Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBB vindt het de hoogste tijd om Oekraïense vluchtelingen terug naar de oorlog te sturen

  •  
29-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6186 keer bekeken
  •  
ANP-489736742

BBB vindt dat er "serieus moet worden nagedacht" over het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen naar veilige delen van het land. "We kunnen hier niet iedereen huisvesten", zei BBB-Kamerlid Mona Keijzer in een Kamerdebat over asiel en migratie. Maandag was het 705 dagen geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Ook wil Keijzer weten hoe het kabinet staat tegenover eventuele repatriëring van Oekraïense dienstplichtigen naar Oekraïne, als het land daar om zou vragen. Dat meldt ANP. Volgens het Kamerlid zijn 650.000 Oekraïense dienstplichtigen hun thuisland ontvlucht en verblijven nu in diverse Europese landen waaronder Nederland.

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt verwierp onmiddellijk het idee van Keijzer om Oekraïense vluchtelingen terug te sturen. Podt vindt dat het niet aan de politiek is om te bepalen welk deel van een land in oorlog veilig is. Kamerlid Julian Bushoff van GroenLinks-PvdA noemde het idee van BBB "nieuw en zorgelijk". Hij vindt het onbegrijpelijk dat BBB nadenkt over het terugsturen van vluchtelingen naar een land dat in oorlog is.

Keijzer vindt dat ook Oekraïners huur moeten gaan betalen. Ze noemt het "onderhand volstrekt onuitlegbaar" dat vluchtelingen geen huur en zorgkosten hoeven te betalen, maar minima wel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

JoostJK
JoostJK31 jan. 2024 - 17:03

Na de volgende verkiezingen, welke dan ook, zullen deze twee dames hun eigen reisbureau hebben, gespecialiseerd in wintersportplezier in West-Oekraïne. En er gaan ook al geruchten over de enorme groeimarkt voor skivakanties in Afghanistan, want daar is dus gewoon nog wél volop sneeuw, en bovendien een zeer gastvrije bevolking.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2024 - 7:32

Ik dacht dat ze zo waren voor opvang in de regio!

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2024 - 18:35

Moldavië & Polen doen hun best.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2024 - 13:06

DanielleDefoe Wij zijn als Europa toch ook 'de regio'. Moldavië heeft zelf al moeite genoeg zich staande te houden, grote armoede.

Greendutch
Greendutch31 jan. 2024 - 3:59

ben benieuwd hoe Mona denkt als haar 5/6 mannen in dezelfde situatie zouden zitten? hier komt ’t extreem rechtse ei van BBB uit, anderen de schuld geven, haatzaadjes planten, onschuldigen opzadelen met eigen probleem.... Tijd om de familie Keijzer naar ’n rampgebied af te voeren om met echte problemen te leren omgaan? wanneer begint ze over ’n muur om NL?

JoostJK
JoostJK30 jan. 2024 - 20:39

bij de foto denk ik onwillekeurig aan dit lied, van een Zwitserse Wetenschapper https://www.youtube.com/watch?v=Heu7yfPLcrE

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jan. 2024 - 19:49

Dit is het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken: ---Reisadvies Oekraïne Ministerie van Buitenlandse Zaken De kleurcode van het reisadvies voor Oekraïne is rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Reis niet naar Oekraïne. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het land. Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne gaan de Russische luchtaanvallen op de hoofdstad Kyiv en andere grote steden door. U kunt hier slachtoffer van worden. De veiligheidssituatie in Oekraïne is instabiel. Laatst gewijzigd op: 08-01-2024 Nog steeds geldig op: 30-01-2024---

1 Reactie
LaBou
LaBou 31 jan. 2024 - 4:59

Dat heeft in andere situaties de overheid er ook niet van weerhouden mensen terug te sturen.

