Joop

Baudet in het nauw bij landelijk Amsterdam-debat

  •  
10-02-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
debatbalie
In het Amsterdamse debatcentrum De Balie is vrijdag volgens Nieuwsuur “de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen” van start gegaan. Dat gebeurde met een discussie tussen de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Het debat draaide volgens de verslagen voor een groot deel om de racistische opvattingen van Baudet en zijn partij. Amsterdam is de enige gemeente waar het Forum voor Democratie deelneemt aan de verkiezingen van 21 maart.
"De campagne voor de #gemeenteraadsverkiezingen is vanavond met een enorme knal van start gegaan. Het was voor een groot deel alle ballen op Thierry Baudet." #debat pic.twitter.com/aamsIkaFXo
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 9 februari 2018
Het draaien en glibberen, de tactiek waarmee de FvD-leider steevast probeert te weerleggen dat hij racistisch is zonder echt afstand van te nemen van racistische ideeën en uitspraken, ging hem hier minder goed af dan bij de veelal kritiekloze media-interviews.
De lokale nummer twee van de FvD, Yernaz Ramautarsing, stormde op een gegeven moment het podium op om te voorkomen dat zijn leider het onderspit zou delven maar werd verwijderd door Balie-directeur Yoeri Albrecht. De Telegraaf schrijft:
Waarna een chaotische schreeuwpartij op het podium ontstond. „Wat hier nu gebeurt vind ik echt een blamage voor de Nederlandse politiek en hoe wij als democraten met elkaar omgaan”, zei CDA-voorman Sybrand Buma. „Een democratie is: meningsverschillen hebben, maar wel met respect.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver dreef Baudet uiteindelijk in de hoek en wel op het moment dat de discussie over de uitbreiding van Schiphol en de gevolgen voor het klimaat ging, meldt NRC. Baudet noemde klimaatverandering zoals gebruikelijk ‘een hoax’:
Volgens Baudet is het “absoluut niet waar dat 97% van de wetenschappers vindt dat de mens de grootste berokkener van klimaatverandering is.” Flauwekul, aldus de voorman van het Forum voor Democratie (FvD); geloof de woorden van de “mainstream pers” niet. Klaver reageerde fel: Baudet vertrouwt de wetenschap alleen als het hem uitkomt. Beriep hij zich niet op twee onderzoeken om een controversieel verband te zien tussen IQ en ras? (…) Nadat Klaver hem nogmaals uitdaagde, zei Baudet uiteindelijk dat een “Harvard-onderzoeker” geen verband zou zien tussen huidskleur en IQ. Maar, onomwonden en expliciet afstand nemen van de woorden van zijn partijgenoten, dat deed hij niet.
“Schiphol moet blijven groeien, het is een belangrijke pijler van onze economie. Je kunt vanuit Nederland de hele wereld bevliegen en dat moet zo doorgaan. Een vliegveld in zee is in een paar jaar te realiseren als we de vergadercultuur doorbreken.” Klaver wil dat Schiphol niet groeit en dat vliegveld Lelystad niet open mag. Hij herhaalde dat Schiphol en vliegen alles te maken hebben met klimaatverandering. “Dit is hoe u omgaat klimaatverandering. Als we straks naar buiten lopen en we zien een man met een wit gewaad en een puntmuts dan zeg ik ‘kijk een racist’ en dan zegt u ‘nee hoor, dat is een tuinkabouter’.”
AT5 legt uit hoe het racismedebat dan toch nog in zekere zin ging over lokale politiek, maar dan in de termen waarin de politiek de afgelopen jaren liever spreekt over afkomst en huidskleur.
Tussen de stellingen door werd er gedebatteerd over wie de echte Amsterdammer is, en daarmee mag wonen in de stad. Politieagenten, vluchtelingen, gezinnen, of de groeiende groep expats? Hoeveel sociale huurwoningen mogen verkocht worden om de kas te spekken? Is integratie in de stad gelukt? Hebben Amsterdammers meer gemeen met inwoners van Londen dan van Etten-leur? Daarmee klonk de echo van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen door, waar ook vooral draaide om identiteit en ‘de gewone Nederlander’.
Alexander Pechtold stelde dat zijn partij in Rotterdam niet meer in een coalitie wil met Leefbaar Rotterdam omdat die partij een samenwerkingsverband is aangegaan met Baudet. D66 bestuurde de stad de afgelopen vier jaar samen met het CDA en Leefbaar Rotterdam. Het AD schrijft dat de woorden van Pechtold gevolgen hebben voor de stad waar in maart de grootste politieke veldslag plaatsvindt tussen een groot aantal partijen, tussen Leefbaar en de PVV, DENK en Nida en D66 en GroenLinks. Laatstgenoemde zou als grootste uit de bus kunnen komen, een ongekende vertoning in de havenstad.
Als D66 ook Leefbaar uitsluit zal de coalitievorming in Rotterdam nog ingewikkelder worden. Een recente peiling voorspelt een versplinterd politiek landschap na de verkiezingen van 21 maart. Naar verwachting zijn wel vijf partijen nodig voor een meerderheid.
SP-leider Lilian Marijnissen kreeg applaus toen ze verklaarde dat ze het liever over andere onderwerpen had: ‘onderwijs, zorg, arbeidsmarkt’. Daar gaat het misschien straks over bij de debatten in andere gemeentes.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (310)

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 feb. 2018 - 22:49

Beste Jopers - ik kan op dit late uur niets anders bieden dan een mooie tekst over datgene wat mij al tientallen jaren bezorgd maakt. Het enige dat ik verzoek is dit: lees hem helemaal, en maak je er eigen gedachten over. Dit is de verwijzing: http://antoine-roquentin.tumblr.com/post/137210856188/c-everyday-sadism-when-a-limo-cruises-new-york Geschreven door een begaafd econoom, wetenschapshistoricus, en publiek intellectueel van formaat. Dit verslag zou wereldwijd gekend moeten worden - maar de tirannen van nu vinden het maar niks. Dus kun je het alleen maar vinden in de 'ondergrond', een mooie wereld waar Piet de Geus niks van snapt, en dat is dan wel weer passend voor 'mensen' zoals Pietje.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 feb. 2018 - 11:03

Bij nader inzien en zonder slaperigheid neem ik de aanhalingstekens bij 'mensen' terug - Piet de Geus en ik zullen nooit overeenstemming bereiken, maar ik vind dat ik hier over de schreef ging. Excuses daarvoor.

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2018 - 20:46

De slappe regie van de organisatie biedt de hypedraaikont Baudet de kans om diens minstens even enge nr.2 het podium te betreden. Deze moderne Neanderthaler (qua gedachtegoed) staat immers bekend om zijn denigrerende toon naar niet-FvD aanhangers.

2 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot12 feb. 2018 - 8:01

Wat een belediging voor en van de slimme Neanderthaler..

Josef K
Josef K12 feb. 2018 - 9:40

Ik begrijp dat u een hekel heeft aan een denigrerende toon?

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 20:32

Het gemiddelde Nederlandse IQ is sinds de laatste wereldoorlog met tientallen punten gestegen. Zeker in bepaalde streken, daar was nog volop analfabetisme, kinderen die met 12 van school waren gehaald en nooit meer iets hadden geleerd. Als IQ erfelijk zou zijn, dan zou dat slecht nieuws voor Nederland zijn, en voor de meeste Europese landen. Want 1000 jaar lang was het gros van de bevolking zo dom als het achtereind van een varken. De welvaart heeft ons slim gemaakt, niet een erfelijke omstandigheid. De welvaart, de leerplicht, de media, bibliotheken, dat soort dingen. Mijn vader moest op zijn twaalfde bij de boer werken, er was geen geld om 12 kinderen te voeden, en zo gauw de leerplicht was afgelopen, moest je de deur uit. In de kost. De jongens als knecht, de meisjes als dienstmeid in goede gezinnen. Sommige broers van mijn vader moesten op jonge leeftijd al in de mijn. Ze zijn uiteindelijk allemaal van ouderdom gestorven zonder ooit van Pythagoras te hebben gehoord. Zo simpel is dat, dat had Ramautarsing ook kunnen bedenken, maar ik denk dat er iets van dwarse overmoed in zijn stellingen zat, en niet begrijpend hoe belangrijk het kon worden, twee jaar later. Dat is vette pech. De schade is aangericht, Surinames zullen niet meer massaal op Ramautarsing stemmen, die stemmen-magneet is geneutraliseerd. En Nanniga, die heeft ook wel eens wat rare dingen gezegd, je hoeft haar columns op de Post Online maar te lezen, ze zullen ook geen brede waardering vinden. Ik denk dat de uitslag net zo wordt als de vorige keer, de PvdA nog steeds buitenspel, D66, VVD en de SP zullen de dienst uitmaken, en de FvD, die zal, net zoals Bij1, wel een zeteltje halen, maar niet veel meer. En dat is prima, Amsterdam doet het uitstekend bij deze coalitie.

1 Reactie
bob b.
bob b.12 feb. 2018 - 12:22

Onruststoker, herkenbaar wat je over je vader schrijft. De mijne mocht een keer per jaar een paar schoenen uitkiezen die meneer pastoor had ingezameld bij de rijkere dorpsgenoten. Hij had de pech dat als hij aan de beurt was er alleen nog maar damesschoenen waren. Daar moest hij dan een jaar mee doen. Zijn vader, mijn grootvader, kon niet lezen of schrijven maar kon wel uit het hoofd berekenen hoeveel draad en paaltjes hij nodig had om zijn weiland te omheinen. Zo zaligmakend is IQ dus ook weer niet. Ik ben geen Amsterdammer maar ik denk dat de stad gewoon door moet gaan waar ze gebleven is. FVD heeft helemaal niets toe te voegen, zeker niet met deze twee schreeuwers.

EricDonkaew
EricDonkaew11 feb. 2018 - 15:39

@Martin007: En als je minder dan 65.000 euro per jaar verdient, raad ik je aan om op een sociale partij te stemmen. -------------------------------------------------- Ik zou buiten de gevestigde orde stemmen. Gevestigde orde: VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, CU. SGP is een twijfelgeval. Keuze genoeg. Als je, i.v.m. bruiloften en partijen, het niet aandurft om tussen links en rechts te kiezen, kun je altijd nog voor 50plus gaan, ook al ben je nog geen 50. Dan heb je altijd een alibi. Maar stem s.v.p. niet op de Verenigde Gevestigde Ordepartij.

