Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Baudet is de echte oikofoob

  •  
22-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
15427908946_9961cb5b3b_k

© cc-foto: Martin de Lusenet

Een land van samenwerking, kansen en innovatie. Al deze waarden moeten we koesteren en staan lijnrecht tegenover de visie van Baudet.
Nederland moet trotser op zichzelf kunnen zijn. Niet alleen is Nederland dat niet, het ‘haat zichzelf’. Dat kwam duidelijk naar voren in Thierry Baudets overwinningsspeech. Hij gebruikte hiervoor de term oikofobie (van het Griekse oikos , wat thuis betekent). Een term die hij ontleent aan de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton en waarmee een afkeer van de natie (het thuis) wordt bedoeld. Baudet heeft gelijk dat we trotser moeten zijn op Nederland, maar om andere redenen dan hij geeft. Zodra we dat inzien, wordt direct duidelijk dat Baudet zelf een oikofoob is.
Als ik denk aan een groot Nederland, dan denk ik net als Baudet aan het verleden. Maar Baudet haalt dan veelvuldig zijn stokpaardje het boreaal tijdperk aan. Die term is niet onschuldig maar verwijst naar een tijd waarin blanken de dienst uitmaakten op het noordelijk halfrond. Op de plek van het woord blank mag u gerust Arisch neerzetten, want het boreale tijdperk is een nazistische stichtingsmythe. Een racistische theorie bedacht door Duitsers die bij ons de dienst uitmaakten? Nee, dat moeten we niet overnemen.
Ik kijk terug naar een andere periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw. En ja, die periode was misschien niet zo perfect als ik hem nu ga afschilderen. Maar laten we als links ook een positief vergezicht schetsen op basis van het verleden. Voor Baudet werkt het en voor ons kan dat ook. Feit is namelijk dat die periode de elementen van de Nederlandse identiteit bevat waar we trots op kunnen zijn en zo een positief ideaal toont om naar toe te werken. Tegelijkertijd laat ze ook goed zien waar de ideeën van Baudet spaak lopen.
De grootste Nederlander ooit Bij de Gouden Eeuw moet ik namelijk denken aan misschien wel de grootste Nederlander ooit: Baruch Spinoza. Hij is een van de grootste filosofen allertijden en de grootste vrijdenker van zijn tijd. Te vrij voor zijn tijd, want sommige geleerden menen dat hij atheïst was. En dat in de zeventiende eeuw! In ieder geval was hij voorstander van belangrijke Nederlandse waarden als tolerantie en vrijheid van meningsuiting. Overigens was hij etnisch Nederlands-Portugees en Joods. Hij past daarmee totaal niet in het beeld van een boreaal tijdperk. Hoe kan het dan dat hij toch Nederlander was? Dat kwam doordat Nederland een gastvrij en tolerant land was. Een land van samenwerking, kansen en innovatie. Al deze waarden moeten we koesteren en staan lijnrecht tegenover de visie van Baudet.
De voorouders van Spinoza werden vervolgd omdat ze Joods waren. Nederland bleek een veilig toevluchtsoord omdat Nederland (relatief) tolerant was. Ook was het een divers en rijk land met mogelijkheden tot ontwikkeling. Dat zagen ze goed in de Gouden Eeuw. Door open te staan voor buitenstaanders en hun ideeën en innovaties floreerde Nederland als nooit tevoren – niet ondanks, maar door de open grenzen kon in Nederland gemakkelijker dan waar ook ter wereld kennis en innovaties worden uitgewisseld.
Vandaag de dag zie ik dit terug bij mijn diverse groep aan leerlingen. Waarbij gezegd moet worden: juist de leerlingen van buitenlandse komaf zijn vaak ambitieus en gedisciplineerd. Zij willen iets van hun leven maken. Net als de Spinoza’s. Ook moet ik denken aan het onlangs verschenen nieuws van de NOS dat Nederland tienduizenden arbeidsmigranten nodig heeft om het land draaiende houden. En dan wil Baudet migratie stoppen en zo Spinoza’s-in-de-dop hun kansen ontnemen om ons land beter te maken. Hoe oikofoob is dat!
Als ik denk aan waar we trots op mogen zijn in Nederland dan denk ik dus niet aan een boreaal tijdperk, maar aan samenwerking, kansen en tolerantie. Waarden waar we niet alleen trots op moeten zijn, maar die we ook moeten uitdragen, zowel nationaal als internationaal. Rechtsfilosofe Tamar de Waal heeft in haar promotieonderzoek al aangetoond dat dit op nationaal niveau niet genoeg gebeurt. Tijdens de inburgering staat namelijk centraal wat de immigrant allemaal moet doen in plaats van een integratie gebaseerd op een wil om samen te leven. Samenwerking, kansen en tolerantie zijn dus ver te zoeken. Terwijl gastvrijheid juist aantoonbaar het beste resultaat oplevert.
Ook internationaal kunnen we samenwerken. Samen met Europa bereiken we meer. Iets wat het ellendige vooruitzicht voor de Britten bij een Brexit aantoont. Daar dreigen medicijnentekorten en volgens hun minister van Justitie zelfs voedseltekorten. We weten hierdoor dat de gevolgen desastreus zullen zijn als we de Europese samenwerking opzeggen. En dan wil Baudet toch een Nexit. Hoe oikofoob kun je zijn?
Samenwerking, kansen en tolerantie. Dat zijn de waarden die in het verleden zorgden voor een mooi en voortvarend Nederland. Dat zijn de waarden die ik mijn leerlingen bij maatschappijleer en filosofie aanleer. Dat zijn de waarden waarmee een echte Nederlandse Renaissance mogelijk is. De haat en uitsluiting van Forum voor de Democratie passen niet in dat beeld van Nederland.  En daarom is Baudet de echte oikofoob.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Claesz Pieter
Claesz Pieter23 mrt. 2019 - 20:00

