Joop

BBB als vluchtheuvel voor tegenstemmers is signaal voor Omtzigt om niet als eenmansfractie verder te gaan

  •  
18-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11303 keer bekeken
  •  
ANP-464406001

De historische winst van BBB in de Provinciale Staten verkiezingen 2023 is mede te danken aan veel tegenstemmers, die het niet eens zijn met het beleid op vele terreinen van de regering onder leiding van premier Rutte.

Niet alleen Caroline van der Plas heeft getoond een mega stemmenkanon te zijn in Nederland. Maar ook Pieter Omtzigt beschikt over die kwaliteiten volgens peilingen die in het recente verleden hierover zijn gehouden.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Omtzigt met afstand als beste en meest ervaren Tweede Kamerlid kan worden beschouwd. Of hij als politiek leider ook geschikt is om een grote politieke partij te leiden is om meerdere redenen twijfelachtig.

De belangrijkste reden is dat Omtzigt geen geboren spreker is die aan een breed publiek complexe zaken op een eenvoudige wijze duidelijk kan uitleggen. Dat lukt hem wel in de politieke arena met collega-politici, die hij met zijn superieure kennis van zaken regelmatig de les leest, waar tegenover de coalitiepartijen alleen hun machtsspelletjes kunnen plaatsen van het zijn van een getalsmatige meerderheid.

Waar Omtzigt in zijn functioneren als politicus in tekort schiet is wel aanwezig bij Van der Plas als politiek leider van de BBB. Een boodschap goed overbrengen, of je het met die boodschap eens bent of niet, kan zij goed voor de gewone man en vrouw in onze samenleving.

Door de huidige onrust in de coalitie is het uiterst onzeker geworden of Rutte IV zijn regeerperiode kan uitzitten. De kans op vervroegde Tweede Kamer verkiezingen is thans groot.

Als Pieter Omtzigt een eenmansfractie blijft wordt zijn energie als beste Tweede Kamerlid verspild. Macht heeft Groep Omtzigt getalsmatig niet. In alle debatten waarin hij een duidelijk stempel heeft gedrukt met zijn doorwrochte vakinhoudelijke kritiek op wetsvoorstellen wordt er gewoon niet naar hem geluisterd door Rutte IV. Het meest sprekende voorbeeld was zijn negatieve stemverklaring bij de stemming over de nieuwe pensioenwet eind 2022.

Omtzigt kan in de huidige situatie niet veel langer een besluit uitstellen over hoe hij zijn politieke toekomst ziet tegen de randvoorwaarden die hij zelf het beste kent: zijn gezondheid en privé situatie.

Als Tweede Kamerlid gedijt hij veruit het beste in zijn rol die hij tot nu toe altijd heeft vervuld. Alleen dat zet geen zoden aan de dijk in een eenmansfractie. Dan telt jouw stem als eenling niet mee. Je kunt hooguit hopen dat andere partijen met meer zetels jouw visie op een vraagstuk delen.

Omtzigt heeft theoretisch meerdere opties om uit te kiezen als hij zijn invloed en stem meer gewicht wil gaan geven en een paar opties om zijn werkomstandigheden meer te kunnen verlichten.

De eerste is het alsnog oprichten van een eigen partij. Maar dat kost veel tijd. Dat heeft BBB ook aangetoond. De tweede optie zou kunnen zijn wellicht een mogelijke terugkeer bij het CDA. Hoe klein die kans ook zal zijn. Intern bij het CDA is al het geluid van leden gehoord om Omtzigt terug te halen nu er onenigheid is over het kunnen aanblijven van de huidige partijleider Hoekstra.

De derde optie zou kunnen zijn het accepteren van de uitnodiging van Caroline van der Plas om eens te gaan praten met elkaar over mogelijke politieke aanknopingspunten.

Die optie biedt, gelet op de recente winst van BBB, Omtzigt in ieder geval de kans om zijn parlementair werk met een uitgebreide staf van beleidsmedewerkers voort te zetten. Zonder alle genoemde nadelen van het zijn van een eenmansfractie.

BBB zou zich in de handen moeten wrijven om zo’n ervaren politicus als Omtzigt binnen te kunnen halen die ook heel goed een ervaren politieke mentor van Caroline van der Plas kan zijn op complexe politieke vraagstukken en onderwerpen. Inclusief de politieke mores en trucjes in de slangenkuil van de Haagse politiek.

Uiteraard kan Omtzigt ook de optie kiezen om aansluiting te zoeken bij een andere politieke oppositiepartij aan de linkerkant van het spectrum. Alleen die optie is twijfelachtig. PvdA/GroenLinks hebben met overtuiging voor de nieuwe pensioenwet gestemd. De SP staat qua politiek gedachtegoed te ver af van de oud CDA-politicus Omtzigt.

