Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Baudet is een mislukte dandy die z’n parlementaire werk ernstig verwaarloost'

  •  
19-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35746988164_25bd517ee9_b
In het Mediaforum op Radio 1 spraken Joop-redacteur Hasna El Maroudi en Volkskrant-journalist Jan Tromp over het nieuws van de week. Twitter heeft ongeveer tachtig mensen laten weten dat de Turkse overheid heeft geëist dat spotprenten van de Turkse president Erdogan worden verwijderd. Onder hen ook cartoonist Ruben Oppenheimer, maker van een van de spotprenten. Het gerechtelijke bevel, dat naar de twittergebruikers werd gemaild, is uitgevaardigd op verzoek van de Turkse president zelf.
Ook werd gesproken over de verkiezing voor Politicus van het Jaar : Khadija Arib, Jeroen Dijsselbloem, Klaas Dijkhoff en Jesse Klaver legden het af tegen de uiteindelijke winnaar Thierry Baudet. Maar wat zegt zo’n verkiezing? Aan de telefoon is Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel, organisator van de verkiezing. Hij probeert uit te leggen dat er wel degelijk een dichtgetimmerd systeem achter de verkiezing zit, ondanks dat op Twitter mensen lieten weten simpelweg een account aan te kunnen maken met verzonnen gegevens, om zo mee te doen aan de verkiezing. Jan Tromp heeft ondertussen een hele duidelijke mening over de Politicus van het Jaar:
"Je moet dit soort verkiezingen niet willen. Net zomin als de verkiezing van het beste boek van 2017, wat is dat nou voor zwakzinnige vraag? Of de beste film. Er is geen beste boek, er is geen beste film, net zomin als er een beste politicus is. Je ziet het trouwens aan de uitslag, want laten we wel wezen, Baudet is een mislukte versie van een dandy die z’n parlementaire werk ernstig verwaarloost. Vorige week waren er twee volle dagen over de begroting onderwijs. Alle partijen, ook de PVV, zitten er dan bovenop. Doen volop mee. Schitterend door afwezigheid waren de twee mensen van het Forum voor Democratie. Je kunt in alle objectiviteit niet volhouden dat Baudet de beste politicus is. Je moet die vraag niet willen. Je moet niet de ingewikkelde, gecompliceerde werkelijkheid willen reduceren tot één ding."
Kijk en luister hierboven naar het Mediaforum. Het item over de Politicus van het Jaar begint op 12 minuten in de uitzending.
cc-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Joost Kijbhome
Joost Kijbhome21 dec. 2017 - 17:03

Baudet heeft met zijn 2 zetels nog maar weinig in de melk te brokkelen in de 2e kamer. Wel is FVD onvermoeibaar bezig om door het land te toeren met bijeenkomsten om stemmers en nieuwe stemmers te enthousiasmeren alsof het bijna verkiezingen zijn. Dit vind ik veel meer lovenswaardig dan aan debatten deel te nemen waar de uitslagen al van vaststaan. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn stem op FVD!

3 Reacties
Phil2
Phil223 dec. 2017 - 15:47

https://medium.com/@sanderphilipse/dit-is-het-slecht-verhulde-nazi-gedachtegoed-van-thierry-baudet-3464b8efdc91

Dr. Sabelholz
Dr. Sabelholz25 dec. 2017 - 22:33

Lekker goedkoop Phil! Ook ik stemde FvD, en heb daar geen spijt van gehad tot nu toe......1 puntje toch misschien; waarom achter Trump aanlopen als het gaat om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël??

Jannekebond
Jannekebond2 mei 2021 - 12:09

Stemmen vergaren moet je doen door te laten zien dat het anders moet. Meer daden minder woorden. Maar Dandy kan alleen maar woorden gebruiken

Laadklep2
Laadklep220 dec. 2017 - 16:30

De genomineerden slaan sowieso helemaal nergens op,geen van de namen heeft politiek gezien ook maar iets bereikt. Ik zou beginnen met Pia Dijkstra en Mevrouw Voorthuis als eerste kandidaten te nomineren , die hebben werkelijk iets op eigen titel door de kamer gekregen. Arib is een fantastische Kamervoorzitter wat je eventueel kan belonen. Klaver heeft niks bereikt,Dijsselbloem deed gewoon zijn werk,Dijkhoff won de " slimste" maar dat heeft niks met politiek te maken en Thierry pakte twee zeteltjes in een verkiezing die als je het zo wil noemen met overmacht door " rechts "werd gewonnen, ook niet echt bijzonder. Misschien Mark Rutte? Won ondanks een moeilijke regeerperiode verkiezingen weer op zijn sloffen.

Libertain
Libertain20 dec. 2017 - 8:19

Die man heeft zijn prijs goed verdiend: hij komt nauwelijks op zijn baan te verschijnen, incasseert hij vast het salaris met toebehoren en voordeeltjes aan het eind van elke maand. Dat is wat we Nederlanders allemaal willen, toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2017 - 3:18

Ik vind hem zeer geslaagd in het 'dandy-schap' eerlijk gezegd. Volgens mij zie ik daar ook enige tekenen van hoogmoedswaan. Dat is m.i. niet ongevaarlijk.

