Joop

BBB: burgers betalen meer belasting, boeren minder

  •  
29-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18672 keer bekeken
  •  
waterzwolle

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen leverden in maart een klinkende overwinning op voor BBB. Inmiddels wordt langzaam duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Zo moeten de inwoners van het Waterschap Drents Overijsselse Delta meer belasting gaan betalen. Agrarische ondernemingen zijn daarentegen 9 procent minder kwijt, meldt de Hoogeveensche Courant.

Het nieuwe dagelijks bestuur van het Waterschap bestaat uit BBB, VVD, CDA en Ongebouwd. Het besluit om de belastingen voor burgers te verhogen is opvallend snel genomen. Normaal worden de belastingtarieven maar eens in de vijf jaar aangepast. De nieuwe rechtse coalitie doet dat al na twee jaar.

De Hoogeveensche Courant schrijft dat de oppositiepartijen de lastenverzwaringen voor burgers niet zien zitten: “Water Natuurlijk, PvdD, ChristenUnie en Natuurterreinen stemden tegen het voorstel. Dit omdat inwoners in het waterschap al relatief veel meebetalen aan de kosten en agrarische bedrijven veel minder. Dat blijkt bijvoorbeeld uit vergelijkend onderzoek van de Unie van Waterschappen. Fractievoorzitter Esmée Pater constateerde dat met dit voorstel Waterschap Drents Overijsselse Delta voor inwoners bij de duurste drie waterschappen van Nederland gaat behoren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

Certa
Certa1 jul. 2023 - 12:09

Wat heeft bbb hier mee te maken. Boeren betalen al sinds 2000 steeds minder aan de waterschappen en burgers meer. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/waterschapslasten-steeds-hoger-voor-burger-lager-voor-boer “Sinds het jaar 2000 betalen agrariërs 65 miljoen euro minder aan waterschapslasten, terwijl de lasten voor de burgers met 650 miljoen euro zijn gestegen”

1 Reactie
LaBou
LaBou 2 jul. 2023 - 10:06

Kortom, de boerenlobby weet dus aljaren te bereiken dat de burgers betalen en niet de agrarische industrie. En laat nou de bbb de politieke tak van die agrarische industrie zijn.

De Boomkweker
De Boomkweker1 jul. 2023 - 5:36

Ik lees met verbazing de reacties van Brenda T Glooriks. Als het waterschap nu eens een proefje gaat doen in u woonwijk. Zij gaan het polderpeil verhogen met 20 cm. Zij gaan ook een ander maalbeleid erop na houden. Niet vooruit malen als er regen verwacht wordt. Maar malen als het gevallen is. Moet je eens opletten hoe snel de randstad last van natte voeten heeft. In de randstad komt de komende 10 jaar grote waterlast problemen. Te veel nieuwbouw en het water wordt direct op het oppervlakte water geloosd. Veen is een spons dat water opslaat en langzaam door laat sijpelen.

2 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2023 - 6:32

Verandering heeft consequenties Boomkweker. Overigens is voor de meeste wat oudere bebouwing in de steden in het westen van het land een lager waterpeil door de verdroging een groter risico dan een hoger waterpeil. Dat hogere waterpeil is hoe je het ook wendt of keert voor heel Nederland uiteindelijk de beste en meest toekomstbestendige oplossing. Dat weet Boomkweker ook wel maar dat hoort hij liever niet. Goed dat je het benoemt trouwens het veen; dat gedijt ook beter bij een hoger waterpeil. Helpt niet alleen voor de stabilisering van de aan- en afvoer van water maar als het voorkomt ook een boel CO2 uitstoot. Boomkweker kent de argumenten wel, hij durft ze alleen niet goed onder ogen te zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2023 - 9:41

Brenda niet iedereen realiseert zich dat het mooie Amsterdam op palen is gebouwd. ...

omaoeverloos
omaoeverloos30 jun. 2023 - 7:53

Mooi zo, laat die betonknuffelaars maar flink meer betalen.

Proletarier
Proletarier30 jun. 2023 - 6:58

Wie zou denken dat een partij als de BBB self serving zou zijn

3 Reacties
jantje
jantje30 jun. 2023 - 7:57

Ja, natuurlijk, dat was te verwachten.. Het is toch een club van en vóór de boeren? We hoeven echt geen medelijden met ze te hebben hoor.. Al die dure protest tractoren hebben ze echt niet helemaal uit eigen zak betaald. Ze schermen met - Geen boeren- geen eten.. Maar het grootste deel van het graan voor brood komt uit andere landen. Gerst wordt voornamelijk voor bier gebruikt. Waar zie je nog vlas op het land om huishoudlinnen van te maken? Waarom wordt er in heel Nederland goede landbouw percelen onder water gezet voor 'recreatie' en nieuwe huizen? Huizen die voornamelijk in de dure sector vallen en niet voor verhuur door woningbouwstichtingen? Al in de jaren '70 werd me al verteld dat boeren alleen datgene verbouwen waar ze subsidie voor krijgen. Dus de laandjeknollen en boekweit komen niet terug.

BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 1:38

Jantje, die slogan dat de boeren voor ons eten zorgen kan al heel lang door de plee getrokken worden. We nemen slechts minimaal af van die oplichters.

jantje
jantje1 jul. 2023 - 12:19

@ BrotherV, ik wil de boeren geen oplichters noemen, er zijn ook wel boerengezinnen waar het echt moeilijk is. Hun inkomen wordt ook bepaald door bedrijven waar ze voor aan het werk zijn. O.a, de Ahold die de prijzen bepalen. Dan zou het beter zijn als de boeren hun grieven op die bedrijven richten.

Henk82
Henk8230 jun. 2023 - 6:53

Ik ben 40 en opgegroeid op een boerderij. Wij betaalden voor een kleine boerderij van 27ha jaarlijks in 2005 al (!) zo’n 3.000 euro waterschapsbelasting. Dat weet ik omdat ik toen de boerderij heb gerund naast mijn studie toen mijn moeder hersenkanker kreeg en uiteindelijk overleed. Boeren mogen best meer betalen dan burgers en doen dat nog steeds, maar dit was voor ons geen gering bedrag. Wanneer ik naar de BBB kijk dan vind ik dat ze het erg goed doen, ze hebben een uitgestoken hand gereikt aan tegenstrevers, vertellen hun eigen verhaal, zijn effectief en hanteren een positief politiek discours. Ik eet vegetarisch overigens. Ik geniet van de herhalingen van “zeg eens AAA” op tv. Heerlijk kneuterig en voor mij jeugdsentiment. Maar soms denk ik ook wel eens wat is er nog van die oude VARA over? Jullie mogen kritisch zijn hoor, maar waar is het mededogen van links met de boer/kleine man? De bakker, de boer, de visser moet het allemaal maar ophoesten. Mensen zien dat. Ik lees al een tijdje mee deze site en ook Joop! (?) en heel regelmatig verbaas ik mij. Als links en dan doel ik ook gewoon op “nuchter” links de BBB als tegenstrever ziet dan maken jullie echt de verkeerde analyse. Op de geschiedenis en traditie van de PvdA mag iedereen met een links hart terecht heel trots zijn maar jullie mogen daar best vaker uit putten. Zou Mien Dobbelsteen nog PvdA/GL stemmen? Ik denk het van niet. Zou ze dit blog lezen ik weet we zeker van niet

27 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine30 jun. 2023 - 7:47

@Henk, tegenwoordig stemt dokter van der Ploeg links, en zijn Mien en Koos tokkies.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks30 jun. 2023 - 8:36

Verdorie Henk wat een bedragen toch! En dan ook nog die last van de gestegen grondprijzen. Waar een hectare in 2005 zo'n 30.000 euro deed is dat nu maar een magere 80.000 euro. Dat is niet meer dan een armzalige vermogensaanwas van zo'n 1 miljoen euro in een kleine 20 jaar. We zullen het maar niet in een rendementspercentage uitdrukken want dat gaat het huilen je natuurlijk nader staan dan het lachen. Echt heel oneerlijk Henk als boeren net zo veel waterbelasting zouden moeten betalen als burgers zonder trekkers, zonder agro industriele lobby en zonder FDF knokploegen. Maar je hebt gelijk, natuurlijk mag de BBB voor de boeren opkomen, dat doen ze inderdaad effectief en schaamteloos. Wellicht tijd om de tweede B maar te laten vallen, die was er altijd al alleen maar voor de show. Soms denk ik wel eens dat meer partijen dat zouden mogen doen, politiek gaat tenslotte om het sturen van het beleid en niet om het keer op keer weglopen uit kabinetsondehandelingen als je de kans krijgt om mee te regeren.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig30 jun. 2023 - 8:36

Goedendag meneer Henk82 Laat Caroline van der Plas het maar proberen als volgende premier van Nederland na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. In no time zal haar ontzettend grote berg van gouden beloftes helemaal instorten verwacht ik. Alle BBB kiezers zullen uiteraard teleurgesteld zijn wanneer ze als premier door de mand valt. Daarna gaan zij op zoek naar de volgende en zoveelste messias neem ik aan. Denkt u wat u wilt over links, het is uw goed recht, maar tenminste zijn deze partijen geen meesteres van het draaien wat deze mevrouw dag in dag uit doet wat mij betreft. Twee dagen geleden barstte ik bijna in lachen uit toen zij het asieldebat oh zo ontzettend erg vond terwijl zij nog altijd tegen de asielspreidingswet is. Dat heet toch van twee walletjes eten. Deze acteerprestatie verdient een Gouden Kalf! Net als andere populisten vertelt ook deze mevrouw toch precies wat haar achterban wil horen, en deze mevrouw doet dat met heel veel verve en charme zelfs. Alle complexe issues in Nederland kunnen echt niet gewoon met een paar oneliners worden opgelost. Maar volgens u is dat wel mogelijk? Ik wens u uiteraard een heel fijne dag.