De winst van BBB heeft één ding glashelder gemaakt. Veel kiezers voelen zich dakloos en zoeken onderdak bij een partij die hen hoort, naar ze luistert en die hun belangen goed behartigen. Die dakloze kiezers willen geen tegenstem meer uitbrengen, maar bij de eerstvolgende verkiezingen een gewone stem geven aan een partij die hen kan vertegenwoordigen in de politieke arena.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mrt. 2023 - 13:52

'Een boodschap goed overbrengen, of je het met die boodschap eens bent of niet, kan zij goed voor de gewone man en vrouw in onze samenleving.' Ze brengt de booschap niet over? Een boodschap gebaseerd op wetenschap en kennis gaat er bij haar stemmers gewoon niet in. Als je dan een alternatieve werkelijkheid gaat voorstellen omdat dat er wel ingaat, moet je dat niet verwarren met iemand die moeilijke dingen toch uit kan leggen. Ze verdraait eerst de inhoud om een moeilijk verhaal tot een makkelijk verhaal te maken en dat makkelijke verhaal gaat er bij haar kiezers in als gesneden koek.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 mrt. 2023 - 16:41

Omtzigt moet een partij oprichten die het CDA ... vervangt. Of in ieder geval een partij construeert naar eerlijkheid tegenover het sociaal-darwinisme van de VVD die bij de individualisering geen been ziet in versplintering. In ieder geval is het niet de bedoeling dat er nog meer mensen buiten de boot vallen in de harde eindfase van een economische cyclus *) waarin landen als Nederland zich bevinden. De lasten daarvan moeten gelijkelijk verdeeld worden. Ook in de EU. Een andere oplossing is dat Omtzigt binnen BBB opereert als een soort resident engineer zodat de technocratie van het wankele financiële kapitalisme en de mogelijke sociale deprivatie daarvan door aansprekelijk leiderschap getracht wordt te keren. Voor die eindfase van een economische cyclus zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Financialisering n.b. In 1980 ging 8% van de totale winst in het westen naar de financiële sector; anno nu is dat 60%. Dat is winst zonder productie. Om investeringen te stimuleren werd ooit iets als ''trickle down'' geïntroduceerd. In een eindfase neemt de vraag met onderbrekingen gestaag af. Wanneer men dan variaties van trickle down blijft handhaven via liberalisering creëert men een precariaat. Waarbij zeer gevaarlijke populisten hun kans krijgen.

2 Reacties
badgast
badgast19 mrt. 2023 - 22:23

Omtzigt *moet* helemaal niets. Omtzigt doet het als kamerlid bovengemiddeld goed. Dat betekent niet dat hij geschikt is als partijleider. Een prima brandweerman is niet noodzakelijk een prima brandweercommandant. Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat Omtzigt ongeschikt zou zijn als partijleider. Maar alleen dat zijn geschiktheid als kamerlid niets zegt over hoe goed hij zou zijn in een compleet andere functie. Ik denk dat hij net te rechts is voor GL of PvdA. Net iets de gelovig voor D66. Misschien dat hij nog een huis kan vinden binnen de CU.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 mrt. 2023 - 16:30

"Brandweerman''? ''Maar alleen dat zijn geschiktheid als kamerlid niets zegt over hoe goed hij zou zijn in een compleet andere functie.'' ? Hebben we het over dezelfde man? Kijk even bij wikipedia voordat je een reactie plaatst.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2023 - 14:56

BBB is natuurlijk ook de vluchtheuvel geweest voor Forum en PVV kiezers. Forum is de GROOTSTE verliezer na de PS verkiezingen. De media en ook veel meelopers willen dat niet hardop zeggen, omdat je anders een elitaire links extremist is. Maar het is ook een middelvinger naar uiterst rechts. Die helemaal niet presteert. Behalve andersdenkenden uitschelden. Maar dat betekent Joop gelijk geven. Of nog erger Sonic gelijk geven. Liever storten de onfatsoenlijken hun haat daar over heen. Het is absoluut niet alleen een middelvinger naar links of het kabinet. Het zit allemaal veel dieper. Voor de rest moeten BBB en vooral Omtzigt het allemaal nog waar maken. De totale hype en de hysterie die om zowel van der Plas als Omtzigt heerst is hysterisch. En je ziet de volgende implosie al weer aankomen. Ik heb me voorgenomen ( ook door de ziekte van mijn vader) hier nooit meer te reageren. Ook om de gigantische en zeer onterechte haat die mij hier ten deel valt. Maar ik zie zoveel foute analyses dat ik slechte gewoontes kennelijk niet kan afleren.