a.doorgeest
a.doorgeest30 jan. 2024 - 16:55

Persoonlijk vind ik dat "er serieus moet worden nagedacht" over het prijsgeven van Volendam aan de voormalige Zuiderzee. Dit dorp heeft met haar palingsound onze zielen, oren en harten dusdanig beschadigd, dat er ècht moet worden nagedacht of dit cocaïnedorp nog wel bestaansrecht heeft. Nu daar een politieke palingsound bij is gekomen - niet om aan te horen, deze voze en tendentieuze prietpraat - moet dit nadenken ook maar eens van echte actie worden voorzien. De voorvrouwe van BBB kan wat mij betreft terug naar haar flat voor wroetende viervoeters in de buurt van Deventer. Maar nu even zonder gekheid: de gemiddelde levensduur van een Oekraïense militair aan het front is 4,5 maanden. Mocht je mannen in de dienstplichtige leeftijd willen terugsturen naar hun vaderland, dat zij met recht en reden ontvlucht zijn (niet iedereen is dapper genoeg om voor zijn natie te willen sneuvelen), dan stuur je hen op vrij korte termijn een gewisse dood in. Niet zo chique om daar voor te pleiten. Van een eventueel gewelddadig extreem-rechts heb je in dit land niet veel te vrezen, maar van zijn kortzichtige domheid des te meer.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2024 - 19:13

Volendam en vele andere delen van Nederland zijn heel geschikt voor het aanleggen van natte natuur. Los daarvan: waren de meeste vluchtelingen niet vrouw of kind? Die worden niet naar het front gestuurd. Hectors lijken mij overigens ook uitermate zeldzaam. https://ukrant.nl/magazine/hector-vecht-voor-oekraine-mijn-leven-is-niet-zo-belangrijk/

Waterman3
Waterman330 jan. 2024 - 16:17

mijn hemel, dat spul moet ons land gaan besturen

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2024 - 7:33

Het is inderdaad een bij elkaar geraapt zooitje.

hgroen2
hgroen230 jan. 2024 - 14:37

Zo kennen we Keijzer weer. Populistische prietpraat. Onderwerpen aan elkaar knopen die niets met elkaar te maken hebben, maar op die manier wel weer de onderbuik van Nederland laten borrelen.

noorloosn2
noorloosn230 jan. 2024 - 14:13

https://nos.nl/artikel/2491974-bijna-de-helft-van-oekraiense-vluchtelingen-aan-het-werk

1 Reactie
Stichting r.o.m
Stichting r.o.m31 jan. 2024 - 19:00

Met in begrip leefgeld onderdak en zorgkosten voor de werkende Oekraïners (helft) ontvangt u ook naast u inkomen deze gratis voorzieningen

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2024 - 13:47

Als er een oorlog woedt direct aan onze Europese grenzen dan lijkt het me geheel normaal dat we die mensen opvangen. Laten we blij zijn dat die mensen in Oekraïne zoveel weerstand bieden zodat Rusland niet denkt heel oost-Europa onder de voet te kunnen lopen. Ik heb ook nog eens begrepen dat Oekraïners goede werkers zijn en veelal bereid de handen uit de mouwen te steken. Iets wat andere vluchtelingen ook wel zouden willen i.p.v. daar in dat AZC te zitten totdat ze een ons wegen. Maar BBB heeft natuurlijk liever mensen die zich uit laten buiten in de kassen van de tuinders, op de slachterijen etc... Ik vind dit behoorlijk kwalijk.....

2 Reacties
Karingin
Karingin30 jan. 2024 - 16:45

Ja en die loonslaven wonen echt niet gemoedelijk naast die tuinders

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2024 - 13:08

Karungin Het onderzoek van Roemer logt blijkbaar nog in een of andere la, zoals gewoonlijk. Tenminste alles wat ze niet uitkomt gaat daarin.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans30 jan. 2024 - 12:29

Goedenavond Ik zie dat u hier aan het voetballen bent ? Ja maar ondertussen wel klagen over bommen en granaten. U krijgt van mij een bekeuring hiervoor.

weereenmening
weereenmening30 jan. 2024 - 11:41

Ik begrijp wel dat jonge mannen de Oekraïne ontvluchten omdat ze bang zijn. Ik denk echter ook dat deze mannen zullen worden gezien als paria's door de bevolking van de Oekraïne. Terugkeer op lange termijn zal daardoor lastig worden. Mocht Rusland deze oorlog hierdoor gaan winnen en het niet bij de Oekraïne laten (zoals vele strategen beweren) dan zullen we er allemaal aan moeten geloven. Dus wat dat betreft wordt het probleem enkel naar de toekomst doorgeschoven.

