Commerciële instellingen proberen vluchtelingen over te halen om bij hen een inburgeringscursus te doen door met laptops, iPads en andere electronica te lokken. De doelgroep is vaak hoogopgeleide statushouders zodat succes praktisch gegarandeerd is. Directeur Patricia Brunklaus van Vluchtelingenwerk Brabant luidt de noodklok en wil dat de overheid ingrijpt en voor betere controle zorgt.
Statushouders moeten verplicht een inburgeringscursus doen. Die kost ongeveer vijf- tot zesduizend euro. De kosten worden door de overheid gedekt, mits de cursist slaagt. Als bedrijf hoef je alleen een specifiek keurmerk te hebben om de cursussen te kunnen geven en daar maakt het bedrijfsleven nu misbruik van, vertelt Brunklaus.
"Wat wij zien is dat het bij een aantal bedrijfjes in de branche al lang niet meer het helpen inburgeren van deze groep voorop staat. Zoveel mogelijk mensen en liefst heel snel door het examen loodsen, daar gaat het om. Snel geld verdienen"
Het AD heeft directeur Ton van der Zouwen van Accessio, een bureau dat inburgeringscursussen in Roosendaal aanbiedt ondervraagd. Van der Zouwen signaleert zeker een probleem maar zegt er zelf niet aan mee te werken. De laptops die zij meegegeven aan statushouders, zijn in bruikleen om te studeren.
"Vooropgesteld: wij zijn integer. Iedereen is bij ons welkom. (…) Die laptop die wij geven, dat is geen cadeau maar een leerbehoefte. Maar onze branche kent helaas ook cowboys. Ik ken verhalen van bedrijfjes die laagopgeleide statushouders weren."
Vluchtelingenwerk biedt via DUO, de uitvoeringsinstantie van het ministerie van Onderwijs zelf ook cursussen aan maar volgens Brunklaus maakt zij zich geen zorgen om de concurrentie maar om de intentie van bedrijven.
"We kunnen de toeloop nu al amper aan. Wat ik wil is dat er wordt opgetreden tegen deze misstanden. We praten over een grote groep kwetsbare mensen."