Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Baudet kiest voor een slimme aftocht

  •  
24-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
baudet1voor12
Column: Als je Thierry bij duo-optredens altijd vol bewondering naar zijn opa Theo zag kijken, kun je wel begrijpen wat er in hem omging, toen die hem liet vallen.
Er zijn mensen, zoals mijn vriend F, die vinden dat je mensen als Wilders en Baudet zoveel mogelijk moet doodzwijgen. Hoe minder aandacht, des te minder stemmen ze zouden krijgen. Nou gisteren heeft ie ongelijk gekregen. Wat Baudet ten onrechte “trial by media” noemt is gewoon een staaltje democratische controle door media. Een partij die in haar jongerenafdeling ongehoord fascisme en racisme toelaat dient daar links en rechts mee om de oren te worden geslagen door de journalistiek.
Extreemrechts weet steeds beter te verhullen waar het in werkelijkheid naartoe wil. Wilders moeten we betrappen op een zwak ‘minder, minder’ terwijl hij eigenlijk wil zeggen “schop alle buitenlanders ons land uit” (hetgeen de goede verstaanders uit zijn kamp eigenlijk ook horen). Baudet kwaakte over boreaal en een uil terwijl hierin het verlangen naar Arische zuiverheid en het verdoemen van alles wat niet joods-christelijk is van ervan afspat.
Dat deze twee witte mannen zoveel stemmen krijgen heeft niet te maken met hun gedachtengoed. Het heeft te maken met het feit dat men zich steeds meer wil afzetten tegen het Haagse establishment. Begrijpelijk, als je gisteren Wiebes en Ascher zich al draaiend en door het stof kruipend zag verschuilen achter onwetendheid tijdens de verhoren over de toeslagen. “Ik wist niet dat we zo zouden worden betrapt, het spijt me, ik ben weg,” was wellicht eerlijker geweest.
Maar goed, laat ik nog een laatste keer Baudet citeren: “Hopelijk is alle nonsens bij deze gestopt”. Ik heb hem nooit iets zinnigers horen zeggen. Het enige dat nog pleit voor deze boreale kakker, is dat hij zijn vriendschap met de vermeende fascist Jansen boven een Kamerzetel verkoos. Hoewel mijn vrouw Jacqui er stellig van overtuigd is dat hij er sowieso genoeg van had. Zijn fractiekamer was eigenlijk te klein voor zijn vleugel en straks met heel veel Kamerleden erbij was er van pianospelen ook niet veel terecht gekomen. Als je Thierry bij duo-optredens altijd vol bewondering naar zijn opa Theo zag kijken, kun je wel begrijpen wat er in hem omging, toen die hem liet vallen.
De innige omhelzing van Baudet en Jansen die door de NOS (paparazzi-style door de spleten in de lamellen gefilmd), was een suf eindakkoord in deze mislukte symfonie die “Forum voor democratie” heette. Maar toch weer een slimme zet van Thierry.
De afgang van de verkiezingsnederlaag (van 25 naar 5) zetels blijft hem bespaard. Door voorkeurstemmen zal hij wellicht nog een Kamersalaris van 116.000 euro plus onkosten vangen voor vier jaar om vervolgens zoals nu zelden in de plenaire vergadering te verschijnen. We kunnen weer een bladzijde omslaan in de geschiedenis van het opkomend populisme.
Een minuut voor twaalf: weg met ultrarechtse charlatans.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 19:19

"De afgang van de verkiezingsnederlaag (van 25 naar 5) zetels blijft hem bespaard. Door voorkeurstemmen zal hij wellicht nog een Kamersalaris van 116.000 euro plus onkosten vangen voor vier jaar om vervolgens zoals nu zelden in de plenaire vergadering te verschijnen. We kunnen weer een bladzijde omslaan in de geschiedenis van het opkomend populisme." Het optreden van Thierry in zijn zelf aangeschafte militaire outfit was wel komisch.

The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 17:03

"Begrijpelijk, als je gisteren Wiebes en Ascher zich al draaiend en door het stof kruipend zag verschuilen achter onwetendheid tijdens de verhoren over de toeslagen." Wiebes gaf zelfs openlijk toe dat hij de tweede kamer verkeerd had voorgelicht. Als hij daarvoor niet in de tweede kamer ter verantwoording wordt geroepen of de eer aan zichzelf houdt, dan kun je je afvragen wie nou eigenlijk het grootste gevaar voor de democratie vormen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 11:06

Inderdaad.

Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 15:51

Ik deel de rooskleurige voorstelling van zaken dat slechts een minderheid in deze delta er nazistische sympathieën op nahoudt, niet. Het fascisme woekert hier, en bloeit, het is endemisch; - nergens in heel de wijde wereld niet, zijn er zoveel joden weg- en afgevoerd, nergens op deze aardkloot wrijft meer dan 50% van de bevolking zich vergenoegd in de handen bij het zien kwaadaardige en kwetsende karikatuur die een kinderfeestje opleukt; geen belastingdienst is zo malafide, gemeen en hypocriet. Geen premier is zo achterbaks. Er staat ons nog veel ellende te wachten. Maar waar kun je heen?

4 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 16:14

..bij het zien van een kwaadaardige en...

poeslief
poeslief24 nov. 2020 - 17:57

"Maar waar kun je heen?" ...naar het buitenland. Nergens is het zo slecht als in NL volgens u maar gelukkig voor u er zijn nog zo'n 197 andere landen beschikbaar.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 19:16

@Grietje Pyongyang of Caracas lijken me wel leuke woonsteden voor u.

Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 21:29

Ik heb daar wel wat vastgoed, maar als kansarme Nederlander kom je daar niet binnen en mag je daar niet wonen. Nee, zo makkelijk is het allemaal niet.

korheiden2
korheiden224 nov. 2020 - 14:24

Baudet heeft dus de door hemzelf opgerichte partij misschien nog niet helemaal opgeblazen, maar veel scheelt het niet. Met het gelijktijdig vertrek van Hiddema en het terugtrekken van de kandidatuur van Jansen is dus de vraag wie nu de kar gaat trekken. Eerdmans? Nanninga? Of misschien wel Vlaardingerbroek? Niets moet worden uitgesloten. Forum zal in maart blij zijn met 5 zetels of daaromtrent. Dat neemt niet weg dat het potentiële electoraat veel groter is. Net als bij Trump zijn die kiezers niet zo maar weg. Er kan nog veel gebeuren.

2 Reacties
The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 16:54

Kom, kom, Jansen is gewoon nog kandidaat en Baudet keert triomfantelijk terug nadat hij met voorkeursstemmen werd gekozen. Er is geen enkele reden om gelijk in zak en as te zitten.

The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 20:20

Wordt aan gewerkt: Jansen is afgevoerd van de lijst en Annabel slaat de laatste spijkers in de kist, dis misschien moet je het binnenkort inderdaad wel doen met Eerdmans of Nanninga. Waar gaat je voorkeur naar uit, de Kenau of de Gladjakker?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 nov. 2020 - 14:19

Mee eens, meer aandacht verdient de man niet. Ooit de grootste bij een verkiezing die niemand belangrijk vindt. We hebben het vaker gezien, Fortuijn als grootste Nederlander aller tijden. Wie weet nu nog wie hij was? Of kijk naar de VS hoe Trump zijn volgelingen kritiekloos laat papagaaien. Onderzoek onder zijn harde kern laat zien dat ze zelfs bereidt zijn geweld te gebruiken mocht Trump daar toe oproepen. We hebben eerder zo'n man gehad die anderen bereid vond hem kritiekloos te volgen met miljoenen doden als gevolg. Blijkbaar is loyaliteit iets dat religieuze pretenties heeft. Allah Akbar, maar dan anders. We zien aan FvD dat populisme niets anders is dan een ballon vol lachgas. Het lijkt heel wat, voor zo lang het duurt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 nov. 2020 - 12:39

[Hoe minder aandacht, des te minder stemmen ze zouden krijgen.] Daar heeft ie wél gelijk in. De hele tijd werd dat mannetje op TV uitgenodigd . Was dat niet gebeurt dan had ie geen stem gekregen. De media, en oók de Vara zijn verantwoordelijk voor zijn succes. Kijkcijfers moeten wijken voor het verstand .