1 Reactie
Stichting r.o.m
Stichting r.o.m31 jan. 2024 - 19:04

Waarom hebben we een navo en een atoomparaplu ik denk dat deze afschrikkende mogelijkheid Rusland niet zal durven een navo land aan te vallen

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jan. 2024 - 11:10

Oekraiense vluchtelingen moeten van Mona Keijzer worden teruggestuurd. Tegelijk verwacht ze van Oekraiense vluchtelingen dat die de normale kosten van levensonderhoud gaan betalen en dús: een baan gaan zoeken. Dat is in tegenspraak met elkaar. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze hier een bestaan opbouwen, terwijl je uitzetting, als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.

2 Reacties
Stichting r.o.m
Stichting r.o.m31 jan. 2024 - 19:06

Er word gesproken over werkende Oekraïners die nu dubbel ontvangen gratis leefgeld onderdak en gezondheid zorg

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jan. 2024 - 22:41

@stichting - Omdat het om kortlopende contracten gaat. Het is natuurlijk niet onredelijk om Oekraïense vluchtelingen de normale kosten van levensonderhoud te laten betalen als ze hier voor langere (moeten) blijven en dat gewoon kunnen betalen. Ik denk dat de vluchtelingen zelf, daar ook de redelijkheid best van inzien. Geef ze een verblijfstatus van minstens tien jaar die eventueel kan worden verlengt en laat ze meedraaien in de samenleving als volwaardige burgers. Alleen: dat is niet wat Mona Keijzer zegt want dat is niet wat Mona Keijzer wil . Mona Keijzer wil die vluchtelingen weg hebben. Daar gaat het uiteindelijk om, geheel in lijn met de minder-migratie-filosofie van de formerende partijen. Waarom zou iemand in zijn toekomst in Nederland investeren als diegene weet dat hij gaat worden uitgezet door mevrouw Keijzer en haar gelijkgestemden? Dit plan gaat niets opleveren, behalve een hoop administratieve rompslomp. Bovendien is het een harteloos plan.

onyxcumulus
onyxcumulus30 jan. 2024 - 10:01

Ach, zolang je in Kiev op een midweekse avond lekker een potje kan voetballen tegen Engeland om je te kunnen plaatsen voor het EK, dan zou idd eens kunnen kijken of het niet mogelijk is Oekrainers terug te sturen naar hun land.

2 Reacties
Ruud 135
Ruud 13530 jan. 2024 - 11:21

Als u de wedstrijd van 9-9-23 bedoeld, dan is die gespeeld in het Miejski stadion, het adres is Adres: al. Śląska 1, 54-118 Wrocław, Polen. Als ik het mis heb , laat het weten.

onyxcumulus
onyxcumulus31 jan. 2024 - 9:40

@Ruud 135 30 jan. 2024 - 12:21 Het was wellicht wat gechargeerd. Maar het was om duidelijk te maken dat zelfs in de Oekraine de sportcompetities gewoon doorgaan. Dus hoe onveilig is het daar nu werkelijk?

Elaya
Elaya30 jan. 2024 - 8:50

Deze reactie is verwijderd

Ruud 135
Ruud 13530 jan. 2024 - 8:00

BBB is AFD light , in Duitsland wil de AFD miljoenen mensen uitzetten hier gaat het om 10 duizenden.

MG1968-2
MG1968-230 jan. 2024 - 7:48

Het is duidelijk. Het eigen risico dat mag niet besproken worden door de formerende partijen buiten de formatiegesprekken maar de onderwerpen wat betreft migratie en asiel mogen de formerende partijen ook daarbuiten los. Daar is immers overeenstemming over en dienen deze schoten voor de boeg als vooraankondigingen. Wat de partijen delen is het ressentiment en de 'heimwee' naar een Nederland dat niet buiten de landsgrenzen hoefde te kijken en alle globale invloed te kunnen weren want 'autonoom'. Een heimwee naar iets wat er nimmer was. Tenminste in Nederland niet. Wel in Noord-Korea.