2 Reacties
Gaitj
Gaitj19 mrt. 2023 - 15:06

Beterschap voor je vader gewenst. Ipsos heeft onderzocht waar de BBB-stemmers vandaan komen. Inderdaad aardig wat PVV-stemmers maar het aandeel FVD-stemmer is daarin niet al te groot. zie: https://app.nos.nl/nieuws/ps2023/kiezersbewegingen/

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 15:23

Welkom terug Sonic, en sterkte.

Gaitj
Gaitj19 mrt. 2023 - 14:02

speciaal voor jullie een linkje naar de Hub Cobbenrede gehouden door Pieter Omtzigt. https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2023/03/pieter-omtzigt-zo-verkwanselt-de-overheid-bestaanszekerheid-burgers-927699/

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 mrt. 2023 - 13:10

Gewoon aansluiten bij de BBB, en daar een onafhankelijk rol eisen. De BBB gaat niet regeren, geen (noodzakelijke) fractiediscipline, een gegarandeerde zetel, en voldoende ondersteuning. Tevens een mooie manier van de BBB om te laten zien dat ze geen tegenpartij zijn, maar een partij voor de burger zoals ze claimen.

Duralex
Duralex19 mrt. 2023 - 11:28

Omtzigt is al zo lang als ik me kan heugen een ChristenDemocraat. Puur pragmatisch populisme lijkt me niet bij hem passen. Dan toch maar een eigen cluppie met alle risico’s van dien. En die risico’s zijn echt groot. Een lijstverbinding met bbb, dat kan altijd.

Kit2
Kit219 mrt. 2023 - 10:12

Omtzigt is vooral pragmatisch, maar ook wars van de rechtkletserij van het beleid van Rutte, maar lijkt al even allergisch voor de academische grachtengordelkletskoek van GL. Als zo iemand een partij begint, krijgt hij een heel diverse groep achter zich, van uiterst links to uiterst rechts, plattelanders, oud FvD'ers, academici die al jarenlang hun mening niet meer durven verkondigen uit angst gecancelled te worden, en erg weinig mensen uit het midden. Zo'n partij explodeert onmiddellijk.

1 Reactie
Sonic2
Sonic219 mrt. 2023 - 15:03

Omtzigt is helemaal geen pragmaticus. Ook al niet in de nadagen van zijn CDA tijd. De Omtzigt van tegenwoordig vraagt door over vaccinatie schade. Hij geeft vooral veel af op Rutte en Kaag. En nooit op huichelaars zoals Wilders en Baudet. Lijst Omtzigt en BBB zijn per definitie experimenten. Die kunnen lukken of mislukken. In Wilders, van der PLas en Baudet sociaal economisch links mensen zien is ook een utopie. Net als dat Kaag en D66 progressief is. Overigens heb ik in meerdere studenten steden gewoond. Het is aantoonbaar een LEUGEN dat Groenlinks alleen voor de grachtengordel is. Het zijn inderdaad niet super arme mensen die er op stemmen, maar ook veel middeninkomens met dood normale salarissen stemmen erop. Voor de rest zitten we met Rutte omdat zijn uitdagers er een enorme zooi van hebben gemaakt. Of ze nu Verdonk, Samsom, Kaag, Wildersf of Baudet heten. Ook van der Plas moet het allemaal nog maar bewijzen.

onyxcumulus
onyxcumulus19 mrt. 2023 - 10:06

""""De winst van BBB heeft één ding glashelder gemaakt. Veel kiezers voelen zich dakloos en zoeken onderdak bij een partij die hen hoort, naar ze luistert en die hun belangen goed behartigen. """" De historie leert ons dat vele partijen dat al hebben geprobeerd. Dat luisteren. Als 1ste kan ik mij D66 herinneren die onder van Mierlo als nieuwe partij de toon zette. Daarna herinner ik mij nog het LPF welke na de dood van Pimmutjuh geheel in elkaar klapte en na 2 jaar opgeheven werd. Dan hadden we Wilders welke nu ook stil is komen te staan en zelfs verliest. Ook daar verdwijnen de kiezers. Recentelijk het FvD welke ook bijna verdwenen is van de aardbodem. Al met al zijn de kiezers nog steeds zoekende naar een luisterende partij. BBB zal over 2 tot 4 jaar ook tot het verleden behoren en zal worden opgevolgd door de volgende partij waarvan de kiezer hoopt dat er geluisterd gaat worden En zo blijft het maar aanrommelen met die goudzoekers

