Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baudet is wel de laatste die Cicero moet citeren

  •  
30-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
cicero

© cc foto: tonynetone

Waar kwam al dat Latijn in de Tweede Kamer vandaan?
 
Thierry Baudet baarde opzien door zijn maiden speech in de Tweede Kamer te beginnen met te lange zinnen in het Latijn.
Daarmee wilde hij zijn eruditie benadrukken. Erg opzienbarend of origineel was zijn keuze niet. De eerste woorden van de door hem geciteerde zinnen behoorden tot de clichés die elke Nederlandse spreker tot diep in de jaren vijftig van de vorige eeuw in portefeuille hield: D Quousque tandem?¨. Dat betekent ¨Hoe lang nog?¨ en is derhalve in menige speech bruikbaar.
Ook de 99% van de Nederlandse bevolking die het gymnasium niet hadden bezocht, kenden de betekenis net als die van het even clichématige Italiaanse gezegde se non é vero é ben trovato, als het niet waar is dan is het goed gevonden. Dat lag sprekers eveneens in de mond bestorven. Haast geen mens sprak of las Italiaans in Nederland maar dit ene citaat kende men wel. Hoorde bij je opvoeding als je geen pet droeg maar een hoed met om je nek een celluloid boordje en een stropdas.
Het Quousque tandem is afkomstig uit een van de zogenaamde Catalinarische redevoeringen die de Romeinse politicus Marcus Tullius Cicero in het jaar 63 voor Christus hield. Deze Cicero kwam uit de provincie. Hij was van lage afkomst maar had zich door zijn intelligentie en zijn succes als advocaat opgewerkt tot de hoogste kringen. Hij draaide volop mee in de baantjescarrousel van de Romeinse Republiek en gebruikte zijn groot talent om de gevestigde orde tegen aanvallen van buitenaf te verdedigen.
In de tijd van Cicero kwamen allerlei demagogen naar voren die de macht wilden grijpen door de kampioen van het volk te spelen en verandering te eisen. De bekendste van deze volksmenners was Gaius Julius Caesar. Goede tweede is echter Lucius Sergius Catilina. Deze zag zijn pogingen om via de Romeinse versie van de stembus tot hoge (en lucratieve) ambten te worden verkozen, steeds verijdeld.
In 64 voor Christus verloor Catilina de verkiezingen voor het consulaat, een soort presidentschap, ondanks een programma waarin hij beloofde de elite namens het volk een poepie te laten ruiken. Noem hem de Wilders van zijn tijd. Daarna zag Catilina zich in de senaat door de overige groeperingen geïsoleerd. Daarop besloot Cicero hem de genadeslag toe te brengen. Op grond van flinterdunne bewijzen beschuldigde hij Catilina van landverraad en poging tot staatsgreep. Hij deed dat in een viertal toespraken die nog steeds bekend staan als grote literatuur en voorbeeld voor alle politieke sprekers.
Catilina wist uit Rome te ontvluchten maar Cicero slaagde erin veel van zijn aanhangers te arresteren. Ze werden net zo lang gefolterd tot ze bekenden waarna de senaat ze veroordeelde tot de dood door wurging. Het schijnt dat  Cicero zelf bij de executies heeft geassisteerd. Catilina heeft zich  later doodgevochten.
Het is hoogst merkwaardig dat een Thierry Baudet, die toch een einde aan het partijkartel wil maken, het werk van zo´n figuur als leidraad neemt. Het is met Cicero overigens slecht afgelopen. Toen Caesar slaagde waar Catilina faalde en een eenhoofdig bewind vestigde, was zijn politieke basis voorgoed ondermijnd. In de troebelen na de moord op Caesar werd hem in opdracht van zijn opvolgers Lepidus, Octavianus en Marcus Antonius de keel afgesneden.
Uiteindelijk vestigde Octavianus onder de naam van Augustus een dictatoriaal systeem dat tot het einde van het Romeinse Rijk in verschillende vormen stand hield. Het woord keizer is afgeleid van Caesar.
Cicero was wars van populisme. Hij zag alleen maar heil in een regering door een elite die de wijsheid en de beschaving in pacht had. Als Rutte of Pechtold nu met dat Quousque tandem waren aangekomen, dan had een mens zich er nog iets bij kunnen voorstellen. Maar Thierry Baudet, de zelfbenoemde omverwerper van het partijkartel, de aartsvijand van de elite, de dinger naar de volksgunst en de vriend van de plebiscieten, hij? Beter was een citaat van Caesar geweest, die ook het nodige proza heeft nagelaten. Alea iacta est , bijvoorbeeld, de teerling is geworpen, toen hij de rivier de Rubicon overstak en er geen weg meer terug was.
Leestip, vast voor de paasdagen. Voor de liefhebbers van historische thrillers, ga eens op zoek naar de detectives van Seven Saylor over Gordianus de vinder, speurder in het Rome van Cicero. Goede research en kwalitatief vergelijkbaar met die geweldige TV-serie van HBO.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (77)