Markzelluf
Markzelluf24 nov. 2020 - 12:24

We kunnen misschien 'een bladzijde omslaan' over opkomend populisme, maar het boek echt niet sluiten, hoor. Baudet heeft bijna hoogstpersoonlijk zijn partij opgeblazen, geholpen door een extreem rechtse fractie binnen de partij, maar zijn eigen narcisme was vast genoeg geweest. Maar juich niet te vroeg: FvD heeft aangetoond dat voor een 'fatsoenlijke' partij rechts van de VVD een enorm electoraal is.Een in de VS wordt aangetoond: je kunt 'controlerende' media hebben, maar dat helpt je nauwelijks. Alles gebeurt in Europa wat later dan in de VS, hoor je wel. Er staat ons nog wat te wachten, vrees ik.

Sonic2
Sonic224 nov. 2020 - 12:19

Baudet ontbeert elke vorm van mensenkennis. En dat is bij FvD'ers eigenlijk gebruikelijk. Ik ben er vrij zeker van dat Baudet er Maandag pas achter kwam dat toch een groot deel van de partij het niet zo in hem ziet zitten. Dat hij ook het huwelijk met "Hiddema" te hoog heeft ingeschat. En dat hij nooit heeft gezien hoe fragiel zijn positie de laatste maanden en half jaar al was. En dat de breuk met Otten nu ook niet echt voor hem winst was. Dat hij met zijn gedrag zijn krediet bij mensen verspeelt, heeft hij ook helemaal niet door. En als je die signalen niet begrijpt en niet door hebt wat mensen met je willen. En ook geen enkel politieke voeling hebt dan krijg je dus dit. Het verbaast me dat mensen blijven vol houden dat er bij Baudet een hele strategie achter zat. Of dat hij gedreven wordt door een waar politiek instinct. Deze aftocht is sowieso dom. Wie treedt er nu af om zijn secondant( de nr.7 op de lijst) te redden? Of het moet voor Baudet een manier zijn geweest om de politiek te ontvluchten. Dan is het wel een goede zet. @ Aldtsjerk Als FvD 5 zetels krijgt is dat even veel als de club van Segers. Of van Ouwehand. CU, PvDD. Net iets boven notoire politieke dwergen als DENK of SGP. Ze zullen compleet genegeerd worden door het "kartel", want die willen alleen in uiterste nood met nationalistisch rechts regeren. Overigens weet ik nog goed wat ik al die FvD kiezers in Maart vorig jaar hoorde brallen. Eerst de 1e kamer. Daarna de EP en daarna de grootste in 2021. FvD heeft gefaald. Zoals alle nationalistische partijen gefaald hebben. Dat komt niet door de media. Dat komt door hun zelf. Gewoon zelf verkloot. Hoogmoed komt voor de val. Erken het. Wees in het vervolg een stuk nederiger. Zou ik FvD aanhangers willen adviseren. En erken je falen.

4 Reacties
JasDon
JasDon24 nov. 2020 - 12:42

"En dat hij nooit heeft gezien hoe fragiel zijn positie de laatste maanden en half jaar al was." Volgens mij heeft Baudet zelf de keuze gemaakt om weg te gaan, want bestuurstechnisch was hem wegsturen volgens mij niet mogelijk. Baudet is een vreemde snuiter gebleken, die ondanks zichzelf de handdoek in de ring heeft gegooid.