5 Reacties
Zandb
Zandb19 mrt. 2023 - 10:39

onyxcumulus Maar D66 is toch toentertijd met vlag en wimpel geslaagd in dat voornemen. D66 had namelijk een goed, eigen programma en kenmerkte zich niet door dat anti-sentiment dat al die populistische partijen die zo plotseling aanwezig waren en wat hen natuurlijk de das omdeed en omdoet.

onyxcumulus
onyxcumulus19 mrt. 2023 - 13:08

@Zandb 19 mrt. 2023 - 11:39 onyxcumulus """"Maar D66 is toch toentertijd met vlag en wimpel geslaagd in dat voornemen""" Toen ja, maar wat is er van overgebleven. Ook maar een partij net binnen de marge.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans319 mrt. 2023 - 14:02

@Zandbergen Klopt. D66 was toen een partij van intellectuelen en het meeste volk stemde grotendeels nog getrouw op de verzuilde middenpartijen. Maar ook de SP is een blijver gebleven. Wel allemaal afhankelijk van wie de leider is. Overigens weet niemand momenteel wat BBB gaat doen. Het is geen FVD, dat is wel duidelijk. Dat journalisten die gaan graven in het verleden van de pas gekozenen op FVD-verleden zullen stuiten valt te verwachten. Ook bij Den Uyl vonden ze een jeugdzonde.

Ejoth
Ejoth19 mrt. 2023 - 14:49

Ik zou zeggen, links doe er wat aan. Schandalig dat ze maar 1 zetel winnen bij zo’n slecht presterend kabinet. Dat moet toch inhouden dat de ideeen die ze hebben ook niet overtuigend zijn. Ben benieuwd wat er eerder klapt, PvdA/GL of BBB.

Zandb
Zandb19 mrt. 2023 - 16:33

Ejoth Als de uitslagen ons één ding leren, dan is dat de democratie niet op kan tegen dat irrelevante circus dat we verkiezingen noemen. Je kunt het vergelijken met het hedendaags voetbal, waar irrelevant, want onsportief, gedrag nogal eens gewaardeerd wordt als kwaliteit.

opahad1952
opahad195219 mrt. 2023 - 10:03

Hoop zo dat Caroline contact opneemt met Pieter Omtzigt. Zo kundig kamerlid krijg nooit meer.

Panthera
Panthera19 mrt. 2023 - 9:33

'Honger is de de beste saus' is het spreekwoord als je iets gaat eten wat je normaliter nooit zou eten. Maar als de honger weg is, dan wordt het doorslikken van eten waar je van gruwelt een terugkerende kwestie.

de passie preker
de passie preker19 mrt. 2023 - 7:36

“ De historische winst van BBB is mede te danken aan veel tegenstemmers, die het niet eens zijn met het beleid op vele terreinen van de regering onder leiding van premier Rutte.” Het is niet op “vele terreinen” waar men tegen stemde, maar vooral tegen de terreinen waar Rutte zijn oor te veel naar (groen)links heeft laten hangen.

4 Reacties
Gentleman
Gentleman19 mrt. 2023 - 10:31

Dat Rutte zijn oren teveel naar Gl laat hangen zie ik precies andersom, GL en ook PvdA laten hun oren teveel naar Rutte hangen.

Zandb
Zandb19 mrt. 2023 - 10:46

passie preker Natuurlijk. Het zou maar kunnen, dat de Toeslagenaffaire, Groningen, het vluchtelingdebacle en alles wat er nog meer mis ging en zal gaan, aan (groen)links te wijten is. Hangt er een beetje vanaf met welke bril je de werkelijkheid wil vertekenen. Zou u bedoelen, dat de VVD te veel naar (groen)links * luistert als het om de situatie van de boeren gaat en dat daarom de BBB zo groot is geworden, dan lijkt me dat een niet te loochenen feit. Echter, dat zegt niets over wie het nu uiteindelijk bij het rechte eind heeft. De gunst om de kiezer, dat is iets heel anders dan (vervelend?) beleid bedenken en uitvoeren om het algeméén belang te dienen. * Moet ik echt aannemen dat u de andere en m.n. D66 regeringspartijen allemaal links vindt?

de passie preker
de passie preker19 mrt. 2023 - 12:12

@zandb : de proteststemmers nemen Rutte van alles en nog wat kwalijk, maar toeslagenaffaire, Groningen en het vluchtelingdebacle staan niet bovenaan het lijstje klachten.

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 6:29

de passie preker En als u dat zegt, dan is dat zo? (Overigens had ik het over: ".....de Toeslagenaffaire, Groningen, het vluchtelingdebacle" maar ook over "...... en alles wat er nog meer mis ging en zal gaan".)

