De vraag die denk ik belangrijk is in deze, wat is tegenwoordig het hebben van Werk, wat is tegenwoordig een Werk-nemer. Ben je als oproep kracht met een nul uren contract nog een werknemer, is een mantelzorger een werknemer, is een vrijwilliger met behoud van een bijstandsuitkering een werknemer, is een ZZP-er die zijn diensten verleent als een fietskoerier aan één bedrijf toch een werknemer, is een neurotische appende Uber taxi-chauffeur toch een werknemer, is de gehandicapte die zijn werk doet onder het minimum loon nog wel een werknemer,ben je als stucadoor met meer als 45 dienstjaren maar ook een kapotte rug nog een werknemer, kortom wanneer is de werknemer in deze tijd eigenlijk NIET een Homo-Disposable, maar een op waarde beloonde en welkomme kracht.
Goh wat raar,ik ben 60 en solliciteer regelmatig op vacatures,toch krijg ik altijd nul op request. Huilebalkerij van werkgevers...
En geen gezeik over een te lage opleiding ,ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de bouw.
Precies. Zo simpel is het. En door te blijven benadrukken dat er 'tekorten' zijn legitimeren ze de politici van middenpartijen om weer veel arbeidsmigranten toe te laten. (en voor de mensen die zeggen dat je met 60 jaar de bouw niet meer in kan: ook in zoveel andere sectoren speelt leeftijdsdiscriminaitie en volgens de politiek (tijdens AOW-discussies) is de leeftijd ook geen bezwaar). Dan hoeft niemand meer solidair te zijn met mensen die wat ouder zijn geworden.
Werkeloosheidspercentage is fake en ligt 3,5X zo hoog! https://www.trouw.nl/home/waarom-de-werkloosheid-hoger-is-dan-de-cijfers-suggereren~a7434150/ Veel werkelozen hebben niet de juiste startkwalificaties en daar gaat het fout!!
Veel werklozen zijn niet werkzoekend omdat ze onvoldoende gekwalificeerd heten te zijn, of al te lang uit de roulatie zijn, of te weinig ervaring hebben. Werkgevers zijn verwend geraakt. Inwerken en levenslang leren zijn zaken die alleen nog op papier bestaan. De werkgever wil iemand die binnen een week productief genoeg is anders kost het teveel moeite (en geld) en wacht hij liever op een betere kandidaat.
@ Me Jij schrijft: Werkeloosheidspercentage is fake en ligt 3,5X zo hoog! Het artikel is grote onzin. Mensen met een WW-uitkering of bijstandsuitkering staan per definitie geregistreerd als werkloze. Iemand die 20 uur per week werkt als pizza koerier verdiend ongeveer 700 euro per maand. Die heeft dus een aanvullende WW of bijstandsuitkering en staat dus geregistreerd. Alleen wanneer er sprake is van een economische recessie trekken met name vrouwen met een werkende man zich terug van de arbeidsmarkt omdat zij zien dat hun kansen op werk afnemen. Overigens niet eens in alle sectoren. In deze periode van krapte is die stelling van 3,5 hoger onzin en zelfs in tijden met een ruime arbeidsmarkt ook. @ Eirda Jij schrijft: Veel werklozen zijn niet werkzoekend omdat ze onvoldoende gekwalificeerd heten te zijn... Alle werklozen zijn werkzoekend als zij een uitkering krijgen en moeten tot 5 maal per week solliciteren als zij een bijstandsuitkering hebben. Er zijn verschillen per stad en sommige wethouders willen van dat zinloze ritueel af. https://www.rijnmond.nl/nieuws/174086/Rotterdam-schrapt-sollicitatieplicht-voor-zestigplussers-in-bijstand De overblijvende groep werklozen Bestaat voor het overgrote deel uit 50 plussers. Vaak mensen met jarenlange werkervaring ongeveer 35% maar ook mensen ook 50 of ouder zijn die nauwelijks een opleiding hebben en beperkt nederlands spreken. Kortom een deel van de werklozen is in beginsel na bijscholing wel geschikt maar wordt afgewezen vanwege hun leeftijd. Een deel van de werklozen mist iedere startkwalificatie en komt vermoedelijk nooit meer aan het werk.
[Veel werkelozen hebben niet de juiste startkwalificaties en daar gaat het fout!! ] Exact, en precies daarom zijn het werkelozen en niet werklozen. Maar ik geloof niet dat je dat zelf begrijpt.
De heer Kok ooit op de Dam in Amsterdam en voor dat hij premier werd, toen de PVDA de partij van de Arbeid was : '' Werk, werk en nog eens werk''. Beste PVDA, pak nu je kans en wordt weer de partij van de Arbeid! De enige oplossing om weer boven de VVD te komen staan!