Henk82
Henk8230 jun. 2023 - 8:59

En Jopie die verhuurt nu huizen aan expats en stemt Haga ;)

Markzelluf
Markzelluf30 jun. 2023 - 10:29

Brenda, wat maakt het precies uit dat de waarde van landbouwgrond gestegen is voor het inkomen van boeren? Je kunt van die stijging echt geen auto of klimaatneutrale stal kopen, hoor. Vergelijk het met de enorme stijging van de waarde van ons huis. Enige effect: ik betaal veel meer belasting. En levert verkopen me dan een fiks bedrag op? Nou, dat ben ik meteen weer kwijt aan mijn volgende huis, hoor. Papieren winst is als gelul; je kunt er niks mee.

Gentleman
Gentleman30 jun. 2023 - 11:33

Boeren en bedrijven hebben nog nooit meer betaald dan de burger, altijd minder, en zijn de afgelopen jaren nog minder gaan betalen. Burgers betalen ongeveer 80% van de waterschapslasten en boeren en bedrijven 20%. Gewoon even Googelen.

PamVlam
PamVlam30 jun. 2023 - 12:47

Zeg eens AAA is het begin van het einde geworden voor de Vara.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks30 jun. 2023 - 13:09

@Markzelluf Mark noemt een miljoen niets. Je zal het je maar kunnen veroorloven Mark. Toch vermoed ik dat die armlastige boer die met zijn bedrijf stopt dat bedrag graag op zijn rekening laat bijschrijven. En je hebt gelijk, dan heeft die beste boer ook nog zijn woonhuis wat in waard vermeerderd is. En de rest van zijn bedrijfsmiddelen. Of het is natuurlijk een slechte ondernemer, dat kan ook, dan is hij gewoon veel te lang doorgegaan met een onrendabel bedrijfsmodel. Arme boer toch, en dan ook nog een mooie uitkoopregeling. Die stakker weet van ellende niet hoe hij al dat geld op moet maken.

omaoeverloos
omaoeverloos30 jun. 2023 - 14:09

"Burgers betalen ongeveer 80% van de waterschapslasten en boeren en bedrijven 20%." Er zijn dan ook veel meer burgers dan boeren. Overigens is het zo dat waterschappen geen onderscheid tussen boeren en burgers maken in hun tarieven, ze maken onderscheid in bebouwd en onbebouwd. Boeren gaan dus meer voor hun opstallen betalen, maar minder voor hun grond. Overigens zou dat, tenminste in mijn regio, ook een voordeel voor de natuurorganisaties betekenen, die weinig opstallen maar wel veel grond hebben.

agnar123
agnar12330 jun. 2023 - 15:05

@Brenda T. Glooriks Citaat: Wat is de waarde van landbouwgrond ? In principe is dat vrij simpel te berekenen. Een ha. levert 45 ton aardappelen. Dat is zo'n 9000 euro. Om die aardappelen te kweken, moet de boer kosten maken. Dat is ongeveer 7.500 euro (in 2019). Een ha. levert dus 1.500 euro op. En dat is een zeer optimistische schatting. De boer moet ook nog wat verdienen. Zeg 1.250 euro. Dan blijft er 250 euro over voor de grond. Vermenigvuldig je dit met 30 jaar, dan kom je op een grondprijs van 7.500 euro. Maximaal. Als je uitgaat van een rente van 3,3% kom je aan hetzelfde bedrag. 3,3% rente voor een lening met risico is erg laag. De prijzen voor landbouwgrond zijn echter opgedreven tot ca. 60.000 euro per ha. of meer. De gemiddelde verkoopprijs van een ha. landbouwgrond is dus bijna tien keer de gebruikswaarde. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Bron: EU subsidieert Rabobank www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2798 De Rabobank heeft in samenwerking met taxateurs de prijs van landbouwgrond zodanig opgedreven, dat fatsoenlijk boeren niet meer mogelijk is. De boeren zijn nu boos op 'Den Haag' en 'Brussel'. Ze zouden boos moeten zijn op de Rabobank. De Rabobank heeft en eigen vermogen van meer dan 40 miljard, 'verdient' aan de boeren, hun geldvee. Voor de sanering van de boerenstand is 25 miljard nodig. Tijd om de Rabobank aansprakelijk te stellen en van hun die 25 miljard te eisen.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks30 jun. 2023 - 15:37

@Agnar "Wat is de waarde van landbouwgrond ?" Dat citaat is niet van mij Agnar, de theorie en de praktijk van waarderingsvraagstukken zijn mij genoegzaam bekend.

Markzelluf
Markzelluf30 jun. 2023 - 17:39

Tja Agnar, van economie heeft Brenda niet veel kaas gegeten. Nou vind ik - waarschijnlijk net als zij dat het bedrijfsmodel van boeren in Nederland drastisch moet veranderen, de grondwaterstand verhoogd moet worden en natuurherstel nodig is, maar als je met zulke zwakke argumenten komt als zij, dan maak je het de agrarische sector wel erg makkelijk in deze discussie.