Farmer3.0
Farmer3.030 jan. 2024 - 7:48

Bij ons in het dorp worden al zo'n 2 jaar Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Dit gaat probleemloos, en ze integreren geruisloos in de samenleving. Ook zijn ze zo'n beetje allemaal aan het werk en betalen ze een groot gedeelte van hun eigen opvang. ( vrijwillig ) De meerderheid wil niet meer terug naar Oekraïne. Ze geven ook aan dat het bewind in hun thuisland vergeven is van corruptie.

8 Reacties
Gimli1955
Gimli195530 jan. 2024 - 9:58

In onze stad is een asielzoeker centrum met 909 asielzoekers, zelfs een afdeling speciaal voor overgeplaatste overlastgevers, daarnaast vangen wij 400 Oekraïners op en wonen er nu 500 statushouders, dat is 4% van onze totale bevolking van 55.000 inwoners. Ik vraag me altijd af hoeveel de gemeenten van de ver en beoordelende aanhangers van het neoliberaal links opvangen en wat ze zelf hebben gedaan om dat te regelen. Ik heb mij toen ik nog lid was van de SP altijd actief ingezet en gelukkig hebben wij een burgemeester, die direct ingrijpt als er overlast ontstaat. De bereidheid om asielzoekers op te vangen wordt beïnvloedt door de mate van overlast. Terwijl neoliberaal links weigert om daar een standpunt in te nemen, of simpelweg negeert. Ik ben trots op mijn gemeente en de inwoners, terwijl door neoliberaal links van allerlei zaken wordt beschuldigd, alleen omdat ik een andere mening en standpunt heb. Geen wonder dat neoliberaal links zich buitenspel heeft gezet in de huidige politiek.

MG1968-2
MG1968-230 jan. 2024 - 10:38

@Gimlil Neoliberaal links bestaat niet. Wel neoliberaal voormalig links. Dat is een deel van het extreem rechts dat nu staan te springen om met de samen met de VVD de minderminderminder agenda vorm te geven. Je wijst naar jezelf.

EricDonkaew
EricDonkaew30 jan. 2024 - 14:07

@Gimli: (...) neoliberaal links (...) ------------------------- Ik vind dit een goedgekozen term en uiterst herkenbaar, wat er verder ook over gezegd wordt. Ik situeer de term rond D66, GroenLinks en een deel van de PvdA. Nou ja, die laatste twee zijn zo'n beetje samen, geloof ik. Links neoliberaal omvat een zeer substantieel en inmiddels bijna afgebakend deel van de samenleving. Iemand mag voor 'links neoliberaal' gerust een eigentijdse term bedenken, maar de groep blijft herkenbaar. Althans voor mij.

Karingin
Karingin30 jan. 2024 - 16:27

MG: LOL@Gimlil - Freudiaanse verspreking?

Gimli1955
Gimli195530 jan. 2024 - 21:05

@Bedankt Eric Zo betitel ik het neoliberalisme al een tijdje, mijn eigen invulling. Je hebt het neoliberaal midden - het CDA en het neoliberaal rechts - de VVD. Die verdelen al sinds tijden de macht met een verdeel en heers tactiek, waardoor zijn tezamen al 40 jaar de macht delen in verschillende grootte en samenstelling. Het beleid is neoliberaal, waarbij het hoofdzakelijk gaat om behoud van macht en de status quo. Oplossingen worden niet geboden, een alternatief ook niet, evenmin een perspectief op verbetering. Het is noodzakelijk dat er een systeem verandering komt, dit heeft al veel te lang geduurd. De neoliberalen zitten nog steeds in de ontkenningsfase en zijn gezien alle onderwerpen op Joop naarstig op zoek, hoe ze de winnaars kunnen beschadigen of beschuldigen van fascisme, xenofobie, racisme, populisme en sinds kort ook antisemitisme. Alle foute zaken uit WW2 zijn toegestaan als Godwin, waarbij het probleem is dat het de zeggenschap verliest en steeds verder overdreven moet worden om nog indruk te maken. Onze stad hoeft officieel maar 350 asielzoekers op te vangen en 250 statushouders, om de zaken even scherp neer te zetten. Uiteraard wordt dat door neoliberaal links genegeerd. Wij als stad doen onze plicht en daar ben ik beretrots op. Wij vangen die mensen echt op, in plaats van al dat lege gebabbel over wie deugt of niet. Wij hebben vanaf het begin veel vrijwilligers, die hun tijd inzetten om te helpen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog31 jan. 2024 - 16:01

[dat is 4% van onze totale bevolking van 55.000 inwoners] Precies @Gimli, dus hoera voor de spreidingswet.

