Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBC neemt EU-vlaggen in beslag bij voorronde Eurovisie

  •  
09-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bigger
Voorstanders van de Europese samenwerking deelden vrijdag blauwe EU-vlaggen uit aan het publiek dat Eurovision You Decide bezocht. Tijdens die uitzending werd het winnende nummer gekozen dat Groot-Brittannië dit jaar vertegenwoordigd op het Eurovisie songfestival. De vlaggen werden echter in beslag genomen door beveiligingspersoneel met een beroep op ‘de veiligheid’. Eenmaal binnen werden er aan het publiek Union Jacks uitgereikt, de vlag van het Verenigd Koninkrijk.
EU-supporters zagen in het verbannen van het symbool van Europese eenheid de zoveelste politieke stellingname van de BBC, inmiddels ook wel Brexit Broadcasting Corporation genoemd. Het in beslag nemen van de Unie-vlaggen lijkt bovendien in strijd te zijn met de Eurovisie-regels die het gebruik van regionale, nationale en internationale vlaggen juist toestaan.
In 2017 waren er EU-vlaggen te zien tijdens de Last Night of the Proms , het jaarlijkse evenement ter viering van de Europese muziekcultuur. Dat leidde toen tot protesten van woedende Brexiteers.
Als nummer werd verkozen Bigger than Us van Michael Rice. Schrale troost voor de EU-fans is dat het kan uitgelegd worden als een ode aan de Unie.
"I won’t give up and I won’t let go ’Cause this kind of love is gonna be our only hope It’s bigger than us It’s bigger than you and me It’s bigger than us It’s bigger than everything we see"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Tom Meijer
Tom Meijer11 feb. 2019 - 20:56

BBC, totaal geschift

OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 13:34

Bigger than Us of Bigger than US?

Willem Heemstra
Willem Heemstra10 feb. 2019 - 13:27

Toen merkel de duitse vlag weg griste hoorden we er niemand er over https://youtu.be/LxzMZWeM_SQ

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld9 feb. 2019 - 23:52

Waanzin.

tempest
tempest9 feb. 2019 - 18:45

Zielige BBC. Ze doet het ook nooit goed. Volgens het Brexit kamp te pro-EU en volgens de remain-ers zelfs de “Brexit Broadcasting Corporation”. Snap het wel, je wilt zo’n avond gewoon leuk houden en dan is politiek erin mengen heel lastig nu alles zo gepolariseerd is. Hopelijk is er snel meer duidelijkheid over wat er gaat gebeuren, nu is men nog steeds met de strijd bezig, en nog niet met de gevolgen van de keuze zelf.

4 Reacties
Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld9 feb. 2019 - 23:53

De politiek erin houden, maar dan niet van de kleur van de EU, maar van de kleur van het nationalisme, dat mag wel.

tempest
tempest10 feb. 2019 - 10:02

@Hans Zuyderveld Tuurlijk mag dat wel. Daar gaan dit soort internationale competities over. Samenwerken en op een onschuldige manier met elkaar de strijd aangaan: een liedjes wedstrijd, voetbal etc. Probleem is dat de Europese vlag nu even in het VK met de Brexit discussie wordt geassocieerd en dus tot ruzie kan leiden. In de toekomst kan het vast weer gewoon en staat het weer voor internationale samenwerking, ook in VK.

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld10 feb. 2019 - 12:11

[Samenwerken en op een onschuldige manier met elkaar de strijd aangaan:] Dat is precies wat dit is ja. Samenwerken gesymboliseerd met de vlag van de EU. De strijd aangaan gesymboliseerd met de nationale vlag. Op elke plek waar 1 van de 2 verboden wordt, juist daar wordt politiek bedreven.

OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 13:32

@ tempest [.....je wilt zo’n avond gewoon leuk houden en dan is politiek erin mengen heel lastig.....] De national(istisch)e politiek is nooit ver weg als het om internationale culturele competities gaat, of het nu sport, muziek of film, enz. enz., betreft.

madbako
madbako9 feb. 2019 - 15:26

Die anglo saksen worden met de dag maffer