Henk82
Henk8230 jun. 2023 - 18:23

@ iedereen is gelijkwaardig Dank voor uw inhoudelijke reactie en prettige omgangsvormen. Ten eerste denk ik dat BBB de grootste kans maakt de komende verkiezingen (weer) te winnen. Dan zullen zij ook de premier leveren. Ik kom uit van origine uit Oosten en wil u meegeven, onderschat BBB niet. Ze zijn slim, ze hebben sterke kandidaten, heel veel goodwill en het thema regio (vs centrum) is een gouden thema (zoals ook geduid door de sociaal geograaf tijdens de verkiezingsavond. BBB heeft daar het monopolie). Ik denk dat met de BBB de stikstof crisis wel opgelost kan worden. Dat heeft eenvoudig weg met inclusie te maken. Wat van der Plas zei over de vluchtelingen crisis vond ik juist sterk. Afzetten tegen uiterst rechts en zeggen wat de meerderheid van NL wil (barmhartig maar met grenzen). In het verleden (bezoek aan Timmermans) heeft ze ook aangetoond dat ze wat verder wil gaan dan de doorsnee politicus die zich soms ook makkelijk in slaap laat stukken door internationale verdragen. Ik snap dat u dat twee walletjes vindt maar de kracht en bedreiging voor u (ik ga ervan uit dat u links bent) is dat de BBB conservatief is en economisch links van het midden en dat is wat de meerderheid van NL wil. Ik vind van der Plas niet populistisch. Ze doet afstand van bv de FDf heeft kritiek geuit op het bezoek ban Zelensky op 4 Mei wat ik ook ongepast vond op die dag. Dus ze durft ook zaken aan kaarten. Tot slot wens ik u een fijn weekend!!

Henk82
Henk8230 jun. 2023 - 18:25

@ Brenda T Glooriks Zoals Els Borst tegen Wim Kok en Frits Bolekensteijn zei “wat ik jammer vind is dat het bij u alleen gaat om het geld” U maakt zich wel heel druk om geld en wat een ander verdient of heeft. Boeren is een passie. U komt zeker uit het westen?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks30 jun. 2023 - 18:26

@Markzelluf "Tja Agnar, van economie heeft Brenda niet veel kaas gegeten." Aldus Mark, die van mening is dat voor een ondernemer alleen direct inkomen relevant is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jun. 2023 - 20:07

@Agnar Zeg maar tgen die boer dat ik wel 250.000 over heb voor die 27 hectare, meer dan de grond waard is volgens jou. kan ie zo in zijn zak steken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jun. 2023 - 20:11

MarkZelluf loopt maar snel achter Agnar aan, want zelf kon hij het niet brengen. En dan Brenda het de boeren wel heel gemakkelijk in een discussie, Je moet maar durven

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2023 - 3:37

@Henk82 "U maakt zich wel heel druk om geld en wat een ander verdient of heeft." Waar maak je dat uit op Henk? Of ben je aan het projecteren? "Boeren is een passie" Dat is fijn Henk, gelukkig maar want een passie mag wat kosten. "U komt zeker uit het westen?" Arme Henk, invullen voor een ander. Zijn dat nou vooroordelen of helpt het je zo om iets voor je jezelf te verklaren waar je geen argumenten tegn in te brengen hebt. Waar maak je dat uit op Henk?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2023 - 3:38

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Markzelluf
Markzelluf1 jul. 2023 - 5:30

Brenda, natuurlijk is de waardestijging van de grond relevant voor de boer. Het leidt tot een hogere vermogensbelasting en het verhoogt de leencapaciteit. Boeren kunnen zich dus nog dieper in de schulden steken en de Rabobank heeft meer zekerheid dat ze het geld terugzien als de boer failliet gaat. De prijsstijging van de grond wordt trouwens deels verklaard door de verwachting dat een fiks deel van de landbouwgrond een andere bestemming gaat krijgen die lucratiever is dan bijvoorbeeld aardappelteelt. Maar echt, dat jouw bedrijf een hogere vervangingswaarde heeft, leidt niet tot extra cash

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2023 - 6:23

@stock "En dan Brenda het de boeren wel heel gemakkelijk in een discussie" Boeren? En jij gelooft dat?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 jul. 2023 - 6:36

@Markzelluf "Maar echt, dat jouw bedrijf een hogere vervangingswaarde heeft, leidt niet tot extra cash" Wel bij beeindiging Mark, zeker met de regelingen die er nu aankomen. En die extra cash, wanneer je die er uithaalt is als ondernemer natuurlijk een eigen keuze. Blijkbaar heeft Mark niet alleen geen verstand van economie maar ook niet van ondernemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2023 - 7:36

Dat geld heb je al lang dubbel en dik gehad door nooit en te nimmer erfbelasting te betalen, in tegenstelling tot al die andere mensen, sommigen zelfs over een paar duizend euro die ze gekregen hebben, Jullie bedrijven zitten immers al jarenlang in de familie. Kun je nagaan wat dat al opgeleverd heeft aan extra's.

