Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBB lijft overlopers in, verviervoudigt Kamerfractie dankzij zetelroof en wil Mona Keijzer als premier

  •  
01-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8352 keer bekeken
  •  
ANP-476896768

De BBB-fractie in de Tweede Kamer is per vandaag in een klap van een naar drie zetels gegroeid. De verviervoudiging is geen gevolg van verkiezingswinst maar van het overlopen van twee JA21-leden, Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink, naar het bureau van Caroline van der Plas. Joost Eerdmans is de enige die overblijft van JA21 in de Tweede Kamer. Ook PVV'er Lilian Helder loopt over naar de boerenbeweging en wordt daarvoor beloond met plek 4 op de kandidatenlijst. Zij verklaarde eind juli al "Om persoonlijke en inhoudelijke redenen stel ik me niet meer verkiesbaar voor de PVV."  Nicki Pouw-Verweij was eerder al overgelopen van FVD naar JA21. Voor ervaren overloper Eppink is het zijn vijfde partij na eerder verbonden te zijn geweest aan de Vlaamse Lijst Dedecker, VVD, FVD en JA21.

BBB heeft ook een overloper als 'premierkandidaat', namelijk oud-CDA'er Mona Keijzer die deze zomer de partij verliet. Keijzer wordt de nummer 2 op de lijst maar mocht BBB de premier mogen leveren dan zal de Van der Plas haar voordragen als premier. Van der Plas heeft zelf geen trek in die functie. In de peilingen is de partij inmiddels gezakt naar de vierde plek, achter PvdA-GroenLinks, NSC en VVD. Met de nieuwe nog rechtsere koers lijkt BBB een geduchte concurrent voor Wilders.

BBB gaat er toch vanuit dat de partij alsnog de grootste zou kunnen worden, zoals bij de provinciale verkiezingen in maart. „Daar houden we in elk geval rekening mee”, zegt Caroline van der Plas tegen NRC. „Het hoeft ook niet altijd de grootste partij te zijn die de premier levert. Onze verwachting is dat we wel eindigen bij de eerste vier van de grootste partijen. De campagne moet nog helemaal gaan beginnen.”

Als Keijzer premier wordt neemt ze de functie over van Rutte die haar in 2021 op staande voet ontsloeg als van Economische Zaken omdat ze zich niet hield aan de vereiste eenheid van het kabinet en openlijk kritiek leverde op het coronabeleid van partijgenoot minister Hugo de Jonge.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.