Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baudet ruïneert politieke landschap, haalt meeste stemmen

  •  
21-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
9562639480_810c8eff0d_o

© cc-foto: Fernando García Redondo https://flic.kr/p/fz22yu

Na telling van bijna alle stemmen is donderdagochtend vroeg duidelijk geworden dat het Forum voor Democratie de grote winnaar is van de Provinciale Staten-verkiezingen. De partij behaalde meer stemmen dan de VVD die als tweede eindigde. Volgens prognoses is de uitslag van Baudet goed voor 12 zetels in de Eerste Kamer.
Thierry Baudet wachtte woensdag lang met het geven van een overwinningsspeech, tot het moment dat GroenLinks-leider Jesse Klaver, de andere winnaar van de verkiezing, live op tv sprak. De NOS koos er daarop voor de speech van Klaver af te breken en over te schakelen naar Baudet die van papier een lange speech voorlas waarin hij een cultureel-politiek beeld schetste en onder meer de mammoetjacht door de prehistorische mens noemde maar amper inging op voor de dagelijkse politiek relevante vragen. Hij legde de nadruk op de ‘boreale wereld’, een idee dat appelleert aan het beeld van een samenleving van witte volkeren op het noordelijk halfrond en dat afkomstig is uit het fascistisch gedachtegoed, zo achterhaalde De Correspondent enige tijd terug.
In antwoord op vragen van een NOS-verslaggever gaf Baudet geen duidelijkheid over hoe zijn partij zich gaat opstellen tegenover de coalitie. Baudet kan het kabinet in z’n eentje aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen maar het is de vraag of hij die positie weet te benutten.
Analytici vergelijken de overwinning van het FvD met de plotselinge opkomst van de LPF in 2002. Baudet spreekt deels een ander publiek aan dan  Wilders. De PVV leed bij de verkiezingen een niet eerder vertoonde nederlaag en werd bijna gehalveerd. In de Eerste Kamer gaat de PVV volgens de voorlopige uitslag van 9 naar 5 zetels.
De opkomst lag fors hoger dan in 2015. Uit een enquete van IPSOS bleek dat kiezers zich niet volgens eigen zeggen niet hebben laten leiden door de moordaanslag in Utrecht op maandag. Slechts 11 procent van de kiezers stelt dat die gebeurtenis van invloed is geweest op de politieke keuze.
GroenLinks meer dan verdubbelt het aantal zetels in de Eerste Kamer van 4 naar 9. GroenLinks kan het kabinet daarmee aan een meerderheid te helpen maar is daarbij, anders dan door de partij gehoopt, niet de enige optie. De PvdA wist 7 zetels te bemachtigen, een zetel verlies, en is ook in staat zo’n noodzakelijke meerderheid te leveren. Dat opent voor beide partijen mogelijkheden om wensen te vervullen maar de twee linkse partijen zijn daarmee ook enigszins elkaar concurrenten.
GroenLinks haalde een enorme zege in de hoofdstad waar de partij bijna een kwart van de kiezers trok. FvD triomfeerde in Rotterdam als grootste met 17 procent van de stemmen. De partij was daar al eerder een strategisch verbond aangegaan met Leefbaar Rotterdam.
Grote verliezer op links is de SP. De partij werd in de uitslag meer dan gehalveerd en gaat in de Eerste Kamer van 9 naar 4 zetels. De Partij voor de Dieren groeit met 50 procent in de senaat, van 2 naar 3 zetels. D66 verloor vier zetels en komt uit op 6. De VVD verliest een zetel en komt net als FvD uit op 12 zetels. De coalitie heeft daarmee nog maar 31 zetels in de Senaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (338)

Sonic2
Sonic222 mrt. 2019 - 10:33

Dat is het opmerkelijk aan de uitslag van Woensdag. Er heeft zich een ongekende revolte afgespeeld aan de rechterflank. Overigens ook ten koste van de PVV. Dat mag er best eens bij worden vermeld. Maar de coalitie heeft zich gewoon staande gehouden. De VVD gaat heeft 12 dikke zetels. Als CDA en D66 statenleden gewoon VVD stemmen dan worden het er 13. Geen verlies dus. CDA stond op 7 zetels in de peilingen. Dat werden er 9. Een verlies van 25%. Niet te vergelijken met de verliezen van de PvdA de vorige keer. CU won zelfs. D66 verloor wel veel, maar ook daar waren de voorspellingen 4 of 5 zetels. Het werden er 6. En het was in de exit poll 7. Ik weet niet hoe "ruim" die 6e zetel is. Of het er nog 7 kunnen worden. Dat de coalitie er 32 over houdt lijkt me niet onwaarschijnlijk. En dat na al die flaters. Het aftreden van Zijlstra. De BTW verhoging. De verhoging van de energie rekening. Totaal geen koopkracht vooruitgang. Het afschaffen van het referendum. De tweespalt in partijen als VVD/ CDA/ D66. De coalitie houdt stand. En heeft minimaal drie mogelijkheden. FvD/ GL of PvDA. En zelfs met SP en partij voor de Dieren. Of Groenlinks en PvdA. Of zelfs nog helemaal zonder PvdA/GL of FvD. Dan kunnen ze met 50 Plus/Partij voor de Dieren en SGP proberen. Ze kunnen partijen tegen elkaar uitspelen. En dat na peilingen die 25 of 28 zetels aan gaven. Ik denk dat ze binnen de coalitie niet ontevreden zijn. Er staat wel bijzonder grote druk op de rechterflank. Geen enkele ruimte voor fouten maken. Want dan gaat FvD inderdaad door het dak. Maar als ze nu eens gewoon doen wat ze moeten doen dan is er zelfs een vrij normale midden variant mogelijk. Dus VVD/ CDA/ D66/CU en PvdA. Een puinhoop zou ik het niet willen noemen dus. De positie van de coalitie is verstevigd.

Poezenmens
Poezenmens22 mrt. 2019 - 9:07

Dit is wat Baudet bedoelt met zijn boreale wereld: ik wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is: https://youtu.be/KsKSZ5XpQi0 Zo racistisch als de pest, niks meer en niks minder.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 10:47

Juist. De vraag die al die o zo hoogopgeleide FvD-stemmers zich moeten stellen is deze: als Europa dominant blank moet zijn, welke niet-blanke groepen worden dan veroordeeld tot een niet-dominante (oftewel: ondergeschikte) rol? Hoe moet die ondergeschiktheid er uitzien? Is niet-blankheid op zichzelf al grond om uit te worden gesloten van de dominante cultuur?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*24 mrt. 2019 - 9:57

+ 1, geachte mevrouw Merel!???? Hear, hear!!!✌????

Heinz2
Heinz222 mrt. 2019 - 9:02

Heel amusant en voor links contraproductief hoe er op de verkiezingsuitslag gereageerd wordt : "Nu moeten we als (linkse en zogenaamd "verstandige") partijen NOG harder gaan schreeuwen dat Baudet een fascist/racist/seksist is! Dan krijgen we bij de volgende verkiezingen vast wel meer stemmen!

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 9:35

Verzwijg de lelijke waarheid, anders krijg je een hoop ellende? Dat werkt op de basisschool misschien nog wel, maar niet in de wereld van volwassenen, of zogenaamd volwassenen, om aan Baudet en de zijnen te refereren.

Poezenmens
Poezenmens22 mrt. 2019 - 10:26

@ Heinz Er hoeft niet geschreeuwd te worden dat Baudet een fascist/racist/seksist is. Lees dit stuk eens rustig door en misschien dat u iets meer nadenkt over wat betreft de gedachtegang van Baudet en z’n partij en er wordt niet in geschreeuwd: https://joop.bnnvara.nl/opinies/wat-staat-er-in-het-partijprogramma-van-de-forum-voor-democratie

Spanveer
Spanveer22 mrt. 2019 - 7:05

Baudet heeft heel handig ingespeeld op de weerstand die er is tegen de klimaatplannen. Zijn opvattingen over immigratie hebben hem ook veel stemmen opgeleverd. De VVD schuift op naar links anticiperend op de steun die het kabinet nodig heeft van GL en de PvdA nu de coalitie flink wat zetels in de senaat moet inleveren. CDA wil vooral besturen, D66 is druk met klimaat. Beide partijen verloren fors bij de verkiezingen. Het is twijfelachtig of Rutte III de eindstreep haalt met deze partijen.

3 Reacties
Krek
Krek22 mrt. 2019 - 7:44

Geachte Spanveer, De VVD zal gedecimeerd worden als zij niet heel snel de koers verlegt naar het bekende pragmatisme in plaats van een links dansje uit te voeren met een wanstaltig klimaatakkoord. Rutte heeft altijd gezegd dat klimaatmaatregelen internationaal geïmplementeerd moeten worden omdat er nu eenmaal geen luchtdichte koepel om Nederland zit. Dat vond, en vind, ik verstandige woorden. Dit gooien van miljarden naar een akkoord wat weinig ander nut heeft dan het behagen van een groep die het vooral nodig vindt dat er 'iets' gedaan wordt, is volslagen kolder en de VVD onwaardig. Ik heb de VVD bij de Provinciale Staten het voordeel van de twijfel gegeven, mede dankzij de tentoongestelde nuchterheid van Dijkhoff, maar als ze nu de kans niet aanpakken om uit dit achterlijke akkoord te stappen, dan ga ik mijn stem heroverwegen. Ik heb geen zin om wat feitelijk mijn pensioenvoorziening is uit te geven aan wat eigenlijk niets anders is dan het kietelen van het ego van wat linkse clubjes. Al wordt ons postzegellandje volledig groen, we zijn echt niet groot genoeg om daar wereldwijd invloed uit te oefenen. Het enige wat we doen is de mensen in Nederland op kosten jagen en ons bedrijfsleven zwaarder belasten. Het zou de VVD passen om daar meer aandacht aan te besteden, en ik hoop van harte dat Jetten of Baudet het einde van dit kabinet forceert als de VVD meent de afspraken met de huidige coalitie ook nu nog te moeten honoreren.

Spanveer
Spanveer22 mrt. 2019 - 9:39

@ Krek, Het kleine verlies voor de VVD is opvallend. Zowel CDA als D66 moesten flink inleveren. De CU kent vaste aanhangers. De partij krijgt er zelfs een zetel bij volgens de voorlopige zetelverdeling. De VVD schuift noodgedwongen op naar links omdat de coalitie steun nodigt heeft van linkse partijen om aan een zetelmeerderheid te komen in de senaat. Opvallend dat die verschuiving die al door Rutte was aangekondigd door het standpunt over de klimaatplannen 180 graden te draaien nauwelijks gevolgen heeft gehad voor de verkiezingsuitslag. Over twee jaar bij de verkiezingen voor de TK zal het er om spannen of dit zo blijft. Eerst maar eens zien of Rutte III de eindstreep haalt. Op steun van FvD hoeft hij niet te rekenen. Dat kan Baudet zich niet veroorloven zonder zijn geloofwaardigheid te verliezen. Baudet zal eerder een handje helpen om Rutte III te laten struikelen. D66 met Jetten aan het roer zal niet de aanstichter zijn van de val van het kabinet. Daar is politieke moed voor nodig waarover Jetten niet beschikt.

Krek
Krek22 mrt. 2019 - 10:50

Geachte Spanveer, Uw oordeel ten aanzien van de heer Jetten deel ik wel. Jammer genoeg, ik had hem graag sterker gezien. Wat niet is, kan nog komen! Ik vermoed dat het Dijkhoff is geweest met diens nuancering over het gevolg geven aan het klimaatakkoord wat de VVD heeft gered. Daar is destijds heel veel over geschreven, en ik denk dat die media-aandacht zowel Dijkhoff als de VVD geen windeieren heeft gelegd. De VVD speelt het handig. Rutte steekt de hand uit naar links, en Dijkhoff staat in de coulissen om naar rechts af te buigen als het op links uit de klauwen loopt. Nu, dat loopt het maar Rutte/deze coalitie kan waarschijnlijk niet meer terug. De VVD (en ook de coalitie) heeft zich aan de onderlinge afspraken gehouden en als men zo'n gentleman's agreement niet honoreert, wil bij een volgende onderhandeling niemand meer met je in zee. Ik denk dan ook dat Rutte en Dijkhoff het niet zo heel erg vinden als dit kabinet nu valt. Dan behoudt de VVD haar onderhandelingsgeloofwaardigheid, en kan zij toch - via Dijkhoff - afstand nemen van de klimaatplannen en zich naar het FVD - op dit punt - toe bewegen. Kortom, de VVD heeft alle kaarten om HET alternatief te worden voor het FVD voor iedereen die wél de zorgen van het FVD deelt maar niet (de schijn van) fascisme wil faciliteren. Nu moeten ze het nog uitspelen. Doen ze dat niet en blijven ze tegen GL aanschurken, dan vermoed ik dat ze weggevaagd gaan worden.

Gerrit338
Gerrit33822 mrt. 2019 - 6:09

Het is voor de linkerkant wel heel moeilijk te accepteren dat FvD een grote overwinning heeft behaald. Bij de PVV kon heel makkelijk het argument worden gebruikt dat het 'domme' tokkies waren, die zonder op de inhoud te letten achter de schreeuwer Wilders aan liepen. De achterban van FvD ziet er echter heel anders uit. Dat zijn vnl jonge hoogopgeleide kiezers. Een heel ander publiek. Mensen die echt nadenken over hun keuze en ook naar de inhoud kijken. Daarbij kan de linkerkant niet zomaar roepen dat het 'domme inhoudsloze' volgers zijn. Jammer genoeg wordt dat hier op Joop nog wel heel veel gedaan. Maar de volgers zijn FvD zijn hele andere volgers dan die van de PVV. Een groep waar men echt rekening mee moet houden. Neem nu mijn dochter, 20 jaar en studerend in Amsterdam aan de UvA. Samen met haar grote vriendengroep niet vies van een inhoudelijke discussie over de moderne politieke onderwerpen. Ze weet de actuele problemen en de daarbij horende standpunten van alle partijen. Altijd op GL gestemd, maar ook zij is nu overgestapt naar FvD. Haar argumenten zijn daarbij de waanzinnig dure (en wereldwijd gezien vrijwel nutteloze) klimaatmaatregelen die men wil doorvoeren en waarbij de rekening bij het armere deel van de bevolking terecht komt. En het feit dat de huidige politici meer naar Brussel luisteren, dan naar hun eigen bevolking. Politici laten zich eerst kiezen door 'het volk', maar laten ze daarna vallen als een baksteen om partijpolitieke redenen. De partij en Brussel zijn belangrijker dan de kiezers. Dat compleet de kiezers negeren wordt de traditionele partijen nu fataal. Mensen pikken het niet meer. En dan zoeken ze iets nieuws. Eerst was er Wilders, maar iedereen is er nu wel over eens, dat die weg nooit wat gaat worden. En dan komt er opeens een leuke, goedpratende man met ideeën waar ze het helemaal mee eens zijn. Mijn dochter is niet tegen het klimaat en tegen Brussel, maar vindt het gewoon te snel, te veel en te nutteloos. Lang was er geen alternatief voor de mensen die dit vinden, maar daar is nu FvD, en daar moet Nederland het mee doen. Want zo werkt democratie, de mening van de meeste mensen geldt, ook al is dat niet de mening van jezelf. De titel van dit artikel had dan eigenlijk ook moeten zijn 'De huidige politici met hun mooie woorden ruïneren het politieke landschap'. Jesse Klaver heeft deze verkiezingen als de 'klimaatverkiezingen' bestempeld, maar een partij die een heel ander klimaatregime voorstaat wordt de grote winnaar. Denk daar eens goed over na. Wellicht zijn niet alle Nederlanders zo'n grote voorstander van al die dure klimaatmaatregelen. Ja, de linkerkant kan dat zich niet voorstellen, maar misschien is het toch wel zo. En dat is een mening, en die mag je hebben in Nederland, en dat maakt je nog niet direct tot een klimaatontkenner. Nogmaals mijn dochter. Ze gaat naar de echte slager om die plastic bakjes van de AH niet te hoeven kopen, etc. Gaat met de trein naar Parijs om niet te hoeven vliegen en/of te rijden. Heel bewust bezig met afvalscheiding om voor het klimaat bezig te zijn en toch voor FvD gekozen. Hoe kan dat ??? Verklaar dit, luister naar haar en je wint de volgende verkiezingen !!!

12 Reacties
Tom8
Tom822 mrt. 2019 - 7:45

@Gerrit338 Mooie inkijk Gerrit, ook wat het Brussel verhaal betreft, want hoe kun je nu als Staat het Morele gezag uitoefenen, als je dat uitbesteed aan een vaag oncontroleerbaar instituut waar je als individu van een groep met een gedeelde identiteit geen binding en geen invloed op hebt. Die je bovendien moet delen (onderwerpen) met identiteitsgroepen, gevormd in een ander klimaat, landschap en culturele achtergrond waar moreel gezien totaal geen binding mee is. Het hierdoor niet in elkaars opgebouwde waardes laten wringt zoals overal in Europa merkbaar is teveel, en de massale stem nu voor de FVD is hier gedeeltelijk uit voortgekomen. Het is niet raar dat een Partij als D66 die zwaar leunt op Europa, voor een Europees leger wil gaan, het ongenoegen moet tenslotte wel weg geknuppeld kunnen worden.

Krek
Krek22 mrt. 2019 - 7:46

Geachte Gerrit338, Heel herkenbaar. Dit is ook wat ik in mijn omgeving zie.

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2019 - 8:05

Mee eens Gerrit, in plaats van iedereen rondom Baudet te verketteren, en weg te zetten, en wederom in de 'domme hoek' te duwen, zou het wellicht aardig zijn om eens te analiseren hoe het toch komt dat een partij uit het niets op 13 zetels komt. Het dedain van mensen ter linker zijde is bijna stuitend, en wordt steeds aggressiever, inclusief die 'docent' uit Utrecht. Immigratie en milieiu zijn de grote (splitsende) thema's. Laten we daar nou eens constructief SAMEN over praten, en niet in de trant 'ik heb gelijk en jij niet'

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 8:23

Dan koos je dochter toch wel voor een pathologische narcist met neo-fascistische waandenkbeelden, breng ik even in tegen deze lange, schijnbaar op redelijkheid gebaseerde apologie van jou. Maar men kan niet rechtpraten wat totaal krom en fout is, en Baudet's ideologie is dat. Waarom zij, en jij, het voor jezelf recht- en goedpraten om zo'n figuur politieke macht te geven, is mij een raadsel, of het moet de waan van de dag en historische blindheid zijn.

SinisterNL
SinisterNL22 mrt. 2019 - 8:33

Mooi verwoord over uw dochter, ik kon vaak niet de goede woorden vinden maar zo sta ik er ook in!

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 8:36

[ Hoe kan dat ??? Verklaar dit ] Ik doe een gok: cognitieve dissonantie? [ Want zo werkt democratie, de mening van de meeste mensen geldt, ook al is dat niet de mening van jezelf.] 13 EK-zetels is niet "de meeste mensen". Aangezien niemand in het Nederlandse stelsel ooit de absolute meerderheid zal verwerven zul je ook moeten samenwerken met andere partijen. En aangezien de standpunten van FvD haaks staan op die van het huidige kabinet ligt het voor de hand dat die 13 senatoren de komende jaren vanaf de zijlijn mogen toekijken.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*22 mrt. 2019 - 8:44

Geachte meneer Gerrit338, Goedemorgen. Met alle respect, wat denkt uw dochter over: 1. de uitspraken van Thierry Baudet in het verleden wat betreft vrouwen 2. het uitspraak van Annabel Nanninga, de goede FvD vriendin en collega van Thierry Baudet wat betreft in haar mening *dobbernegers* en volgens haarzelf, *linkse waanzin* in haar toespraak in Zeist 3. het uitspraak in het verleden van Thierry Baudet wat betreft volksverdunning 4. het feit dat Thierry Baudet blijkbaar helemaal geen respect heeft vertoond aan de drie slachtoffers en hun nabestaanden in Utrecht (om maar slechts een paar voorbeelden te geven) Het is inderdaad zeer knap dat Thierry Baudet 13 zetels heeft gehaald in de Eerste Kamer. Tegelijkertijd, 62 zetels in de Eerste Kamer zullen juist naar de andere politieke partijen gaan, ja hoor, nog altijd de grote meerderheid.???? Gisteren zei Thierry Baudet dat hij wil zelfs graag Premier van Nederland worden. Hoe kan iemand met alt-right ideeën (net zoals Donald Trump, Nigel Farage en Steve Bannon) de volgende Premier worden van Nederland, ik vraag me wel af. Ik zie juist graag de heer Jesse Klaver als de volgende Premier van Nederland, een bijzondere iemand die al die beste en meest empathische kanten van Nederland laat zien (tot nu toe). Guess what, ik wacht juist met veel geduld af om te zien hoeveel zetels Thierry Baudet zal halen in de Tweede Kamer, namelijk op 17 maart 2021. Zolang Thierry Baudet geen 76 zetels zal halen in het Parlement, kan ik als een migrant in Nederland gewoon 's nachts rustig blijven slapen zonder enge nachtmerries. Ik kwam naar Nederland gedeeltelijk omdat Nederland een ontzettend vrij land is, blijkbaar met veel tolerante/ruimdenkende mensen en ideeën. Maar nu? Met vriendelijke groeten en namaste, vanuit Amsterdam, nog altijd een van die allerbeste steden op aarde, in alle opzichten.

DeGroeneKhmer
DeGroeneKhmer22 mrt. 2019 - 9:17

Ik ben onder de indruk van je reactie en vooral de goed onderbouwde gedachtengang van je dochter, Gerrit338. Het zou de bestaande (linkse) politiek niet misstaan vooral goed naar zichzelf en het huidige politieke landschap te kijken, in plaats van de morele vinger naar de ander te wijzen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 mrt. 2019 - 12:43

'Dat zijn vnl jonge hoogopgeleide kiezers.' Dat zijn het juist niet. Het hoofdzakelijk oudere mannen met een MBO opleiding. Los daarvan is iets meer opleiding of jongere leeftijd geen garantie voor doordachte keuzes of kennis van zaken. Net zo min als een lage opleiding of een oudere leeftijd staat voor domme keuzes. Het is geen argument. Dat laat het gedrag van je dochter zien.

Gerrit338
Gerrit33822 mrt. 2019 - 22:02

@MartinvanderLinde, zou u deze stelling kunnen aantonen met een link of een ander soort van bewijs. Ik heb een uur zitten zoeken op google, maar geen enkele bevestiging van uw opmerking kunnen vinden. Om te voorkomen dat we uitgaan van verkeerde argumenten (dat zou u toch ook niet willen) zou ik het fijn vinden om te horen hoe u aan die wijsheid komt. Ik zie nl op alle bijeenkomsten van FvD op TV en Internet helemaal geen oude witte zure MBO mannen. Integendeel ik zie alleen maar leuke blije en lachende jonge mensen.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 13:01

@ Gerrit338 Jij schrijft: Ik heb een uur zitten zoeken op google, maar geen enkele bevestiging van uw opmerking kunnen vinden. Dat is niet waar dus. Jij hebt helemaal geen uur zitten zoeken op Google. Blijkbaar mogen FvD-sympathisanten liegen tegen politieke tegenstanders. Het lijken wel moslims. Er heeft tijdens de verkiezingen een onderzoek plaatsgevonden naar stemmotivatie en de stemkeuze van de kiezers tijdens voorgaande verkiezingen. Het resultaat van die onderzoeken zijn gepubliceerd op de NOS-nieuws website maar ook op de sites van de andere zenders. Je hebt dus niet gezocht.

Gerrit338
Gerrit33823 mrt. 2019 - 19:03

@DaanOuwens, heel knap dat u kunt zien dat ik niet op Google heb zitten zoeken, maar ik heb het echt gedaan. Maar ik vroeg een linkje of zo met actuele gegevens, geen oude tweede kamer gegevens, want er is sinds die tijd wel wat veranderd. Gewoon over de huidige verkiezingen.

Sternenstaub
Sternenstaub21 mrt. 2019 - 23:55

Het "intelligente, kritische, genegeerde, verontwaardigde" pleinvolk koos mythische redder en onfeilbare heiland Baudet, tot uitverkoren leider voor een eeuwenlang uitgestelde kruistocht terug in de mist der tijden, naar de magische kroonjuwelen in de oeroude Boreaalse schatkamers van raszuivere intelligentie en superieure beschaving, omdat zijn neo-romantische, neo-fascistische, pseudo-intellectuele gebral misleidend genoeg is om hen dat te doen geloven, want het pleinvolk denkt niet echt zelfstandig, kritisch na, zo merk je als je het een tijdje aanhoort, en bij zijn kruistocht naar de steeds weer achter de mist verborgen blijvende, steeds weer ongrijpbare zijnde "superieure beschaving", wordt geen zaak van werkelijke waarde gespaard, en geen kwetsbaar ding ontzien, wat meestal één en hetzelfde is. Ik treur om u, armzalig Nederland.