In welk klimaat en landschap wil je leven? Over hoe veel politici ons dom en onverdraagzaam proberen te maken. Tekorten en overschotten op de 'arbeidsmarkt' staan of vallen met de gevolgen van het neoliberale en kapitalistische systeem. Groei en instorten van dat systeem van ongeremde groei hebben niet te maken met de werkelijke behoeften van mensen, natuur of milieu te maken. Eerder schaden zij die door het stelen van vrije tijd, creativiteit en autonome ontplooiing en samenwerken. Het werkgelegenheidsdogma heeft een kunstmatige karakter waar veel politici het kiesvolk mee proberen te lijmen, dan wel de werkende loonslaaf tegen niet werkende proberen uit te spelen en daarmee de mens totaal te vervreemden van wat werkelijk gezamenlijk geluk en vreugde brengt. Ondertussen worden er - het kan ook niet meer anders binnen dit systeem- onsamenhangende oplossingen bedacht. Uiteindelijk kan bijna niemand het meer volgen, begrijpen, bijhouden. Ondertussen wordt het gevecht om (zeldzame)grondstoffen, energiereserves en uiteindelijk levensruimte wordt verder opgevoerd.Daar worden nu al soms verborgen maar niet minder wrede oorlogen om gevoerd. Ondertussen gebeurt iets wat we niet hadden gewild. 'Realistische klimaatafspraken' in zo'n systeem zijn per definitie een utopie want zij worden zelf onderdeel van het systeem van nooit genoeg, uitsluiting en vervreemding. Doelen moeten steeds weer worden bijgesteld om aan de consumptievraag te voldoen. Je ziet als volgende stap om het kapitalisme in de lucht te houden dat landschap( vaste land, meren, zeeën) steeds verder wordt geïndustrialiseerd, lees compleet opgeofferd, met o.a. windmolens, zonneparken, kerncentrales zandwinnings- energietransport en andere installaties.Dit heeft dan weer zijn weerslag op de voedselvoorziening. Kortom het hele systeem loopt spaak en krijgt om zich verder instant te houden de vorm van een oorlogsapparaat waarin alleen met militaire precisie het systeem nog gaande kan houden. De herleefde discussie over de noodzaak van kernenergiecentrales is daar een goed voorbeeld van. PS: het woord 'arbeidsmarkt' draagt al in zich dat arbeid vermarkt kan worden. In het huidige neoliberale systeem is degene die arbeid verricht ook een marktproduct geworden dat rendabel gemaakt moet worden en verhandelbaar moet zijn. Dat rendabel maken gaat een steeds groter probleem worden omdat arbeid overgenomen wordt door computergestuurde technieken( robotisering) en machines die vanuit concurrentieoverwegingen in steeds kortere tijd meer moeten produceren en ook sneller worden vervangen en dus afbetaald moeten worden. De loonslaaf is dus eigenlijk een makkelijk te vervangen stuk product dat dom gehouden wordt steeds goedkoper moet worden en bij ontslag werkloos wordt of in de bijstand komt. In die situatie gekomen moet hij zich weer schuldig gaan voelen. Voor zijn uitkering moet hij/zij 'tegenprestaties' leveren teneinde de op (korte) termijn onhoudbare werkgelegenheidsmythe instant te houden.
Goede bedrijven koesteren hun personeel en als het personeel gelooft dat het bedrijf veel voor hen overheeft dan komen ze niet in de problemen. De overheid zorgt goed voor haar ambtenaren en dat is nu terug te zien bij aanname van personeel.
"Goede bedrijven koesteren hun personeel" Ga dat maar vertellen aan de ruim 6400 bedrijven in de bouw die tijdens de crisis failliet gingen.
Je vergist je. Mensen gaan bij de overheid in dienst om op de loonlijst te staan. Mensen die willen werken zoeken het buiten de overheid.
"Ga dat maar vertellen aan de ruim 6400 bedrijven in de bouw die tijdens de crisis failliet gingen." Die bedrijven zijn er dan niet meer. Ik heb het over nog bestaande bedrijven. Goede bouwvakkers kwamen op straat en gingen zich ten dienste stellen als ZZPer. Die mensen gaan niet meer voor een baas werken. Nu wordt reclame gemaakt als beschermheer voor aannemers die beschermd zouden moeten worden tegen schijn ZZPers.
"Mensen die willen werken zoeken het buiten de overheid." Misplaatste grap?
Ja, als er nog steeds complete volksstammen culturele antropologie, sociologie en aanverwante "studies" kunnen doen verbaas ik me niet over dat tekort.
De werkloosheid zit voor het grootste deel in (het woord mag niet meer, maar bij gebrek aan beter toch maar) laagopgeleide groepen of mensen met een of andere beperking. Er zijn nog wel een paar miljoen mensen die best aan de slag willen voor een salaris rond het minimumloon, maar vaak willen of kunnen ze niet voltijds aan de slag, kunnen zich geen auto of reistijd van vier uur per dag veroorloven. De werkloosheid onder antropologen valt getalsmatig best mee.
Hoe groot zijn die complete volksstammen nu eigenlijk? Toen ik studeerde was het niet meer dan een volkstwijgje. is dat echt zo veranderd de laatste jaren? Love the "", want als je het niet kunt eten dan is het geen studie Ben steeds benieuwder naar de bul van de doet
Iedereen die culturele antropologie, sociologie of aanverwante “studies” heeft gedaan kan morgen aan de slag als hij dat wil. Zoek gewoon een logistiek bedrijf dat je opleiding voor een groot rijbewijs wil betalen als je in dienst komt. En zo zijn er nog tientallen mogelijkheden. Maar ja, men wil niets nieuws leren.
