Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Baudet wil Syrische vluchtelingen uitleveren aan een meedogenloos regime

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
47024681312_6396e8d661_b

© Cc-foto: Roel Wijnants

Er is maar een plek waar Assad junior en zijn medewerkers thuis horen. Dat is voor het hekje bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Begin maart zijn daar de voorbereidingen tot een proces wegens oorlogsmisdaden begonnen.
Een meerderheid aan kakkebroeken in de Tweede Kamer heeft een voorstel van Thierry Baudet gesteund om zo snel mogelijk te debatteren over de positie van de Syrische vluchtelingen in Nederland. Hij heeft namelijk ontdekt dat binnenkort de eerst aangekomenen vijf jaar bij ons verblijven. Zij komen dan in aanmerking voor een verblijfsvergunning van vijf jaar en dat is een gruwel in Baudets ogen. Er wordt – zegt hij – op 95 procent van het Syrische grondgebied geen oorlog meer gevoerd. Het is er veilig. De vluchtelingen moeten dan ook terug om thuis hun land op te bouwen.
Dit geeft ernstig te denken over wat ons te wachten staat mocht die Baudet inderdaad premier van Nederland worden. Hij stelt immers voor duizenden mensen uit te leveren aan een van de wreedste tirannen ter wereld. Dankzij Russische steun is in Syrië het regime van Assad erin geslaagd de overhand te krijgen. Alleen in de Koerdische gebieden hebben de soldaten van deze onderdrukker het nog niet voor het zeggen maar het is zeer de vraag of die hun zelfbestuur kunnen handhaven als Trump ze in de steek laat omdat een bondgenootschap met Erdogan hem toch liever is.
Renaissance Een paar details over het regime van Bashar al-Assad, die in 2000 de dictatuur van zijn vader Hafez erfde: zijn macht is gebaseerd op twee zuilen, de strijdkrachten en de Baath-partij. Deze Baath (wedergeboorte-)-partij is destijds als panarabische beweging in het leven geroepen door de christelijke Libanese filosoof Michel Aflaq. Deze was sterk geïnspireerd door de voorbeelden van het fascisme en het nationaalsocialisme. Hitler en Mussolini waren – en zijn soms nog – onder Arabieren populair omdat zij oorlog voerden tegen hun koloniale onderdrukkers Engeland en Frankrijk.
De Baath bestond dan ook uit een strak georganiseerde elite die alle Arabieren in een gróót rijk moest verenigen zodat de oude tijden van grootsheid konden terugkeren want nu houden de westerse machten het Arabische genie klein door een politiek van verdeel en heers. En de islam dan? Baath is een seculiere beweging die is gestoeld op bloed en bodem. Toch was het volgens Aflaq alleen het Arabische genie die een dergelijke godsdienst had kunnen opleveren, maar daar blijft het in de ideologie wel zo ongeveer bij.
In Aflaqs geschriften vind je veel over socialisme. Daarmee bedoelde hij een door de staat geleide economie terwijl alle lagen van de bevolking eendrachtig samenwerkten aan de Arabische grootsheid en macht. Militarisme was uiteraard een belangrijke karaktertrek van de Baath. Van interne democratie was geen sprake. Integendeel, de top was continu bezig met zuiveringen en en het liquideren van onbetrouwbaar geachte elementen in de eigen gelederen. Aflaq zelf is overigens altijd partijfilosoof gebleven en niet meer. Toen hij voor zijn eigen geestverwanten de wijk moest nemen, vond hij een gastvrij onderdak bij Saddam Hoessein. Na zijn overlijden in 1989 liet deze hem een staatsbegrafenis geven.
In de praktijk wist de Baath-partij alleen maar aan de macht te komen in Syrië en Irak, uiteraard niet op democratische wijze maar door middel van terreur en staatsgrepen. In Bagdad nestelde zich Saddam Hoessein, in Damascus kwam de hoge militair Hafez al Assad aan de macht.
Wie de Baath-partij een beetje nauwkeuriger in ogenschouw neemt, merkt dat ze zowel in Syrië als in Irak aantrekkingskracht uit wist te oefenen juist op minderheidsgroeperingen binnen de islam. In Irak waren dat de soennieten terwijl de grote meerderheid van de bevolking tot de Sjiïeten behoort. In Syrië was de Baath een vehikel van de Alewieten, een kleine islamitische sekte waarvan de aanhangers vooral aan de kust wonen en die je niet op een lijn mag stellen met de Turkse Alevieten. Irakese Soennieten en Syrische Alewieten gebruikten de Baath om ondanks hun minderheidspositie toch het monopolie te houden op de macht.
Genocide Hafez al Assad en Saddam Hoessein vestigden allebei onmiddellijk een terreurregime, dat dissidenten meedogenloos vervolgde. Als het zo uitkwam, dan was genocide ook een geschikt middel. De oude Assad sloeg een opstand in Homs neer ten koste van dertigduizend levens, Saddam Hoessein viel Koerdische dorpen aan met gifgas. Beiden hielden er beruchte martelgevangenissen op na, waarbij in Syrië als extra specialisme naast het gebruik van elektrische boren en vergelijkbare apparatuur de uithongering gold. Amnesty International bracht met treurige regelmaat rapporten uit over de misdaden tegen de mensheid die de beide dictatoren lieten plegen. Saddam Hoessein en de oude Assad waren elkaar overigens vijandig gezind omdat ze ook concurrenten waren om de Arabische ziel. Ze verweten elkaar de diepe idealen van de Baath te hebben verraden. Tijdens de beide golfoorlogen gaf Syrië de Amerikanen en hun bondgenoten dan ook op de achtergrond alle steun. Daarmee wisten de Assads zich van een zekere sympathie in Washington en de Europese hoofdsteden te verzekeren ook al voeren zij een scherp anti-israelisch beleid. Loepzuiver antisemitisme is dan ook al decennia lang schering en inslag in de Syrische media. Het maakt aldus het – voor de zekerheid – linkse, vredesgezinde en uiterst anti-Netanyahu gezinde dagblad Haaretz deel uit van het leerplan op de scholen.
Er is maar een plek waar Assad junior en zijn medewerkers thuis horen. Dat is voor het hekje bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Begin maart zijn daar de voorbereidingen tot een proces wegens oorlogsmisdaden begonnen.
En aan zo’n tiran en dictator wil Thierry Baudet de Syrische vluchtelingen in Nederland uitleveren. De toestanden die dit regime schept, gelden in zijn ogen blijkbaar als een situatie van veiligheid waarin de mensen rustig het vaderland weer op kunnen bouwen.
Natuurlijk, voor de vorm hebben Assad en zijn maten een soort amnestie afgekondigd voor wie zich aan dienstplicht in zijn leger heeft onttrokken maar die blijkt in de praktijk niets waard. Syrië blijft een levensgevaarlijk land voor wie het wantrouwen van het regime Assad heeft gewekt en daar is niet veel voor nodig.
Natuurlijk, u en ik weten dat Baudet in zijn eigen werkelijkheid leeft. Zijn uitspraken hebben zelden wat met de echte wereld te maken. Verbijsterend is echter dat een meerderheid van onze volksvertegenwoordigers zich naar de Tweede Kamer laat roepen als meneer op grond van zijn zinsbegoochelingen een debat wenst te voeren over het zo veilige Syrië waar de vluchtelingen wel naartoe teruggestuurd kunnen worden om in vrede aan de wederopbouw te beginnen.
Syrië is niet veilig. Het wordt niet veilig zolang Assad en de Baath partij nog aan de macht zijn. Daar hoef je nu geen debat over te voeren. Misschien wel over hoe we de daders naar het Strafhof in Den Haag krijgen maar niet over die veiligheid.
Aan de andere kant: misschien is er bij Baudet helemaal geen sprake van zinsbegoocheling: de admiraal van de renaissancevloot is er al vaker op betrapt dat hij Assad wel ziet zitten. En wat betekende het Arabische woord Baath ook al weer? Juist, wedergeboorte, renaissance. Hij vindt Syrië écht een land waar de overheid voor rust en orde zorgt. Het past binnen zijn concept van vrijheid en volksregering.
Nu zijn de Syrische vluchtelingen aan de beurt, straks u en ik.
Lees hier de meest recente berichtgeving van Amnesty International over mensenrechtenschendingen in Syrië. Lees ook dit prachtige stukje over Michel Aflaq, zijn graf en tafeltennis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Wilco4
Wilco420 apr. 2019 - 14:38