3 Reacties
Komtgoed
Komtgoed22 mrt. 2019 - 7:12

@Sternenstaub Ik doe er nog een beetje Wagner bij. https://www.youtube.com/watch?v=YRLRoWdyH2A

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2019 - 8:07

@Komtgoed Tuurlijk, ga vooral zo door. Hoe komt het toch die 13 zetels?

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 8:58

@Komtgoed Rheingold. Ik vind Wagner's muziek prachtig. Dankjewel. En toepasselijk, met het verschil dat Wagner's muziekale atavistische exposé hoogst origineel, hoog-intellectueel en zeer diepgaand is, terwijl aan het fascistische geplagieer van Baudet geen muze te pas komt, maar een kwaadaardige dwerg, Alberich, die de liefde afzweert voor der Ring und Macht. Wagner begreep het een en ander van mensen als Baudet.

Perezoso
Perezoso21 mrt. 2019 - 23:40

Ik heb er zo mijn twijfels bij, maar je mag toch wel hopen dat er bij de coalitie sprake is van enig historisch besef? Of zijn ze al vergeten wat samenwerking met de LPF en PVV opleverde? Een puinzooi.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 0:30

Minerva's uil zag de puinhoop in de schemering, en vloog snel de andere kant op. Daar wilde ze niks mee te maken hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2019 - 19:03

Verstandig. Als ik naar buiten ga kan ik haar horen roepen (de laatste van dit fraaie filmpje) https://www.youtube.com/watch?v=LMrB56ALfU4

Ozzy622
Ozzy62221 mrt. 2019 - 22:51

Volgens mij valt het wel mee. Opkomst was goed, meer en meer mensen stemmen Ik zie popurechts ( PVV. FvD en VVD) elkaar opvegen. Samen met CDA 46 a 47% van de stemmen. Wordt leuk bij de volgende tweede kamer verkiezingen. Ik zie wel een oplossing. Op de linkerflank fuseren. Een grote sociaal, groene, progressieve ( vooruitgang en geen conservatisme) en sociaal democratische partij is gelijk de grootste. Alle sterke punten op een rij: Groen Links met groene plannen en een frisse comunicatie via multi media, Pvda en D66 voor de jaren ervaring en vooral kundige en talentenvolle bestuurders en SP met haarvaten in de samenleving zomaar 45 zetels denk ik. En voorlopig pis ik in mijn broek van het lachen om T B. Als ik zo in mijn dorp ga lullen dan hoor ik iedereen roepen: Wat slikt die gozer, dat wil ik ook. En die hebben natuurlijk op TB gestemd. Kwam er een uit het hokje lopen en die zei tegen haar vriendin: Jo er stonden allemaal namen op die lijst. Ik dacht dat je voor een partij moest kiezen..

3 Reacties
JanB2
JanB222 mrt. 2019 - 0:10

Volstrekt mee eens. Ook met je analyse van Baudet. Het schijnt daarbij trouwens om lavendel te gaan (nooit geweten trouwens dat je daar ook kompleet maf van kunt worden).

korheiden2
korheiden222 mrt. 2019 - 8:06

@Ozzy : Ik wil u erop wijzen dat de VVD, CDA, PVV en FVD samen 39 zetels in de EK hebben, dus ca. 52%.

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 8:39

Grappig hoe makkelijk D66 bij links wordt geveegd nu links stemmen te kort komt.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 21:47

Baudet ruikt naar Ahnenerbe. En dat stinkt.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 mrt. 2019 - 0:31

Jan, die moest ik even opzoeken. Maar inderdaad, er zit al weer een onfris luchtje aan zijn woorden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mrt. 2019 - 21:23

In de fanfare van fascistoïde fantasmen figureert de onzekere phallus als fasces cum securibus.

3 Reacties
M7
M722 mrt. 2019 - 7:51

Weer een Baudetje : een zin vol met gewichtig klinkende woorden aan elkaar geflanst zonder inhoud.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 9:39

@M Juist dat van jou is een Baudetje, want je beschrijft precies zijn leegte. Ironisch.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 mrt. 2019 - 10:26

@M Tja, de taal van de boreale borreltafel vraagt om wat weerwoord. Mag toch?

Marcel Stoffel
Marcel Stoffel21 mrt. 2019 - 20:29

Veel linkse partijen missen inhoudelijke argumenten. Vaak horen we dat FvD en PVV klimaat ontkenners zijn. Complete nonsens, de nuance van de linkse partijen ontbreekt hier. Vrijwel niemand ontkent dat de mens schade toebrengt aan het klimaat, wel vinden velen dat de plannen die er nu liggen te buitensporig zijn, teveel kosten, onderbouwing misse en dat de invloed van Nederland hierop erg klein is. China stoot meer Co2 uit in een week dan NL in een jaar. Betekent het dan dat je niets moet doen ? Nee, maar als een kip zonder kop Nederland van het gas afhalen, en alle woningen ingrijpend gaan verbouwen is het andere uiterste. Dat terwijl onze oosterburen en zuiderburen juist het tegengestelde doen, omdat aardgas een relatief schone verbranding heeft. Een blik op de website van GL - Nederland moet van het gas af - Tegen fossiele brandstoffen - Tegen kernenergie - Kolen centrales sluiten - Electrisch rijden En dan in de waan leven dat we dit met wind, water en zon gaan opvangen. En alle laadpalen bij rijtjeshuizen, flats..nog maar niet te spreken over de benodigde infra struktuur. De Hemweg centrale die volgend jaar dicht gaat levert ongeveer 500MW aan energie. Mogen we die 400 windmolens die nodig zijn om dit op te wekken op de Veluwe zetten ? Oh nee, kan niet..natuur is ook een stokpaardje van GL. Als mevr. Jinek zich afvraagt waarom mensen weglopen bij de gevestigde partijen is realiteitszin misschien een goede omschrijving. Neem het debacle rond het Haga college. Onze premier heeft nota bene opgeroepen om kinderen hier niet naar toe te sturen. En dit soort situaties kunnen al lang niet meer afgedaan worden als een incident. Nog maar niet te spreken over het recente besluit binnen de EU betreffende WW uitkeringen, de declaraties die EU parlementsleden niet hoeven te verantwoorden, de geld verslindende (en klimaat) verhuizing tussen Brussel en Straatsburg. Dit is niet bedoeld als een pro PVV of FvD verhaal, maar snijdt wel een aantal zaken aan waarom veel mensen een andere richting op willen. En dat heeft niets met fascisme te maken.

9 Reacties
JanB2
JanB222 mrt. 2019 - 0:04

Dat terwijl onze oosterburen en zuiderburen juist het tegengestelde doen, omdat aardgas een relatief schone verbranding heeft. De Buren doen nog wel meer. Duitsland loopt bijvoorbeeld ook voorop op het gebied van duurzame energie. België doet het ook niet slecht op dat punt. Nederland daarentegen doet helemaal niets! Wind, water en zon kunnen in principe in de (huidige!) elektriciteitsbehoefte van Nederland voorzien. Dan moet er wel groot gedacht worden, maar juist daaraan ontbreekt het in politiek den Haag (en daarbuiten). En daar ook wringt de schoen. Want er moet feitelijk zo groot gedacht worden dat alleen de nationale overheid in aanmerking komt om leiding te geven aan de energietransitie. Die leiding zien we niet, en die komt er op deze manier ook niet. Dát is het bezwaar dat ík heb tegen het klimaatbeleid van dit kabinet en de programmapunten van GL. Het is een lege huls, een druppel op een gloeiende plaat en een schrijnend geval van morele zelfverwezenlijking, gebaseerd op een illusie en zonder verder enige inhoud.

W2
W222 mrt. 2019 - 0:55

@ Marcel Stoffel, Ik ben het helemaal met u eens maar links wil van uw argumenten helemaal niks weten! Men is nu zelfs al bezig om klimaatbeleid en facisme aan elkaar te koppelen om op deze manier het rechtse FvD op alle terreinen tegen te werken en een hak te zetten... https://joop.bnnvara.nl/opinies/witte-mensen-de-anti-racisme-demo-is-net-zo-belangrijk-als-de-klimaatmars

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen22 mrt. 2019 - 2:01

Eindelijk iemand die het snapt. Wat GL allemaal voor ogen heeft is absoluut onhaalbaar, ieder normaal denkend mens begrijpt dat. En water bij de wijn doen kunnen ze niet zonder volstrekt ongeloofwaardig te worden tegenover hun achterban. Voor het Forum geldt overigens het zelfde, het zou onverstandig zijn om nu in een coalitie te stappen. Twee extreme partijen die het enorm goed hebben gedaan bij de verkiezingen, maar de 2e kamer verkiezingen zijn voorlopig nog niet in zicht, en nu compromissen sluiten zal ongetwijfeld hun winst als sneeuw voor de zon doen verdwijnen bij de volgende verkiezingen. Laat de PvdA maar weer in het wankele bootje stappen, zoals al duidelijk werd tijdens de kamerdebatten verleden week. De kaarten zijn allang geschud.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 5:15

Die "andere richting" is via een figuur met pathologisch narcistische, neo-fascistische waan-denkbeelden, dus het heeft alles met fascisme te maken, alleen is het gros van zijn aanhangers te dom om dat in te zien, net zoals het gros van de aanhangers van de originele jaren dertig fascisten dat ook waren, maar die hadden nog het "excuus" van wir haben es nicht gewusst, maar verder waren de "andere richting op willenden" in de jaren dertig precies uit hetzelfde foute hout gesneden als die van nu. Hier, in Israël, in Hongarije, in Amerika, in Brazilië, en zo nog wat landen waar gestoorde, neo-fascistische figuren aan de macht zijn. Hun aanhangers zijn werkelijk te dom om te beseffen dat hun land er niet op vooruit zal gaan met deze gekken aan de macht.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 mrt. 2019 - 7:50

In Denemarken, evenals Nederland een vlak land, dus geen stuwmeren en zo, was windenergie in 2017 al verantwoordelijk voor 43,6 procent van de totale elektriciteitsproductie in het land. Het land hoopt in 2050 over een fossiel-vrije economie te beschikken. Hoe hebben die Denen dat nu betaald? Naast CO2 reductie is het natuurlijk ook prettig om niet afhankelijk te zijn van Russisch aardgas. Kan Thierry Baudet zijn schoolcijfers van rekenen t/m exacte vakken openbaar maken? https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26649/record-in-denemarken-aandeel-windenergie-hoger-dan-ooit

korheiden2
korheiden222 mrt. 2019 - 8:09

@JanB : 'Wind, water en zon kunnen in principe in de (huidige!) elektriciteitsbehoefte van Nederland voorzien.' Maar dat is juist het probleem. Elektriciteit is nog geen 20 procent van de totale energiebehoefte. Bovendien zul je altijd aanzienlijke back-up nodig hebben. Bij verdergaande elektrificering is er nog veel meer stroom nodig. Daarom moeten we niet hals over kop van het gas af. Maar zeg dat maar eens tegen de Groene Khmer.

JanB2
JanB222 mrt. 2019 - 10:49

@ korheiden Je hebt volkomen gelijk. Zeker als er ook nog elektrisch gereden moet gaan worden moet er heel wat (extra) gebeuren. Ook dat kan duurzaam, in ieder geval gedeeltelijk. Mijn punt is ook niet dat we helemaal van het gas en de olie af moeten maar dat er veel meer gedaan kan en moet worden op het gebied van duurzame energie dan nu het geval is. Maar ik zie dus niet in dat men daar in zal slagen met de manier waarop de zaken nu worden aangepakt. Van een echte aanpak is eigenlijk ook geen sprake in mijn ogen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 mrt. 2019 - 13:08

Kor, maar we gaan niet hals over kop van het gas. Ik snap niet waar dat vandaan komt. Er is alleen urgentie om naar alternatieven te zoeken. We hebben 30 jaar om dat alternatief te vinden, uit te proberen en uit te rollen. Bovendien zal het zoeken naar alternatieven een opsteker zijn voor onze kennis. Ik zag een berekening dat de vergroening in sommige sectoren zoals de autobranche banen zal kosten maar daar staan vele tienduizenden nieuwe banen in andere sectoren tegenover. Op termijn. De reden dat veel mensen nu in paniek of hol slaan is omdat Baudet hel en verdoemenis predikt over een plan dat niet veel meer is dan een eerste verkenning. Het enige wat we tot nu toe weten is wat de kosten voor de overheid (en dus via belastingheffing voor ons) zijn de eerste fase tussen nu en tien jaar. Die kosten zijn bijzonder laag. Nu we dat weten komt de volgende fase, een gedetailleerde berekening van de kosten voor de burger. Daarvoor moet je alles weten over wat voor soorten huizen Nederland heeft, hoeveel er nieuw gebouwd kan worden etc etc. De paniek slaat echt nergens op. Dat mensen op hol slaan komt omdat ze niet begrijpen hoe zoiets werkt. Wat ik vanuit kringen als GL of zelfs van Samson begrijp is dat het helemaal niet zon vaart zal lopen. We worden gek gemaakt door onheilsprofeten. Baudet is zo iemand die je in Manhattan op iedere straathoek ziet staan.

MaarJa
MaarJa25 mrt. 2019 - 12:41

Inderdaad dat heeft niets met fascisme te maken. Mensen willen gewoon een andere meer pragmatische en hopelijk betaalbaar verhaal.

Tom8
Tom821 mrt. 2019 - 20:13

Baudet refereert aan Hegel, een filosoof die vond dat de vervreemding overwonnen kon worden door de toe te werken naar het Absolute, hierbij moest de natuur onderworpen worden. Ik heb veel meer met Schopenhauer (iemand die Hegel continue bestreed), Schopenhauer vond de mens een dier die intelligentie nodig heet om zijn instincten te bedwingen. Schopenhauer pleit er min of meer om die Wil te beteugelen en zich te onderwerpen aan de Natuur, waarbij hij gecharmeerd was door het Oosterlijke wijsheden als richtinggever. Over de Staat: "Schopenhauer waarschuwt voor een staat met ambities op het gebied van zinverlening, voor een staat met een ziel, die invloed wil uitoefenen op de ziel van zijn burgers. Schopenhauers mensbeeld kan dus heel goed samengaan met de idee van liberaliteit. Hij pleit voor de vrijheid van mening en van denken, maar ook voor een krachtige belemmering van het handelen. Want van de moraal hoeft men niet veel te verwachten. Het medelijden - voor hem de enige authentieke bron van de moraal - is een zeldzaam fenomeen. Daarom kan men er bij de staatsinrichting niet op bouwen, maar moet men uitgaan van het welbegrepen egoïsme van de afzonderlijke burgers." https://www.groene.nl/artikel/het-leven-wil-alleen-zichzelf Als je de reaguurders reacties leest, van hoog tot laag, van slim naar dom, van man tot vrouw, van wit tot blank, van jong tot oud, van moslim tot christen, van arm tot rijk, dan weet je die Schopenhauer was zo gek nog niet.

6 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 mrt. 2019 - 0:53

Dank je Tom voor het artikel. Ik heb er meteen een pdf van gedraaid om het rustig te lezen op mijn reader. Er staat onder aan die pagina nog een zeer interessant stuk van Marcel Ten Hooven.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 5:19

Een narcistische tunnelvisie geprojecteerd op allen, dat is geen filosofie. Filosofie betekent, liefde voor de wijsheid. Dit is geen wijsheid, maar geestelijke en morele armoede.

Tom8
Tom822 mrt. 2019 - 8:17

Graag gedaan Martin @Sternenstaub De winst is een logische reactie op de tekortkoming in het handhaven van het Morele gezag. Ook de wegwerpmaatschappij, dat je er als individu niet meer toe doet, doet z,n ding. We leven in al lang in een tijdperk waar het Egoïsme is getransformeerd naar Narcisme, ook logisch het Neo Liberalisme heeft daar voor gezorgd. Het Lonely Wolventijdperk van Eten of Gegeten worden. Baudet triggert op kijk ééns hoe goed wij toen Samen waren, hij grijpt terug op de achterlijke geschiedenislessen dat Columbus Amerika ontdekte, en dat het Westen iets bracht naar "on"ontwikkelde gebieden, misschien brachten ze wel iets, maar ze roofden nog veel meer. Dat laatste daar heeft hij het natuurlijk niet over, dat loopt niet lekker samen met de Borealis gedachte.

Norsemen
Norsemen22 mrt. 2019 - 9:04

Dat Baudet überhaupt een filosoof aanhaalt is al totaal misplaatst. Maar mooi dat je Schopenhauer aanhaalt, een van de laatste echt onafhankelijke denkers. En gek was hij zeker niet, onmogelijk voor z'n omgeving daarentegen wel.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 9:15

@Tom Dank voor de toelichting. Maar ik heb niets met cynische filosofen zoals Schopenhauer, of Nietzsche, die vind ik nog erger, dat valse positivistische gejubel vanuit kleinburgerlijke grootheidswaan. Beiden projecteerden hun eigen specifieke beperkingen op de gehele mensheid alsof het authentieke waarden en normen betrof, en lieten juist geen vrijheid over voor ruimgeestigheid, ware menselijkheid en onschuldige liefde. Ik beschouw hun schrijven dan ook niet als filosofie, want filosofie betekent liefde voor de wijsheid. Dan liever Hildegard von Bingen, die een diepgevoelde holistische visie uitdroeg.

Tom8
Tom822 mrt. 2019 - 11:57

@Norsemen "onmogelijk voor z’n omgeving daarentegen wel" Denk ook dat logisch is, omdat de mens niet leven kan in de omgeving van de waarheid, het ondermijnt namelijk de individuele Wil tot Macht. Doors of Perception (Wiliam Blake)

Zapata
Zapata21 mrt. 2019 - 20:08

The day after. Het is dan heel interessant om te kijken hoe de politieke realiteit zich gaat ontwikkelen. VVD en CDA maar ook CU proberen FvD al te paaien. Immers er zijn nu op rechts sociaal economische doelen te bereiken. Zelfs wordt er door het CDA al op gezinspeeld om het klimaat akkoord te laten sneuvelen. Kortom sociaal economisch zijn we een aap gelogeerd en het gaat er op lijken dat GL met lege handen komt te staan. Alhoewel ze zichzelf al in de gedogersrol zagen. Chapeau voor de PvdA die daar in ieder geval niet aan mee werkt. What to do links? De aankomende twee jaar weer elkaar de tent uitvechten, of... wakker worden en zien waar het echte gevaar ligt. Met 30 zetels GL bereik je ook nog niets namelijk.

Cor Nelissen
Cor Nelissen21 mrt. 2019 - 19:48

FvD wint dus nog dikker dan men dacht. De lacherigheid onder sommige verliezers over de Uil van Minerva dat Baudet er met de oude klassieken zou paraderen bewijst niet meer dan hun eigen onkunde. Het komt een citaat van de grote filosoof Hegel die begin 19e eeuw daarmee een allegorisch betoog hield over dat de nodige wijsheid vaak pas postvat als dat wat men zou moeten willen behouden vrijwel tot geschiedenis is geworden. Het is daarmee zeer passend in de overtuigingen bij FvD en veel van haar vaak ook hoger opgeleide aanhang over het nakende avondrood van de liberaal westerse samenlevingen. De recente populariteit van De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler past daar ook in. Het betogen dat er "achterhaald" zou dat door zijn aanhalen van boreale cultuur-historische schatten en prestaties, en het idealiseren ervan dat dat automatisch een blijk zou zijn van fascistisch of nazistisch gedachtegoed is weinig meer dan het inmiddels zo botte wapen van de Godwin die op de Forum-aanhang, maar ook heel veel anderen, geen indruk meer maakt en een omgekeerd effect heeft. Na de allang zo aanhoudend klinkende "weg-met-ons"-retoriek die onder een deel van onze bevolking leeft en deze propaganda voortdurend, maar ook minder succesvol dan men zelf denkt, zaait onder niet westerse minderheden in Nederland, is er gewoon een gezonde tegenreactie die de onomstotelijke liberaal westerse verworvenheden gebaseerd op klassieke bronnen weer meer voor het voetlicht wil brengen. Dat fascisten, nazi's, maar niet te vergeten ook de revolutionaire socialisten en communisten vlak na de periode van natievorming hun propaganda en gedachtegoed begin 20e eeuw spiegelden aan dezelfde rijke en vormende klassiek westerse achtergrond vermengd met de daarmee verbonden eigen verworvenheden en vooruitstrevende natuur van de eigen bevolkingen is geen reden de bewondering en trots voor die vormende voedingsbodem en haar bronnen zelf te veronachtzamen laat staan te veroordelen. Dat nazi's, socialisten, fascisten, en communisten gebruik maakten van symboliek aangaande die klassieken maakt nog niet dat al die andere westerse politieke, religieuze, en overige levensbeschouwelijke bewegingen die zich daar ook aan spiegelden en er trots aan ontleenden ook een kwalijke leer ontwikkelden. De klassieken die het Westen, en haar bevolkingen en naties vooral verder ook door eigen toedoen, tot een voorbeeld voor de rest van de wereld hebben gemaakt, met in vergelijking met andere ideaal te verkiezen samenlevingen, verdienen een herwaardering maar ook reparatie en onderhoud die best een renaissance genoemd mag worden.

7 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mrt. 2019 - 20:38

@ Nelissen. Wat je uitbralt is niks meer dan de schrepele portee van het dispuut der pseudo-klassieke en ongerijmde orateurs van wat per saldo niet meer is dan wat platitudes in smalpopulistische saamhorigheidsbeleving: pathetisch bombasme door fossiele nationalisten van neerwaartse snit.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 21:46

Daar is ie weer, die term: boreaal. Het boreaal is niets anders dan een tijdsvlak binnen de prehistorie*. Ik sluit dus niet uit dat de heer Baudet geen flauw benul waar hij het over heeft. Zijn bronnen** uit fascistische hoek van wie Baudet de term weer heeft gegapt (Himmler, Le Pen) hadden dat trouwens ook niet. Kortom we hebben hier te doen met een pseudo-intellectuele flapdrol die maar wat interessant klinkende kreten in de mond neemt om zich op geestelijk vlak meer te laten lijken dan dat hij in werkelijkheid voorstelt. Althans dat mag je hopen, want anders hebben we in de persoon van Baudet kennelijk met een volgeling van Heinrich Himmler van doen. * https://nl.wikipedia.org/wiki/Boreaal ** https://nl.wikipedia.org/wiki/Boreaal_(politieke_term)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 22:07

'Na de allang zo aanhoudend klinkende “weg-met-ons”-retoriek die onder een deel van onze bevolking leeft.... is er gewoon een gezonde tegenreactie die de onomstotelijke liberaal westerse verworvenheden gebaseerd op klassieke bronnen weer meer voor het voetlicht wil brengen.' Er bestaat geen 'weg met ons' retoriek. Dat is een idee fixe. Een kunstmatig gecreerde tegenstellingen met als enig doel om een tegenstander en een vijand te creëren en het daarmee samenhangende eigen slachtofferschap te cultiveren. Wat we zien is een maatschappij in ontwikkeling, noem het een overgang naar een nieuwe tijd, waarin we te maken hebben met een herevaluatie van ons oorspronkelijke uitgangspunt dat zijn wortels vindt in het verleden. Nu de wereld naar elkaar toegroeit is er geen plaats voor prive religies waarin witte mannen hun roemruchte verleden bezingen. Wat we in de moderne open democratieën zien is de ontmoeting met de toekomst waarin anderen dan de voormalige kolonisators hun rechten opeisen. Het is onze taak daar een goede weg in te vinden. Niet door vast te houden aan inmiddels achterhaalde klassieke uitgangspunten maar door gezamenlijk tot een leefbaar compromis te komen. De tijd van de witte westerse man is voorbij, de tijd van de eenwording is gekomen. Dat betekent niet dat wij het hoofd buigen voor anderen, net zo min als zij dat voor ons moeten doen. Het is geen verlies van eigenheid of cultuur als we anderen de ruimte geven die zij terecht claimen. We verliezen onze vrijheid niet of onze identiteit. De westerse cultuur is er altijd een geweest van vermenging, van assimilatie, daarom bestaan we nog steeds. Het is de inertie van gesloten- en beslotenheid die een cultuur of samenleving verzwakt. Kijk naar de Amerikaanse samenleving. Waarom is die zo krachtig? Omdat ze altijd openstond voor verandering. Ze gaf ieder zijn plek met instandhouding van het cultuur eigene. De overdreven aandacht voor en het krampachtig vasthouden aan zgn klassieke theorieën gaat impliciet uit van de onderliggende waarheid en rechtmatigheid van die door westerlingen bedachte visies. Voor alle duidelijkheid, ik ben absoluut geen voorstander van postmodernistische ideeën waarin alles evenveel waarde heeft. Ik ben een voorstander van een samenleving waarin verschillende culturen naast elkaar kunnen bestaan binnen een grote gemeenschap. Vergeet de natiestaat, dat station zijn we allang gepasseerd, we gaan naar een verbond van federale staten. Zoals ook eens onze graafschappen provincies werden en provincies opgingen in Nederland. Met behoud, zelfs met versterking van het cultuur eigene. Je lijkt niet te willen zien dat de aanraking met andere culturen of het opgaan in een groter verband zoals de eenwording van Europese landen in de EU het kleine en lokale juist zijn kracht geeft. Het Friese nationale bewustzijn is met de komst van de EU alleen maar toegenomen. We hebben geen Renaissance nodig. De Renaissance kwam na eeuwen vol klassieke dogmatiek, het brak de wereld open, het gaf hernieuwde energie na eeuwen vol stoffigheid en navelstaarderij. Er valt niets te repareren, er is niets kapot, de boel draait als een lier zolang we de natuurlijke beweging (het panta rhei) maar op tijd smeren. Geen mens met visie en kracht wil terug naar het verleden. Het verleden is er alleen voor de verliezers, voor de angstigen, als een totem voor bijgelovigen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 0:56

Cor Nelissen 21 maart 2019 at 20:48 [ dat Baudet er met de oude klassieken zou paraderen ] (...) [ Het komt een citaat van de grote filosoof Hegel die begin 19e eeuw daarmee een allegorisch betoog hield over dat de nodige wijsheid vaak pas postvat als dat wat men zou moeten willen behouden vrijwel tot geschiedenis is geworden. ] Klopt, Toverbal. In dit geval was het inderdaad Hegel (en dus niet Baudet) die een beetje interessant liep te doen met de klassieken. Het enige waar deze filosoof (Hegel dus) echt groot in was: het creëren van monumentale hoeveelheden ondoorgrondelijke woordenbrij. En ook al doen Thierry Baudet en de Boreale Toverbal nog zo hun best: als het gaat om het creëren van onleesbare woordsalades, zullen zij nimmer kunnen tippen aan Hegel, de absolute grootmeester van de obscurantistische (on)zinsbouw.

