Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Beelden opgedoken van racistische aanval in Groot-Brittannië

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-15.06.48
In Engeland zijn camerabeelden opgedoken van een xenofobische aanval in de Britse badplaats Poole, in mei van dit jaar. De 27-jarige Tomas Gil, een Spanjaard, was met zijn vriendin in gesprek – in het Spaans – toen hij met een stuk hout in zijn gezicht geslagen werd.
Op de beelden is te zien hoe Gil en zijn vriendin op straat stonden toen dader Daniel Way hen in het Spaans hoorde praten. Way trok daarop een houten plank van de muur en sloeg de Spanjaard vol in het gezicht. ‘ Fucking Spanjaard, spreek Engels,’ beet Way Gil toe. Terwijl Gil korte tijd bewusteloos op straat lag, hielden omstanders Way vast tot de politie arriveerde.
Gil was vier jaar eerder in Poole komen wonen, nadat hij net als veel van zijn generatiegenoten de hoge Spaanse jeugdwerkloosheid was ontvlucht. Gil werkte afwisselend in restaurants, bars en fabrieken. Na de laffe aanval in mei keerde hij direct terug naar Spanje.
Inmiddels is de rechtszaak geweest. Volgens de rechter heeft Way zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling met een racistisch oogmerk. ‘Op de ochtend in kwestie ging je over tot iets wat alleen kan worden beschouwd als volledig zinloos geweld,’ liet de rechter ook optekenen. Way, die schuld verklaarde, is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf.
In de aanloop naar het Brexit-referendum, kende Groot-Brittannië een toename van het aantal xenofobe incidenten, mede gevoed door racistische en sterk nationalistische campagnes van onder meer de Ukip partij. Die golf van racistisch geweld is na het referendum alleen maar sterker geworden.
Bron: The Local

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

ronald8
ronald826 okt. 2016 - 8:40

We moeten ophouden met in ruzie geuite verwijzingen naar etniciteit racisme te noemen. Wanneer er ruzie is grijpt men iedere mogelijkheid aan om iemand te beledigen. Dik, dun, bril, zwart, wit, arm, rijk, roodharig etc etc. Het is niet goed te praten, maar het is geen racisme, het is een belediging op grond van ruzie en niet op grond van een levensopvatting.

1 Reactie
Haastig
Haastig26 okt. 2016 - 9:10

Hier was geen ruzie. Hier wordt iemand neergeknuppeld door een wildvreemde voorbijganger.

Tom Meijer
Tom Meijer25 okt. 2016 - 19:26

Twaalf maanden maar.

tinus1969
tinus196925 okt. 2016 - 12:43

Dit is geen racisme, dit is een sociaal-economisch probleem. Er staat namelijk duidleijk wat de betrokken spanjaard in Poole deed: 'Gil was vier jaar eerder in Poole komen wonen, nadat hij net als veel van zijn generatiegenoten de hoge Spaanse jeugdwerkloosheid was ontvlucht. Gil werkte afwisselend in restaurants, bars en fabrieken.' Met andere woorden, plat gezegd en vanuit het blikveld van de mishandelaar, Gil 'pikte een baan in' waardoor een Engelse jongen werkloos thuis zit, in een land waar de sociale voorzieningen onder druk staan. Er is daarmee ook een directe link met het Brexit-sentiment; de perceptie dat immigratie zorgt voor werkloosheid en dat 'die butenlanders onze banen inpikken'.

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud25 okt. 2016 - 20:13

"Gil ‘pikte een baan in’ waardoor een Engelse jongen werkloos thuis zit," Is dat niet de defenitie van discrimination? Giel heeft natuurlijk wettelijk gezien niks misdaan en mag terecht werken daar omdat de wetgeving dat toe laat. Als je dan denkt omdat hij een spanjaard is zou hem mogen discrimineren, valt dat ook onder racism in mijn ogen.

chad
chad25 okt. 2016 - 23:20

Appi Mohamud, Jij discrimineert die Engelse man. De persoon die eigenlijk discrimineert is de werkgever van Gil. Hij wil Gil in dienst nemen, maar tegen laag loon. Hierdoor wordt de Engelse man ontslag omdat hij niet van het loon kon leven. Eigenlijk zou je in deze situatie artikel 41 sr toepassen. Want die Engelse man wil ook een waardig leven. Ik denk dat Joop.nl zich richt op de verkeerden. De oorzaak moet bestreden wordt want de gevolgen blijven niet achter als de oorzaak niet weggenomen wordt. De oorzaak is de EU. Bij het vrije verkeer had men als regel moeten aannemen dat er geldt de wetten van het land waar men werkt om de ongelijkheid te voorkomen.

tinus1969
tinus196926 okt. 2016 - 9:14

@Appi; waar het mij om gaat, is dat xenofobie hier dus niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar dat er een heel concreet probleem (werkloosheid, uitholling sociale zekerheid, en verdringing op arbeidsmarkt door migranten) aan ten grondslag ligt.