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens20 dec. 2017 - 10:57

Vind ik ook???? https://youtu.be/jsnjsuUF0zI

malou3
malou322 dec. 2017 - 1:24

Hoogmoed komt vóór de val. Nog even geduld..;-)

Pater
Pater20 dec. 2017 - 0:37

Wie de meeste valse accounts aanmaakt wint. Wilders heeft 'm al vaak gewonnen. De keuze voor Baudet vind ik een slechte: omdat ik het niet met hem eens ben, maar vooral omdat hij de discussie in de Kamer ontwijkt en / of niet goed aankan. Dat is het handwerk van een politicus.

dijkbewaker
dijkbewaker20 dec. 2017 - 0:25

Het mooiste argument tegen Baudet is zijn afwezigheid waar iedere tegenstander zich blijkbaar heel druk over maakt. Met andere woorden ze willen Baudet nog veel vaker zien en horen. Een groter compliment kan je hem niet maken. Blijkbaar heeft hij zoveel kennis en indruk gemaakt dat ze niet meer zonder zijn gewaardeerde aanwezigheid kunnen. Blijkbaar heeft Baudet iets wat andere politici niet hebben. Juist daarom groeit zijn partij exponentieel snel, zelfs zijn tegenstanders doen hun best om zijn partij aan te jagen. Zo wordt die man in een leunstoel naar de top gebracht. Iedereen wil meer Baudet zien en horen. Voorstanders en zelfs tegenstanders.......! Bizar...toch...? Het kan raar lopen in dit landje.

Tete Momo
Tete Momo19 dec. 2017 - 22:49

Pauwdet

MickeydeB
MickeydeB19 dec. 2017 - 22:15

Hem een "mislukte dandy" of "pseudo-intellectueel" noemen, daar ga je het debat niet mee winnen volgens mij. Het lijkt me dat hij het redelijk goed doet en wanneer ze meer zetels krijgen dan hebben ze meer reikwijdte om bij alle belangrijke debatten aanwezig te kunnen zijn. Waarom zouden er zoveel mensen van hem gecharmeerd zijn? 76% mannen ook, had ik vernomen.

2 Reacties
Monatoetje2
Monatoetje221 dec. 2017 - 15:27

Klopt, dat heeft iets weg van een vrouw meppen omdat je haar verbaal niet meer aankan.

joloe
joloe24 dec. 2017 - 9:28

De jaloezie heeft hier in Nederland al gauw de overhand en dan worden alle pluspunten gauw vergeten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 dec. 2017 - 19:08

De waarde van deze prijs is sterk afhankelijk van wie hem mag ontvangen. Toen PVDA ers als Samson, Bos en Timmermans of SP ers als Roemer of Marijnissen of D66 er Pechtold er een kregen was de reactie een totaal andere. Zie weinig nut in dit soort Politicus van het Jaar onzin maar dit systeem van hosanna of verketteren lijkt me nog kinderlijker dan de prijs zelf.

3 Reacties
bob b.
bob b.19 dec. 2017 - 22:33

Hans, maar bij genoemde mannen was ook een goede reden om daar anders op te reageren. Los van hun politieke kleur waren het politici die werkelijk iets gedaan hadden. Baudet is een luchtfietser, die zich als een schandknaap aanbiedt aan de verveelde zwevende kiezer. Als hun nieuwe speeltje. Het is een en al marketing.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 dec. 2017 - 8:39

Dag handetorenkraai. Het feit dat een haatzaaier zoals Geert Wilders zoveel keer het Politicus van het Jaar werd, in het verleden, volgens het opinepanel van EenVandaag, zei toch echt iets over de Nederlanders die in eerste instantie bij dit opiniepanel horen. Als een politicus zoals Jesse Klaver die met zo veel overtuiging 14 zetels heeft gehaald namens Groenlinks (of 10 zetels meer dan in 2012 of in totaal ongeveer 1 miljoen GroenLinks stemmers), op 15 maart 2017, geen Politicus van het Jaar mag worden, volgens deze groep Nederlanders, maar juist een schreeuwlelijk zoals Thierry Baudet met slechts 2 zetels in het Parlement, heeft dit huidig systeem van EenVandaag o.l.v. Gijs Rademaker alle kritiek tot nu toe meer dan verdiend. Een fijne dag!.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 dec. 2017 - 10:08

@ Bob 19 december 2017 at 23:33 Wel om eerlijk te zijn dat is volledig hoe je er naar kijkt. Zoals ik al aangaf is het een volledig nodeloze en zinloze prijs. Lollig dat u de door mij aangehaalde winnaars ziet als zijnde met plausibele redenen. Ik namelijk helemaal niet en de afstraffing van de winnaars van b.v. de PVDA is er een die de prijs wel heel wrang maakt. Maar genoeg,'Het sop is de kool niet waard'

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 dec. 2017 - 18:00

Van mij mogen er best lijstjes bestaan, het zegt me niets, het effect dat ervan uit kan gaan mag echter niet veronachtzaamd worden, zo’n verkiezing zou mensen die het niet zo best weten op het verkeerde been kunnen zetten, denken dat Baudet het helemaal gaat maken, de nieuwe Fortuin die alsnog een belofte gaat waarmaken terwijl hij in de kamer als een volslagen idioot zweeft, misschien achter een piano zit te lummelen of aan een lavendel bosje ruikt terwijl er op het scherpst van de snede in de kamer wordt gedebatteerd, in die zin verdient het 1V panel een betere opzet, bovendien kan je je afvragen waarom een gekleurde omroep deze taak naar zich toetrekt.