Cor Nelissen
Cor Nelissen22 mrt. 2019 - 9:12

@Hannes Als ik aantoon dat het door Baudet bewust gekozen citaat met bijbehorende betekenis van filosoof Hegel is en daarmee begin 19e eeuws is en dus ondanks Hegel's indirecte fundamentele gebruik van klassieken veel moderner Europees is, en dat de betekenis ook nog eens nauw aansluit op wat FvD uitdraagt t.a.v. haar zorg de rijke westerse erfenis te behouden en daarom te willen restaureren en onderhouden mag je dat best zonder enig inhoudelijk argument afdoen als "pseudo" en "gebral" maar dat overtuigt bepaald niet. @JanB Alle volken hebben een cultuur-historische achtergrond. Je ziet onder niet westerse bevolkingsgroepen, in landen van oorsprong én in de diaspora van migranten in westerse landen, dat zij die vaak bewust uitdragen in gebruiken, uiterlijk vertoon, en samenhangende sociaal-culturele opvattingen. De mate daarvan varieert van geheel niet, vaker beperkt tot oppervlakkige, tot niet zelden ook veel sterkere identificatie. Denk daarbij aan diverse groepen, ook in Nederland, met een diverse islamitische, Indische, Surinaamse, e.a. achtergrond. Niets mis mee in principe. Juist de West-Europese bevolkingen hebben met de post-moderne periode in de tweede helft van de vorige eeuw, als een gevolg van de kort daarvoor rampzalige extreem doorgeslagen identificatie met sociaal-cultuurgebonden etnische groepen (WOII), een even extreem-dogmatische afbraak van dergelijke cultuur-historische achtergronden van haar bevolkingen bewerkstelligd. In de hele wereld hebben volken, zonder uitzondering, bij gelegenheid een kwalijk gebruik gemaakt van sociaal-culturele achtergronden gekend waar "de ander" object van uitsluiting of haat werd. Maar dat laat onverlet dat die sociaal-culturele achtergrond, meestal ook verbonden met etniciteit en religie, per definitie iets slechts was. Als dat zo is geldt dat in ieder geval voor alle volken en groepen in onze multiculturele samenleving die uiterlijke symboliek, gebruiken, en meer diepgaande onderlinge collectieve identificatie onderhouden. De autochtone West-Europeaan heeft m.a.w. net zoveel recht en reden zich met een eigen cultureel-historische achtergrond, gebruiken, en onderlinge collectiviteit te identificeren als de vele niet-autochtonen in Europa en anderen daarbuiten dat hebben. Het enige wat voor al die groepen telt is dat men die collectieve identificatie niet gebruikt om de ander uit te sluiten en als kwalijk weg te zetten. Ik ken vele medeburgers, met een autochtone en niet-autochtone achtergrond, die zich op allerlei manieren identificeren in uiterlijk en gebruiken, ook met collectieve voorkeuren daarbij, zonder dat daar iets mis mee is. De autochtone Nederlander die zich baseert op werkelijke culturele bronnen als achteraf gecreëerde, die grotendeels niet authentiek zijn, is niet anders dan b.v. de Surinaamse Nederlander die zich met allerlei afro-culturele uiterlijkheden en gebruiken collectief identificeert en dan net zo zeer of zo min op reële onderhouden bronnen of irreëel achteraf gecreëerde. Hetzelfde geldt voor de andere sociaal-cultureel verbonden minderheden en volken elders. Dat de autochtone Nederlander daar toenemend weer behoefte aan heeft na het dwaze postmodernisme maakt dat zij dezelfde behoefte heeft als burgers met een andere achtergrond.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 10:42

[ De autochtone West-Europeaan heeft m.a.w. net zoveel recht en reden zich met een eigen cultureel-historische achtergrond, gebruiken, en onderlinge collectiviteit te identificeren ] En wat is nou je punt? Is er iemand die jou verbiedt om klunend op klompen een kom snert te verorberen? Grasmaaien in de Vinex op zondag, of juist met een sombere smoel in de kerkbankjes zitten: niemand die je een strobreed in de weg legt. Haring eten met of zonder zuur, gezellig gourmetten met kerst, en op verjaardagen in een grote kring op het campingmeubilair je 'onderlinge collectiviteit' vieren - het mag en kan allemaal. Daar hoef je toch niet zo'n lap ontaal aan te wijden?

Observer201903
Observer20190322 mrt. 2019 - 22:53

@Cor Nelissen: Ik begrijp niet waar je je zo druk om maak. Ongeveer 85% procent van de Nederlandse bevolking is blank en in een democratie bepaalt de meerderheid, rekening houdend met de grondwettelijke rechten van de minderheden, wat er gebeurt.

Folkert2
Folkert221 mrt. 2019 - 19:35

De enige twee partijen die het cynisme nodeloos hebben gevoed zijn de VVD en D66. Die hebben continu Europese maatregelen gebracht als TINA. Neem nu bijvoorbeeld de WW fraude. Is niet nieuw, want we hadden ook al een keer de Bulgaren die op die manier misbruik maakten van sommige regelingen. Vervolgens blijken de Polen dat ook te kunnen. En in plaats van dat de EU maatregelen treft om misbruik tegen te gaan, (bijvoorbeeld WW aanpassen aan de levensstandaard) voeren ze maatregelen in die het nog makkelijker maken om even een maandje ergens te werken om vervolgens lekker WW op te strijken. De EU is leuk voor kleine ondernemers, want het betekent makkelijker zaken doen over de grens. Aan de andere kant, is de EU altijd voor het grootkapitaal aan het werk en pest ze het liefst de kleine ondernemers. Simpelweg omdat die niet zo`n sterke lobby hebben binnen de EU. Ondertussen mag je in Nederland als ondernemer wel blauw betalen aan belastingen, heffingen, etc. etc. Ik snap dus wel dat er dan een sentiment groeit dat als Brussel niet wil veranderen, het dan maar kapot moet. Voor Nederland als doorvoer land zou dat overigens wel vrij funest zijn. Wat links verweten mag worden is dat men collectief heeft gefaald. De EU-sceptische houding van de SP werd o.a. ook hier flink neergeslagen. Van je vrienden moet je het maar hebben zullen we maar zeggen. Daarnaast heeft men de laatste jaren als reactie op de PVV ook teveel identiteitspolitiek bedreven. En identiteitspolitiek komt voor rechtse partijen altijd goed uit. Simpelweg omdat er een grotere potentiële achterban valt te bereiken. Wellicht volgende verkiezingen weer meer eigen verhaal en minder afgeven op de overkant. Want hoewel er altijd mensen zijn die menen dat linkse mensen nooit hun mond durven open te trekken tegenover ultra rechtse partijen buitelde de een na de ander bij de NPO over elkaar heen om FvD als slecht te bestempelen. Opinie na opinie, cartoon na cartoon. Die systematische morele veroordeling heeft in het verleden al Fortuyn groot gemaakt, vervolgens Wilders en nu Baudet. En dan zijn er nog steeds mensen die vinden dat het niet voldoende is. Hoe meer je hem wegzet, hoe recalcitranter hij wordt, en hoe aantrekkelijker hij wordt voor zijn doelgroep. Negatieve aandacht is uiteindelijk ook gewoon aandacht. Ik zou aan de linkse partijen een advies meegeven. Ga niet alleen campagne voeren in de periode vlak voor de verkiezingen. Mensen gaan weer de straat op om te demonstreren voor betere pensioenen, betere arbeidsvoorwaarden, beter klimaat, mensenrechten. Ga niet alleen meelopen om jezelf in de kijker te spelen, wees de katalysator waardoor mensen zich weer gaan verenigen en de straat op gaan.

1 Reactie
Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 20:42

Ik kan hier voor een groot deel in meegaan, Het getuigt in ieder geval van introspectie bij links. Iets dat bijna nooit gebeurt : men spuit liever verwijten richting "extreemrechts" (van Trump tot AfD en Baudet). Maar links maakt gigantische fouten ! Al sinds Fortuyn is duidelijk dat gewone mensen geen open grenzen willen voor EU-medeburgers en migranten uit andere delen van de wereld. En wat is het antwoord van links ? Doorgaan met de open grenzen en de mensen die het daar niet mee eens zijn wegzetten als fascisten. Met het klimaat gebeurt precies hetzelfde : maatregelen zijn nodig en wat het domme volk er van vindt speelt geen rol. Na kinderpardon, Polenfraude, klimaattafelen en energiekosten zijn ook CDA en VVD losgezongen van de gewone kiezer. En dan nog raar op kijken dat Baudet wint ? Waar moeten die kiezers anders heen ? JA, SP !! Daar zouden ze ook heen hebben kunnen gaan. Maar helaas richtte mijn partij zich vooral thuiszorgwerkers en pensioendiscussies. De SP heeft misschien de volkse standpunten over klimaat en immigratie, maar heeft die niet naar voren gebracht. Dan hebben de kiezers die het anders willen op de twee genoemde terreinen dus nauwelijks een alternatief.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 19:29

“In hun ijver om de opkomst van extreemrechts te blokkeren, hebben ze (politici van VVD en CDA) ruim baan gegeven aan een agenda die de vrije samenleving ondermijnt. De cynische berekening die aan deze centrumrechtse strategie ten grondslag lag, was dat dit een prijs was die men bereid was te betalen omdat met deze aanpak van non-confrontatie extreemrechts electoraal de wind uit de zeilen zou worden genomen. Extreemrechts had dan misschien wel invloed op de agenda, maar zou nooit in een positie komen om die invloed in bestuursdaden om te zetten. Het was voor gisteren al niet waar, maar na gisteren al helemaal niet meer. De aanpak van kietelen en kopieren van extreemrechts leidde gisteren tot een electorale deconfiture. Het kon ook niet anders aflopen. De afgelopen jaren hebben VVD en CDA rechtse kiezers geleerd te denken in extreemrechtse analyseschema’s." Ware en klare taal van Joshua Livestro. Wie zei dat links de kiezer in de armen van extreem rechts dreef is ongeloofwaardig. Het waren de rechtse partijen die zich hiermee behoorlijk in de vingers hebben gesneden. https://jalta.nl/binnenland/genoeg-is-genoeg/

Rechtse Bal2
Rechtse Bal221 mrt. 2019 - 18:26

Asscher, vol trots …. ''PvdA heeft de bodem bereikt...'' … hoe hoog reiken de ambities van die partij .. en ach wee hun kiezers op de tocht met dergelijke realiteitszin

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2019 - 18:23

Een artikel van Marc Chavannes in de Correspondent als reactie op de winst van FvD https://decorrespondent.nl/9306/met-de-taal-van-oorlog-en-ondergang-wil-doemartiest-baudet-nederland-hoop-geven/4118161659480-6245869b

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mrt. 2019 - 18:19

Nêerlands politiek bestel is ter rechterzijde al vergeven van het uitmeten van vermeend slachtofferschap, de tragiek van de gemankeerde volksgeest zeg maar. Nationaal-populisten op zoek naar volksgenoten van het fiasco van het foute volksfeest.

Joop den Uil
Joop den Uil21 mrt. 2019 - 17:39

waar ging het fout ? de rode partijen spraken constant meewarig over die partijtjes die hetzelfde lot beschoren waren als fortuyn, PPF, PVV ... niks van te vrezen en de oudemakkers krentebrood gingen gewoon op de automatischepiloot verder met als opperdude Asscher die steeds verder van zijn kiezers af staat.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal221 mrt. 2019 - 17:32

…. en wanneer zijn ook al weer de ''echt'' verkiezingen ? oja … nog 2 jaar voorbereiden. Geleerd van de geschiedenis zal er wel zeer stil gezwegen worden over klimaatbijdrages, afslanken van verzorging en openstellen van alle bijstandsmogelijkheden. Niet te vergeten over volledige omzetting van verantwoordelijkheden naar ''brussel'' incl verdubbeling van de netto bijdrages. Hopelijk wordt de economie nummero uno in de verkiezingsstrijd (over 700 dagen).

2 Reacties
TwoTone
TwoTone21 mrt. 2019 - 18:37

“Geleerd van de geschiedenis zal er wel zeer stil gezwegen worden..... .” Jammer genoeg verwacht ik niet dat de mainstream partijen leren van hun fouten. Vergeten dat Forum van democratie een partij is geworden vanwege het negeren van het Oekraïne verdrag door Rutte ? Daarna zijn nog een aantal cruciale fouten gemaakt door de mainstream partijen. Heb de hoop al aardig opgegeven dat de politiek leert van fouten.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2019 - 9:30

Je mag toch hopen dat je niet ziek wordt in het soort land wat je zelf wenst. Zo is het altijd met egoïstische, kortzichtige rechtse ballen. Ze moeten problemen eerst aan den lijve ervaren, voor ze begrijpen dat ze zelf ook kwetsbaar zijn. Maar iedereen kan ziek worden, en niemand is rijk genoeg om alle ongeluk af te kopen.

Fritsrechts
Fritsrechts21 mrt. 2019 - 17:20

Mooi om te zien hoe links Nederland aan het schuimbekken is. FvD wordt steeds groter en dat hebben jullie aan je eigen arrogantie te danken.

3 Reacties
Quibus2
Quibus221 mrt. 2019 - 18:48

Baudet die anderen van arrogantie beticht. (...) Van een afstandje is het volkomen hilarisch.

Poezenmens
Poezenmens21 mrt. 2019 - 21:16

@Fritsrechts Diezelfde langspeelplaat werd ook grijs gedraaid toen Wilders nog zetels won. Het is slecht met Hem afgelopen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 mrt. 2019 - 23:19

Wat? Wat een vreemd staaltje wensdenken! Rechts is verzwakt door het verlies van VVD, CDA en middenpartij D66 en de winst van GroenLinks. Het machtsevenwicht is in feite verschoven naar links omdat FvD zich fel keert tegen Rutte 3, zoals uit de speech van Baudet blijkt. Schuimbekken? Nee, links krijgt juist meer kansen. Baudet heeft eigenlijk het grofstoffelijke werk voor links gedaan door het liberale gebabbel af te straffen. Links heeft in totaal ook geen zetels verloren.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 17:19

Toen ik net MSN opende op de computer viel mijn oog op een bericht over het wantrouwen van FvD-kiezers tegen de NPO in het algemeen en tegen de talkshow van Jinek in het bijzonder. Eva zoekt FvD-kiezers om uitleg te verschaffen, maar ze willen massaal niet ! En hun redenen zijn tot op grote hoogte te begrijpen, helaas. Bovendien vaak grappig om te lezen. Mensen, er worden hele domme strategische fouten gemaakt bij het "aanpakken van extreemrechts." Wat de talkshowredacties betreft : als je maar genoeg overtuigd bent van je eigen analyses dan zal dat niet tot gedragsverandering leiden, dus erg hoopvol over een eind aan de polarisatie ben ik niet. https://twitter.com/JinekLive/status/1108698427527966721

3 Reacties
driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 18:54

Jinek is een linkse mevrouw. Dat mag, maar van haar kun je geen objectieve journalistiek verwachten. Niemand heeft zin om zich in de slangenkuil te begeven. Nog even afgezien van dat er tegenwoordig maar een beperkt aantal meningen mogelijk is. Ben je tegen het huidige te ruime immigratieveleid, dan ben je "dus" racist en xenofoob. Heb je kritiek op de Nederlandse klimaatvoornemens, die veel verder gaan dan wat in de EU is afgesproken, dan wil je "dus" de Aarde vernietigen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 19:48

Jullie beide reactie geeft aan in welke bubbel jullie zitten. Als er een omroep is die extreem rechts alle aandacht heeft gegeven is het de NOS.

OlavM
OlavM22 mrt. 2019 - 21:56

Eva Jinek heeft zelfs eens een groot deel van haar programma gewijd aan een bezoek bij Wilders thuis en zijn schattige poesjes, zonder ook maar één relevante politieke vraag te stellen. Gratis politieke propaganda voor Wilders.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 mrt. 2019 - 17:08

Net zoals de neoliberale Democraten in de VS - Frits Bolkestein vergeleek de VVD ooit met deze Democraten; dat was toen Bill Clinton de Democratische Partij veranderde in de Republikeinse Partij en er van de GOP niet veel meer overbleef dan een verzameling querulanten - een compromis zullen moeten sluiten met de aanstormende progressieven in hun geledingen, zit er voor de VVD en Rutte 3 niets anders op dan per onderwerp samenwerking te zoeken met Groen Links en/of PvdA. Beter gezegd: samenwerking met partijen die eveneens uitgaan van universele waarden, i.t.t. Baudet en zijn FvD. Het optreden van de laatste doet mij denken aan de waarschuwing in 'La trahison des clercs' (1926) van Julien Benda tegen de geestdrift van sommige intellectuelen in Europa waarmee geprobeerd werd om tot een transformatie te komen van dé cultuur in míjn cultuur. Waarbij míjn cultuur de geest is van het volk waar ik toe behoor, die zowel mijn verhevenste gedachten als de eenvoudigste handelingen uit mijn dagelijkse leven beïnvloedt. Bij deze Volksgeist grijpt Benda terug naar het denken van anti-verlichtingsfilosoof Johann Gottfried von Herder in diens boek "Auch eine Philosophie der Geschichte zur Bildung der Menschheit". Vermoedelijk is deze bizarre verkiezingsuitslag in te delen bij Brexit en de verkiezing van Trump als president. Het is voor populisten vrij makkelijk scoren tegen wat door auteurs als Wolfgang Streeck in artikels als "Heller, Schmitt and the Euro" of Dani Rodrik in "The double threat to liberal democracy" als autoritair liberalisme of ‘illiberal democracy’ wordt gekenschetst. Het Europese project is vastgelopen, concludeert Ulrike Guérot "De nieuwe burgeroorlog – hoe populisme het open Europa bedreigt" en ziet een Republiek Europa van regio’s voor zich. Ze stelt o.m. dat het de grote landen zijn die elke keer weer bij onderhandelingen dwars liggen. Ongetwijfeld beschouwt zij Baudet evenals Wilders als ‘nuttige idioten’ tegen nationalisme, zoals zij schreef. Daar zit iets in. Mocht het tot een vruchtbare samenwerking tussen Rutte 3 en meer progressieve partijen, dan kan een begin worden gemaakt aan een antwoord op Streeck, Rodrik en velen. Men denke hierbij ook aan de opmerkingen van Jesse Klaver over het ‘economisme’ dat alles overwoekert. Zeker voor de VVD een schone taak. Het roer moet om. Dat is wel duidelijk. Bewust wijs ik naar nogal wat literatuur in reactie op de uitspraak van Baudet dat we geregeerd worden door politici die nooit een boek gelezen hebben. Voor het verschijnsel Baudet is niet zoveel literatuur nodig. Zeker in het boek "De ondergang van het denken" van Alain Finkielkraut (1987) van wie ik wat woorden over Benda heb geleend, weet men van wat Baudet betreft al na een paar pagina’s wat voor vlees we in de kuip hebben.

Martin108
Martin10821 mrt. 2019 - 16:52

Lees/hoor net dat Baudet gewoon vast houdt aan zijn eis dat bepaalde ministers aftreedt. Hij heeft kennelijk nog steeds niet door hoe de democratie in Nederland werkt. Dat hij geen absolute meerderheid heeft en ook geen sleutelpositie. Hij zet dus zichzelf buiten spel wat in feite neer komt op kiezersbedrog want hij doet er zo alles aan om geen van zijn standpunten, waarvoor de FvD kiezers hebben gestemd, verwerkelijkt te zien worden. Zo is hij hard op weg om een tweede Wilders te worden die alleen nog maar af en toe in het nieuws komt om de zoveelste kansloze motie van wantrouwen.

2 Reacties
Krek
Krek22 mrt. 2019 - 7:53

Geachte Martin108, Naar ik begrepen heb, wil Baudet nieuwe Tweede Kamerverkiezingen om als het Forum dan weer de grootste wordt, wel degelijk regeringsverantwoordelijkheid te nemen. Het stellen van onmogelijke eisen nu, is een stap in die richting omdat het de coalitie naar GL of, als de partijen verstandig zijn: PvdA, dwingt, wat neerkomt op het plegen van politieke zelfmoord. Hij is dus juist heel druk bezig om de weg vrij te maken om zijn standpunten te verwezenlijken.

OlavM
OlavM22 mrt. 2019 - 21:35

@ Krek: [Naar ik begrepen heb, wil Baudet nieuwe Tweede Kamerverkiezingen om als het Forum dan weer de grootste wordt, wel degelijk regeringsverantwoordelijkheid te nemen.] Dat is een sprookjesverhaal. Zo werkt het staatsbestel hier helemaal niet. FvD heeft nu maar twee zetels in de Tweede Kamer, en die gaat over het vertrouwen in het kabinet. Baudet mag nog zoveel willen, hij zal moeten wachten tot de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Mocht het huidige kabinet toch eerder vallen -om welke reden dan ook-, dan staat nog niet vast dat eerdere Tweede Kamerverkiezingen zulllen plaatsvinden.Want op basis van de uitslag van 2017 zou in principe kunnen worden geprobeerd een nieuw kabinet samen te stellen. Maar ook als dan toch nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou FvD zelfs als grootste fractie niet verder kunnen komen dan zeg maximaal 20 % van de Kamerzetels, en blijft het dus altijd afhankelijk van de mogeljkhed van een coalitievorming met andere partijen. En willen deze laatste dat niet, dan kan FvD fluiten naar regeringsverantwoordelijkheid. Zo simpel als jij het hier verwoordt is het dus allemaal niet.

hugo bergveen
hugo bergveen21 mrt. 2019 - 16:49

Déja vu? Hoe lang voordat Baudets companen elkaar te lijf gaan?

2 Reacties
Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 18:06

Ik denk even snel als de SP is gedemoniseerd door "links".

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 18:57

Je bedoelt, zoals ze elkaar jarenlang bij de PvdA naar het leven stonden? Dat gaat bij FvD niet gebeuren. In tegenstelling tot GL heeft FvD een leider die wel kan rekenen en schrijven.

Gaitj
Gaitj21 mrt. 2019 - 16:46

Tja, FvD stemmen. Je hebt ook niet zoveel keus als je de aangekondigde klimaatmaatregelen krankzinnig vindt en Wilders te extreem..

2 Reacties
Norsemen
Norsemen22 mrt. 2019 - 11:49

Je hebt de keuze om gewoon na te denken, dat lijkt me toch voldoende.

Keilstra
Keilstra22 mrt. 2019 - 11:55

Het had SP kunnen zijn. Maar door campagnefouten is daar niks van terecht gekomen. Dat is hoe ik er tegenaan kijk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 mrt. 2019 - 16:04

Nog een tijdje welles nietes en daarna zal deze regering gewoon verder gaan regeren, zonder het FvD, neem ik aan. De blijkbaar inmiddels meer dan 2.3 miljoen Thierry Baudet lovers moeten gewoon nog twee jaar wachten tot de volgende Tweede Kamer verkiezingen om te zien hoeveel zetels het zogenaamde Forum voor Democratie binnen zal halen. Een fijne dag verder.

tinekea2
tinekea221 mrt. 2019 - 15:52

Ik ben absoluut geen baudet fan, integendeel zelfs, maar ik ben wel erg traag van begrip. Ik lees hier nog al vaak dat (stemmers op) Baudet facistisch en extreem rechts worden genoemd. Maar kan iemand mij uitleggen wat zij dan precies roepen, denken, doen wat facistisch en extreem rechts is? Eeen goeie uitleg zal mij en misschien vele anderen helpen.

4 Reacties
badgast
badgast21 mrt. 2019 - 17:50

Wat zij roepen en denken zou ik je niet kunnen vertellen. Wat zij doen wel: stemmen op een partij met herkenbaar racistische doelen.