5 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot11 feb. 2018 - 17:30

Wat heerlijk toch, al die hyperige kretologie zonder duidelijke inhoud: belastingbetaler, partijkartel, gevestigde orde. Onderbouw nu eens, Eric, wat je precies verstaat onder die 'gevestigde orde'. Welke orde is hoe gevestigd? Speelt jaar van oprichting een rol? Of bedoel je een partij die regelmatig openbaar bestuurders levert? Of is alles links van de PVV gevestigde orde? En de gevestigde orde (oud-VVD-voorlichter, oud-vakbondsvrouw, oud-Tweede Kamerlid, oud-staatssecretaris, etc.) van 50+ dan? Weet je wie het langstzittende (dus zeker gevestigde orde) Kamerlid is? Of blijven slechts over de PvdD, Denk, FvD? Ben heel benieuwd naar je reactie.

Ecclesia
Ecclesia11 feb. 2018 - 17:36

Nieuwsgierig: bent u bewust SP vergeten te melden of hoort deze ook bij de VGO? Afgezien van het feit dat de gevestigde orde waarschijnlijk gevestigd is voor een reden (kijk maar naar de ramp die nu in de VS voltrekt, waarbij outsiders het land nog verder 'het moeras' in trekken) moet u voorzichtig zijn met alles over één kam scheren. Dit soort paniekzaaierij vindt normaliter alleen plaats op rightwing conspiracy sites waar de Trumpanzees and Baudetvolgers rondhangen.

Sonic2
Sonic211 feb. 2018 - 19:09

Ik vind dit best wel een komische reactie. Alsof je als SP of PVV/ FvD stemmer sowieso niet geconfronteerd wordt met de partijen van de gevestigde orde. PVV en FvD stemmers weten dat ze niet op CDA en VVD heen kunnen. De SP kan niet om PvDA, GL en ook CDA en D66 heen. Tenminste als ze ooit iets willen veranderen. Aan de zijlijn verander je namelijk niet zoveel. Dat weten overigens ook VVD en CDA. Die weten dat de enige kans op regeren voor PVV en FvD in hun handen ligt. Dus reken maar dat die enorme eisen gaan stellen. Als Baudet of Wilders de stekker er dan uit trekt zal er het stempel "wegloper" op komen. Net als over links. En dan krijg je dus de vier a vijf partijen kabinetten. Of een minderheidskabinet. Je kan het al aan de afgelopen vijftien jaar zien. LPF en PVV heeft helemaal maar dan ook helemaal niets opgeleverd. Overigens kan je als rijke( hoewel die quote niet van u was) prima op links stemmen. Je betaalt wellicht wat meer belasting, maar bij linkse partijen wordt er ook minder bezuinigd en in theorie ook meer uitgegeven aan zorg, onderwijs en politie.

EricDonkaew
EricDonkaew12 feb. 2018 - 2:31

@WillemdeGroot en Ecclesia -------------------------- Alle partijen die ik niet heb genoemd behoren niet tot de GVO. Dus ook de SP niet. Zoals ik al aangaf, is de SGP een twijfelgeval, neigt overigens wel naar GVO. Willem, ik heb niet zo'n zin om al jouw vragen te beantwoorden. Ik kan e.e.a. overigens wel enigszins concretiseren. De GVO-en verschillen onderling niet of nauwelijks van mening, al doen ze voor de Bühne net alsof dat anders is. Maar alleen voor de Bühne. Bijvoorbeeld: - Alle GVO-en willen de AOW-leeftijd naar onmetelijke hoogten, via 67 en 71,5 jaar. - Alle GVO-en zijn tegen referenda. - Alle GVO-en zijn kritiekloos (even los van de Bühne, maar dat geldt ook voor de andere punten) vóór de EU. En ga zo nog maar even door. En nee, we kunnen niet helemaal zonder die GVO-en. Zou ook niet goed zijn misschien. Maar ze verdienen wel een keer een zware afstraffing bij verkiezingen. Maar goed, zo sta IK erin. Het staat uiteraard aan een ieder vrij om hier met mij van mening over te verschillen. En een beetje overdrijving is af en toe ook wel eens leuk.

EricDonkaew
EricDonkaew13 feb. 2018 - 3:07

@EricDonkaew ------------------------------- Ik vergeet nog wel het belangrijkste: de hele VGO (niet GVO, sorry) is vóór het neoliberalisme en vergroting van de verschillen in inkomens. Ja, ook GL met haar milieumaatregelen die, zoals inmiddels aangetoond, denivellerend werken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 feb. 2018 - 12:52

Dit is een leuk stuk, mensen - geplukt bij onze innig geliefde maar toch wat hulpbehoevende*) zustersite Elsevier: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/opinie/2018/02/rector-leiden-steekt-nek-uit-met-pleidooi-voor-meer-controversiele-ideeen-op-universiteiton-584255/ Er zit rijkelijk veel onbedoelde humor in dit verslag, waar de goede verstaanders onbedaarlijk om kunnen lachen. Ik geef een hint: het Leids patiëntencollectief, dat van aartsreactionaire ideologische snit is, en steevast het late kapitalisme en alle onderdrukking die daarbij hoort met hand en tand verdedigt, dat wordt hier als een klein en belaagd groepje verzetsstrijders afgebeeld, dat moedig stand houdt in een verstikkende cultuurmarxistische omgeving. Ha ha ho ho, nu ik dit intik zit ik alweer te schuddebuiken, origineel waar. Onze universiteiten zijn tot op het bot vercommercialiseerd en gefinancialiseerd. Dat clubje extreme conformisten dat de edelachtbare rector magnificus bedoelt, dat vertegenwoordigt de zittende macht zelf. Deze geleerden spelen het spel van 'de échte waarheid moedig durven uitspreken', en vervolgens bij het minste weerwoord de slachtofferrol op zich nemen, tot in de perfectie, en de geachte rector speelt het mee. Bas Heijne laat zien hoe dit werkt: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/09/rechtse-kneuzen-a1591762 (De leden van dat collectief schrijven ook regelmatig wervende flapteksten voor elkaars boeken. Ronkende woorden, barokke zinnen, boeiend en schokkend, aangrijpend dat alles.) Alleen zijn die boeken het lezen niet waard.) ------- *) bij Elsevier bedoelen ze het nooit werkelijk kwaad. Er zijn daar helaas veel angstige mensen aan het werk. Allemaal permanent bang voor statusverlies en inkomensachteruitgang. Zo een eigenschap ontneemt je het klare zicht op de menselijke werkelijkheid.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin11 feb. 2018 - 12:56

@ Cliff (13:52u) - je had erbij mogen zeggen dat je verhaal zijdelings verband houdt met het onderwerp, maar wel informatief genoeg is. @ Cliff (13:56u) - dank je, Cliff.

JanBakker2
JanBakker211 feb. 2018 - 18:15

Tja dat zou kunnen maar het kan ook zijn dat Elsevier het aandurft er een andere maar gefundeerde mening dan die van u er op na te houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 20:00

Gelezen Cliff. enne...graag gedaan!

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2018 - 20:48

Inderdaad hilarisch

marq
marq11 feb. 2018 - 12:49

Yernaz Ramautarsing: ‘’Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo.” - Tjonge Yernaz, hoe durf je.

5 Reacties
Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 17:08

Dat recht om het hoogste gemiddelde IQ van de wereld te hebben is volgens Ramautarsing aan witte mensen voorbehouden.

spoorsloper
spoorsloper11 feb. 2018 - 22:22

"Dat recht om het hoogste gemiddelde IQ van de wereld te hebben is volgens Ramautarsing aan witte mensen voorbehouden." Als je Oost-Aziaten wit noemt heb je gelijk, maar volgens mij heb je geen id wat Ramautarsing gezegd heeft en klets je uit je nek.

Henriette3
Henriette311 feb. 2018 - 22:50

@Onruststoker Je doet je naam eer aan. Je ziet, leest dingen die er niet zijn. Waarin lees je "dat recht"?

Haastig
Haastig12 feb. 2018 - 1:36

@Onruststoker Ik vermoed dat hij bij het hoogste gemiddeld IQ naar Aziaten verwijst, niet naar witte mensen.

marq
marq13 feb. 2018 - 12:00

Beste mensen, ik begrijp het even niet meer. Moet Ramautarsing nu naar Neurenberg, of Onruststoker?

michellekepen
michellekepen11 feb. 2018 - 12:39

Kijk, aan dit soort (NRC)-linkjes heb je tenminste iets. Mevrouw Posthuma wordt algemeen gezien als een vooraanstaand expert op dit gebied. Overigens staat er in het linkje niet dat er geen link tussen intelligentie en erfelijkheid bestaat. Integendeel, diezelfde Daniëlle Posthuma heeft overtuigend aangetoond dat er tussen intelligentie en erfelijkheid een sterk verband is. Een onderscheid dat hier op Joop, al dan niet ideologisch gedreven, helaas soms vergeten of ontkend lijkt te worden. Uit het linkje: "Dat intelligentie erfelijk is, betekent niet dat het biologisch bepaald moet zijn." Lijkt me een mooie samenvatting.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 19:29

Mispoes; https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/09/intelligentieverschillen-genetisch-bepaald-nonsens-a1591682

Hertog2
Hertog211 feb. 2018 - 10:37

Mijn God wat een vertoning, hebben de heren (en niet dame, die bleef overeind) nu nog steeds niet door voor wie ze nu eigenlijk in dienst zijn? Ja, ja ook de heer Baudet, (zeg ik als FvD stemmer en lid) die overduidelijk zijn zelfbeheersing verloor. Goed een verzachtende omstandigheid was dat de heren Pechtold, Klaver en Asscher als een stel hyena's de racisme kaart trokken richting de heer Baudet. Stop eens met die onzin heren....U kunt mij als overtuigend FvD lid veel verwijten, maar niet dat ik een racist ben. Goed van D66 verwacht ik inmiddels niets anders meer. Alle kroonjuwelen zijn inmiddels ingeleverd, afgeven op wie dan ook (haat kweken) is het motto. D66 vergeet voor het gemak maar even dat de moord op Fortuyn nog vers in het geheugen gegrift staat bij veel kiezers, van links tot rechts. Dit NOOIT meer. Bezoek de FB pagina van D66, het staat er echt. "Deel als je ook een probleem hebt met de uitspraken van Thierry Baudet" Maar wij van D66 demoniseren echt niet hoor...Nu maar hopen dat de zieke geesten onder ons niet naar de wapens grijpen teneinde het "land" te redden. Vraagje hoe moet ik mijn buurvrouw begroeten die overtuigend lid is van de Pvda?. Hoe moet ik mijn vrienden benaderen die toch echt in het D66 sprookje geloven?. Ik kies voor de normale omgangsvormen... Je gaat in debat met elkaar, waar meningen mogen botsen en mogen verschillen, natuurlijk!. D66 voorop heeft hier geen boodschap aan..Binnen onze parlementaire democratie vormt geen enkele politieke club een gevaar voor onze samenleving als geheel. De menselijke verhoudingen tussen burgers onderling kunnen wel ernstig verstoord worden, bij de onnadenkende "linkse"/ "rechtse" kiezer. D66 voorop zegt, doen! Dat GL en de Pvda meegaan in dit achterlijke spelletje is beschamend te noemen.. Wat nu te stemmen?. Zeg ik als niet inwoner van Amsterdam, lokaal of toch stiekem op de SP (zeg ik als rechts balletje). Ik ben er nog niet uit, als mevrouw Marijnissen de plaat wij hebben g*d normaal met elkaar om te gaan, en dit weet vol te houden. Dan krijgt de SP lokaal mijn stem..