agnar123
agnar1231 jul. 2023 - 10:05

1. Het citaat is van groenepolitiek.info niet van Brenda. Mijn reactie was op het schrijven van Brenda. 2. @stokkickhuysen, 250.000 voor een ha waar je huizen op mag bouwen is een koopje. 30.000 voor een ha agrarische grond is te veel. Dat levert de grond niet op. Als we boeren in nederland willen houden, dient agrarische grond agrarisch te blijven. Boeren kunnen niet opbieden tegen bouwbedrijven in een dicht bevolkt land. 3. @Markzelluf, De gebruikswaarde blijft gelijk. De waarde van landbouwgrond is gelijk aan de opbrengst maal een aantal jaren. Gewoonlijk 30 jaar. Landbouwgrond KAN en MAG niet in waarde stijgen, omdat boeren dan onmogelijk wordt in een dicht bevolkt land. De Rabobank weet dit en heeft toch de prijs per ha opgedreven in samenspraak met taxateurs. taxateurs die niet meedoen aan deze onzin, worden geboycot door de Rabobank. Door het opdrijven van de grondprijs wordt het boeren steeds duurder. Daardoor betaalt de EU steeds meer subsidie. De boeren incasseren dat geld en geven het meteen door aan de Rabobank. De boeren zijn het geldvee van de Rabobank en de belastingbetaler draait voor de kosten op. Door dit pyramidespel gaan boeren nooit failliet, zodat de Rabobank niets hoeft af te schrijven. De kosten worden afgewenteld op het milieu en de belastingbetalers. Meer dan een derde van het EU budget gaat naar landbouw subsidies. En de EU wil nog meer geld. Deze waanzin moet stoppen. De Rabobank moet opdraaien voor de saneringskosten.

Markzelluf
Markzelluf1 jul. 2023 - 10:17

Inderdaad, Brenda, bij bedrijfsbeëindiging wordt de ongerealiseerde winst wel gerealiseerd. Maar dat betekent dus dat de boer geen boer meer is en ook niet meer kan worden, want anders betaalt hij ook de hoofdprijs voor de nieuwe agrarische grond. En wat moet een boer van middelbare leeftijd gaan doen als hij stopt? Ik snap hun zorg best, vooral om dat veel boeren in generaties denken en niet, zoals ik, alleen mijn eigen baan centraal stellen en het werk van mijn kinderen niet als uitgangspunt neem voor mijn economische beslissingen. Kortom, ik snap boeren best, ik denk dat ze alleen op papier miljonair zijn, maar in de praktijk veel minder kunnen uitgeven dan ik. Dat wil allemaal niet zeggen dat onze agrarische sector niet drastisch moet veranderen, maar dat punt lijk jij niet te maken

agnar123
agnar1231 jul. 2023 - 10:22

Ik stel het volgende voor. 1. Landbouw economen berekenen wat landbouwgrond opbrengt per jaar en bepalen daarmee de maximale grondkosten per ha per jaar. 2. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met 30 en dat is de prijs van landbouwgrond. 3. Boeren die meer betaald hebben dan dat bedrag krijgen een schadevergoeding van de financier. In de meeste gevallen de Rabobank. Deze vergoeding is het verschil tussen de vastgestelde waarde en het aankoopbedrag vermeerdert met de rente en rente over rente. Deze vergoeding wordt in mindering gebracht van hun schuld bij de financier. De subsidies worden aangepast aan het nieuwe stelsel. Dit voorstel kan de Rabobank ca. 20 miljard euro kosten. Dat is minder dan de helft van hun eigen vermogen, dat ze verkregen hebben door 50 jaar prijsopdrijving van landbouwgrond. Als de kosten van landbouwgrond tot een redelijkniveau zijn terug gebracht, kunnen boeren weer normaal boeren, zonder roofbouw te plegen op hun eigen grond. De Rabobank zal wat euro's moeten afschrijven. Dat is rechtvaardig volgens het principe: "De vervuiler betaalt".

agnar123
agnar1231 jul. 2023 - 11:30

Wat ik hier boven voorstel is 'grondpolitiek'. Als ik het me goed herinner, weigerde het CDA in de jaren '1970 mee te werken aan het grondpolitiek plan van het kabinet Den Uyl en was dit een belangrijke reden voor het vallen van dat kabinet. Vervolgens won Den Uyl de verkiezingen glorieus. Maar er kwam geen tweede kabinet Den Uyl omdat het CDA de grondpolitiek van Den Uyl afwees. Toen kregen we het rampenkabinet Van Agt Wiegel. Het heeft meer dan 10 jaar geduurd voor de economische schade van dat kabinet hersteld was. Als er een tweede kabinet Den Uyl was gekomen, was de waarde van landbouwgrond goed geregeld en had de Rabobank geen pyramidespel kunnen spelen met de waarde van landbouwgrond. 45 Jaar later zitten de boeren in de val van de Rabobank. Boeren zijn gedegradeerd tot geldvee. Als ze niet genoeg opleveren stuurt de Rabobank ze naar de slacht en komt er ander geldvee in de boerderij. Ben ik de enige die boos is op de Rabobank en op de Haagse Hooligans die de Rabobank helpen bij het bestelen van de boeren en de belastingbetalers? Ben ik de enige die een onderzoek wil naar de praktijken van de Rabobank? De Rabobank is een bank zonder aandeelhouders. Als er geen geld wordt weggesluisd, waarom gedragen de Rabo bankiers zich dan zo? Oproep aan de Tweede Kamer: Stel een onderzoek in. Follow the money.