Spinazieduiker
Spinazieduiker25 okt. 2016 - 9:09

Simpel.Britten niet meer in het engels te woord staan.De engelse kolonisten in Spanje uitwijzen en het Britse eiland af laten rotten.

Phantom2
Phantom225 okt. 2016 - 8:28

Dit is absoluut zinloos geweld, en moet (zwaar) bestraft worden. Maar dit heeft toch niets met racisme te maken? Hij valt immers aan op 'een vreemde taal'.

Robbels
Robbels25 okt. 2016 - 8:16

Als dit 'het volk' is, dan wil ik graag een ander volk...

geen-mening
geen-mening25 okt. 2016 - 8:00

Men vraagt zich in "de westerse wereld" af waarom de boel generatie op generatie zo verloederd maar als je iemand (ook nog eens met racistisch oogmerk) met een eind hout vol is zijn gezicht slaat en je krijgt maar 12 maanden cel doet het rechtssysteem er in ieder geval niks aan om mensen af te schrikken van dit soort daden. Niet lullig bedoeld maar in Marokko zijn tieners niet zo bij de hand en asociaal als hier in veel grote steden omdat ze als ze zich daar zo gedragen, ze gelijk in elkaar getimmerd worden door oom agent, dat gaat misschien wat verder maar het gaat erom dat je het gewoon moet afdwingen als staat, in het westen zijn we te soft. Is trouwens ook niet zo gek als je hier iets verkeerds doet of zegt krijg je gelijk een berg activisten die gekwetst zijn achter je aan.

2 Reacties
dedebe
dedebe25 okt. 2016 - 9:28

Een bekend links mantra luidt, dat zwaarder straffen niet werkt.

geen-mening
geen-mening25 okt. 2016 - 11:52

Als zwaarder straffen niet werkt, werkt straffen op zichzelf gewoon niet dus ook korte straffen niet. Omdat het voor recidive niet uitmaakt, (zwaarder) straffen werkt immers niet, kan je beter maar zwaarder straffen des te later kan iemand met zijn recidive beginnen. Los daarvan is straffen ook een soort van genoegdoening naar de slachtoffers dus als het al geen effect heeft op de daders geeft het in ieder geval aan dat je het leed van de slachtoffers serieus neemt.

truusbeek2
truusbeek225 okt. 2016 - 7:49

Dus als een Spanjaard mij tijdens de vakantie in spanje aanvalt omdat hij het zat is vreemde talen te horen dan is hij een racist? Volgens mij een zware mishandeling van een man met een vreemde waan maar lijkt mij alles behalve racistisch. misschgien een xenofobe reactie maar geen racistische.

Earl Johnson
Earl Johnson25 okt. 2016 - 5:06

Moet je nagaan. Als het Oosten al zijn oude wapens in onze landen zou dumpen (zoals wij in het midden-oosten doen), dan hadden wij hier misschien ook echte terreur aan onze handen.

1 Reactie
dedebe
dedebe25 okt. 2016 - 7:51

Dat zou ook gebeuren alleen hebben wij wetten, misschien moeten ze daar in het MO ook maar eens aan beginnen. en dan niet de wetgeving uit een 1400 jaar oud haatboek overnemen maar iets moderns..

Robles
Robles25 okt. 2016 - 1:16

Jammerlijk incident. Meer is het niet.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk24 okt. 2016 - 23:16

Dit is geen rascime een blanke Engelsman die een blanke Spanjaard aanvalt. Volgens pseudo intellectuelen als friedrich blaumenbach vallen beiden onder de blanke/witte ras. Dus kan het vanuit raciale perspectief niet gezien worden als racisme maar zeker wel als xenofobie tegen Spanjaarden

Walt2
Walt224 okt. 2016 - 18:53

En Spaans is nog wel zo'n mooie taal. Geeft je een vakantiegevoel.

johannes dree
johannes dree24 okt. 2016 - 17:04

I rest my case (Is geen dubbele reactie Joop maar een herstel van Mn eerdere

kapitanlaipose
kapitanlaipose24 okt. 2016 - 16:51

Een groep blanken pikt het niet meer. De agressie drempel komt steeds lager te liggen. Eén woord buitenlands kan al blanke razernij oproepen. De boodschap is dan ook duidelijk: Rot op naar eigen land en als je dat niet kan hou dan in ieder geval je etniciteit, je buitenlandsheid en verder alles wat jou anders maakt vooral thuis en achter de deur.