Anke Groenewoud
Anke Groenewoud19 mrt. 2023 - 7:30

Ik heb ook het gevoel, dat dhr Omtzigt zich beter aan kan sluiten bij een partij, die overeenkomt met zijn opvattingen en inzichten. Beter voor hemzelf, ik denk, dat hij ten onder zou gaan in en aan zijn integriteit. De vraag is, of de BBB kiezers hebben gekozen op inhoud, of als protest. Bij dat laatste gaan die kiezers net zo makkelijk weer naar een andere partij, als het zo uitkomt. Gevoelsmatig zeg ik: dhr Omtzigt hoort meer op links. Misschien krijgen we dan, samen met de BBB, eindelijk een frisse wind door dit land. Het zou ook de versnippering van het politieke landschap een beetje tegen kunnen gaan. Ik wens dhr Omtzigt veel sterkte en inzicht bij zijn keuze. Anke G.

4 Reacties
Jozias2
Jozias219 mrt. 2023 - 8:40

Als je kijkt naar het stemgedrag van omtzigt dan hoort hij niet thuis op links.

Panthera
Panthera19 mrt. 2023 - 9:59

Beste Jozias2, Als iemand vooral tegen 'sociale' onrecht strijd, dan zal je toch nooit kunnen ontkennen dat iemand voor jouw gevoelsmatig een meer progressieve- dan een conservatieve inborst zou moet hebben. Wat probeer jij dan met zijn algehele stemgedrag hier aan te gaan tonen, dat hij niet tegen onrecht zou strijden?

Tiesuitreduz
Tiesuitreduz19 mrt. 2023 - 14:51

'Dhr. Omtzigt hoort meer op links', lees ik hier. Mijn vraag is bij welk links. Bij het links van Kuiken en Klaver? Bij partijen die voornamelijk marketing bedrijven en niet zo geinteresseerd lijken in de kiezer? Ik denk toch van niet.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2023 - 15:10

@ Jozias Omtzigt is ook absoluut niet links. Net als Wilders, Baudet en Fortuyn niet links is. En Kaag en van der PLas dat ook niet zijn. Het is een mythe. Net als ik hieronder ook alleen maar van mensen sprookjes zien. Het enge is dat mensen die sprookjes als waarheid zien. En die waarheid zeer, zeer agressief verdedigen. Mensen met 0.0 kennis. En 0.0 politiek inzicht. Net als die hele platteland-stad kloof( is ook al eindeloos weerlegd door Josse de Voogd) wordt overdreven. Net als dat Woensdag geen ruk naar rechts was. Het is juist "rechts" die enorm heeft verloren. Mensen blijven het maar geloven en slikken als zoete koek. Al die sprookjes en leugens van voornamelijk "rechtse" lieden.

Gio Servas
Gio Servas19 mrt. 2023 - 6:48

Dat zou wel mooi zijn, dan heb je een partij die luistert naar de mensen en een doorgewinterde politicus erbij. De 2e kamer verkiezingen zouden dan wel heel interessant worden.

3 Reacties
Zandb
Zandb19 mrt. 2023 - 10:54

Gio Populistisch gewauwel. Ben je eenmaal gekozen, dan ben je boven je kiezers aangesteld en word je geacht het algemeen belang te dienen. En ga dat maar eens dienen, als je naar alle kiezers moet luisteren. Daarbij, maar niet onbelangrijk, kennen we in Nederland het praktische probleem dat geen van de partijen de absolute meerderheid heeft en dus al niet eens in theorie naar haar kiezers kan luisteren.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 11:05

@zandb 'Ben je eenmaal gekozen, dan ben je boven je kiezers aangesteld en word je geacht het algemeen belang te dienen.' Uuh nee hoor, dat is jouw mening ZandB..

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mrt. 2023 - 14:13

@GP Denk eens na over het woord 'volksvertegenwoordiging'

Mathijsco
Mathijsco19 mrt. 2023 - 5:54

En anderzijds: laat Omtzicht ook maar gewoon WEL een fractie oprichten. Een stemmen kanon gaat het niet worden, maar dat hoeft ook helemaal niet. Fractie Omtzicht (of hoe het dan ook mag gaan heten) met 2 soortgelijke bevlogen econometristen in de kamer. Als een Hawkeye, waar menig Ruttiaans psychopaat de bibbers van krijgt. Ik zeg doen!