Tja, wat is het alternatief voor deze regering? En wat maakt t uit dat de Russen geholpen hebben, die zijn tenminste uitgenodigd..

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 apr. 2019 - 8:43

Wat doet dat er toe in verband met het al dan niet uitleveren van vluchtelingen?

Sadri Salah
Sadri Salah20 apr. 2019 - 12:32

Dat Assad en de Baath-partij geen democratische rolmodel zijn wordt niet ontkend maar de zaken veel genuanceerder dan ze "terreuregime" te noemen om zo de lezers van deze gebazel te misleiden. Van der Horst "vergeet" ook even dat het merendeel van de Syrische bevolking en ook vluchtelingen in gebieden leven die onder Syrische overheid valt, dat het Syrische leger voor het grootste deel uit soenieten bestaat, dat vrouwen, minderheden, niet-moslims et cetera in relatieve rust onder elkaar leefden. Vergeet je erbij te vermelden dat het door de Amerikanen,Fransen, Engelsen, Qatari, Turken en Saoedi getrainde, bewapende, gefaciliteerde jihadisten het land wilde bezetten en onder sharia-staat wilde brengen maar een islamofiel als van der Horst wijst liever naar Assad om de misdaden van de NAVO en de GCC te verdoezelen, die wie hoort nu voor het tribunaal te staan? De Amerikanen die illegaal een land zijn binnengegaan om de Koerden te misbruiken om het land te verdelen, dat gespeelde betrokkenheid met Syrische burgers en Koerden door lui als van der Horst is tenenkrommend.. Hans van der Horst leeft zoals veel westerse sociaal-democraten in een fantasiewereld, islamofielen die denken moslims altijd maar slachtoffers zijn zonder erbij stil te staan dat het de door Erdogan, Thani, Salman gesteunde jihadisten zijn die de wapens hebben opgepakt en het westen speelde daar samen een sinistere rol in. Saddam heeft trouwens Koerden en Iraniers vergast met de hulp van het westen die deze figuur hebben gesteund.

