Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBB wil ruim baan geven aan huisjesmelkers die woningen volproppen met arbeidsmigranten

  •  
16-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9045 keer bekeken
  •  
lientje

BBB heeft mooie praatjes over noaberschap, maar is toch vooral op aarde om de belangen van Big Agro te behartigen. Het verklaart waarom de partij wel paal en perk wil stellen aan de komst van vluchtelingen, maar terughoudend is bij het inperken van andere vormen van immigratie. De Nederlandse landbouw en slachthuizen draaien immers voor een groot deel op arbeidsmigranten.

Daarom wil BBB het veel makkelijker maken voor dubieuze uitzendbureaus en huisjesmelkers om zoveel mogelijk arbeidsmigranten in woningen te proppen, zo ontdekte Tom Boersma, BBB-stemmer van het eerste uur.

In Nieuwsuur wees hij woensdagavond op voorstellen in het BBB-verkiezingsprogramma waardoor huisjesmelkers zich straks aan nog minder regels hoeven te houden. BBB wil de verhuur van kamers in bestaande woningen fiscaal aantrekkelijker maken. Bovendien wil de partij de zogeheten omzettingsvergunning afschaffen. Daardoor zouden verhuurders zonder dat hun een strobreed in de weg wordt gelegd, veertien arbeidsmigranten kunnen onderbrengen in een gezinswoning.

BBB-leider Caroline van der Plas sputterde tegen dat haar voorstel zo niet is bedoeld, maar Boersma nam daar geen genoegen mee. “De omzettingsvergunning is bedoeld om controle te houden op wat er in een woning gebeurt”, legde hij uit. “Wat er gaat gebeuren, is dat er in stadsschillen en dorpen woningen worden volgepropt met arbeidsmigranten.”

De gevolgen voor een buurt kunnen groot zijn, weet Boersma uit eigen ervaring. “In Deventer ervaren we heel veel overlast daarvan. Dat varieert van afval tot illegaliteit tot toeterende busjes om vijf uur ’s ochtends voor de deur.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

Mirzas
Mirzas17 nov. 2023 - 11:29

Megastallen met arbeidsmigranten erin, die iedere zes jaar worden vervangen. Net als melkkoeien zullen ze dan ook wel 'op' zijn.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2023 - 12:05

Misschien, maar ze blijven wel doorleven, al dan niet met een kapotte rug of een andere beroepsziekte. Er is ook een Parkinson epidemie aan het ontstaan.

Mirzas
Mirzas17 nov. 2023 - 15:47

Klinkt toch ook niet echt benijdbaar...

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2023 - 9:47

Voor een kapotte rug hoef je ook geen arbeidsmigrant te zijn en voor Parkinson ook niet. Arbeidsmigranten hebben in principe de zelfde klachten maar blijven er langer mee rondlopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2023 - 11:04

De woningvoorraad bestaat al voor tweederde uit eengezinswoningen, terwijl maar een kwart van de huishoudens uit drie of meer personen bestaat. De woningcrisis wordt ook alleen maar groter als het bijbouwen van te grote en te dure gezinswoningen niet ophoudt.

Ppe
Ppe17 nov. 2023 - 10:09

Je weet niet eens hoe dat voelt bbb . Om arbeidsmigranten naast je hebben . We worden bedreigt door huizenmelkers en van arbeidsmigranten mag niet bbq niet klussen naar duurzaam en geen fam of vrienden ontvangen . Afval op straat grote bek aso parkeren. Tuin lopen van andere dronken achter stuur zitten . Weet je wat jullie moeten doen huizenmelker op laten rotten en gemeenten grote arbeidsmigranten hotel laten bouwen . Zo verdient gemeente iets aan en oplichters of bedreiging van huizenmelkers . .. 8 jaar zitten wij woning dag en nacht kunnen wij niet slapen . In tuin kunnen niet zitten wegens blowen en grote bek en hard muziek . Dan doe keer klussen om je huis verduurzamen man dan is wereld kleine bedreiging,slaan tegen muren , gillen , slopen . . Staan veel gebouwen leeg bedrijven of hotels koop over en ga verbouwen naar kamers voor arbeidsmigranten