Pater
Pater19 mrt. 2023 - 1:07

Omtzigt hoort helemaal niet bij een partij die in de praktijk het meeste van alle partijen met de SGP meestemt: BBB dus. Overigens is het onzin dat PvdA/GL met overtuiging met de Pensioenwet hebben ingestemd: het was simpel de beste deal die ze konden krijgen. Pragmatisch, niet omdat ze het er zo mee eens waren.

3 Reacties
Willem D2
Willem D219 mrt. 2023 - 9:46

Omtzigt was de enige die het begreep. PvdA/GL hebben zich voor een aalmoes laten omkopen. Twee echte pensioenspecialisten die ik ken vinden het nieuwe stelsel niet verkeerd, maar wel de herverdeling van het geld. Ik lees hier overigens veel over de agro maffia. De pensioenfonds maffia die is pas erg. Kijk bv eens hoeveel geld er op verkapte wijze naar ex politici gaat en nog veel meer. Chili heeft ongeveer hetzelfde systeem als Nederland maar met veeeeeeel lagere overhead. Helaas alleen Pieter die het ziet :-(

Gentleman
Gentleman19 mrt. 2023 - 9:53

Het was niet de beste deal die ze konden krijgen, ze hadden met een tegenstem de pensioenwet kunnen tegenhouden. Maar zoals gewoonlijk stemden ze weer met de regeringspartijen mee, net als met CETA en andere handelsverdragen die de EU sluit. Daarom stem ik al een jaar of 35 niet meer op PvdA of GL

Pater
Pater20 mrt. 2023 - 3:01

@Gentleman 76 % stemde bij het FNV-referendum vóór het pensioencompromis. Niet omdat dat een prachtige wet is, maar omdat het het best haalbare was. Daar kan ik dieper op ingaan, maar die discussie is vaker gevoerd. Laat ik één punt noemen: het tempo van de steeds latere pensionering werd fors vertraagd. Tja, je kunt natuurlijk eeuwig op je eigen gelijk blijven zitten. GL heeft overigens tegen CETA gestemd. De aanvoerder van de voorstemmers bij de PvdA staat niet op de 1e K-lijst van de PvdA.

Willem D2
Willem D218 mrt. 2023 - 23:13

Als de Jonge en Hoekstra opstappen en het CDA excuses aanbiedt aan Omtzigt dan geef ik het CDA nog overlevingskansen en heeft Pieter een partij.

2 Reacties
LaBou
LaBou 19 mrt. 2023 - 11:06

Ik heb in mijn hele leven nog nooit kalveren op het ijs zien dansen.

Willem D2
Willem D219 mrt. 2023 - 16:19

Wat niet is kan nog komen 😉.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 mrt. 2023 - 23:05

"Die dakloze kiezers willen geen tegenstem meer uitbrengen, maar ... een gewone stem geven aan een partij die hen kan vertegenwoordigen." Dat heeft men al 25 jaar tegen GL en de PvdA geroepen, maar vooralsnog is dat ze te moeilijk of dat werk is ze te vies geweest. Ze weigeren de liberale basis te verloochenen die die stemmers steeds weer iets afnemen waarvoor hun ouders nu net voor gevochten hadden. Het enige kleine plusje is dat ze deze keer in de opposietie bleven. De analyse over Omtzigt klopt natuurlijk. Het laat zien dat mening en kunde en de juiste doelen niet voldoende zijn. Je hebt nummers nodig. Daarom gaan die protest stemmers die zien dat de regeer partijen ze verkopen ook naar een standaard van een beweging, en niet bijvoorbeeld, naar de SP. Nou kan je wel zeggen, dat is populisme. Maar dat is niet weg te denken van democratie. Vroeger was sociale democratie ook een beweging. Niet zomaar een aparaat, en een die deels socialisme maar niet neoliberalisme volgde. Als je tenminste erkent dat democratie meer is dan alleen maar ja zeggen tegen die of gene management kliek en hun volgelingen die steeds dezelfde flut uitkomst brengen voor hun vriendjes, tegen Nederland. BBB is natuurlijk een bende. Maar een betere socialere partij zal dat ook moeten doen. Zoniet, dan word de BBB of iets gelijks de nieuwe CDA.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 21:57

"Die dakloze kiezers willen geen tegenstem meer uitbrengen, maar bij de eerstvolgende verkiezingen een gewone stem geven aan een partij die hen kan vertegenwoordigen in de politieke arena." Ze hebben de PVV toch, en de BBB, en Ja21. Zeur niet zo en kijk het fascistische beest in de ogen.

1 Reactie
KM2
KM219 mrt. 2023 - 11:01

Fascistisch is zowat je meest gebruikte woord hier, te pas en te onpas gebruik je het in je simpele oneliners. Inhoudelijk is het niet veel waard... Volgens mij heb je geen idee waar het voor staat of je bent compleet doorgeschoten in je gedachten en zienswijze. Op een gegeven moment nemen mensen je niet meer serieus en verdwijnt de kracht van het woord, maar het klinkt wel lekker, toch?

