zelfs willen scharen onder Lennon/McCartney (Beatles) en Henley/Frey (Eagles).

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus16 mrt. 2018 - 9:39

"Vocale aspect van de Golden Earring is ook iets wat veel te weinig aandacht krijgt." Niet zo vreemd als de beste zanger van de band zich meestal moet beperken tot de tweede stem, want vergeleken met Kooijmans is Hay vocaal toch echt heel erg beperkt.

Bernie2
Bernie216 mrt. 2018 - 6:22

Erg mooi gedaan. Fantastisch trouwens om te zien hoe onze betere 'oude' rockers nu categorisch oogsten van hetgeen waar zij een leven lang mee bezig waren. Zo ook Boudewijn de Groot, Henny Vrienten, Ernst Jansz, George Kooijmans, Cesar Zuiderwijk en heel veel anderen (Barrelhouse bv, Akkerman). Zij kunnen zich nu deze artistieke uitstapjes veroorloven. Niet alleen omdat het kan, maar omdat ze het kúnnen wegens unieke rugzakken volgestopt met een schat veel ervaringen. Grijs gedraaid? Welnee. Juweeltjes en daar geniet ik van :-)

OlavM
OlavM15 mrt. 2018 - 23:58

Het leuke van dit onderdeel van DWDD vind ik, dat artiesten niet alleen een lied van (een) collega('s) zingen, maar er vaak ook nog een (geheel) eigen draai aan geven. Dat maakt het lied weer nieuw en soms zelfs wat mij betreft beter dan het origineel! Deze uitvoering van Barry Hay mag er zeker zijn in dit licht.

JohnVKR
JohnVKR15 mrt. 2018 - 23:54

Ik vond het niet zo bijzonder. Maar ik vind het liedje ook niet bijzonder, maar dat zal aan mij liggen. Daarentegen vond ik Nick & Simon met 'Naast jou' van Boudewijn de Groot wel erg mooi. Dat ligt dan ook weer niet direct aan Nick & Simon, die het overigens goed uitvoerden, maar aan de kracht van het lied.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus16 mrt. 2018 - 9:44

"Daarentegen vond ik Nick & Simon met ‘Naast jou’ van Boudewijn de Groot wel erg mooi." Maar het kan niet in de schaduw staan bij de uitvoering met Jan Rot en het Metropole Orkest waardoor ze zich lieten inspireren, daarvoor blijven ze veel te braaf en netjes. Hoor hier hoe Rot er een nichtennummer van maakte en zie hoe Boudewijn zich toch een beetje ongemakkelijk voelt bij die lonkende Rot: https://www.youtube.com/watch?v=rPvUsUUa09s

JohnVKR
JohnVKR16 mrt. 2018 - 14:13

@ Piet de Geus. Ik ben het helemaal met je eens. Maar dankzij de kracht van het liedje vond ik Nick & Simon bij DWDD beter dan Barry Hay.

Thuiszitter
Thuiszitter15 mrt. 2018 - 23:01

Goeie gast die Berry , opgegroeid met de golden E dikwijls live gezien . Vol goede moed heb ik het “ beeldschone “ afgeluisterd , nog een keer en nog een keer , smaken verschillen ik vond er weinig moois aan . Laat hem wat mij betreft maar in zijn comfortzone blijven .

Mostafa
Mostafa15 mrt. 2018 - 22:46

Terug naar mijn integratie cursus merkte ik het volgende, maar misschien ligt het aan mij hoor! ''Mag het licht uit'' ik zie hier geen vraagteken achter de zin, waarom ? ''Het licht mag uit'' de zin hier is geen vraag en hoort inderdaad geen vraagteken. Was het een vraag van de zanger of een opdracht aan iemand om het licht uit te doen? Weet je, laat maar!