Tolerantie belemmert de gelijkheid tussen mensen. Het is als het ware iets gedogen waar je eigenlijk helemaal niet blij mee bent, als je dus zegt dat je iemand tolereert dan geef je al een waardeoordeel over iemand maar doe je er verder ook niets mee en dus schiet je er allebei niets mee op. Tolerantie is dus helemaal niets om trots op te zijn, het is een minachting van de ander die je dus niet als gelijke beschouwd. Daar moeten we dus gewoon vanaf want het werkt de integratie juist tegen.

MuperSan
MuperSan22 mrt. 2019 - 23:31

Er valt m.i. nogal wat aan te merken op deze ad hominem (titel: "Baudet is") [..]. De totale speech van Baudet is meer dan 2000 woorden lang en het woord boreaal komt er niet in voor. Wel "al die andere landen van onze boreale wereld", wat vooral een geografische duiding is. Baudet antwoordde zelf niets met 'guilt by association' te maken te willen hebben. En dat is precies wat dit is. Het continue vergelijken met fascisme, nazisme en extreem rechts is tot een kunst verheven. Als je nou tegenstander van Baudet wil zijn, je speelt hem er alleen mee in de kaart. Gelijkheid, vrijheid, tolerantie, als dat de cultuurwaarden zijn waar je trots op bent, dan lijkt het mij dat je die graag wil behouden. Dan zul je dat moeten beschermen. Op individueel vlak houdt dat in dat je welkom bent, zolang je die kernwaarden, identiteit, onderschrijft en er ook daadwerkelijk naar handelt. Het beeld dat alle immigranten Spinoza's zijn, begint erg schraal te worden, en wordt in inmiddels bijna lachwekkende wijze tegengesproken door de liggende feiten en statistieken. Ik ben blij dat kennelijk uw ervaring (n=1) is dat leerlingen met een migrantenachtergrond getalenteerd en gedreven zijn, wat ik zonder meer geloof, echter de wereld is groter dan uw directe omgeving, en in die buitenwereld, blijken de verhoudingen toch nét iets anders te liggen. Ga eens praten met mensen op basisscholen in grote steden, of VMBO's. Ga eens hand in hand met een andere man 's avonds gezellig wandelen in kanaleneiland. Voordat u mij dit probeert aan te wrijven: bovenstaande heeft m.i. niets met rassen te maken, maar met cultuur. Ongeacht wat men van Baudet vind, er heeft toch een substantieel aandeel van de Nederlanders op hem gestemd. In plaats van te blijven demoniseren, en de 'oude fortuyn plaat' weer uit de kast te trekken, is introspectie naar mijn mening een betere optie. Vergeet de boodschapper en kijk nu eens naar de boodschap, wat zit daar in. Ik kan u garanderen dat een uitermate hoog percentage van de stemmers tot een paar dagen geleden het woord boreaal nog nooit gehoord hadden, of van de uil van minerva, enzovoort. Toch hebben die mensen op hem gestemd. Dat is dus niet geweest vanwege die woorden of overtuigingen, maar vanwege de andere dingen die Baudet gezegd heeft, de onderliggende boodschap. En in alle gevallen; kennelijk spraken zijn woorden een groot deel van de kiezers méér aan, dan de woorden van andere partijen. Wil je Baudet bestrijden, hou dan een keer op met die onpasselijke vergelijkingen, waarmee je per saldo ook nog eens een groot deel van de kiezers voor nazi uitmaakt, maar zorg dat het eigen verhaal beter wordt en in lijn is met de werkelijkheid. Ook aan de onderkant van de maatschappij, ongeacht kleur of herkomst.