3 Reacties
Sonic2
Sonic211 feb. 2018 - 19:18

Ik ben het met je mening over Marijnissen eens. Die heeft me heel positief verrast Vrijdag. Ik hoop dat ze het voor een groot publiek dat ook voor elkaar kan krijgen. Ik heb op verschillende sites gereageerd. Ik ben opgehouden met tellen hoevaak ik de term landverrader over me heen kreeg. Of antisemiet. Alleen omdat ik een genuanceerde mening heb over EU, immigratie en het Israel/ Palestina conflict. Pechtold en ook Klaver hebben Baudet wat mij betreft met een uitspraak geconfronteerd. Mag dat niet? Mag dat ook niet schuren? Is rechts altijd zo braaf? Baudet reageerde zwaar, zwaar overdreven. Vooral op Klaver en Asscher. Dat Pechtold een toneelstukje hield en bezig is met een vuile campagne ben ik met je eens. Al zie ik Pechtold de randen opzoeken. De reden daarachter is puur electoraal gewin en dat is zwak. Lever in het kabinet dan heb je dit soort strapatsen niet nodig.

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 19:58

"U kunt mij als overtuigend FvD lid veel verwijten, maar niet dat ik een racist ben." Rustig maar, er is niemand die heeft gezegd dat jij een racist bent.

EricDonkaew
EricDonkaew12 feb. 2018 - 2:39

@Hertog: Dan krijgt de SP lokaal mijn stem. -------------------------------- Ik neig plaatselijk ook wel naar de SP, ofschoon ik verder partijloos ben. Maar het lijkt me goed om Lilian een hart onder de riem te steken met een voor haar gunstige verkiezingsuitslag, al laat 'plaatselijk' zich natuurlijk niet altijd even goed vertalen naar 'landelijk'.

Bouwman2
Bouwman211 feb. 2018 - 10:33

Ik zou toch een beetje uitkijken met dat stoere in de hoek drijven van meneer Baudet. Hij zou er wel eens raar uit kunnen komen. Met een beetje tact en een vleugje humor los je meer problemen op dan met een gestrekt been. Bij ruzie in de zandbak helpt een ijslolly ook beter dan een woedende verbale uithaal.

1 Reactie
Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 20:43

Baudet heeft meerdere problemen, de partijen die tegen hem zijn, die hij PartijKartel noemt, dat is een kant, maar de andere kant, zijn aanhang, die wil dat hij zich niet bij het PartijKartel aansluit. En zonder PartijKartel ben je als politicus niet veel meer dan een kantlijn roeptoeter. Vraag dat maar aan Wilders. Als je iets wil bereiken, dan kan dat alleen in samenwerking. Baudet heeft zichzelf in een onmogelijke positie gebracht. Hij kan er wel uitkomen, dan moet hij kleur bekennen, en dan wordt hij een politicus zoals de rest, maar dan zonder duidelijk verhaal. Of dat nog stemmen oplevert? Een paar zal wel lukken, zijn pluche, en dat van Hiddema zal wel goed zitten, en misschien nog enkele pluche-ridders, maar echt een politieke stroming die tientallen jaren gaat bestaan, daarvoor zie ik te weinig fundament. En dan heb je de groeiende groep van mensen die vinden dat het FvD democratisch moet zijn, want dat is wel zo simpel. En dat zijn ze niet, mensen als Baudet houden niet van democratie, want democratie betekent dat de leden beslissen wie de partij-voorman is. Ik zie het duister in voor Baudet, zijn naam heeft hij ook al niet mee. Je hebt mensen die heten Hond of Kat, of Paard, maar Ezel? Baudet is de allereerste persoon waarvan ik ooit heb gehoord, wiens naam Ezel betekent.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 feb. 2018 - 8:20

Deze link is enkel voor mensen met een zeker IQ :) Baudet zal het zeker niet lezen. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/09/intelligentieverschillen-genetisch-bepaald-nonsens-a1591682

2 Reacties
Polar2
Polar211 feb. 2018 - 11:01

Volgens mij is deze hele discussie onzuiver omdat de IQ-test een vaardigheden test is en geen intelligentie test. En de NRC maakt ook weer diezelfde fout. Als je kijkt naar de uitspraak van Yernaz nam hij ook eigenlijk twee stellingen in. 1. Het IQ van volkeren verschilt. 2. Niet-bruine mensen zijn hyperintelligent ten opzichte van bruine mensen. De eerste stelling is meetbaar. De tweede stelling is niet meetbaar. Bijna alles heeft invloed op het IQ. Oefening, onderwijs, omgevingsfactoren en genen. Als je iemand met een laag IQ meerdere testen laat doen, dan gaat langzaam zijn IQ omhoog. Als iemand wispelturig is zal dit ook invloed hebben op zijn score. Daarom is het ook zo controversieel dat IQ een accurate weerspiegeling van iemand zijn intelligentie is. Feitelijk meet je gewoon hoe goed iemand is in IQ testen. En in het onderwijs en in de zorg kunnen IQ testen handig zijn als een quick scan om bepaalde vaardigheden te testen. En natuurlijk is er geen specifieke IQ-gen. Maar de vaardigheden van mensen kunnen wel beïnvloed worden door genen. Alleen komt dit men name ter sprake bij abnormaliteiten en uitschieters.

Henk13
Henk1311 feb. 2018 - 19:43

En een recenter artikel: https://www.vox.com/the-big-idea/2017/6/15/15797120/race-black-white-iq-response-critics

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 7:54

Je kon dit toch geen debat noemen! Het is 'politici' onwaardig geschreeuw, vreselijk.

5 Reacties
Break on through
Break on through11 feb. 2018 - 9:55

Helaas, de tijden dat politici elkaar bestreden met gedegen argumenten en ideologie komt niet weer. Lekker schreeuwen en blèren lijkt de norm.... Overtuiging heeft plaats gemaakt voor multinationals en kapitaal. Pricipe's hebben moeten wijken voor vriendjespolitiek, belangenverstrengeling en regelrechte klootzakken. Hufters die alleen maar in de politiek zitten voor hun eigen hachje... De menselijkheid is allang niet meer in onze politiek. "Ieder voor zich en god voor de ander"... :)

L.Brusselman
L.Brusselman11 feb. 2018 - 10:21

Het laat gewoon zien wat voor vlees we in de kuip hebben. Ik stem dan ook al tijden niet meer.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)11 feb. 2018 - 17:57

Klopt maar het onwaardige geschreeuw van de gevestigde linkse partijen is veel luider dan Baudet. Dus links noemt het winst voor zichzelf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 19:42

Lager kun je niet zinken, het lijkt wel een kleuterschool!

marq
marq13 feb. 2018 - 11:56

"Lager kun je niet zinken, het lijkt wel een kleuterschool!" - Maak je borst maar nat, dit is voorlopig het enige dat Nederlandse politici drijft, op verzoek van hun hysterische kiezers. En reken maar dat we lager dan een kleuterklas kunnen zinken; denk even aan de kogel op het Mediapark Hilversum. Hoewel dat voor veel kiezers misschien een vrij onbenullig incidentje was. Ze zijn eigenlijk tegen moord, maar in dit geval... enzovoort. Eigenlijk is het de taak van de kiezers om 'hun eigen' politici tot de orde te roepen, iets als "Hey vriend, jij bent niet mijn spreekbuis. Rot effe mooi op, gek." Maar kiezers zijn trouw aan hun eigen ophitsers. Mensen van wie het niet meer hoeft worden als zwevers, kluizenaars en ondemocraten afgeserveerd. We gaan zien hoeveel/weinig mensen dit kleutercircus weer in stand gaan houden bij de komende verkiezingen.

EricDonkaew
EricDonkaew11 feb. 2018 - 4:26

SP-leider Lilian Marijnissen kreeg applaus toen ze verklaarde dat ze het liever over andere onderwerpen had: ‘onderwijs, zorg, arbeidsmarkt’. ---------------------------------------------------- Wellicht was dit de beste opmerking van het hele debat. Gelukkig refereerde ze niet aan grachtengordelonderwerpen als klimaat en islamknuffelen. Wordt de SP weer de partij van de schaftkeet?

3 Reacties
Break on through
Break on through11 feb. 2018 - 9:58

Klimaat is allang een breed gedragen onderwerp. Dus ver buiten de grachten gorden. Geloof me, heel ver...

JanBakker2
JanBakker211 feb. 2018 - 10:19

Verstandigste opmerking van deze avond. Pechtold weet het verschil niet tussen "vrouwen moeten.. en vrouwen willen.. daar zit een wereld van verschil tussen.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach11 feb. 2018 - 10:19

Op zich heeft ze gelijk dat die onderwerpen ondergesneeuwd zijn. Het werkt niet in haar voordeel want van een onderwerp als racisme heeft ze weinig kaas gegeten. Van islamknuffelen is overigens geen sprake bij welke partij dan ook. Marijnissen heeft moeite om zich te positioneren in het debat over racisme. daarin is ze een product van de partijcultuur. Opvallend genoeg sprak ze zich wel uit tegen racisten in de raad; ze wenste FvD nul zetels toe waar de SP Amsterdam zich eerder distantieerde van een demonstratie tegen FvD in de Amsterdamse gemeenteraad.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2018 - 23:11

Dit was geen debat over de locale politiek. Landelijke kopstukken treden aan bij een debat over verkiezingen in een gemeente waarvan ze de ballen verstand hebben. Waarom moeten de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk allemaal op hetzelfde moment worden gehouden? Op deze manier gaat het debat onvermijdelijk over issues uit de landelijke politiek. Welk praktisch argument is er op tegen dat de verkiezingen in Rotterdam op een andere dag worden gehouden dan de verkiezingen in Amsterdam? En waarom moeten de burgers uit Eastermar in Friesland en die uit Heythuysen in Limburg op dezelfde dag kiezen wie er in de gemeenteraad gaan komen van hun dorp?

1 Reactie
H.Witte
H.Witte11 feb. 2018 - 10:29

Beste Molly Veenstra Tenminste drie van de landelijke fractieleiders hebben ervaring in de lokale politiek. Niettemin ben ik ook van oordeel dat de landelijke kopstukken weg moeten blijven bij de plaatselijke politiek. Het lijkt me een minachting en degradatie voor de plaatselijke politici.