harry6
harry61 apr. 2017 - 14:59

Prachtkerel die Baudet. Ik mag em wel!

Windowjan
Windowjan31 mrt. 2017 - 18:01

Han, Deel eens met ons hoe jij de niet Nederlands sprekende Nederlanders, Nederlands laat spreken. Voor toch een flink aantal Nederlanders, is de Nederlandse taal helemaal niets waard.

QROMWEL
QROMWEL31 mrt. 2017 - 14:48

Het was niet Cicero maar Cato Major

Piet de Geus
Piet de Geus31 mrt. 2017 - 13:30

Ik moet zeggen dat ik het wel een treffend eerste optreden vond. Baudet probeert indruk te maken door zich op te blazen en de Kamervoorzitter hamert hem af met een droog: in dit huis spreken we Nederlands.

Vondel3
Vondel331 mrt. 2017 - 9:31

Je zou zeggen dat een "populist" de taal van het volk spreekt. Maar populist betekent tegenwoordig "niet links".

Kerja
Kerja31 mrt. 2017 - 5:49

Best Han, Julius Caesar, de pedanterik, parafraseerde Menander. Hij zou dat zoals iemand van zijn statuur nooit in gewoon Latijn hebben gedaan, maar in het Grieks: Ο κύβος ερρίφθη. Het gebruik van poëtisch Grieks - wat de meeste van zijn legionairs niet deden - was voor Romeinen 'van stand' een manier om hun goede opleiding en verfijnde smaak kenbaar maken. Eigenlijk precies wat Thierry ook poogt te doen. Aemulatio niet imitatio van Caesar dus.

HBouyani
HBouyani30 mrt. 2017 - 21:40

bedankt Han! hij was weer top. overigens kijktip: de serie "Rome" . al het bovenstaande kan je er fijn in terugzien. uitstekende serie. en toch was Baudet baas met zijn speech.

2 Reacties
adriek
adriek31 mrt. 2017 - 6:32

hoezo was hij 'baas' met een speech in een taal die vrijwel niemand in nederland verstaat?

dijkhuis2
dijkhuis231 mrt. 2017 - 12:07

Baudet trok de aandacht met vorm . . . de inhoud was niet te volgen en stelde volgens de insiders niets voor . . . Baudet ten voeten uit.

Paddy3
Paddy330 mrt. 2017 - 21:23

Leestip: de boeken van Robbert Harris over het Cicero.

Yurroon
Yurroon30 mrt. 2017 - 20:49

Non omnes qui habent citharam sunt citharoedi

Henk Van Der Veen2
Henk Van Der Veen230 mrt. 2017 - 18:03

Dat was weer genieten!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mrt. 2017 - 17:15

Het is een kwestie van beleefdheid. Als je hier reageert met Latijnse spreuken en gezegden, geef dan net als Van der Horst, de Nederlandse vertaling erbij.