Herman A van der Ven
Herman A van der Ven19 dec. 2017 - 17:43

hahah.. zure mannen zijn zuur- links of rechts maakt niks uit. Maar natuurlijk.. Meneer Jan Tromp gelooft niet in "De Beste".... Zou het iets met de winnaar te maken hebben? Of zou het kunnen dat zijn mening bepaald wordt door wie hem betaald? Kan allemaal tegenwoordig. https://www.volkskrant.nl/binnenland/eva-jinek-van-invalmeisje-tot-s-lands-beste-presentator~a4476411/ Bam Jan Trump, zure ouwe baby boomer van me. kusje

weejee2
weejee219 dec. 2017 - 17:39

Het feit dat er zo hard op Baudet wordt ingehakt laat duidelijk zien dat hij kennelijk goed bezig is met het " opschudden" Die felle criticasters begrijpen die mechanismes m.i. nog niet helemaal.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 21:55

Het mechanisme van de sterke man die met nationalistisch en narcistisch gebral de boel wel eens zal opschudden kennen we maar al te goed.

DeRedeMist
DeRedeMist19 dec. 2017 - 17:21

Ik zie niet in waarom Baudet als Dandy mislukt is, volgens mij is hij daarin prima geslaagd. Als politicus is het "Holle vaten klinken het hardst" dat kun je inderdaad mislukt noemen, zo zie ik het ook. Maar het is eigenlijk ook geslaagd, want hard schreeuwende holle vaten, dat is wat het volk wil zien.

1 Reactie
Warren2
Warren219 dec. 2017 - 21:34

Zijn standpunten zijn concreet. Niks hols aan.

Laadklep2
Laadklep219 dec. 2017 - 16:58

Als ik zo hier onder lees zijn er weinig mee eens , maar wie dan wel??

geronimo3
geronimo319 dec. 2017 - 15:40

@Gekkedodo, Ik vind het idee om de politiek in het algemeen meer naar de burgers te brengen een prima iets, dat men jongeren hun interesse probeert te wekken met dit programma,prima, hoe die stemmingen verlopen, om eerlijk te zijn, dat het soms Wilders is of Roemer of nu Baudet, echt serieus neem ik deze verkiezing niet maar gewoon de mensen erbij betrekken, verder niks bijzonders, soms is links boos omdat Wilders dit wint of Baudet nu en de oude garde gaat dan mauwen,het zij zo, erg belangrijk is dit allemaal, helemaal niet, mensen erbij betrekken als dat lukt dan is de opzet geslaagd.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers19 dec. 2017 - 15:12

Hij is integendeel gezien de gewonnen zetels en de nog veel betere zaken die zijn partij in de peilingen doet een zeer geslaagde dandy. (Een begrip wat overigens een stijlkenmerk is van zich goed kleden gecombineerd met zowel gevat als goedgemanierd gedrag waar op zich niets mis mee is en vaak verward wordt met snobisme.) Zijn werk doet hij prima. Ondanks dat hij als lid van een tweepersoonsfractie een partij vertegenwoordigt waardoor hij dan individueel natuurlijk veel meer werk heeft dan een fractie die uit een breed kader bestaat en dus zeker niet overmatig aanwezig kan zijn in de Kamer heeft hij relatief veel deelgenomen aan debatten en weet hij zich gezien de resultaten ervan daarbij ook goed te profileren.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 21:52

Je kunt geen zaken doen in de peilingen; je doet zaken (zetels halen) bij de verkiezingen en daarna door middel van moties en stemmingen. Op al die fronten heeft Baudet nauwelijks iets gepresteerd, iemand als Kuzu zou nog meer aanspraak maken op de titel politicus van het jaar. Verder, "dandy", "relatief veel deelgenomen aan debatten", "profileren", dat zijn allemaal zaken waar geen enkele burger iets aan heeft, behalve Thierry zelf, op jouw kosten.

Gekkedodo
Gekkedodo19 dec. 2017 - 14:38

Hier ben ik het volkomen eens met Rademakers. Het is Links dat over het nut van een verkiezing praat, omdat er een rechtse politicus gewonnen heeft. Maar dat is niet relevant. Relevant is dat Thierry Baudet in korte tijd ontzetten veel mensen heeft gemobiliseerd en de politiek heeft opgeschut. De gevestigde oorden ziet het gevaar en probeert daarom Baudet tegen te werken. Dit doen ze door prijzen te bagatelliseren maar vooral door demonisering van Baudet door hem weg te zetten als lui, racistisch en ondemocratisch. Ook gister werd dit weer duidelijk door de aanval van Jesse Klaver op het punt van de homeopathische verdunning (wat door Baudet al meerdere malen is uitgelegd/verantwoord) waardoor Baudet niet de kans krijgt om over inhoud het debat aan te gaan, maar in de verdediging wordt gedrukt.

5 Reacties
Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 15:24

Wat een mooi alu-hoedje verhaal. Baudet heeft zelf geen inhoud, vrijwel alles wat hij doet is enkel propaganda ter meerdere eer en glorie van hemzelf, dit alles op jouw kosten, maar dat is kennelijk de schuld van "links".

