Joop

BBB keert zich tegen bezoek van joodse Zelensky op 4 mei

  •    •  
04-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
23387 keer bekeken
  •  
carolinevanderplas

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas spreekt schande van de timing van het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze noemt het op Twitter “heel misplaatst” dat hij op 4 mei in Nederland is. Die dag draait volgens Van der Plas om het herdenken van “ONZE oorlogsslachtoffers".

De onverdraagzame houding komt Van der Plas op veel kritiek te staan. Zo wijzen diverse Twitteraars de BBB-leider op de bijna 200 Nederlanders die in 2014 om het leven kwamen in Oekraïne, toen vlucht MH17 met een Russische Buk-raket werd neergeschoten.

Telegraaf-columnist Kitty Herweijer reageert cynisch op Van der Plas. “Een joodse kleinzoon van Holocaustoverlevenden, die al meer dan een jaar onverschrokken de leiding neemt in overeind blijven tegenover een tirannieke, expansieve staat, welkom heten op 4 mei. Wat een schande inderdaad Lientje”, smaalt ze. “Vuistjes van 'het verzet' snel omhoog.” Oekraïne is naast Israël het enige land met een joodse president.

Tien jaar geleden sprak Van der Plas zich nog wel uit voor het herdenken van niet-Nederlanders op 4 mei. Ze stond tijdens de dodenherdenking stil bij een Duitse soldaat die haar vader tijdens de oorlog te eten gaf, schreef ze destijds op Twitter.

Zelensky arriveerde woensdagavond in Nederland voor een onaangekondigd bezoek. Hij bezoekt donderdag het Internationaal Strafhof. Ook geeft hij een speech met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid’.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (191)

JaapBo
JaapBo7 mei 2023 - 0:34

Waarom wordt Zelensky's Joods zijn hier tegen Van der Plas gebruikt? Daar ging het Van der Plas niet om.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 mei 2023 - 11:09

"Ze stond tijdens de dodenherdenking stil bij een Duitse soldaat die haar vader tijdens de oorlog te eten gaf, schreef ze destijds op Twitter." Ik zou bijna roepen 'don't mention the war' maar uit de zinsopbouw is niet op te maken of haar vader eten gaf of kreeg. Het is geen geheim welke rol boeren speelden in de oorlog. Ze verdienden goed aan het voedsel dat zij aan de Nazi's leverden. En van de opbrengst van goedbetaalde onderduikadressen voor rijke Joden uit de steden.

DaanOuwens
DaanOuwens5 mei 2023 - 9:16

Ik kijk naar Van der Plas als het boegbeeld van een deel van de samenleving. Wellicht zijn de vele BBB stemmers in Rotterdam nog te typeren als populistische volgers, op het platteland is Van der Plas gewoon iemand uit die gemeenschap die verwoordt wat daar leeft onder die mensen. En dat zijn vaak tamelijk conservatieve mensen, die de 2de werledoorlog als enig motief voor de herdenkingen zien en weinig ophebben met internationale complexiteit. Die denkbeelden draagt Van der Plas uit. Dat er daarnaast nog een andere werkelijkheid is, is niet de visie waaruit Van der Plas reageert. Ik vond de uitspraken van de woordvoerster van FDF nog helderder. De vlaggen hangen ondersteboven want de boeren het platteland zijn in nood. Herdenken was slechts bijzaak. Dat anderen recent gevallen Nederlandse militairen wilden herdenken ook. Dat mensen slachtoffers uit andere oorlogen wilden herdenken is voor haar ondenkbaar, Dat soort denkbeelden zijn de motor achter de uitspraken van Van der Plas. De enige conclusie die ik er uit kan trekken is dat de Nederlandse bevolking niet in dezelfde werkelijkheid leeft en dat het weinig zin heeft elkaar aan te spreken op basis van waarheden die in de andere werkelijkheid niet bestaan.

21 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2023 - 10:35

vdPlas komt uit Deventer met 102.805 inwoners) een middelgrote stad. Daar zijn er meer van. Voor echt platteland moet je een stuk verder naar het oosten.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mei 2023 - 12:46

Deventer is net als Rotterdam lange tijd overheerst geweest door de PvdA. Tegenwoordig is daar een lokale partij de grootste. GroenLinks is de tweede partij, PvdA en D66 volgen. Van der Plas komt uit een middenklasse gezin. Moeder politiek bestuurder, vader journalist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2023 - 19:15

Mijn ex had Deventer als standplaats in de tijd dat hij werkte als arts-waarnemer. Met de locale politiek hielden noch hij noch ik (ik woonde elders) ons bezig. Mijn punt is ook dat Nederland bestaat uit en netwerk van middelgrote en kleine steden die aan elkaar vast groeien zonder echt platteland. Dat heb ik niet zelf verzonnen. De voorvrouw van BBB heeft relaties (gehad??) met de carnograrische grootindustrie en wist stemmen te verzamelen onder een keur van ontevredenen niet alleen de plattelanders.

DaanOuwens
DaanOuwens5 mei 2023 - 19:44

@ DanielleDefoe Je brengt de discussie naar wat precies onder platteland verstaan moet worden. Wat mij betreft behoort Deventer daarbij. En dat bedoel ik niet al grootstedelijke arrogantie maar om aan te geven dat het volgens mij gaat om Randstad vs Regio. Of grootstedeliijke regio's v.s. Regio. En met 100.000 inwoners ben je geen grootstedelijke regio.

DaanOuwens
DaanOuwens5 mei 2023 - 19:49

@ Mark Huysman Jij schrijft: Deventer is net als Rotterdam lange tijd overheerst geweest door de PvdA. In jouw ideologie zijn zowel Rotterdam als Deventer bezet geweest door PvdA-troepen die de lokale bevolking jarenlang onderdrukt hebben en tegen hun zin de totalitaire PvdA ideologie hebben opgelegd. Je moet wel erg in de war zijn om de wereld met een dergelijke bril te bekijken. In Oekraine zie je slechst nazi's en Rusland is volgens jou een ideale democratie. Volgens mij weet jij jezelf met het opschrijven van dergelijke teksten prima belachelijk te maken.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mei 2023 - 20:43

[In jouw ideologie zijn zowel Rotterdam als Deventer bezet geweest door PvdA-troepen die de lokale bevolking jarenlang onderdrukt hebben en tegen hun zin de totalitaire PvdA ideologie hebben opgelegd.] Gaat het wel goed met je, Daan? Het enige wat ik duidelijk probeer te maken is dat Deventer net als Rotterdam een sociaaldemocratische arbeidersstad was. Het is van oudsher een industriestad met linkse sympathieën (ook radicaler dan sociaaldemocratie, vandaar de bijnaam 'Moskou aan de IJssel') en in mijn ogen is het onzin om zo’n stad tot het platteland te rekenen. Verder is VdPlas geen plattelandsfiguur maar iemand uit een middenklassemilieu die, zoals Danielle terecht schrijft relaties onderhoudt met de ‘carnograrische grootindustrie’ [In Oekraine zie je slechst nazi's en Rusland is volgens jou een ideale democratie.] Ook dit is tamelijk treurig. Nergens schrijf ik dat Oekraïne slechts uit nazi’s zou bestaan en Rusland is zeker geen ideale democratie maar een autoritaire staat. [Volgens mij weet jij jezelf met het opschrijven van dergelijke teksten prima belachelijk te maken.] Dat geldt voor jezelf. je bent steeds minder in staat op inhoud te discussiëren en het enige wat je nog doet is anderen beschimpen.

Pater
Pater5 mei 2023 - 23:36

@Daan Je zult vast wel eens gemerkt hebben dat ik graag een ideologisch robbertje met mark uitvecht. Maar wat je hier beweert slaat nergens op, ik sluit me volledig aan bij het commentaar va Mark. Het is evenzeer onzin, zelfs gevaarlijk, te beweren dat het gesprek met BBB-ers geen zin heeft. Op die manier ben jij degene die twee Nederlanden creëert. Het gesprek zoeken heeft misschien geen zin met fascisten, maar dat zijn de stemmers op BBB n.i. niet (of nauwelijks).

EenMening3
EenMening36 mei 2023 - 3:14

Rotterdam-Zuid is het treurige gevolg van 40 jaar wanbeleid door de PvdA (1962-2002). De problemen zijn inmiddels zo groot geworden dat deze niet meer door de gemeente Rotterdam kunnen worden opgelost. Daarom is het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in het leven geroepen. Het zal niet eenvoudig zijn om het tij te keren, de problemen die ontstaan zijn door 40 jaar PvdA-wanbeleid los je niet in 10 jaar op... Rotterdam is de belangrijkste casus. Maar je zou dit ook breder kunnen trekken en kunnen onderzoeken wat de samenhang is tussen langdurig PvdA-beleid en de problematiek van krachtwijken. Een uitdagende klus voor een promovendus. @Mark Het marxisme en zijn vele afsplitsingen hebben, net als het fascisme, de wereld onnoemlijk veel leed gebracht. Het was dan ook een zegen voor de wereld, toen het communisme in 1989/91 krakend in ineen zeeg. Het is dan ook onbegrijpelijk dat mensen anno 2023 nog steeds deze verderfelijke leer aanhangen. Dan moet je wel rijkelijk naïef voor zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2023 - 8:42

@ Mark Huysman Jij schrijft: Gaat het wel goed met je, Daan? Het enige wat ik duidelijk probeer te maken is dat Deventer net als Rotterdam een sociaaldemocratische arbeidersstad was. Met mij gaat het prima. Als je had geprobeerd duidelijk te maken dat Rotterdam een arbeidersstad was had je het woord "overheerst" niet gebruikt. Dat woord bepaald de toon van je stelling. Dat doe je gezien je overige tekstjes bewust en ik wijs jou daarop. Daarnaast suggereer je wel dat in Oekraine vrijwel iedereen nazi is en kijk je weg van het Russisch facisme dat je ook hier weinig t e benoemen en slechts geen ideale democratie is, maar wel een democratie volgens jou dus, zij het een autoritaire democratie. Kortom een heleboel kritische inhoud naar aanlleding van jouw reactie.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2023 - 8:45