2 Reacties
StHuck
StHuck30 mrt. 2017 - 21:55

Abracadabra

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2017 - 23:31

Abracadabra? https://www.youtube.com/watch?v=wCuTrfTfGd0

StHuck
StHuck30 mrt. 2017 - 16:29

Baudet heeft een hang naar het liberaal conservatisme, iets wat mijn politieke overtuiging aardig omschrijft. Dat maakt dat je je opwerpt als hoeder van het behoud van zekere westerse verlichte verworvenheden zoals bepaalde vrijheden die principieel zouden moeten gelden, dat je deze dus niet door identity politics verwaterd (homeopathisch verdund) wilt zien, omdat deze zeer breden en in liberale zin zeer beperkte principes optimale ruimte bieden aan diverse culturen. Culturen die zich desondanks onvoldoende ruimte ervaren eisen zonder uitzondering vrijheden ten koste van anderen. Dat Baudet daarmee in contramine ligt met een deel van de elite komt omdat dat een over het algemeen linkse elite betreft die zo vervreemd is van het gewone leven dat ze niet-westerse culturen die zich ondanks de zeer ruime maar besliste kaders van het verlichte westen tekort voelen gedaan. Het is die elite, die vooral de academische wereld als een deel van de publieke ruimte beïnvloedt, die hij bestrijd. Geenszins enige intellectuele elite in algemene zin.

4 Reacties
Zandb
Zandb31 mrt. 2017 - 5:53

StHuck "Iets liever niet als homeopathisch verdund zien", daar is niets mis mee. Ik zie mijn vrouw ook liever niet verkracht. Maar om bepaalde mensen dan als verkrachters te behandelen, dat is van de pot gerukt en daar verandert een benaming als "liberaal conservatisme" niets aan.

FransBrinkman
FransBrinkman31 mrt. 2017 - 6:16

Wat is 'homeopathisch verdunnen' in het Latijn? Afijn, het is bij zoveel intellect een zeer kromme beeldspraak. Bij homeopathie - ik ben geen aanhanger - gaat het toch echt om behoud, versterken van werkingen. Dat Baudet en zijn adepten dat niet weten.

dijkhuis2
dijkhuis231 mrt. 2017 - 11:42

Liberaal conservatisme . . . is dat een kleine staat met lage belastingen, strenge straffen, participatie maatschappij bedeling en verplichte kerkgang om de nationale normenenwaarden er in te rammen? Dat is bepaald niet wat de liberalen in 1848 voor ogen stond! . . . De klassieke liberalen stonden voor een sterke staat die bewust ontworpen was om de vooruitgang een handje te helpen . . . Zij stonden voor individuele vrijheid, niet voor "normaal" doen of Leitkultuur, Liberaal en conservatief sluiten elkaar uit.

dijkhuis2
dijkhuis231 mrt. 2017 - 11:46

Neoliberaal en conservatief is overigens wel een voor de hand liggende combinatie.

BonChef
BonChef30 mrt. 2017 - 15:52

Jammer Han, Ergens de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Cicero werd geboren in Arpinum (het huidige Arpino), in een rijke familie van landeigenaren, de Tullii. Quosque tandem moet natuurlijk Quousque tandem zijn.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2017 - 20:29

maar wel uit een provinciale familie. Hij hoorde niet bij de optimaten

RU486
RU48630 mrt. 2017 - 15:47

Allemaal wel leuk en aardig. Maar we zitten in Nederland. De man vertegenwoordigd het Nederlandse volk, althans een piepklein deel daarvan. We spreken hier Nederlands en geen latijn. De tweede kamer moet ook te volgen zijn voor Henk en Ingrid, Jip en Janneke en boer Harm Harmsen. Wat een snijboon zeg..Doe eens ff normaal.