Gare Raap
Gare Raap19 dec. 2017 - 15:31

U beweert hier dat die opmerking over homeopatische verdunning geen nazisme 2.0 is?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*19 dec. 2017 - 15:38

Dag Gekkedodo. Ik dacht dat Jesse Klaver zelfs 10 extra echte zetels (= meer dan 700.000 nieuwe Groenlinks stemmers en in totaal, 14 zetels betekenen wel bijna een miljoen GroenLinks stemmers) namens GroenLinks heeft opgehaald, op 15 maart 2017 terwijl Thierry Baudet samen met Theo Hiddema op die dag met 2 echte zetels (= ongeveer 140.000 stemmen) het Parlement binnen kwamen. Dat het EenVandaag opiniepanel een rechtse bolwerk is, weet toch al iedereen. Nog een voorbeeld: Volgens Maurice de Hond vorige zondag, heeft de PVV slechts 14 virtuele zetels over en de PvdA al 15 virtuele zetels, een stijging van 6 virtuele zetels. Volgens het EenVandaag opiniepanel eind november, heeft de PVV nog altijd 23 virtuele zetels en de PvdA slechts 11 virtuele zetels of een stijging van slechts 2 virtuele zetels. Wat Thierry Baudet al heeft gezegd in het verleden over minderheden, vrouwen en zelfs wat betreft de beroemde architect Rem Koolhaas, zal het altijd bij hem blijven plakken, neem ik aan. Met andere woorden, een serieuze politicus denkt eerst goed na wat hij zal zeggen. Misschien heeft hij in het verleden al deze dingen gezegd puur om mediaaandacht te trekken om zijn entree in het Parlement mogelijk te maken maar ik denk van niet. Thierry Baudet is in eerste instantie een zeer naar mannetje wat mij betreft. Zijn 15 virtuele zetels op dit moment zegt echt iets over het stand van Nederland, anno 2017. Dat deel van de Nederlandse bevolking die toen op de LPF stemde, hun ontevredenheid en boosheid, met name in Nederland, juist een van de aller beste landen ter wereld in alle opzichten, is blijkbaar onveranderd, met name niet tot meer tevredenheid en blijheid, ondanks een huidige booming economie, na een heftige economische crisis. Wat heeft veranderd zijn blijkbaar slechts de poppetjes, met name van Pim Fortuyn tot Rita Verdonk tot Geert Wilders en nu, Thierry Baudet. De rest van Nederland blijft blijkbaar ook min of meer onveranderd, blijkbaar ook wat betreft de immigratie en vluchtelingen vraagstukken, met name zijn ze blijkbaar nog altijd wel positief en sympathiek erover en daar ben ik blij om. Ik wens u een heel fijne dag verder.

Zandb
Zandb19 dec. 2017 - 15:59

dodo Misschien dat u dan eens in uw woorden kunt duidelijk maken, hoe we zo'n homeopathische verdunning dan precies tegen kunnen gaan? Van tweeën namelijk een: OF onze bestaande rechtsorde - waar ook Baudet zo blij mee is - voorziet in voldoende mogelijkheden om elke ondermijning er van aan te pakken...... OF onze bestaande rechtsorde voorziet daar niet in en dan moet die aangepast worden waarmee we die bestaande rechtsorde dus moeten ondermijnen.

Warren2
Warren219 dec. 2017 - 21:36

Yep. Demoniseren, hoe is dat de vorige keer afgelopen. Ik vrees alweer het ergste van de "sociale" partijen.

Kalmthout
Kalmthout19 dec. 2017 - 14:27

Erg vermakelijk allemaal. Oude tijden herleven, dankzij het Melkertsyndroom, dat na al die jaren nog steeds springlevend blijkt te zijn. En zolang critici, net als indertijd, de verkeerde uitleg van fascisme e.d. van toepassing laten zijn, maak ik me nog geen zorgen. Ook grappig om vast te stellen dat de Een Vandaag verkiezing hier door velen de grond wordt ingeboord, omdat de uitslag hen niet bevalt. Benieuwd om te vernemen hoe men over deze verkiezing zou oordelen als iemand als Jesse Klaver als winnaar uit de bus was gekomen. Sommigen hier lijken te denken dat iedereen die op Baudet heeft gestemd, dat ook in het stemhokje gedaan zou hebben. Volgens mij berust dat op een misverstand. Je kunt die twee prima scheiden. Ikzelf vind Baudet een spraakmakend politicus (blijkt ook hier op Joop), maar zal nooit en te nimmer op hem stemmen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic219 dec. 2017 - 16:11

Jesse Klaver is hier( althans onder de reageerders) notoir impopulair. Ook hier in de panelen waren ze zeer kritisch op links. Ook hier wordt heel vaak benadrukt dat links kleiner is als ooit. En dat wordt zonder nuances neer gezet. Ook de PvDA kreeg bakken met kritiek hier. Onzin dus van uw kant. Ik heb meer met FvD( wat anders als Baudet) als met CDA en PVV. Als ik dan toch moet kiezen op rechts heb ik meer met VVD en FvD als met CDA en PVV. Ik zal nooit op hem stemmen, maar niet alles wat hij stelt is onzin. Hij is ergens een verfrissing. Ik ageer tegen het idiote ophemelen en vereren van Baudet door zijn kritiekloze aanhang. Dat komt bij mij zeer regelmatig terug. Als de PVV en FvD aanhang eens wat meer kritisch was op zowel Wilders als Baudet. Als ze gewoon eens erkennen dat een anti elite houding er ook toe kan leiden dat je buitenspel kan komen te staan tijdens de formatie. Als dat allemaal was gedaan dan had ik al veel meer respect gehad voor FvD en PVV. Het blijft maar door gaan met het gelijkhebberige gedram. Het zich op de borst kloppen om zeer minimale prestaties. In 15 jaar rechts radicalisme in Nederland is helemaal niet gepresteerd. Baudet mag zijn mond echt met reden open trekken als hij eens wat meer neer zet als Wiegel of Bolkestein. Of Zalm. Ondanks hun "vlekjes" zijn dat giganten vergeleken bij Baudet. Eerst dus prestaties en dan pas die grote waffel. Die radicaal rechts altijd al bij voorbaat open trekt.