Jonathan2
Jonathan221 mrt. 2019 - 18:12

Een stroming die streeft naar afschaffing van de democratie om zo zijn idealen te realiseren, extreem-rechts heeft andere specifieke kenmerken dan extreem-links. Waarbij de mensenrechten van bepaalde groepen niet langer worden erkend en democratische instituties worden afgebroken. Je kan de idealen van Baudet eigenlijk niet bereiken in een democratie omdat dan de homeopatische verdunning van de eigen cultuur en het vestigen van de superieure cultuur altijd aan verkiezingsuitslagen onder hevig zullen zijn. Dus hier botst het ideaal met niet alleen democratische waarden als rechten van minderheden maar ook met het karakter van een democratie. Tel daarbij op zijn constante geflirt extreem-rechts, en de twijfels over Baudet zijn zeer te rechtvaardigen

Quibus2
Quibus221 mrt. 2019 - 19:20

Ze stemmen op een fascist? Baudet kraamt regelmatig zeer rechtse nonsens uit: -De 'homeopatische verdunning' van het kennelijk 'zuivere Europese bloed'. (Zowel omvolkingstheorie, klassiek fascistisch, als een 'Herrenvolk'/'Blut und Boden' idee? -de 'superieure Boreale cultuur' (blonde vikingen, oorspronkelijke 'raszuivere' Europeanen, ook gebruikt door de oude Le Pen) de 'grootste en mooiste cultuur ooit' (het zal de renaissance wel weer zijn, het geweldige nogal racistische koloniale verleden van Europa). -de 'massa-immigratie' (Tsja. Die bestaat gewoon *niet*. Een pure fictie die ons vreselijk zou bedreigen. Wordt allemaal bang, en luister naar de grote blonde leider. Hmm.. zou dat arrogante mannetje van binnen eigenlijk een minderwaardigeheidscomplexje hebben omdat hij helemaal niet blond is, en zowel 'Thierry' als 'Baudet' ook niet erg 'arische' namen zijn?). Al met al ontkent hij reële problemen waarvoor een 'vervelende' oplossing (althans, een die inzet vereist) gevonden zal moeten worden (i.e. vooral het klimaatprobleem), wat hem een populist maakt (lekker makkelijke onzin verkopen) en zoekt hij zondebokken voor andere al-dan-niet bestaande problemen (sociale problemen, divergentie in de maatschappij) door lekker makkelijk naar een zonderbok te wijzen. In de 19e eeuw kon je de socialisten nog van alles de schuld geven, daarna de joden, tegenwoordig zijn het 'immigranten', hoewel Nederland deze eeuw net voor de crisis een aantal jaren netto-emigratie land was. En ja, zondebokken zoeken, zeker op etnische grond, is simpelweg extreem-rechts. Oh, ooit hand meneer de lavendelsnuiver zo'n mooi filmpje waarin hij zijn boekenkast liet zien. Daar stonden diverse tamelijk fascistoïde werkjes, waaronder een aantal boeken over frenologie. Een 'wetenschap' die meende te kunnen bewijzen dat je door het opmeten van bepaalde maten van de schedel van een persoon, diens karakter en verstandelijke kwaliteiten kon bepalen. De meeste frenologen beweerden daarmee dat niet-Europeanen 'aantoonbaar' inferieur waren. Na het koloniale tijdperk, en zeker na de Tweede Wereldoorlog, is van die hele 'wetenschap' niet meer te vinden. buiten wat marginale fascistische kringen dan.

Krek
Krek21 mrt. 2019 - 19:47

Geachte Jonathan, FVD heeft onder andere het bindend referendum als speerpunt. Ik rijm dat moeilijk met uw bewering dat het FVD wenst de democratie af te schaffen. Ik kan eigenlijk ook nergens vinden waar mensenrechten worden afgebroken. Of bedoeld u wellicht de reageerder alhier die kiezers van onwelgevallige partijen het stemrecht wil afnemen? Als deze de kern van het FVD vertegenwoordigt zou u wellicht een punt hebben.

RobGRobG
RobGRobG21 mrt. 2019 - 15:36

Het is fascinerend dat na Trump en Brexit hier wederom te lezen is dat links totaal niet lijkt te beseffen wat hen overkomt. Hoe kan je dit niet zien? Hoe had je dit niet kunnen zien aankomen? Ik vind het getuigen van onvermogen je te verplaatsen in andere mensen als je op dit moment nog steeds niet snapt waarom een partij als Forum populair is. Zelf stem ik ook Forum maar ik kom zo af en toe eens hier op joop in het hol van de leeuw kijken wat er om gaat in de hoofden van links. Vandaag is dat vooral leedvermaak maar tegelijkertijd fascineert het enorm. Het gevoel wat ik in 2016 had toen mijn facebook timeline zich vulde met onbegrip heb ik vandaag wederom. Ik had verwacht dat na Trump door links wijze lessen geleerd waren. Maar het begint mij wel te dagen dat die lessen simpelweg nooit geleerd zullen worden. Rechts geluid komt moeilijk door het Joop filter maar het zou verstandig zijn voor strategisch links om daar wat minder streng in te zijn. Als ik hier een beetje lees heb ik er direct ook het volste vertrouwen in dat Forum bij de 2e kamer verkiezingen ook flink gaat scoren. Alleen moet je dan bang zijn dat een persoon als Baudet niet omgebracht wordt. Tegelijkertijd is het feit dat dit een reele angst is een van de vele redenen dat rechts groot is. Maar vooral blijven wegzetten als racisten die domme Forum stemmers. Het kwartje zal denk ik nooit vallen.

2 Reacties
Quibus2
Quibus221 mrt. 2019 - 19:28

Baudet *is* een racist. Dat is helemaal geen kwestie van wegzetten. Niemand leest voor zijn plezier die frenologische ellende die hij in de kast heeft staan. En het is prima hoor, laat hem maar verdeeldheid zaaien op rechts tussen PVV, VVD en Frum. Laat hem maar een zootje mede-prima-donna's aanstellen als senatoren. Mag ik voorstellen, Bram Moszkowicz, Victor Muller en Daan Roosegaarde? Hoe meer narcisten, hoe meer vreugd! Vecht elkaar lekker de tent uit. Is je al opgevallen dat de medewerkers van de heer Trump gemiddeld drie weken meegaan? En, denk je dat dat toeval is, of aan 'al die anderen' ligt, en niet aan oppernarcist Trump zelf?

Loebkesman
Loebkesman21 mrt. 2019 - 21:28

RoBGRobG Dezelfde reden die ik heb om op Joop te zijn en ik verbaas me soms echt over ‘fatsoenlijk’ links dat zij zo snel onfatsoenlijk in de kramp schieten. Het woord ‘racist’ heeft hier totaal geen lading meer want het wordt te pas en te onpas gezegd. Het woord ‘extreem-rechts’ is hier op Joop synoniem voor ‘alles rechts van het midden. Jammer want dit staat elk fatsoenlijk dialoog in de weg.

theepot2
theepot221 mrt. 2019 - 15:31

Vanuit de onderbuik sprekende, heb ik het idee dat de mensen harder zijn geworden, egocentrischer, solidariteit is verder weg dan ooit, het is meer en meer een ieder voor zich cultuur geworden. Dit komt ook voort uit een steeds kleiner vertrouwen, en meer wantrouwen, naar de overheid. Uit deze ondergrond komt een collectieve wens naar voren, van behoefte aan een leider die aangeeft "ergens voor te willen staan", in plaats van zichzelf benoemende leiders die aankomen met veilige termen als "verbinden, samen, schouders eronder, het eerlijke verhaal" etc. Het wensenpakket van de kiezer is niet meer dezelfde als voorheen, hier ligt een taak voor onze politieke leiders.

Mostafa
Mostafa21 mrt. 2019 - 15:02

Pim Fortuyn is terug, verkiezingen van 20 maart gewonnen en weet zeker dat hij premier wordt ! Nederlanders zijn de weg kwijt, zij handelen democratisch maar zij stemmen juist op politici die juist de Grondwet verkrachten ?! bezopen gedachtegoed. Politici die onze Grondwet boven alles plaatsen worden als knettergekken genoemd door grondwet verkrachters, ook rechters worden knettergekken genoemd, denk aan Wilders bijvoorbeeld.

6 Reacties
Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 15:59

Hoezo is de Grondwet een Bijbel of Koran ? Zelfs grondwetten zijn mensenwerk en kunnen door mensen worden gewijzigd. ZIE DE GRONDWET ZELF, die daarvoor een keurig nette procedure voorschrijft. Overigens is het ook een groot misverstand dat artikel 1 (verbod op discriminatie) absolute en onvoorwaardelijke gelding zou hebben. Alle grondrechten gelden slechts relatief, dat wil zeggen in verband met elkaar. Grondrechten zijn namelijk zo algemeen geformuleerd dat ze in het echte leven vaak met elkaar in strijd komen. Ingeval van strijdigheid zal het ene grondrecht gelden en het andere grondrecht buiten toepassing blijven. Voorbeeld : op grond van art. 6 Grondwet (godsdienstvrijheid) mag een islamitische school een openlijk homoseksuele leraar of een openlijk boeddhistische leraar weigeren. In zo'n geval blijft het discriminatieverbod van art. 1 Grondwet dus buiten toepassing.

M7
M721 mrt. 2019 - 16:24

" zij handelen democratisch maar zij stemmen juist op politici die juist de Grondwet verkrachten ? " Hoe bedoelt u ? FvD . (voor de goede orde : niet mijn partij ) heeft natuurlijk als partij nog geen gelegenheid gehad " om de grondwet te verkrachten " . Heeft u ook voorbeelden daarvan ? De 2e man , Hiddema is / was een gerspecteerd advocaat met een goede naam , voorzover je als strafrechtadvocaat een goede naam kunt hebben. Ik vindFvD ook 2x niks , maar met dit soort ongenuanceerde opmerkingen zoals door u geplaatst , help je hen alleen . Dus: kom met voorbeelden of hou op met het debiteren van dit soort onzin

Claesz Pieter
Claesz Pieter21 mrt. 2019 - 16:40

Nou als dat zou kunnen, Pim Fortuyn terug, maar helaas die is vermoord. Het is toch wat hè, die democratie van ons, maken mensen gewoon gebruik van hun stemrecht, het zou verboden moeten worden!

JannesJ2
JannesJ221 mrt. 2019 - 17:19

"Pim Fortuyn is terug, verkiezingen van 20 maart gewonnen en weet zeker dat hij premier wordt !" Heerlijk, Mo, wederom LPF-taferelen! Mede getuige de hoeveelheid "FvD-spoken", welke nog maar een paar dagen hebben om te verhuizen OM hun stem zelfs maar uit te brengen! Go get 'em, Lavender-loser(s)! Moev! En sommige mensen, *thans ter extreemrechtse zijde* (politieke distinctie, hier) , maar stemmen op een zoveelste "sterke leider" aka in de volksmond: een zoveelste blaaskaak. Wilders bleek 'te ordinair' voor zelfbenoemd 'fatsoenlijk Rechts'. Kwestie van retoriek. 'Henk en Ingrid' vielen er eerder al voor. Evengoed, Abi, verwacht een karrevracht aan polletiek geneuzel de komende tijd. Het spijtige is dat er geen 'gatekeepers' binnen de NL-media zijn te vinden. Althans: tot op heden. Dat ons land er zeker niet beter van gaat worden, de komende tijd, tjah. Tijd zal uiteindelijk het leren.

JannesJ2
JannesJ221 mrt. 2019 - 17:39

@ Claesz Pieter "maar helaas die is vermoord." Kan jij, zonder gebruik te maken van Google o.i.d. (!) de uiteindelijke motivatie van -moordenaar- Volkert (vdG) uiteenzetten? Kan je de uiteindelijke motivatie van de rechter zelfs maar uittypen? Schepje bovenop: Originele (!) manifest van Breivik? Theodor Holman heeft er zelfs een mislukte musical (geen grap) over gemaakt. Tik dat eens uit? De meest recente terroristische aanslagen -binnen Nederland-, komen toch daadwerkelijk van (extreem)rechtse zijde. Vincent Theunissen (aka Vincent T.) is 'slechts' het laatste voorbeeld. Het spijtige is dat "de NL media" zich verder niet bekommert om 'ut kluppie' rondom. Ach, die ene dame wel getraind in allerlei vecht/ -verdedigingssporten (die tevens een wapen-arsenaal had om een klein leger te voorzien!) Naast https://kafka.nl is er tevens http://www.republiekallochtonie.nl/ Raadpleeg VOORAL het archief van beide, over de afgelopen 10 jaar. Je kan, wellicht, je kennis iets uitbreiden. Overigens..nah, nvm, met je gekozen nick..beter blijf jij stil, met je verdere miserabel ultra-compenserde leven. Een stil-leven, kan voor sommigen een goed iets zijn.

Zapata
Zapata21 mrt. 2019 - 19:36

@Gubo Als links maximaal 30 zetels in de tweede kamer kan behalen dan komt er nooit een groene politiek Al haalt alleen GL die 30 zetels. Dus wake up en stop met de broedermoord. Bij de eerst volgende economische crisis raakt het klimaat op de achtergrond en rest links een totaal verwoest electoraal landschap zonder ook maar nog iets aan invloed over te houden. Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral. Dat gaat zeker ook op voor zorgen over het klimaat.

W2
W221 mrt. 2019 - 14:55

FvD in een klap de grootste bij regionale en indirect bij landelijke verkiezingen voor de Eerste Kamer, dat hebben zelfs de PVV en LPF nog nooit gepresteerd... FvD 13 zetels heeft maar een oorzaak en dat is o.a. collectief links falen en niet de eerste keer, PvdA van 29 naar 9 zetels bij voorgaande landelijke verkiezingen was al een teken aan de wand en de eerste keer en dit is een vervolg hierop waarbij links en links-midden georiënteerde partijen beide zwaar inleveren. Links zal moeten nadenken, waarom lopen veel kiezers die vroeger allemaal links of links-midden stemden massaal weg en stemmen nu zeer rechts... En doorgaan zoals men nu doet door alleen maar heel hard te schreeuwen en gehele bevolkingsgroepen te bestempelen als extreem-rechts en facistisch zal geen oplossing bieden.

12 Reacties
madbako
madbako21 mrt. 2019 - 15:07

En doorgaan zoals men nu doet door alleen maar heel hard te schreeuwen en gehele bevolkingsgroepen te bestempelen als extreem-rechts en facistisch zal geen oplossing bieden. Of het nu wel of geen oplossing biedt is volstrekt irrelevant. Benoem gewoon wat het is: Facitisch en Extreem-rechts. Daar gaat men toch zo prat op op benoemen.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:22

Links falen En Groenlinks dan? (volgens jou?) en de dierenpartij dan? Het leven is niet zo simpel als sommigen denken.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 15:40

@Gubo, tel het aantal zetels wat links heeft eens bij elkaar op. Dat is toch veel te weinig. Je kan mij niet wijsmaken dat dit het maximale is wat links eruit kan halen. Maar ja, op deze site wordt zelfs de SP niet meer als een linkse partij gezien. Tja, wat blijft er dan nog over. Idd GroenLinks en de PvdD. Dat is te weinig om een sterk tegengeluid aan rechts te geven.

W2
W221 mrt. 2019 - 15:41

@ madkabo en Gubo, Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg, roepen en schreeuwen en een groot deel van het oorspronkelijke electoraal waar links ooit groot mee is geworden wegzetten als facist en extreem-rechts! Ook is GroenLinks geen linkse partij voor de gemiddelde Nederlandse burger maar een partij die zich richten op hoog opgeleide en goed verdienende burgers zoals elitaire grachtengordel-kliek die met hun inkomens wel de middelen hebben om zogenaamd links, groen en progressief te zijn want die kunnen dat betalen, de rest niet en ik zie GroenLinks dan ook niet als een linkse partij voor de gemiddelde burger. Partij voor de dieren is vooral een partij voor veganisten en radicale milieufreaks. Maar ga vooral zo door...

Zapata
Zapata21 mrt. 2019 - 15:42

Gubo, links in totaliteit levert al decennia lang zetels in. Verkiezing na verkiezing. Moet je dan blij zijn dat GL nu wint van de andere linkse partijen? Wat schiet je daar mee op? Percentueel gezien de tweede kamer nu: 20% links, 80% rechts. Sociaal economisch gezien dan. O ja op identiteitspolitiek scoort "links" maar eerder wat men progressief noemt hoger want dan kan je D66 erbij rekenen. Jaah we willen genderneutrale toiletten en we zijn tegen discriminatie. Wat een ongelooflijke armoe. Als het zo doorgaat dan gaan we Oostenrijk rechts inhalen. En maar blijven bekvechten op links, en maar rollebollend over straat gaan. Hoe lang nog? In heel veel landen in Europa zie je een revival van links. Ze hebben het moelijk maar toch hebben ze een stevige machtsbasis. Hier gaan ze helemaal kapot. Een schrale troost. De laatste linkse partij heeft gewonnen van alle andere linkse partijen. Wat een feest.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 16:05

Madbako, dus als Baudet Klaver een klimaatidioot noemt dan is dat prima, want het is "benoemen"? Zelf vind ik het meer beledigen. Dat mag op zichzelf wel in het politieke debat, maar om er nou zelf mee te beginnen vind ik niet netjes. Bovendien is het uitschelden van je politieke tegenstander vaak contraproductief gebleken. Niet altijd (zie Trump over crooked Hillary), maar wel vaak (zie Melkert over Fortuyn en Madbako over Baudet).

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 16:11

Gubo, per saldo is Nederland naar rechts geschoven. Ondanks de geweldige resultaten van GroenLinks en Partij voor de Dieren is de eerste kamer rechtser van samenstelling geworden. Zo heeft nu het anti-immigratie smaldeel 38 zetels.

Zapata
Zapata21 mrt. 2019 - 16:18

Madbako, als je termen zoals extreem zou willen gebruiken, waar ik een afkeer van heb binnen de context van onze politieke realiteit dan kan je FvD extreem conservatief noemen. Je ziet een heel sterk zoeken naar identiteit binnen Spenglers untergang des abendlandes. Mat een wat meer poistieve uitkomst want de FvD kan de ondergang van onze cultuur een halt toe roepen terwijl Spengler het als onvermijdelijk zag. Het is tamelijk zinloos om etiketten te plakken en al helemaal niet als die niet toepasbaar zijn. Natuurlijk zullen er debielen zijn met racistische motieven die zich tot de FvD aangetrokken voelen maar in grondslag is het geen fascistische partij, ook de PVV niet trouwens. Wel natoinalistisch en ze verheerlijken de westers christelijke cultuur. Wat dat dan ook moge zijn. Ze maken gebruik van de angst voor andere culturen, andere godsdiensten maar niet van de angst voor andere rassen. GL komt met een alternatief, namelijk het klimaat en maakt op dit moment gebruik van het momentum. Maar dat kan ze niet volhouden. Klimaat is een hype. Bloed vanzelf weer dood. (hoe zorgelijk het ook is en ja ik weet ook wel dat we als mensen alles verwoesten). Want andere zorgen gaan mensen weer bezig houden. En wat rest dan? Waarmee moet links zichzelf weer op de kaart zetten? Met anderen uitschelden voor fascisten of rascisten? Is dat het enige wat links nog te bieden heeft? Is dat de onoverkomelijke leegte die links aan mensen kan geven? Wat anders is nog belangrijk voor links?

Jonathan2
Jonathan221 mrt. 2019 - 16:48

Je denkt dat het meer oplossingen biedt om racisten en extreem-rechts weg te zetten als een flower-power beweging? Lijkt mij dat dat de argumentatie en redenatie doorslaggevend zijn of mensen racistisch zijn of een extreem-rechtse ideologie aanhangen.

JannesJ2
JannesJ221 mrt. 2019 - 17:47

@madbako " Daar gaat men toch zo prat op op benoemen. " Het ene varken was nooit het andere. Nice trollcheck, btw, wie heeft Orwell zelfs maar gelezen!? ezpz.

Zapata
Zapata21 mrt. 2019 - 18:02

@Jonathan Nee Jonathan, dat wapen is bot geworden. Gaat echt niet meer helpen. Natuurlijk gaat het wel helpen om dag in dag uit te belichten wat uiterst rechts wil en wat de gevolgen van hun beleid zullen zijn. Maar alleen maar brullen dat het fascisten zijn daar doen denk ik de meeste mensen zo langzamerhand een grote gaap over. Dus vertel wat de gevolgen zijn en waar ze voor staan maar onthoud je van scheldpartijen. Dat illustreert onmacht. En wat het belangrijkste is: Stop de broedermoord op links. Dat vindt constant plaats. GL, PvdA en SP adepten kunnen elkaars bloed wel drinken. Dat is gezien de geschiedenis ook wel logisch. En natuurlijk zijn er verschillen van mening qua richting en op punten. Maar het heeft geen zin meer. De strijd op links is de strijd om de kruimels geworden. Er komen over twee jaar tweede kamer verkiezingen aan. Gaat links dan nog zo rollebollend over straat zoals de afgelopen zes maanden dan is het over en uit en kunnen we de NPO gaan afschrijven. Ik stem PvdD al jaren. Welke argumentatie andere linkse mensen ook hebben ik zal ze blijven stemmen. Ik heb ook heel veel sympathie voor de SP en heb hier gezien welke hetze er tegen die partij is gevoerd. En er is niets bij gewonnen. Ik hoop dat de broedermoord eindelijk gaat stoppen en dat links haar pijlen gaat richten op het echte gevaar. Anders is het over en uit. En een echte revival van links zit er in Nederland niet in zolang ze elkaar haten. Besef in welk vaarwater we gekomen zijn. Als de klimaat hype weer voorbij is, waar gaan de stemmen van GL dan naar toe?

Gubo3
Gubo321 mrt. 2019 - 18:48

"Moet je dan blij zijn dat GL nu wint van de andere linkse partijen? Wat schiet je daar mee op?" Ik ben er wel blij mee, Zapata, om meerdere redenen. We moeten een groene politiek gaan voeren, niet alleen het klimaat, ook de plastic ramp, het verdwijnen van wilde bijen, de multi resistente bacterien, er zijn zoveel problemen die snel moeten worden opgelost. GL en PvdD zijn de partijen die dit betrouwbaar op de kaart zetten. Het is dus heel belangrijk dat ze gewonnen hebben.

EricDonkaew
EricDonkaew21 mrt. 2019 - 14:06

Slechts 11 procent van de kiezers stelt dat die gebeurtenis van invloed is geweest op de politieke keuze. --------------------------------------------- Dat is toch best veel hoor. Ga maar rekenen.

5 Reacties
Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:23

Het is een onzin vraag, ter vermaak. Vraag mensen of televisiereclame van invloed is op hun boodschappen. De meesten zullen het ontkennen. Alles heeft invloed.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 16:08

OK Gubo, dus het uitschelden van Baudet voor fascist en engnek heeft volgens jou invloed gehad ? Oftewel, zonder die scheldpartijen had hij meer zetels gehaald dan nu ? Zelf denk ik dat het uitschelden van Baudet contraproductief heeft gewerkt. Is ook een effect.

Stheno
Stheno21 mrt. 2019 - 16:18

Gubo, "Alles heeft invloed." Zeker, maar laten we niet doen alsof 'het' wezenlijke invloed heeft gehad. FvD stond al hoog in de peilingen. Dat die peilingen (ook) hier op de site werden gebagatelliseerd en/of gewoonweg weggelachen verandert niets aan die peilgegevens. Achteraf bezien: de gegevens klopten en het hier in grote mate geldende wensdenken kwam niet uit. Als klap op de vuurpijl krijgen de stemmers dan hier nog een veeg uit de pan omdat het wensdenken inderdaad niet uitkomt. Gebrek aan zelfreflectie is in mijn optiek een aanzienlijk groter probleem dan het stemgedrag van de NL-er.

Gubo3
Gubo321 mrt. 2019 - 18:44

Klopt Stheno, normaal overschat De Hond populisten enorm. Ik heb dit heel vaak gezien. Nu heeft hij ze zelfs onderschat. En iedereen, ook de peilbedrijven met een meer wetenschappelijke werkwijze. Het succes van Baudet wijst op een grote blinde vlek.