@ Pater Jij schrijft: Het is evenzeer onzin, zelfs gevaarlijk, te beweren dat het gesprek met BBB-ers geen zin heeft Toch is het een correcte bewering. Waar jij ook niets tegen in te brengen hebt. Als je iets onzin noemt is het ook heel eenvoudig aan te geven waarom het onzin is. Dat doe je niet. Trouwens een kritische reactie van jou op de uitspraken van Van der Plas zie ik ook niet. Dus jouw benadering is wegkijken van zaken die je liever niet wil zien. Dat lijkt mij nog veel gevaarlijker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2023 - 8:58

Voor metropolen moet je elders zijn. Amsterdam is geen wereldstad, evenmin als Den Haag of Rotterdam. Wat valt onder de noemer Randstad is een ring van afzonderlijke steden om het zogenoemde Groene Hart.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2023 - 11:40

Omdat BBB een heterogene verzameling ontevredenen omvat waarvan velen ook niet in staat zullen blijken te kunnen besturen gaat dat gesprek nog moeilijk worden. Van der Plas als staatsvrouw zie ik voorlopig ook nog niet zitten. Wat betreft de kloof tussen de stad en het platteland: Bestaat die nog? Niet, zeggen de wetenschappers van de RUG. https://research.rug.nl/nl/clippings/vroeg-hoe-de-kloof-tussen-stad-en-platteland-gecre%C3%ABerd-werd

Mark Huysman
Mark Huysman6 mei 2023 - 13:49

@DaanOuwens Tjongejonge, nu probeer je zo te goochelen met mijn woorden dat ze een sinistere betekenis krijgen. [Als je had geprobeerd duidelijk te maken dat Rotterdam een arbeidersstad was had je het woord "overheerst" niet gebruikt. Dat woord bepaald de toon van je stelling.] ‘Overheerst’ is een totaal normale en neutrale term als je duidelijk wilt maken dat een partij ergens dominant aanwezig is. Kijk hoe het in de krant gebruikt wordt. Eerste google resultaat (Volkskrant): “DENK lukte het in Amsterdam Nieuw-West door te breken, en GroenLinks en D66 overheersen in de overige stadsdelen.” Of wil je beweren dat de VK bedoelt dat GL en D66 met lokale troepen de bevolking onderdrukken? […en kijk je weg van het Russisch facisme dat je ook hier weinig t e benoemen en slechts geen ideale democratie is, maar wel een democratie volgens jou dus, zij het een autoritaire democratie.] Dus als ik zeg dat een land een ‘autoritaire staat’ is dan bedoel ik dat het een democratie is, zij het een autoritaire democratie? Zie je zelf niet hoe belachelijk dat is? En ik gebruik de woorden ‘geen ideale democratie’ omdat jij die woorden gebruikt. Ter vergelijking: jij beweert dat ik vind dat Harmelen een oude industriestad is. Ik zeg ‘Harmelen is geen oude industriestad maar een agrarische gemeenschap’. Dan zou jij zeggen: je vindt Harmelen dus geen oude industriestad maar wel een industriestad, zij het een agrarische industriestad.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2023 - 15:36

@ Mark Huysman Jij schrijft: Tjongejonge, nu probeer je zo te goochelen met mijn woorden dat ze een sinistere betekenis krijgen. Ik goochel niets. Dit is de betekenis van je eigen woorden die je er zelf in hebt gelegd. En: Dus als ik zeg dat een land een ‘autoritaire staat’ is dan bedoel ik dat het een democratie is, Je tekst was duidelijk: Rusland is een democratie volgens jou. Anders had je geschreven: Rusland is zeker geen democratie maar een autoritaire staat. En dat staat er niet. Ik vind het niet onverstandig jouw teksten goed tegen het licht te houden. En dan zijn dit soort details nogal duidelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2023 - 15:40

@ DanielleDefoe De Randstad ik wel degelijk een metropool. Zij het geen Londen. Ik ken het onderzoek van de RUG niet maar er zijn ook onzoeken die wel een tegenstelling stad/regio laten zien. Onder andere in stemgedrag. Maar ook in begroepscategorieen, opleidingen en zo voorts. Dus nu doen alsof Nederland een homogene bevolking van ruim 17 miljoen heeft lijkt mij niet correct.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2023 - 17:24

[Dus nu doen alsof Nederland een homogene bevolking van ruim 17 miljoen heeft lijkt mij niet correct. ] Natuurlijk niet. Het een heterogeen zootje maar zonder nette scheidslijnen stad-platteland. Het overall "dorpse" karakter blijkt ook uit de geringe dichtheid van de steden vergeleken met echte metropolen. Zelfs een provincienest als Kopenhagen heeft meer inwoners per hectare.

DaanOuwens
DaanOuwens7 mei 2023 - 9:32

@ DanielleDefoe Ik denk dat je naar de verkeerde variabelen kijkt. Als ik kijk van Rotterdam/Deventer zie ik fundamentele verschillen. In Rotterdam in 2023 tot op heden 50 drugsbommen, 170.000 mensen op of onder de armoedegrens en ruim 170 verschillende nationaliteiten met bijna allemaal een eigen identiteit en een reeks zelforganisaties. Ik ken Deventer niet goed en ook daar zie ik schuldenproblematief en criminaliteit maar op een totaal andere schaal. Dat soort zaken weerspiegelen de verschillen en die zijn er op talloze gebieden. Sociaal, economisch, cutureel ,maatschappelijk en ook politiek. Er zijn meer overeenkomsten tussen Rotterdam en Antwerpen dan tussen Rotterdam en Deventer. Of Hamburg of Liverpool. Dat is het punt dat ik wil maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2023 - 15:15

DaanOuwens Mijn belangrijkste punt is dat de onderlinge verschillen binnen de steden zowel als binnen het platteland groter inmiddels groter zijn zijn dan tussen stad en platteland. Dat laat onverlet dat er ook nog steeds regionale verschillen zijn en dat Rotterdam wellicht meer op Antwerpen lijkt dan op Amsterdam. Antwerpen en Rotterdam zijn wat betreft drugscriminaliteit inmiddels communicerende vaten. Het aantal nationaliteiten zegt mij niet zoveel en drugshandel heb je overal ook in Deventer. Maar gelukkig voor Deventer inderdaad geen explosies.

DaanOuwens
DaanOuwens7 mei 2023 - 17:02

@ DanielleDefoe Wij worden het niet eens. Ik zie in Rotterdam bijvoorbeeld de Chinezen en Kaap Verdianen als gemeenschap mede hun stempel drukken op Rotterdam. Dat herken ik niet in andere steden. Een stad als Volendam is veel homogener. Eindhoven wellicht niet. Vanwege alle kennnismigranten. En ik snap best dat ook buiten de G4 niet iedereen wit en boos is en gezamenlijk een naar binnen gekeerde gemeenschap vormt. Maar de onderlinge verbanden zijn wel veel steviger en daardoor ook meer normerend naar buitenstaanders. Dat niet iedere inwoner van een stad in de provincie BBB stemt weet ik. Lijkt mij ook een geluk dat het zo is. Maar het is wel een zeer dominante stroming.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2023 - 8:48

DaanOuwens Op dit punt worden wij het niet eens. Ook Zwolle heeft meer dan 100 nationaliteiten en ik zie naast elkaar levende (gesloten) etnische gemeenschappen niet als toekomstbestendig.

Pater
Pater11 mei 2023 - 1:17

@Daan Nee, dat is geen correcte bewering, en dat moge blijken uit de onderhandelingen in de provincies. In meerdere provincies blijkt een gesprek met de BBB goed mogelijk.

badgast
badgast4 mei 2023 - 13:38

Van der Plas. Dat is toch die dame die onder andere de familie M. vertegenwoordigt? Die rücksichtslos op eigen en andermans land omgekeerde vlaggen neerplempt? Die vindt dat het lijden van de boeren in 2023 vele malen zwaarder is dan dat van oorlogsslachtoffers en concentratiekampgevangenen? Die van der Plas? Kerrolaain waar weinig sweets aan is? En die heeft het lef te zeggen dat een oorlogsslachtoffer uit een ander land niet hier mag komen? Omdat ze te druk is met herdenken van een boer die een paar euro subsidie aan het mislopen is? Waar háált ze het lef vandaan. Bah.

a.doorgeest
a.doorgeest4 mei 2023 - 13:37

Van der Plas diskwalificeert zichzelf en haar BBB, en niet zo'n beetje ook. Er wordt al jaren gemopperd en geklaagd dat 4 en 5 mei steeds minder onder de bevolking zijn gaan leven en het bezoek van Zelensky op een dag als vandaag trekt oorlog, lijden en slachtoffers in één keer weer in de actualiteit waar de herdenking van doden en bevrijding thuis hoort. Een briljante zet dus van Rutte c.s. Maar Carolientje van der Plas begrijpt dit natuurlijk niet, wat het boerinnnetje niet kent, dat mot ze niet. 'k Was er al bang voor: iets dat enigszins ècht van niveau is, zal de BBB niet leveren - dat niveau van denken hebben ze daar simpelweg niet. Rutte mag stuurman op een zwaar gehavende coalitie zijn, maar het bezoek van Zelensky vandaag was een absolute meesterzet. Ook knap hoe zo'n BBB impliciet op haar nummer wordt gezet - bedoeld of onbedoeld; in feite te bekrompen om ons land te gaan regeren. Grote politiek vergt meer dan pannenkoeken bakken in de schaduw van Deventer.

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens4 mei 2023 - 17:05

"te bekrompen om ons land te gaan regeren" QED. (Al wisten we het al.) Een juiste vaststelling.

Eric Minnens
Eric Minnens5 mei 2023 - 8:08

Liente als premier? Dat wordt nog erger dan Rutte.

Eric Minnens
Eric Minnens5 mei 2023 - 8:14

LientJe! (Het is geen lente; zij is geen lentegodin; zelfs niet van de lIEnte.)

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2023 - 9:01

Over het paard getild wellicht, of is hier "over de koe" passender?

a.doorgeest
a.doorgeest5 mei 2023 - 12:19

@ DanielleDefoe - Het zal niet zijn meegevallen Mevrouw van der Plas over zulk soort dieren heen te tillen, maar het is kennelijk wel gelukt. Met dank aan de Farmers Defence Force, denk ik, de potige kleikerels uit haar eigen achterban, die zulk soort klusjes moeiteloos weten te klaren, desnoods met hoogwerker.

Pater
Pater5 mei 2023 - 23:38

Ik heb het idee dat VdPlas onderschat wordt. Ze heeft een enorme politieke feeling.