#RU486
#RU48619 dec. 2017 - 14:13

Ach, het is toch best wel een scheetje die Baudet.

1 Reactie
Halve Zoolstra
Halve Zoolstra19 dec. 2017 - 16:35

Eentje die naar lavendel ruikt dan ;-)

ratio2
ratio219 dec. 2017 - 13:54

Gezien zijn voorgangers bij deze verkiezing, mag dit toch niemand echt verbazen. Verder gaan al die verkiezingen/lijstjes nergens over.

2 Reacties
Kalmthout
Kalmthout19 dec. 2017 - 15:13

@ratio Welke voorgangers bedoel je, beste ratio? Timmermans, Samson, Roemer, Pechtold, Bos, Marijnissen?

ratio2
ratio219 dec. 2017 - 21:53

Wilders drie keer. Verdonk twee keer. Ik zou me dood schamen op zo'n lijstje te komen. Roemer is een aardige vent, maar natuurlijk wel een kneusje. En wat heeft Marijnissen ooit gepresteerd behalve 40 jaar semi-dictator spelen van de SP? Maar voornamelijk Wilders en Verdonk. Elke trofee die die twee gewonnen hebben en zelfs meerdere malen is toch op geen enkele manier serieus te nemen. Zelfs een Gandhi of een MLK kunnen een lijstje niet redden als die twee erop staan.

Sammie3
Sammie319 dec. 2017 - 13:29

Tjonge, het alom geroemde EenVandaag opiniepanel, met al zijn politieke experts, roept Thierry Baudet uit tot politicus van het jaar. Terecht natuurlijk, want de oplossing voor klimaatverandering en de haperende economische groei in Europa is natuurlijk door te kermen over vluchtelingen en oikofobie. Probleem is eerder dat de NPO weer eens spijkers op laag water zoekt. De urgente onderwerpen zijn werkelijk niet aan te slepen (Trump, EU, Brexit, klimaatverandering), maar de NPO vindt hobbyisme uit eigen land blijkbaar weer eens interessanter waardoor we ditmaal met zijn allen vallen over niet minder dan het Eenvandaag opiniepanel.

1 Reactie
CarlBarks
CarlBarks19 dec. 2017 - 16:14

Zo dan, U heeft wel een hele hoge hoed op van ons kleine landje. Zomaar even Trump, Brexit en het klimaat veranderen. Misschien is dat nu net waarom de kiezer de aansluiting met de elite mist.

Gare Raap
Gare Raap19 dec. 2017 - 13:27

Dat zoveel mensen achter deze psychopatische narcist aanlopen zegt iets over de staat van ons land. Zo'n 20% van de bevolking zou eigenlijk psychische hulp moeten krijgen.

4 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus19 dec. 2017 - 15:44

!!Zo’n 20% van de bevolking zou eigenlijk psychische hulp moeten krijgen.!! Van wie ?

Zandb
Zandb19 dec. 2017 - 16:01

Gare Raap Ik maak me er grotere zorgen over, dat zo veel mensen dit al jaren zo serieus nemen.

Davy ????
Davy ????19 dec. 2017 - 16:56

Voor een betere wereld, begin bij jezelf zou ik zeggen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2017 - 3:15

Heb je al eens gekeken naar wie journalisten kiezen? Het heeft niets met inhoud te maken en/of iets zinnigs brengen maar over de 'kwaliteiten' m.b.t. het verkopen van eventueel iets onzinnigs. Je had net zo goed kunnen opdissen wie het meest verdiend had aan de verkoop van tweedehands-auto's en diegene benoemen als beste handelaar in tweede-hand auto's of zakenman van het jaar. Dat het zeer waarschijnlijk de grootste oplichter is doet daar niets aan af.

bob b.
bob b.19 dec. 2017 - 13:14

Zolang Rademakers niet wil vertellen hoe de samenstelling van de respondenten was valt er niets te controleren. Want dat bepaalt de weging. Als het aantal FvD respondenten 2 keer zo hoog was dan de feitelijke verhouding in de kamer - en dat is een hele voorzichtige schatting want dat aantal ligt veel hoger - dan zou de weging met een factor 0,5 naar beneden moeten worden bijgesteld om de verhouding weer recht te trekken. FvD heeft 2 zetels, dat is 1,3% van het totaal. De VVD heeft 10 keer zoveel zetels. 44.000 mensen hebben gerespondeerd. Na weging heeft Baudet 40% van de stemmen gekregen. Dat zijn 17.600 stemmen. Dat betekent dat Baudet feitelijk 35.000 stemmen heeft gekregen. Dat is 80% van het totaal aantal stemmen. Er klopt dus helemaal niets van deze verkiezing.