Stheno
Stheno21 mrt. 2019 - 20:38

Gubo 1944u, "Het succes van Baudet wijst op een grote blinde vlek." Ik zie dat vanuit een net iets andere invalshoek; het wijst op een een 'blinde vlek' omdat bij 'sommige media' (waar deze site een uitgesproken exponent van de NPO is) het niet gaat om de mening van de kiezer maar om het op voorhand (al dan niet met moderatieve hand) de 'juiste mening' al voorgekauwd op te dienen, zonder rekening te houden met wat leeft bij de stemmers in kwestie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 13:56

Hert maakt duidelijk wat we al wisten, de houdbaarheid van Rutte, Wilders en Buma heeft zijn langste tijd gehad. Die kiezers beginnen weer te zweven en landen dit keer bij FVD. Inhoudelijke verschillen zijn er vrijwel niet hoewel de hardcore fans en Baudet zelf daar anders over denken. Maar dat is retoriek. Natuurlijk wijzen zij op de afkeer van de elite en de wens Nederland wit te houden en de EU klein. Maar dat is een mening die door bijna niemand wordt gedeeld. Dat betekent dat de meeste gewoon wat anders wilden en de extreme FVD opvattingen voor lief namen. Ook niet iedere PVV stemmer was zo racistisch als Wilders deed voorkomen. De VVD is zich al langer bewust het einde van het tijdperk Rutte getuige het onderzoek onder VVD bestuurders. Ook daar gaat het niet om de standpunten maar om de persoon Rutte zelf. Buma, zelfde verhaal hoewel daar wel inhoudelijke verschillen zijn tussen de voormalige ARP stemmers en de meer behoudende rechtervleugel. Wilders aftocht behoeft geen betoog. Hij oogt al jaren erg schraal en heeft in 10 jaar geen enkele ontwikkeling laten zien. Baudet haakte in op het anti establishment gevoel en nam positie op de rechtervleugel. Kat in het bakkie. Vraag is hoe het verder zal gaan. Veel wezen al op de LPG achtige parabool die de FVD nu kenmerkt, van snel stijgen en misschien ook wel weer snel dalen. Dat hangt af van haar opstelling. Het zal er vanaf nu op aan komen, gaat ze zich bewijzen of was het slechts de illusie van iets anders. Het groene gras bij de overburen. Veel ruimte om te profileren heeft FVD niet in de PS. Er is geen echte macht, het beleid wordt hoofdzakelijk gemaakt in Den Haag, de provincie voert uit. Wel macht is er in de senaat. Toch is die beperkt want Rutte 3 zag de bui al lang hangen en nam tactische maatregelen. Onder andere door links te paaien met het kinderpardon, de verlaging van de energielasten en haar groene plannen. PvdA en GL hapten gretig toe waardoor er in ieder geval in de senaat een geheel nieuwe coalitie aan het werk kan. FVD heeft daar het nakijken. Zelfs met 13 zetels staat ze nog steeds machteloos. Toch zijn er kansen, door zich constructief op te stellen en haar onzinnige Nexit ideeën en fascistische ideologie weg te schuiven (die waren er tenslotte, hoop ik, alleen om aandacht te trekken). Dat kan over 2 jaar positief voor ze uitpakken. Want de VVD stemmer zal zich bij de afgedwongen linksere koers van de nieuwe coalitie steeds minder thuis voelen. Tel daar de malus bij op die hoort bij regeren. Dan zijn ze hun voorsprong in de kamer zo kwijt. En niet alleen de VVD moet opletten. Links beleid maakt rechts sterker. Dat is bijna een wetmatigheid. Als FVD zich laat zien als een partij die realistisch is en te vertrouwen, pakken ze over 2 jaar een groot deel erbij dat anderen verliezen. De vraag is of ze dat willen en kunnen. Hebben ze de mensen er voor of worden het weer de patsers die de LPF om zeep hielpen? We gaan het zien. Voorlopig gaan we gewoon door waar we gebleven waren en staat FVD er in zijn nieuwe, veel te grote pak bij als een onhandige provinciale puber die langs de ramen loopt en zich afvraagt welke deur hij binnen gaat.

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 14:33

PS is er ook een geschreven versie van zijn speech, ik denk niet dat ik mijn eten binnen hou door 20 minuten naar Baudet te luisteren en vooral te kijken. Het zou nogal fascistisch klinken. En dat verbaast me niets. Ik zelf had na de aanslag in New Zeeland de illusie dat het FVD stemmers aan het denken zou zetten over hun opvattingen. Vanochtend werd ik eindelijk wakker uit die blije maar zeer naïeve droom. Omdat ik wist hoe het wel in elkaar zat. Net als moslimterroristen inhaken op het latente gevoel van onvrede onder moslims door uitvoerig te spreken over het kwaad van niet gelovigen, het verlies van culturele en religieuze, zo deed de man van Christchurch dat ook. Hij deed dat omdat hij een snaar wilde raken bij mensen die dat ook zo ervaren. Het einde van de witte man in een samenleving die er steeds minder is voor hem en steeds meer voor die anderen. Hij raakte diezelfde snaar bij FVD stemmers. Want ondanks dat nare geweld had hij wel een punt, vonden ze. In plaats kritisch naar zichzelf en hun opvattingen te kijken was zijn daad er een van bevestiging, het bevestigde hen in Baudets kijk op de wereld. En Baudet ricocheert de woorden van Tarrant en gebruikt ze om te laten zien wat kan gebeuren als we niet ingrijpen. Dezelfde angst maar nu niet vertaald in kogels maar in 'oplossingen', een zogenaamde uitweg uit de misère zonder geweld. Zoals ik al eerder zei, de ideologie is precies dezelfde, de oplossing anders. Die methode gebruikt iedere demagoog, van Poetin tot Erdogan, Trump tot Orban, Hitler tot Musolini. Het maakte het fascisme in Italië salonfähig en de FVD de grootste partij van Nederland.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 14:41

het verlies van culturele en religieuze eigenheid.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:25

"Het zou nogal fascistisch klinken." er zit nogal wat symboliek in die daaraan doet denken. Het lijkt een beetje op Mein Kampf, dat is ook een lofzang op de westerse cultuur, en daar zit ook een hoop semi intellectueel gezeur in.

Stheno
Stheno21 mrt. 2019 - 16:19

Martin, Je beseft toch wel dat de mensen eerst gestemd hebben en dat pas daarna de speech kwam? Niet omgekeerd, in ieder geval.

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 18:49

@martinvanderlinde Je hangt toch hopelijk niet het linkse gedachtegoed aan? Dat van Lenin, Marx, Pol Pot, Mao, of een van de andere massaslachters waar zelfs Hitler nog niet eens bij in de schaduw kan staan qua slachtofferaantallen? Of ben je misschien van het socialisme van Venezuela, waar mensen zo gelukkig zijn dat ze massaal het land ontvluchten? Ik word onpasselijk van de vergelijkingen die jij maakt, omdat geen enkele politieke stroming schone handen heeft, en als we er objectief naar kijken is het socialisme wel de ergste. Dus laten we ophouden om van Baudet het monster te maken dat hij niet is. Voorlopig is deze Nederlandse politicus slachtoffer van nota bene fysieke intimidatie uit de linkse hoek. Misschien aanleiding voor een puntje van zelfreflectie betreffende je onderbuikgevoelens?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 19:34

Stheno, ik heb het over Tarrant niet over de speech van Baudet. Driesje, ik heb het over demagogie, de manier van angst aanjagen om mensen te bedwelmen niet over de hun daden.

Norsemen
Norsemen22 mrt. 2019 - 12:03

Ik vind de keuze wie is erger, Hitler of Stalin, heel moeilijk. Jij niet, mensen vervolgen op basis van afkomst/ras is voor jou blijkbaar lang niet zo erg als mensen vervolgen op basis van ideeen. Maar het feit dat je Marx een massaslachter noemt geeft wederom aan dat je totaal niet weet waar je het over hebt.

Norsemen
Norsemen22 mrt. 2019 - 12:04

Mijn reactie is overigens aan Driesje gericht.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 13:55

Links snapt niet meer dat democratie pure vulgariteit is. Het volk, het grauw, de domme mensen hebben de macht in deze staatsvorm. Gewoon omdat zij de grootste groep zijn. Modern links lijkt continu te pleiten voor een grachtengordelcratie. Het geeft waarschijnlijk een fijn gevoel om jezelf boven het grauw te verheffen, maar het is een doodlopende weg in een democratie. Zie ook Macron, Renzi, Remain, Clinton.

5 Reacties
madbako
madbako21 mrt. 2019 - 15:09

Links snapt niet meer dat democratie pure vulgariteit is. Links snapt dat juist wel, en weigert in riool vulgariteit mee te gaan. Links heeft tenminste nog enig fatsoen

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:26

"Modern links lijkt continu te pleiten voor een grachtengordelcratie." Noem eens waar dat uit blijkt. Ik denk dat dat eerder voor rechts geldt, en dan speciaal voor Baudet, die zijn speeches vol heeft met termen die geen volgeling van hem begrijpt.

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 16:10

@madbako Links heeft volgens jou fatsoen? Waar zou dat dan eigenlijk uit moeten blijken? Van links tot rechts zien wij in dit land foute bestuurders. Bij VVD, PvdA, D66 en GL voorop.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 17:13

@Gubo Ik doel op de vele vele bijdragen op dit forum over de ongeschiktheid van domme mensen voor het uitbrengen van stemmen in de democratie. Dat noem ik pleiten voor een grachtengordelcratie. Als SP'er ben ik tegen FvD en Baudet. Maar ik heb nog wel genoeg gezond verstand om te begrijpen dat dat constante bashen van die mensen contraproductief is. Het wordt tijd voor serieuze introspectie bij links. In plaats van de enorme creativiteit in het bedenken van steeds weer nieuwe manieren om "extreemrechts" te dissen moet er eens werk worden gemaakt van het voorkomen van de electorale fouten in eigen kring. Dat lijkt me heel wat zinvoller.

Gubo3
Gubo321 mrt. 2019 - 18:51

Ik ben het met je eens, Keilstra, mensen die andere mensen stemrechtbwillen ontnemen zijn anti democratisch.

Poezenmens
Poezenmens21 mrt. 2019 - 13:14

Na nog een keer naar de speech van Baudet geluisterd te hebben zijn er een paar sinistere parallellen te ontdekken met de partij die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw aan de macht kwam.

8 Reacties
Poezenmens
Poezenmens21 mrt. 2019 - 13:16

Natuurlijk bedoel ik aan de macht kwam in Duitsland.

Bromsnor3
Bromsnor321 mrt. 2019 - 13:43

Leg eens uit? Ik kan die parallellen niet vinden.

Poezenmens
Poezenmens21 mrt. 2019 - 14:50

@Bromsnor Bekijk de 4-delige serie “Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators”, uitgezonden door de NPO 2 in februari en maart, eens. Soms herkenbaar met de ideeën van Baudet en leerzaam.

Poezenmens
Poezenmens21 mrt. 2019 - 14:58

https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/466096/Het_Leven_Van_Hitler_Een_Blauwdruk_Voor_Dictators.html

Bromsnor3
Bromsnor321 mrt. 2019 - 15:28

Zwak Merel. Die documentaire ken ik. Ik zie de link niet en vind het eerlijk gezegd ook beschamend wat je beweert. We leven (gelukkig) in een democratie waar een ieder zijn stem uit kan brengen. Zonder geweld, intimidatie, vrijheid alom met een gevarieerd media en vrije pers. Dat er nu een stemuitslag is die je niet bevalt kan ik me voorstellen maar om dit soort spookverhalen op te hangen slaat echt nergens op. Als je dan zo gefrustreerd bent over de uitslag ga dan zelf aan de gang en bind als die Baudet “deplorables” dan op andere gedachten.

Bromsnor3
Bromsnor321 mrt. 2019 - 15:29

“breng” (sorry).

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 16:12

@Merel Je kunt bij elke politicus parallellen met de Nazi's vinden. Als je maar lang en selectief genoeg zoekt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 9:21

@driesje [ Je kunt bij elke politicus parallellen met de Nazi’s vinden. Als je maar lang en selectief genoeg zoekt. ] a) nee, dat is niet zo b) bij Boreale Baudet hoef je helemaal niet te zoeken, het ligt voor het oprapen.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 12:54

Het is niet Baudet die het politieke landschap ruïneert. Het is links dat er een zooitje van maakt door elkaar de tent uit te vechten. Het is toch van de gekke dat er geen enkele serieuze samenwerking te zien is tussen de linkse partijen. De hetze tegen de SP heeft gewerkt, die partij is gehalveerd. Maar is dat nou winst voor links? Je had er beter voor kunnen zorgen dat linkse stemmers gingen twijfelen tussen SP, GroenLinks en PvdA, ipv ze weg te jagen naar FvD...

7 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 14:04

Peterr, SP heeft het zelf verknald dus ze verdienden niet beter. Marijnissen probeerde de aandacht van haar falen nog af te leiden door iets te roepen over een referendum over Rutte. Ik heb het vaker gezegd, sinds de komst van Meijer gaat het daar de verkeerde kant op. De man is een ramp voor de partij. De SP moet zich herkoersen of zich opheffen.

Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2019 - 14:46

vdLinde - ik neem aan dat je geen SPer bent. Opheffen van een vereniging doen de leden. Voor mij staan de asociale handelingen van de kabinetten Rutte nog bovenaan. Helaas is er nauwelijks oppositie, van Groenlinks naar rechts, niet te vinden. En dan adviseer jij om die oppositiepartij op te heffen, zodat we het blijkbaar door jou voorgestane bewind voor eeuwig in stand kunnen houden. Ga je schamen. O, ja herkoersen, een niet socialistische partij?

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 15:35

MartinvanderLinde is gewoon een VVD-er die niet tevreden is voordat elke partij zich heeft bekeerd tot het neo-liberalisme

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 15:48

@Martin, ik was altijd een grote fan van Jan Marijnissen en ben daarna de SP altijd trouw gebleven. Vooral Agnes Kant had ik later hoog zitten. Ze was misschien wel geen goede debater, maar inhoudelijk was ze wel sterk. De huidige campagne, 'Stem Rutte weg', vond ik inhoudelijk zwak en heeft zo te zien weinig mensen aangesproken. Ik denk dat je vooral duidelijk maken waar je zelf voor staat ipv aangeven dat je een ander weg wil hebben...

Rechtse Bal2
Rechtse Bal221 mrt. 2019 - 17:52

wacht maar tot Forum voorstelt delen van PVV over te nemen; dan kijg je over 2 jaar automatisch een VVD / Forum met een vleugje CU/SGP en een 75% (%) meerderheid. en Rood in de Sloot.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2019 - 19:46

Ik snap de redenering niet dat de SP alleen stond in haar kritiek en daarom verloren heeft. Verliezen betekent dat mensen die eerst op je stemden er geen zin meer in hadden. Wat de vaste omvang van de SP leek - ze bleef jaren hangen rond de hetzelfde zetelaantal - is nu gehalveerd. Zeker als je kijkt naar Brabant. Ik zie niet in hoe de partij door vast te houden aan haar huidige programma punten daar ineens beter uit zou komen. Weg is weg. Ik vermoed dat de SP jarenlang op geleende tijd heeft geleefd. Mensen die eigenlijk weg wilden maar bleven bij gebrek aan alternatief. Het uitermate zwakke functioneren van het bestuur en de leiding de afgelopen periode waren de druppels die de helft van de kiezers deed inzien dat het hoogste tijd was om te vertrekken. Op zoek naar de toekomst met achterlating van de partij. Ik zeg dit zonder leedvermaak. HM, toe jongen.

Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2019 - 21:03

vdLinde - wellicht is jouw geheugen niet zo sterk en dat kan ik je niet kwalijk nemen. De SP streeft naar een ander beleid dan de afgelopen, pakweg 20-25 jaar onder invloed van het geld gerealiseerd werd. Op heffen betekent dat de vele Nederlanders die dat ook willen geen kant heen kunnen. En wr is hoop, aanwijsbaar. D66 heeft meer ups en downs meegemaakt dan de golvenaan het strand. GroenLinks is dankzij een nieuwe presentatie/presentateur weer opgebloeid, uit niets. Dus ik heb er nog alle hoop op dat SP blijft bestaan en dat de belangrijkste punten op gebied van onderwijs, openbaar vervoer en vooral zorg gerealiseerd zullen worden, is het niet door een kabinet met SP, wat op dit moment ver af lijkt, dan toch door andere bestuurders. Er moet toch een dag komen dat de voorraad zelfverrijkers op is. Een van de eerste punten is natuurlijk dat de zorg uit de handen van de commercie gehaald wordt en dat ons geld ook voor ons besteed wordt zonder allerlei lieden die er aan moeten verdienen. Enfin, volg de Slotervaart story.

korheiden2
korheiden221 mrt. 2019 - 12:24

Lees net op teletekst dat het FVD op 13 zetels komt in de senaat. Er gaat er eentje af bij de mannenbroeders. De SGP houdt nog één zetel over.

6 Reacties
Peter Baelish
Peter Baelish21 mrt. 2019 - 13:13

Teletekst, bestaat dat nog? En verder hieperdepiep hoera, minder christenfundamentalisme is altijd goed!

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 14:56

Ben het met je eens Peter. Als er een partij is die nog erger en gevaarlijker is dan FvD is het wel de SGP.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:27

"Teletekst, bestaat dat nog?" Het staat in menig fractiekamer 24 uur per dag aan. Er is zelfs een gezegde, als het op Teletekst staat, dan is het nieuws, anders niet.

Observer201903
Observer20190321 mrt. 2019 - 15:52

Ik ben vooral blij dat Denk 0 zetels heeft.

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 16:16

@Norseman Ik ben erg benieuwd wat jij "gevaarlijk" vindt aan de SGP. Het is een van de langstbestaande partijen die schandaalvrij is, geen corrupte bestuurders kent, geen aanhangers heeft die het communisme aanbidden en geen aanhang heeft die deel uitmaakt van gewelddadige cellen. Had Nederland maar meer van de SGP.

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 18:03

Dries, dat meen je toch niet he? De partijbeginselen wel eens gelezen? Afschaffing vd huidige rechtsstaat, gods wet gaat boven iedere andere wet, valse religies moeten actief bestreden worden, invoering doodstraf, ongelijkheid man vrouw, etc.. SGP is by far de meest extreme partij en Nederland. Het enige verschil met IS is dat ze (nog) geen geweld gebruiken om hun doel te bereiken. En dat geen geweld gebruiken is niet omdat ze vinden dat er geen geweld gebruikt mag worden maar dat geen geweld is omdat ze vooralsnog vinden dat de huidige koers ze meer kans geeft op hun einddoel.

Pieter Zwaan
Pieter Zwaan21 mrt. 2019 - 12:20

Wat vele medelanders,deskundigen,professoren,journalisten en vooral links georiënteerde medelanders niet begrijpen dat hoe harder ze schreeuwen,schelden,razen, hoe groter deze partij wordt.Ga vooral de komende 2 jr door,dan komt hij in de tweede kamer met 30 zetels,40 zetels.

9 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2019 - 13:13

Heer Zwaan. Als 'hard razen' in uw ogen juist averechts werkt, hoe verklaart u dan dit resultaat van de grootste razers, de figuren die het FvD zeggen te vertegenwoordigen? Dank u voor uw toelichting.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 13:21

Beetje hetzelfde als in de ZP discussie. Hoe harder er geroepen werd dat je een racist was als je niet tegen ZP was, hoe meer mensen zich tegen veranderingen verzetten en dan heb ik niet over die randdebielen die een snelweg gingen blokkeren.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 13:42

@Willem, ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit serieus geluisterd heb naar wat Baudet te vertellen heeft, maar het gaat erom dat Pieter bedoelt dat hard razen tegen de stemmer averechts werkt. Roep vooral dat mensen die op FvD of PVV stemmen onwetende idioten zijn, dan weet je zeker dat je ze niet van mening gaan veranderen.

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 15:01

@Peterrr Dat ligt er helemaal aan wat je bedoeling is. Mijn bedoeling is niet om de FvD over te halen iets anders te stemmen maar louter duidelijk maken wat voor iemand je bent als je FvD stemt. En dan is de term onwetende idioot eigenlijk best prima, dank hiervoor.

madbako
madbako21 mrt. 2019 - 15:11

Ga vooral de komende 2 jr door,dan komt hij in de tweede kamer met 30 zetels,40 zetels. Dat roepen ze ook al tig jaren over de pvv. En zie waar die nu staan.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:39

"Dat roepen ze ook al tig jaren over de pvv. En zie waar die nu staan." Misschien moet er meer geld naar het onderwijs, dat zoveel arme mensen op Baudet stemmen, dat is toch wel een teken dat het onderwijs niet deugt. Misschien moeten we de mensen eens uitleggen dat rechts stemmen voor een arm persoon dom is. Soms moet je mensen niet om hun mening vragen. Nog niet zo heel lang geleden vroeg een man in Duitsland aan het volk: "Wollt ihr den Totalen Krieg" En ze schreeuwden: "Jawohl" Nou, die kregen ze, de Übermenschen lagen enkele maanden later in de vrieskou in Stalingrad en werden uitgelachen door de Russen.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 16:14

@Norsemen, dat roep ik niet en ik geef aan dat dit juist averechts werkt.

Krek
Krek21 mrt. 2019 - 18:54

"Nog niet zo heel lang geleden vroeg een man in Duitsland aan het volk: “Wollt ihr den Totalen Krieg” En ze schreeuwden: “Jawohl” Geachte Gubo, Nog korter geleden vroeg een man uit Twente hetzelfde. En de zaal lag in een deuk.

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 20:40

Peterrr, ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Ik zeg niet dat jij FvD stemmers onwetende idioten noemt. Ik zeg dat ik onwetende idioot een prima benaming vind voor de FvD aanhang. En dat ze niet van mening zullen veranderen door dat ik ze zo noem vind ik ook prima aangezien mijn bijdragen hier niet zijn om de FvD’ er van iets te overtuigen.

Frits Jansen
Frits Jansen21 mrt. 2019 - 12:02

Godwin heeft zelf gezegd dat verwijzingen naar Hitler best mogen als ze relevant zijn. De speech van Baudet verdient een nauwkeurige analyse op nationaal-socialistisch gedachtegoed. Het geklets van Baudet droop ervan.

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2019 - 13:33

Jansen. Wie ook maar enig benul heeft van de Europese geschiedenis ziet tal van overeenkomsten tussen wat de laatste tijd, en nu, op politiek en ander maatschappelijk vlak gaande is. Ook wanneer we aan de overzijde van de oceaan Trump buiten beschouwing laten, knarst het in de westerse wereld van de stromingen en figuren die feilloos passen binnen profielen die we herkennen in de jaren '30, ook in Nederland. Dat die figuren bestaan, degenen die uit egocentrisme hun onderbuik laten schreeuwen omdat bekend is welke profijtelijke gevolgen dat kan hebben, is tot daaraan toe, maar dat er blijkbaar zovelen zijn die zich veelal op grond van mentale problemen als ratten achter de vangers laten aansluiten, is het allerergste. De redenen zijn complex, maar wel te duiden: neoliberalisme, ongelijkheid, manipulaties, zeker de opstelling van de meeste media, het volksgevoel, onderwijsfalen, technologie, gebrek aan idealisme en teveel aan materialisme, etc. Maar ook deze golfbeweging gaat voorbij, gelijk de LPF. Toch, ik zei het hier al vaker, de diepere lagen onder het FvD zijn bedrieglijker en gevaarlijker voor een gezonde maatschappij dan de PVV-overtuigingen. Want, er zijn duidelijke verschillen, ondanks de frames die vanuit electoraal oogpunt gelijk luiden: migratie, vreemdelingenhaat, klimaatscepsis, eng-nationalisme, opportunisme, gebrek aan fatsoen en sociale gevoelens, en ga zo maar even door. Die verschillen kunnen wellicht samengevat worden binnen de kaders van legitieme toegankelijkheid tot het Forum voor degenen die zeer zeker een griezelige visie hebben en verkondigen op de samenleving. Zie alleen maar de lijst van personen waar Baudet internationaal en nationaal contact mee had en van wiens en wier visie hij nooit afstand nam. En achter dit soort figuren lopen arme stakkerds enthousiast aan. Waarom? Weten ze zelf eigenlijk ook niet.

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 11:58

Wel typisch (en mooi) dat juist in Utrecht FvD en de PVV niets voorstellen. Was dit maar zo in het hele land.

5 Reacties
brutus69 de Jong
brutus69 de Jong21 mrt. 2019 - 12:56

13

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 14:45

Wat ik zei, was dit maar zo in de rest van het land.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 15:25

Utrecht heeft ook een grachtengordel, inderdaad.

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 15:47

Keilstra, En een hele mooie ook, met gelukkig heel weinig FvD'ers.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mrt. 2019 - 23:31

@Mark Huysman [ Baudet komt op voor een ‘dominant blank Europa’. ] (...) [ Je moet wel erg naïef of kwaadwillend zijn om dit te willen scharen onder ‘aankaarten van integratieproblemen’. ] Tenzij je natuurlijk vaststelt dat degenen die in ons zeer diverse werelddeel verlangen naar een 'dominant blank Europa' bijzonder slecht geïntegreerd zijn. Dat is nou een integratieprobleem dat we best even mogen aankaarten.

Bennie van de Potgerukt
Bennie van de Potgerukt21 mrt. 2019 - 11:47

Trotse FvD stemmer hier. Goede opleiding, goede leidinggevende baan, getrouwd en 2 kinderen. In plaats van iedereen die op partijen als FvD of PVV stemt weg te zetten als dom en racistisch zou de vraag gesteld moeten worden hoe het komt dat dit soort partijen zo populair zijn. Ik weet het antwoord wel……...nu jullie nog.

14 Reacties
Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 13:05

Misschien dat hun aanhang geen probleem heeft met racisme? En omdat ze uilen bewonderen, zeker als ze uit Minerva komen.