Gimli1955
Gimli195531 jan. 2024 - 20:34

@Crunchy Frog Daar heeft de spreidingswet helemaal niets mee te maken, deze opvang hebben we al jaren, gebouwen zelfs ingericht om Oekraïners op te nemen. In Drenthe doen we veel en lossen we het op onze manier op, zonder dat gezeur van een spreidingswet. Hier doen we het, in plaats van anderen van van alles te beschuldigen en te blijven mekkeren over links en rechts.

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 feb. 2024 - 8:33

@Gimli Persoonlijk vind ik het wel een goed idee om te zorgen dat die mensen niet buiten hoeven te slapen door een aantal elders onder te brengen. Als jij ze daar wilt houden om je moreel superieur te kunnen voelen en met het beschuldigende vingertje te kunnen wijzen, tja...

Phantom3
Phantom330 jan. 2024 - 7:40

Ik ken een aantal Oekrainers en die bevestigen dat er geen enkele reden is om uit west-oekraine te vluchten. Ze wonen en werken daar alsof er niets aan de hand is. Stellen dat heel Oekraine een oorlogsgebied is, is pure onzin.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde30 jan. 2024 - 15:29

Phantom, en ik ken er die beweren dat er iedere dag ergens doden vallen. Zoals we regelmatig in de krant kunnen lezen. Waarom wil jij ze terug sturen, heb jij er last van? Of is een echte Oekraïner een dode Oekraïner, zoals BBB propageert.

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jan. 2024 - 19:45

@Phantom: Als er één ding is dat de Russische drone en raketaanvallen hebben duidelijk gemaakt, dan is het dit: Er zijn in Oekraïne geen veilige gebieden en burgers zijn net zo goed doelwit als militairen. Dat u mensen kent die hebben leren leven met de voortdurende dreiging verandert daar niets aan. Bedenk daarbij dat de luchtafweerraketten aan het opraken zijn in Oekraïne, en dat het westen moeite heeft om nieuwe te leveren. Deels omdat we niet kunnen, maar de laatste tijd speelt ook onwil een steeds belangrijker rol.

Phantom3
Phantom330 jan. 2024 - 20:45

@Martin, dat er iedere dag ergens iemand dood gaat is wel een ijzersterke constatering.

android1984
android198430 jan. 2024 - 6:37

Als je op een dagvergoeding zit is huurbetaling moeilijk, als je een uitkering krijgt is het redelijk om je huur te betalen, als je een baan hebt gevonden is het normaal om je huur te betalen. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee in welke van de drie categorieen de vluchtelingen in zitten. Die context is denk ik wel nodig om de discussie te voeren. Ik hoor dat er veel oekranieners werken, in dat geval vind ik het helemaal niet raar als ze huur zouden moeten betalen.

sAt0Ri...
sAt0Ri...30 jan. 2024 - 6:30

Dit is geen gewoon rechts, dit is extreem rechts...

Gio Servas
Gio Servas30 jan. 2024 - 5:31

Het is natuurlijk wel wat genuanceerder dan hoe het hier gesteld wordt. De Ukraine is een erg groot land en in het westen zijn er bijna geen problemen meer, alleen dat gebied is al 9x zo groot als Nederland. Verder mogen Ukrainers in Nederland gewoon werken en had Mona Keijzer het over dat deze Ukrainers dan ook hun eigen kosten mogen dragen. Nu is het zo dat ook Ukrainers die een full-time baan hebben gewoon gratis kost en inwoning krijgen die andere vluchtelingen die nog niet mogen werken ook krijgen.

5 Reacties
haarklover
haarklover30 jan. 2024 - 7:57

Het is ook wel raar dat Oekraïners meteen werken mogen, terwijl andere vluchtelingen dat niet mogen.

haarklover
haarklover30 jan. 2024 - 7:59

Ik denk wel dat in Oekraïne grote delen meestal veilig zijn (al kan er natuurlijk een raket neerkomen), maar dat betekent niet dat er ook woonruimte is voor de honderdduizenden waarvan de flats kapot gebombardeerd zijn. En de stroomvoorziening (en verwarming) is ook niet gegarandeerd door de oorlog.