4 Reacties
Marc Marc
Marc Marc19 dec. 2017 - 14:12

Of er klopt niks van jouw analyse dat de genoemde wegingsfactoren per definitie lineair zijn en zo zwaar meewegen. EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Maar goed, zonder wegingsmodel is representativiteit niet aan te tonen. Net zoals bij iedere andere steekproef en peiling.

bob b.
bob b.19 dec. 2017 - 18:54

Of de factoren lineair zijn is niet interessant. De overige variabelen zijn voor vrijwel alle partijen gelijk dus die kun je tegen elkaar wegstrepen. Dus blijft alleen de partijgrootte in vergelijking met het aantal stemmen over om naar te kijken. Uitgangspunt voor een schatting van het aantal stemmen voor weging is dat FvD in de peilingen inmiddels veel hoger staat. En dat is weer van belang voor de correctie mbv de wegingscoëfficiënt. Ik ging uit van 0.5 maar je kunt rustig stellen dat het gezien de populariteit van Baudet (11 zetels) ergens rond de 0.2 zit. Wat betekent dat het aantal stemmen op Baudet voor weging met een factor 2.5 omhoog gaat. Dat houdt in dat vrijwel niemand stemmen kreeg behalve Baudet. Met andere woorden, het grote aantal stemmen voor weging is zo groot dat alles duidt op fraude. Daarom reageerde Rademakers daar ook zo paniekerig op. En dat is ook de reden dat hij geen inzage geeft in het de stemming per kandidaat of partij. Het is allemaal getruct.

Marc Marc
Marc Marc19 dec. 2017 - 21:58

@Bob, of heel veel mensen met een andere politieke voorkeur hebben toch op Baudet gestemt.

bob b.
bob b.20 dec. 2017 - 12:51

Marc, dat is zeker het geval. Dat verklaart zijn succes ook.

Poezenmens
Poezenmens19 dec. 2017 - 13:05

Volkskrant TV-recensent Frank Heinen noemde de verkiezing van politicus van het jaar 2017 ‘de haringtest van EenVandaag’. En daar is het ook precies mee gezegd.

Sifi2
Sifi219 dec. 2017 - 13:00

Ach, het is een onbetekenend spelletje. Maak het nu niet zo groot of zo belangrijk. Gun die man een mooi plastic beeldje voor op zijn kast. Iedereen kan weten hoe die verkiezing plaats heeft gevonden, je geeft je op en je stemt. En er zijn mensen die hebben idolen in de politiek, en er zijn politici die graag een idool zijn, en winnen dan. Met politieke talenten heeft het verder niets te maken. Dus waarom zou je er dan druk over maken?

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 dec. 2017 - 14:13

Ik stond helemaal op tilt, ik begreep er niks meer van, maar door jouw post gaat het weer een beetje, dank je wel.

Sifi2
Sifi219 dec. 2017 - 15:13

Ach, dat vind ik nu fijn dat je dat schrijft. Stokkie

Zephyr3
Zephyr319 dec. 2017 - 12:57

Wat is de definitie van Politicus van het jaar? Degene die politiek gezien het meest voor elkaar heeft gekregen? Hoe zet je dat af naar zijn of haar daadwerkelijke macht (kamer zetels eigen partij)? Baudet heeft een belangrijke rol gespeeld in het Oekraine referendum en als zodanig al zonder kamerzetel heel veel bereikt. Daarna heeft hij vanuit het niets 2 kamerzetels weten te veroveren. Vergeleken met alle andere politici met hun netwerken, kamerzetels en invloed waarlijk een zeer knappe prestatie, of je hem nu verschrikkelijk vind of niet.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 15:02

Veel bereikt, tsja. Wat heeft het Oekraïne referendum de Nederlandse burger opgeleverd?

Uilenspiegel
Uilenspiegel19 dec. 2017 - 12:54

De beste haring, de beste koffie, de beste oliebol, de politicus van het jaar, we worden vermaakt. criteria doen er niet toe.

1 Reactie
Zandb
Zandb19 dec. 2017 - 16:03

Was dat dan niet hetzelfde, de verkiezing van beste oliebol en die van de beste politicus?

Van Tax
Van Tax19 dec. 2017 - 12:46

De uitkomst staat me niet aan dus schaf de verkiezing maar af. En alle literatuurprijzen en filmprijzen ook. pff zwakzinnig gedoe. En als we toch bezig zijn alle nobelprijzen ook. Wil je ageren tegen Baudet dan moet je met iets beters komen. En qua verwaarlozen van zijn werk: Dat kan je wel stellen (of het waar is laat ik in het midden), maar zichtbaar is hij wel en hij weet de kiezer aan te spreken gezien de peilingen. Wie is er vaker aan het woord geweest Asscher, Klaver of Baudet?

8 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot19 dec. 2017 - 13:11

'maar zichtbaar is hij wel' Als dat het criterium is laten we Gordon dan maar direct uitroepen tot Nederlander van het jaar.

Van Tax
Van Tax19 dec. 2017 - 13:35

@joe Laat ik het anders formuleren: Van links tot rechts (VVD/Dijkhof) doet men erg zijn best om hem klein te houden. Juist die houding sterkt zijn verhaal van het partijkartel (al dan niet terecht).