3 Reacties
Hertog2
Hertog230 mrt. 2017 - 17:32

Aliquando et insanire iucundum est

Peter Smit2
Peter Smit230 mrt. 2017 - 20:30

Over Nederlands gesproken: het is vertegenwoordigT

RU486
RU48631 mrt. 2017 - 8:31

@Peter Smit 30 maart 2017 at 22:30 Over Nederlands gesproken: het is vertegenwoordigT Los van het fijt dat je volkomen gelijk hebt, hebben we er weer één: https://www.lifewire.com/types-of-internet-trolls-3485894 Je vald onder nummer 3

dijkbewaker
dijkbewaker30 mrt. 2017 - 15:35

Tja, dat latijn in de tweede kamer is toch weer een mooi opzetje oftewel inspiratiebron om een eigen artikel aan te verbinden. Overigens wordt latijn continu door "het volk" gebruikt zonder of met diploma. Alles wat zo'n beetje vliegt loopt of groeit heeft een naam in het latijn. Als je iets van planten af wil weten is het latijn stampen. Ik heb een bamboe met de naam: Phyllostachys aureosulcata Aureocaulis. Zoals de naam al aangeeft. Goudgeel van steel. Bizar mooie bamboe. Uitkijken met woekeren. Ik heb hem in een reuzenpot ook wel giganteus genoemd.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper31 mrt. 2017 - 9:48

Hoewel Phyllostachys op de keper beschouwd natuurlijk Grieks is en niet Latijn: van φύλλον (fúllon, “blad”) + στάχυς (stachus, “aar / stengel").

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2017 - 17:05

Echinops sphaerocephalus, de kogeldistel is er ook een. Grieks was net als Latijn ook lang een langua franca.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2017 - 18:08

lingua uiteraard

antonie2
antonie230 mrt. 2017 - 15:01

Baudet heeft een dikke huid, zo blijkt telkens weer. Kijk de uitzending van Buitenhof terug waarin Paul Witteman hem tackelt; hij heeft het niet eens in de gaten. We moeten hem dus niet zo serieus nemen, al stelt hij dat wel op prijs. Jammer dat de z.g. intelligentsia hem niet zien voor wat hij is: een windbuil met de allure van een rechtse Hans van Mierlo. Beter geen aandacht aan besteden.

Hovango
Hovango30 mrt. 2017 - 14:53

Wel even op de spelling letten: "Quousque". Overigens was Thierry's uitspraak van het Latijn zo kwaad nog niet. Dat moeten we het Baudettertje nageven. Maar verder dient hij te zwijgen: Quem ad finem sese effranata iactabit audacia? En ik heb niet eens een stropdas, laat staan een celluloid boordje.

3 Reacties
BonChef
BonChef30 mrt. 2017 - 15:55

Let zelf ook eens op de spelling dan! Quem ad finem sese: effrenata iactabit audacia? Ollam vocatis lebete nigrum vultus!

JanVG2
JanVG230 mrt. 2017 - 23:00

Sorry maar met : is het geen goede zin. Je scheidt het lijdend voorwerp van de rest van de zin. Ergo, Hovango heeft gelijk. (NB: die : komt van een webtekst die daarmee aangeeft dat de regel was afgelopen in de editie die gebruikt werd en dat men op de volgende regel met de zin verder ging.) De ketel en de pot .. is een spaans gezegde - dit is er potjeslatijn "terugvertaling". Wat betreft de Tullii - een familie uit Arpinum behorende tot de ridderstand, dwz stinkend rijk en machtig. Cicero is altijd bezig met image-building, vooral zijn eigen image. Als hij aangeeft "arm" te zijn, is dat een beetje John de Mol die zich arm noemt als hij over Richard Branson praat. De inwoners van Arpinum waren al een eeuw lang Romeins burger toen Cicero geboren werd en draaiden op alle niveau's mee in de Romeinse samenleving. Ook op andere elementen van Han's weergave van de late republiek valt wel wat af te dingen. Maar het gaat niet echt om Rome maar om Baudet. Maar ook daar zit de focus verkeerd, namelijk of zijn latijn "goed" of "slecht" was... het hangt er maar vanaf welke leraar latijn je vraagt (waarbij de politieke voorkeur van de betreffende leraar in het oordeel een belangrijke rol lijkt te spelen ...) Kortom, weer eens een non-discussie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 mrt. 2017 - 8:15