Pater
Pater4 mei 2023 - 13:19

Als er op 4 mei, de herdenking van de doden in de strijd tegen fascistische moordenaars, iets wél past is het de vrijheidsoorlog van Oekraïne tegen een fascistoïde Russisch regime. Wat me trouwens ook weer niet blind maakt voor het feit dat antisemitisme in Oekraïne flinke wortels heeft. Ondanks de joodse president.

HollandseKaas
HollandseKaas4 mei 2023 - 12:01

Waarom mag niet iedereen zelf invulling geven aan 4 mei. Zoals hij/zij dat wil. In plaats van altijd maar weer elkaar de maat nemen. Laat elkaar vrij.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 mei 2023 - 14:43

Kaas Dus u veroordeelt in ieder geval de kritiek van Van der Plas.

omaoeverloos
omaoeverloos4 mei 2023 - 11:59

Allemaal nasies, die oekraniers, poetien hep het selluf gesegt. Die mogge nie op de dam komme.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2023 - 23:19

Zo is het maar net.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2023 - 11:21

Intussen op het BBB marketingburo: 'The asset has gone rogue, close her twitter account NOW' (ja ik kijk veel netflix de laatste tijd)

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen4 mei 2023 - 11:17

Poeh poeh, nou nou, wat zijn wij goed in herdenken. Iedereen en zijn moeder is op de dag dat wij nationaal onze doden herdenken gewoon aan het werk, evenals vier van de vijf jaar op onze nationale bevrijdingsdag. Maar nu Zelensky komt moet de dag der nationale dodenherdenking plotseling verheven worden tot...Ja, tot wat eigenlijk?

Gerygrr
Gerygrr4 mei 2023 - 11:08

Elke verandering in de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei deed pijn. 4 mei hoort bij de Tweede Wereldoorlogen haar slachtoffers. Allen werden slachtoffers van door nazi’s of de Japanse mededaders. Het overkwam ons als land, er was goed en kwaad. Solidariteit met elkaar, in een straatje met arme boerenknechten warenzowel Joden ondergedoken als de jongens die weigerden te gaan werken in Duitsland. Arm en vechtend voor elkaars vrijheid. Die strijd mag hij steunen, dat staat voor mij voorop. Het vechten voor je land, dat je samen hebt bewerkt, samen de vruchten van plukt, dat je familie de oorlog door helpt door de hongerwinter. Dat is voor mij 4 mei.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier5 mei 2023 - 1:16

Helaas gaat 4 mei tegenwoordig ook over de nederlandse oorlogsmisdadigers die omkwamen in de colonialistische oorlog in Indonesie, zeer kort na de nazi-terreur, bijna net zo gruwelijk. Sindsdien heeft het voor mij haar waarde verloren. Ook dat Wilders erbij stond op de dam. De schijnheiligheid is enorm. Irak iemand?

Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:06

Wat heeft MH17 in vredesnaam te maken met 4 mei?

1 Reactie
Kira68
Kira684 mei 2023 - 13:35

Wat heeft zelensky er mee te maken ook 0,0. Heeft hier niks te zoeken.

JoostdeF
JoostdeF4 mei 2023 - 10:45

Misschien een afleidingsmanoeuvre van de Plas? De weigering van de BBB achterban om de omgekeerde Fuck-Nederland vlag goed te draaien voor de dodenherdenking is nog veel schadelijker.

5 Reacties
Panthera
Panthera4 mei 2023 - 12:38

Beste JoostdeF, Kun je mij ook uitleggen waarom de woorden van v/d Plas minder schadelijk zouden zijn, dan een omgekeerde vlag die ergens in weiland al wekenlang en nu bij dodenherdenking dus ook, ergens gewoon hangt te wapperen.

FonsRietdijk
FonsRietdijk4 mei 2023 - 16:13

Leg eens uit Joost, een omgedraaide vlag in het boerenland, wat wordt daarmee geschaad? Decennia lang is het uitdragen van de NL vlag ter linkerzijde geframed als nationalistisch en zelfs racistisch, maar nu een 'onwelgevallige' partij de macht grijpt is die vlag opeens heilig. Zo opzichtig.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 mei 2023 - 16:49

Woon op het platteland, hier hangen alle vlaggen half stok en gewoon rood/wit/blauw. Maar het bekt natuurlijk lekker op deze site om al onze boeren over 1 kam te scheren. Ga lekker door joh, heeft de maatschappij wat aan

oproerkraaier
oproerkraaier5 mei 2023 - 1:18

Goede afleiding inderdaad!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 mei 2023 - 11:40

Fons Rietdijk: `Decennia lang is het uitdragen van de NL vlag ter linkerzijde geframed etc......' Buitengewoon dómme en valse redeneertruuk, een stróóppop die ranzigrechtse vliegen meent aan te moeten trekken. Heb je bewijzen voor je amechtig gewauwel?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 mei 2023 - 10:43

Je kunt van de mening van Caroline vinden wat je wilt, ze geeft wel duidelijk aan dat het een persoonlijke afweging is, dus de kop over de BBB lijkt me een beetje tendieus. En voor de rest is het voor Zelensky niet heel 'makkelijk' het land uit te komen. Hij was gisteren in Finland, vandaag even naar Nl, en dan snel/stiekem weer terug. Ik gok dat het niet veel meer is dan toeval dat het op 4 mei is. In Oekraïne hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan zich druk maken over Nederlandse data. Dat er hier dan weer een hoop ophef over is (zoals over alles) zal dan ook weer helemaal aan de Oekraïners (en de rest van de wereld) voorbij gaan.

1 Reactie
badgast
badgast4 mei 2023 - 13:43

ingeval van Zelensky zou ik niet durven beweren dat hij zich niet bewust is wat relevante dagen zijn voor andere landen. Hij wist ook op 1 april 2022 dat op die dag, 450 jaar eerder "Nederlandse troepen" (watergeuzen) Den Briel van de Spaanse bezetting bevrijdden. De man maakt van alle dingen die er zijn slim gebruik om verbanden met de huidige (en penibele) situatie van zijn land te leggen.

Ivan61
Ivan614 mei 2023 - 10:23

Van der Plas bewijst dat zij geen enkele historische besef heeft. "Onze doden"herdenken is zo dom. Ik herdenk vanavond alle oorlogsslachtoffers wereldwijd. Zelensky heeft andere verplichtingen dan zij of andere Nederlandse bewindspersoon. Zij kunnen zeiken en hij moet zijn land bevrijden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 mei 2023 - 10:17

Er is genoeg af te dingen op ukraine, ook al is iedereen daar blind voor momenteel. Denk aan de corruptie, cultuur, etc Maar dit? Niet echt een issue lijkt me.

2 Reacties
Salama.
Salama.4 mei 2023 - 10:45

Wat is er mis met de Oekraïense cultuur behalve dat de grote boze buurman het wil vernietigen?

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 mei 2023 - 20:11

@salama Neem zoiets als inclusiviteit, net als in Rusland en bijv Polen loopt men daar decennia achter. Vinden we nu allemaal ondergeschikt vanwege putin ( en terecht) maar dat wordt nog een groot dingetje tzt. Hoewel, bepaalde groepen zijn er ook goed in de andere kant op te kijken als het zo uitkomt

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2023 - 9:52

Lamme intrigant. Er gebeurt vanalles op Mei 4. Hier een herdenking. Latere ergens een visiete bij een internationaal gerechtshof. En Savonds ga ik naar de film met vrienden en doen miljoenen mensen vanalles. Nieuwsmakerij word met de dag dommer.

Mathijsco
Mathijsco4 mei 2023 - 9:45

Van der Plas heeft haar redenen gegeven. Dat mag. Het feit dat Zelensky zelf blijkbaar Joods is, heeft er mijns inziens geen klap mee te maken. Hij is president van Oekraïne.

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 10:00

Het is weer genieten van de schuimbekkende reacties hier onder.. wetende dat ze er helemaal niks aan kunnen doen en dat BBB alleen maar door blijft stijgen in de peilingen (ook al zijn het maar peilingen). En opeens moet de religie van Zelensky er bij worden gehaald? Omdat hij toevallig joods is? Nee, zo ziet wanhoop er uit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2023 - 11:00

Je mag je redenen geven, maar als deze niet in lijn zijn met eerdere dingen die je gezegd hebt over de dodenherdenking dan geeft dat te denken.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 12:32

@stockkickhuysen 'maar als deze niet in lijn zijn met eerdere dingen die je gezegd hebt over de dodenherdenking dan geeft dat te denken. ' Politici die anders doen dan wat ze zeggen? Is dat nieuw voor je?

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2023 - 12:50

@GeenProblaam Als je de rode draad niet ziet is dat jouw probleem.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 15:17

@kickstock 'Als je de rode draad niet ziet is dat jouw probleem. ' Enlighten us about die rode draad.

oproerkraaier
oproerkraaier5 mei 2023 - 15:47

GeenProbleem: wij zijn er niet om jouw problemen op te lossen.

onyxcumulus
onyxcumulus4 mei 2023 - 9:18

Kan mij er wel iets bij voorstellen dat 4 mei niet zo gelukkig gekozen is. Gezien ook de geschiedenis met de joden in de Oekraine en de vervolging daarvan: https://historiek.net/oekraiense-pogroms-als-voorbode-van-nazimisdaden-twintig-jaar-later/146357/

11 Reacties
Mohawk2
Mohawk24 mei 2023 - 9:41

Gezien de geschiedenis met de joden in Nederland en de vervolging daarvan (we staan zowat helemaal bovenaan het lijstje van landen waarvan percentueel de meeste joden werden gedeporteerd en uitgeroeid - amper 5% kwam terug), alles behalve zelden gefaciliteerd door de Nederlandse politie en altijd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen, kom ik tot de conclusie dat jij helemaal geen punt hebt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2023 - 9:49

"Gezien de geschiedenis"? Nederland was harstikke enthusiastisch met haar Joden de dood in transporteren. Nu we dat overwonnen hebben herdenken we die ramp. Maar volgens jou logica van 'voorstelling' is dat te 'ongelukkig'. Omdat er toen zoveel fout was. Ja, dat was TOEN ongelukkig, maar dat is het punt van herdenking. Niet omdat het makkelijk is. Dacht je dat het feest moest zijn of zo? Doe normaal man.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 mei 2023 - 9:57

"Gezien de geschiedenis met de joden in Nederland en de vervolging daarvan (we staan zowat helemaal bovenaan het lijstje van landen waarvan percentueel de meeste joden werden gedeporteerd en uitgeroeid - amper 5% kwam terug), alles behalve zelden gefaciliteerd door de Nederlandse politie en altijd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen, kom ik tot de conclusie dat jij helemaal geen punt hebt." Dat Nederland geen held was in de oorlog is niet nieuw. Maar om Oekraïne nu als voorbeeld te nemen hoe met de joodse bevolking werd omgegaan gaat mij wel te ver. Vele Oekraïners hadden een pesthekel aan Stalin en vonden de inval van de Nazi's niet zo erg. Erger is dat velen ook meehielpen bij de uitroeiing van de Joden (denk maar aan de inzet van de Einsatzgruppen of de Hiwi's die als kampbewaarder werken in de vernietigingskampen).