''De arbeidsmarkt kent op dit moment een flink tekort aan personeel.'' Op dit moment, tijdelijk dus. Goed nieuws, en nu vooral niet de fout maken om weer massaal arbeiders uit het buitenland te gaan halen om dit tijdelijke fenomeen de nek om te draaien. Das war einmal. De rijken en hun bedrijven maken meer dan genoeg winst, betalen weinig belasting en vervuilen praktisch gratis. En waar zouden die extra EU arbeiders die hier onder de prijs werken ook moeten gaan wonen? En waar moeten ze in de file staan die ook maar steeds langer wordt ondanks al het extra asfalt? En wat doen te doen als ze niet meer terug gaan als het werk op is? Of om het half jaar in overleg met de werkgever 3 maanden terug gaan naar de heimat op vakantie met WW uitkering? En als die extra arbeiders van buiten de EU komen is de ramp niet minder. Met hun expat belastingsubsidie. Over de top (hoogste 30%) van hun inkomen helemaal geen belasting betalen. Daar komt nog bij dat die 3,5% werkloosheid nogal gekleurd is, om niet te zeggen nep. https://www.volkskrant.nl/economie/hoe-de-werkloosheid-door-andere-definitie-opeens-2-procent-daalt~bc834e75/
Tja, als je als branche zoals de zorg en de bouw je werknemers liquideert als gebruikt wc papier als het je even niet uitkomt, dan hoef je ook niet te verwachten dat werknemers om je staan te springen als je ze weer nodig hebt.
bied gewoon betere arbeidsvoorwaarden: vast contract, hoger loon, extra vakantiedagen. Jarenlang hebben werknemershun lonen beperkt om zo bedrijven te helpen. Nu mogen bedrijven eens wat terug doen. Dat kan prima van hun winst af.
De bouw, was dat niet die sector waar tijdens de crisis enorme aantallen werknemers op de keien werden gedonderd? Beter betalen, beter voor je mensen zorgen. Kijk dan eens hoe het gaat.
als het even wat minder gaat dan lopen vooral werknemers een risico. Bedrijven lopen vrijwel geen risico meer, ondernemersrisico wordt tegenwoordig volledig door werknemers gedragen.
"De bouw, was dat niet die sector waar tijdens de crisis enorme aantallen werknemers op de keien werden gedonderd?" Ja. Onder andere door de bijna zesenhalfduizend bedrijven die in de sector failliet gingen tijdens de crisis.
Zo'n faillisement is in veel gevallen vooral een handige manier om van 'overtollig' geworden personeel en onbetaalde rekeningen af te komen. De holding met hoger personeel en leaseauto's draait gewoon door en als er weer werk is, is een nieuwe dochter snel opgericht en gevuld met verse sloebers en begint de varkenscyclus opnieuw.
@Eirda 20:38. Uw stelling klinkt leuk maar komt toch echt niet overeen met wat echt gebeurde in de bouw. Er zijn veel mkb/familiebedrijven omgevallen. Bedrijven met jarenlange geworteldheid in hun omgeving. U doet het overkomen of het monsters zonder gevoel zijn.
"De holding met hoger personeel en leaseauto’s draait gewoon door" Je zou toneelstukken moeten maken. Voor je het weet zit je bij Matthijs aan tafel.
Die crisis had niet zo extreem hoeven te zijn als de overheid zich meer van de theorie van Keynes had aangetrokken. Een theorie die meermalen bewezen is. Zegt dat de overheid tijdens een crisis extra moet investeren om de boel op gang te houden. Men had toen de woningen kunnen bouwen die we nu te kort komen, althans een deel. Maar ja de overheid had andere zorgen, die mocht zeker niet te veel lenen en uitgeven. De grieken de duimschroeven aandraaien voor die EU was belangrijker. Nu zitten we weer als het braafste ventje op de eerste plaats met onze overschotten....
"Zegt dat de overheid tijdens een crisis extra moet investeren om de boel op gang te houden." Om het verhaal van Keynes af te maken: geld dat ze opzij heeft gezet in goede tijden. Iets om te onthouden nu het wat beter gaat en iedereen meteen met eisen komt om het tot de laatste cent uit te geven. En wat hebben we dan als buffer voor de volgende crisis? "De grieken de duimschroeven aandraaien voor die EU was belangrijker." Populistische prietpraat. De EU hanteert een dubbele standaard: een maximaal tekort op de begroting en een maximum aan de totale overheidsschuld. Is er ruimte in het laatste bedrag dan mag het eerste oplopen. Daar zit dus wel degelijk ruimte om Keynesiaans beleid toe te passen. Maar uiteraard niet als je het totale schuldenpercentage al hebt overschreden, omdat je dan te afhankelijk wordt van marktpartijen (lees: geleend geld).