De familie van Cicero was lokaal zeer gezien. Zeg maar dat zijn ouders en misschien wel voorouders in de gemeenteraad van Doetinchem hadden gezeten. Maar in Rome was hij een homo novus, een provinciaaltje die het kwam maken. Dat lukte hem door zijn bijzondere talenten en het feit dat hij zich bij het equivalent van het partijkartel in de senaat wist in te likken door als de woordvoerder en de verdediger daarvan in te likken. Baudet geeft voor het omgekeerde te doen en namens het volk de hallen van de macht te bestormen zoals ook types als Catilina, Clodius of uiteindelijk Caesar dat deden. Die Clodius overigens maakte deel uit van de gens Claudius en dat was in Rome wel hoge, behoorlijke afkomstig. Maar hij veranderde zijn eigen naam in het volkse Clodius om zeg maar de Jan Roos uit te hangen.

JeMine
JeMine30 mrt. 2017 - 13:19

De paasdagen? Je bedoeld dat Christelijk feest waarmee herdacht wordt dat de gevestigde macht (Pontius Pilates) niet de ballen had om de dood van een links radicaal te voorkomen? En de volkswoede voor rechter liet spelen onder aanvoering van een stel malloten. Die alleen maar waarde hechtte aan het citeren en letterlijk interpreteren van een paar eeuwenoude geschriften. Nederland kan wel wat radicaal messianisme gebruiken. Een "liefelijk bloemetje" is een mooi begin... Zeker wanneer we in acht nemen dat de namen Thierry EN Henri beiden heerser (over het thuisland) betekenen. En Baudet zelf ezel of domoor. Oftewel in het kort betekent zijn naam "heerser over nationalistische ezels en domoren." En in dat geval doet hij zijn naam eer aan... adventavit asinus pulcher et fortissimus

Appi Mohamud
Appi Mohamud30 mrt. 2017 - 13:11

Aaaahhh. Wat verfrissend om is keertje van een hystorische stuk uit Han zijn handen weer is te lezen. Geweldig Han, mijn dank. Heb genoten, en zal zeker je tip opzoeken.

 Peer
Peer30 mrt. 2017 - 13:00

baudet en zijn knechtje gaan dus de geschiedenis in als asterix en obelix ... potjeslatijn en drukdoenerij

Jojan2
Jojan230 mrt. 2017 - 12:55

Als we ervan uitgaan dat democratie zoals wij het kennen een pandemonium is van emoties, hysterie, roddel, kwaadsprekerij en leugens, en dat het gepaard gaat met een hoge mate van demagogie en simpele leugenachtige voorstellingen dan is het zo en zo merkwaardig dat iemand die pretendeert filosoof te zijn midden in die modderpoel gaat staan, om vervolgens eraan mee te doen, en nog meer democratie te eisen (bindend referendum). De beste filosofen, zowel de oude grieken zoals Plato en de filosofen van de verlichting, waaronder Rousseau en Voltaire hadden een grote minachting voor democratie. In die zin heeft Han gelijk dat Baudet, indien voorstander van moderne massa democratie niet moet gaan koketteren met zulke filosofen, of hun stijl, volgens hun standaarden is hij niet meer dan een sofists behorende tot de groep van volksmenners. Duur en elitair doen hoort daar dan niet bij (buiten het feit dat Latijn een dode taal is), je moet je juist verlagen tot het niveau van het volk, in simplistische taal spreken. In die zin lijkt hij nogal verward, een democratische ideoloog met elitaire neigingen... Een merkwaardig tegenstrijdig product van de moderniteit.