6 Reacties
koffieleut2
koffieleut220 apr. 2019 - 15:00

Erg goed neergezet.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 apr. 2019 - 17:01

Top goed stuk geachte Sadri Salah 20 april 2019 at 14:32.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2019 - 19:56

Dit is het kritiekloos nalullen van wat de spindoctors van de bloedhond, de beul en de moordenaar Assad beweren. Kijk ook naar de haat jegens de Koerden die eruit spreekt. Weten jullie zeker, Koffieleut en hansdetorenkraai, dat jullie dat ook zo geweldig verwoord vinden. Hoe dan ook: Het is volkomen irrelevant voor de vraagstelling: kun je vluchtelingen uitleveren aan een wreed en misdadig regime als dat van Assad. Een fatsoenlijk land doet dat naar mijn mening niet. Dat is een kwestie van hoofd-en bijzaken goed van elkaar onderscheiden en een klein beetje denkvermogen. Je kunt mensen uitleveren aan jihadisten of aan een soort nazis. Meer smaken zijn er niet in Syrië en volgens mij horen wij dat niet te doen. Wie denkt dat Assad een lieverd is, leze de rapporten van Amnesty en Human Rights Watch.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2019 - 21:56

Het blijft een terreurregime, dat van Assad. Kijk er de rapporten van Human Rights Watch en Amnesty op na. Hoe verklaarbaar het volgens jou ook is dat deze boef en moordenaar zich weet te handhaven. Daar lever je geen vluchtelingen aan uit als je een klein beetje fatsoen in je donder hebt.

Auslander
Auslander20 apr. 2019 - 22:06

@ Sadri Salah Juiste analyse over Syrië en Syriërs. Toch een kanttekening over het beschuldigen van Hvd Horst als “islamofiel”. Ik lees altijd zijn stukken. Tot nu toe heb ik in zijn stukken niks tegen gekomen om zo’n beschuldiging te rechtvaardigen. Ik heb wel veel (betreft vooral zwart piet) van hem gelezen die grenst aan xenofobie en wijst aan zijn witte politieke mentaliteit. Ik ken niemand in witte politiek die tegelijk ook "islamofiel" is.

Sonic2
Sonic221 apr. 2019 - 10:38

@ Sadri Salah Nationalisten vergeten vaak dat moslims ook slachtoffer zijn van IS. Dus niet moslims zijn daders. Moslims zijn ook slachtoffers. En dat vermeldt u niet en daarom valt er met u geen discussie te voeren. Met nationalisten ook niet. Ik zeg niet dat moslims alleen slachtoffer zijn. Ze zijn ook dader, maar zet het eens een keer neutraal neer. Voor de rest gewoon een goed betoog van Han. Stop eens met die Baudet te verdedigen. De haat tegen links is zo groot dat opeens Baudet( een racistische narcist met nare complot gedachten) een geaccepteerd figuur is. Stop eens met racisme en complot denken acceptabel te maken.

henk-alexander
henk-alexander19 apr. 2019 - 22:58

Het Midden Oosten is een regio die rijk is aan verschillende volkeren en culturen, maar ook een regio die van geostrategisch belang is vanwege grondstoffen die weer hebzuchtige wereldmachten aantrekken. De regio is altijd al een strijdtoneel geweest. Vooral sinds de afwikkeling van het dekolonisatieproces is ze gezegend met grenzen die de laatste kolonisators dwars door volkeren en culturen hebben getrokken. Hierdoor zijn instabiele staten gevormd waarvoor het predicaat rechtsstatelijk niet van toepssing is. Begrijpelijk dat deze staten op een repressieve bij elkaar gehouden moesten worden (en dat nog steeds doen). Teneinde een totale desintegratie van deze staten te voorkomen houdt de internationale gemeenschap vast aan het principe van ‘territoriale integriteit’ wat neerkomt dat er niet getoornd mag worden aan de staatsgrenzen van een soevereine staat. Een principe dat in de praktijk niet helemaal overeenkomt met het principe van ‘zelfbeschikkingsrecht van volkeren’, dat overigens ook door de wereldgemeenschap wordt erkend. We kunnen Assad wel een dictator blijven noemen, maar we kunnen ons ook afvragen of iemand anders die het in Syrië voor het zeggen krijgt met minder repressie de boel bij elkaar zal houden. De verwachting is dat het voorlopig niet zal gebeuren gelet op de weeffout waarin de regio verstrikt is - zoals we (nog) kunnen zien met Afghanistan, Irak, Libië, Jemen, Soedan. Wat mij betreft mogen de Syriërs permanent in Nederland blijven, vooral zij die in Syrië goed zijn opgeleid – dat komt de Nederlands economie ten goede.