Joop Schouten
Joop Schouten21 mrt. 2019 - 13:20

Mensen onderzoeken zijn praatjes nauwelijks. Baudet zat meermalen aan tafel met Le Pen en andere fascistoïde xenofoben. Een ding staat vast; stemvee kiest de eigen slager.

Martin108
Martin10821 mrt. 2019 - 13:35

@Gubo Mensen die integratieproblemen aankaarten uit maken voor racist is even simplistisch als iemand "uitschelden" voor homo als ie voor homo rechten op komt. Problemen gaan niet weg door scheldpartijen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2019 - 13:40

Bennie met de toepasselijke achternaam. Gefeliciteerd. Waarmee? Daar kom je nog wel achter. Maar ik ben benieuwd. Je schrijft, naast dat je een trotse, goed opgeleide en 'goed leidinggevende baan' Forumstemmer bent: '...hoe het komt dat dit soort partijen zo populair zijn.' Jij weet het wel, zeg je, dus is het makkelijk om je wijsheid ook hier te delen. Dank.

Wilma3
Wilma321 mrt. 2019 - 14:29

Potgerukt, gefeliciteerd! Nu nog graag je uitleg heel misschien overtuig je me. Haha wat een mop.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mrt. 2019 - 14:38

weten waarom is iets anders dan erop stemmen? Als je je broek op kan houden, wat ik denk dat jou lukt, waarom dan die van een andere naar beneden trekken?

madbako
madbako21 mrt. 2019 - 15:13

Ik weet het antwoord wel……… Zou je dat kunnen delen met ons Joopers. Het wordt anders zo'n gissen

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:29

"Mensen die integratieproblemen aankaarten uit maken voor racist is even simplistisch als iemand “uitschelden” .... Ik ben het helemaal met je eens, Martin108.

RonaldMokens
RonaldMokens21 mrt. 2019 - 15:42

"Ik weet het antwoord wel...." Wat is het antwoord?

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 16:01

@Bennie Niet een gewone FvD stemmer maar een trotse FvD stemmer nog wel. Is dat omdat je zoveel logica, principes en ethiek opzij heb moeten zetten dat je er trots op bent dat dit is gelukt? Of ben je er wellicht trots op dat jij je niet hebt laten leiden door je kinderen die je later op je stemgedrag zullen aanspreken?

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mrt. 2019 - 16:26

[ In plaats van iedereen die op partijen als FvD of PVV stemt weg te zetten als dom en racistisch ] Aangezien jij zegt hoogopgeleid te zijn zal ik graag een uitzondering maken, door je dan maar slim en racistisch te noemen. Zo beter?

Mark Huysman
Mark Huysman21 mrt. 2019 - 17:09

[Mensen die integratieproblemen aankaarten uit maken voor racist is even simplistisch als…] Baudet komt op voor een ‘dominant blank Europa’. Hij heeft het -net als de nazi’s voor hem- over een ‘boreale wereld’. Andere vooraanstaande leden van het FvD leggen een link tussen IQ en huidskleur en geaardheid. Weer anderen maken graag grapjes over ‘dobbernegers’ en joden die vergast worden. Je moet wel erg naïef of kwaadwillend zijn om dit te willen scharen onder ‘aankaarten van integratieproblemen’.

Lucas2000
Lucas200021 mrt. 2019 - 21:02

2 kinderen maar? Niet goed genoeg je best gedaan.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mrt. 2019 - 1:00

Was een draadje te hoog geplaatst - nogmaals: @Mark Huysman [ Baudet komt op voor een ‘dominant blank Europa’. ] (…) [ Je moet wel erg naïef of kwaadwillend zijn om dit te willen scharen onder ‘aankaarten van integratieproblemen’. ] Tenzij je natuurlijk vaststelt dat degenen die in ons zeer diverse werelddeel verlangen naar een ‘dominant blank Europa’ bijzonder slecht geïntegreerd zijn. Dat is nou een integratieprobleem dat we best even mogen aankaarten.

Wilma3
Wilma321 mrt. 2019 - 11:45

Analytici vergelijken de overwinning van het FvD met de plotselinge opkomst van de LPF in 2002. Eigenlijk is de ongelooflijke opkomst van FvD heel mooi! Hoe gaat Baudet dat regelen! Het zal wel weer net zo een puinhoop worden als destijds bij de LPF. Ik hoop erop maar ik hoop er ook van harte op dat Baudet blijft leven en niet vermoord wordt. Op de eerste plaats omdat dat te erg is voor woorden maar ook omdat we anders nog een martelaar krijgen die ten onrechte op een hoog voetstuk wordt geplaatst! Laat het hem maar waar maken en ik hoop dat hij dan roemloos ten onder zal gaan. Zoals ik denk dat er ook zijn gebeurd met Fortuyn en zijn LPF. Afgezien van het feit dat ik blij ben dat FvD onbeheersbaar groot is geworden schrik ik me dood van mijn landgenoten. Ik wordt hier bang van. We zijn met zijn allen kennelijk zo dom dat we achter een fascist aan lopen. En straks met 4 mei maar weer de doden herdenken en hopen dat zoiets nooit weer gebeurd. Waar gaat dit toe leiden als we allemaal zo makkelijk achter een fascist met een mooi uiterlijk en mooie praatjes aanlopen?

1 Reactie
Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 13:08

"Ik hoop erop maar ik hoop er ook van harte op dat Baudet blijft leven en niet vermoord wordt. " Hij wordt inmiddels al bewaakt. Dat gebeurt tegenwoordig zonder ruchtbaarheid. Als je van een bepaalde politieke importantie bent, dan loopt er op een keer een fors gebouwd kereltje naast je. Je kan hem ook niet wegsturen. De bewaking is dan niet in jouw belang, maar in het belang van het land. Ik zag bij Bordeaux, eh... Bidet, ook dergelijke mannetjes lopen.

TwoTone
TwoTone21 mrt. 2019 - 11:34

Waarom vergeet iedereen de basisregel in politiek: eerst het eten dan de moraal. De kiezer begrijpt niet: - alle verhoogde belastingen; - onbetaalbaarheid energienota; - geen eerlijke opsomming kosten klimaatplan. En daarboven nog het beleid doorgedrukt deze week door Brussel met als gevolg dat een Pool met 1 maand in Nl werken weer naar huis kan met 1maand salaris en 6 maanden WW. Je zou spontaan als nederlander je paspoort omruilen voor een pools paspoort. Je kan ellenlange verhalen ophangen. Echter dat werkt niet als de logica ontbreekt voor de gemiddelde kieze, die ziet dat hij steeds meer moet betalen en er steeds minder voor terugkrijgt. Je betaalt voor een verzorgingsstaat maar krijgt een pariticipatiestaat en hij moet daarbovenop nog flink betalen voor andere eu landen. Dat werkt dus niet is nu wel gebleken.

8 Reacties
Wilma3
Wilma321 mrt. 2019 - 12:30

Helemaal mee eens!

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 13:11

"Je zou spontaan als nederlander je paspoort omruilen voor een pools paspoort." Daar heb ik geen probleem mee. Maar nodig is het niet. Nederlanders hebben ook recht op WW, echter niet na 1 maand werken, Zowel Nederlanders alsook Polen dienen 6 maanden te werken voor 3 maanden WW. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-een-ww-uitkering

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mrt. 2019 - 14:42

@Gubo Als jij niet naar Polen gaat komt Polen wel naar jou via de FvD met hun ' ontslaan want mij te links die leraar, professor, NPO medewerker, etc', en dan klagen over gedachtepolitie Brought to you by Gubo and other curved line thinkers

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mrt. 2019 - 14:45

Mijn bericht was voor TwoTone bedoeld.

Japie3
Japie321 mrt. 2019 - 15:07

Je slaat de spijker op zijn kop. Maar de wal gaat het schip keren. Als er niet goed gelaveerd wordt, wordt het FvD over twee jaar met afstand de grootste partij. Ik begrijp niet waarom de regering niet er eerlijk voor uit komt wat bv de transitie de burger kost. Steeds meer mensen hebben terechte idee dat ze besodemierd worden met de stelling dat dit 1% van het inkomen gaat kosten.

Martin108
Martin10821 mrt. 2019 - 15:19

Yup, en dit soort berichten helpt ook niet vlak voor de verkiezingen: https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-meer-dan-helft-van-budget-op-aan-vaste-lasten/

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:33

"Yup, en dit soort berichten helpt ook niet vlak voor de verkiezingen:" Is dat de reden waarom ze op een extreem rechtse libertariër stemmen? Dan moeten we toch de aanhang van Baudet echt voor dom verklaren. Ze begrijpen helemaal niets van zijn politieke standpunten, maar stemmen toch op hem.

Joop Sidiman
Joop Sidiman21 mrt. 2019 - 16:17

@Gubo, slecht geïnformeerd. Er komt een EU richtlijn waarmee de sociale zekerheid in Europa geharmoniseerd gaat worden. Daarmee kan de buitenlandse werknemer zijn werkverleden in zijn woonland importeren naar zijn werkland. Dus hetgeen u aangeeft klopt nu nog wel, maar dat gaat aangepast worden, waardoor iemand slechts 1 maand in NL hoeft te werken om 6 maanden WW te krijgen. Het is helemaal niet zo moeilijk om politiek te voeren in Nederland. Het komt allemaal naar Baudet toe. Het door TwoTone gepresenteerde overzichtje is klip en klaar en volledig in het voordeel van Baudet.

Spanveer
Spanveer21 mrt. 2019 - 10:40

De VVD was al bezig naar links voor te sorteren met het oog op te verwachten verlies van zetels in de senaat. Rutte zal nog meer concessies moeten doen om bij GL en de PvdA in het gevlei te komen. Dat komt hem dan weer op zetelverlies te staan bij de volgende TK verkiezingen. FvD krijgt een hele klus bij het vinden van goede en loyale staten leden. Voor die 12 zetels in de senaat zullen wel geschikte kandidaten te vinden zijn.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2019 - 11:41

Over die concessie: eerlijk gezegd denk ik dat je daar geen overdreven voorstelling van moet hebben gezien het verleden, ik vrees dat de geest van Samsom en Kunduz nog steeds rondwaart. Zolang het geld regeert zit Rutte of z'n opvolger gebeiteld bij elke verkiezing.

brutus69 de Jong
brutus69 de Jong21 mrt. 2019 - 12:26

12? 13 zetels

Kurtev
Kurtev21 mrt. 2019 - 10:18

Ik hoorde toevallig de speech van Thierry Baudet op de achtergrond. Toen het publiek scandeerde: Thierry, Thierry, Thierry, hoorde ik toch echt het welbekende Jerry, Jerry, Jerry. Ik mag hopen dat Thierry zijn stemmen wijs gebruikt en er geen Springer show van maakt...

1 Reactie
Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 13:42

Nee, Jesse Klaver doet niet aan persoonsverheerlijking. Althans, dat wordt niet zo beschouwd, hij is slechts Jessias.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins221 mrt. 2019 - 10:12

Grr ik kN hier zo nier tegen. Hoe kan iemand nu oo zo'n tokkiepartij stemmen? Nederland gaag er aan als het zo doorgaat. Het einden nabij.... Er moer toch een manier zijn om dit fe stoppen?

2 Reacties
Martin108
Martin10821 mrt. 2019 - 12:10

U kunt beginnen met anders denkenden een dialoog aan te gaan en ze niet meteen voor fascist/tokkie uit te maken. Mensen hebben zorgen, traditionele partijen kiezen er voor die zorgen te negeren/bagatelliseren, mensen gaan naar andere partijen. Den Haag kreeg al bijna twee decennia geleden een wake up call maar ging voor de snooze knop.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 12:32

Jij praat kennelijk nooit met gewone mensen buiten de grachtengordel. Als jij zo verrast bent als jij nu dan mis je echt waar het in het land over gaat aan de keukentafels. ELITAIR dus.

Bernie2
Bernie221 mrt. 2019 - 10:02

Het illustere duo Trump & Bannon kan tevreden zijn. Bannon die naar Europa werd gestuurd om autocratische staatsvormen die Trumps model aanhangen te organiseren. Baudet sympathiseert zwaar met AltRight, racisten, Vlaamse fascisten. Het is dit tuig waar mijn medelanders met klotsende onderbuiken op stemden. Ik vrees niet vanwege pure feitenkennis, maar op het hapklare politieke junkfood van deze pseudo intellectueel (was Fortuyn ook niet zo'n nep-intellectueel?) Een zwarte dag voor de democratie. Het soort van democratie waarin in de jaren '30 van de vorige eeuw ook een populist die zich later doorontwikkelde tot massamoordenaar. Overeenkomsten zijn het blanke superioriteitsgevoel en de gezuiverde maatschappij. En de vastberadenheid om Himmlers boreale gedachte het levenslicht te doen zien. Dat mag Baudet nu gaan regelen, samen met de onfrisse Hiddema die deze week schaamtevrij verklaarde dat hij tijdens WOII, net als zijn vader trouwens, heel goed NSB'er geweest kon zijn. Of Annabel Nanninga, die spreekt over 'dobbernegers' ofwel bootvluchtelingen die dood in de Middellandse zee drijven of dood op de kusten van Griekenland en Italië aanspoelen. Die in een tweet verklaarde "helemaal zin had om joden te vergassen.." nadat ze had gebladerd in Mein Kampf. Dit is schurkentuig van de bovenste plank. Slecht nieuws voor minderheden, slecht nieuws voor de democratie en slecht nieuws voor binnen- en buitenlandse samenhang. (Nexit..) Slaap lekker, FvD stemmers

8 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 mrt. 2019 - 10:23

???? Hear, hear!!! Mooi verwoord, beste meneer Bernie, chapeau en heel erg bedankt.????

webmaatje
webmaatje21 mrt. 2019 - 11:22

Erger nog; gisteren was er een zdf-zoom reportage over het Brexit-referendum. De door jou al genoemde Steve Bannon zou daarbij met Nigel Farage van UKIP onder een hoedje gespeeld hebben en deels de campagne betaald hebben. We zitten nu leuk met die door o.a Bannon en Farage gebakken Brexit-peren. Bron: - ZDFzoom: Angriff auf die Demokratie Die britische Wahlkommission ist überzeugt: Es gibt Anhaltspunkte dafür, dass große Teile der Gelder für eine Kampagne vor dem Brexit-Referendum aus dubiosen Quellen stammen https://www.zdf.de/dokumentation/zdfzoom/zdfzoom-angriff-auf-die-demokratie-102.html

Observer201903
Observer20190321 mrt. 2019 - 11:55

@Bernie Annabel Nanninga heeft inderdaad een wel heel duister gevoel voor "humor". Maar als ik moest onderduiken zou ik toch eerder bij Annabel op zolder gaan zitten dan bij Kuzu, Jetten of Klaver.

brutus69 de Jong
brutus69 de Jong21 mrt. 2019 - 12:29

heb inderdaad heerlijk geslapen

datdanweerwel
datdanweerwel21 mrt. 2019 - 13:29

Hoe pakt dat nou uit voor je politieke vrienden dat fvd bashen? Ik denk dat een hoop mensen fvd hebben gestemt omdat ze types als u meer dan zat zijn. dank daarvoor. Trouwens heerlijke geslapen en na de berichten van vanmorgen slaap ik vannacht trouwens nog beter.

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 16:32

@Bernie Je stuk hangt van de haatzaaierij en onzin aan elkaar, maar ik zal me beperken tot één van je vele leugens. "Of Annabel Nanninga, die spreekt over ‘dobbernegers’ ofwel bootvluchtelingen die dood in de Middellandse zee drijven of dood op de kusten van Griekenland en Italië aanspoelen. " Als je ooit de moeite had genomen om het stuk van Nanninga te lezen, dan had je geweten dat ze meer begaan is met het lot van deze mensen dan menig linkse zoals jij. https://www.rtlnieuws.nl/economie/column/3857281/sylvana-simons-ontloopt-annabel-nanninga-en-verliest "...... - het woord 'dobberneger'. De mensen die haar dat nog altijd als racistisch voor de voeten werpen hebben de column ogenschijnlijk nooit gelezen." In tegenstelling tot menig linkse, die altijd vind dat de ander de shit moet oplossen, vangt Nanninga zelf een asielzoeker op.

sjaakie2
sjaakie221 mrt. 2019 - 19:05

-----samen met de onfrisse Hiddema die deze week schaamtevrij verklaarde dat hij tijdens WOII, net als zijn vader trouwens, heel goed NSB’er geweest kon zijn.----- Linkje?

Krek
Krek22 mrt. 2019 - 8:04

Geachte Sjaakie, Omdat ik ook wel nieuwsgierig was, heb ik het even opgezocht: "Als ik boer was geweest in die tijd, had ik me misschien ook kunnen laten overhalen tot een NSB-lidmaatschap. Wat de NSB later typeert als een stelletje landverraders en Jodenvervolgers, daar was binnen de Friese agrarische gemeenschap helemaal geen sprake van. Het was enkel boerenbelang. De politieke ideeën over ras en geloof speelden totaal geen rol." https://revu.nl/interviews/theo-hiddema-over-moslims-en-democratie

Bromsnor3
Bromsnor321 mrt. 2019 - 9:56

Een aardverschuiving in de politiek,zoals deze, is een prima gelegenheid om te reflecteren. Waarom is het zo fout gegaan? Waarom is FvD is één klap de grootste (of bijna dan) geworden? Het doorgaan op dezelfde weg om iedereen voor “deplorable” uit te maken die anders dan links stemde werkt dus niet en is verwerpelijk. De sociaal democratische partijen blijven maar verliezen en dat stop je dus niet met zo doorgaan. Ook de Europese verkiezingen zullen eenzelfde beeld geven daar twijfel ik nu niet meer aan.......

6 Reacties
RosaLange
RosaLange21 mrt. 2019 - 11:16

Hoezo reflecteren? Men gaat op de oude voet door met het beledigen van kiezers, het uitsluitend van bevolkingsgroepen, bangmakerij en het wegzetten van ongewenste meningen.

gravin2
gravin221 mrt. 2019 - 11:22

De echte redenen zullen een vraag blijven, ik denk wel dat de winst te maken heeft met dat veel mensen het geregel uit europa zat zijn en dat men bang is voor milieumaatregelen die voor de gewone man onbetaalbaar worden. Terwijl tegelijk bekend wordt hoe bv het UWV met de fraude-uitkeringen omgaat.

Pa Vlov
Pa Vlov21 mrt. 2019 - 11:37

Het "waarom" is niet zo moeilijk te vinden. Er is de laatste jaren een enorm slecht regeringsbeleid gevoerd op allerlei vlakken. De geloofwaardigheid is ver te zoeken. Voorbeeld: de energietransitie. In de voorbereiding is de bevolking en de echte wetenschapper niet geraadpleegd. Vervolgens worden er allerlei draconische maatregelen afgekondigd en alvast de energiebelasting verhoogd, zonder dat er een enigszins haalbaar plan ligt. En als dan blijkt dat het de burger geld kost wordt er, met de verkiezingen in zicht, weer een verlaging afgekondigd. Dat gelooft niemand meer na alle beloftes die eerder zijn gedaan en de arrogante affaires (bonnetjes, penthouse van pechtold etc..) van de afgelopen jaren.

toshiba
toshiba21 mrt. 2019 - 11:58

welke aardverschuiving? sinds fortuyn weten dat tussen de 15-25 procent ontvankelijk is voor partijen als lpf/ pvv/fvd. nou heeft fvd 21% gehaald. dus van verschuiving op dat vlak is geen sprake. de verschuiving is vooral binnen rechts. vvd verliest klein beetje, cda verliest fors, d66 en bijzonder SP verliest. al is verlies SP te verklaren door haar huicelachtige opstelling inzake vreemdelingen. dus al met al niets nieuws onder de zon. goede nieuws: Groenlinks goed doorgegroeid en pvda heeft zwaarste nu achter de rug want die verliest amper meer. dus pvda kan werken aan wederopbouw vna de partij en samen met GL de komende jaren stevige invloed uitoefenen op het beleid omdat links wel bereid is en rationeel politiek bedrijft, waar fvd absurde eisen stelt. net zoals wilders deed. en weten hoe dat is afgelopen. rutte trouwens lacht zich een breuk. want die kan nu gemakkelijk met pvda en gl verder. ja zal stuk groener moeten [maar persoonlijk wil rutte dat al jaren] cda heeft niets meer te zeggen en CU en D66 zien maar al te graag dat GL en PVDA aanschuiven dus al die mensen die dachten door fvd te stemmen dat wel de elite konden wegstemmen, LMAO. not even close nog altijd heeft 79% niet gestemd op extreem rechts.

Frits Jansen
Frits Jansen21 mrt. 2019 - 12:07

Eén conclusie ligt voir de hand: een succesvol politieke leider moet tegenwoordig vooral een performer zijn, iemand met een reusachtige flair. Dat delen Klaver en Baudet, zo verschillend als hun opvattingen zijn.

DuivelsAdvocaat
DuivelsAdvocaat21 mrt. 2019 - 12:38

"Het doorgaan op dezelfde weg om iedereen voor “deplorable” uit te maken die anders dan links stemde" Wie doet dat precies? In Nederland? In, laten we zeggen, de afgelopen 10 jaar? Ik wordt een beetje moe van dit verongelijkte slachtofferdenken over "Links"

Oki Doki
Oki Doki21 mrt. 2019 - 9:29

Ons land bestaat natuurlijk voor een groot deel uit hardcore patriarchisten. Dat zijn de mensen die op FvD stemmen en het doel is om te heersen over het land. We mogen blij zijn dat deze groep geen absolute meerderheid heeft want zo'n beetje op de hele rest van de wereld zijn het deze mensen die het volledig voor het zeggen hebben in hun land.

Bouwman2
Bouwman221 mrt. 2019 - 9:22

Het grootste verlies lijdt natuurlijk de burger die nu een partij die de nachtwakersstaat wil, de EU wil verlaten - of dan weer niet-. waar anderen juist een een verzorgende staat wensen en de vrede en de welvaart van de EU waardoor Nederland weer eens gestegen is op de ladder van de gelukkigste residenties. l. Sinds vandaag zitten we met z'n allen in een situatie die lijkt op een gijzeling. Nederland heeft daar wel ervaring mee. In Bovensmilde werd zelf een school met kinderen gegijzeld. Aan gijzelingen wordt altijd een einde gemaakt. Van Tehran tot Den Haag, overal. Ook deze gaat wel weer voorbij. Het wordt weer zo'n grijze dag, zo'n relatief saaie net als gisteren. Met lage nevels. Dat kan moeilijk anders, bij gebrek aan oorlogen en rampen als watersnood en aardbevingen zit er niet veel anders op dat dan hysterisch je te gaan zitten opwinden. . Hysteria was in de tijd van Freud de vaak voorkomende volksvijand, die charlatans en andere bedriegers aantrok. Ook dat fenomeen is verdwenen. . Net zie ik Frank de Boosere zeggen dat het ochtendgrijs weer gaat verdwijnen en de nevels oplossen.. Ik stap buiten om te gaan genieten, want dat is - zeggen velen- je levensvervulling. Maar ik maak toch maar voor zekerheid een extra bedragje over naar Stichting Vluchteling, van die Tineke. Ze is een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Jij ook, eventueel? Of ga je liever misschien even wuiven?

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2019 - 11:51

Dag Bouwman, woon je misschien in Belgie? Of ben je net als ik een gekke man die naar het Belgische weer met Sabine en Frank kijkt? Over de politiek, mijn pertij heeft natuurlijk fors verloren. Maar het moet jou ook opgevallen zijn dat de bevolking van ons land kiest als ware het een schommelend schip, dan naar links (bakboord), dan naar rechts (stuurboord). Dus alle hoop is nog niet verloren, nog geen tijd om SOS te roepen. En ja, deze EU wil ik graag verlaten. Er schijnt zoiets te bestaan als EER. Enfin laten we maar zien hoe de Engelsen het klaren. Ik wens hen het beste.

tempest
tempest21 mrt. 2019 - 9:17

Hoezo heeft Baudet het politieke landschap geruïneerd? Dat hebben de stemmers gedaan door een totaal versnipperde boel ervan te maken. Waarom kiezers dat deden is iets waar je flink over kan discussiëren, maar daar spelen veel meer politici een rol. Sterker nog, veel breder dan dat: de mainstream media en social media zijn absoluut aanjagers van de polarisatie. Wat er nu gaat gebeuren? Vermoedelijk niet zoveel. Grote veranderen zullen onvoldoende draagvlak hebben. Overheidsbeleid zal veel meer een “op de winkel pas modus” hebben komende 4 jaar. Is dat goed of slecht? In mijn optiek geen van beide. Het is simpelweg de consequentie van deze keuzes en ook dat is democratie. Uiteraard zullen er individuen zijn die nadeel ondervinden van het gebrek aan slagkracht bij de overheid, maar de wereld vergaat echt niet als keuzes enkele jaren worden vooruit geschoven.