Rick Hofland
Rick Hofland30 mrt. 2017 - 12:53

Wat armoede dat Baudet nu al 2 weken lang door veel zogenaamde progressieven alleen maar op de man wordt aangevallen. Hoe heeft dat ook alweer? "Ad hominem" meen ik mij te herinneren. Blijkbaar zijn deze lieden te laf en zonder munitie om het een sop de inhoud te proberen. Baudet is niet mijn type huisvriend, maar zo zie ik geen enkele politieke kartrekker. Wat mij wel intrigeert is dat hij met zijn beweging de enige partij is die daadwerkelijk iets anders te kiezen biedt op politiek gebied. Hij heeft met zijn ideeën tot een meer directe politiek in plaats van de hopeloos gedateerde indirecte politiek, het stokje overgenomen waar D66 vroeger mee ontstaan is. De rest van de partijen keuvelen alleen maar over waar ze een miljoen of miljard meer of minder aan uit willen geven, maar politiek gezien is het allemaal van eenzelfde laken een pak. In het verleden vertrouwden mensen de door hen gekozen partijen toe dat die het wel het beste zouden weten voor het pleps waar zij toe behoorden. Zo had het volk het idee toch nog wat in te mogen brengen, maar kon de politieke elite het land regeren zoals zij 't het verstandigste vonden. Maar tegenwoordig heeft ook het gewone volk de beschikking over heel veel informatie en is over de onderwerpen die zij persoonlijk interessant vinden vaak nog beter ingelicht dan het gemiddelde Kamerlid die dan vervolgens in hun ogen maar wat onhandig staat te stamelen tijdens een debat over zo'n onderwerp. Vandaar dat een meer directe politiek, met meer direct gekozen volksvertegenwoordigers en referenda over belangrijke onderwerpen veel beter passen bij de huidige maatschappij. En voor de duidelijkheid, ik deel Baudet zijn oplossingen niet over het immigratie vraagstuk, maar als een meerderheid in Nederland in een referendum voor een openhartiger beleid is dan zou dat middels referenda dus ook zo worden ingevoerd. En v.w.b. het op de man spelen richting Baudet, hoe meer dit gebeurt, hoe groter hij wordt gemaakt door hen die dat juist proberen te voorkomen.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird230 mrt. 2017 - 16:36

+1

Luisje
Luisje30 mrt. 2017 - 12:53

We zullen zien waar dit toe leidt. Het is dus niet toegestaan Latijn te spreken in de kamer zelfs niet een beetje. Dit betekent dus ook dat andere talen niet mogen. Of alleen worden uit het groene boekje mogen blijft voor mij onduidelijk. Is ook leuke discussie. Dus ook geen Bahasa Indonesia, Arabisch, Turks en Duits. Dit zijn trouwens de enige 300.000+ bevolkingsgroepen in Nederland. Ook leuk om door te trekken naar andere uitingen van de overheid en de partijen. Europese handvest is trouwens helder of een migrantentaal ook een officiële taal in een land kan worden. Het antwoord is nee. Latijn als "dode" is wel boeiend. Want het voldoet wel aan de voorwaarden. Geen dialect, door minderheid gesproken, van oudsher in Nederland gebruikt en geen migrantentaal. We zouden het dus tot officiële taal kunnen verheffen.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2017 - 16:56

Dat is in het oude koninkrijk Hongarij ook tot in de negentiende eeuw het geval geweest. En aan de Nederlandse universiteiten was tot 1876 Latijn de officiële voertaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 23:03

Een handige Lingua Franca en eerlijker ook dan Engels; Voor iedereen een vreemde taal. Voordeel was ook dat alleen hoger opgeleiden Latijn spraken. Zo kon je nog eens een controversieel boek schrijven zonder direct problemen te krijgen: Zoals de utopische roman "Nicolai Klimii Iter Subterraneum (1741)" in het Nederlands vertaald als "Niels Klims onderaardse reis" van de Deens-Nooorse schrijver Holberg. Zijn maatschappij kritiek, waaronder een pleidooi voor een grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen zou niet in goede aarde zijn gevallen bij de overheid en de kerk als het in de landstaal was geschreven.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 mrt. 2017 - 8:17