4 Reacties
M7
M720 apr. 2019 - 11:48

" Vooral sinds de afwikkeling van het dekolonisatieproces is ze gezegend met grenzen die de laatste kolonisators dwars door volkeren en culturen hebben getrokken. " Misschein even de geschiedenisboeken er op na slaan. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk , min of meer samenvallend met einde WW I , zijn de gebieden inderdaad een beetje " recht" getrokken langs invloedssferen. Maar dat heeft de kolonisator ( Turkije ) niet gedaan : dat hebben de mandaatslanden ( Frankrijk, Engeland, Rusland ed ) destijds gedaan .

henk-alexander
henk-alexander20 apr. 2019 - 18:29

Geschiedenisboeken leren dat Frankrijk en Engeland nog lang na WO2 koloniale mogendheden zijn geweest.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2019 - 19:57

Het gaat er niet om of er al dan niet een alternatief voor Assad is. Het gaat om de aard van zijn regime. Die aard is misdadig.

henk-alexander
henk-alexander21 apr. 2019 - 11:33

'Het gaat om de aard van zijn regime. Die aard is misdadig.' (HanvanderHorst) Met alle respect vraag ik me dan af waarom de pogingen om tot een regime change te komen gestaakt zijn. Waarom grijpen de westerse democratieën met steun van een paar Arabische monarchen niet alsnog in? Dan niet zo halfslachtig met onbetrouwbare proxies. Maar dan zelf om voor eens en altijd af te rekenen met dit regime van Assad en zijn aanhang. Waarna we gelijk militair kunnen doorpakken om Rusland, Iran, Turkije en ook China tot de orde roepen. De wereld zal dan een stuk vrediger worden.

Auslander
Auslander19 apr. 2019 - 22:06

We kennen alle grote of effectieve ideologieën en politieke stromingen van Midden-Oosten. Ze zijn eigen voor deze regio. De Baath stroming betekende in zijn tijd ook degelijk een wedergeboorte van Arabische volkeren. Hvd Horst bekritiseert deze stroming, maar wat vindt hij dan geschikt voor een Arabische (nationalistisch) bewustzijn? Het tot fascisme te evolueren westerse nationalisme? Het westerse liberalisme die neoliberalisme zijn hoogste ontwikkelingsfase is? Of Het westerse sociaaldemocratie die het afgedaan heeft in altaar van imperialisme? Deze kritiek in zoals de populistische kritiek op EU zonder enige oplossing voor problemen. De opvang van Syrische vluchtelingen binnen de EU diende de strategische veiligheid aan de grenzen van Europa. Dat zal ook lang zo blijven. Malloten als Baudet kunnen daarin geen verandering inbrengen.

Auslander
Auslander19 apr. 2019 - 20:12

De enigen die de mogelijke uitgewezen Syrische vluchtelingen officieel kunnen opvangen zijn jihadisten die door Nederland gesteund worden!

poeslief
poeslief19 apr. 2019 - 18:35

Het door AH gesponsorde Internationaal Strafhof: 'We blijven op de kleintjes letten'. Hier in NL is ook een monopolie op de macht. De bureaucratie. Saddam, de familie Al Assad en ook een Khadaffi zijn repressieve machthebbers met een verre van schoon geweten. Ik vraag me wel af hoeveel % van de bevolking in Irak, Syrie en Libie terug zouden willen keren naar de tijden van weleer. Hun inmiddels volledig door oorlog en Arabische lente verwoeste landen waar het westen democratie kwam brengen, zwaargewapend uiteraard, zullen nog generaties lang in puin liggen en de bevolkingen zwaar getraumatiseerd. Mede dankzij onze westerse betweterigheid @Han. Ik ga er van uit dat de gemiddelde niet-westerling allereerst de VS-baasjes en partners-in-crime voor een tribunaal gesleept wil zien. Daarna die andere schoften.

1 Reactie
poeslief
poeslief19 apr. 2019 - 18:40

Baudet retteketet. Over voetbal hooligans zegt men dat er geen aandacht aan geschonken moet worden dus geef die FvD gast niet zo vaak de aandacht waar hij om vraagt.