Gio Servas
Gio Servas30 jan. 2024 - 8:55

@Haarklover, het is idd vreemd dat Ukrainers meteen mogen werken. Verder is het niet zo dat BBB pleit voor het terugsturen van de Ukrainers, zij pleit ervoor om de discussie te gaan voeren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jan. 2024 - 19:55

@haarklover - 'Ik denk wel dat in Oekraïne grote delen meestal veilig zijn' Dit is wat het ministerie van buitenlandse denkt: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oekraine

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jan. 2024 - 22:47

@haarklover - 'Ik denk wel dat in Oekraïne grote delen meestal veilig zijn' Dit is wat het ministerie van buitenlandse zaken denkt: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oekraine

EricDonkaew
EricDonkaew30 jan. 2024 - 2:31

Dienstplicht betekent in Oekraïne dat je vrijwel meteen de oorlog in moet. Ik kan me goed voorstellen dat Oekraiense jongemannen deelname aan een zinloze en kansloze oorlog totaal niet zien zitten. Je leven opofferen voor... uiteindelijk helemaal niets, in veel gevallen zelfs een jong gezin achterlatend. Terugsturen van deze dienstplichtigen gaat onherroepelijk leiden tot een wisse dood voor veel van deze mannen. Ik hoop dat Mona bij de les blijft en niet voor dit soort consequenties medeverantwoordelijk wil zijn.

3 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander30 jan. 2024 - 7:51

Ik snap je redenatie. Maar het levert wel een vreemde situatie op. Aan de ene kant steunen we Oekraïne in de oorlog met wapens. Aan de andere kant bieden we deserteurs een schuilplaats. Ik ben overigens van mening dat Nederland zich wat neutraler mag opstellen. Dit om te voorkomen dat onze militairen straks ook een onherroepelijke wisse dood leiden.

EricDonkaew
EricDonkaew30 jan. 2024 - 10:33

@De gewone Nederlander: Aan de ene kant steunen we Oekraïne in de oorlog met wapens. ---------------------------- Wat mij betreft stoppen we daar ook mee. Dat is inderdaad wel zo consequent. Overigens vind ik het woordje 'deserteur' niet zo gepast. Ik spreek liever over dienstweigeraar. Ik ben het verder met je eens dat Nederland zich neutraler mag opstellen, ook om de reden die jij geeft.

Olav Meijer
Olav Meijer30 jan. 2024 - 11:48

@ de gewone nederlander: Het was me bekend dat het mogelijk is een rustig leven te leiden, maar dat je ook nog de dood kan leiden, was mij niet bekend. Hoe doe je dat?

Frits Jansen
Frits Jansen30 jan. 2024 - 0:22

Mona neemt aan dat het in delen van Oekraïne veilig is, maar Poetin streeft er juist naar dat niemand zich ergens in Oekraïne veilig kan voelen, ook niet in gebieden waar nu niet gevochten wordt.

TwoTone
TwoTone30 jan. 2024 - 0:05

“Keijzer vindt dat ook Oekraïners huur moeten gaan betalen. Ze noemt het "onderhand volstrekt onuitlegbaar" dat vluchtelingen geen huur en zorgkosten hoeven te betalen, maar minima wel.” Het is allemaal zo dubbel: Staan ook gewoon oekraïnse bmw’s voor de opvang. Maar ook gewoon oekraïnse ouders waarvan de dochter al voor de start oorlog een goed betaalde baan in NL had bij een NL-s ziekenhuis. Zij kan makkelijk haar ouders onderhouden, maar die krijgen nu geld en huisvesting van de nl-se overheid als “vluchteling.” En natuurlijk zijn er ook een hoop andere gevallen van moeders met kinderen die hun man in de oorlog hebben verloren. De vraag is zoals altijd: wie help je, waar stop je met helpen en wanneer wordt er misbruik gemaakt. Moeilijke keuzes: je zult dus in debat moeten en alle aspecten en visies moeten wegen.

