Joop

'BBC halveert website na politieke druk'

  •    •  
26-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bbc_300b.jpg
Publieke omroep bereidt zich voor op rechtse regering
De Britse omroep BBC halveert haar – ook onder Nederlandse gebruikers -populaire website. Naast dat de reductie een middel is om te bezuinigen wil de omroep zo tegemoet komen aan kritiek van rechtse politici en commerciële partijen.
Het budget van 130 miljoen euro voor de website wordt met een kwart verminderd. De maatregel, waarover The Times bericht, maakt deel uit van een grotere operatie waarbij de omroep zich terugtrekt uit markten die de commercie graag zelf bedient, zoals tienerprogrammering en de vertoning van populaire Amerikaanse tv-programma’s. Twee digitale kanalen gericht op tieners worden gesloten. Ook wordt het budget voor de aankoop van sportrechten gekort met bijna 10 procent. Net als in Nederland ligt de Britse publieke omroep onder vuur van commerciële uitgevers en rechtse politici die hun belangen behartigen. In mei worden er in Groot-Brittannië landelijke verkiezingen gehouden die mogelijk de Conservatieven aan de macht brengen. De plannen, die zijn opgesteld door een vooraanstaand lid van de Conservatieven, zijn nog niet officeel maar worden volgens The Times volgende maand bekend gemaakt.
De BBC, die eerder al ambitieuze plannen voor lokale nieuwswebsites moest terugtrekken, stelt nu ook dat de lokale nieuwsvoorziening niet verder uitgebreid gaat worden.
De omroep belooft bovendien meer links aan te brengen naar kranten om zo internetverkeer die kant uit te sturen. Tijdschriften die de omroep uitgeeft, zoals de legendarische Radio Times, worden mogelijk gestopt. Ook worden er twee radiozenders gesloten.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Linkser
Linkser26 feb. 2010 - 8:06

Dit proces is precies wat Chris Hedges beschrijft in zijn belangrijke recensie van een boek van twee deskundigen over de media in de VS, The Life and Death of American Journalism van Robert W. McChesney and John Nichols. Hedges wijst in deze recensie op het gegeven dat bedrijven de media steeds meer in hun greep hebben gekregen. Het vervagen van de grens tussen feiten en fictie komt het bedrijfsleven en machtselites goed uit en de massamedia die zij beheersen 'pump out endless streams of gossip, trivia and filth in lieu of news.'But news, which costs money and takes talent to produce, is dying not only because citizens are migrating to the Internet and corporations are no longer using newsprint to advertise, but because in an age of profound culture decline the masses prefer to be entertained rather than informed. We no longer value the culture or journalism, as we no longer value classical theater or great books, and this devaluation means the general public is not inclined to pay for it. Journalists, like artists, are expected to provide their work free?this is the idea behind websites like The Huffington Post?and the only people who receive adequate compensation in our society are those skilled in the art of manipulation.' Hedges voorziet - en ik vrees dat hij gelijk heeft - dat journalistiek zal eindigen als een vorm van kunst waar je niet voor hoeft te betalen. 'It will sustain all who seek to live with a conscience in an unconscious age. Journalism will survive, but it will reach a limited audience, as the sparsely attended productions of Aristophanes or Racine in small New York theaters are all that is left of great classical theater. The larger society will be deluged with propaganda, spectacle and entertainment as news. Those who carry the flame of journalism forward will live lives as difficult, financially precarious and outside the mainstream as most classical actors and musicians.' De recensie van Hedges staat hier: http://www.truthdig.com/arts_culture/item/chris_hedges_on_the_death_and_life_of_american_journalism_20100226/ Een belangrijk stuk over een nog belangrijker onderwerp dat vreemd genoeg geheel voorbij lijkt te gaan aan progressieve partijen en organisaties in Nederland. Of komt dat omdat wij zelfs de kritische online media die progressief Amerika wel heeft, al ontberen en lijsttrekkers als Halsema en Kant geen andere keuze zien dan maar weer mee te doen aan de gemanipuleerde werkelijkheid van Pauw en Witteman?