Sonic2
Sonic224 nov. 2020 - 13:00

@ JasDon Baudet heeft niets zien aankomen. Hij heeft zich dagen lopen op te winden over de "vreselijke media" en al dat "domme volk" wat hem niet begrijpt. Baudet is de redder van het avondland. En het ligt aan links, de media en de rest van de "achterlijke" mensen die dat nooit door hebben. Tot voor kort kon hij het altijd op de externe vijand gooien, maar nu ziet Baudet ook intern vijanden. En dus trekt hij de stekker eruit. Daar zit 0,0 ratio in. Puur 100% emotie is het. Dat gecombineerd met een 100% verkeerd zelfbeeld. In werkelijkheid is Baudet in politieke zin een ongekende prutser. En als je jezelf ziet als een verlosser botst dat met elkaar. Baudet kan zich niet verplaatsen als narcist zijnde in anderen. Hij heeft ook niet gezien hoe hij intern in de hoek werd gezet en hij heeft toen het er echt op aan kwam de benen genomen en puur uit emotie en media rancune gehandeld. Want Baudet wordt toch zo hard en onvriendelijk aangepakt. Ook weer niets van waar. De media controleert de macht. Zelfs Geenstijl ging er hard in. En terecht. Als ik op de dag voor de verkiezingen had gesteld dat Biden met een landslide had gewonnen en Trump was het geworden dan hadden hier een aantal reageerders mij daar keihard op gekapitteld. Daar heb ik vooraf ook rekening mee gehouden. En dus die uitspraken nooit zo gedaan. Mijn krediet hier bij een aantal reageerders is zeer laag. En dat vind ik soms zo moeilijk. Er is vanuit rechterhoek hier veel kritiek op links. Maar ze houden vervolgens vol dat Baudet en Wilders sterke leiders zijn. Dat links in de problemen zit en dat bij rechts alles goed gaat. Dat Baudet en Wilders normaal rechts zijn. Ik hou het bij deze drie punten, maar als je er elke keer zo aantoonbaar naast zit. En als je zo slecht zelfinzicht hebt als Baudet. En zo slecht zaken kunt incalculeren. Dan creer je de bom die we de afgelopen dagen hebben gezien.

JasDon
JasDon24 nov. 2020 - 13:24

Hoi Sonic, Over de persoon Baudet zijn we het redelijk snel eens. Ook over het emotioneel handelen, staat toch overeind hoe die emotie zich effectueerde, wellicht drong de werkelijkheid toch door bij hem. Daarom schreef ik ook "ondanks zich zelf", want ik kreeg steeds meer het idee dat hij zich als een soort van zonnekoning zag "Er is vanuit rechterhoek hier veel kritiek op links. Maar ze houden vervolgens vol dat Baudet en Wilders sterke leiders zijn." Ik lees maar heel weinig complimenten voor Baudet en Wilders hier, maar ik laat dit soort berichten mij graag aanwijzen. Ook 'rechts' is hier eerder kritisch op beide heren dan dat ze achter deze mannen staan.

Sonic2
Sonic224 nov. 2020 - 18:35

@ JasDon Ik adviseer u een avondje GS of DDS te kijken. Daar zie je nog genoeg steun voor Baudet. Maar het is inderdaad zo dat zelfs daar al sprake is van geluwd enthousiasme. Het is hier door andere reageerders al veelvuldig besproken. Baudet bij de Ijzerwake. Baudet die met Jared Taylor babbelt. Erkenbrand die vooraan bij FvD zat. Waar waren al die "gematigde" FvD'ers eigenlijk? Waarom doen ze niets? Waarom deden ze niets? Het is niet dat het niet al jaren zichtbaar was ofzo. Of dat Baudet een keurig gekamde bierpomp liberaal was. Dat is hij nooit geweest. Ook in 2019 waren veel "neutralen" en veel voorzichtige FvD aanhangers vooral bezig met sneren geven aan links en de klimaat maatregelen. Ook vind ik het erg makkelijk dat veel rechtse kiezers beweren dat ze Baudet niet zo zagen zitten, maar Hiddema of Eppink wel. Baudet was tot gisteren de oprichter van FvD. Nog steeds. Hij was het boegbeeld. Hij was degene waar het om draaide. Hij zette de lijnen uit. Hoe kun je het op die manier eigenlijk van elkaar loskoppelen? En dat heb ik tegen beter weten in jaren lang betoogd. Als je gif in je partij laat. En je zet degene weg die er tegen strijden. Je doet te weinig om het uit te roeien. Je zet iemand aan het roer die het eerder nog bevordert. Dan kom je tot een gevaarlijke mix. Die gelukkig in het gezicht van degene is ontploft die deze revolutie ook is begonnen. Baudet is een groot probleem. Maar het gaat veel verder als de persoonlijkheid. Nog steeds heb ik bij veel mensen het idee dat ze het nog steeds niet begrijpen. En dat het wat verder gaat als "links laat de arbeiders in de steek" en "FvD heeft ook goede punten". Niet dat die mensen nu allemaal racisten zijn. In Amerika is er nu even adempauze, maar ik neem het een aantal hier zeer kwalijk dat ze het gif hebben laten sudderen. Veel te weinig er tegen hebben gedaan. Veel te weinig de vinger op de zere wond hebben gelegd. En als er benoemd werd ging het altijd alleen over de persoon Baudet en niet erom heen. Zeer kwalijk gewoon. En dat er bij links dingen fouten gaat wil ik ook wel beamen. Maar FvD was van het begin af aan al gif. Niet in de laatste plaats om de partij top.