sjaakie2
sjaakie222 mrt. 2019 - 23:25

Interessant artikel! Toch vind ik dat de schrijver te snel causale verbanden aanneemt. ----Door open te staan voor buitenstaanders en hun ideeën en innovaties floreerde Nederland als nooit tevoren – niet ondanks, maar door de open grenzen kon in Nederland gemakkelijker dan waar ook ter wereld kennis en innovaties worden uitgewisseld.---- Nederland stond destijds inderdaad (relatief) open voor immigranten. Er was toen echter 0,0% aan verzorgingsstaat in Nederland, als je wilde overleven als immigrant moest je je wel aanpassen aan de maatschappij en daadwerkelijk wat toevoegen. En laten we wel wezen in die tijd was men beslist niet toleranter voor vreemdelingen dan men nu is. Anders gelovigen belanden niet op de brandstapel maar daar hield de tolerantie toch wel een beetje op. U als maatschappijdocent hoort wel de geschiedenis in de juiste context weer te geven.

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 19:15

De een z'n oikofobie is de ander z'n brood.

korheiden2
korheiden222 mrt. 2019 - 16:33

Nederland zou tienduizenden arbeidsmigranten nodig hebben om de economie draaiende te houden. Dan moeten we de maatschappij toch eens anders gaan organiseren, want dit wordt een soort piramidespel : die migranten hebben later ook weer verzorging nodig en dan moeten er nog meer migranten komen.

2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker22 mrt. 2019 - 20:49

@horheiden: niet alleen dat. Nu is het hoogconjunctuur en is er een tekort aan arbeid. Maar dat duurt niet eeuwig en dan is er een overschot aan arbeid. Wat nu nu extra binnenhaalt, heb je dan over.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 mrt. 2019 - 23:03

Dat piramidespel zou voor Nederland wel eens goed kunnen uitpakken. Ik ken het percentage niet van immigranten die in de UK in de zorg werkzaam zijn, maar ik weet wel dat het hoog is. En waarom ASML Oost-Europeanen werft - ook door mankementen in het Nederlandse onderwijs - heeft te maken met het feit dat men oostelijk wat sterker is in logica. Maar goed, wanneer men blijft steken in nationalistische hygiënisme die de retoriek van Baudet beheerst, dan komt er geen aanvulling op wat wij met de Chinezen qua handelsgeest gemeen hebben.

Jay K
Jay K22 mrt. 2019 - 15:35

Wat je wel vergeet over het tolerante Nederland van weleer is dat we vochten als leeuwen die de vrijheid en tolerantie verdedigden tegen groepen die deze wilden afpakken en niet als vloermatjes met welkom erop gingen liggen en zich lieten overlopen door gasten die geen vrijheid en tolerantie wilden.