RobGRobG
RobGRobG10 feb. 2018 - 23:02

Wie neemt Pechtold nog serieus, zoals hij daar staat als een zelf verklaard redder van onze laatste normen en waarden. Schreeuwen tegen Baudet over sexisme, homofobie en meer van die holle container begrippen die minder en minder impact hebben. Hoe dom denkt die man dat we zijn? Je zou toch denken dat hij ondertussen een toontje lager zou zingen maar hij zet dubbel in. Deze man met zijn penthouse-gate, binnen zijn eigen partij zit hij nog aan te hikken met een gevalletje ‘homosexueel zijn is een zonde maar toch vinden we het helemaal okay’. Wie slikt dit nou nog? Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een politicus ver over zijn houdbaarheid. Dat Baudet nog zijn stem verheft over diezelfde loze beschuldigingen verbaast mij ook. Die moet ook eens wat ruggengraat tonen en niet dansen in de maat van een Pechtold en Klaver. Pechtold die met twee vingers in zijn oren ‘RACIST RACIST LALALALAAAA’ schreeuwt. Mijn hemel wat een vertoning.

3 Reacties
marq
marq11 feb. 2018 - 12:34

"Dat Baudet nog zijn stem verheft over diezelfde loze beschuldigingen verbaast mij ook. Die moet ook eens wat ruggengraat tonen en niet dansen in de maat van een Pechtold en Klaver." - Dat zijn inderdaad beginnersfoutjes, maar hij neemt het op tegen politici die jarenlang mediatrainingen hebben gevolgd, evaluatiegesprekken met identity builders, Obama-deskundigen, spindoctors, noem het hele mondiale mediacircus maar op. Grappig genoeg is zijn onbevangenheid wat veel mensen juist bij Baudet waarderen. Op het moment dat hij net zo glad als Rutte (het ideaalbeeld) is zal de wereld wel volmaakt zijn, denk ik dan met enige ironie.

Piet de Geus
Piet de Geus11 feb. 2018 - 15:03

"Hoe dom denkt die man dat we zijn?" Misschien acht hij je wel dom genoeg om op FvD of een andere racistische partij te stemmen en tegelijkertijd te ontkennen dat je een racist bent. Maar dat is toch geen reden waarom hij niet mag benoemen?

Gare Raap
Gare Raap11 feb. 2018 - 15:13

op zich klopt dat toch?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 feb. 2018 - 22:46

Een aardig debat, er zat tenminste leven in, sommige waren wat meer op de achtergrond, ik denk aan Kuzu en Marijnissen maar ook Buma, m.n bij onderwerpen die schuurden tegen zijn nationalistische propaganda, hij durft binnen die context geen kleur te bekennen, Baudet heeft zichzelf totaal niet in de hand, in die zin lijkt hij op Fortuin en is slecht in het over het voetlicht brengen van zijn standpunten, maar dat wisten we al uit de kamer en daarom gaat hij het niet redden, voor mensen als Pechthold, Asscher en Klaver is hij easy meat.

2 Reacties
Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 23:02

"Baudet heeft zichzelf totaal niet in de hand" Klopt, dat is de belangrijkste les.

Break on through
Break on through11 feb. 2018 - 10:02

Inderdaad, Baudet heeft zichzelf heeeel slacht in de hand....

Neurotherapie
Neurotherapie10 feb. 2018 - 22:33

Cryptogram, zes letters: deze ezel rijmt op toilet.

1 Reactie
Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 23:21

Nomen est omen https://translate.google.com/m/translate?hl=nl#fr/nl/baudet

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*10 feb. 2018 - 22:19

Wat een schaamteloze verheerlijking van neofascisme 2.0, helaas, op internet en vooral op social media, met name ook bij een deel van de inzendingen bij deze website, helaas. Als Amsterdammer in hart en nieren, hoop ik zeer dat het zogenaamde Forum voor Democratie van ultra-narcist Thierry Baudet niet gelukt is om meer dan 1 of 2 zetels te winnen, op 21 maart a.s.. Het grootste voordeel van deze a.s. gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam is dat blijkbaar bijna elke Amsterdammer op a.s.21 maart kan stemmen, ook als ze niet kunnen stemmen bij de landelijke verkiezingen. Ik hoop dat alle Amsterdammers massaal zullen naar de stembus gaan op 21 maart a.s. en a.u.b. zoveel mogelijk stemmen op alle andere partijen behalve het zogenaamde Forum voor Democratie, een levensgevaarlijke beweging wat mij betreft die op dit moment met een grote en valse *smiley*, namelijk racisme en discriminatie aan het promoten is, namelijk in heel Nederland, met hulp van haar vrienden in de rechtse Nederlandse media, met o.a. The Post Online. Alvast bedankt. Welterusten.

3 Reacties
Davy ????
Davy ????11 feb. 2018 - 7:34

neofascisme 2.0? Beetje overdreven niet.

RonVa
RonVa11 feb. 2018 - 13:48

Als Amsterdammer in hart en nieren hoop ik wel dat FvD wel een paar zetels weet te bemachtigen. Ik ben vooral bang voor die clown van GL die de gewone werkende klasse de stad uit wilt jagen met zijn anti auto beleid.

gimli55
gimli5511 feb. 2018 - 16:22

Behalve het stemadvies mis ik inhoudelijke argumenten waarom er niet op FvD gestemd mag worden. De racisme en discriminatie kaart is geen inhoudelijk argument, hoogstens een beschuldiging. De waarschuwing van neo fascisme en levensgevaarlijke beweging vraagt om inhoudelijke bewijzen. Het is precies wat Hr. Brenninkmeyer stelde in Buitenhof, het gaat niet meer om inhoud, maar om meningen die nergens door feiten gestaafd worden. Daar doen de luie media gaarne aan mee. Ik ben het fundamenteel met de FvD oneens, maar dat is op sociaal vlak. Dat de "elite" nu zo hoog van de toren blaast, is het bewijs dat de opmerkingen pijn doen en kloppen. Ze zien de FvD als concurrent voor de verdeling van de macht en dus hun inkomen. Eigenlijk eigen belang in plaats van volksbelang.

Polar2
Polar210 feb. 2018 - 20:12

Als het aan politiek Den Haag ligt heeft vanaf morgen iedereen een IQ van 100. Dat is wel zo eerlijk. Misschien kunnen we bij de volgende coalitieonderhandelingen ook meteen even afspreken om ons IQ dit jaar met 3% te verhogen.

Thuiszitter
Thuiszitter10 feb. 2018 - 19:20

Debat had beter over Amsterdam kunnen gaan , lijkt mij. Dat puberaal geschreeuw lijkt nergens op .

1 Reactie
Gare Raap
Gare Raap11 feb. 2018 - 3:44

dat kwam vooral door Baudet.

sherrybaudet
sherrybaudet10 feb. 2018 - 18:54

Prachtdebat leverde inspiratie voor riedel aan grappen waarvan ik alhier slechts die ene over mislukte stagedive U allen zal melden. Fijn weekend gewenst allen. Groet, Sherry https://twitter.com/sherrybaudet/status/962397223312084992

2 Reacties
bob b.
bob b.11 feb. 2018 - 14:45

Geweldig, Sherry, ik heb helaas geen twitter maar dit is erg grappig.

sherrybaudet
sherrybaudet11 feb. 2018 - 21:18

Waarde Bob Dank. Twitter is meer mijn ding. Ieder zijn ding. Uiteraard is Twitter ook overrated en vooral heel veel ruis en af en toe dat ene diamantje. Als een speld in hooiberg. Ook worden de meest "nieuwswaardige" tweets in krantenartikelen geciteerd en zoals U waarschijnlijk bekend kan een ieder doorklikken en de tweet lezen zonder zelf twitter te hebben. Hoe het ook zij. Dank waarde Bob en een fijne avond (ochtend/middag/whenever you get this) aan U. Groet, Sherry

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2018 - 18:07

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
bob b.
bob b.10 feb. 2018 - 20:47

Als je de foto bij het AD artikel ziet zie je een tevreden lachende Pechtold. En ook Marijnissen geniet van de manier waarop het Forum hier gierend uit de bocht vliegt. Dank denk ik, is het Forum eigenlijk wel klaar om bestuursverantwoordelijkheid te dragen? Niet met deze man of met Nanninga, dat is net zo'n gillende keukenmeid. Een grote mond maar geen bestuurder. Dat vergt andere kwaliteiten.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:01

En de pion kent zijn eigen blog niet. Daarin staat dat, ik citeer:" Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren " Daarin koppelt hij huidskleur aan IQ. Is dat racisme? Ja, voldoet volledig aan de definitie. Daarna schrijft hij het ook nog een keer over Surinamers, en dat is geen racisme, maar er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat in sommige landen mensen een hoger IQ hebben dan in andere landen, maar die landen koppelen het niet aan huidskleur terwijl Ramautarsing dat wel doet. Het is gewoon vervelend, waarom geeft hij het niet gewoon toe en zegt dat hij zich vergist heeft, of onhandig uitgedrukt, dan had niemand het meer erover.

Muxje3
Muxje311 feb. 2018 - 1:01

@Muxje: Hee, een doppelgänger? De ene Muxje is de andere niet... (bij twijfel: muispointer op de naam houden, de meeste browsers laten de URL met de accountnaam zien)

freeek
freeek11 feb. 2018 - 7:14

Muxje- zo is het.

Muxjes
Muxjes11 feb. 2018 - 9:28

Sorry Muxje, ik wist dat niet. Ik heb mijn naam veranderd

De gewone nederlander
De gewone nederlander11 feb. 2018 - 10:03

@ Muxje Het is gewoon vervelend, waarom geeft hij het niet gewoon toe en zegt dat hij zich vergist heeft, of onhandig uitgedrukt, dan had niemand het meer erover. Volgens mij heeft Baudet dat voldoende geprobeerd. Maar niemand wil luisteren. Vooral Pechteld blijft met twee vingers in de oren racisme zingen. Ze zijn bang van het FvD en denken hiermee een punt te hebben om de kiezer te overtuigen. Dus ze willen helemaal geen uitleg. Helaas voor hun gaat hierdoor het FvD alleen maar groter worden.

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 20:06

"Helaas voor hun gaat hierdoor het FvD alleen maar groter worden." Ach, dat hoorden we ook jarenlang over de PVV, en die zijn ook blijven steken. De aanhang voor dit soort partijen binnen Nederland groeit niet echt. Kan een paar percent variëren, maar daar blijft het bij. Dat is na 15 jaar wel duidelijk geworden. De meeste Nederlanders geloven nu eenmaal dat het klimaat een probleem is, de meeste Nederlanders zijn voor de EU, en zijn blij dat ze op vakantie in Euro's kunnen betalen, en de meeste Nederlanders willen geen rassen- of godsdienstoorlogen en willen gewoon een welvarend bestaan. Nu zitten de PVV en de FvD samen op 29 zetels, zeg maar 19,5%, maar het is nu tussen de verkiezingen door, in de peilingen, doen ze het dan altijd beter. Ik denk dat ze bij de volgende verkiezing ieder 10% halen, misschien samen 25%, zoals de LPF haalde na de dood van Fortuyn. Zo gaat het al 15 jaar iedere keer.