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 21:52

Ook begrijp ik de begaanheid van extreem rechts met de slachtoffers van het toeslag schandaal niet. Een groot gedeelte stemt op Wilders en die wil miljoenen mensen het land uitzetten. Ik denk dat het toeslagenschandaal voor rechts iets is als een stok om een hond te slaan. Volkomen hypocriet ook, ze gaan echt niets doen voor die mensen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D219 mrt. 2023 - 10:01

Beste Brother, Je begrijpt wel meer niet. Extreem links, uw bubbel, is echt een hele enge club, vooral goed voor zichzelf want de rest moet eerst door een dal voordat utopia wordt bereikt. Helaas wordt dat dal vervolgens een diepe klif. Extreem rechts, waartoe ik de PVV niet toe reken, Brengt de ander eerst naar het bijna utopia, om ze vervolgens in de klif te duwen.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 21:49

Omzicht was een van de initiatoren van de wet. De man is een wandelende tegenstrijdigheid.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus19 mrt. 2023 - 10:09

Op zich was er met die wet niet zoveel mis. De uitvoering liet/laat alleen te wensen over ..dat moet je de uitvoerders verwijten, niet de wetgever en degenen die voor die wet gestemd hebben

Wat?
Wat?18 mrt. 2023 - 20:41

Ik denk dat veel opgezweepte columnisten nog spijt krijgen voor al hun wazige analyses als ze erachter komen dat BBB helemaal niet het belang van de Nederlandse samenleving en daarbij de boeren nastreeft. Ik heb hier een vraag over de waarde van de activa van de boeren. Wat als blijkt dat toch echt uitvoering aan de wet gegeven moet worden en iedereen weet dat er binnenkort heel veel Nederlandse tractors op de markt verschijnen? Kunnen al die hedge priest stoppen te doen alsof ze het belang van de boeren vertegenwoordigen, want de gemiddelde boer gaat toch echt merken dat marktconjunctuur en de daarbij horende prognoses de waarde van hun kapitaal bepalen. Al die slangenbesweerders praten duizenden boeren een faillissement in namens agrarische bedrijven die niet dezelfde belangen hebben als de zelfstandige boer. Ik vind dit gewoon laffe sycofanten gedrag. En als Pieter Omtzigt zo weinig idealen heeft dat ie shopt voor een partij moet ie maar verder in het bedrijfsleven. Met zijn superieure kennis van zaken lukt hem dat wel. Blutte boeren helpen weer iets van hun leven te maken. Die gaan een hoop economisch advies en hulp nodig hebben. Of is hij te superieur voor ons volksmensen?

2 Reacties
BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 21:53

Je hebt gelijk.

Mathijsco
Mathijsco18 mrt. 2023 - 22:11

'Marktconjunctuur'. Hier sla ik dan weer op aan. Ik geloof namelijk dat JUIST Nederland -als een van de grootste en innovatieve agro-landen ter wereld- nu weer de voortrekkersrol moet pakken qua biologische en ecologische landbouw. Er is simpelweg geen ontkomen aan: het is de toekomst! Handen ineen dus, en samen op weg naar de meest duurzame agro-producent ter wereld. Onze kenniseconomie, onze staatskas, onze boeren en onze werkgelegenheid: iedereen profiteert.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 mrt. 2023 - 20:18

Geen idee of het zou klikken tussen BBB en Omtzigt, ga er wel van uit dat iemand van zijn statuur en dossier kennis een welkome aanwinst zou zijn voor de jonge BBB..

3 Reacties
BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 21:55

IIk denk niet dat Omzicht zich in zal laten met een leugenachtige kliek als BBB. Slecht voor zijn image.

Yun99
Yun9919 mrt. 2023 - 9:57

@hansdetorenkraai BBB en Omtzigt hebben wat overlappende standpunten waardoor ze soms samen kunnen werken, maar dat is het dan ook wel. Omtzigt is als ex-CDA'er een sociaaldemocraat en de BBB is een lobbygroep van big agro. Omtzigt werkt zeer feitelijk, correct en fatsoenlijk, en is daarin het tegenovergestelde van Van der Plas.

Gentleman
Gentleman19 mrt. 2023 - 10:13

Eens, want ik vind dat er weinig verschil is tussen CDA, BBB en VVD.

