Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Bedelaars met kerst van Parijse straten geveegd

  •  
14-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bedelaar.jpg
Ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat politie hard optreedt. Socialistische burgemeester is tegen. VIDEO Sommigen willen de 2500 daklozen van Parijs juist helpen
Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verordening doen uitgaan om zwervers tijdens de kerstdagen te verjagen uit de drukste en meest toeristische delen van Parijs. Dat meldt onder andere de Volkskrant woensdag. De socialistische burgemeester van Parijs is tegen en noemt het een ‘pr-stunt’ van een overheid die zelf niet aan haar verplichtingen kan voldoen als het gaat om het bieden van noodopvang of huisvesting.
Bedelaars worden gestraft met boetes en gevangenisstraf als zij bedelen bij toeristen en mensen die kerstinkopen doen, laat de minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant weten. De verordeningen zouden onderdeel vormen van de strijd tegen de “Roemeense misdaad”. Eén op de zes rechtszaken in Parijs dient tegen Roemenen, in de helft van de gevallen gaat het om minderjarige daders, zo meldt de Volkskrant.
Voor de Champs Elysées, de meest bekende straat van Parijs, bestond al een verbod op bedelen voor de maanden september tot januari, later werd dit verlengd tot komende zomer. Nu zijn daar voor de feestdagen nog de straten rond het warenhuis Galeries Lafayette bijgekomen. Ook in de Tuilerieën, de tuinen van het Louvre, en rond het Louvre zelf worden bedelaars beboet of opgepakt. Guéant heeft hiervoor de hulp ingeroepen van 33 agenten uit Roemenië.
De socialistische burgemeester van Parijs en meest populaire politicus van Frankrijk, Bertrand Delanoe, is tegen de maatregelen. Hij noemde het een pr-stunt, enkel bedoeld om ‘een bepaald deel van de bevolking te stigmatiseren’.
Hierboven ziet u een video van Johnny Budden en Bruno Bicalho Carvalhaes. Zij voelden zich juist geroepen om de ongeveer 2500 daklozen in Parijs een beetje te helpen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

JanB2
JanB214 dec. 2011 - 10:31

De dagen van Sarko en zijn bende zijn wel zo'n beetje geteld lijkt me. Dit is alleen wat extra olie op het vuur. Volstrekt onmenselijk deze "maatregel".

Bernie2
Bernie214 dec. 2011 - 10:31

In navolging van Rutte's kille speedregering die met 130 km/uur zo snel langs de bijstandswijken scheurt dat zij de armoede niet ziet en dus glashard ontkent, zullen Sarkozy en de zijnen idem dito reageren. Hoezo armoede, hoezo daklozen? Welnee. Onze steden zijn helemaal schoon. Jammer dat daklozen en andere sociaal zwakkeren als inzet moeten dienen voor vuig regeringsbeleid. Ik wens de Parijzer burgemeester alle sterkte in zijn strijd tegen de kille logica van zijn regering.

TheBigLebowski
TheBigLebowski14 dec. 2011 - 10:31

Ik krijg helemaal kippevel van dat filmpje. Echt mooi.

vanessa2
vanessa214 dec. 2011 - 10:31

Geweldig plan, iemand die niet te eten heeft beboeten. Zegt zo'n agent natuurlijk met een Zalm-stemmetje: dan had U Uw huishoudboekje maar op orde moeten hebben.

zegmaarmark
zegmaarmark14 dec. 2011 - 10:31

en toch begrijp ik niet waarom Rutte Bulgaren en Roemenen blijft tegenhouden lol

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2011 - 10:31

Wat een retro tijd is dit aan het worden zeg. Charles Dickens tijden herleven anno 2011 en nu niet alleen meer als kerstgedachte met verkleedde personen, maar als realiteit. De mensen met teveel geld en hun minderwaardige kijk op de lagere klasse. Nu nog de mensen die tot bezinning komen, want dat hoort er onlosmakelijk bij. Zal deze periode later ook weer verfilmd worden, en zal het filmpubliek dan ook weer meewarig naar die rijke stakkers kijken? Of zal deze tijd kunstenaars enorm inspireren om alle ellende creatief te uiten. Vroeger lag er een single van Mary en Jerry tussen de platenverzameling van mijn moeder, waarschijnlijk ligt die er nog tussen. Maar nu hebben wij youtube en is het zo gegoogled. http://www.youtube.com/watch?v=7OpdrMOTxec

1 Reactie
Candide2
Candide214 dec. 2011 - 10:31

Je vergeet het meisje met de zwavelstokjes, voor oud&nieuw. http://www.youtube.com/watch?v=rlcR9bbZpvg Kom op, niet klagen maar dragen. De schouders eronder :-)