Henriette3
Henriette310 feb. 2018 - 17:59

En dan vraag ik mij af; hoe zou Pechtold gereageerd hebben als alle vertegenwoordigers van de partijen een half uur op hem hadden ingehakt aangezien hij de belasting ontduikt (Penthouse). Met beschuldigingen over omkoping door een Canadese diplomaat, schaduwboekhoudingen etc.

12 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 feb. 2018 - 19:37

Waarom verspreidt u onwaarheden? Pechtold heeft gewoon keurig schenkingsrecht afgedragen en overdrachtsbelasting betaald voor het piepkleine appartement. U vertelt hier dus 2 leugens in 4 korte regels. Het is geen penthouse en de de belastingen zijn betaald..... Ga u schamen en pas uw informatiebronnen aan.

Haastig
Haastig10 feb. 2018 - 21:55

@Henriette Heeft hij belasting ontdoken? Een schaduwboekhouding gevoerd? Dat heb ik helemaal gemist, heb je een bron?

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:03

Als Pechtold debelasting ontduikt is dat een zaak voor justitie. Iedereen kan in Nederland aangifte doen als hij in Nederland een overtreding van wetboek van strafrecht waarneemt. Ik denk daarom dat het onzin is wat je zegt, Henriette

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 feb. 2018 - 22:23

'aangezien hij de belasting ontduikt' Als dat zo zou zijn waarom dient dan niemand een aanklacht in?

Henriette3
Henriette310 feb. 2018 - 23:47

@ Alfred, Haastig Muxje en Joe, Als door een wesp gestoken, tja dat krijg je als er onwaarheden worden verteld of als feiten worden verdraaid. Dan reageer je wat heftiger dan anders. Zou dit bij Baudet ook het geval zijn?

Gare Raap
Gare Raap11 feb. 2018 - 3:45

Ga iets anders doen, je maakt jezelf belachelijk.

koffieleut2
koffieleut211 feb. 2018 - 7:03

De wereld zou te klein zijn als baudet of wilders een appartement had gekregen, en die besturen niet eens. Maar D66 adepten zijn zijn zo meegaand, kroonjuwelen weg, geen probleem. Appartementje ten tijde van ceta, puur toeval. Je mag alles doen, zolang je maar discriminatie roept. Wat Heeft PVV geld van uit Amerika? belangenverstrengeling schande. Werkelijk net zo nadenkend en meegaand als een rooms-katholiek in 1800. En dan rechts de schuld geven dat te doen. Zucht.

Muxjes
Muxjes11 feb. 2018 - 9:32

Iedereen heeft zijn eigen opvatting over het schenkingen register. Pechtold heeft de opvatting dat er politiek gerelateerde schenkingen in moeten. Overigens vind ik Pechtold een zeer goed debater die al heel vaak en heel ver zijn nek heeft uitgestoken.

Haastig
Haastig11 feb. 2018 - 14:40

@Henriette Dus als ik het goed begrijp loog je opzettelijk om een beeld te geven wat Baudet moet doorstaan? Of ben je wel echt van mening dat Pechtold de zaak geflest heeft? In dat geval vraag ik wederom om een bron.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin11 feb. 2018 - 15:28

Alfred heeft gelijk, geen belasting ontdoken en omkoping slaat al helemaal nergens op. Hij heeft wel verzuimd om de schenking aan te geven wat in de politiek verplicht is om alles transparant te houden. Nota bene Pechtold zelf loopt daar altijd op te hameren en als Wilders of Baudet het gedaan had, had hij ze ook niet weg laten komen onder het motto "het was een prive-gift". Regeling maakt geen onderscheid tussen privé- of zakelijk juist om het transparant te houden en het is een raadsel waarom Pechtold met zo'n non-verklaring er mee weg komt.

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 17:15

"Hij heeft wel verzuimd om de schenking aan te geven wat in de politiek verplicht is om alles transparant te houden." Dat is niet zo, prove schenkingen hoeven niet in het schenkingen-register. Stel je voor zeg, als politicus mag je ook een privéleven hebben. Pechtold heeft 20 jaar lang een woning beheerd voor een van zijn beste vrienden, die daar regelmatig enkele weken verbleef. Daarna heeft die vriend, die kennelijk zo rijk was dat hij een woning kon hebben voor enkele weken per jaar, die woning aan Pechtold gegeven, met de boodschap, als ik mag doorgaan met enkele weken per jaar die woning te gebruiken, dan kun jij net zo goed de eigenaar zijn, dat is fiscaal veel handiger. Ik kan me voorstellen dat veel mensen dit wel heel apart vinden, en er zullen ook mensen zijn die jaloers zijn, maar om Pechtold van corruptie te beschuldigen zul je wat meer moeten hebben dan onaangename gevoelens.

Haastig
Haastig12 feb. 2018 - 8:37

@Onruststoker Dat register is bedoeld om giften in aan te geven van boven de 50€, ook privé als de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan. Corruptie vindt nl meestal plaats op de grens van zakelijk en privé. Een appartement als gift van een (voormalig) landsvertegenwoordiger is dat bij uitstek. Als de gift was gedaan door beste vriend de Shell-directeur had hij het beter ook kunnen opgeven. Was het een gift geweest van z’n hoogbejaarde tante, dan had er geen haan naar gekraaid. Ik ben het er geheel mee eens dat hij het in het register had moeten aangeven. Het register heeft alleen niets te maken met belastingen.

Rode druppel
Rode druppel10 feb. 2018 - 17:59

Ik heb het net bekeken, daarvoor dank. Wat een afgang voor de politici ( met enkele uitzondering ) en diegenen die de stellingen bedachten. Zorg, huisvesting, werk, de basis zekerheden in een mensenleven kwamen nauwelijks aan bod. Heb geen enkele behoefte om nog eens zo een debat te zien.

1 Reactie
Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:05

Klopt, Nederland is populistisch gepolariseerd, en de poltici dansen een populistische dans. Allemaal. Dit is zeer kwalijk.

Quibus2
Quibus210 feb. 2018 - 17:43

Wel weer een lachwekkend hypocriete vertoning van Pechthold: Alsof die droeftoeter van een Baudet in een wezenlijk troebelere vijver vist dan Joost Eerdmans? D'66 zit al jaren met dat slag bruinhemden in de Rotterdamse raad, en dat ontdekken ze pas weken voor de gemeenteraadsverkizeingen? Dan zijn ze toch niet snel van begrip als ze zelf willen denken. En al helemaal geen redelijk alternatief. Het pijnlijke is: Qua algemene politieke richting zit ik behoorlijk in de buurt van D'66. Het is alleen voor mij onverteerbaar dat echt helemaal niemand voor zijn principes durft te staan als dat even niet uitkomt, bij dat clubje. En daarmee dus ongeschikt voor langetermijnpolitiek.

2 Reacties
Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:12

"D’66 zit al jaren met dat slag bruinhemden in de Rotterdamse raad" 11 partijen zitten samen met leefbaar in de raad, ik snap niet waarom je dat aan die 11 partijen verwijt. Moeten ze dan maar hun zetels weggooien? Wat is jouw bezwaar?

ratio2
ratio211 feb. 2018 - 10:47

@Muxje D66 zit niet alleen in de raad met Leefbaar Rotterdam, maar ook in het college. Dat is wel een keus. https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/college-van-benw/

L.Brusselman
L.Brusselman10 feb. 2018 - 17:28

De druiven zijn blijkbaar zuur voor de Baudet fans alhier.

10 Reacties
tempest
tempest10 feb. 2018 - 18:27

Denk niet dat er veel echte Baudet fans deze site bezoeken.

Davy ????
Davy ????10 feb. 2018 - 19:49

Vond iedereen erg zuur, deze mensen willen ons land gaan leiden. Dit debat had geen winnaars, alleen verliezers. Vond het een zielige vertoning als geheel.

L.Brusselman
L.Brusselman10 feb. 2018 - 21:10

tempest 10 februari 2018 at 19:27 Denk niet dat er veel echte Baudet fans deze site bezoeken. Dan heb je niet veel meegekregen van de reacties van de laatste maanden.

doron
doron10 feb. 2018 - 21:31

L.Brusselman, Leg eens uit.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:05

Ik zie ze regelmatig, tempest

JasDon
JasDon10 feb. 2018 - 22:21

Ik ben geen Baudet fan, vind zijn standpunten m.b.t. milieu dom. Maar Baudet is het probleem niet in Nederland, Baudet is zeer waarschijnlijk ook geen racist. En de overduidelijke pogingen om hem en zijn partij als racistisch te framen zijn doorzichtig en populistisch.

Davy ????
Davy ????10 feb. 2018 - 23:13

Sommige mensen zijn niet perse baudet fans, maar reageren over de toon van het debat die ze soms niet bevalt.

Gare Raap
Gare Raap11 feb. 2018 - 3:48

Een ding is me wel duidelijk, Thierry is de ergste.

Gare Raap
Gare Raap11 feb. 2018 - 3:50

Thierry is zeer waarschijnlijk geen racist? Dat moeten wij serieus nemen?

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin11 feb. 2018 - 15:18

De opmerking van JasDon had van mij kunnen komen. Goed samengevat in enkele zinnen.

Martinel
Martinel10 feb. 2018 - 17:20

Gelukkig heb ik niet gekeken. Wie kijkt er nou naar die landelijke partijbonzen als het om gemeenteraadsverkiezingen gaat. Die ook nog eens meer bezig zijn met elkaar dan na te denken over wat de bevolking misschien zou kunnen wensen. Op landelijk 'niveau' is het al niet anders.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker211 feb. 2018 - 10:24

Maar het ging dus nauwelijks over gemeente politiek.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin10 feb. 2018 - 17:08

Op bijna alle punten kun je Baudet aanpakken maar in dit geval niet op racisme. Hij is heel duidelijk waarom het geen racisme is en dat klopt ook met artikel 1. Dat de rest toch blijft scheeuwen dat het racisme is, is puur demoniseren en laat eigenlijk zien dat ze artikel 1 niet begrijpen of mogelijk kennen. Puur om dit punt gun ik hem bijna mijn stem.