2 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen30 jan. 2024 - 8:09

Mona zou dat, als ze dat zou willen prima uit kunnen leggen, maar dat wil ze niet, want Mona is ofwel dom, ofwel een smerige populist. Eens even kijken wat er ook al weer gebeurt als je vlucht: als je vlucht dan laat je alles achter, behalve heel misschien een bankrekening en mogelijk de auto waarin je vertrok. Die auto is soms een BMW en die staat dan voor de opvang geparkeerd. Fijn voedsel voor de BoerenBedrogBeweging die daarmee de niet al te heldere lichten in hun achterban weet te vergiftigen. Vraagje: hoe lang denkt u rond te kunnen komen met het tegoed op uw bankrekening, er vanuit gaande dat u ooit letterlijk alles opnieuw moet aanschaffen en behalve de kleding die u mee kon nemen niets meer heeft. Dus zo ongeveer als in: uw huis brand volledig af en de verzekering betaald niet uit. Om uw pret volledig compleet te maken vinden de omstanders dat u niet moet zeuren, want u hebt een BMW.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jan. 2024 - 15:33

@ TwoTone Jij schrijft: De vraag is zoals altijd: wie help je, waar stop je met helpen en wanneer wordt er misbruik gemaakt. Exact. En langs die lijn is bijvoorbeeld ook het toeslagenschandaal tot stand gekomen. Als jij vindt dat misbruik onmogelijk moet zijn is de consequentie van je opvatting dat je onschuldige mensen kapot maakt of de dood injaagt. En inderdaad de gemiddelde rechtse conservatief wil nooit het risico lopen dat hij teveel betaald. Ik heb geen behoefte aan een debat daarover met rechts. Dat gedachtegoed ken ik inmiddels wel.

Olav Meijer
Olav Meijer29 jan. 2024 - 23:43

Mona Keijzer laat het werkelijke, keihard rechtse, gevoelloze gezicht van de BBB zien. Geen verrassing eigenlijk. Vluchtelingen uitspelen tegen minima is hiervan een vanzelfspekend onderdeel. En alsof de mogelijkheid van principiële weigering van militaire dienst niet een mensenrecht zou zijn. De strak opgeblazen BBBallonnen gaan steeds sneller leeglopen.

sAt0Ri...
sAt0Ri...29 jan. 2024 - 23:39

Asociale populisten... Het Nederlands volk krijgt wat het verdiend!

MarcusLucas
MarcusLucas29 jan. 2024 - 22:54

De BBB maakt zichzelf rap overbodig. Voor dit soort populistisch opportunistisch gebral is geen nieuwe partij nodig. Ze hadden een kans om de plek van het oude CDA in te nemen, een soort sociaal-conservatieve partij voor regio en platteland. Maar als ze nu een soort PVV-aftreksel worden dan maken ze zichzelf overbodig want de PVV bestaat al.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers29 jan. 2024 - 22:32

Het gaat eigenlijk over het laatste zinnetje. Nadenken is prima. Terugsturen niet, maar, wanneer niet-Nederlanders wel compleet gesubsidieert op huur en zorg worden tot ze geen kosten en Nederlanders op minima niet is dat inderdaad niet sociaal. Het probleem is dat in de praktijke immigratie en open grenzen gebruikt worden om diensten en rechten van Nederlanders te drukken. Vrije markt + overheids financien restricties = bezuinigen of de sociale democratie.

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 jan. 2024 - 22:27

BBB heeft totaal geen morele waarden. Gestapo tactieken.

Dehnus
Dehnus29 jan. 2024 - 22:22

Je weet dat het een CDAer of VVDer is als ze het maar niet kunnen laten om mensen die arm zijn tegen elkaar uit te spelen. Minima vs Vluchtelingen.

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts29 jan. 2024 - 21:38

Als mensen op vakantie gaan naar het land van waaruit ze gevlucht zijn dan vind ik dat ze daar dan ook maar moeten blijven. Want als je er op vakantie kunt dan is het veilig. Ik zou persoonlijk niet op vakantie gaan naar Oekraïne. Maar misschien heeft Mona wel een tip voor aankomende zomer? Een doe-vakantie, met scherp schieten op Russen, of in een tank sturen, help mijn man was klusser maar mist zijn benen?