JoopSchouten
JoopSchouten26 feb. 2010 - 8:06

Het klopt dus. Inhoud is niet belangrijk de maar verkoop van shit. Eenzijdige berichtgeving houd het klootjesvolk, dom. Allemaal kritiekloos consumeren dus. En je bek houden. Kopen zul je, kreng! Kopen, en snel een beetje. De aandeelhouders willen meer. Hebben, hebben, hebben. Meer, meer, meer.

BosHout2
BosHout226 feb. 2010 - 8:06

"Net als in Nederland ligt de Britse publieke omroep onder vuur van commerciële uitgevers en rechtse politici die hun belangen behartigen." Kan deze suggestie journalistiek wat verder uitgediept worden? Op de meer dan een half miljard kostende publieke omroep in Nederland kunnen we ook minimaal 400 miljoen bezuinigen. Terug naar één kanaal zonder sport, zonder kwissen, zonder 'gezellig met Jan Smit op vakantie' en zonder wekenlange musicalreclame. Ik heb echt nooit begrepen waarom ik daar aan mee moet betalen. De omroepen kunnen commercieel gaan als ze willen, waarmee het gros vanzelf in de zuilengalerij der mediageschiedenis zal verdwijnen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 feb. 2010 - 8:06

tendentieus stuk, de discussie in engeland is niet zo politiek als nu lijkt, er is al langer (ook door de huidige labour regering) kritiek op het feit dat de bbc commerciële activiteiten financierde met geld van de licence fee. De opsplitsing in een commerciële tak en een publieke tak is al lang bezig . Dat men minder geld aan sportrechten wil uitgeven, is dat niet precies hetzelfde debat als hier?

1 Reactie
Eelco22
Eelco2226 feb. 2010 - 8:06

Juist! Er bestaat al langer, ook bij Labour en de Liberal Democrats, wrevel over de manier waarop de BBC bepaalde acitiviteiten financiert. Dit toeschrijven aan de toenemende 'verrechtsing' is onzinnig.

[verwijderd]
[verwijderd]26 feb. 2010 - 8:06

Als zelfs de BBC aangetast wordt en het in dit tempo doorgaat - met de verrechtsing van Europa en het gestaag maar zeker "wegsaneren" van linkse (wetenschaps)journalistiek en kritische mensen monddood maken ten faveure van muurgrote propaganda lifestreamuitzendingen waar je paramilitairen halfdronken van macht en alcohol knieschoten ziet toepassen, en halfnaakte dames kirrend paradijsvogels verkopen - krijgen we straks weer verkreukelde vlugschriften en ondergrondse kranten, die stiekem in een obscuur keldertje in de krochten van een anarchistische achterbuurt, de drukpers aan de praat houden, en waar donker geklede verzetsstrijders met hun hoofd diep weggedoken in hun kraag maar met priemende ogen die alles opmerken, in- en uitlopen. Leuke toekomst. Lekker spannend.

2 Reacties
Heinz2
Heinz226 feb. 2010 - 8:06

Voordat je je grijsgedraaide langspeelplaat weer afdraait, zou je ook het stuk nog eens goed kunnen lezen. Het gaat om het feit dat de BBC allemaal populaire media-uitingen financiert met belastinggeld. Activiteiten waar het publiek ook bij commerciele partijen terecht kan. Eigenlijk belachelijk dat deze site zulke berichten als van jou doorlaat, terwijl het alleen maar een ongenuanceerde scheldpartij is die uit een onderbuik komt. (ja, die hebben rabiaat linkse mensen ook)

Frank23
Frank2326 feb. 2010 - 8:06

Er is geen reden om de linkse journalistiek hoger in te schatten dan rechtse.