DenFlexwerker
DenFlexwerker19 apr. 2019 - 18:20

"Er is maar een plek waar Assad junior en zijn medewerkers thuis horen. Dat is voor het hekje bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Begin maart zijn daar de voorbereidingen tot een proces wegens oorlogsmisdaden begonnen". Ja en daar is de ellende mee begonnen. Assad is inderdaad een schurk maar wat dan nog? Toen Bush jr, Saddam verdreef, bleek de man iets niet bedacht te hebben: hoe verder? Iets waar Machiavelli het al over had, eeuwen geleden. Gevolg: het land fragmenteerde balanceerde op het randje van een totale burgeroorlog. Bush zijn tegenstanders hebben hem, terecht, dit ingewreven. Maar toen leek Assad te wankelen. Juist de mensen die Bush dat eerder inwreven, hielpen stiekem mee met vliegverboden en steun aan de oppositie. Het gevolg: een burgeroorlog en IS. Nu ben ik absoluut geen fan van Assad, maar als ik moet kiezen tussen Assad, IS en burgeroorlog: doe Assad maar. Want er zijn geen stabiele democratische lieverkoekjes. De bevolking van Syrië heeft moeten lijden dankzij de bijna val van Assad. Assad hoort daarom weer in het zadel want er zijn, nogmaals, geen democratische liever koekjes. Maar na jaren burgeroorlog en IS-verschrikking, zullen de mensen die vonden dat Assad weg moest, daar geen verantwoording voor nemen. Want in de onschuld van goede bedoelingen, zal men de handen wassen. Het was immers toch met de beste bedoelingen dat Assad weg moest?

3 Reacties
Sadri Salah
Sadri Salah20 apr. 2019 - 12:45

Goed geschreven zo is het, utopisten als Hans van der Horst.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2019 - 19:59

Nou dat weten we dan. En we weten ook hoe de renaissance eruit zal zien die je voor Nederland in petto hebt.Net als die van Assad. Sadri Salah zal je zeker helpen bij de jacht op andersdenkenden.

Sadri Salah
Sadri Salah21 apr. 2019 - 11:46

Goed geschreven en zo is het maar mensen als Hans van der Horst gaan daar zoals gewoonlijk straal voorbij.

bensjoel
bensjoel19 apr. 2019 - 17:48

Daarom moet de Golanhoogvlakte zeker voorlopig in handen van Israel blijven. Anders worden de tienduizenden bewoners in de handen van Assad geduwd.

José
José19 apr. 2019 - 15:56

Charlotte Alfred, die voor Refugees Deeply in Libanon woonde, schreef een tweeluik. Het lijkt erop dat het terugsturen van vluchtelingen vanuit Libanon eerder een oorlogstactiek is dan een teken van vrede: de vluchtelingen als pionnen in Assads bevolkingspolitiek. ‘De oorlog in Syrië lijkt zijn einde te naderen. Van alle kanten neemt de druk op gevluchte Syriërs toe om terug naar huis te gaan. Toch is die haast gevaarlijk. Kijk maar naar Libanon, waar de vluchteling een speelbal is geworden in een politiek een-tweetje tussen Assad en Hezbollah.’ https://decorrespondent.nl/8749/syrische-vluchtelingen-zijn-pionnen-op-het-oorlogsschaakbord-van-assad/4087479361108-b7740e94 ‘Syrië gebruikt de terugkeer van groepen vluchtelingen om de wereld ervan te overtuigen dat het weer een normaal land aan het worden is. Maar elke garantie dat teruggekeerde Syriërs er veilig zijn ontbreekt. De EU beseft dat. Toch groeit ook hier de behoefte de vluchtelingencrisis als beëindigd te verklaren.’ https://decorrespondent.nl/8820/assad-lokt-vluchtelingen-terug-naar-syrie-terwijl-ze-daar-allesbehalve-veilig-zijn/4120650127440-922931b6 Ondertussen groeit de onzekerheid bij de Syriërs in Nederland. “In Nederland ben ik veilig, dacht ik toen ik hier in 2014 aankwam, na mijn vlucht uit Syrië. Maar het beeld in de media kantelt: de oorlog is afgelopen, is de boodschap, het gevaar is voorbij. Als ik praat met andere Syrische vluchtelingen, merk ik hoe onzeker iedereen zich voelt. Mogen we wel blijven?” https://decorrespondent.nl/8964/moet-ik-terug-naar-syrie-ondanks-het-gevaar-vluchtelingen-zoals-ik-maken-zich-zorgen/2901249156960-b07d7fc4

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 apr. 2019 - 13:51

HanvanderHorst: "O. Hadden de Amerikanen dat destijds in 1942 ook moeten zeggen?" Dat is natuurlijk een heel slecht voorbeeld, want dat zeiden de Amerikanen ook in 1942. Dat veranderde pas toen de Japanners Pearl Harbor hadden aangevallen en Hitler de VS de oorlog verklaarde, -niet omgekeerd !! Een historicus zou moeten weten dat het sprookje van de edelmoedige Amerikanen die ons vol idealisme kwamen bevrijden van de Duitse overheersing van geen kanten klopt. In werkelijkheid was de Amerikaanse politiek altijd al gebaseerd op het kernachtig credo van Trump: "America first."