Marc2406
Marc240621 mrt. 2019 - 9:07

Het was natuurlijk geen monsterzege. Als een partij die 16% van de stemmen behaalt wordt bestempeld als eentje die een 'monsterzege' heeft behaald dan is dat vooral een illustratie van hoe verdeeld het land op dit moment is geworden. Helemaal tekenend als men bedenkt dat er wordt geroepen dat wij in de top 5 van de gellukigste landen behoren en dat de economie als een dolle draait. Een teken aan de wand, en we mogen vrezen dat Baudet deze verdeeldheid alleen maar zal verergeren. Het is een teken dat ons politiek systeem zwalkend is. En dat is misschien wel ernstiger dan het feit dat proto-fascisten partijen nu de "meeste" stemmen halen.

2 Reacties
korheiden2
korheiden221 mrt. 2019 - 10:33

@Marc : Als je van 0 naar 12 zetels gaat in de EK is dat een monsterzege. Ook al omdat FVD nog maar twee jaar bestaat. Het tekent verder de verdergaande polarisatie, dat bewijst de winst van GL. Het redelijke midden wordt steeds kleiner. Verder wel eens met @tempest : Grote veranderingen zullen onvoldoende draagvlak hebben, dus Klaver kan wel allerlei vergaande klimaatmaatregelen bepleiten, maar vooral VVD en CDA zitten toch al met de verkiezingen van 2021 in het achterhoofd.

Marc2406
Marc240621 mrt. 2019 - 19:30

Punt is dat monsterzege eigenlijk vrij weinig zegt, afgezet tegen bijvoorbeeld eerdere verkiezingen waar de PvdA, CDA of VVD een veel groter deel van het electoraat achter zich heeft gekregen, stelt dit echt niet zo heel veel voor. Het zegt vooral iets over hoe versplinterd het politieke landschap is, wat ik dus eerder ook al aandroeg... Het is ook nog eens een nieuwe partij waarvan het nog maar de vraag is in hoeverre zij ooit iets voor elkaar zullen krijgen. Kijkend naar tekens als FvD leden die op meerdere plekken op de lijst staan, of bijv. hun partijprogramma, dringt toch de overeenkomst met LPF en PVV nadrukkelijk naar voren. Als het ze lukt om de volgende verkiezingen verder te groeien, pas dan zou men zich nog veel ernstiger zorgen moeten maken, maar tot nu toe stelt FvD niets voor. Moge duidelijk zijn dat dit voor iedereen (ironisch genoeg incl. heel wat FvD stemmers) niet wenselijk is. En met dat in het achterhoofd mag men dezelfde capriolen van FvD verwachten als van de PVV & LPF. Met als resultaat, noppes niks nada. Kansloos partijtje dus.

webmaatje
webmaatje21 mrt. 2019 - 9:04

Over het Nederlandse landschap gesproken: Er is te weinig zand om de kust te beschermen Trouw 29 juni 2018 Nog niemand in de politiek over dit serieuze probleem gehoord, Ook Baudet niet. Waar gingen die verkiezingen gisteren over in vooral de kustprovincies? Steek je kop maar in het zand wat dit probleem betreft. En hoe komen de beloofde woningen er om het woningtekort op te lossen???? In het Duitse Heute-journal van eergisteren: Bouw stagneert o.a. door wereldwijd zandtekort. Zand is door tekort al 10% duurder, tendens stijgend. https://www.zdf.de/nachrichten/heute-journal/sand-als-bodenschatz-100.html

Oki Doki
Oki Doki21 mrt. 2019 - 9:00

Het is wel grappig dat de belangrijkste vertegenwoordiger van FvD in zijn speech de hele rest van Nederland ervan beticht nog nooit een boek te hebben gelezen, oftewel dat iedereen die niet op FvD heeft gestemd een zeer beperkte intelligentie bezit omdat ze nooit boeken lezen. Ik heb zelf in het gebied gewoond waar de FvD de grootste is geworden maar het komt op mij niet zo over dat de gemiddelde bewoner van dat gebied nou zoveel boeken leest. De mensen daar denken zelfs dat je de energie die je in het lezen van een boek steekt definitief kwijt bent, dat je die energie nooit meer ergens anders in kunt steken en dat je die energie dus beter in het werk had kunnen steken. Het lezen van een boek wordt in die gebieden als zondig beschouwd. Als je als mens vooruit wilt komen in het leven dan ben je intelligentie nodig en zonder intelligentie dan kom je absoluut geen enkele stap verder in het leven. Je komt als mensheid geen enkele stap verder in het leven als je alleen maar bezig bent met alleen maar door te blijven werken zonder verder ergens over na te denken of zonder ergens bij na te denken.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mrt. 2019 - 10:21

'het komt op mij niet zo over dat de gemiddelde bewoner van dat gebied nou zoveel boeken leest. ' Nee tuurlijk niet, daarom kijken ze des te meer op tegen mensen die zeggen dat wel te doen, en durven ze geen kritische vragen te stellen, laat staan erover in discussie te gaan. Baudet is het prototype wannabee met zijn semi intellectuele geleuter over wijn, muziek en kunst. Iedereen die serieus een beetje thuis in dat soort zaken kan zien dat het bij Baudet echt nergens over gaat.

tinekea2
tinekea221 mrt. 2019 - 8:58

Vooral allemaal niets proberen te leren van de uitslag en de andersdenkenden als vollagen idioten neerzetten, daar ga je de strijd mee winnen....

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mrt. 2019 - 10:23

'en de andersdenkenden als vollagen idioten neerzetten,' Alsof de stikverwende achterban van Baudet nog niet genoeg wordt gepamperd. Verwende kindertjes die vooral bang zijn dat ze ook maar iets zouden kwijtraken of moeten delen met anderen.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 13:48

Hé Joe, die mensen die blijkbaar gedwongen moeten worden om "dingen kwijt te raken" beslissen nou eenmaal zelf of ze daartoe bereid zijn. Democratie is vulgair, en dat is het. Antidemocraten zoals de aanhangers van Maduro en Qi Jin Ping hebben een niet-vulgair regime, dat dingen gewoon van mensen af pakt zonder inspraak. Mijn partij was ooit een maoïstische beweging, gelukkig heb ik dat zelf niet mee hoeven maken.

Norsemen
Norsemen21 mrt. 2019 - 14:53

tinekea Blijkbaar heb jij het idee dat er een strijd heerst, ik heb dat idee helemaal niet. Ik heb meer het idee dat er gewoon een hoop idioten zijn.

driesje2
driesje221 mrt. 2019 - 16:38

@Norseman De ubermensch spreekt. Weet je dat jou superioriteitsgevoelens me erg doen denken aan een besnord mannetje dat de wereld in 40-45 op z'n kop zette?

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 8:41

Maurice de Hond had gelijk, en ik had ongelijk, en Ipsos ook. Toch blijf ik meer in Ipsos geloven dan in Maurice de Hond, dat is om gronden van meer wetenschappelijke aard. Maar goed, deze keer had zelfs Maurice de Hond de populisten onderschat. FvD haalde één zetel meer dan hij voorspeld had. Nu, daar zijn we mooi klaar mee. Ik heb met verbazing gekeken naar de toespraken. Eerst Anabel Nanninga, ze sprak het publiek toe als een schooljuf de kinderen van 10 toe zo spreken na het winnen van de sportdag. Duidelijk articulerend, vaak in herhaling vallen, te veel uitleggen. Ze onderschat de aanhang van Forum, of ze schat ze juist in, dat kan ook. Een goede politica is ze zeker. Daarna kwam Hiddema aan het woord. Aankomende Parkinson is duidelijk in zijn mimiek zichtbaar, ook heeft hij soms moeilijk contact met de omgeving, en gedraagt zich enigszins autistisch. Met zijn sigaretjes en leeftijd heeft hij zijn beste tijd gehad. Hij heeft nu de tijd van zijn leven. Voor een narcist zijn er geen betere laatste jaren denkbaar dan deze. Hij is gelukkig. Dan krijgen de hoofdrolspeler, de poseur, Thierry. Hij beschouwt zichzelf als de Uil van Minerva. Ik zou eerder uilskuiken zeggen. Als een goed strateeg heeft hij zijn adjudanten neergezet. Hiddema is bijna dood, Nanninga is een ruziezoekende juf Helma. Maar dan de provincies. Gelukkig voor Thierry heeft Hiddema de statuten geschreven. Van democratie is nagenoeg geen sprake binnen het Forum. De voorwaarden om tot een machtswissel of zelfs een succesvolle motie te komen tegen de partijleiding zijn nagenoeg onhaalbaar. Dit kan hem redden, want het werk begint nu pas. Hiddema zal het allemaal niet kunnen meemaken, als een eminence grise zal hij op de achtergrond sigaretjes roken en af en toe wat mompelen. Dus het werk van Forum begint nu. Ze hebben eigenlijk geen kandidaten. Heel veel kandidaten staan dubbel op de lijsten in verschillende provincies. Dat is een ernstig probleem dat snel moet worden opgelost. - Paul Cliteur en Annabel Nanninga staan op de lijst voor Utrecht. Onderaan, als lijstduwer, maar het succes is zo overweldigend dat de lijstduwers aan de slag moeten als statenlid. Nanninga is fractievoorzitter in Amsterdam. Nanninga en Cliteur staan ook op de lijst van Noord Holland. - Baudet zelf staat op de lijsten van Noord Holland en Zuid Holland. - Hiddema staat verkiesbaar in Friesland en Limburg. Natuurlijk vanwege zijn Friese achternaam en omdat hij in Limburg de meeste tijd van zijn leven heeft doorgebracht. Toch zielig voor die oude man, zoveel reizen. Met die ouwe stinkende roestbak gaat dat niet meer lukken. - Otten staat ook op lijst Noord Holland, maar ook op Drenthe. Het is een verrassing voor de kiezers waar hij gaat werken. Dit zijn de kopstukken, maar ook onbekende FvD-ers komen op meerdere lijsten voor. Weijers, lijsttrekker van FvD Utrecht staat ook in Gelderland op de lijst. 37 kandidaten van de FvD staan op meerdere kieslijsten. https://saltmines.nl/2019/03/20/forum-voor-democratie-vult-kieslijsten-met-klonen/ Dat is vreemd, de partij heeft meer dan 30.000 leden. Zal ze die nog niet vertrouwen? Ik denk het niet, en dat is ook verstandig. Je wilt immers niet het lot van de LPF op je dak krijgen. Maar nu, zoveel succes, daar hadden ze niet op gerekend. De FvD kan ten onder gaan aan succes, en het zal het uiterste vergen van Baudet om dat te voorkomen. En daarin zit een tegenstrijdigheid, want van de ene kant vertrouwt hij niemand, maar van de andere kant, hij kan het ook niet alleen. Juf Helma Nanninga heeft teveel eigen ego om hem tot steun en toeverlaat te zijn. Mogelijk zal ze de partij willen kapen. Haar ego is groot genoeg om dat te willen. Ik voorspel u allemaal, we gaan een uitermate amusante tijd tegemoet. De PVV afgeslacht, de FvD te weinig fundament om de roem te dragen. Maar er zijn ook valkuilen voor de tegenstanders van de FvD. Het beste houdt ze zich kalm, leedvermaak alleen binnenskamers. Want er zit een enorm kiezerspotentieel bij de FvD, en dat moet niet worden klaargestoomd voor de volgende populist. De traditionele partijen zullen moeten veranderen, nog beter naar de kiezers luisteren. Zich ontdoen van hun eliten. Het tijdperk Rutte moet aan een einde komen. De partij-eliten zullen plaats moeten maken voor jonge enthousiaste kiezers. En dan komt het allemaal goed. Sterkte in de tussentijd.

6 Reacties
Marc2406
Marc240621 mrt. 2019 - 9:09

Eigenlijk zou men dit simpelweg moeten verbieden, dat mensen op meerdere plaatsen op lijsten kunnen worden gezet. Dat lijkt mij een gevalletje kiezersbedrog, wat je op eenvoudige wijze zou moeten kunnen weren.

Tom8
Tom821 mrt. 2019 - 9:36

@Gubo "Dan krijgen de hoofdrolspeler, de poseur, Thierry. Hij beschouwt zichzelf als de Uil van Minerva. Ik zou eerder uilskuiken zeggen. Als een goed strateeg heeft hij zijn adjudanten neergezet. Hiddema is bijna dood, Nanninga is een ruziezoekende juf Helma." Ik wens het Internet zijn Vrijheid en veel Sterkte toe bij het lezen van dit soort reacties(sic.)

Middenman
Middenman21 mrt. 2019 - 9:41

Prachtige analyse en van harte mee eens. Je paragraaf aan het einde over de traditionele partijen is me uit het hart gegrepen. Dat is de enige juiste benadering. Stoppen met Baudet en vooral zijn kiezers wegzetten als sukkels die zich niet baseren op feiten. Alsof de andere politieke partijen altijd hun boodschap baseren op feiten. Alsof de kiezers de andere partijen allemaal wel kunnen vertrouwen. Kom op zeg. Kiezers willen duidelijkheid, een partij met een heldere visie en onderscheidend t.o.v. andere partijen. Zie hier waarom FvD, Groen Links, CU en PvD het goed gedaan hebben. Het heeft ook vrijwel niets te maken met de traditionele tegenstelling Links/Rechts.

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 9:58

Mooie bijdrage

toshiba
toshiba21 mrt. 2019 - 12:02

De traditionele partijen zullen moeten veranderen, nog beter naar de kiezers luisteren. hoezo 79% heeft toch op de traditionele partijen gestemd. alleen omdat fvd nu de plek van lpf / pvv heeft overgenomen? laat die zogenaamde bezorgde burger maar eens tot zinnen komen.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 13:21

"hoezo 79% heeft toch op de traditionele partijen gestemd." Juist, we hebben een politiek verweesde groep mensen, die is ongeveer 21% groot. In de meeste Europese landen komt die voor. Die groep mensen kan potentieel gevaarlijk zijn. Ze moeten politiek ergens worden ondergebracht, zodat ook zij het gevoel hebben dat er iemand voor hen zorgt. ===== Het probleem Europa. Europa is mooi, Europa is prachtig. Ik ben een groot voorstander van de EU, en heel vaak denk ik, wat is het toch fijn, die Euro, wat is het toch fijn, die lage telefoontarieven, wat is het toch fijn, dat Italië de vluchtelingen opvangt. Wat is het toch fijn die open grenzen, lekker doorrijden tot Spanje. Voor mij is het allemaal fijn, ik heb een aardig inkomen. Ik ga lekker naar Frankrijk toe. Wandelen in de Dordogne en 's avonds een glas heerlijke wijn in een pittoresk restaurantje. Maar er is in Nederland een groep mensen die komt niet verder dan de friture om de hoek, en die groep mensen worden in hun bestaan bedreigd door Polen. Daar doet Europa niets aan. Daar doet de VVD niets aan. Daar doet de SP niets aan. Die mensen worden in de steek gelaten. Die mensen vormen een gevaar voor de democratie, ze trekken gele hesjes aan en steken bushokjes in brand. Ook Baudet zal ze in de steek laten. Baudet gruwt van arme mensen die nog nooit van de uil van Minerva hebben gehoord.

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 8:37

FvD heeft dankzij de brede propaganda van media voor hun wederopstanding van de witte identiteitsbewustzijn het gewonnen van de rest, ook van populisme, nationalisme en protectionisme. Het logische is niet de gebeurtenissen in Utrecht maar de massaslachting van moslims in Nieuw-Zeeland als sturende kracht zien in overhevelen van de witte stemming naar FvD. Niet de angst van de ander maar de daadkracht tegen de ander is de drijfveer van deze witte wederopstanding. Dat is natuurlijk een nieuw fase in politieke verrechtsing van Nederland, trots zijn op eigenheid in plaats van bang worden van de ander. De gevolgen daarvan zullen vooral de andere witte partijen dwingen temeer voor de identiteitskwestie te kiezen of juist zich radicaler gaan verhouden tegen de witte racisme. Er is geen compromis, geen derde weg denkbaar. De boodschap van deze ontwikkeling voor migranten is dan ook behoede aan nog meer verrechtsing, meer afstand van politieke identiteit en meer nadruk op de sociale overeenkomsten van migrant zijn. Dat is voor de komende verkiezingen van belang. Links Nederland wilt niet en niet in staat is om op te komen voor de migranten (strijd tegen wit racisme) en rechts neigt meer dan ooit naar “eigen volk”. De “eigen volk” van migranten is minder etnisch en meer sociaal eigenheid. Daarmee kunnen de migranten eigen stempel drukken op hun ontwikkelingen.

9 Reacties
Krek
Krek21 mrt. 2019 - 9:03

"Het logische is niet de gebeurtenissen in Utrecht maar de massaslachting van moslims in Nieuw-Zeeland als sturende kracht zien in overhevelen van de witte stemming naar FvD. Niet de angst van de ander maar de daadkracht tegen de ander is de drijfveer van deze witte wederopstanding." Geachte Auslander, Staat daar nu echt dat u van mening bent dat de FVD-stemmer op die partij heeft gestemd uit goedkeuring voor (de daadkracht van) deze gruwelijke terreurdaad? Dat is nogal een beschuldiging. Ik hoop dat u mij kunt corrigeren en dat u dit toch echt anders bedoeld heeft.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 9:06

Goede reactie, Auslander, maar ik heb een puntje van kritiek. De connectie tussen rechts en racisme, die begrijp ik niet. Immigranten kunnen toch ook rechts zijn, of links, hoe zit dat dan met racisme? De VVD heeft zelfs immigranten als prominente kamerleden. Nu is het zo dat de populistische partijen vaak rechts zijn, dat komt omdat de immigranten vaak arm zijn, en goed zorgen voor de armen is links. En dat is dan tevens ook goed zorgen voor immigranten. Volgens mij komt daar de spraakverwarring vandaan. Ik zou dan toch voorstander zijn om deze los te laten, en dingen die alleen oorzakelijk met elkaar te maken hebben niet ideologisch aan elkaar te koppelen.

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 11:15

@ Krek “Staat daar nu echt….” Klopt! De tijd dat een bange burgerij achter de xenofobie en islamofobie stond is verleden. Dankzij PVV de gehele politiek van Nederland meer rechts, meer populist, meer nationalist en meer politiek racist geworden is. De bange burger is nu de trotse spil van politiek van Nederland. De normale stap nu is om “eigen linie”, “eigen volk” en “eigen ras” opnieuw en helder te definiëren en zuiveren van vermengingen. Baudet vervult deze behoefte. Daarvoor is behoefte aan hedendaagse proefjes. Breivik gaf aan hoe het met links aan de orde gesteld kan worden. En Tarrant liet zien hoe makkelijk de moslims benaderd kunnen zijn. Deze zijn voor de witten voorlopers met “daadkracht” en geen van angst bibberende politici. Mensen die op Baudet stemmen verwachten gauw de zuiveringen, met regels of met acties.

brutus69 de Jong
brutus69 de Jong21 mrt. 2019 - 12:35

witte partijen,groen links?kerel je hebt verloren

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 15:08

@ brutus69 de Jong “witte partijen,groen links?” Is dat dan zwart? “je hebt verloren” De keuze voor migratie is al groot verlies. De rest is gewoon winst!

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 15:11

@ Gubo Het racisme en migratie zijn allebei rechtse issues. Ook antiracisme is rechts (liberaal). Er is niks links in al deze issues!

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 15:35

Auslander, ik handhaaf mijn eigen definities dan maar, die slaan tenminste nog ergens op.

Krek
Krek21 mrt. 2019 - 16:16

Geachte Auslander, Dan had ik u toch goed begrepen. Ik vind dit een afgrijselijke beschuldiging die veel te ver gaat in een politiek debat of anderszins, en een nare poging de FVD-stemmer te ontmenselijken.

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 17:35

@ Krek “een politiek debat”? Met FvD? Een partij die pleit voor zuivering van Nederland van wat niet wit is? U hebt waarschijnlijk een luxe positie dankzij wit privilege en voelt uw toekomst veilig met FvD.

frankie48
frankie4821 mrt. 2019 - 8:32

Je hoeft niet eens de lagere school doorlopen te hebben, om te kunnen begrijpen dat je als hogeropgeleide stemmer, ook van FvD de komende 4 jaar heel wat hoogstandjes van kiezersbedrog kunt gaan verwachten.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mrt. 2019 - 8:27

Het zou iedereen die zich democratisch noemt sieren, om de zege te gunnen aan een partij waar men het niet mee eens is en die ook `democratie' in haar vaandel heeft staan. De tijd zal leren of zo'n partij het waard is om het woord democratie in haar naam te mogen voeren. Tenslotte was Karadzic het gezicht van de Servische Democratische Partij, een nationalistisch Servisch politiek orgaan. En Erdogan en Bolsonaro profileren zich als conservatief-democratisch, een begrip dat zichzelf tegenspreekt, want democratie kan alleen maar bestaan bij de gratie van progressief denken dus wars van een nationalistische uniformiteitsgedachte! Waarmee ik wil zeggen dat wie of wat Democratie voorstaat, geen garantie biedt dat verwerpelijk nationalisme is uitgesloten. Democratisch Nationalisme zoals het FvD voorstaat is aldus een contradictio in terminis, om in de woordkeus van de leider van deze partij te blijven.

1 Reactie
Zwerfstein
Zwerfstein21 mrt. 2019 - 9:08

Toen Snottebel Nanninga rond 22.00 uur op TV verscheen heb ik de TV uit gedaan. Met alle respect, laten we een beetje serieus blijven.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal221 mrt. 2019 - 7:57

de bange poepdoos heeft dus gewonnen … zure druiven over de persoon in plaats van de partij ?

2 Reacties
Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 8:47

Geniet er maar van, Rechtse Bal, geniet maar van de rare gezichten die de linkse verliezers trekken als ze de zure druiven op eten. Maar pas op voor je tandglazuur als je teveel zoete wijn drinkt. Want de kiespijn ligt op de loer. Dat komt sneller dan je nu misschien denkt. Alvast sterkte, als ik je niet meer spreek. Ik ben het met je eens, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 10:21

Heb je de rest van de column niet gelezen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2019 - 7:53

Zoals ik al schreef. Er zit een LPF-er achter, hoezo lijkt op! https://www.dvhn.nl/drenthe/Deze-Drentse-boerenzoon-die-studeerde-in-Groningen-komt-vanuit-het-niets-met-vele-zetels-in-de-Eerste-Kamer-24284968.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2019 - 8:37

ondanks filosofisch geneuzel toch vooral een ondernemersclub, arm Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2019 - 8:39

Moest ook even aan Harry Potter denken.

Phil2
Phil221 mrt. 2019 - 8:46

Interessant. Maar ik voorzie toch LPF achtige toestanden. Bijna onvermijdelijk. Tevens voer voor politicologen.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 8:50

Zolang Otten het voor het zeggen heeft, valt de schade wel mee. Hij vindt de EU een noodzakelijk kwaad. Zelf ben ik er positiever over, maar met zijn standpunt kan ik leven. Hij komt als een realist over. Boerenslim. Er is nog hoop.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2019 - 9:03

En dat is interessant, Minoes. Bij Fortuyn werden de hoofdrolspelers weggehoond, begrijpelijk, en werd de aanhang enkel als uitschot gezien. Dat maakte de weg vrij voor Wilders die fouten van Fortuyn vermeed, maar andere maakte. De reactie daarop was dezelfde. Beg4rijpelije minachting en onbegrijpelijke blindheid voor de achterban. En nu wordt Wilders opgevolgd door iemand die hetzelfde preekt als hij, maar niet zijn fouten maakt. Sterker, de partij wordt achter de schermen geleid door iemand die als weinig anderen het klappen van de zweep kent. De politiek-bestuurlijke elite wordt spijkerhard afgestraft voor het verzaken van haar democratische plichten. En extra zorgelijk is, dat dit verschijnsel kenmerkend is voor politieke ontwikkelingen in het hele westen.

r d h
r d h21 mrt. 2019 - 7:36

Nou dat is lekker wakker worden, Fvd, vvd en cda, veel rechtser kan het niet. (tenzij de pvv er nog bij zat) Ik wist dat Nederland conservatief rechts is, maar zo rechts, en dat de vvd, een club met meer criminelen dan de hells angels als tweede eindigt, unglaublich. In ieder geval, rechts Nederland gefeliciteerd. Sp gehalveerd, valt me tegen in mijn provincie heeft het cda gewonnen. Ook niets nieuws. Verandert er dan nooit wat ?

3 Reacties
Krek
Krek21 mrt. 2019 - 8:11

Ik stem VVD. Dank u wel voor de felicitatie, alhoewel ik niet sta te juichen bij het succes van het FvD. Wél zie ik het verlies van slechts één zetel als een enorm succes voor de VVD. Waarom?. Van het begin af aan heeft Baudet zich geprofileerd als een alternatief voor de VVD. Dat de VVD ondanks zwaar weer slechts één zetel heeft afgestaan, vind ik een prestatie van formaat.

Lucas2000
Lucas200021 mrt. 2019 - 8:22

Lekker versnipperd rechts.