ErnsTT2
ErnsTT226 feb. 2010 - 8:06

Absurd, dan houden we straks dus alleen nog die hersenspoelende commercie over, en verworden we tot een wereld waar alle "nieuws" bestaat uit propaganda van wasmiddelfabrikanten etc. :-( Wel opvallend om te zien wat een bijval dat soort enge censuur krijgt van sommigen ... Wat ben ik blij dat in ieder geval de nederlandse omroepen nu uit die beklemmende kramp geschoten zijn, en weer echt onderzoeksjournalistiek plegen in Nova en ook weer een klein beetje meer kritisch benaderen van hun gasten door P&W. (want die laatsten waren toch echt een beetje willoze doorgeefluiksjes van CDA propaganda geworden)

1 Reactie
fjacobse
fjacobse26 feb. 2010 - 8:06

Ernst, Ik kan me er wel wat bij je reactie voorstellen. Ik zal ook niet gaan verdedigen dat het een wijs besluit is. Dat laat ik even in het midden. Het is geen toeval dat Groot-Britannie het afgelopen half een jaar een enorme ruk naar rechts aan het maken is. Mocht je denken dat het hier explosief is met de PVV, in GB is de situatie nog veel ernstiger. Labour heeft daar 12 jaar carte blanche gehad van de kiezer. Dan kan het sowieso geen kwaad als er weer eens een paar jaar een andere wind gaat waaien. Maar labour heeft een paar fouten gemaakt die het electoraat Labour zeer kwalijk neemt; 1. Men heeft bewust een veel te ruim migratiebeleid gevoerd uit electorale motieven. En aan handhaving deed men al helemaal niet of nauwelijks. Nieuwkomers stemmen 90% Labour. Het vermoeden was er altijd al dat Labour verborgen motieven had met haar migratiebeleid, maar dat is in de afgelopen maanden bevestigt door bronnen rond Blair. Daar heeft men geen vrienden mee gemaakt bij de bevolking, een understatement. 2. Daarnaast is het zo hard gegaan dat de groei onbeheersbaar dreigt te worden. Er is een denktank van zowel labour als de conservatieven opgericht die 70 miljoen als harde bovengrens hebben gedefinieerd. Binnen die randvoorwaarden moet het immigratiebeleid worden vormgegeven. Dat betekent ongeveer 75% terugdringen jaarlijkse instroom migranten. 3. Men heeft bewust beleid gevoerd de radicale islam carte blanche te geven, in de veronderstelling dat men zelf met rust zou worden gelaten. Het tegendeel blijkt waar, er lijkt een monster te zijn gecreerd. Daar is men nu door een explosieve groei van de BNP op teruggekomen. Vandaar het recente verbod op Islam4UK. Voor het geval moslims zich aangesproken voelen, dat is niet de bedoeling. Bij Islam4UK zijn Fawaz en Salaam gematigde figuren. Islam4UK en haar achterban is a leaugue on her own. Beetje googelen en je snapt waarschijnlijk wat ik bedoel. 4. Inmiddels is er ook in GB een soort PVV opgericht, de English Defense League. De druppel was het onteren van gesneuvelde militairen die ten grave werden gedragen door middel van demonstraties door Islam4UK en het plan om met Islam4UK met een paar honderd lege kisten een soort zelfde ritueel te doen. De demonstratie heeft geleidt tot de oprichting van EDL, de optocht met lege kisten tot het op de terreurlijst plaatsen van Islam4UK. 5. EDL is ongeveer een half jaar geleden ook begonnen met het organiseren van demonstraties. De eerste keer was er een zeer matige opkomst en een vele maken grotere tegendemonstratie van de "anti-fascisten" en radicale Islam. Per keer is echter de opkomst onder de EDL-aanhang groter aan het worden. 5 maart gaat Geert even een weekendje London doen, zowel EDL als Islam4uk (onder andere noemer) hebben al demonstraties saangekondigd. Tot nu toe kan de politie het aan, maar op het moment dat de groepen als katalysator gaan fungeren kan het hard gaan. Dat zijn allemaal uiterst serieuze ontwikkelingen die er toe kunnen leiden dat de vlam vroeg of laat in de pan gaat slaan. Vandaar dat er de afgelopen maanden, deels om electorale redenen, maar zeker ook uit het oogpunt van oogpunt van orde en veiligheid een rechtse koers wordt gevaren om BNP en EDL de wind uit de zeilen te nemen. In die context moet je denk ik ook de 25% bezuiniging van het budget van de BBC zien. Want de BBC is natuurlijk deels mede verantwoordelijk omdat het als staatsomroep het beleid van de regering uitdraagt. En met 12 jaar Labour aan de macht kan het geen kwaad de balans weer een beetje te herstellen. Uit oogpunt van orde en veiligheid, niet om mensen monddood te maken. Ik beweer niet dat er een 1 op 1 verband is, ik schets slechts de context. En ik zeg het er maar voor de zekerheid nog maar een keer bij, elke moslim die zich voelt aangesproken, ik heb het niet tegen of over u.

