Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baudet in het nauw bij landelijk Amsterdam-debat

  •  
10-02-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
debatbalie
In het Amsterdamse debatcentrum De Balie is vrijdag volgens Nieuwsuur “de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen” van start gegaan. Dat gebeurde met een discussie tussen de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Het debat draaide volgens de verslagen voor een groot deel om de racistische opvattingen van Baudet en zijn partij. Amsterdam is de enige gemeente waar het Forum voor Democratie deelneemt aan de verkiezingen van 21 maart.
"De campagne voor de #gemeenteraadsverkiezingen is vanavond met een enorme knal van start gegaan. Het was voor een groot deel alle ballen op Thierry Baudet." #debat pic.twitter.com/aamsIkaFXo
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 9 februari 2018
Het draaien en glibberen, de tactiek waarmee de FvD-leider steevast probeert te weerleggen dat hij racistisch is zonder echt afstand van te nemen van racistische ideeën en uitspraken, ging hem hier minder goed af dan bij de veelal kritiekloze media-interviews.
De lokale nummer twee van de FvD, Yernaz Ramautarsing, stormde op een gegeven moment het podium op om te voorkomen dat zijn leider het onderspit zou delven maar werd verwijderd door Balie-directeur Yoeri Albrecht. De Telegraaf schrijft:
Waarna een chaotische schreeuwpartij op het podium ontstond. „Wat hier nu gebeurt vind ik echt een blamage voor de Nederlandse politiek en hoe wij als democraten met elkaar omgaan”, zei CDA-voorman Sybrand Buma. „Een democratie is: meningsverschillen hebben, maar wel met respect.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver dreef Baudet uiteindelijk in de hoek en wel op het moment dat de discussie over de uitbreiding van Schiphol en de gevolgen voor het klimaat ging, meldt NRC. Baudet noemde klimaatverandering zoals gebruikelijk ‘een hoax’:
Volgens Baudet is het “absoluut niet waar dat 97% van de wetenschappers vindt dat de mens de grootste berokkener van klimaatverandering is.” Flauwekul, aldus de voorman van het Forum voor Democratie (FvD); geloof de woorden van de “mainstream pers” niet. Klaver reageerde fel: Baudet vertrouwt de wetenschap alleen als het hem uitkomt. Beriep hij zich niet op twee onderzoeken om een controversieel verband te zien tussen IQ en ras? (…) Nadat Klaver hem nogmaals uitdaagde, zei Baudet uiteindelijk dat een “Harvard-onderzoeker” geen verband zou zien tussen huidskleur en IQ. Maar, onomwonden en expliciet afstand nemen van de woorden van zijn partijgenoten, dat deed hij niet.
“Schiphol moet blijven groeien, het is een belangrijke pijler van onze economie. Je kunt vanuit Nederland de hele wereld bevliegen en dat moet zo doorgaan. Een vliegveld in zee is in een paar jaar te realiseren als we de vergadercultuur doorbreken.” Klaver wil dat Schiphol niet groeit en dat vliegveld Lelystad niet open mag. Hij herhaalde dat Schiphol en vliegen alles te maken hebben met klimaatverandering. “Dit is hoe u omgaat klimaatverandering. Als we straks naar buiten lopen en we zien een man met een wit gewaad en een puntmuts dan zeg ik ‘kijk een racist’ en dan zegt u ‘nee hoor, dat is een tuinkabouter’.”
AT5 legt uit hoe het racismedebat dan toch nog in zekere zin ging over lokale politiek, maar dan in de termen waarin de politiek de afgelopen jaren liever spreekt over afkomst en huidskleur.
Tussen de stellingen door werd er gedebatteerd over wie de echte Amsterdammer is, en daarmee mag wonen in de stad. Politieagenten, vluchtelingen, gezinnen, of de groeiende groep expats? Hoeveel sociale huurwoningen mogen verkocht worden om de kas te spekken? Is integratie in de stad gelukt? Hebben Amsterdammers meer gemeen met inwoners van Londen dan van Etten-leur? Daarmee klonk de echo van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen door, waar ook vooral draaide om identiteit en ‘de gewone Nederlander’.
Alexander Pechtold stelde dat zijn partij in Rotterdam niet meer in een coalitie wil met Leefbaar Rotterdam omdat die partij een samenwerkingsverband is aangegaan met Baudet. D66 bestuurde de stad de afgelopen vier jaar samen met het CDA en Leefbaar Rotterdam. Het AD schrijft dat de woorden van Pechtold gevolgen hebben voor de stad waar in maart de grootste politieke veldslag plaatsvindt tussen een groot aantal partijen, tussen Leefbaar en de PVV, DENK en Nida en D66 en GroenLinks. Laatstgenoemde zou als grootste uit de bus kunnen komen, een ongekende vertoning in de havenstad.
Als D66 ook Leefbaar uitsluit zal de coalitievorming in Rotterdam nog ingewikkelder worden. Een recente peiling voorspelt een versplinterd politiek landschap na de verkiezingen van 21 maart. Naar verwachting zijn wel vijf partijen nodig voor een meerderheid.
SP-leider Lilian Marijnissen kreeg applaus toen ze verklaarde dat ze het liever over andere onderwerpen had: ‘onderwijs, zorg, arbeidsmarkt’. Daar gaat het misschien straks over bij de debatten in andere gemeentes.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.