9 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 feb. 2018 - 19:39

Ik raad u aan zijn partijprogramma goed te lezen en langs de grondwet, de EVRM en het UVRM maatlat te leggen. Dan komt u tot een heel andere conclusie. Ik stel voor dat u dan uw woorden terugneemt.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:08

Ik ben benieuwd, Sjoerd, Leg jij eens uit waarom het koppelen van huidskleur met IQ niet racistisch is. En vertel ook eens waarom Baudet jouw stem niet krijgt. https://yernaz.wordpress.com/2016/06/09/interview-brandpuntplus-over-racisme-in-nederland/

Henri Zwols
Henri Zwols10 feb. 2018 - 22:51

Ja bijna. Maar als hij dan klimaatverandering glashard ontkent (om politieke motieven?), dan kan ik hem toch niet helemaal serieus nemen.

discussieboy
discussieboy11 feb. 2018 - 0:46

Muxje, beter leg jij uit waarom het koppelen van huidskleur aan IQ racistisch is. Gaat racisme niet over een ander volk minderwaardig vinden en ze daarom ook niet al te vriendelijk behandelen? Dat is een mogelijke vervolgstap inderdaad, maar dat is er een voor je eigen rekening. Mogelijk hebben Baudet en Ramautarsing niet zo'n hekel aan mensen met een lager IQ als jij. Verder.. even een gedachtenexperiment. Stel dat er wel degelijk verschillen zijn in IQ tussen bevolkingsgroepen en dat een deel daarvan een genetische oorzaak heeft. Val je dan moeder natuur aan vanwege haar racisme? Bedenk verder dat feiten zich helemaal niets aantrekken van idealen en morele oordelen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud11 feb. 2018 - 8:33

"Ik ben benieuwd, Sjoerd, Leg jij eens uit waarom het koppelen van huidskleur met IQ niet racistisch is." U vraagt om uitleg aan een persoon die het goed vind om mensen werk te weigeren vanwege hun afkomst, verwacht u daar nou echt een zinnig antwoord van?

Muxjes
Muxjes11 feb. 2018 - 9:27

"Stel dat er wel degelijk verschillen zijn in IQ tussen bevolkingsgroepen" Discussieboy, wil je bij gebrek aan een welgevallive realiteit nu maar een realiteit gaan veronderstellen? Leuk. Ik denk dat je vast wel discussiepartners vindt. Succes

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 feb. 2018 - 12:16

@ Gerrit Grijsveld - waarom denk je dat Thierry Baudet gelijk heeft, over de vraag of het klimaat door menselijk toedoen verandert? Weet je meer dan ik? Of is je denken eigenlijk: wensdenken? Zie anders mijn verwijzingen, eerder in deze thread. Daar is aardig wat informatie aan te ontlenen. Mocht het allemaal ontoereikend voor je zijn, dan lever ik graag nog veel meer aan.

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 14:37

"ik denk dat Baudet gelijk heeft." Waarom denk je dat, interessant is je onderbouwing.

discussieboy
discussieboy11 feb. 2018 - 19:33

.. voor wat het waard is, die gevonden verschillen. Ook in Amerika bestaan verschillende omgevingen en omstandigheden.

ruma ankka
ruma ankka10 feb. 2018 - 16:39

Nou ja we hebben altijd de volkomen integere partij D66 nog om op te stemmen. Of boerenbelangenclub CDA, of de Partij voor de Ander, weglooppartij GL, of, waar iedereen op lijkt te stemmen, dikkesigarenpartij VVD.

1 Reactie
Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:14

Ik hou het bij de Partij van de Arbeid of D66, met jou welnemen

Henk13
Henk1310 feb. 2018 - 16:37

Ik heb geprobeerd uit te zoeken of er inderdaad verschillen zijn in het IQ tussen rassen. Voorzover ik kan vinden is dat verschil er wel degelijk. Wel is er discussie of dit verschil genetisch is of te maken heeft met de omgeving. Baudet hoeft wat mij betreft ook geen afstand te nemen van de uitspraak van zijn 2e man ( los van de context). Dat Pechtold, klaver en anderen vol los gaan op Baudet en dat Baudet afstand moet nemen is niet correct. Kennelijk is het benoemen van iets wat gewoon bestaat, ongewenst door de fatsoenridders. Baudet zou juist geen afstand moeten nemen en juist de onderzoeken aan moeten halen. Het zijn toch onderzoeks resultaten, ook al zijn de uitkomsten voor een grote groep mensen niet leuk.

7 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis10 feb. 2018 - 18:33

Hij werd gevraagd om zijn eigen mening te geven, en dan volgt er geen antwoord. Dat is een zwaktebod.

Arnaud_I
Arnaud_I10 feb. 2018 - 18:38

Het zou inderdaad goed zijn als Thierry Baudet aan kon geven welk(e) onderzoek(en) hij precies bedoelt. Een verwijzing naar zomaar wat 'onderzoek' is niet voldoende, zeker niet op dit terrein. Voor zover bekend is hij onder de invloed van de Amerikaan Jared Taylor, die zijn opvattingen openlijk ontleend aan Ph. Rushton. De 'onderzoeken' die Rushton ooit deed zijn inmiddels al meermaals ontkracht als nep en slechte namaak. Om daarop vergaande conclusies te baseren is jezelf voor de gek houden. Maar heel benieuwd of hij met - tot nu toe onbekend - materiaal kan komen dat wijd en zijd erkend alle andere onderzoeken tegenspreekt en een innovatie van de visie op de mensheid inluidt.

Don2
Don210 feb. 2018 - 18:54

Twee dingen: iq meet geen aangeboren intelligentie (want je kunt beter worden door te oefenen en het gemiddelde iq is de afgelopen decennia toegenomen en zo snel gaat de evolutie niet). En het opzetten van een onderzoek waarin je daadwerkelijke aangeboren intelligentie meet is vrijwel onmogelijk omdat er zo veel factoren meespelen die lastig uit te sluiten zijn, zoals opleiding, familie, cultuur, gezondheid. Op de onderzoeken is dan ook veel kritiek gekomen, en dan bedoel ik niet door racismeroepers, maar door wetenschappers. Verder zie ik ook liever een zakelijk debat dan dat hijgerige proberen punten re scoren.

spoorsloper
spoorsloper10 feb. 2018 - 19:10

" De ‘onderzoeken’ die Rushton ooit deed zijn inmiddels al meermaals ontkracht als nep en slechte namaak." Daar heb je vast wel wat linkjes bij. Toch ?

Neurotherapie
Neurotherapie10 feb. 2018 - 19:48

Rassen? Welke rassen? Beantwoord die vraag eerst met een solide wetenschappelijke onderbouwing. Maak gelijk een inhaalslag op het gebied van de onlosmakelijke verwevenheid van nature en nurture,, oftewel epigenese bij de ontwikkeling van een zoogdierbrein. Hier een mooi voorbeeld hoe de genetische expressie van de visuele cortex van een muis verandert ten gevolge van 1 enkele visuele stimulus: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180208120831.htm Ras,, my ass! Ras en IQ? The joke's on you!

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:16

"Ik heb geprobeerd uit te zoeken of er inderdaad verschillen zijn in het IQ tussen rassen" Wat is jouw definitie van ras?

Gare Raap
Gare Raap11 feb. 2018 - 3:58

Spoorsloper: Daar heb je vast wel wat linkjes bij. Toch U heeft zich klaarblijkelijk net zoveel in de materie verdiept als gekke Thierry?

Spamaccount
Spamaccount10 feb. 2018 - 16:34

Wat doen al die landelijke politici toch eigenlijk bij een lokaal iets. Zout op en bemoei je met de landelijke politiek en laat het lokaal aan wel vakkundige mensen over.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 feb. 2018 - 19:41

Ze werden uitgenodigd door de Balie. Heeft u dat gemist? Overigens is Asscher een geboren en getogen Amsterdammer, maar dit terzijde.

Spamaccount
Spamaccount11 feb. 2018 - 11:00

@Alfred 10 februari 2018 at 20:41 Ze werden uitgenodigd door de Balie. Heeft u dat gemist? Overigens is Asscher een geboren en getogen Amsterdammer, maar dit terzijde. Nee dat had ik niet gemist. Wat relevant is, is wat hebben deze landelijke politici te zoeken bij lokale verkiezingen. Dat was het punt. Maar dat snapte je natuurlijk niet

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 feb. 2018 - 16:33

Slechts een paar fragmentjes gezien. Oversteeg nauwelijks het niveau van een debat tussen middelbare scholieren. Baudet kreeg nauwelijks de kans om inhoudelijk te reageren op de voorgekookte en weinig spontane deug-inquisitie van Pechtold, Asscher en Klaver. Schrok wel dat Baudet een hardcore climate change-ontkenner is, wist niet dat hij hier zo in stond. Toch vrees ik dat deze strategie van Baudet bashen uiteindelijk contraproductief zal uitpakken voor partijen als D66, GL en PvdA. Misschien niet voor de verkiezingen in Mokum maar wel voor de landelijke onstuitbare groei van FvD.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 feb. 2018 - 19:42

Heeft u gemist dat hij dwars door iedereen liep te roepen en dat dat van zijn spreektijd afging? Maar goed, dan weet u dat nu ook weer. De grootste bek hoeft niet altijd dan ook de meeste tijd te krijgen.

Sonic2
Sonic211 feb. 2018 - 10:55

@ Gadfly Baudet duikel( of stagneert) al in de peilingen. Een leugen dus dat er groei zou zijn. Het is zo onzin dat een vermeend harde aanpak van Baudet door GL, PvDA of D66 slecht zou zijn voor links of per definitie goed zou zijn voor Baudet. Het is nergens bewezen. Het is puur wensdenken. Baudet heb ik alleen maar "leugens" en "demonisering" horen roepen. En hele breedsprakige uitspraken zien doen. Het was gewoon zwak en ik had van iemand als jou wel een wat objectiever betoog verwacht. In plaats van dit kritiekloze pro Baudet riedeltje. Met het ongekende wangedrag van Baudet haal je misschien wat slaafse PVV schreeuwers aan boord, maa ex VVD en CDA kiezers willen oplossingen en die zitten niet op dit schreeuwerige en jankerig toneelstukje te wachten. Je ziet ook al dat Baudet verliest aan het CDA. Overigens zitten FvD stemmers nu al te voorspellen over hoe goed Baudet het gaat doen in Mokum en Rotterdam. Dat kan nog wel eens heel erg gaan tegenvallen. Laat je niet misleiden door Twitter of Facebook of het internet. Ik zal het al knap vinden als Baudet zijn aanhang van de 2e kamer verkiezingen naar de stembus krijgt. Daar zijn ook al die toneelstukjes van Vrijdag natuurlijk ook voor bedoeld. Mensen naar de stembus krijgen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2018 - 6:15

Helaas heb ik niet het hele debat gezien, mijn reactie is een indruk. Ik vind Baudet ook geen goede debater, gedraagt zich veelal als een querulant, laat zich veel te makkelijk provoceren en is niet altijd "to the point". Het gaat er niet om wat ik ervan vind, zijn achterban smult hiervan. In de peilingen heeft FvD een kleine terugslag maar als de gevestigde partijen de huidige taktiek handhaven, groeit m.i. de gunfactor voor TB.