11 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander19 apr. 2019 - 14:52

@HM Helemaal mee eens, ik denk dat menigeen hier ook liever door de edelmoedige Russen bevrijdt zou zijn geworden, die de rest van Europa met veel idealisme kwamen bevrijden, maar vergaten wat ook al weer de opdracht was, en er dus maar bleven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 apr. 2019 - 15:53

Zowel de Russen als de Amerikanen hadden helemaal niet de intentie om Europa te bevrijden. Ze hadden het veel te druk om zich van hun vijanden te ontdoen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker19 apr. 2019 - 18:02

@HM van der Meulen: the proof of the pudding is in the eating. Waar de Amerikanen ons bevrijden, zorgden de Russen dat er marionettenregeringen kwamen. Als de volkeren te vrij werden, werden ze wederom door de Russen 'bevrijd'.

badgast
badgast19 apr. 2019 - 18:45

@HM: je bent niet helemaal waterdicht waar het jaartallen betreft. De aanval op Pearl Harbor was december 1941.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 apr. 2019 - 20:22

"the proof of the pudding is in the eating." - https://www.youtube.com/watch?v=fkaYbUcqFU8

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 apr. 2019 - 20:35

badgast - Je weet verdomde goed dat ik gelijk heb. Dat weten Norm en DenFlexwerker trouwens ook, maar ze zijn gewoon blij met het eindresultaat. Dat is ook niet zo raar in het geval van Nederlanders, maar in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is dat minder vanzelfsprekend, omdat de USA daar vaak op dezelfde manier hebben huis gehouden als de Duitsers in Nederland, niet zelden door middel van marionetten en steevast met ondersteuning van de multinationals - https://www.youtube.com/watch?v=4QbUSjnhv6M

henk-alexander
henk-alexander19 apr. 2019 - 22:42

Er wordt weer vanouds afgegeven op de Russen. Maar er wordt voor het gemak vergeten dat, als het Rode Leger was gestopt nadat het de Wehrmacht uit de Sovjet Unie verdreven had en er een wapenstilstand was gesloten, driekwart van de Duitse divisies vrijgekomen was waarmee de westelijke geallieerden hadden moeten afrekenen. Daarnaast hoefden de Russen dan ook geen bufferstaten te bezetten om een invasie vanuit het Westen tegen te houden - waar ze in het verleden te maken hebben gehad (afslaan van de Duitse Orde, Pools/Litouwse Rzeczpospolita, Napoleon en Nazi's). Dat ze het uiteindelijk toch gedaan hebben is een fout gezien de kosten (mensen en financiën) die het allemaal met zich meegebracht heeft.

Keilstra
Keilstra20 apr. 2019 - 8:42

@HM Heb jij wel eens met Oosteuropeanen gesproken over het leven onder de Russen na de tweede wereldoorlog ? Zij wilden eigenlijk heel iets anders dan het communisme met een muur eromheen. Zij prefereerden de Amerikaanse bevrijding boven de Russische. De muur is niet bedacht door Trump maar door Chroestjov, wellicht geïnspireerd door de Chinese muur. Het cruciale punt bij beoordeling van de Russische en Amerikaanse bevrijdingen is het doel van de Berlijnse Muur : het binnenhouden van mensen die weg wilden. Zou de Russische bevrijding te prefereren zijn geweest boven de Amerikaanse, dan zou de muur in Berlijn de westerse migranten hebben tegengehouden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 apr. 2019 - 11:24

@HM van der Meulen “Ze hadden het veel te druk om zich van hun vijanden te ontdoen” Als dat ook jouw vijanden zijn is dat wel een aardige omschrijving van ‘bevrijding’. Verder lijkt mij het nationale belang een redelijk uitgangspunt voor je buitenlandse politiek. Want voorspelbaar. Beter dan het nationale sentiment. Dat leert ons de geschiedenis niet waar?

badgast
badgast21 apr. 2019 - 7:01

@HM. Natuurlijk. Volg methode Trump. Verklaar onhandige feiten tot fake news. Jij hebt immers gelijk, ongeacht de feiten.

Buitenstaander
Buitenstaander22 apr. 2019 - 9:57

@henk-alexander Nou H-A, ik geef niet af op de Russen hoor, ik heb groot gevoel voor wat WO2 aan enorme ellende bracht en hoeveel miljoenen mensen levens het ze heeft gekost. Maar probeer er toch ook een beetje objectief naar te kijken: Echte bevrijders waren het toch niet, is het wel? Dan hadden ze de Oost-EU volkeren gewoon na verloop van tijd hun landen weer teruggegeven. En die muur was toch ook veelbetekenend… En of ze het nou allemaal deden om de gealieerden te ontlasten van extra divisies, dat lijkt me wat wishful thinking.