Mathijsco
Mathijsco18 mrt. 2023 - 20:00

Uitstekende analyse van deze columnist. Gewoon niks aan toe te voegen.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 22:00

Ben ik niet met je eens. We moeten nooit buigen voor fascism, of het beest nu PVV, FvD of BBB heet. Anekdote: Ik was vandaag in het verzetsmuseum in Amsterdam en de PVV-meeuw was ruimschoots aanwezig in de NSB-propaganda.

Juppé🎗
Juppé🎗18 mrt. 2023 - 19:45

Raar dat in dit analytisch opgezette verhaal een ding buiten beschouwing blijft……de BBB zwermt van reactionaire (ex) CDAers (zie o.a. De interviews hier ) Het wordt nog grappig als het CDA dinsdag de bocht naar rechts neemt en Omzigt cs weer terug komen en BBB gelijk weer leeg loopt.

Hadassa van der Meer
Hadassa van der Meer18 mrt. 2023 - 19:37

Met van der Plas, die zich toch inmiddels ook bewezen heeft als politicus op inhoud te kunnen overtuigen maar bovendien zeker wel welsprekend is, zou Omtzigt zich in goed gezelschap begeven maar bovendien nog veel meer inhoud en ervaring inbrengen.

7 Reacties
BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 22:01

Van der PLas is een leugenachtige rattenvanger. Een exponent van de NSB-traditie. Hoe triest het ook is om te concluderen, toen waren ze met minder.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 22:04

Kees en sentenia, jullie hebben gelijk. De man piekte net iets te vroeg om aansluiting bij de BBB te rechtvaardigen. Dat weet hij. Gaat hij niet doen. Misschien over een paar jaar, als ons land dankzij de hedendaagse populisten volkomen in de as ligt.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 18 mrt. 2023 - 22:07

Van der Plas welsprekend? Ze mag wel eens naar een logopedist om daarna een les in eloquentie in te kopen bij mevrouw Kaag, en om tevens wat etiquette bij te leren.

Zandb
Zandb19 mrt. 2023 - 7:02

Wie nu weer..... Zou het niet zo zijn dat Van der Plas zich met Omtzigt (eindelijk eens?) in goed gezelschap bevindt?

Gentleman
Gentleman19 mrt. 2023 - 10:21

Wat mij betreft heeft v.d. Plas de inhoud zoveel mogelijk gemeden met feitenvrije retoriek.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mrt. 2023 - 11:06

@hannes 'Van der Plas welsprekend? Ze mag wel eens naar een logopedist om daarna een les in eloquentie in te kopen bij mevrouw Kaag, en om tevens wat etiquette bij te leren. ' Jij snapt het nog steeds niet hè? En uit deze reactie blijkt maar weer dat je het ook nooit zal snappen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mrt. 2023 - 14:17

'inmiddels ook bewezen heeft als politicus op inhoud te kunnen overtuigen' Nee, de inhoud is nog niet aan de orde gekomen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 mrt. 2023 - 17:27

"In alle debatten waarin hij [Omtzigt] een duidelijk stempel heeft gedrukt met zijn doorwrochte vakinhoudelijke kritiek op wetsvoorstellen wordt er gewoon niet naar hem geluisterd door Rutte IV." Inderdaad, de coalitie gaat gewoon zijn gang. De komst van BBB zal daar geen verandering in brengen. "De eerste is het alsnog oprichten van een eigen partij. Maar dat kost veel tijd." Hij hoeft nog niet eens een partij op te richten, maar hij zou wel een kandidatenlijst van een man of 30 moeten hebben. Dat alleen zal al teveel zijn denk ik, helemaal als er vervroegde verkiezingen komen. Ik weet niet of zijn gedachtegoed zou passen bij de BBB (van die partij ken ik alleen het standpunt over stikstof, van de rest heb ik maar een globaal idee). Ik denk eerlijk gezegd dat hij zijn termijn uitdient en daarna uit de kamer verdwijnt.

Sententia
Sententia18 mrt. 2023 - 17:26

Het CDA zou er zeker bij gebaat zijn als Omtzigt terugkeerde, maar dan moet die partij eerst een complete transformatie doormaken, en dat zie ik niet zo snel gebeuren. Omtzigt lijkt me niet bij BBB passen, daarvoor is hij toch wat te netjes en te formeel. Een eigen partij oprichten kost tijd, en het is maar de vraag of hij daarna nog het momentum heeft, dat hij afgelopen jaren had. Ik ben bang, dat Omtzigt zich over een tijdje genoodzaakt voelt om een toekomst buiten de landelijke politiek te zoeken.

1 Reactie
pahan
pahan19 mrt. 2023 - 5:32

Elders dus? Waar heb ik dat nou eerder gelezen?