7 Reacties
Haastig
Haastig24 okt. 2016 - 17:51

kapitanlaipose 24 oktober 2016 at 18:51 "Een groep blanken pikt het niet meer. De agressie drempel komt steeds lager te liggen." De groep blanken die dit doet is crimineel. En helaas ligt die agressie drempel al een tijd lager. Of het nu een of andere gestoorde kopschopper betreft die iemand aan pulp schopt omdat hij iets zegt, of een racist als dit. De rechter meende overigens dat deze man niet helemaal in orde was: fragile emotional state. Ik vermoed dat die 25 rehabilitation activity days ten behoeve die emotional state zijn.

mtw64
mtw6424 okt. 2016 - 19:16

Nee, een groep kortzichtige egoïsten pikken het niet meer. Zij prevaleren emotie en discriminatie boven gezond verstand. Volgens mij is de boodschap anders. Rot op. Ik mot je niet. Jij pikt 'onze' banen in, jij bent een gevaar voor 'onze' cultuur. Als je niet weggaat, hou dan jouw 'zijn' bij je. Niet integreren (moeilijk woord, maar snel geleerd) maar... euh... assimileren (moeilijk woord, weet niet wat dat is, maar dat zeggen 'ze' altijd op 'Feesboek'). Je mot Nederlander worden; jouw 'zijn' kan me niks schelen. Kortzichtigheid ten top, want veel medelanders doen heel wat smerig werk. En doen zij dat niet dan presteren zij niet minder dan de 'echte Nederlander'. Ik hou van die andere talen. Het maakt Rotterdam tot een wereldstad en dat voelt goed. En die andere culturen? Die maken de stad mooier. Het is heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Niet alleen op vakantie, maar ook zo dichtbij....

GMatth52
GMatth5224 okt. 2016 - 19:47

Kapitanlaipose: dat is je reinste racisme, een buitenlander, die zijn eigen taal spreekt, aan te vallen. Burgers zijn vrij om om het even welke taal onder elkaar te gebruiken. Maar je hebt in zoverre gelijk, dat de Nederlandse taal en cultuur onder druk staan. Dat ligt echter niet aan de buitenlander c.q. allochtoon op straat, maar aan onze "eigen" (roomblanke) Nederlandse elite, die de Nederlandse taal verkwanselt in het universitair onderwijs en in delen van het voortgezet onderwijs: ''tweetalig'' onderwijs als tussenstap naar verdergaande verengelsing van het onderwijs. Daarentegen: volgens de WET van 14 februari 1963 tot regeling van het voortgezet onderwijs kan in het onderwijs alleen een vreemde taal worden gebruikt, als daarmee het onderwijs in diezelfde taal wordt gediend, of indien: "de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de deelnemers daartoe noodzaakt, overeenkomstig een door het bevoegd gezag vastgestelde gedragscode." Waarom Engelstalig onderwijs op de universiteit, terwijl veel Britse studenten aan Nederlandse universiteiten willen studeren? Vaak willen zij dat, omdat de collegegelden in het Verenigd Koninkrijk absurd hoog zijn in vergelijking met Nederland (en hier is het collegegeld ook al schrikbarend hoog). Laat die studenten Nederlands leren voor ze hier komen studeren. Zo dom zijn ze echt niet, dat ze onze taal niet zouden kunnen leren. Bovendien leren ze zich dan bewegen in een anderstalige omgeving. Zie : Ger Groot, De vloek van Engelstalig onderwijs (Trouw, 10-02-2016). Zie ook: Gerard Bodifée, Monoculturele verveling: Vlaanderen ondergaat de dominantie van het Engels (Knack, 05-09-2005). In de jaren zeventig sprak ik op de Nijmeegse Universiteit Zwitserse medestudenten aan in het Duits. Zij antwoordden in het Nederlands. Zij hadden zich voorbereid.

msj_meijerink
msj_meijerink24 okt. 2016 - 19:56

Dat soort mensen zijn dus met recht échte Tokkies!

gilles2
gilles225 okt. 2016 - 7:10

@ wendrich Het lijkt alsof je het idee voorstaat dat iedereen overal welkom moet zijn, ook al hebben de nieuwkomers niets bijgedragen aan wat een land is. Mocht je dat idee hebben, gaat dat dan ook zo ver dat iedereen in jouw huis mag komen wonen, en jouw koelkast leeg haalt ?

dedebe
dedebe25 okt. 2016 - 7:52

Wat fijn he dat alle blanken hetzelfde zijn overal ter wereld, bij alle andere mensen zou dit soort generaliseren een voorbeeld van racisme zijn, behalve bij blanken.