4 Reacties
meneer Zuur
meneer Zuur22 mrt. 2019 - 16:09

Volgens de scribent bent u dan ook oikofoon want wij dienen ons aan te passen aan deze mensen. Intolerantie jegens de LGHBTI-community is geaccepteerd als het uit de door u beschreven hoek komt. En wie zegt dat ik chargeer ziet de balk in zijn ogen niet meer...

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 mrt. 2019 - 16:57

Wie wil ons iets afpakken? En als dat zo is hoe moeten we dan Baudets uitspraken zien dat de media of onze klimatologen gezuiverd moeten worden van linkse smetten. Of dat we ons moeten ontdoen van kunstenaars die entartete kunst maken. Staat dat niet haaks op onze democratische waarden? En zijn die woorden van een politicus die 20% van de kiezers achter zich heeft niet veel bedreigender?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mrt. 2019 - 21:49

''we vochten als leeuwen", wat bedoelt u daarmee? Zeker, er zijn Nederlanders die dat hebben gedaan maar om nou te zeggen dat ons volk zich daarop kan beroepen.

Nasja Sky
Nasja Sky22 mrt. 2019 - 23:29

Het lijkt erop dat FvD ons iets wil afpakken, namelijk windmolens die al gebouwd zijn: https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2019/03/21/fvd-zorgt-voor-politieke-chaos-in-flevoland

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 mrt. 2019 - 14:03

Ja, we weten het nog wel: de blonde beesten uit het noorden, met de boreale wind in de rug, de ongewassen ruiters van de apocalyps, in berenvellen en lompen gehuld, die de antieke beschaving - of wat daarvoor door moest gaan - overrompelden en vernietigden. Waarna de duisternis van de middeleeuwen inviel: verschroeide aarde & ruïnes waar je keek, pest en cholera in elke hoek en gat, uitgemergelde lijken langs de weg, honger en armoe alom. Op zolder bewaren we nog geschriften die getuigen van diezelfde blonde beesten - de trotse nazaten van die eersten - die - o, hoe kort geleden nog - de Joodse beschaving compleet met het volk (ons volk) trachtten weg te vagen & de rest tot slaven maken. Hoe nobel die wilden. Hoe mooi marcheerden zij, zie die ganzenpas en die glimmende laarzen. Hoe mooi ook die Teutoonse architectuur en gebouwen en dat Host Wessel-Lied. Die Fahne hoch! Cultuur om van te kotsen. Thierry's cultuur. Smeulende puinhopen, holocaust. Je moet echt compleet van de ratten besnuffeld zijn als je daarvoor opteert.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 mrt. 2019 - 14:06

... & de rest tot slaven wilden maken

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt22 mrt. 2019 - 13:33

Geachte heer Schleicher, In de introductie maakt u naar mijn mening een interpretatiefout. Innovatie staat zeker niet loodrecht tegenover de visie van Baudet. Sterker nog, Baudet heeft een prachtige Nederlandse innovatie, de Pulsvisserij, geprobeerd met hand en tand te verdedigen en te behouden. Helaas is de Pulsvisserij onder invloed van Frankrijk, de EU en het niet genoeg ingrijpen van de coalitie een trieste dood gestorven.

3 Reacties
Karingin
Karingin22 mrt. 2019 - 15:17

Nederland heeft gewoon misbruik gemaakt van de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de effecten van pulsvisserij. Het kost weliswaar minder energie en levert meer op, maar de echte effecten op het zeeleven moeten toch echt nog eens grondig onderzocht worden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 mrt. 2019 - 17:01

Precies Karingin. De vissers hebben overtuigd van hun eigen gelijk de regels overtreden en zijn daarvoor afgestraft. Zo werkt dat in een samenleving als de onze.

MuperSan
MuperSan22 mrt. 2019 - 23:39

@MartinvanderLinde: defineer 'onze' eens? Wie zijn 'ons'. Zijn dat 'de inwoners van Nederland', of de 'inwoners van de EU?'.