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 10:13

@mohawk 'alles behalve zelden gefaciliteerd door de Nederlandse politie en altijd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen De politie en NS die dit faciliteerde in OPDRACHT van de bezetter.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mei 2023 - 10:50

Maar in Nederland worden de februari-stakers geëerd, in Oekraïne Stephan Bandera. Zelfs de Polen die meer achter Zelensky en Oekraïne staan dan wie dan ook, zijn daar niet blij mee: https://notesfrompoland.com/2023/01/02/poland-condemns-ukraines-commemoration-of-wartime-nationalist-leader-bandera/ Hier wat meer info over Bandera: https://jacobin.com/2015/09/stepan-bandera-nationalist-euromaidan-right-sector/

Oki Doki
Oki Doki4 mei 2023 - 12:05

Alle oorlogsslachtoffers worden herdacht, er wordt niet gediscrimineerd over de afkomst van mensen. Alle oorlogsslachtoffers verdienen het om herdacht te worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2023 - 22:12

Nogmaals, als je Oekraine niet gelukkig vind dan is Nederland het ook niet. Maar dat is niet zo. We herdenken wel degenlijk, en dat is passend. Dus je voorstelling klopt niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2023 - 22:14

Mark, wat ben je nu aan het vissen. Je kan ook met een lijstje over Nederland of Nederlanders komen. Maar dat doet her niet toe, want het gaat hier niet over hoe perfect de ziel van een land is, zelfs als er zo iets zou zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mei 2023 - 7:42

Paul, ik zit niet te vissen, het is gewoon een feit dat Bandera vereerd wordt in (West-)Oekraïne. Niet door een clubje geïsoleerde fanatici maar door grote groepen van de bevolking en de politiek. Er staan tal van standbeelden van hem in het land en hij heeft postuum de titel van ‘Held van de Oekraïne’ toegekend gekregen. Bandera was een fanatieke antisemiet, collaboreerde met de nazi’s en zijn organisatie was medeverantwoordelijk voor massamoorden op Polen en joden. Natuurlijk weet ik ook wel dat er in Nederland veel gecollaboreerd werd en dat er ongelooflijk veel joden verraden zijn. Maar er staan hier geen standbeelden van Seyss-Inquart en Mussert wordt niet geëerd als ‘held van de natie’. Nazi-collaborateurs worden hier als fout gezien en degenen die zich verzetten tegen de bezetting en jodenvervolging worden geëerd.

Eric Minnens
Eric Minnens5 mei 2023 - 23:53

@Mark Huysman "Mussert wordt niet geëerd als ‘held van de natie" Interessante bijdrage van jou over Bandera, van wie ik eigenlijk niets wist. Na lezing van jouw link en wat verder gegoogel, kijk ik toch iets anders aan tegen wat jij in bovenstaand citaat verwoordt. Aan het begin van WO2 was Nederland een vrij, zelfstandig land, waar Oekraïne een onzelfstandig land was, dat deels door de Sovjet Unie, deels door Polen werd bezet. Bandera was een nationalist die streed voor een onafhankelijk Oekraïne, dus tegen Polen en de Sovjet Unie. Hij heulde in dat kader met nazi-Duitsland, dat 'Rusland' binnenviel, en zag daarin een aanleiding om de onafhankelijkheid van Oekraïne uit te roepen. Wat overigens niet door Hitler gehonoreerd werd. Het is een omstreden figuur omdat hij bijvoorbeeld in zijn strijd tegen de Poolse bezetting uiterst gewelddadig optrad. Maar hij wordt desondanks, en in de eerste plaats, geëerd als strijder voor een onafhankelijk Oekraïne. Dat ligt met Mussert natuurlijk wel anders. Nederland was in de jaren dertig een vrij, zelfstandig land, waar geen sprake was van strijd voor onafhankelijkheid, zoals in Oekraïne. Mussert was een fascist, die het juist prima vond dat Nederland bezet werd door de Duitsers. Kortom, natuurlijk is Mussert geen 'held van de natie', verre van dat!, en kan ik me bij die kwalificatie van Bandera, ondanks diens ook fascistische geaardheid, toch wel iets voorstellen.

Mark Huysman
Mark Huysman6 mei 2023 - 9:32

@Eric Bandera en zijn mensen gingen niet alleen een alliantie aan met de nazi’s omdat ze de SU aanvielen maar ook omdat er een ideologische verwantschap was. De autonomie die zij zochten was er één onder de paraplu van nazi-Duitsland, vergelijkbaar met Jozef Tiso’s regime in Slowakije. Bandera’s club OUN had vlak nadat de nazi’s binnenvielen een leidende rol gespeeld in anti-joodse pogroms in tientallen steden. De Duitsers zagen het nut van de club en vormden het om tot een politiemacht die hen hielp met de bewaking van getto’s en de deportatie van joden. Ook vormden de Banderista’s een eigen divisie van de Waffen-SS. In 1943 verlieten zij de door de Duitsers geleide politiemacht en vormden ze hun eigen militia, de UPA. De UPA vermoordde zo’n 100.000 Polen. En de aanvallen op joden waren van dusdanige aard dat joden bescherming zochten van de Duitsers. “The Banderite bands and the local nationalists raided every night, decimating the Jews,” a survivor testified in 1948. “Jews sheltered in the camps where Germans were stationed, fearing an attack by Banderites. Some German soldiers were brought to protect the camps and thereby also the Jews.” Ik vind eerlijk gezegd jouw term ‘omstreden’ nogal misleidend. Hij was een misdadig figuur die medeverantwoordelijk is voor de dood van honderdduizenden joden en Polen.

Inzicht
Inzicht4 mei 2023 - 9:13

We moeten juist trots zijn dat Zelensky onze 4 mei herdenking vereerd met een bezoek. Poetin is de grootste bedreiging voor vrede in Europa sinds 78 jaar. Zelensky verdedigt met gevaar voor eigen leven ook onze vrijheid. Het is meer dan toepasselijk vandaag ook de Oekraïense slachtoffers te herdenken. Hier slaat Caroline de plank volledig mis.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 mei 2023 - 9:57

Het waren wel de Russen die 78 jaar geleden het grootste deel van Europa bevrijdden van de Nazi's.

onyxcumulus
onyxcumulus4 mei 2023 - 16:20

Wat een inzicht..fenomenaal

Eric Minnens
Eric Minnens4 mei 2023 - 19:25

@IHAO "Het waren wel de Russen die 78 jaar geleden..." Ja, maar toen hadden ze Poetin nog niet...

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2023 - 15:09

Zonder de 78 Arctische convooien naar Archangelsk en Murmansk had Stalin het niet gered. https://www.iwm.org.uk/history/a-5-minute-history-of-arctic-convoys

oproerkraaier
oproerkraaier4 mei 2023 - 9:08

Waarom doet ze dit in godsnaam?

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:48

Dat legt ze uit.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten4 mei 2023 - 9:57

Aanschurken tegen nationalistisch en revisionistisch rechts?

oproerkraaier
oproerkraaier4 mei 2023 - 14:55

Maarte: guess so

gezell1e
gezell1e4 mei 2023 - 9:04

Ik had zelf ook anders gereageerd, maar ik begrijp haar ook wel. Zelensky is gekomen om politieke steun te vragen en pakt daarvoor 4 mei. Dat past misschien niet in de beleving van iedereen. Voor mij is hij van harte welkom, maar 4 mei is voor mij ook begrip hebben voor andere standpunten. Voor mij past het niet om op 4 mei te gaan roepen dat iemand moet kotsen van Caroline of dat Men dacht dat het een grap was. Ieder geeft zijn of haar eigen invulling aan 4 en 5 mei.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2023 - 11:05

Voor mij is hij van harte welkom, maar 4 mei is voor mij ook begrip hebben voor andere standpunten Je zal het wel niet zo bedoelen, maar wat is precies het andere standpunt waar ik op 4 mei begrip voor moet hebben?

Pogingtotratio
Pogingtotratio4 mei 2023 - 8:53

Los van wat je vindt van de reactie van Van der Plas: een ONAANGEKONDIGD bezoek! En wij moeten dat geloven... (En ga nu niet beweren dat onaangekondigd bedoeld is ten opzichte van de openbaarheid in plaats van de ontvangende partij).

6 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 mei 2023 - 9:37

Zou dat onaangekondigd iets te maken kunnen hebben met veiligheidsvoorzieningen?

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:49

Onaangekondigd als in dat het tot nu toe geheim was.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2023 - 9:54

"ga nu niet beweren" Waarom zou men niet beweren hoe het is? Als ze jouw geen kaartje sturen dan klopt het niet?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 mei 2023 - 9:59

"Zou dat onaangekondigd iets te maken kunnen hebben met veiligheidsvoorzieningen?" Waarom? Hij hoeft toch nergens bang voor te zijn als hij de steun van de VS en de NAVO heeft.

Bert van der Neut
Bert van der Neut4 mei 2023 - 10:24

Zou dat onaangekondigd iets te maken kunnen hebben met veiligheidsvoorzieningen? Onaangekondigd betekent onvoorbereid, lijkt mij uitermate dom.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2023 - 11:08

En ga nu niet beweren dat onaangekondigd bedoeld is ten opzichte van de openbaarheid in plaats van de ontvangende partij waarom niet?

Mohawk2
Mohawk24 mei 2023 - 8:51

Een damschreeuwer met een tractor. Pathetisch!