Danielle, zo´n taal als Latijn heeft natuurlijk ook als filter gefunctioneerd om buitenstaanders af te schrikken en weg te houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2017 - 18:48

Afschrikken weet ik niet, maar het verhinderde bv vroedvrouwen om kennis van medische boeken te nemen. Anderzijds, het opgeleide manvolk kon overal ( in Europa) in het buitenland studeren. Nu moet je daar goed Engels voor spreken.

kindval
kindval30 mrt. 2017 - 12:51

De obsessie van links met Baudet begint merkwaardige vormen aan te nemen...doet me denken aan het Fortuyn tijdperk.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer30 mrt. 2017 - 14:57

quatsch. zit uitsluitend in uw hoofd.

thunderbird2
thunderbird230 mrt. 2017 - 16:37

Waar zit jouw hoofd Tom ?

Palladium
Palladium30 mrt. 2017 - 20:48

Meer het Janmaat tijdperk. Die had ook 2 zetels. Maar FvD en Baudet zijn gevaarlijker, die willen allerlei anti-fascistische beleidsinstrumenten als directe democratie en referenda. En als je als links gezamenlijk pak hem beet (GL+SP+PvdA+PvdD) 40 zetels hebt, word je daar niet blij van.

hphilippens
hphilippens30 mrt. 2017 - 12:31

Zoals de grote filosoof al schreef: "Mercedes fiat, austin volvo".

1 Reactie
ArnoldX
ArnoldX30 mrt. 2017 - 17:16

Audi !

7anpau1
7anpau130 mrt. 2017 - 12:15

De Cicero-trilogie van Robert Harris is ook prima leesvoer.

hminkema
hminkema30 mrt. 2017 - 11:57

Kan de eindredactie het Latijn oppoetsen a.u.b.? "Quo usque tandem..." Het is echt niet moeilijk.

4 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas30 mrt. 2017 - 13:18

"Qousque tandem" is ook wel weer grappig omdat zo'n fout (tweemaal in deze tekst nota bene) van alles illustreert.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2017 - 17:00

Quousque wordt vaak genoeg als een woord geschreven. Verder is er denk ik een goed corrector aan je verloren gegaan. Bedankt voor de tip.

hminkema
hminkema31 mrt. 2017 - 18:10

@Han: Aan elkaar of los, dat maakt me niet uit. Maar wat er gisteren stond, deugde niet. Gelukkig zijn de fouten nu gecorrigeerd. Overigens kan ik je geruststellen: er is er geen corrector aan mij verloren gegaan. In mijn lange onderwijscarrière moet ik van zowat 10.000 leerlingen en studenten teksten hebben gecorrigeerd. Of hebben laten corrigeren. En die hebben daar natuurlijk onmetelijk veel van geleert!

Minoes2
Minoes21 apr. 2017 - 10:21

geleert :)

Don Quichote
Don Quichote30 mrt. 2017 - 11:56

Maar zonder Baudet en zijn "Maidenspeech" hadden we deze gouden tip van Han toch maar mooi gemist. (zonder voorbehoud een absolute aanrader !! ) Zo krijgen we toch weer het bewijs dat : "Elk nadeel ook een voordeel heb" .....vrij naar J.C.

1 Reactie
brambo2
brambo230 mrt. 2017 - 16:40

Han beheerst het Latijn ook al zo goed. Geweldig mens. Intelligent ook. En al die boeken waar hij ons naar verwijst. Voorwaar een Homo Universalis.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mrt. 2017 - 11:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood30 mrt. 2017 - 13:34

Kent u die van WC-eend?

msj_meijerink
msj_meijerink30 mrt. 2017 - 11:42

Met andere woorden: Baudet schuift wat zinnen bij elkaar om zijn snobisme te etaleren aan het volk. KNEUS!!

