Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bedrijven blijven schadelijke stoffen in de Maas dumpen, brengen drinkwater van miljoenen mensen in gevaar

  •  
11-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1806 keer bekeken
  •  
ANP-337592651

De waterkwaliteit van de Maas holt achteruit als gevolg van de aanhoudende lozingen van schadelijke stoffen in de rivier. Daar komen de schadelijke effecten van de klimaatcrisis nog eens bij. Het samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven RIWA-Maas waarschuwt dat de drinkwatervoorziening voor 7 miljoen mensen in gevaar is.

"We moeten ons oppervlaktewater niet langer zien als een soort rioolputje", zegt directeur Maarten van der Ploeg van RIWA-Maas in het jaarverslag over 2022. Daarin wordt ook gepleit voor het beter inzichtelijk maken waar de schadelijke stoffen precies vandaan komen. Dat heeft onder meer te maken met de gebrekkige vergunningen van bedrijven die stoffen lozen in de rivier. Lang niet alle schadelijke stoffen die in de Maasworden gemeten, zijn terug te vinden in vergunningsvoorschriften van bedrijven. De drinkwaterbedrijven zouden daar heel graag "een totaaloverzicht" van krijgen, zo meldt ANP.

De drinkwaterbedrijven filteren het Maaswater, zodat het uiteindelijk schoon kan worden geleverd. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Limburg komt gereinigd Maaswater uit de kraan. "Zodra duidelijk is wie wat waar in de Maas loost, is het van belang de lozing van schadelijke stoffen zo snel mogelijk terug te brengen", aldus RIWA-Maas.

Als gevolg van de klimaatcrisis was vorig jaar het droogste jaar van de eeuw voor de Maas. Behalve dat die droogte voor watertekorten kan zorgen, betekent het ook dat de schadelijke stoffen minder worden verdund omdat er nu eenmaal minder water door de rivier stroomt. Vorig jaar werden 79 stoffen in concentraties gemeten die boven de Europese streefwaarden liggen. Vanwege verontreinigingen moest in totaal 62 keer een innamestop of -beperking worden ingesteld bij de Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken.

In het rapport wordt ook genoemd "hoe belangrijk het is om constant alert te blijven op nieuwe verontreinigingen". Als voorbeeld noemt het samenwerkingsverband PFAS-lozingen door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Tegen de lozingsvergunning van dat bedrijf voeren de drinkwaterbedrijven een rechtszaak. Ook vervuiling met meststoffen van de landbouw, die algengroei in de hand werken, en medicijnresten zijn volgens de drinkwaterbedrijven problemen die beter aangepakt moeten worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.