Jan Wijn
Jan Wijn4 mei 2023 - 8:50

Het bezoek van leiders uit oorlogvoerende landen is op een dag als deze ongepast ongeacht of zij joods (Netanyahu; Zelensky) zijn of niet. Het was mij eerder niet bekend dat de leider van Oekraïne joodse roots heeft maar dat is ook niet belangrijk het gaat erom wat iemand doet en niet om wat iemand is. Ik zal wel zeker in tegen stelling tot BBB-voorvrouw van der Plas en de fascisten PVV, FvD, aanwezig zijn bij de dodenherdenking.

1 Reactie
badgast
badgast4 mei 2023 - 13:48

Beste Jan, mijn beeld is echt dat Zelensky veel liever geen oorlog zou voeren. Maar hij kreeg niet zo gek veel keus. Hoewel... Je goede vriend Владимир Путин noemde het natuurlijk een speciale militaire operatie, geen oorlog.

Joep van den Bosch
Joep van den Bosch4 mei 2023 - 8:42

Van der Plas: Hypocriet. Bla, Bla, Bla. Had eens wat aan die omgekeerde vlaggen gedaan.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:49

Heeft ze gedaan.

Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:12

Over die omgekeerde vlaggen op 4 mei was Van der Plas vrij helder hoor.

Joep van den Bosch
Joep van den Bosch4 mei 2023 - 14:34

Zij heeft alleen voor de bühne wat gezegd over de omgekeerde vlaggen. Neem van mij aan dat ze geen boer gebeld heeft van: joh, draai die vlag eens om.

FonsRietdijk
FonsRietdijk4 mei 2023 - 15:52

Ah Van der Plas moet ze hoogstpersoonlijk allemaal weer terughangen anders telt het niet volgens Joep. De angst is zo groot voor BBB dat allerlei niet ter zaken doende onzin er bij gesleept en gespind wordt. De stropop's vliegen weer eens over de panelen heen. Dit is hier een uitstekend voorbeeld. Een prima uitleg van Van der Plas. Uitstekend onderbouwd, maar de redactie zinspeelt op antisemtische motieven en Joep komt niet verder dan een kromme 'aanval', die feitelijk compleet de plank finaal misslaat. Genant zeg. Of is het zo dat je er niet tegen kan dat een vrouw zoveel macht pakt op eigen kracht, Joep?

Roep en Toeter
Roep en Toeter4 mei 2023 - 8:41

''BBB keert zich tegen bezoek van joodse Zelensky op 4 mei'' Wat een onzin. De oorlogsmisdaden en het leed van WO2 is natuurlijk voor 100% gelijk aan onze oorlog in Oekraïne. Leed is leed en de mensen in Oekraïne lijden vreselijk. En dat al vanaf 2014 toen de MH17 door Russisch afweergeschut werd neergehaald. En dan nog, hoeveel leed lift er intussen niet mee de herdenking van WO2. Helemaal terecht dus dat ook Oekraïne 100% met boegbeeld Zelensky in de schijnwerpers staat op een dag als vandaag. Het is niet iedereen gegund maar wie zou er nu niet met hem willen paraderen op het Binnenhof?

1 Reactie
Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:17

[Het is niet iedereen gegund maar wie zou er nu niet met hem willen paraderen op het Binnenhof?] Ik. Oekraïne verdient onze politieke steun, maar moet dat gebedel om wapens nu echt op 4 mei? De adoratie van Zelenski door de Nederlandse media en politiek neemt groteske vormen aan met als opperman Sjoerd Sjoerdsma van D66.

Polarisario
Polarisario4 mei 2023 - 8:26

De timing had natuurlijk beter gekund. Vier mei is een wat rare dag om te praten over nog meer wapens en nog meer steun aan een oorlog. Degene die dit reisje heeft gefaciliteerd binnen de regering had dit best even kunnen bedenken.

10 Reacties
Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 8:42

@ Polarisario Had je dat ook gezegd in 1944 toen we door de geallieerden werden bevrijd? Was je dan ook zo tegen oorlog? Had je dan berust in het feit dat we onderdrukt werden door Nazis? De enige rechtvaardige oorlog is een oorlog waarbij je vecht tegen onderdrukking. Als een ander land jou zomaar aanvalt zoals de Nazis deden in WO2 en zoals fascist Putin nu weer doet. Alle andere oorlogen zoals Vietnam, Afghanistan en Iraq waren leugens.

Bernie2
Bernie24 mei 2023 - 8:57

Tsja, wat die timing betreft: dé feitelijke herdenking is natuurlijk rond 20.00 uur en niet vanmorgen/vanmiddag.

Karingin
Karingin4 mei 2023 - 9:00

Wie zegt dat er vandaag onderhandeld gaat worden over wapenleveranties? Er staan meer dingen op het programma, zoals een bezoek aan het Internationaal Strafhof

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 mei 2023 - 9:11

4 mei gaat niet over pacifisme maar over vechten en sterven voor de vrijheid

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:44

@Karingin 'Wie zegt dat er vandaag onderhandeld gaat worden over wapenleveranties? ' Omdat het niet bepaald goed gaat in Bakhmut.

Polarisario
Polarisario4 mei 2023 - 9:58

@Allen: Ik heb het slechts over de wat ongelukkige timing. Natuurlijk vind ik dat vd Plas (en Wilders overigens ook) best even de man kunnen verwelkomen. Ik neem het ze overigens ook niet kwalijk. Ieder heeft zo zijn eigen beweegredenen om die dag te beleven. Ik heb verder nergens gezegd of gesuggereerd of willen suggereren dat 4 mei ging over pacifisme. Die dag herdenk ik zelf ook veel familie die in het verzet of in de vernietigingskampen zijn omgekomen. Daar draait het voor mij om. @Proletariër: Hoezo zou ik tegen (of voor) oorlog zijn? Ik sta voor de volle 100% achter Zelenski. Dit bezoek had verder best een paar dagen eerder of later kunnen worden ingepland. Overigens als hij slechts komt vanwege de herdenking zelf is hij meer dan welkom.

Roep en Toeter
Roep en Toeter4 mei 2023 - 10:03

''4 mei gaat niet over pacifisme maar over vechten en sterven voor de vrijheid'' Helemaal mee eens Han van der Horst. Pacifisme is wel het laatste waar je aan denkt bij als het gaat om de slachtoffers van WO2. Dat gaan gelukkig ook vandaag ook weer zien met Zelensky. Knallen maar. Dat elke kogel van Ollengren raak is en dat ze creperen de schoften. We kunnen niet genoeg kogels, granaten, tanks, vliegtuigen etc. naar het strijdtoneel brengen en de vijand compleet vernietigen. Ook al kost het aan onze kant miljarden en mensenlevens, we strijden voor onze eigen vrijheid en niet die van een ander.

Martin108
Martin1084 mei 2023 - 10:06

@geenprobleem De strijd om Bakhmut vanuit Oekraïense zijde gaat niet om het behouden van de stad. De stad heeft geen strategische waarde. Het gaat erom het de andere zijde zo kostbaar mogelijk te maken. Prigozhin had toegezegd dat klusje wel even te klaren dus je weet dat die idioten doorgaan tot t bittere einde. Zolang de verliezen aan Russische zijde veel groter zijn dan aan Oekraïense zijde is het nuttig om door te gaan, ook als je ok de zoveel tijd een paar stappen terug moet zetten omdat artillerie je dekking heeft verpulverd.

Fabius
Fabius4 mei 2023 - 10:37

@Hanvander Horst 11:11 Vechten en sterven voor de vrijheid? Zoals die 100.000 - 150.000 mensen deden die WIJ Hollanders vrijwel onmiddellijk na ONZE bevrijding zijn gaan afslachten in Nederlands Indië? De 5. mei zou een dag van schaamte moeten zijn in dit land.

Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:21

@Proletarier Dus eigenlijk zeg jij dat wij (Nederland/NATO/EU) net als de geallieerden destijds Oekraïne dienen te bevrijden en dus de wapens moeten oppakken tegen Rusland om zo de burgers in Oekraïne te bevrijden van de Russische invloed. Dat kan natuurlijk, maar dan zul je ook de gevolgen moeten accepteren (WO3 en indien niet op hoge leeftijd zelf je wapen poetsen en die kant op).

Bernie2
Bernie24 mei 2023 - 8:03

Ik ga hier inhoudelijk maar niet op in, kans op braakneigingen is erg groot. Maar wel, alle medelanders die deze populiste op het (boer'n)schild hebben gekrikt: dit is blijkbaar de ware aard van van de naar voren geschoven politieke voorvrouw van Big Agro (en haar boeren) die jullie een grote stem hebben gegeven. De militante tak (Farmers Defence Force) controleert zij al lang niet meer, die gaan met EU-trekkers en NSB-vlaggen evident over lijken van 10.000'en afgeslachte burgers tijdens WO2. Vd Plas gaat verder en is het stadium van populist al lang voorbij en kan zich voegen bij de illustere lijst waar PVV, FvD, Ja21, Van Haga al langer rondglibberen. Nederland krijgt blijkbaar wat het verdient. Dom volk.

15 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2023 - 8:13

Luister en huiver.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 mei 2023 - 8:27

Pathetisch gepromoveerd populisme maakt het figuur weer groter dan de achtergrond. Tenenkrommend om dan ook nog de MH-17 erbij te halen in een volkomen mispaatste context. Het riekt naar volksmennerij middels het doen van een vals appèl op emoties. Dat BBB heeft hiermede reeds haar kruit verschoten en haar blazoen nog eens extra bezoedeld, na op vier mei schaamteloos willen vendelzwaaien met de omgekeerde driekleur.

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 8:44

@ Hannes Ja maar Hannes de boeren zijn boos. En als hunnie boos zijn is alles geoorloofd. Wij moeten volgens hun empathie met hen hebben zij niet met andere mensen, dat is een brug te ver.