ErnsTT2
ErnsTT226 feb. 2010 - 8:06

"Labour heeft daar 12 jaar carte blanche gehad van de kiezer. Dan kan het sowieso geen kwaad als er weer eens een paar jaar een andere wind gaat waaien." Ga nou eerst eens de documentaire "teh day the immigrants left" kijken, praten we daarna verder over het immigratie probleem, okee? Zelf heb ik heel veel platte arbeid gedaan, en me altijd weer staan verbazen over de ongeinteresseerde en afwachtende houding van autochtone medewerkers, loopt er een lopende band vast "mooi hebben we pauze" inplaats van dat ze zelf proberen dat op te lossen, en als je dan met Polen samenwerkt word het werken opeens leuk, gewoon ieder zijn best doen het goed te doen. Dat is het eigenlijk, ook bij jou hoor ik alleen maar verwijten dat het anders moet, inplaats van dat je met oplossingen komt. Juist het neo-liberalisme van Thatcher heeft Engeland op de rand van Bankroet gebracht, in die tijd waren er veldslagen in steden, kennelijk ben je dat helemaalvergeten,of ben je domweg te jong, geen idee, maar appart is het wel dat je denkt dat de Tories goed zouden zijn voor Engeland :-( Het is juist de verrechtsing van Labour die de ellende heeft veroorzaakt met di banken crisis etc, want vooral de Engelse banken hebben veel giftige hypotheken verhandeld, en geprobeerd de continentale banken mee te sleuren door die met hedgefund capital over te nemen... kortom ga eerst de situatie eens wat grondiger bekijken, want nu praat je in mijn ogen gewoon Rita na, leuke one-liners, gesppend van iedere onderbouwing, en haaks op de werkelijke feiten die de geschiedenis ons toont. Want wie gaat er nog jouw bier inpakken als de marrokanen en polen naar huis gestuurd worden, denk maar niet dat je voor dat soort monotoon lopende bandwerk genoeg nederlanders gaat vinden, die willen alleen maar manager of webdesigner worden...

1 Reactie
fjacobse
fjacobse26 feb. 2010 - 8:06

Ernst, Volgens mij zijn we het allemaal niet zo oneens als het lijkt. Althans ik niet met jou. Je zal mij geen pleidooi voor Thatcher horen houden, met een frisse wind na 12 jaar bedoel ik een frisse wind na 12 jaar ongeacht wie er geregeerd heeft. En ik heb ook niks tegen allochtonen of immigranten, mijn ergernis komt voor uit politici die te lang een beleid hebben gevoerd van te veel in te korte tijd. En nog veel erger, er mocht niet over gepraat worden. Dat is voor iedereen vervelend, zowel autochtoon als allochtoon. Dus ik ben het in ieder geval niet oneens met het merendeel van wat je zegt. Zeker op het punt van klantvriendelijkheid.