JoostJK
JoostJK16 nov. 2023 - 16:31

1 groot voordeel: Als "we" het soort coalitie krijgen dat verwacht wordt, is er eindelijk weer genoeg werk voor de narren, en gaan wij heeeeeel veel lachen , door onze tranen heen!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 nov. 2023 - 10:34

Niks anders werkverschaffing voor Omtzigt: die heeft na een jaartje genoeg schandalen en wantoestanden waar hij zich tot zijn 65ste in vast kan bijten. Zijn supporters kunnen dan nog een keer het 'beter ten halve gekeerd' lied aanheffen. Voor Pieter dan, niet voor zichzelf natuurlijk, zij zelf gaan door naar de volgende rattenvanger.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 nov. 2023 - 13:47

Is het haar niet gewoon te doen om de woningcrisis ? Als het heel aantrekkelijk was om een kamer te verhuren, als je daarover bijvoorbeeld geen belasting betaalde, zouden we dan de woningnood niet oplossen? Je betaald er geen belasting over en je kan iemand eruit gooien als hij/zij schadelijk voor je is Dan denk ik dat vele mensen wel een zolderkamer zouden verhuren Dit is dus iets dat ik eens ben met de liberalen. Ik weet niet of het het hele probleem zou oplossen, maar het haalt wel druk van de ketel

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 17:15

Als je een kamer in je woonhuis verhuurt hoef je niet automatisch belasting te betalen over de huur. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen-woning/u-hebt-een-woning/kamerverhuurvrijstelling

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 nov. 2023 - 17:20

Je hebt wel de kostendelers norm En daarnaast huurrechten Ik denk dat het goed was als we aan de ene kant een sociale woonsector zouden hebben (SP beleid) en daarnaast een veel vrijere markt in wonen, huren en bouwen (BVNL beleid). Iets van beiden tegelijk. Iets dat ik niet zo snel zie gebeuren, trouwens, want beide bewegingen hekelen elkaar

Slayer13
Slayer1316 nov. 2023 - 17:25

Het was heel aantrekkelijk om tegen woekerprijzen kamers en woningen te verhuren. Zo te zien heeft dat niet de woningnood niet opgelost.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 17:42

'Is het haar niet gewoon te doen om de woningcrisis ? ' Nee, dan zou je andere voorstellen doen. Zie ook Danielle, dat belastingdingetje is al geregeld. je bent het eens met de a-socialen, niet zozeer de liberalen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 nov. 2023 - 21:27

Als je liberale economie, mixt met sociaal democratische controle over bepaalde sectoren, hoeft het (denk ik) niet asociaal te zijn

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 nov. 2023 - 10:36

@Baloe Dat hoeft het ook niet, maar deze regel waar jij je wel in kan vinden is dat wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2023 - 11:19

Ik heb vele jaren op (miniatuur) particuliere kamers doorgebracht in mijn jongere jaren tegen een alleszins betaalbare huur. Een kamer verhuren lijkt mij wat anders dan samenwonen. Maar wellicht ziet de bureaucratie het verschil niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 nov. 2023 - 12:30

Danielle Ik ben het met rechts eens, dat de huidige burreaucratie helemaal niet meer ingesteld is om de mensen te vertegenwoordigen Men is voornamelijk bezig met zakkenvullen, chique gekleed zijn en de bevolking minachten En nee, dit is geen 'populistische' stelling van mij, maar gewoon een observatie In theorie kan de regering best huisvesting realiseren, maar het is geen prioriteit. Kan hen het schelen, dat mensen dakloos zijn, of worden. Waarom zouden ze iets voor de bevolking betekenen?