De Boomkweker
De Boomkweker30 jun. 2023 - 6:48

Land buffert water. Gebouwen en bestrating niet. Dit kost de waterschappen veel geld aan afvoer van water. En de vervuiler betaald toch?

3 Reacties
Henk82
Henk8230 jun. 2023 - 8:00

Exact! Wij betaalden onze boerderij een veelvoud van wat burgers betaalden (factor 30-50). Wanneer burgers massaal hun voor en achtertuintjes volgooien met stoeptegels dan mag je ook wel iets meer betalen. 👨🏻‍🌾

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks30 jun. 2023 - 8:39

Grondwaterpeil flink omhoog dan maar weer, dat lost inderdaad veel problemen op. En boeren en boomkwekers die meegaan in de onvermijdelijke veranderingen kunnen daar prima op inspringen door hun bedrijfsvoering aan te passen of er mee te stoppen.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks30 jun. 2023 - 8:48

Arme Henk maar 30 tot 50 keer meer! Wat een onrecht. Met die 27 hectare heb je namelijk al gauw een dikke 2000 keer meer grond in bezit dan gemiddelde huisbewoner. En dan ook nog te bedenken dat vee en landbouw meer water verbruikt per oppervlakte dan bewoning door mensen. het is toch een onrecht Henk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2023 - 6:36

Gewoon Boerenbeweging dus!

9 Reacties
Certa
Certa30 jun. 2023 - 8:18

Het besluit was al genomen in november 2022. Kent u overigens de tariefstijgen van hetzelfde waterschap in de afgelopen 5 jaar?

LaBou
LaBou 30 jun. 2023 - 11:14

https://hoogeveenschecourant.nl/hoogeveen/Inwoners-Drenthe-gaan-nog-meer-betalen-voor-waterschap-boeren-juist-minder-28510078.html

Certa
Certa1 jul. 2023 - 12:19

Haal je nu hetzelfde artikel aan dat ook gewoon in het nieuwsbericht staat?

LaBou
LaBou 1 jul. 2023 - 16:05

Dat moet wel als iemand niet leest. Dan is herhaling de enige optie.

Certa
Certa1 jul. 2023 - 18:11

Wat lees ik niet dan? De lasten stijgen al jaren voor de burgers en dalen voor de boeren. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/waterschapslasten-steeds-hoger-voor-burger-lager-voor-boer Maar jij kan mij vast vertellen wat ik mis uit het artikel wat jij aanhaalt. Ik mag hopen dat je niet geen zeggen dat het door bbb komt, want voor de boeren daalt het al sinds 2000.

LaBou
LaBou 1 jul. 2023 - 21:14

Fijn voor deze reaguurder dat hij daarover begint maar dat was niet het onderwerp. Hij leest dus niet maar verzint wat.

Certa
Certa2 jul. 2023 - 9:43

Wat mis ik dan dat wel in het door jou aangehaalde artikel zou staan? Mijn opmerking is dat de lasten voor de burgers al jaren stijgen en voor de boeren al jaren dalen, ook voordat de bbb bestond.

LaBou
LaBou 3 jul. 2023 - 5:21

Ja, ja. De bekende uitvluchten weer. Want de eerste reactie was toch echt een andere. Maar als rechtgeaarde reaguurder doet deze persoon net of hij gek is. Hij probeert nu de doelpalen op een heel andere plaats te zetten. Sorry, maar daar trappen we niet in. Kortom, de reaguurder staat hier voor l*l.

Certa
Certa3 jul. 2023 - 9:11

Helemaal geen uitvlucht. Maar complementair. Mijn punt is dat dit niet door de bbb komt. Het besluit in deze zaak was al eerder genomen. Eind 2022. Daarnaast daalt het tarief überhaupt voor boeren jaren. Maar jij kan mij vast vertellen wat ik mis.

Break on through
Break on through30 jun. 2023 - 5:45

Mooi voorbeeld hoe onderbuikers zich laten piepelen door rechts Nederland. Het gros was op BBBBBBBBB gestemd heeft is onderbuiker en alles behalve boer. En nu juist die krijgen nu de rekening gepresenteerd van het zich weer lekker mee laten slepen met allehande non issue's.... Is overigens hetzelffde soort dat zich voor Geert, Joost en Therry's karretje laten spannen. Kun je nagaan welke rascistische motieven deze er ook op na kunnen houden.... Ben je werknemer, gewone sterveling en beslist alles behalve ondernemer, te rijk of grootverdiener dan heb je beister weinig bij PVV, FvD, Ja21, VVD, BBBBBB, CDA te zoeken want die zijn er alleen voor het grote geld. Kun je nu bij Waterschap Drents Overijsselse Delta weer mooi zien... De schreeuwers op rechts leveren je alleen nog meer ellende op. Zie 20 jaar CDA/VVD regeringen. Zeg eens eerlijk. Kon je toen meer of minder met je euro doen? Denk bij de volgenden verkiezingen gewoon aan je arbeidspositie en stem daarom altijd links.....