Appi Mohamud
Appi Mohamud25 okt. 2016 - 20:24

"ook al hebben de nieuwkomers niets bijgedragen aan wat een land is." Giel, mag ik je vragen wat jij hebt bijgedragen aan het land genaamd Nederlands? Mocht je onder de dertig zijn kan ik je al vertellen, das namelijk nog steeds minder dan wat je de maatschepij gekost hebt. Zo een vreemdeling komt tenminste binnen zonder iets aan het staat gekost te hebben zodat ze met elke cent wat ze verdienen bijdragen aan de o zo gekoesterd land van ons.

Paddy3
Paddy324 okt. 2016 - 16:50

Pfff, slechts 12 maanden voor zo'n laffe aanval op een nietsvermoedend persoon.

Baardmeneer
Baardmeneer24 okt. 2016 - 15:17

Walgelijk dit, geen woorden voor over.

bob b.
bob b.24 okt. 2016 - 15:12

Nare ontwikkelingen die gelegitimeerd lijken door de Brexit. lees het artikel van Luijendijk om re zien dat het VK zich ontwikkeld tot een plek waar door het referendum de slechtste menselijke kanten komen bovendrijven. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/21/typisch-brits-is-nu-afgeven-op-buitenlanders-4905563-a1527828

3 Reacties
TotCo Ring
TotCo Ring25 okt. 2016 - 11:32

Dit was in Mei, Brexit in Juni. En dan nog, wat een onzin. Echt alles proberen de schuld van Brexit te geven, wat verschrikkelijk laag.

bob b.
bob b.25 okt. 2016 - 14:18

Dit is al een tijd de moraal in het land die pas zichtbaar werd door de Brexit. Alles is de schuld van de Brexit. Alles wat er vanaf dat ene punt in het VK gebeurt is het gevolg van de Brexit. De stijgende inflatie, de afnemende kooplust, de gezondheidszorg die in plaats van al het geld dat naar Brussel ging, nu steeds verder wordt uitgekleed. Binnenkort worden 60.000 artsen en verplegers het land uitgezet vanwege diezelfde Brexit. En er is geen geld of tijd om nieuwe mensen op te leiden. Terwijl het aantal opnamen de afgelopen jaren met 22% is toegenomen. Je zult er maar afhankelijk van zijn. Fijn hè, die Brexit, die nietsonziende en botte volkswil. Een zegen voor de democratie maar een ramp voor het land.

TotCo Ring
TotCo Ring26 okt. 2016 - 11:50

Nu woon ik in het verenigd koninkrijk en alle voorbeelden die je aanhaalt zijn leugens en niet gebeurt.De gezondheids zorg ligt op zijn gat juist door de massa intregatie, net als in Nederland.De inflatie en de pond die is ingestort is een gevolg van angst van de overkant van het water, daar heeft de engelse bevolking geen directe invloed op. Alles is nog steeds bij het oude gebleven, er is nog niets gebeurt, alles gaat nog steeds zoals voor het referendum.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 okt. 2016 - 14:58

"Way, die schuld verklaarde, is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf." Dat is incorrect, hij kreeg slechts 12 maanden voorwaardelijk. Alweer een zeer lichte straf voor bruut geweld.

BingoGrubb
BingoGrubb24 okt. 2016 - 14:53

mooi dat de man al berecht is

tedhill
tedhill24 okt. 2016 - 14:14

Goed om te zien dat de omstanders direct ingrijpen i.p.v. apathisch om zich heen kijken

johannn2
johannn224 okt. 2016 - 14:13

Racistische Brexiteers hebben door het racistisch gehalte van de campagne en door de overwinning het idee gekregen, dat zij gelijk hebben gekregen in hun racistische opvattingen. En dat manifesteert zich in het sterk toegenomen racistisch gedrag, incl. geweld. .