Inzicht
Inzicht16 nov. 2023 - 13:11

Het opdoemende beeld van een coalitie NSC, VVD, PVV en BBB is echt deprimerend! Omtzigt is een prima vent, maar kan amper zichzelf besturen. Wilders is nu braaf, maar als hij twee maanden in een coalitie zit, wordt hij op een ochtend wakker met acute profileringsnood, zoekt de eerste de beste camera op en spuit zoveel vuilinis uit over de Islam dat ze daar zelfs bij de Telegraaf groen van wegtrekken. Caroline heeft nog steeds geen idee wat ze in Den Haag komt doen en ziet steeds gelatener het dozijn gelukszoekers achter zich alle kanten op springen. Alleen de VVD bewindslieden volharden en jassen er zo veel mogelijk douceurtjes voor Schiphol en consorten door heen. Langer dan één of twee jaar zal het spektakel niet duren. De enige hoop die resteert is dat het weldenkende deel van de natie op Frans Timmermans stemt. Ook hij zal het niet makkelijk krijgen maar hij kan wel een coalitie over de drie jaar heen tillen, en een aantal noodzakelijke veranderingen in gang zetten.

Goossen2
Goossen216 nov. 2023 - 11:46

Ik denk dat een hoop studenten blij zouden zijn als het loont om een kamer te verhuren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 13:14

Over kamerverhuur door particulieren bestaan misverstanden. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-verhuren/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-weten-als-ik-een-kamer-wil-verhuren

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2023 - 17:43

Goossen wil waarschijnlijk 'gratis geld' erbovenop.

Valentijn de B
Valentijn de B16 nov. 2023 - 10:57

Schande natuurlijk dat partijen (PvdA/VVD/D66/CU/CDA) die de laatste 10 jaar aan de macht zijn geweest nooit een einde hebben willen maken het volproppen van woningen met arbeidsmigranten. En ook niet aan die talloze malafide ''uitzendbureaus'' van de rijken die van arbeidersmigranten profiteren om dat soort praktijken mogelijk te maken. https://www.omroepwest.nl/nieuws/4766156/tienduizenden-arbeidsmigranten-in-den-haag-het-loopt-ons-over-de-schoenen Het uitbuiten van arbeidersmigranten moet stoppen. De bedrijven van de rijken moeten geen winst willen maken over de rug van (buitenlandse) arbeiders en alle ellende afwentelen op de samenleving. Wanneer komt er een wet die ''ondernemers'' verbied om maar steeds meer, meer, meer, meer, werk te creëren voor arbeiders die niet in Nederland te vinden zijn. En dan steeds maar eisen dat uit het buitenland moeten komen, liefst allemaal met expatsubsidie van 30% onbelast inkomen. BBB doet er goed aan om zich verre te houden van de schandelijke praktijken met arbeiders waar we al decennia lang mee te maken hebben.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal16 nov. 2023 - 9:52

Elke -onconventionele- manier moet aangegrepen worden om voor huisvesting te zorgen voor de migratie groepen (student expat arbeid status veilige). Wat dat betreft heeft BBB mijn steun en niet de onzinnige Jonge dromen zoals dorpsranden, Veluwe en arken.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood16 nov. 2023 - 10:42

Kijk aan, de ware aard van Ben komt bovendrijven. Uitbuiten bij huisvesting is in de ogen van Ben gewoon een onconventionele manier van huisvesten! Alles voor de poen en eigen ik, nietwaar Ben?

Professor Zegellak
Professor Zegellak16 nov. 2023 - 12:42

Maar @ Vuurrood, hij noemt zich toch niet voor niks "Ben Liberaal" ? De liberale ideologie is heel duidelijk wat dit betreft. De overheid zorgt voor politie en leger. Het bedrijfsleven regelt de rest van de maatschappij. Wat voor probemen dat oplevert, kun je elke dag in de krant lezen en wekelijks bekijken op Radar, Eenvandaag en Kassa.

Eric Minnens
Eric Minnens16 nov. 2023 - 9:46

Caroline lulde heel gewiekst om de afschaffing van die huurdersbeschermende omzettingsvergunning heen en Jeroen Wollaars vroeg daar tot mijn verbazing niet op door. Zwak hoor, van Wollaars.