Aldtsjerk
Aldtsjerk24 nov. 2020 - 11:45

Ben ook blij dat hij weg is. Maar, wel even eerlijk blijven. Als FvD 5 zetels haalt bij de komende tweedekamerverkiezingen, is dat een stijging van 150%. Zie ik de PvdA nog niet doen.

Miss Piggy
Miss Piggy24 nov. 2020 - 11:42

'Boreale Kakker', mooie omschrijving. Het was glashelder dat in de jongerenclub van het FvD ongestraft antisemitisch en homofoob gedachtegoed werd verspreid. En juist de klokkenluiders hierover werden aangepakt. Als partijleider past er dan maar 1 ding: dit keihard afkeuren en aanpakken. Maar nee, dhr Baudet kwam weer met een diffuse en warrige statement waar pas tegen het eind, na er lang omheen draaien, dit werd afgekeurd. Eerlijk gezegd denk ik ook dat hij het politieke handwerk zelf eigenlijk helemaal niets vind. En liever aan de zijlijn kan roepen. Meer tijd voor pianospelen en lavendel ruiken.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap24 nov. 2020 - 12:08

Baudet sprak op de (nazistische) ijzerwake........ Alleen nazi's spreken daar...... Baudet staat achter de jongerenorganisatie natuurlijk.... Jezus....

Wappie Kappie
Wappie Kappie24 nov. 2020 - 11:19

"Extreemrechts weet steeds beter te verhullen waar het in werkelijkheid naartoe wil." Dit soort betogingen vind ik niet zo sterk. Je komt zo al snel in complottheorieënland waar alles mogelijk is en waar niets bewezen hoeft te zijn.

2 Reacties
JasDon
JasDon24 nov. 2020 - 12:06

Dat vind ik ook een beetje dubieus. Want als Joost Eerdmans lijstrekker wordt, is hij dan ook een geheime extreemrechts programma aan het uitvoeren? Natuurlijk niet.

Sonic2
Sonic224 nov. 2020 - 12:49

We leven in 2020 en het is gewoon zo dat als je een nazi wilt zijn je beter niet kunnen zeggen dat je het bent. En als je een racist bent dan wil je liever niet zeggen dat je een racist bent. Wat u en andere als complot theorie land zien, zie ik als volledig acceptabel. Er was in dit geval maar 1 optie. JFVD opheffen. Baudet heeft allerlei moeite gedaan( heel veel moeite gedaan) om dat niet te doen. Waarom eigenlijk? Wat u doet is in wezen goed praten van racisme, extreem rechts. Trek het even heel gechargeerd door en je kunt eigenlijk zelfs Hitler geen holocaust verwijten omdat het inderdaad niet letterlijk op papier stond. Er is geen letterlijk bevel tot een holocaust door Hitler afgegeven. Iedereen weet toch hoe het werkt. Dat het allemaal in de geest van de leider gebeurt. Als u en vele met u geen racist zijn, waarom maak je je druk of iets wel sterk bewezen is of niet? Waar bent u bang voor? De hele toestand van de JFvD laat ook weer zien dat ze het vooral erg vinden om betrapt te worden. Er zijn twee kampen. Je hebt het kamp wat racisme de wereld uit wil helpen. En je hebt het kamp dat vooral niet racist genoemd wil worden en dat als een heel groot probleem ziet. Een beetje zoals in het wielrenner waar een wielrenner wel doping wil nemen, maar er niet op betrapt wil worden. Roei het uit. Dat racisme. Simpel.

adriek
adriek24 nov. 2020 - 11:09

"Een minuut voor twaalf: weg met ultrarechtse charlatans." Ik vrees dat er nog wel een oorlog voor nodig is voor we tot het inzicht komen dat de neofascisten nog lang niet weg zijn.

1 Reactie
poeslief
poeslief24 nov. 2020 - 18:03

wat is er zo "neo" aan, eigenlijk?