Anna R. Chist
Anna R. Chist29 jan. 2024 - 21:18

[ "onderhand volstrekt onuitlegbaar" dat vluchtelingen geen huur en zorgkosten hoeven te betalen, maar minima wel.] Dat is heel makkelijk op te lossen. Laat de minima dan geen huur en zorgkosten betalen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-230 jan. 2024 - 7:53

De rechts stemmende pvv is niet de minima en stemmend nederland heeft zojuist verteld aan de minima dat er daarvan wel minderminderminder mag zijn. De Pvv (en de overige formerende partijen) zijn de representanten van de racistische/fascistische middenklasse en hebben niets met de minima. Of met vluchtelingen. Wel met zichzelf.

Karel78
Karel7829 jan. 2024 - 21:10

Ik neig er ook wel een beetje naar. En dat terwijl het naar mijn idee best in het belang van Nederland om ze hier te houden, maar dat zou ergens onderaan in de afweging moeten bungelen. Het is veel minder in het belang van Oekraine want iemand zal daar het land draaiend moeten houden en uiteindelijk ook weer eens een keer opbouwen. Ook twijfel ik of het op de langere termijn echt in het belang van die mensen zelf is als ze hier over een paar jaar met hier gewortelde puberkinderen zitten, en tenslotte kun je er als je eerlijk bent ook niet omheen dat er plekken in de wereld zijn waar het veel erger is dan in het westen van Oekraine. Hoewel ik ook wel zie dat de relatie niet helemaal 1:1 is voelt het toch een beetje alsof ze plaats bezet houden voor mensen die het veel harder nodig hebben.

Erikbo
Erikbo29 jan. 2024 - 20:29

Mag Oekraine mensen verplichten te vechten? Mag Oekraine mensen met geweld binnen hun landgrenzen houden? Als je hier Ja tegen zegt dan moet je deze mensen terugsturen.

4 Reacties
DanielSchie
DanielSchie29 jan. 2024 - 21:52

@erikbo vond een artikel op Joop die refereert naar een nieuwsuur uitzending die op deze vragen antwoord geeft. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/oekraiense-mannen-die-de-dienstplicht-ontlopen-schuilen-in-nederland Als lijkt hier wel sprake van een ingewikkeld probleem. 650.000 mannen ontvluchten het land (zou ik waarschijnlijk ook doen. Wie wil worden opgeofferd in de gehaktmolen voor een paar meter terreinwinst?). Anderzijds pompen we als Nederland en vele andere landen met ons miljarden in het bewapenen van Oekraïne terwijl de mannen die deze dodelijke projectielen moeten afschieten veilig met de benen omhoog bij de warme kachel in NL zitten. Het veelbelovende tegenoffensief heeft defacto niets opgeleverd. Het front is niet verschoven. Enkel de getallen van omgekomen soldaten zijn omhoog geschoten. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat men eindelijk door hebt dat er geen winst te behalen valt? Naar alle waarschijnlijkheid zal Poetin de oorlog in zijn voordeel beslissen enkel door het hebben van veel massa. Ga als Oekraïne naar de onderhandelingstafel en probeer een zo min mogelijk slecht resultaat eruit te slepen. Het is een illusie dat je op korte termijn alle Russen uit de Oekraïne kan verdrijven. Stop de oorlog!

Gaitj
Gaitj29 jan. 2024 - 22:02

Het woord "dienstplichtig" zou genoeg moeten zeggen. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/oekraiense-mannen-die-de-dienstplicht-ontlopen-schuilen-in-nederland "In Oekraïne geldt de dienstplicht voor alle mannen tussen de 18 en 60 jaar. Zij mogen het land niet verlaten"

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 jan. 2024 - 22:24

Erik, dus jij bent het via jouw totaal verknipte redenering eens met BBB. Draai het eens om. Duitsland valt Nederland binnen en je familie vlucht naar België, Dan zou België jouw familie geen onderdak mogen bieden en je familie terug moeten sturen. Lekkere vent ben jij.

Erikbo
Erikbo30 jan. 2024 - 8:08

Martin waar heb je het over? Ik geef nergens mijn mening. Ik stel gewoon 2 logische morele vragen. Maar als je me naar mijn mening had gevraagd, had ik je die gerust gegeven.