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 dec. 2017 - 14:22

Misschien moet Joop toch ook maar eens zo'n 'I am not a robot' hokje gaan gebruiken. Wat hierboven staat is: Jan is uitgeroepen tot beste bakker. Dat Jan dan misschien geen brood bakt dan niet uit, want de meeste mensen hebben van hem gehoord en zijn verhalen over brood werken inspirerend op de hongerige bevolking. Wie heeft er meer over brood gepraat dan Jan? Je mag brood ook door 'zoete broodjes' vervangen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 dec. 2017 - 14:24

geen brood bakt MAAKT dan niet uit

Van Tax
Van Tax19 dec. 2017 - 15:17

Leuke anekdote van de broodjes. Maar ga dan eens na hoeveel daadwerkelijke invloed individuele kamerleden hebben. Met het beïnvloeden van de publieke opinie heb je meer invloed op de regering dan door af en toe een motie in te dienen. Qua broodjes: Voor lekker brood moet je niet naar Bakker Bart. Maar hij zit wel in elke winkelstraat.

CarlBarks
CarlBarks19 dec. 2017 - 16:18

@stokkick Dus Baudet is helemaal geen politicus? en al die acteurs met die filmprijzen zijn ook eigenlijk broodjes bakkers? nou, dat klinkt dan logisch.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 dec. 2017 - 17:19

'Juist die houding sterkt zijn verhaal van het partijkartel (al dan niet terecht).' Al geef je Baudet nul kritiek, dat dweperige gedrag zal er niet minder van worden. Dat zit namelijk al van nature in Baudet. Daarnaast is het een beproefde strategie is om mensen aan je te binden. Samen kankeren schept een band.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 dec. 2017 - 21:23

@Carlbarks Dus Baudet is helemaal geen politicus? Ik persoonlijk zou Baudet eerder een popliticus noemen. En eentje die gezien zijn kamerbezoek zijn taak verwaarloost. Maar goed. De verkiezing gaat over de beste politicus. Dat is iets anders dan 'noem een politicus' en al die acteurs met die filmprijzen zijn ook eigenlijk broodjes bakkers? Nee alleen die acteurs die niet of slecht in films spelen passen in die categorie. Misschien Kardashian? Maar die zie ik eerlijk gezegd niet met een Oscar weglopen. Vantax hoho, niet mijn punt afpakken: het feit dat iemand het meest in het nieuws bent (zichtbaar zijn) heeft niks met kwaliteit te maken. Jijzelf ziet dat anders want jij schrijft hierboven: maar zichtbaar is hij wel en hij weet de kiezer aan te spreken gezien de peilingen. Wie is er vaker aan het woord geweest Asscher, Klaver of Baudet? Ik neem aan dat je de mate van in het nieuws zijn relevant vindt bij het bepalen van de beste politicus?

Ryder
Ryder19 dec. 2017 - 12:26

Het is in wezen dezelfde vraag waarom Wilders enkele keren tot politicus van het jaar werd verkozen. Hoe kon het gebeuren dat iemand de het debat uit de weg gaat, onrealistische dingen roept en voortdurend groepen beledigt, toch als politicus van het jaar wordt aangewezen? Dat geldt mutatis mutandis voor deze Baudet, die innige contacten heeft met extreem rechts, voortdurend fouten maakt, het kamerwerk grotendeels mijdt en tegen bijna geen enkele politicus in het debat is opgewassen. Illustratief was hoe Kajsa Ollongren hem bij Jinek alle hoeken van de kamer liet zien. Bijna zielig.

3 Reacties
Yoda2
Yoda219 dec. 2017 - 15:55

"Dat geldt mutatis mutandis voor deze Baudet, die innige contacten heeft met extreem rechts, voortdurend fouten maakt, het kamerwerk grotendeels mijdt en tegen bijna geen enkele politicus in het debat is opgewassen." Graag wat linkjes. "Illustratief was hoe Kajsa Ollongren hem bij Jinek alle hoeken van de kamer liet zien. Bijna zielig." U heeft blijkbaar een andere uitzending gezien dan ik.

Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 21:19

Yoda zag een uitzending waarin Thierry de Messias was wedergekomen op aarde om de mensheid te redden van het duivelse partijkartel dat mensen tot zonden verleidt, en passant vrouwen op hun natuurlijke, biologisch-evolutionaire ondergeschikte plaats terugzettend?

Sifi2
Sifi220 dec. 2017 - 7:55

"U heeft blijkbaar een andere uitzending gezien dan ik." Het was niet alleen Ollongren, het was het samenspel van vier vrouwen die deze vermeende vrouwenhater wel eens een lesje zouden leren. En dat was toch wel redelijk gelukt. Ik denk dat baudet volgende keer wel zal informeren wie er nog meer aan tafel zit, als hij bij Jinek wordt uitgenodigd.

Marc Marc
Marc Marc19 dec. 2017 - 12:09

Ik hoor vooral een haat tegen lijstjes. Dus geen duurzame top 100 en kleurrijke top 100 meer?

2 Reacties
Ruiter2
Ruiter219 dec. 2017 - 13:01

Sowieso, mensen die anno 2017 nog steeds " dat zouden we niet moeten willen" over hun lippen weten te krijgen, laat staan ddrie (!) keer in één en dezelfde reactie: altijd en ongezien -1

Ruiter2
Ruiter219 dec. 2017 - 13:02

Ach Marc Trek je mijn reactie niet aan, hij was niet bestemd voor jou.

