Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bedenkers bestorming Capitool overlegden met Witte Huis en Congresleden

  •  
25-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Jacob Chansley

© FILE - In this Jan. 6, 2021 file photo, supporters of President Donald Trump, including Jacob Chansley, right with fur hat, are confronted by U.S. Capitol Police officers outside the Senate C

De bedenkers van de mislukte staatsgreep begin dit jaar in de Verenigde Staten hadden voorafgaande aan de bestorming van het Capitool overleggen met medewerkers van het Witte Huis en Congresleden. Dat meldt Rolling Stone op basis van gesprekken met twee coupplegers.
Ze overlegden onder meer met de notoire complotdenker en lid van het Huis van Afgevaardigden Marjorie Taylor Greene. Ook hadden ze van tevoren contact met verscheidene andere Republikeinse afgevaardigden en de toenmalige stafchef van Trump, Mark Meadows.
De Republikeinse afgevaardigde Paul Gosar uit Arizona hield de gewelddadige rebellen voor dat Trump hun een pardon zou geven in een andere zaak als zij hun plannen op 6 januari zouden doorzetten. “Onze indruk was dat hij daarover met de president had gesproken”, aldus een van de extreemrechtse opstandelingen.
Op 6 januari riep Trump de deelnemers aan een antidemocratisch protest op om op te stomen naar het Capitool. Daar stond voor die dag de stemming over de goedkeuring van de verkiezingsresultaten gepland. Extreemrechtse coupplegers probeerden deze formaliteit te verhinderen door het Capitool binnen te dringen.
De Senaat moest worden ontruimd en vicepresident Mike Pence moest halsoverkop in veiligheid worden gebracht. Verscheidene politici vreesden voor hun leven. Slechts met hulp van de Nationale Garde lukte het een einde te maken aan de bezetting van het Capitool. In totaal vielen er bij de mislukte staatsgreep vijf doden.
Veel bestormers van het Capitool geloofden ten onrechte dat Trump de verkiezingen had gewonnen. In werkelijkheid verloor hij met meer dan 7 miljoen stemmen verschil van Joe Biden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 20:23

Geen verrassing dat het Witte Huis tot en met de hoogste functionaris -president Trump- bij de plannen van de bestorming van het Capitool betrokken was. Steve Bannon heeft niet toevallig zich tevoren laten ontvallen dat op 6 januari iets heel bijzonders zou gebeuren..... En geen wonder dat Bannon en Trump weigeren voor de speciale onderzoekcommissie van de Senaat te verschijnen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 okt. 2021 - 18:12

Er is veel meer boven water gekomen. Trump is na de verkiezingen direct aan de slag gegaan om het presidentschap van Biden 'in the crib' te smoren. Banning sprak daar openlijk over met verschillende journalisten. Er is door Trump een speciale groep samengesteld o.a. bestaande uit Bannon en Guiliani. Zij kwamen bijeen in de Willard war room, een hotel op loopafstand van het Witte Huis om hun aanpak te bespreken. Op 5 januari werd Pence in de Oval Office door Trump onder druk gezet de rectificering van de uitslag tegen te houden. Hij weigerde waarop Trump zei dat ze daarom maar op de meute aan moesten laten komen. Zie hier het verslag van Robert Costa over deze aanzet tot een staatsrechtelijke coupe. https://youtu.be/w_h4rX8oe2E

ManekiNeko
ManekiNeko25 okt. 2021 - 15:56

Die foto zegt meer dan genoeg denk ik zomaar

Eid
Eid25 okt. 2021 - 11:31

We zien dus langzamerhand een heel toxiesische ontwikkeling binnen de Republiekijnse partij.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen25 okt. 2021 - 11:50

Langzamerhand?

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2021 - 13:33

beter ten halve gekeerd zullen we maar denken. De staat van ontbinding van het kalf is echter dat het niet meer als kalf te herkennen is.

Norsemen
Norsemen25 okt. 2021 - 10:54

De bestorming een staatsgreep noemen vind ik wat overdreven.

12 Reacties
ton14024
ton1402425 okt. 2021 - 12:07

Een beetje wel, maar het scheelde ook niet veel.

Dehnus
Dehnus25 okt. 2021 - 13:20

Erm. the National Guard, stond in paraatheid en de senatoren moesten in veiligheid worden gebracht. Als dat niet was gebeurd dan waren er waarschijnlijk mensen afgemaakt. Moet je je voorstellen als de mega boeren het binnenhof... ach dat doen ze in Nederland al en we vinden het wel best. Als het maar geen klimaatprotest of arme mensen die een woning zoeken, vinden we het in Nederland wel goed.

MG1968
MG196825 okt. 2021 - 13:35

Als Trump op de hoogte was van de plannen -en eigenlijk ga ik daar wel van uit- was het wel degelijk een poging tot staatsgreep. Verdekt, om een terugtrekkende beweging met de handen omhoog te kunnen maken maar dan was het doel het vervangen van de gekozen overheid. Welhaast de definitie van staatsgreep.