Sonic2
Sonic24 mei 2023 - 9:13

@ Hannes Achterhout Wat mij betreft betrekken ze er alles bij. We hebben het over BBB en eerder ook over PVV he. De PVV misbruikte lang geleden al 4 en 5 mei om het socialisme van Hitler te benadrukken. Wat een leugen al was. BBB en haar achterban vinden vooral dat boeren de nieuwe Joden zijn. Van der Plas en haar achterban moeten maar eens wat beter leren incasseren. Dat valt met sowieso op aan boeren rechts en ultra rechts. Ze ageren tegen woke, maar ze zijn super woke van zichzelf. Vooral als het om hun leiders gaan, zijn ze super sensitief. Ook nu weer. Iedereen en zijn moeder over de zeik terwijl wat van der Plas en Wilders doen voer voor debat is. Waar mee je het eens of oneens kan zijn. Peter Breedveld is daar het beste voorbeeld van trouwens. Breedveld heeft een beetje dezelfde stijl als Wilders. Zijn stijl is polariserend en het mooie is dat zijn tegenstanders dan een spiegel krijgen voor gehouden. Ze zijn helemaal niet voor vrijheid van meningsuiting. Ze zijn helemaal niet voor zeggen wat je vindt. Ze zijn helemaal niet anti woke. Ze zijn zelf woke. En ze zijn voor hun eigen vrijheid van meningsuiting. Bernie verwoordt het prima. Dom volk. Ezels zijn het. Die elke keer zich tegen dezelfde steen stoten. Dat zou nog tot daar aan toe zijn. Als ze het eens zouden erkennen en hun excuus zouden aanbieden aan de mensen die het WEL goed zien.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 mei 2023 - 9:26

"Als ze het eens zouden erkennen en hun excuus zouden aanbieden aan de mensen die het WEL goed zien." Stel dat ze dat zouden doen. Wat dan? Ga jij dat dan die excuses dan accepteren? Als zij een gebaar maken, wat mogen ze dan van jou verwachten?

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:50

'dit is blijkbaar de ware aard van van de naar voren geschoven politieke voorvrouw van Big Agro (en haar boeren) die jullie een grote stem hebben gegeven. ' Leg het eens uit Bernie, want in je tekst leg je niet uit wat die ware aard nou is?

Sonic2
Sonic24 mei 2023 - 9:57

@IkHebAltijdGelijk Ik zou dat zeer waarderen, want je trekt iets recht van wat vroeger krom was. Laten we wel wezen. Laten we er nu eens eerlijk over zijn. Alle haat, alle kritiek en alle laster tegen linkse realisten( waaronder ik inderdaad) in zake Forum was onrechtvaardig. Je moet zo realistisch kunnen zijn. Om hardop te erkennen dat Forum mislukt is. Dat Forum een zeperd was. Ik wil dan ook erkennen dat de SP in een dalende lijn zit. Allemaal prima. Die zure verliezer van 20 en 21 maart 2019 beste IKAG was een in feite een visionair. Een voorspellende realist. En dat mag recht gezet worden. En na bijna 20 jaar moet je toch ook kunnen erkennen dat er nooit een Wilders 1 is gekomen. Er is geen minder islam. Er is niet minder EU. Er zijn meer klimaat maatregelen. En ik haat u niet. Ik haat niemand hier. Ik ben niet voor een dure warmtepomp. Als uw buren Marokkanen zijn en er een puinhoop van maken ben ik de eerste om dat te erkennen. Ik kreeg gisteren een zeer agressieve reactie van Kritisch Kijken, omdat ik opperde dat van der Plas alles nog moet bewijzen. Is toch ook zo? Je kunt een heel debat voeren over de toon, maar het wordt eens tijd dat rechts eens stopt met het kleuter gedrag. Erken eens de tekortkomingen van je leiders. Erken dat dingen fout zijn gegaan. Erken dat andere dat eerder hebben gezien. En wees wat nederiger, want Forum volgde op de LPF, LN, TON, VNL. En als dat eens gebeurt kan ik die mensen ook prima hebben. Want het zijn geen monsters

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 10:15

@sonic Ik wacht eigenlijk nog steeds op een reactie van je, of je nog een quote van me had waar ik roep dat jij bepaalde dingen wel of niet mag zeggen? Gaat over dit topic: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/boze-boeren-weigeren-respect-voor-eerbetoon-aan-oorlogsslachtoffers-want-wij-zijn-ook-zielig

Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:23

@Hannes Wie betrekt MH17 erbij? Van der Plas toch niet? Juist haar tegenstanders.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 mei 2023 - 11:55

"Erken eens de tekortkomingen van je leiders. Erken dat dingen fout zijn gegaan. Erken dat andere dat eerder hebben gezien. " Ik geloof niet in 'leiders' ook al zijn ze hoegenaamd van rechtse partijen. Of beter gezegd. Ik geloof niet dat ze anders zijn dan partijen van linkse partijen als D66, GroenLinks, PvdA, SP, PvdD of welke partij dan ook. Ik geloof niet in politici als grote roergangers. Sommigen mogen denken dat ze de baas willen spelen, maar dat doen ze niet. En dat men excuses eist, wil nog niet zeggen dat men ze ook gaat accepteren. Voor mij zijn degene die het hardste roepen dat excuses nodig zijn de laatste die de excuses daadwerkelijk zullen accepteren als ze gemaakt worden. Blijft staan dat links het weglopen van de kiezers totaal aan zichzelf te danken heeft. Dus als ze die kiezers terug willen, dan moet zij naar de kiezers bewegen. Dat zie ik vooralsnog niet gebeurden, want dan moeten ze breken met bepaalde standpunten waar ze zich aan vastgeklit hebben. Links is de schuldige die de ruimte op rechts heeft laten ontstaan en niemand anders.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 12:38

@ikhebaltijdgelijk ''Dus als ze die kiezers terug willen, dan moet zij naar de kiezers bewegen. '' Nee! Het ligt niet aan links! Het ligt aan de kiezer! Die is dom en kan geen goede beslissingen maken. Jesse en Attje weten wat goed is voor Henk en Ingrid, Caroline weet dat niet. *Sarcasme off* Man man man, ze snappen het nog steeds niet..

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 mei 2023 - 13:53

@ Jax Teller. Idd, sorry, zag de naam lientje, maar die MH 17 erbij halen is hoe dan ook onjuist in dit kader.

Sonic2
Sonic24 mei 2023 - 20:05

@ GeenProbleem Misschien krijg je ergens in 2050 een keer een reactie van mij. En met jou nog een paar. Die wat mij betreft sowieso de boom in kunnen. Eerst eens respect voor mij tonen. En daarna krijg je misschien wel eens een reactie. Ik ga zeer bewust niet meer op alle reacties in. Voornamelijk omdat daar zinloze discussies uitkomen waarin ik constant haatdragend wordt geframet. U kunt nu tegen uw rechtse vriendjes gaan door roddelen dat ik geen argumenten heb en extreem links bent. U doet maar. Heel veel hier verdienen geen reactie en krijgen die ook niet meer. @ Ik heb altijd gelijk De BBB revolte was een revolte ten koste van CDA/ VVD/ PVV en beetje SP. De Forum revolte min of meer ook. Je hebt een beetje gelijk als je verwijst naar 2002. Dat was inderdaad een overloop van PvDA stemmers. Voor de rest hou je een verhaal, maar dat is door data en door peilingen al meerdere malen weersproken. https://peilingen.maurice.nl/2023/04/stemming-22-4-2023-vvd-nog-maar-de-helft-van-bbb/ Links draagt zeker deels de schuld van opkomst van populistisch rechts. Maar ook absoluut de VVD en het CDA. En je ziet ook een ruk van populistische rechts naar gematigde partijen. Dus als je eens analyseert en duidt, doe het dan in zijn geheel. En niet alleen hoe het u uitkomt. Ik deel uw mening dat links steken heeft laten vallen. Ik zit hier al een jaar of 6 of 7 en dat heb ik ook al eindeloos gezegd. Geen idee waarom dat u ontgaan is, maar dat zal wel.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 20:38

@sonic 'Eerst eens respect voor mij tonen.' Respect moet je verdienen Sonic, dat eis je niet op. Verder: ga je me nu nog die quote geven waar ik zeg dat jij bepaalde dingen wel of niet mag zeggen?

Daslief
Daslief5 mei 2023 - 15:06

'Eerst eens respect voor mij tonen.' De beste manier om een meningsverschil/ruzie/oorlog te laten voortduren.

Markzelluf
Markzelluf4 mei 2023 - 7:58

Dit lijkt me het imago van BBB geen goed doen. Zelfs het argument dat vandaag in het teken van ‘onze’ slachtoffers moet staan, wordt door de boeren met voeten getreden. Ben al vier tractors tegengekomen vandaag, dus ook boeren zitten niet de hele dag te gedenken. Ik trouwens ook niet. Het lijkt me juist bijdragen aan de waardigheid van de dag om van Zelensky te horen wat de verschrikkingen van een oorlog zijn en ons te realiseren dat alleen solidariteit een afdoende antwoord is. Poetin misrekende zich immers door te veronderstellen dat de westerse wereld geen blok zou vormen door haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dat wij geld belangrijker zouden vinden dan ons rechtvaardigheidsgevoel. Hopelijk komt hij snel tot inkeer en levert Nederland een bijdrage aan duurzame vrede. Van der Plas is dan hoogstens een kleine dissonant

Break on through
Break on through4 mei 2023 - 7:55

Wereldvreemd en tegelijk opportunistisch. Helemaal en alleen maar met zichzelf bezig. Als je BBBBBBBB gestemd hebt en je verwacht er van dat nu al dingetjes worden opgelost die niks met de veestapel van doen hebben dan good luck. Ik vermoed dat je helemaal verkeerd gegokt hebt.... Zelensky vecht succesvol een oorlog uit die anders op WOIII uit zou draaien. Met veel ellende en vernietiging. Natuurlijk ga je die dan op je dodenherdenking ontvangen als dat zo uit komt... Of staat von der Plas aan de verkeerde kant van de geschiedenis wellicht?

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 10:01

'Ik vermoed dat je helemaal verkeerd gegokt hebt.... Waarom?

Break on through
Break on through4 mei 2023 - 12:12

Mensen zijn gelokt met allerhande verdwenen voorzieningen die je onmogelijk terug kunt brengen. Daar ging het ook niet om want de belangen van Big Agro staan voorop natuurlijk. Vandaar dat je misgegokt hebt....

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 15:16

@Breakonthrough 'Mensen zijn gelokt met allerhande verdwenen voorzieningen die je onmogelijk terug kunt brengen. ' Ze zijn nog aan het formeren ?

van Putten
van Putten4 mei 2023 - 7:50

Met stijgende verbazing volg ik de artikelen en de reacties daarop de afgelopen dagen. Mijns inziens moet je oppassen met politiek bedrijven over de rug van 4 en 5 mei. Kennelijk mag Zelensky wel worden uitgenodigd maar wordt er over iemand die vlaggen omgekeerd laat hangen (wat overigens een passieve actie is) schande gesproken. Wat de Joodse achtergrond van Zelensky ermee te maken heeft is mij overigens onduidelijk. Als hij Russisch Orthodox zou zijn geweest was hij vandaag ook gekomen. Er wordt met afkeuring gesproken over de vergelijking die boeren maken tussen hun situatie en de Jodenvervolging maar tegelijkertijd mag Natascha Adama wel een volledige lade Godwins opentrekken over Nederlandse politici op dit platform. Zonder me te mengen in deze specifieke discussies vind ik dat er nogal met twee maten gemeten.