Maxim2
Maxim219 dec. 2017 - 11:42

De druiven zijn zuur hè... Vanwaar toch altijd de hang naar het devalueren van prijzen, titels en dergelijke bij sommige mensen? Alsof ergens het bestein zijn iets is om je voor te schamen. Erger nog, een soortgelijke prijs toekennen aan hen die deelnamen maar niet wonnen. Zijn de zieltjes op links zo teer dat ze niet meer tegen winnaars en verliezers kunnen?

2 Reacties
Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 14:53

Ik denk eerder dat mensen zich afvragen waarom in Nederland racistische politici al meerdere malen tot politicus van het jaar werden gekozen.

Sifi2
Sifi220 dec. 2017 - 7:57

"meerdere malen tot politicus van het jaar werden gekozen" Een woord: Charisma. Populistische politici zijn charismatisch (eigenlijk al per definitie)

hansmaas2
hansmaas219 dec. 2017 - 11:18

Wat Ik dus gisteren in mijn commentaar al zei: de achterlijken hebben voor hun roverhoofdman gestemd. Die achterlijken relieving en die prijs zouden er niet moeten zijn.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer19 dec. 2017 - 11:06

Jan Tromp: "Je moet dit soort verkiezingen niet willen. [..] Je moet die vraag niet willen. Je moet niet de ingewikkelde, gecompliceerde werkelijkheid willen reduceren tot één ding." He, dat doet me denken aan het referendum, waarbij de kartel-politici bij de "verkeerde" uitslag ook aangaven dat de bevolking het niet snapte.

Bernie2
Bernie219 dec. 2017 - 10:59

Interessante duiding van Baudet & Co, precies zoals ik 'm ook zie. Maar nu Wilders uitgeput in de touwen hangt en Baudet zijn volgelingen slim weghamelt vraag ik me af hoe het kan dat zoveel medelanders vinden dat hij een voor hen gedroomde politieke stroming vertegenwoordigt. Ofwel, geef mij een portret van een vurig volger van populisme, van fascisme, van valse sentimenten en meer donkerbruine richtingen. Wié in duivelsnaam is die medelander?

6 Reacties
vdbemt
vdbemt19 dec. 2017 - 11:41

Ja. Zo beleef ik dat ook. Het zo vrije, tolerante, (ooit) multiculturele Nederland, kiest eerst Wilders en daarna Baudet tot politicus van het jaar. Verontrustend veel mensen die..., ja, die ...... En nog erger: in de strijd om de stemmers, gaan VVD en CDA ook nog eens die kant op: volkslied, het nationale vaandel, dienstplicht, onderzoeken door overheidsorganen manipuleren, het lijkt verdorie de Sowjet Unie wel. Maar dan vanuit liberalisme.

CarlBarks
CarlBarks19 dec. 2017 - 12:18

Die duivelse medelander is diegene die een aantal jaren terug op een partij stemden die iets met Arbeid in de naam had. Die voelen zich niet meer welkom en vertegenwoordigd door die partij. Diezelfde stemmer die nu dus door U als populist, fascist en landverader wordt geframmed maar vroeger zo belangrijk was en gewaardeerd werd.Die duivelse medelander dus.

Karingin
Karingin19 dec. 2017 - 13:25

Carl: Dat lijkt me toch zeer sterk, waar baseer je die aanname op? Volgens mij zijn het vooral jongeren die op ezeltje prikje stemmen.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2017 - 13:31

@CarlBarks. Die frustratie tav die partij met dat Arbeid, dat herken ik. Maar net als de auteur, begrijp ik de keuze voor een man als Baudet, met zijn denkbeelden, niet.

Lozerech
Lozerech19 dec. 2017 - 14:42

Het is grotendeels een fabeltje dat de aanhang van de PVV uit ex-PvdA stemmers zou bestaan. Vergeten wordt daarbij dat CDA en VVD samen vroeger ook veel meer stemmen kregen dan nu. In 1989 hadden die twee partijen zelfs nog een meerderheid met 76 zetels; in 2017 nog maar 52 zetels. Dat zijn dus 24 rechtse zetels die ergens anders naartoe zijn gegaan. Juist ja, vooral naar extreem-rechts: 20 voor de PVV en 2 voor FvD. Er is niet zozeer een beweging van kiezers van links naar rechts, laat staan extreem-rechts. Er is vooral een beweging van rechtse kiezers naar extreem-rechts. Op links is er vooral meer diversiteit gekomen, met de SP, GL en PvdD, goed voor slechts 6 zetels in 1989 (allemaal GL) en nu met maar liefst 33 zetels samen.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet319 dec. 2017 - 15:22

"Er is niet zozeer een beweging van kiezers...." Het grootste verschil is, dat wat vroeger werd afgedaan als kroegpraat, tegenwoordig -mede dankzij het internet- geldt als een serieuze politieke opinie. Terwijl de pers doet denken aan de RK-kerk die onder leiding van Frater Venantius de leegloop probeert tegen te gaan. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Wittemuis
Wittemuis19 dec. 2017 - 10:54

Geef het allemaal toch niet zoveel aandacht zou ik zo denken .