Norsemen
Norsemen25 okt. 2021 - 13:53

@Dehnus "Erm. the National Guard, stond in paraatheid en de senatoren moesten in veiligheid worden gebracht. Als dat niet was gebeurd dan waren er waarschijnlijk mensen afgemaakt." Klopt, maar dat is geen staatsgreep. Ik zou het eerder een terroristische aanslag noemen.

Norsemen
Norsemen25 okt. 2021 - 14:00

@MG1968 Ik zie dat echt niet zo. Wat er ook was gebeurd tijdens die bestorming, de uitkomst zou echt anders zijn geweest dan dat het nu is. Het is meer een extreem protest, van extreem domme en gewelddadige mensen. De bedoeling was misschien een staatsgreep, maar dat is dan de vorm tenietgedaan.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 okt. 2021 - 14:01

Het is misschien te weinig doordacht voor een staatsgreep. Uiteindelijk bestaat de staat uit een aantal mensen op belangrijke posities, die bevelen kunnen geven aan hun ondergeschikten. Zolang die bevelen worden opgevolgd, blijft de staat intact. Louter het bezetten van de plaats waar die mensen gewoonlijk samenkomen is niet genoeg. Maar goed, als je kijkt naar de intenties kun je het misschien een slecht doordachte staatsgreep noemen. Of een samenkomst die uitmondt in een soort spontane opstand, zoals het Nika-oproer.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2021 - 14:25

Trump wilde dat het een staatsgreep was en dus is het een staatsgreep. Dat hij Peppie en Kokkie voor zijn plannen wilde inzetten doet daar niks aan af.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 okt. 2021 - 16:06

De bedoeling was toch een staatsgreep of niet dan?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 okt. 2021 - 19:23

[ Ik zou het eerder een terroristische aanslag noemen. ] Je kunt het hooguit afzwakken tot een poging tot staatsgreep, maar een terroristische aanslag is onzin. Dan ben je op doden en gewonden en schade uit, niet op het gijzelen en/of bedreigen van mensen om een bepaalde beslissing te nemen of een proces te verhinderen.

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 20:26

@ Norsemen: [De bedoeling was misschien een staatsgreep, maar dat is dan de vorm tenietgedaan.] Het zou wel eens een "vooroefening" kunnen blijken te zijn van wat in 2024 te wachten staat.....

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 20:28

@ Kees van Bemmelen: [.....een soort spontane opstand.....] Steeds meer blijkt, dat er niets "spontaans" aan was.....

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 20:44

Zie ook de link van MartinvanderLinde hierboven: https://youtu.be/w_h4rX8oe2E

FredD2
FredD225 okt. 2021 - 9:35

[In werkelijkheid verloor hij met meer dan 7 miljoen stemmen verschil van Joe Biden.] Maar verliezen doe je toch in Amerika niet met het aantal stemmen maar met het aantal kiesmannen?

7 Reacties
PintOfAle
PintOfAle25 okt. 2021 - 9:56

Het een sluit het ander niet uit.

Henri Zwols
Henri Zwols25 okt. 2021 - 11:49

@PintOfAle Klopt, het één sluit het ander niet uit. Je kunt de verkiezingen winnen met een minderheid van de stemmen. Beter zou zijn te zeggen dat Trump de verkiezingen heeft verloren met 74 kiesmannen.

adriek
adriek25 okt. 2021 - 12:22

Je kunt de verkiezingsuitslag in de VS altijd naar eigen believen uitleggen: - zij hebben dan wel gewonnen maar wij hadden meer stemmen - wij hadden veel meer kiesmannen (of varianten daar op, uiteindelijk telt natuurlijk alleen degene die in het witte huis zit, de ander heeft verloren.)

badgast
badgast25 okt. 2021 - 12:31

Dat geeft niet helemaal de feitelijke steun in het land weer. Om een aantal redenen, zoals het feit dat sommige staten een "first past the post" systeem hebben. Maar vooruit, gooien we het op het electoral college: pakweg 43,1 procent naar Trump, en dus 57 procent Biden. Oftewel zo'n 14 procent groter deel van het EC voor Biden. Dat is niet gering.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2021 - 13:35

eirda VS altijd naar eigen believen uitleggen Niet altijd, Biden had en meer kiesmannen en meer stemmen. Daar was voor Trump geen redden aan.

ManekiNeko
ManekiNeko25 okt. 2021 - 15:58

@FredD 25 oktober 2021 at 11:35 Maar verliezen doe je toch in Amerika niet met het aantal stemmen maar met het aantal kiesmannen? Dat heb je met achterlijke landen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 okt. 2021 - 16:11

Het Amerikaans systeem is helemaal verrot - miljoenen mensen mogen niet stemmen soms zonder het zelf te weten . Overigens zijn het de republikeinen die hiervan het meest profiteren.