Satya
Satya19 apr. 2019 - 13:50

Baudet is van het niveau Assad. Johannn schreef ergens heel mooi de Middellandse zee is het teken dat de Europese beschaving voorbij is. De schuld daarvan ligt bij de mensen die op baudet hebben gestemd.

3 Reacties
M7
M719 apr. 2019 - 21:47

Wat een onzinnige redenering ; impliciet schuif je dus baudet en de mensen die op hem gestemd hebben ( dat kon eerst sinds de 2e kamerverkiezingen van 2017 ) in de schoenen dat " de Middellandse zee is het teken dat de Europese beschaving voorbij is. " Daar heb je vast een goede en gedegen onderbouwing voor, of leeg je alleen je onderbuik?

Satya
Satya20 apr. 2019 - 12:23

M Kun je verdorie lezen? Er staat toch dat de schuld ligt bij de mensen die op hem gestemd hebben. Die jankten ook al tijden voor de opkomst van baudet. Ook jij bent verantwoordelijk voor de doden daar, jij jammer ook constant over migratie. Dat de beschaving voorbij is blijkt uit het feit dat mensen als jij zonder zich iets van feiten aantrekken mensen de dood gunnen, jouw onderbuik regeert.

M7
M720 apr. 2019 - 17:12

@ Satya : " Dat de beschaving voorbij is blijkt uit het feit dat mensen als jij zonder zich iets van feiten aantrekken mensen de dood gunnen, jouw onderbuik regeert." Waar heb ik gezegd / geschreven dat ik mensen de dood gun in de Middellandse Zee ? Wel graag een beetje fatsoenlijk debatteren en mij niet dingen in de mond leggen die ik niet gezegd/ geschreven heb en waar ik volstrekt anders in sta dan wat jij nu suggereert.

Peter van Veen2
Peter van Veen219 apr. 2019 - 13:43

Het is natuurlijk makkelijk roepen: "dat niet", maar dan zul je ook moeten nadenken over "wat dan". Er zijn hier 60.000 Syrische vluchtelingen die, na het verkrijgen van de verblijfsvergunning, een beroep kunnen doen op de vereenvoudigde gezinshereniging. Hiervoor geldt onder andere geen onderhoudsvereiste en geen inburgeringsplicht. Deze mensen zullen dus voor langere tijd drukken op o.a.de sociale zekerheid en de sociale woningbouw. Immers op dit moment heeft amper 10% betaald werk. De kosten hiervan zullen linksom of rechtsom gedekt moeten worden waarbij een hoger begrotingstekort en op laten lopen van de staatsschuld alvast niet tot de mogelijkheden behoren, want EU.

2 Reacties
pH_7
pH_719 apr. 2019 - 20:20

Een beroep down op gezinshereniging? Zijn die gezinnen niet helemaal geworteld aan waar ze nu zitten? Zijn die gezinnen niet helemaal ontworteld van de mannen (vaders?) die hier zitten? Waarom vlucht een man en laat vrouw/kinderen (5 jaar lang!) achter?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 apr. 2019 - 7:39

Hoe mensenrechten weer worden teruggebracht tot geld.... Vindt u het zelf niet schandalig? Zullen we ook eens uw kostenplaatje voor de samenleving berekenen? Oh.... u bent wel rendabel? Joepie..... Ook als u straks ziek en bent en veel verzorging nodig heeft. Zullen we dan ook eens gaan praten over uw kostenplaatje en de de gevolgen voor u daarvan?

Norsemen
Norsemen19 apr. 2019 - 12:14

Baudet is een verachtelijk persoon. Dat is oud nieuws Han.

H.Witte
H.Witte19 apr. 2019 - 12:11

Er zijn tal van mensen hier die voor het oorlogsgeweld gevlucht zijn en niet voor individuele achtervolging. Die mensen moeten nu gaan bijdragen aan de wederopbouw en hoeven niet langer een beroep te doen op de solidariteit elders in de wereld. Repressie komt in tal van landen voor en zal vooral van binnenuit bestreden moeten worden. Die tegenbeweging vraagt om de kracht en de steun van ook de gevluchte mensen.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 apr. 2019 - 13:14

O. Hadden de Amerikanen dat destijds in 1942 ook moeten zeggen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2019 - 13:25

Hoe ging het met de terugkeer naar voormalig Joegoslavie? www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/terugkeer-onder-vluchtelingen-ex-joegoslavie-niet-populair~bf59caad/ Naar ik veronderstel zullen mensen uit de kampen in de buurlanden wel teruggaan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 apr. 2019 - 13:36

"Repressie komt in tal van landen voor en zal vooral van binnenuit bestreden moeten worden. Die tegenbeweging vraagt om de kracht en de steun van ook de gevluchte mensen. " Hoe stel je je dat in de praktijk voor? Lever je ze daarmee dan niet uit aan een meedogenloos regime?