2 Reacties
Okke2
Okke230 mrt. 2017 - 13:26

Een ander schuift met wat scheldwoorden om de onderbuik te etaleren.

Windowjan
Windowjan30 mrt. 2017 - 16:17

''KNEUS!!'' Nogal knullig, doe het dan zonder te schreeuwen, kneus.

Harmen Keizer
Harmen Keizer30 mrt. 2017 - 11:35

Goede, scherpe vondst, Han! Ware het niet natuurlijk, dat Baudet's speech inmiddels al dagen oud is. Niet bepaald een 'comeback', zeg maar. Het toont ook een beetje de paniek van links, dat totaal niet om weet te gaan met Baudet, en dan maar op alle slakken zout gaat leggen. Of is het angst? Angst dat hij het gedachtengoed van Wilders vertegenwoordigt, maar niet het stigma van de PVV met zich meedraagt?

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood30 mrt. 2017 - 13:35

Paniek van links omdat Baudet zich met alle geweld belachelijk wil maken?

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 mrt. 2017 - 13:38

Links is niet in paniek. Het amuseert zich slechts met de zelfbewieroking en de koddige vanitas van T.H.P. Baudet en zijn Sancho Panza, meneer Hiddema. Ook humor om te lachen: de vaststelling dat rechts al sinds 2001 of daaromtrent de ene na de andere politieke dilettant aanbidt. Fortuijn, Herben, Winnie de Jong, Jorge Varela, Philomena Bijlhout, Eduard Bomhoff, Herman Heinsbroek, Harry Wijnschenk, Rita Verdonk, Hero Brinkman, Geert Wilders, Richard de Mos, Fleur Agema, Dion Graus, Martin Bosma, Marco Pastors, Ronald Sörensen, Jan Roos, en nu dan Thierry Baudet. Het is vermakelijk om te zien hoe dat trio GS, DDS, en TPO zwijmelt over Thierry, elke dag weer. Het lerend vermogen van rechts is nul.

Tom Meijer
Tom Meijer30 mrt. 2017 - 15:00

Sjonge jonge, die Harmen toch. Jongen, je meent dat toch niet serieus?

Juppé🎗
Juppé🎗30 mrt. 2017 - 11:28

idd Han, ook hier hebben we die tenenkrommende onaneeract gezien. en dan vergeet u nog het over de uitspraak te hebben.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 13:38

Linguisten hebben zo hun methoden om te reconstrueren hoe een taal vroeger werd uitgesproken, maar het is niet te verifieren of hun variant klopt. Er is in Finland een zender die wekelijks een nieuwsbulletin heeft in het Latijn. Ze maken gebruik van de " klassieke" uitspraak, maar naar ik vrees met een Fins accent.

Juppé🎗
Juppé🎗31 mrt. 2017 - 11:23

@Danielle, nee dat zullen we nooit meer zeker weten. Toch, als ik voor de lol nar Radio Vaticana luister, heb ik "het gevoel" dat die er dichter bij zitten dan Baudet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2017 - 18:52

Dat denk ik ook Juppé (30 maart 2017 at 13:28) al is het maar omdat die lui vloeiend latijn spreken.

Libertain
Libertain30 mrt. 2017 - 11:21

Was het zeker op zijn plaats geweest indien als antwoord op de citaten in Latijn, kamervoorzitter Arib lange citaten in Marokkaans richting Baudet had uitgesproken. Helemaal op hetzelfde niveau functioneren, heet dit.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mrt. 2017 - 13:10

Klassiek Arabische poëzie dan natuurlijk.

Libertain
Libertain30 mrt. 2017 - 19:21

Vanzelfsprekend.

dijkhuis2
dijkhuis231 mrt. 2017 - 12:01

Als Arib echt de taal van haar achterban spraak, spraak ze Gronings of Drents.