Wappie Kappie
Wappie Kappie10 feb. 2018 - 16:19

Nederland, het land waar politieke correctheid voor waarheid gaat. En ook nog eens de politieke correctheid van de tong en niet van het hart. Voorbeelden? Alexander met zijn TTIP betaalde apartement en zijn politieke kroonjuwelen zoals het referendum. Marijnissen met haar SP als oudcommunistische familiaire troonopvolging. Rutte met zijn verkiezingsleugentjes zoals die 1000-euro-belofte. PvdA met zijn baantjescarrousel en het vergeten van de arbeider. Corruptie, vriendjespolitiek, baantjesregelingen, salonsocialisme en post-democratisch gedrag. Maar zodra je hardop zegt dat er verschil is tussen volken en ook op IQ, dan ben je de gebeten hond.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker211 feb. 2018 - 11:44

Terwijl er wel een raadslid op de lijst mag staat die homosexualiteit om religieuze redenen op zijn minst verafschuwt. Hoor je niemand over.

bob b.
bob b.10 feb. 2018 - 15:54

Als ik de reacties lees krijg ik het idee dat kritiek op Baudet wordt afgedaan als een vorm van politieke correctheid. En daarmee fout is. Ik denk dat kritiek op Baudet op zichzelf beoordeeld moet worden, inhoudelijk dus. Maar omdat Baudet zich niet inhoudelijk uitspreekt blijven zijn wonderlijke uitspraken in de lucht hangen. Ik denk dat dat een bewuste tactiek is. Want op deze manier kun je er alle kanten mee op. Voor zijn tegenstanders is dat het bewijs dat Baudet fout is. Voor zijn aanhang is die mist reden om te zeggen dat er geen bewijs is en dat al die kritiek het bewijs is dat Baudet wordt gedemoniseerd. Wat op zich niet onredelijk is. Ze vergeten echter dat deze onduidelijkheid bewust door Baudet is gecreëerd. Hij wil gedemoniseerd worden omdat hij weet dat dat werkt. Het werkt als een magneet. Zoals het dat ook deed voor Fortuijn en Wilders. Dat wil niet zeggen dat zijn aanhang racistisch is maar dat ze kiezen voor de rebelse underdog, die wars is van politieke correctheid, die heel Den Haag tegenover zich ziet. Kortom, hij verbeeldt de held die het durft op te nemen tegen het establishment. En zij trappen er weer in.

9 Reacties
tempest
tempest10 feb. 2018 - 18:14

Hij wil overduidelijk de rebelse buitenstaander zijn. Vermoedelijk omdat hij denkt dat dat werkt. Maar om nu te denken dat hij bewust probeert “gedemoniseerd te worden” weet ik niet. Wel probeert hij er “het beste” uit te halen, door extra aandacht proberen te krijgen voor hemzelf. Maar je hebt dan natuurlijk ook mensen nodig die demoniseren, dus die zouden dan minstens zo erg “erin trappen”.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis10 feb. 2018 - 18:35

Je hebt gelijk Bob. Hij spint er garen bij, en of de stemmen nu van rechts of uiterst rechts komen, maakt hem niet zoveel uit. Die man zit er voor zichzelf en niet om de bevolking te dienen als volksvertegenwoordiger.

bob b.
bob b.10 feb. 2018 - 20:50

Tempest, je hoeft alleen maar naar de reacties van de Forumaanhang te kijken. Er is maar een woord dat van hun lippen komt: demonisering. En dat is precies wat Baudet wil. Verdedigd worden niet op inhoud maar op emotie.

Henriette3
Henriette310 feb. 2018 - 23:55

" Hij wil gedemoniseerd worden omdat hij weet dat dat werkt. Het werkt als een magneet. Zoals het dat ook deed voor Fortuijn en Wilders." Werkelijk? De één kan het niet meer navertellen wat demonisering met hem heeft gedaan en de ander heeft het grootste goed "zijn vrijheid" in moeten leveren. U gelooft toch zeker zelf niet wat u schrijft?

tempest
tempest10 feb. 2018 - 23:59

@Bob Maar dan is het toch ontzettend dom dat Pechtold, Klaver en Asher bij dit debat zoveel tijd aan Baudet besteden en zo tegen hem tekeer gaan? Blijkbaar precies doen wat FvD zou willen. En dan doen ze daarbij ook nog schade aan hun eigen partij! Want ze besteden de tijd niet aan waar ze zelf voor staan en komen boos en drammerig over. Verder was Baudet voldoende duidelijk in waar hij voor staat dat extra duiding van deze drie partijen echt niet meer nodig was. Laat hem lekker in zijn eigen zwaard vallen en vertel waar je zelf voor staat!

Sonic2
Sonic211 feb. 2018 - 11:01

@ Bob Inderdaad. Over de rug van de dode Fortuyn speelt Baudet een smerig spelletje. Hij weet dat hij zetels kan veroveren als hij in de slachtoffer rol duikt. Net als Wilders die rol van buitenstaander en verongelijkt slachtoffer uitbuit. Genoeg onwetende en domme mensen die er op stemmen. U bent een absolute verademing tussen alle FvD fanboys in.

Muxjes
Muxjes11 feb. 2018 - 11:52

"Laat hem lekker in zijn eigen zwaard vallen en vertel waar je zelf voor staat!" Volgens was dat wat er gebeurde, het zwaard werd nog wat aangescherpt.

bob b.
bob b.11 feb. 2018 - 13:11

Henriette, jij bent zonder dat je het wilt het bewijs van mijn stelling. Ook jij trapt in de opzet van Baudet. Natuurlijk willen die mannen niet doodgeschoten worden, het is een spel voor ze. Om aandacht te krijgen en volgelingen. En een heel gevaarlijk spel, niet alleen om wat ze over zich afroepen maar nog gevaarlijker omdat er mensen zijn die er in trappen.

bob b.
bob b.11 feb. 2018 - 13:37

Tempest, je hebt gelijk, je maakt zijn achterban er nog hardnekkiger mee. Maar is dat Pechtolds zorg? Pechtold en ieder ander die zich afzet tegen Baudet profileert zich hiermee tot vijand van Baudet. Dat levert stemmen op. Jarenlang was Pechtold de enige die het tegen Wilders op nam en dat heeft hem veel zetels opgeleverd. De anderen vonden dat dom. Halsema heeft hem daar wel eens op aangesproken, die waarschuwde ook voor de polarisatie. Maar ik denk dat polarisatie onvermijdelijk is, het is inherent aan de standpunten van Baudet en Wilders. Die zijn er niet om te binden maar om te splijten. Hun imago is welbewust gekozen, dat van de rebel en hun aanhang zou niet anders willen zien. Het is een illusie om te denken dat wanneer we aardig zijn voor deze mannen het allemaal wel goed komt. Dat bevestigt hen alleen in hun idee over ons, dat we politiek correct zijn en daarom te laf en te ongevaarlijk zijn. Wilders heeft het 10 jaar volgehouden met die strategie. Pechtold was de enige die terug beet. Hij had wel het lef en wordt daardoor door PVV en FVD aanhang gezien als hun volksvijand. Het levert hem meer doodsbedreigingen op dan Wilders ooit heeft gekregen. Moeten we daar voor zwichten? Want dat is wat er gebeurt als je het spelletje van Wilders en Baudet niet mee speelt. Dan komt de horde wilde beesten achter je aan. Ik denk dat we alle pedagogische en didactische lessen en politieke correctheid over boord moeten gooien. Want het heeft geen zin. Laat ze in hun eigen sop gaarkoken. Met valse honden hoef je geen medelijden te hebben, die zijn voor het leven verpest. Als Wilders en Baudet zo graag de valse hond willen spelen dan moeten ze daar ook op afgerekend worden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 feb. 2018 - 15:33

Pechtold is net zo eng als baudet. Die doen voor elkaar niet onder, wat een absurde poppenkast. Totaal sch"t hebben aan de kiezer en alleen jezelf willen profileren. Daar is Pechtold zelfs meester in. Met Widers werden de mensen het zat, Baudet is op tijd opgestaan, daar kan Pechtold voortaan naast gaan staan als die naar de interruptie microfoon loopt in de tweede kamer. Komt zijn hoofd weer in beeld in het 8h journaal

Waldo2
Waldo210 feb. 2018 - 15:32

Potverdomme... waar heb dat nou voor nodig?? Afijn! Het wordt tijd dat ik, Waldo van Dungen, reeds (aangenaam en hoe maakt U het?), een ferm woordje met die Terry Toilet ga spreken. Dat is mijn vader-instinct, weet U wel? Al valt die jongen op menig lekker mokkeltje, dat wil nog niet zeggen dat hij praatjes mag verkopen over die leuke mensen uit Suriname en Curaçao! (*dept voorhoofd af met een Kleenex Balsam*) Ik Word Niet Goed...

4 Reacties
Geert6
Geert610 feb. 2018 - 18:54

Waar is de link naar een wetenschappelijk artikel?

Davy ????
Davy ????10 feb. 2018 - 19:57

Wat een warrige reactie, over welke praatjes heb je het precies?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)10 feb. 2018 - 20:18

"een ferm woordje met die Terry Toilet ga spreken." Wat zijn we toch weer smaakvol en moreel superieur aan de linkse kant.

Waldo2
Waldo211 feb. 2018 - 12:20

@ Big guy Bane (4u) - wie is U?? Is U ooit, zonder die griezelige kap om Uw kop, in mijn luxe-etablissement "Waldolala" geweest? En wat is in 's Heeren naam een "linkse kant"? Kom, Big guy Bane, voor den draad ermee!

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 feb. 2018 - 15:30

Hoe zou het met het IQ van Baudet zijn, en belangrijker hoe met zijn EQ?

Hank Rearden
Hank Rearden10 feb. 2018 - 15:30

Intussen dendert de anti-sociale neoliberale trein rustig door, onder leiding van dezelfde mannetjes die nu hoog van de toren tegen Baudet blazen. Stemvee zal wel weer op status quo stemmen, tegen eigen belangen in.

9 Reacties
Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:19

Ik weet het niet of liberaal ook anti sociaal is, als je geen woningen creeert voor de middenklasse, dan blijft de middenklasse scheef wonen in woningen die voor de arbeidersklasse zijn. Dus zegt D66, creeer woningen voor de middeninkomens, dan komen vanzelf woningen voor de lagere inkomens vrij. Ik vind dat niet antisociaal.