3 Reacties
Certa
Certa30 jun. 2023 - 7:12

Mooi voorbeeld van jou onderbuik gevoel. Kijk even naar de tariefverhogingen van de afgelopen 5 jaar: https://gblt.nl/drents-overijsselse-delta/tarieven De verhoging was er elk jaar en heeft niets met de bbb te maken of populisten. Nog los van het het feit dat de verhoging voor 2023 al in november 2022 was besloten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine30 jun. 2023 - 7:16

@break, weet je ook welke partijen in het waterschap zaten toen deze beslissing werd genomen? En geen enkele garantie dat we na 20 jaar linkse kabinetten nu meer met onze euro hadden kunnen doen. De grootste redenen van dat wij minder met je euro kunt doen liggen gewoon buiten Nederland. Dat feitenvrij op het bordje schuiven van 'rechtse' partijen is ook niet meer dan populisme.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jun. 2023 - 13:23

@Certa Gaat het niet om de combinatie verhoging voor burgers en verlaging voor agrarische bedrijven? Wat was het besluit van 27 juni jongstleden waarin verwezen wordt in het krantenartikel?

Ger Meesters
Ger Meesters29 jun. 2023 - 23:51

Inwoners en daarmee bedoeld alle burgers toebehorend tot het Waterschap Drente, Overijssel, of welke provincie ook, omvat zonder onderscheid burgers of inwoners die boeren, zoals ook andersoortige burgers, of die nu ondernemers, werknemers, of iets anders zijn, en worden allen als personen belast voor het waterschap. Bedrijven, of het nu boerenbedrijven of andersoortige ondernemingen zijn, worden anders dan de niet onderscheiden burgers belast.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 23:29

Zoals gewoonlijk stemmen de mensen weer tegen hun eigen belangen in, met dank aan de populisten.

De nuance
De nuance29 jun. 2023 - 23:11

maar dit besluit is in november 2022 genomen

3 Reacties
Radio-Head
Radio-Head30 jun. 2023 - 7:24

Beste De Nuance, voor Tarantulas s dat geen issue, die blijven lekker vanonder hun eigen gekleide steen des aanstoots, hun verstopte driften naar buiten spugen. Nietzsche uit "Aldus sprak Zarathustra" "Daarom is mijn raad aan u lieden, mijn vrienden: wantrouw allen in wie de drift om te straffen machtig is! Dat is slecht volk van lage afkomst; uit hun gezicht blikt de beul en de bloedhond. Wantrouw allen die veel over hun gerechtigheid spreken! Waarlijk, het ontbreekt hun zielen niet slechts aan honing. En wanneer zij zichzelf ‘de goeden en de rechtvaardigen’ noemen, vergeet dan niet dat niets hen onderscheidt van de farizeeërs, behalve dan macht!" https://reactionair.nl/artikelen/over-de-wraakzucht-der-tarantulas/ (Neem o.a. mee dat beeld bepalende Media tegenwoordig niet de Waakhond voor het Volk zijn, maar Bloedhond van de Macht is geworden.)

Markzelluf
Markzelluf30 jun. 2023 - 10:23

Radio-Head, ik kende deze tekst van Nietzsche niet, maar prachtig en zeer ter zake hier op Joop!

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jun. 2023 - 13:15

Uit het artikel: 'Hogere belastingen voor inwoners, lagere voor boeren. Dat is het besluit van het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta op 27 juni. Met dit besluit gaan agrarische bedrijven 9 procent minder betalen aan het waterschap. Inwoners en natuurorganisaties gaan daarentegen meer bijdragen aan de kosten.' Blijkbaar is er afgelopen week een besluit genomen. Als dat niet zo is, is het vreemd dat de krant stelt dat dat wel het geval is. In je link kan ik trouwens niet die verlaging vinden. Radio-Head mag natuurlijk ook reageren. Dit gaat niet over de steen des aanstoots of verstopte driften uitspuwen maar eerst over de feiten.

De nuance
De nuance29 jun. 2023 - 22:22

grappig dat hierover op 29 november 2022 al besloten is, https://www.wdodelta.nl/waterschapsbelasting-drents-overijsselse-delta-stijgt-gemiddeld-met-18-euro-per-gezin

Johannes5
Johannes529 jun. 2023 - 20:42

De boeren hebben het voor elkaar, rijk zijn en minder betalen, de burgers meer. Een schandalige manier van besturen.

Palipka
Palipka29 jun. 2023 - 20:28

Ons extreem rechtse koude kikkerland

Adaestuo
Adaestuo29 jun. 2023 - 20:25

Op zijn zachtst nogal opmerkelijk dat milieuverziekers zoals de agrariërs minder gaan betalen terwijl de burger daarvoor in de plaats nog meer moet gaan dokken. En dit soort besluiten kan precedenten gaan scheppen waardoor nog grotere waterveruilers ook minder gaan betalen en de al genoemde burger nog meer. Gaan bijvoorbeeld de inwoners van Dordrecht straks opdraaien voor de immense kosten van het schoonmaken van de wateren en gronden waarvan het voornaamste bestanddeel nu PFAS is?