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2019 - 13:37

Er zijn nog zo'n 18 miljoen Syriers in Syrie die het ook niet geweldig hebben, maar terugkeer uit Europa naar de achtergebleven familie kan riskant zijn. Hoe dit moet worden opgelost zou ik niet weten.

Satya
Satya19 apr. 2019 - 13:46

De joden kregen destijds ook geen asiel in Nederland. Dezelfde sentimenten leven duidelijk erg sterk onder een deel van de Nederlandse bevolking. Jouw mooie wollige teksten zijn overduidelijk van het niveau van de Prins van Montenevoso. Mooie woorden zonder enige relevantie met je werkelijk karakter. Misschien verheft baudet jou ook wel naar de adelstand. Nationale solidariteit is wat jij vaak laat lezen.

H.Witte
H.Witte19 apr. 2019 - 14:11

HM vander Meulen Zo redenerend zouden we alle bevolkingen uit landen met een meedogenloos regiem moeten repatriëren.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 apr. 2019 - 15:58

Henk Witte - Repatriëren om de repressie die in tal van landen voorkomt van binnenuit te bestrijden?

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 apr. 2019 - 11:40

''Hij stelt immers voor duizenden mensen uit te leveren aan een van de wreedste tirannen ter wereld.'' Dat Assad geen lievertje is, staat buiten kijf. Maar in sommige landen lijkt een dictatuur de minst slechte optie. Kijk naar Libië, een grote puinhoop nu. Irak, sektarisch geweld. En wat is de oplossing dan, mr vd Horst? Alle Syriërs naar Europa halen? Want daar zit de kwade Assad. Laatst een artikel gelezen over de achter gebleven vrouwen(!): Deze smeekte Europa om de mannen terug te sturen om het land op te bouwen.

5 Reacties
Satya
Satya19 apr. 2019 - 13:22

'Kijk naar Libië, een grote puinhoop nu. Irak, sektarisch geweld. En wat is de oplossing dan, mr vd Horst? Alle Syriërs naar Europa halen? Want daar zit de kwade Assad.' Libië, was er weggebleven, niet gebeurd. Iraq men moest ingrijpen, kijk wat het gebracht heeft een terreur organisatie die internationaal heel wat landen ellende heeft gebracht. Natuurlijk schept ingrijpen volgens bidet geen verdere verantwoordelijkheid. Het zijn iedere keer conservatieven die anderen in ellende willen storten.

korheiden2
korheiden219 apr. 2019 - 15:48

President Aoun van Libanon vindt ook dat Syrische vluchtelingen wel terug kunnen. Uit Jordanië vertrokken ook veel Syriërs weer naar huis. 89% van hen heeft aangegeven terug te willen als de oorlog voorbij is. President Assad was, ver voordat de oorlog in Syrië begon, al dezelfde dictator. Als het westen alle inwoners van een dictatuur moet opvangen komen we echt in de problemen. Ik ben met @Satya eens dat het westen nooit naar Lybië had moeten gaan en ook niet naar Irak of Afghanistan. Wie vlucht voor oorlogsgeweld moet hier welkom zijn, maar die opvang moet gericht zijn op terugkeer.

Satya
Satya19 apr. 2019 - 19:13

korheiden Met die terug keer ben ik het eens maar dan moet de plek wel beter zijn dan voorheen en dat is in al die regio's niet zo. Ik ben persoonlijk niet voor ingrijpen en als je de moraal hanteert die je voor jezelf wilt zal er denk ik een betere wereld tevoorschijn komen. Dat is ook mijn voornaamste klacht wat betreft het zakendoen met corrupte regimes. Dat houdt deze regimes in stand en dat brengt verantwoordelijkheid. Ik denk dat veel regios niet aan de Europese democratie toe zijn, ik denk dat het goede voorbeeld geven en dictators niet helpen door zaken met ze te doen de weg naar democratie voor deze regio's bespoedigd. Een hele vriendelijke groet kor. Ik ben soms misschien wat kortaf of bot maar jij lijkt me een man die ik graag aan mijn zijde heb.

Satya
Satya19 apr. 2019 - 20:30

Kor Dst aan mijn zijde kun je iets anders opvatten dan ik bedoel maar ik vind je een redelijke middenweg uitdragen. Ik heb sterke meningen maar ben democraat. Je staat volgens mij wel voor fatsoen. Wees niet bang ik dwing je niet tot een huwelijk. ????

korheiden2
korheiden220 apr. 2019 - 8:20

@Satya : Bedankt voor je vriendelijke woorden. Ik probeer inderdaad altijd een redelijk standpunt uit te dragen. Ik lees je reacties altijd met interesse. Je hebt het vaak over de uitbuiting van Afrika en daar heb je volkomen gelijk in. Volgens mij ben je een stuk jonger dan ik. Dus tot een huwelijk dwingen dat zal inderdaad niet gebeuren....