Middenman
Middenman16 nov. 2023 - 9:04

Uiteraard. De agro-industrie zit achter de BBB en die hebben daar baat bij. Het wordt steeds duidelijker dat de BBB er zelfs niet voor de boeren is.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 13:18

BBB is er voor de agrarische oligarchen.

Gentleman
Gentleman16 nov. 2023 - 9:02

Dit is wat de meeste rechtse partijen willen toch. Gastarbeiders binnenhalen en uitbuiten. Alles om de lonen en uitkeringen laag te houden en tegen Nederlanders zeggen dat ze te beroerd zijn om dat werk voor een hongerloontje te doen.

1 Reactie
Ppe
Ppe17 nov. 2023 - 10:14

Mee eens . Ik zeg 8 jaar tegen gemeente en politiek arbeidsmigranten hebben recht eigen leef en woon ruimte . . En laat werkte mensen belonen en niet mensen die niet willen werken

Backtobasics
Backtobasics16 nov. 2023 - 8:58

Heel spijtig,............... steden zijn in Nederland vaak al niet meer prettige gebieden om te wonen op veel plekken, omdat de sociale samenhang ver te zoeken is. En nu zijn we een eind op weg om het platteland ook te verpesten, alleen om weer maximaal geld te verdienen met export, wanneer stopt dit nu eindelijk eens? Gatverdamme........

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2023 - 9:35

@ Backtobasics Jij schrijft: omdat de sociale samenhang ver te zoeken is. Dat maakt het juist zo prettig. Elders schrijf jijzelf: Boomers zijn opgegroeid in een tijd dat individualisme en consumentisme vooral nieuw en positief was na de beklemmende jaren 50. De keerzijde van sociale samenhang zijn de beklemmende jaren 50. De twee zijden van dezelfde medaille, onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de steden overheerst het individualisme. Met voor- en nadelen. Op het platteland het noaberskop. Het noaberskop is wat BBB en Omtzigt willen. Mij lijkt het nogal beklemmend. De belangrijkste reden dat in Den Haag die Oost-Europeanen gedumpt worden door hun intermediaire werkgevers is omdat die tuinders en de bloemen/voedselindustrie hun werknemers niet in hun Westlands dorp willen. Lijkt mij wel terecht als men op het platteland ook de lasten gaat dragen van het waardeloze werkgeverschap dat hun industrie oplevert. Het zal de werk- en leefomstandigheden van de buitenlandse werknemers helaas geen goed doen als ze onderdak krijgen bij de agrariër die hen inhuurt. Maar dan ligt het probleem wel waar het thuis hoort.

LaBou
LaBou 16 nov. 2023 - 11:33

@DaanOuwens: vergeet die naoberskop maar want ook op wat jij het platteland noemt is dit inmiddels zeldzaam geworden. En ik weet haast wel zeker dat vd Plas niet eens weet wat het ooit echt inhield.

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2023 - 12:19

@ LaBou Jij schrijft: vergeet die naoberskop maar want ook op wat jij het platteland noemt is dit inmiddels zeldzaam geworden. Ik kom nooit op het Nederlandse platteland maar ik zie hier zeer frequent berichten van mensen met een aanzienlijke aversie tegen de randstad die beweren dat het bij hen veel beter is. Ik kan niet anders doen dan aannemen dat zij dat zo zien.

hamar2
hamar216 nov. 2023 - 14:13

@labou Geen idee waar u woont maar kan je garanderen dat in mijn dorp mensen gelukkig nog naar elkaar omkijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 17:23

Ik ben op het Nederlandse platteland opgegroeid en dat is al weer geruime tijd geleden. Van noaberschap nooit iets gemerkt. Noaberschap/burenhulp heeft vooral te maken met kleine (gesloten) gemeenschappen met sociale controle en die tref je net zo goed in de stad aan..

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 17:24

Voor echt platteland moet je ook niet langer in Nederland zijn.