Certa
Certa29 jun. 2023 - 20:22

De tarieven zijn in de jaren hiervoor ook al steeds omhoog gegaan voor burgers. Hier de tarieven van de afgelopen 5 jaar. https://gblt.nl/drents-overijsselse-delta/tarieven Ook toen bbbb niet eens bestond.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jun. 2023 - 13:24

Hoe zit het met de verlaging voor agrarische bedrijven?

De gewone nederlander
De gewone nederlander29 jun. 2023 - 19:52

Boeren hebben het heel moeilijk dus ik gun ze wel een belastingverlaging. Jammer dat ze de belasting bij burgers verhogen. Er zijn genoeg dingen waar miljoenen op te bezuinigen zijn. Begin bij fors minder ambtenaren.

8 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde29 jun. 2023 - 20:05

Gewone man, hoezo moeilijk? Ze verdienen steeds meer en hoeven daar steeds minder voor te werken. Een groot deel van de inflatie is door hen veroorzaakt.

Dehnus
Dehnus29 jun. 2023 - 22:41

Komt die mythe weer voorbij. Nederland heeft al te WEINIG ambtenaren. En nee vergelijken met New York gaat niet, dat is geen natie staat. Die hoeven bepaalde dingen, zoals defensie bijvoorbeeld, niet te doen. maar goed de OerieHerenboeries hebben hun zin weer hoor. Want die willen, net als jij wel minder ambtenaren. De controleurs op slachthuizen, arbo, vervuiling, etc zijn al gigantisch onderbemand. Nog minder en het kan helemaal los...

Pater
Pater30 jun. 2023 - 1:55

Je weet kennelijk niet waar je het over hebt. Het gaat om waterschapsbelasting, niet om een rijksbelasting. het waterschap heeft acht niet genoeg "dingen waar miljoenen op te bezuinigen zijn". De kosten om het boerenland te bemalen worden op deze manier op de huishoudens afgewenteld.

Proletarier
Proletarier30 jun. 2023 - 6:58

@GewoneNederlander De bio industrie vernield dit hele land. Water, lucht en land worden vervuild het voedsel word ge-exporteerd naar het buitenland en de zakken van de agro industrie worden gevuld. Kan jij me uitleggen wat de "gewone nederlander" daarmee opschiet?

De gewone nederlander
De gewone nederlander30 jun. 2023 - 7:38

@Dehnus. 12% van de werkende is ambtenaar. Dat zijn bijna 1 miljoen ambtenaren. Allemaal mensen die door de rest van de werkende, met een echte baan, onderhouden moeten worden. Met zoveel ambtenaren doen wij als land iets flink fout.

jantje
jantje30 jun. 2023 - 8:14

@ Pater, over het bemalen van het bemalen van het land.. Boeren zorgen er wel voor dat in tijden van veel regen de sloten niet overlopen, ze willen het land niet te nat hebben anders zakken die grote landbouwmachines weg in het drassige grond. En nu in de zomers is er te kort aan water moeten'burgers' er zuinig mee zijn maar boeren besproeien wel het land. Een groot voordeel als er voornamelijk boeren in de waterschap commissies zitten.

De gewone nederlander
De gewone nederlander30 jun. 2023 - 11:21

@ Proletarier Weet je wat je moet doen beste Proletarier. Eet gewoon nooit meer iets wat van de boer afkomt. Als je ze compleet boycot heb je ze het meest. Dus gewoon niets meer eten.

Huub53
Huub531 jul. 2023 - 7:20

@jante Jij zegt: Maar boeren besproeien wel het land wanneer burgers er zuinig mee zijn. Ik zeg: Ook boeren moeten zuinig zijn met het water! Ze besproeien het land alleen om de gewassen te redden(levend te houden). Maar niet te frequent en op zo'n manier dat het water in de bovenlaag grond trekt. Planten groeien sowiezo maar amper tijdens hittegolven.

Farmer3.0
Farmer3.029 jun. 2023 - 19:47

BBB heeft toch geen absolute meerderheid in al die waterschappen en provinciale staten.

2 Reacties
Pater
Pater30 jun. 2023 - 1:56

Maar wel als CDA en VVD besluiten samen met BBB de kosten op de huishoudens af te wentelen.

Hann63
Hann6330 jun. 2023 - 3:09

Klopt. Maar het bekt zo lekker. Hier nog nergens wat gelezen over de alcohol plannen van van Ooijen.

Phantom3
Phantom329 jun. 2023 - 19:36

Wel leuk dat ze daar zo inclusief en ruimdenked zijn dat een partij als Omgebouwd voldoende stemmen haalt voor een zetel. Lekker progressief.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 19:56

geen idee waar je het over hebt.

Dehnus
Dehnus29 jun. 2023 - 22:43

@BrotherV: Het is een grap over trans mensen. Allemaal even lachen om de Boomer. HAHAHAHAHAHAHAHAHA!