Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beelden opgedoken van racistische aanval in Groot-Brittannië

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-15.06.48
In Engeland zijn camerabeelden opgedoken van een xenofobische aanval in de Britse badplaats Poole, in mei van dit jaar. De 27-jarige Tomas Gil, een Spanjaard, was met zijn vriendin in gesprek – in het Spaans – toen hij met een stuk hout in zijn gezicht geslagen werd.
Op de beelden is te zien hoe Gil en zijn vriendin op straat stonden toen dader Daniel Way hen in het Spaans hoorde praten. Way trok daarop een houten plank van de muur en sloeg de Spanjaard vol in het gezicht. ‘ Fucking Spanjaard, spreek Engels,’ beet Way Gil toe. Terwijl Gil korte tijd bewusteloos op straat lag, hielden omstanders Way vast tot de politie arriveerde.
Gil was vier jaar eerder in Poole komen wonen, nadat hij net als veel van zijn generatiegenoten de hoge Spaanse jeugdwerkloosheid was ontvlucht. Gil werkte afwisselend in restaurants, bars en fabrieken. Na de laffe aanval in mei keerde hij direct terug naar Spanje.
Inmiddels is de rechtszaak geweest. Volgens de rechter heeft Way zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling met een racistisch oogmerk. ‘Op de ochtend in kwestie ging je over tot iets wat alleen kan worden beschouwd als volledig zinloos geweld,’ liet de rechter ook optekenen. Way, die schuld verklaarde, is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf.
In de aanloop naar het Brexit-referendum, kende Groot-Brittannië een toename van het aantal xenofobe incidenten, mede gevoed door racistische en sterk nationalistische campagnes van onder meer de Ukip partij. Die golf van racistisch geweld is na het referendum alleen maar sterker geworden.
Bron: The Local
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.