3 Reacties
Jeroenvt
Jeroenvt4 mei 2023 - 9:13

Het is niet meten met twee maten. Nederland herdenkt, als Zelensky mee wil herdenken is hij van harte uitgenodigd. Iets anders zou zijn als we nu de Oekraïense slachtoffers zouden gaan herdenken. Maar dat doen we niet. De vlag omgekeerd laten is schijt hebben aan waar die vlag voor staat. VD Plas bepaalt niet wie er mogen herdenken.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 10:17

@jeroenvt 'De vlag omgekeerd laten is schijt hebben aan waar die vlag voor staat.' Je moet niet zo hypocriet gaan doen omtrent die vlag, de vlag stond volgens links altijd voor nationalisme; en nu de boeren er mee aan de haal gaan is die zelfde vlag opeens heilig voor links? Dat zelfde links wat nationalisme altijd weg zet als fout?

FonsRietdijk
FonsRietdijk4 mei 2023 - 16:04

@GeenProbleem, Inderdaad, zo opzichtig ook. Zelfs in dit draadje wordt Vd Plas door dezelfden aangesproken over de omgedraaide vlaggen (schande!) als dat ze wordt verweten nationalistisch te zijn om geen buitenlandse gast bij de herdenking te willen. Lachwekkend bijna. Zouden ze het zelf doorhebben?

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig4 mei 2023 - 7:47

BBB = veel Bla Bla Bla zoals altijd. Ontzettend gênant dit, haar zogenaamde mening wat betreft Zelensky. Welcome to the Netherlands, Mr. Zelensky✌

Norsemen
Norsemen4 mei 2023 - 7:41

Dit soort achterlijkheid van V/d Plas ligt volledig in lijn der verwachtingen.

5 Reacties
Polarisario
Polarisario4 mei 2023 - 10:01

@Norseman: Die achterlijkheid heeft haar in de peilingen inmiddels bijna zo groot gemaakt als jouw hele coalitie bij elkaar.

Norsemen
Norsemen4 mei 2023 - 17:54

Dat klopt. Moet je nagaan hoe dom dat volk is die op haar (willen) stemmen.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 20:39

@norsemen En dat jij daar NIETS aan kunt doen..

Norsemen
Norsemen5 mei 2023 - 7:49

Ik KAN er niets aan doen, en ik WIL er niets aan doen. Leedvermaak is immers het beste vermaak. Wat is er nu leuker dan vanuit het beschaafde gedeelte van het land te lachen om dat gepeupel.

GeenProbleem
GeenProbleem5 mei 2023 - 10:12

@norsemen 'Leedvermaak is immers het beste vermaak. Wat is er nu leuker dan vanuit het beschaafde gedeelte van het land te lachen om dat gepeupel. ' Als een boer met kiespijn. lol.

Bert van der Neut
Bert van der Neut4 mei 2023 - 7:40

Hoewel dit natuurlijk alleen maar een PR stunt is. Want dit bezoek had op willekeurig ander moment plaats kunnen vinden. Is wat van de Plas nu doet uiterst onhandig. Men zal dit tot in de lengte der dagen haar blijven nadragen. Wat zijn Jood zijn er mee te maken heeft is mij een raadsel. Anders dan stemmingmakerij is het niet.

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2023 - 7:27

Dit moet een tekstje van De Speld zijn hoop ik?

2 Reacties
Gaspard23
Gaspard234 mei 2023 - 7:35

Daar bedenken ze dit soort domme dingen niet -;)

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2023 - 7:47

dat was ook mijn eerste gedachte

∆
4 mei 2023 - 7:22

Van harte welkom president Zelensky. Het is een grote eer om u als gast te mogen ontvangen. In het bijzonder op een moment, waarop we stilstaan bij de gevallen slachtoffers, vanwege fascistoïde nazi-staatsterreur. Victorie aan Oekraïne, vrede in Europa! 💙💙💙 💛💛💛

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand4 mei 2023 - 7:15

Onze oorlogsslachtoffers, toe maar, is er nog meer van ons? Onze boeren, ons volk en vaderland? Ik las dat er geen belangstelling meer is om de graven te onderhouden van Russische jongens die hier zijn omgekomen. 80 jaar geleden. Want ja, niet van ons hè? Waarom zou Zelensky vandaag niet in Nederland mogen zijn, omdat hij ONZE herdenking verstoort?

Eric Minnens
Eric Minnens4 mei 2023 - 7:10

Het stinkt hier naar urine. Caroline doet een Plas. Bij de herdenking ligt de nadruk inderdaad op Nederlandse slachtoffers. Maar wat is er mis mee om een niet-Nederlander, die op dit moment verwikkeld is en leiding geeft in een gruwelijke oorlog, zijn verhaal te laten vertellen over niet-Nederlandse slachtoffers van deze niet-Nederlandse oorlog? Het vergroot het besef van ons huidige vrije bestaan in Nederland alleen maar en plaatst dat in een breder actueel perspectief.

7 Reacties
Satya
Satya4 mei 2023 - 7:58

Mooie tekst Eric. Ik herdenk veel breder, ook de Kikuyu, Tutsi en Twa bv. Denk dat bij zoiets je eigen geschiedenis een rol speelt maar ook zeker de slachtoffers van de nazi's.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2023 - 8:02

Dat luchtje zal de achterban wel bekend voorkomen.

Eric Minnens
Eric Minnens4 mei 2023 - 9:52

Heel goed Satya. Ook de Twa, de Kikuyu en de Tutsi. Maak de herdenking zo min mogelijk abstract, en vul hem zoveel mogelijk persoonlijk in. Aan het eind van zijn speech zojuist roept Zelensky zelf ook op om om 8 uur de slachtoffers in de Oekraine te herdenken. Ik heb nu de neiging om daar zelfs in de eerste plaats aan te denken. Met al die verschrikkelijke tv-beelden. Wel met op gelijke hoogte dat beeld in mijn hoofd van het recent gebouwde Holicaust-monument in Amsterdam, met al die tegeltjes. Beide zijn zeer actueel.

Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:28

Daar is niks mis mee. Een ieder staat vrij om wie dan ook te gedenken. Maar laten we dan eerlijk zijn en 4 mei als Dodenherdenking WO2 afschaffen en een dag in het leven roepen waarbij alles en iedereen die in de geschiedenis van de mensheid door toedoen van een ander is omgekomen kan worden herdacht.

Satya
Satya4 mei 2023 - 12:57

Jax Als ik in Kigali herdenk schiet de holocaust ook altijd in mijn hoofd. Vind deze speciale herdenking wel wat hebben, paar keer in Westerbork geweest op 4 mei, indrukwekkend. Vind er niets mis met persoonlijke invulling maar wel blijven herdenken.

Satya
Satya4 mei 2023 - 12:58

Eric Iedereen zijn eigen invulling met de wo2 als lijn denk ik zelf op 4 mei.

Eric Minnens
Eric Minnens4 mei 2023 - 15:57

@Jax Teller Nee, dan maak je het zo breed en ruim dat het niks meer voorstelt. Centraal staan de Nederlanders in WO2 en in andere (latere) militaire acties. Daarnaast mag m.i. iedereen zijn persoonlijke invulling geven. (Gedanken sind frei.) Ook de actualiteit, zoals nu met Oekraïne, mag, vind ik, een rol spelen. Dat laatste juist omdat de geschiedenis, en de herinnering aan WO2, in de loop de komende decennia steeds meer vervaagt.

Peace ....
Peace ....4 mei 2023 - 7:06

eens met BBB; het is onkies om notabene op herdenkingsdag openlijk te gaan onderhandelen over munitie voor een oorlog waar nog niet eens een poging tot vredesbesprekingen heeft plaatsgevonden, en waar het een diep geheim blijkt te zijn hoeveel doden dit al geeist heeft. De prominente rol van Rutte zou ook wel eens ter discussie mogen komen te staan in dit conflict.

4 Reacties
Gaspard23
Gaspard234 mei 2023 - 7:32

Vredesbesprekingen? Oekraïne moet dus zich maar neerleggen bij de grillen (en misdaden!) van "de heer" Poetin?

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 7:56

@ Peace Vredesbesprekingen? Waarom? Jij zou ook gewoon Friesland of Brabant hebben weggegeven aan de Duitsers in WO2 in vredesonderhandelingen? En dan de Nederlanders die daar wonen gewoon laten lijden onder het juk van de nazis? Want dat is wat jij van de Oekraieners vraagt. Lekker bezig gast....

Arend Wortel
Arend Wortel4 mei 2023 - 8:33

Besef je dat meneer Poetin elk moment een einde aan de oorlog kan maken door zijn troepen het bevel te geven zich terug te trekken? Waarom is de oproep van 'vredesduiven' eigenlijk zo vaak aan Oekraïne en zijn bondgenoten gericht, en zo zelden aan de agressor met zijn illegale annexatieoorlog? Bij 'vredesbesprekingen' zal Poetin concessies eisen, Oekraïne zal land aan hem moeten afstaan. Dat is in 2014 al gebeurd, en we weten nu dat hij daarmee niet ophield. Hij is volstrekt onbetrouwbaar. Veel mensen die oproepen tot vrede willen in werkelijkheid dat Oekraïne zich geheel of gedeeltelijk uitlevert aan Poetin. Ik vind er dan ook vaak een onfris luchtje aan zitten.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 10:17

@proleet Jij was zeker ook al voor meer investeringen in Defensie vóór dat die oorlog in Oekraïne begon.. not.

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 7:01

Oh ja dat misplaatste nationalisme altijd. Onze doden zijn belangrijker dan de doden in een andere oorlog. Blijkbaar is het teveel gevraagd van de BBB mevrouw om alle slachtoffers van onderdrukking op dezelfde manier te eren. Geeft maar weer eens aan dat de normen en waarden van deze mevrouw niet deugen... En intussen hangen de vlaggen van het egocentrische boeren volk nog steeds op de kop....En dan willen ze respect van de rest van de bevolking? Dat kunnen ze bij mij wel vergeten.

