Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBB zeer tevreden over gesprek met EU-topman Frans Timmermans

  •  
11-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6622 keer bekeken
  •  
ANP-466790724

BBB-leider Caroline van der Plas is zeer tevreden over een gesprek dat ze heeft gevoerd met Euro-commissaris Frans Timmermans. De twee spraken met elkaar over de stikstofproblematiek en een wetsvoorstel dat BBB voorbereidt. Die initiatiefwet wordt door sommige critici tot "een sprookjesnota" bestempeld wat Van der Plas steekt. Timmermans liet zich niet inhoudelijk uit over het voorstel van BBB. In plaats daarvan zei hij dat er duidelijk "heel veel werk" in het voorstel zit, tot groot genoegen van de BBB-leider. Ook anderszins was de toon positief.

Van der Plas voelt zich naar eigen zeggen ‘bevestigd in heel veel van wat wij al zeggen’ na het gesprek met de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. De twee politici spraken over de Europese natuurregels. ,,Het belangrijkste dat ik heb meegekregen is: Brussel zegt niet nee. Althans, niet altijd.”

De twee spraken elkaar op verzoek van Van der Plas in een aparte ruimte in de Tweede Kamer zodat ze niet naar Brussel hoefde af te reizen. 

Timmermans noemde het een ‘bijzonder en fijn’ gesprek, schrijf het AD. Hij zei dat het hem ‘heel erg bemoedigt dat de BoerBurgerBeweging zich wil houden aan Europese wet- en regelgeving’.

Timmermans heeft ook duidelijk gemaakt dat er niet aan het oplossen voor de stikstofproblematiek te ontkomen valt maar dat er wel te praten valt over de methode van aanpak. Volgens Van der Plas schuilt het probleem voor Nederland in dat laatste en niet in de Europese regelgeving.

 “De Commissie zegt eigenlijk: we moeten goed voor de natuur zorgen en direct maatregelen nemen als die natuur achteruitgaat”, aldus de BBB-voorvrouw na afloop. “Welke maatregelen dat zijn, is aan de lidstaten zelf.” Maar, zei Timmermans over dat ‘andere pad’ van Van der Plas: linksom of rechtsom, er móét stikstofreductie plaatsvinden. “Je kunt niet om dat probleem heen. Ze zal moeten aantonen dat het pad dat zij kiest ook leidt tot bescherming van de natuur. Dat is op haar schouders.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.