Oki Doki
Oki Doki21 mrt. 2019 - 9:13

Dit is gewoon hoe de maatschappij altijd al in elkaar heeft gezeten er is nooit iets veranderd en er is naar mijn mening geen enkel reden om aan te nemen dat dat veranderd had moeten zijn. Vroeger was er nog geen LPF, PVV of FvD, dat is het enige wat er wel veranderd is. De achterban van deze partijen is er waarschijnlijk altijd al geweest maar de politiek bleef toen achter, bij wijze van spreken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2019 - 7:32

In Brabant zijn ze gekozen terwijl er A geen programma lag en B Er niet een FvD kandidaat bekend is. Gewoon een totaal lege huls, lucht, gebakken lucht zo u wil. Voor het overige ben ik het eens met Tom, 21 maart 8.13. uur.

1 Reactie
o u wisbaar
o u wisbaar21 mrt. 2019 - 9:34

Iedereen weet dat er nauwelijks mensen zijn die de provinciale partijprogramma's hebben bekeken. Zolang deze verkiezingen een getrapte verkiezing voor de eerste kamer zijn , zijn ze landelijk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 mrt. 2019 - 7:27

Gewoon negeren en door met regeren met hulp van een of twee fatsoenlijke partijen in de Eerste Kamer, zal ik zeggen. 76 zetels in het Parlement in maart 2021 zal Thierry Baudet sowieso nooit halen, ha ha ha. :) Trouwens is de groei van de PVV ook eindelijk beëindigd. Het wordt ook bijna niets wat betreft Denk. Een fijne dag verder.

2 Reacties
Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 9:08

Jouw recept gaat het regeringsbeleid zo sterk naar links trekken dat FvD over twee jaar de VVD zal decimeren. Als je nu de uitslag bekijkt dan staat rechts op 38 eerste kamerzetels (een meerderheid). Zodra het kabinet die kiezers gaat negeren door lionks beleid te voeren op het gebied van klimaat en immigratie, dan zal de weerslag in de tweede kamervekiezingen leiden tot een grotere rechtse meerderheid. Zo zie ik het gevolg van jouw oplossing. Zelf ben ik in de rouw omdat de SP zo heeft verloren. Maar we moeten in het verdriet wel nuchter blijven en geen oogkleppen op zetten.

Martin108
Martin10821 mrt. 2019 - 9:23

Het negeren van een groot deel van het electoraat past meer bij de quasi democratieën uit het midden oosten en Afrika. Dictatuur van de meerderheid is niet de democratie waar ik in wil leven. Hoezeer ik het ook oneens ben met de ideeën van FvD aangaande het milieu/klimaat.

Japie3
Japie321 mrt. 2019 - 7:22

Referendum, energie, integratie, vertrouwen, in vier trefwoorden de winst van het FvD.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mrt. 2019 - 10:29

Je kan het nog compacter zeggen: Als FvD stemmer wil ik kunnen doen waar ik zin in heb en de rest bekijkt het maar.

Break on through
Break on through21 mrt. 2019 - 7:17

FvD doet een PVVtje. Met een grote overwinning binnenkomen "mee willen regeren" en naar verloop van tijd langzaam uitdoven.... Schrijf meeregeren door FvD maar op je buik. Lekker trappen tegen het establishment is veel te fijn. Als FvD gaat meeregeren valt het direct door de mand, nog een overeenkomst met de PVV. Let maar op. Enige wat de FvD gaat doen is factfree onzin de wereld in slingeren. Bewijs? Argumentatie? Onderbouwing? Heeft FvD niet. En daar stemt de rechtse stemmert tegenwoordig op. :)

3 Reacties
MaarJa
MaarJa21 mrt. 2019 - 8:56

Net zoals meeregeren D'66 door de mand deed vallen? Ik weet het niet, hoop dat Forum een steviger fundament heeft en haar principes wel vasthoudt: referenda, integratie, pragmatische energietransitie en vertrouwen in de burger.

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 10:38

MaarJa referenda, integratie, pragmatische energietransitie en vertrouwen in de burger. Baudet heeft eigenhandig dat referendum gesloopt met die belachelijke actie / referendum omtrent de Oekraine. U noemt het pragmatische energietransitie. Ik noem het wegkijken, de kop in het zand steken en dat zou niet zo erg zijn ware het niet dat het om een leefbare aarde gaat. Vertrouwen in de burger is helemaal een farce. Welke burger? Geen Nederlander met een kleur of een moslim of Joodse achtergrond, geen blanke burger die links is. Baudet is een charlatan, een lege NSB balkende huls.

Break on through
Break on through21 mrt. 2019 - 11:35

D66 heeft zich tijdens paars bewezen, net als het nu doet. Jetten zit de rit gewoon uit. Hoewel ze klappen op moeten vangen. Kun je van onze gekke Geert moeilijk zeggen natuurlijk. Die moest tijdens Bruin I heel vroegtijdig afbreken want het werd te moeilijk. En zo zal het met Bruin II, een coalitie met FvD, net zo gaan. Veel kabaal en weinig resultaat

Tom8
Tom821 mrt. 2019 - 7:13

@Redactie Misschien dat U ééns in de spiegel kijkt en bij U zelf te rade gaat, waarom u niet in staat bent om het Linkse Progressieve geluid te verenigen. Verantwoordelijkheid voelen en nemen is iets wat ik te vaak mis, het steeds maar wijzen, verdelen en afgeven, daar doet U een ieder te kort mee.

11 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 7:43

Mijn verantwoordelijkheidsgevoel verbiedt het me juist om mijn handtekening te zetten onder beslissingen waar ik het principieel niet me eens ben, zoals het steunen van een aanvalsoorlog tegen Irak of het "opleiden van politieagenten in Kunduz". Dat is geen "verantwoordelijkheid nemen", maar verraad.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 7:45

Of het verhogen van de BTW op de eerste levensbehoeftes met 50%.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 8:09

"Of het verhogen van de BTW op de eerste levensbehoeftes met 50%" How to fuck around with statistics. Gewoon 3% erbij op een schaal van 100%. Klinkt al anders. Ook die 3% zijn een schandaal trouwens maar dat terzijde.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam21 mrt. 2019 - 9:14

@JanB Het BTW _percentage_ gaat met 3% omhoog, de BTW wel degelijk met 50 procent. Stel je koopt iets van 1 euro (ex BTW), voor 1 januari was de BTW 6 cent, na 1 januari is de BTW 9 cent. Een stijging van de BTW van 50%

ton14024
ton1402421 mrt. 2019 - 9:34

JanB, we leven bij de gratie van afspraken.

Spanveer
Spanveer21 mrt. 2019 - 10:29

Wat is dat nu, het tarief van 6% verhogen naar 9% is een verhoging van 50%. Daar is rekenkundig niets tegen in te brengen. Deze verhoging treft de laagste inkomens het zwaarst, de heffing vindt plaats op eerste levensbehoeften. Van een regering waarin de VVD de dienst uit maakt is z´n maatregel te verwachten.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 11:45

@ DeDunneVanDam Dan bent u zo iemand die makkelijk met cijfers te manipuleren is.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 11:53

@ Ton Er zijn geen afspraken in deze. Dat leidt tot niet eenduidige uitspraken die zich lenen voor verwarring en misbruik (uU hoeft mij overigens niet uit te leggen hoe met procenten te rekenen). En voorbeeldje nog. Iets verdubbeld. Hoe groot het verschil tussen voor en na de verdubbeling? 50% of 100%? Het antwoord hangt af van wat je op 100% stelt (de toestand voor of na de verdubbeling). En daar zijn geen afspraken of conventie's voor. Er wordt dus ook vaak mee gerotzooid door lieden die het belang van effecten willen opblazen dan wel afzwakken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 15:38

"Er wordt dus ook vaak mee gerotzooid door lieden die het belang van effecten willen opblazen dan wel afzwakken." Zo is dat en jij rotzooit er mee om het af te zwakken.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 21:27

Nee, ik geef het exact weer. Van 6% naar 9%. Alle andere duidingen zijn demagogie.

HM van der Meulen
HM van der Meulen22 mrt. 2019 - 3:38

Een verhoging van 6% naar 9% BTW op de primaire levensbehoeftes is veel belastender voor de laagste inkomensgroep dan voor de hoogste. Je zou ook kunnen stellen, dat het noodzakelijk is om te vermelden om hoeveel procent van het vrij besteedbare inkomen het gaat, omdat het gaat om demagogie als je dan niet doet.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2019 - 7:10

Het is inderdaad chaos in Den Haag. De coalitie moet steun zoeken buiten eigen kring. Daarvoor komen 3 partijen in aanmerking, op grond van hun zetelaantal. FvD, GroenLinks en PvdA. FvD valt af omdat steun van die kant een kabinetscrisis tot gevolg heeft. De PvdA is twijfelachtig omdat steun wel eens het einde van partij kan betekenen. GroenLinks lijkt reëel, maar leidt zeker tot grote spanningen door de bijna agressieve houding van Buma tegenover Klaver. Daarnaast is het zo dat óók elk volgende kabinet met deze Eerste Kamer rekening moet houden. Alles wordt anders. Milieubeleid, economisch beleid, migratiebeleid, Europees beleid: de oppositie heeft de wurgklem aangelegd en laat de eertste vier jaar niet los.

Cruise
Cruise21 mrt. 2019 - 7:10

Ik vind vooral de uitslag van Noord Holland tekenend voor de verdeeldheid: onder het NZ kanaal triomfeert , met grote dank aan Republiek Amsterdam , Groen Links en daarboven is Forum voor Democratie de baas. West- Friesland dat recent door vorig college nog een zoveelste partij windturbines in de mik is gedouwd rekent hiermee keihard af door 20% van de stemmen voor FvD. Ik adviseer een nieuw bestuurcollege , met waarschijnlijk Groen Links aan bewind , dan ook sterk om haar ambitieuze 100 extra windturbine plannen te beperken tot het volle Zuidelijk gedeelte van de provincie want daar zal het draagvlak gezien de uitslag het grootst zijn !

3 Reacties
Japie3
Japie321 mrt. 2019 - 7:24

In en rond Amsterdam aub, daar is het draagvlak blijkbaar het grootst.

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 8:09

Ik vind vooral de uitslag van Noord Holland tekenend voor de verdeeldheid: onder het NZ kanaal triomfeert , met grote dank aan Republiek Amsterdam , Groen Links en daarboven is Forum voor Democratie de baas. Provincie splitsen?

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mrt. 2019 - 10:38

Goed, dan nemen wij in Amsterdam die windturbines. Op voorwaarde dat het volk van boven het IJ hun bachelorparty's en andere lollige feestjes dan niet meer in 020 komt vieren. Lijkt me een prima ruil.

Cave Canem
Cave Canem21 mrt. 2019 - 7:07

Na deze overwinning van FvD is het voor zijn tegenstanders uitkijken geblazen voor drie grote fouten die nu kunnen worden gemaakt. Dit om te voorkomen dat deze partij de komende tijd nog meer aanhang krijgt. De eerste fout is om Baudet bij het zoeken naar een meerderheid in de Eerste Kamer volledig te negeren. Hij treedt dan in de verongelijkte modus en dat scoort doorgaans altijd. Hij zal dus serieus in de besprekingen moeten worden betrokken. De tweede fout is om hem belachelijk te maken en als onbenul weg te zetten. Dat is de afgelopen periode al op ruime schaal gebeurd en we hebben gezien hoe dat uitpakte: FvD is de grootste geworden. Een derde fout is om bij het zoeken naar een meerderheid alle linkse partijen te betrekken. Als zo’n meerderheid met behulp van links er uiteindelijk om wille van regeerbaarheid toch moet komen, dan moet er tenminste één linkse partij buiten staan om voor ontevreden kiezers een alternatief op links open te houden. Gebeurt dat niet, dan stemmen dit soort (rancuneuze) kiezers met het grootste gemaak op de rechtse oppositie, ic FvD. We zagen dit gisteren al doordat veel voormalige SP’ers duchtig meehielpen aan de overwinning van FvD. Het worden lastige tijden. Wat nog wel zou kunnen helpen is chaos en voor iedereen zichtbare incompetentie van FvD’ers als ze bestuurljke verantwoordelijkheid in de Provinciale Staten krijgen. We zagen dat destjds bij de LPF, die vervolgens vliegensvlug electoraal werd gedecimeerd.

8 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 7:28

"De tweede fout is om hem belachelijk te maken en als onbenul weg te zetten." Daar zorgt hij zelf wel voor, maar elke cabaretier weet, dat er nu eenmaal altijd mensen zijn die de grap niet snappen.

Oki Doki
Oki Doki21 mrt. 2019 - 7:31

Dus de hele Tweede Kamer moet de standpunten van het FvD overnemen omdat anders het FvD de hele macht overneemt. Wat een onzin, er zijn nog steeds meer mensen die op andere partijen hebben gestemd dan FvD. Laten we wel gewoon de keuze van al deze mensen ook gewoon respecteren, het FvD heeft bij lange na nog geen absolute meerderheid in de senaat of Tweede Kamer. Het hoogste aantal zetels dat de PVV ooit gehaald heeft was volgens mij net iets meer dan 20 zetels en daarmee is de rek er voor uiterst rechts er wel uit denk ik en zal uiterst rechts niet snel nog veel meer zetels dan dat halen. Het lijkt me wel verstandig dat de klimaatrekening niet bij de burger komt te liggen en dat er andere manieren bedacht moeten worden om het klimaat te redden.

cabaray
cabaray21 mrt. 2019 - 7:39

Ik denk dat FvD wel een significant ander beestje is dan LPF en de PVV. Wat dat aangaat stelt Baudet zich toch anders op dan Wilders en Fortuyn. Baudet wil niet samenwerken, hij is klaar met het "partijkartel". Hij zal verongelijkt gaan doen, maar niet door genegeerd te worden. Ik denk juist dat nog niet genoeg is benadrukt hoe vol de partij zit van complot denken en rare gedachtekronkels. Die speech had het al over de beschaving die al bestaat sinds wij op Mammoeten jagen. En kennelijk heeft hij ook iets tegen de hedendaagse architectuur. De vaagheid van hun denkbeelden mag wat meer aan het licht komen, want nu lijken ze vooral munt te slaan dat FvD ongeveer hetzelfde is als Wilders en Fortuyn, maar ze gaan veel verder dan dat. Op je derde punt verwacht ik dat SP wel weer opklauterd. Helemaal als de incompetentie helder wordt van FvD, want die moeten een hoop stoelen gaan vullen. Het is nog onduidelijk waarmee, maar net zoals bij andere partijen die uitgaan van 1 leider, kan Baudet niet overal zijn. Dus ik ben het eens dat er best een implosie kan komen.

korheiden2
korheiden221 mrt. 2019 - 7:43

Inderdaad zal het voor Baudet nog een hele klus worden om alle kikkers in de emmer te houden, al verzekerde hij iedereen ervan dat men vele gesprekken gevoerd heeft met goede kandidaten. Het lijkt me dat, vergeleken met de toenmalige LPF en ook de PVV, er betere en intelligentere mensen bij het Forum zitten. Maar de toekomst zal het leren. Het zal verder de vraag zijn of VVD en CDA met de toch radicalere plannen van GL mee zullen gaan. Men zit toch al met de TK-verkiezingen van 2021 in het achterhoofd en is beducht voor nog meer stemmenverlies richting FVD. Wel goed dat DENK geen zetels heeft. Ik had verder gedacht dat PvdD wel zou stijgen. We zien op links dat GL profiteert van de teloorgang van de SP en D66. Onder de streep is er in feite winst voor rechts, want VVD+CDA+FVD+PVV+SGP komt op 40 EK-zetels uit.

Krek
Krek21 mrt. 2019 - 8:00

Geachte Cave Canem, Een interessante analyse, en - naar mijn mening - grotendeels juist. Hier ligt ook een kans voor de gevestigde partijen om door handreikingen naar zowel het FvD als GL beide partijen voor het blok te zetten: meedoen of weglopen. Groenlinks kan het zich niet goed veroorloven om nog een keer de deur dicht te gooien, terwijl het Forum voor het eerst rekening moet gaan houden met het risico dat gevolgen van kabinetsbeleid zich ook tegen hen kunnen gaan keren. Ik ben heel benieuwd hoe het FVD met de verantwoordelijkheid zal omgaan. Het moment van de waarheid is daar. In dat opzicht is het voor iedereen goed dat zij NU hun monsterzege hebben behaald in plaats van over een paar jaar bij Tweede Kamerverkiezingen. Liever wat blunders nu, dan na een formatie over megarechts over een paar jaar (of eerder bij een kabinetsval).

JanB2
JanB221 mrt. 2019 - 8:12

"De eerste fout is om Baudet bij het zoeken naar een meerderheid in de Eerste Kamer volledig te negeren" Zit iets in. "Hij zal dus serieus in de besprekingen moeten worden betrokken" Precies. En als je dat een beetje handig speelt kun je hem daar vervolgens plat op zijn bek laten gaan.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 8:59

"Hij zal dus serieus in de besprekingen moeten worden betrokken." Hij zal dan toch zijn eis om opstappen van ministers moeten intrekken. Tevens zal hij aan de klimaatplannen moeten meewerken. Anders valt er met Baudet geen land te besturen. Baudet kan ook fouten maken, hij heeft die gemaakt in zijn campagne door dingen te beloven die niet kunnen, maar als hij daar aan vasthoudt zet hij zichzelf buiten spel. "De tweede fout is om hem belachelijk te maken en als onbenul weg te zetten." Nu, dat is heel goed aan hemzelf toe te vertrouwen, verder dan beeldspraak komt hij niet als hij zijn politieke visie verklaart. De uil van minerva, daar kan niemand wat mee. Dat is absoluut zweverig. Dat kun je niet op je brood doen. "Een derde fout is om bij het zoeken naar een meerderheid alle linkse partijen te betrekken. " Dat is niet nodig. Het verlies van het kabinet valt heel erg mee. Het kabinet kan zelfs kiezen tussen GroenLinks en de PvdA en ze tegen elkaar uitspelen. "Wat nog wel zou kunnen helpen is chaos en voor iedereen zichtbare incompetentie van FvD’ers...." Klopt, de FvD zal zichzelf ten grave dragen, de ijzervreter Otten zal onverteerbaar zijn voor de gemiddelde vrijheidslievende FvD-er. En de poseur Baudet, onze uil van Minerva, zweeft te hoog, daar kan niemand bij. De mislukking zit erin gebakken. Maar het blijft oppassen. Dat klopt. Op een kwade dag staat er een populist op die werkelijk de zaakjes goed regelt, en dan is het echt huilen in ons landje. Baudet is een beetje een laatste kans voor ons om het goed te doen.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam21 mrt. 2019 - 9:55

@OkiDoki U beweert: "Dus de hele Tweede Kamer moet de standpunten van het FvD overnemen omdat anders het FvD de hele macht overneemt." En vervolgens zegt u dat dit onzin is. Maar dat is helemaal niet door Cave Canem beweert. Dus is een conclusie zie u zelf trekt Ik zie wel wat in de strategie van JanB. Betrek ze bij de besprekingen, dan wordt het denk ik stukker moeilijker voor het FvD, en moeten uiteindelijk concluderen dat zij die beloftes niet kunnen waarmaken.

Roel2
Roel221 mrt. 2019 - 7:01

'Slechts 11 procent van de kiezers stelt dat die gebeurtenis van invloed is geweest op de politieke keuze.' FvD haalt 12/75 = 16% van de stemmen. Noem het maar 'slechts', het verklaart wel de 'monsterzege' van Baudet. 'Baudet kan het kabinet in z’n eentje aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen maar het is de vraag of hij die positie weet te benutten.' Weet te benutten of de kans krijgt die te benutten? Ik ben geen aanhanger van dit sujet, maar hem negeren zou wel eens tot nog meer winst kunnen leiden in 2021... Interessant spanningsveld.

2 Reacties
Sonic2
Sonic221 mrt. 2019 - 8:01

@ Roel Als je naar de woorden van Rutte en Segers had geluisterd dan had je kunnen weten dat sowieso VVD/ CU dat niet van plan zijn. Een hoog afbreukrisico voor FvD en Baudet ook trouwens. VVD en CDA kunnen dit jaar al FvD als weg loper weg zetten. Of Baudet raakt ingekapseld. Beiden keuzes zijn slecht. Hetzelfde in de provincies. Overigens zal ook Klaver slecht geslapen hebben. Die is eigenlijk ook zijn machtspositie kwijt. FvD en Groenlinks zullen het komend half jaar de prijs gaan betalen voor al hun veel te buitensporige dromen en beloftes. De coalitie zal de rode loper uit rollen voor Asscher.

Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 9:09

"De coalitie zal de rode loper uit rollen voor Asscher." Geef toe, het kan erger dan dat ;-)

meneer Zuur
meneer Zuur21 mrt. 2019 - 6:59

Zou vanaf deze plaats Baudet willen feliciteren met deze fantastische uitslag. Helaas zal ook dit weer een LPF-achtige toestand worden, veel intern gekissebis, statenleden die zich afsplitsen en op eigen titel verder gaan. Maar het allerbeste nieuws is natuurlijk dat DENK niet in de eerste kamer vertegenwoordigt komt, mijn dag is weer goed!

11 Reacties
Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 9:09

@ meneer Zuur, “Maar het allerbeste nieuws is natuurlijk dat DENK niet in de eerste kamer vertegenwoordigt komt” Ja hoor, die lastige buitenlanders!

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 13:08

@Auslander. Buitenlanders zijn helemaal niet lastig. Die drie van DENK zijn wel heel vervelende mannen die geen enkele positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse politiek.

meneer Zuur
meneer Zuur21 mrt. 2019 - 13:29

@ Auslander 10:09 Ik neem aan dat u vergeten bent hoe deze heren Nederlandse parlementariërs met Turkse wortels in de Turkse media zwart hebben gemaakt waardoor deze met bedreigingen te maken kregen en bij bezoek aan Turkije in het openbaar onheus werden bejegend. Kijkt u anders eens op youtube en zoek op DENK. Daar vindt u meer dan twintig filmpjes uit bijvoorbeeld de tweede kamer waar deze "geachte afgevaardigden" zich (laat ik het voorzichtig formuleren) onparlementair gedragen. Daarna spreken we nog een keer af, goed?

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 15:14

@ Peterrr Een migranten partij in het (wit) parlement, ken je nog grotere bijdrage?

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 15:19

@ meneer Zuur Ik ben verwend voorstander van openheid. Of dat nu als eerste de concurrenten, de migranten politici in dienst van andere partijen treft, hoort ook erbij. Wie daarvan misbruikt maakt moet gewoon in rechtbank zich verantwoorden.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 16:29

"Auslander 21 maart 2019 at 16:14 @ Peterrr Een migranten partij in het (wit) parlement, ken je nog grotere bijdrage?" Dus voor jou telt alleen het kleurtje. Als dat goed is, dan maakt de rest niet uit. Het interesseert u niet of ze ook maar iets betekend hebben voor migranten? Kijk als DENK nou echt zou opkomen voor de belangen van migranten, dan zou hun aanwezigheid meerwaarde hebben in mijn ogen. Maar volgens mij maken de drie heren die er nu zitten zich daar niet zo druk over. Bovendien heb ik ook niet de indruk dat zij voor alle migranten opkomen. Maar goed, ze zijn niet 'wit', dus dan is het goed, toch?

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 21:57

@ Peterrr “Dus voor jou telt alleen het kleurtje.” Liever een andere kleur dan wit. Wat niet wit is en tegelijk niet namens de witte politiek praat is goed, juist goed voor migranten. Het is niet aan een witte mening om uit te maken wat goed of niet goed is voor de migranten.

Peterrr2
Peterrr222 mrt. 2019 - 7:06

@auslander, fijn dat je toegeeft dat jij eerst naar de huidskleur kijkt en pas daarna naar de mens achter het velletje. Mij is vroeger altijd geleerd 'behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden'. Jij behandeld mensen op basis van huidskleur zeg je, maar als het andersom ook gebeurt dan vind je dat racisme. Tja, zucht....

Auslander
Auslander22 mrt. 2019 - 7:48

@ Peterrr ‘behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden’ Jij vergeet een detail. De wit was huisbaas toen de migrant arriveerde en heeft geleerd de ander hetzelfde behandelen zoals die hem behandelde. Dus migrant ziet een meerderheid die wit is en handelt naar die witte identiteit. Dus ga eerst zelf kritiek doen. Het norm ligt bij jou!

Peterrr2
Peterrr223 mrt. 2019 - 0:47

@Auslander, het ligt idd altijd aan de ander. Laten we het daar maar op houden. Toch zou ik me eens afvragen hoe het kan dat de ene allochtoon het kan schoppen tot burgemeester van Rotterdam en alom gewaardeerd wordt en de ander het gevoel heeft dat iedereen hem racistisch behandelt....

Auslander
Auslander23 mrt. 2019 - 12:28

@ Peterrr “Toch zou ik me eens afvragen hoe het kan dat de ene allochtoon het kan schoppen tot burgemeester van Rotterdam…” Je geeft ook het antwoord op je vraag: als je accepteert allochtoon (en niet een van een wij waar ook de witten een daarvan zijn) te blijven zullen we (de witten) je kansen opwaarderen tot huismigrant! Het ligt natuurlijk aan de “ander”.