2 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied4 mei 2023 - 7:27

"Oh ja dat misplaatste nationalisme altijd. " Maar u wilt uiteraard wel dat mensen de vlag goed om ophangen... On. Dat Zelenski vandaag aanwezig zal zijn is gewoon mooi én relevant. Voorafgaand aan de herdenking of naderhand onderhandleen over wapenleveranties voelt tegelijkertijd wel dubbel. Mevrouw moet zich vooral niet druk maken om deze zaken. (of wel, dan brokkelt haar populariteit wellicht af.)

Jax Teller
Jax Teller4 mei 2023 - 11:03

@Proletarier Wat een onzinnige bijdrage. Op 4 mei herdenken we hier in Nederland de slachtoffers van WO 2, niet alle slachtoffers ter wereld van welk conflict dan ook. Daarmee zijn "onze" slachtoffers niet belangrijker zoals jij stelt. Los van Dodenherdenking herdenk ook de dood van mijn vader, niet die van Pietje Puk uit Groningen, want daar had ik geen band mee. Daarmee is mijn vader niet belangrijker dan Pietje Puk.

Jeroenvt
Jeroenvt4 mei 2023 - 6:48

How can I make this about me.

2 Reacties
Sonic2
Sonic24 mei 2023 - 8:58

Dat is inderdaad door veel mensen over het hoofd gezien. Dat van der Plas best veel narcistische trekjes heeft. Dat komt omdat er eerst heel erg veel foutieve en onzin duiding moet gebeuren na een verkiezingsuitslag. Waarbij vooral de rechtse schreeuwlelijken elke keer menen hun gelijk te moeten halen Links zijn zure verliezers. Het volk heeft gewonnen. Blablabla. Rechts heeft gewonnen. De overwinning van de gewone man op de linkse elite. Allemaal volslagen onzin. Van der Plas houdt nogal van haar zelf. Ze is absoluut niet de nuchtere vrouw waar ze ten onrechte voor wordt versleten. Ze is absoluut niet het midden figuur waar ze voor versleten wordt. Ik snap dat mensen haar zien als een normale politica omdat zij volgt op zeer radicale extremisten als Van Haga, Wilders en Baudet. Maar dat is dus ook een misvatting.

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 9:26

@ Sonic Het idee dat rechtse schreewers de verkiezingen zouden hebben gewonnen is onzin en word voornamelijk door de rechtse schreeuwers geclaimed. Daarmee alle linkse stemmers nietig verklarend waarmee ze een diepe minachting blootleggen voor democratische basis principes. De BBB is namelijk niet de meerderheid en dan heb je het niet voor het zeggen in dit land. Dat is hoe democratie werkt.

Babette4
Babette44 mei 2023 - 6:45

Alsof Zelensky bezig is met de gevoeligheden van Lientje, pr trientje van de grote agro bedrijven! Arme Lientje, de ware aard en het kleine denkraam komen weer boven drijven... Nationalistische gedrag past helemaal niet op deze dag!

4 Reacties
Reset
Reset4 mei 2023 - 7:55

De Nationale Dodenherdenking lijkt me nationalistisch…

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 8:20

@Babette Nationalistisch gedrag is nooit passend. Maar het valt wel binnen het karakter van mevrouw van de BBB. Ze is ook erg egoistisch namelijk. Enkel oog voor de 60,000 boeren in dit land. De rest van de mensen die ook nog iets willen, zoals betaalbare woningen. zijn voor mevrouw niet relevant.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:47

@proleet 'Nationalistisch gedrag is nooit passend. ' De Oekraïners zijn anders best nationalistisch...

FonsRietdijk
FonsRietdijk4 mei 2023 - 15:58

"Nationalistisch gedrag is nooit passend. " Als er nou 1 volk nationalistisch is dan zijn het de Oekraïners wel. Ook een politiek erg rechts volk, maar als je meten met 2 maten tot kunst verheft om je wereldbeeld te effenen dan doe je net of dat niet zo is. Enorm hypocriet is het wel weer.

Danowitz
Danowitz4 mei 2023 - 6:38

Tja dan komt er weer iemand met dat MH17-verhaal. ALLE vliegtuigmaatschappijen vlogen OM HET OORLOGSGEBIED heen maar de KLM/Malaysia Airlines moesten zo nodig om brandstof te besparen over een oorlogsgebied heen vliegen. Tja maar dat mag je niet zeggen.....

7 Reacties
Debby Teusink
Debby Teusink4 mei 2023 - 6:53

Daarmee was het dus oké om dat vliegtuig neer te halen? Was het dus geen misdaad om bijna tweehonderd landgenoten te vermoorden?

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 7:03

@ Danowitz Van wie mag je dat niet zeggen? Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat je dat niet zou mogen zeggen. Het maakt alleen niet uit. Die mensen zijn nog steeds dood.

Mohawk2
Mohawk24 mei 2023 - 7:09

" Tja maar dat mag je niet zeggen....." Jij zegt het toch hier? Ben je daarvoor al uit je huis gesleurd door politie?

Arend Wortel
Arend Wortel4 mei 2023 - 7:27

Dat mag je wel zeggen maar dat heeft er absoluut niets mee te maken. Een heel goedkope poging om de schuld af te leiden van de Russen. Een beschamend voorbeeld van victim blaming, rechtstreeks afkomstig uit de keukens van de Kremlinpropaganda.

thedevelmoene
thedevelmoene4 mei 2023 - 7:33

Dat mag u uiteraard zeggen, maar het idee om het slachtoffer de schuld te geven van een criminele daad is buitengewoon kwetsend en zegt meer iets over u dan over malaysia airlines/klm. Overigens werd er door meerdere luchtvaartmaatschappijen nog volop gevlogen in de week voor de crash (900 vluchten). Het gebied waar mh17 in vloog was niet geclassificeerd als gevaarlijk. Zelfs al zou de klm/malaysian airlines mede verantwoordelijk zijn voor de crash, dan nog zou je dat alleen maar kunnen zeggen op het moment dat alle partijen volledige openheid van zaken geven. Het feit dat de Russische staat geen enkele openheid geeft (volgens hen is er nooit een BUK geweest op de plek waar het ding stond), maakt het een misdaad van Rusland naar Nederlandse burgers. Ja, u mag uw bull-shit uitkramen, maar ik zou niet weten waarom iemand naar u zou willen luisteren.

Vuurrood
Vuurrood4 mei 2023 - 7:49

Danowitz Wat mag jij niet zeggen maar doet het toch? Enig idee wie er voor gezorgd hebben dat datgene wat jij, naar eigen zeggen, niet mag zeggen en toch doet. Vaak met als gevolg dat deze mensen alleen postuum nog iets te zeggen hebben?

itsme3
itsme34 mei 2023 - 9:31

Dat mag u gerust zeggen, maar bedenk dan dat wel dat wat u zegt complete onzin is. Bovendien, KLM had geen zeggenschap over de vlucht van Malaysia Airlines.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst4 mei 2023 - 6:29

Wat heeft het Joods zijn van Zelensky hier nu mee te maken? Ik vind dit zeer misplaatst!

13 Reacties
Debby Teusink
Debby Teusink4 mei 2023 - 6:51

Ja, goh wat zou dat er nou mee te maken kunnen hebben?

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 7:04

Eeeeh bijvoorbeeld dat we vandaag herdenken dat er 6 miljoen JODEN zijn vergast. Naast dat zeer elementaire onderdeel heeft het er inderdaad niks mee te maken.......

TheunT
TheunT4 mei 2023 - 7:36

Ik denk dat het om de 70 miljoen doden gaat, niet om een bepaalde etniciteit.

Bert van der Neut
Bert van der Neut4 mei 2023 - 7:37

Dat is ook misplaatst. Anders dan stemming maken is het niet.

Jozias2
Jozias24 mei 2023 - 7:47

@debby Je kunt van mening verschillen over de afweging die van der plas maakt. Zij stelt dat de nationale dodenherdenking niet in het licht moet staan van een conflict elders in de wereld waar de nationale dodenherdenking niet over gaat. Nogmaals die afweging kun je van alles van vinden. Maar in die afweging speelt het Joods zijn van Zelensky geen enkele rol. Door het zo in de kop te verwoorden wordt die suggestie wel gewekt. Het wordt geframed alsof zijn Joods zijn een factor in die afweging zonder enige onderbouwing. Daarmee beschuldig je iemand van antisemitisme zonder enige grond en dat is smaad en/ of laster.

r v b
r v b4 mei 2023 - 7:59

@proletarier: Maar veel van die miljoenen joden, homo's, roma, sinti en homoseksuelen waren niet Nederlands, die herdenken we niet als rechtgeaarde BBBer... waarschuwing: dit bericht kan sporen van sarcasme bevatten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2023 - 8:20

Babi Jar

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2023 - 8:25

https://www.bbc.com/news/world-europe-15093224

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 mei 2023 - 8:31

"Eeeeh bijvoorbeeld dat we vandaag herdenken dat er 6 miljoen JODEN zijn vergast." Je vergeet erbij te noemen dat Zelensky ook Oekraïner is. En laten we nu niet doen alsof Oekraïners zo heldhaftig tegen de Duitsers waren. Omdat ze (terecht) een grote hekel hadden aan Stalin, hadden ze minder bezwaar tegen de inval door de Nazi's. Maar de keerzijde is wel dat ook veel Oekraïners hebben meegeholpen in de Einsatszgruppen of als kampbewaarders in de concentratie- en vernietigingskampen. Daar is Zelensky zelf niet persoonlijk voor verantwoordelijk, maar om dat het Joods zijn erbij te halen omdat hij president van het land is, komt mij wel vreemd over.

GeenProbleem
GeenProbleem4 mei 2023 - 9:48

@DanielleDefoe Babi Yar heeft hier NIETS mee te maken, net zoals het feit dat Zelensky toevallig joods is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2023 - 10:00

6 miljoen zijn gedood omdat ze Joods waren maar Thuen zegt dat dat niet om hun ethnicitiet was.

TheunT
TheunT4 mei 2023 - 13:18

@Paul Nee, wat ik zeg is dat jij niet kan lezen.

FonsRietdijk
FonsRietdijk4 mei 2023 - 15:54

en ik onderschrijf dat TheunT