Piet de Geus
Piet de Geus11 feb. 2018 - 1:56

"tegen eigen belangen in" Jouw belang is niet ieders belang. Dat is het probleem met die 15% achterblijvers die niet tevreden zijn over Nederland en zich verbeelden dat zij 'het volk' of 'de gewone man' representeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 7:48

Muxje Die komen niet vrij, die worden op de markt verkocht aan investeerders c.q. huisjesmelkers.

frankie48
frankie4811 feb. 2018 - 8:46

Beste Piet, Schijnt je nogal dwars te zitten dat die 15% van onze bevolking ook mogen opkomen en staan voor hun rechten! Dat zou je wel anders willen zien hé.

frankie48
frankie4811 feb. 2018 - 9:15

Beste Muxje, Toch wel als je eerst als liberaal gaat verkiezen via neoliberaal beleid de woningmarkt anders te gaan lopen indelen en daarmee het scheefwonen gaat uitvinden, en daarmee ook als een toverslag aan een heldere hemel direct het tekort in de vrije huursector hebt gecreëerd, want vergeet niet dat er voor dat het scheefwonen ooit bestond, er een jarenlange leegstand van 9% in de vrije huursector is geweest. In het overgrote deel van mijn leven hebben mensen nog nooit van de term scheefwonen gehoord, maar als je de boekwaarde via neoliberaal beleid gaat veranderen naar waardes die op de vrije markt worden gehanteerd, dan wordt het geld boven het maatschappelijk belang geplaatst, en dat is types neoliberaal beleid.

Hank Rearden
Hank Rearden11 feb. 2018 - 10:08

Piet de Geus 11 februari 2018 at 02:56 Als u doelt op de 15% die afgelopen 2eKV op PVV gestemd heeft, dan hebben we het wel over ruim 1,3 miljoen mensen met gezinnen die momenteel niet worden gerepresenteerd. Als die ontevreden PVV stemmers nu eens doorhadden dat ze wellicht beter kunnen stemmen op GL of SP, dan was er nog enige sociale balans in de 2eK. Maar omdat deze mensen denken dat immigratie de oorzaak is van hun (uiteindelijk vaak financiële) onvrede ("They took our jobs!"), stemmen ze op partijen die geen stem hebben in politiek beleid. Met kleptocratenclub die er nu zit gaat economische ongelijkheid en schaarste (woningen, lonende arbeid) in Nederland in ieder geval verder toenemen, helaas in veler belang inclusief het mijne (zouden politici, beleidsmakers en andere bestuurders ook eens mogen toegeven), maar dat neemt niet weg dat het schrijnend is dat 400.000+ kinderen in armoede leven en voedselbanken die tot voor kort vrijwel niet bestonden mainstream zijn (1,2). 1. https://decorrespondent.nl/3495/in-nederland-groeien-400-000-kinderen-op-in-armoede-en-dat-is-nergens-voor-nodig/134365275-762eda90 2. http://www.voedselbankennederland.nl/

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach11 feb. 2018 - 11:24

@PdG: "Jouw belang is niet ieders belang." Klopt, en het belang van de topinkomens en (hogere) middenklasse is weer niet het belang van de laagste inkomens. Je verwoordt hier heel eloquent het verschil in klassenbelangen tussen de verschillende klassen. De hogere klassen hebben tegenwoordig ook meer klassenbewustzijn dan de lagere (jammer genoeg).

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 14:26

"Die komen niet vrij, die worden op de markt verkocht aan investeerders c.q. huisjesmelkers." Minoes & Tuin, dat lijkt mij een interessant thema om met Laurens Ivens (wethouder Bouwen en Wonen, van de SP) te bespreken. Lijkt mij dat dat nogal kwalijk is dat de SP woningen die voor de sociale huur zijn bestemd gaat doorverkopen aan investeerders. (of was het een vergissing van jou?)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 20:05

Onruststoker Dat is vooralsnog landelijk beleid. Wat Amsterdam aangaat, daar heb ik helaas wat minder zicht op. Maar ook daar zie je de opkoop van goedkopere huizen door beleggers en/of beleggingsmaatschappijen zoals die van de prins.

Phil2
Phil210 feb. 2018 - 15:26

De man vindt zichzelf een enorme intellectueel - toevallig las ik vandaag het VK interview met hem (Baudet over zijn roman: "het boek is van een diepzinnigheid en ernst die bijna door niemand wordt geëvenaard in Nederland"). Opvallend is zijn weinig soepele debating techniek dan. Meestal getuigt dat ook van een weinig soepele geest. Hoewel hij moet ik toegeven de gemakkelijke Kop van Jut is van veel politici momenteel.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann11 feb. 2018 - 3:48

TB lijdt niet aan valse bescheidenheid. Beetje minder eigendunk zou hem wel sieren. Als debater scoort hij nauwelijks een voldoende. Met zijn controversiële uitspraken is dat bepaald niet handig.

geronimo3
geronimo310 feb. 2018 - 15:25

Ik vond van wat ik ervan heb gezien, een klein stukje,Marijnissen en Klaver een goede indruk maken en juist niet meedoen aan wat anderen hierop deze site geschreeuw noemen, erg zwak het verweer van Baudet, die was er simpelweg niet als men hem beschuldigd van racistische denkbeelden, van mij mag je die gedachtes hebben maar zeg het dan ook eerlijk, wat een zwakke persoon is dat die Baudet, de CDA leider wil graag een alternatief zijn tussen sommige schreeuwers in die zaal maar is helemaal iemand die nergens voor staat, Marijnissen benadrukte ook dat praten over het veranderen van een bruggennaam luxe is als Amsterdammers met hele andere problemen worstelen, goedkopere huren en de gezondheidszorg, helemaal mee eens!!!

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2018 - 15:10

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 feb. 2018 - 19:46

Oh...zegt u nu dat Baudet niet mans genoeg is om zelf het debat aan te gaan?

rvb2
rvb210 feb. 2018 - 21:35

Hij was gewoon publiek, hij bestormde het speelveld als een hooligan bij een voetbalwedstrijd. Dan mag hij nog blij zijn dat hij geen levenslang verbod krijgt, zoals bij hooligans die het veld bestormen gebruikelijk is.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:22

Het is niet de bedoeling dat mensen uit het publiek het podium opstormen en daar beinnen te schreeuwen. Als je het voor de een toelaat staat nummer 2 ook klaar.

JanBakker2
JanBakker211 feb. 2018 - 10:32

Yernaz wilde zich persoonlijk verdedigen tegen alle aantijgingen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*10 feb. 2018 - 15:10

Correctie, hieronder, bij *Vuur*, op 10 februari 2018 at 12:01: ... (in vergelijking met niet gekleurde Nederlanders ...)

Cave Canem
Cave Canem10 feb. 2018 - 14:25

Een vertoning die voor de zoveelste keer aanleiding is om bij de verkiezingen gewoon weer thuis te blijven. Hopelijk zijn het er deze maal nog weer meer dan bij de vorige (gemeenteraads)verkiezingen.

7 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2018 - 15:01

Nee des te meer om wel te stemmen en vooral niet op populisten die doelbewust onze democratie proberen te ondermijnen

WillemdeGroot
WillemdeGroot10 feb. 2018 - 15:03

En ben ik benieuwd welk doel je daarbij voor ogen hebt. Ik weet niet of je het hele debat gevolgd hebt, maar niet iedereen ging mee in het geschreeuw over en weer. Hoe duidt je dat?

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 feb. 2018 - 15:44

'Een vertoning die voor de zoveelste keer aanleiding is om bij de verkiezingen gewoon weer thuis te blijven.' Je neemt me de woorden uit de mond

Martin007
Martin00710 feb. 2018 - 16:51

Dat is het slechtste idee van allemaal. Wie niet stemt, geeft zijn stem automatisch aan de grootste partij. Dat is algemeen bekend Alleen als je toch al op de grootste partij zou stemmen, kun je thuis blijven. Maar wie weet van te voren welke partij de grootste wordt? Stemmen dus. En als je minder dan 65.000 euro per jaar verdient, raad ik je aan om op een sociale partij te stemmen. Doe je dat niet, dan steek je jezef een mes in de rug.

Purper Floyd
Purper Floyd10 feb. 2018 - 21:50

Bij mij wordt het een lokale partij en zeker niet een partij waarvan de vertegenwoordigers tijdens het ‘debat’ een rondje kleuterspeelplaats speelden.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:25

"Wie niet stemt, geeft zijn stem automatisch aan de grootste partij." Onzin, alleen stemmen worden geteld, niet-stemmen tellen niet mee.

Jan_boel
Jan_boel10 feb. 2018 - 22:34

@Martin Je reactie getuigt niet van veel kennis. Als je niet gaat stemmen betekent dat alleen maar dat de kiesdeler kleiner wordt. Je stem naar de grootste partij is dus de grootst mogelijk onzin. De raad die je verder in je reactie geeft kun je in dezelfde categorie plaatsen.

Muxje3
Muxje310 feb. 2018 - 14:21

Baudet deed het inderdaad niet zo best, maar de manier waarop veel van de andere aanwezigen hem aanvielen - gelijk een roedel bloedhonden die aangeschoten wild ruiken - was beschamend. En dit moeten onze leiders voorstellen? In een debat over gemeenteraadsverkiezingen nota bene? Wat dat betreft was de opmerking van Marijnissen volkomen terecht. En dat "afstand nemen". Baudet neemt terecht geen afstand van dingen die helemaal niet door hem of zijn partijgenoten gezegd zijn, maar hen in de mond gelegd zijn of die verdraaid of verkeerd worden geciteerd. Hij probeerde dat bij herhaling uit te leggen maar ja, dan zit je al in de verdediging en dan drijven ze je inderdaad met gemak in de hoek, onze poepfijne doorgewinterde debaters. Tja, en nu verwacht men misschien een uitleg dat ik, ondanks bovenstaande mening over dit debat, geen fan van Baudet ben. Maar dat ga ik nu eens niet doen. Ik hoop dat hij wat zetels pakt in Amsterdam, al is het alleen maar om die andere politici blauw aan te zien lopen. Want ik vind de manier waarop Baudet wordt weggezet tot nu toe heel wat enger dan wat er uit die partij zelf naar voren komt.

2 Reacties
discussieboy
discussieboy11 feb. 2018 - 0:56

Mooie reactie, ik hoop dat ikzelf ook zo objectief kan oordelen als een politicus waar ik niks mee heb hetzelfde overkomt.

Muxjes
Muxjes11 feb. 2018 - 9:48

Tja, je nodigt een aantal landelijke lijsttrekers/fractieleiders uit, wat krijg je, een debat over landelijke thema's. Ze hadden het anders moeten noemen, dan was het oke geweest. Het debat was wel nodig, er zat flink wat ontlading in. En in de Tweede Kamer kan het eigenlijk niet gevoerd worden omdat kamerleden onderling elkaar alleen bij hoge uitzondering onderwerp van debat kunnen maken. Dus prima. Prima debat ook. Leerzaam. Mij viel vooral op dat Baudet zichzelf niet goed onder controle had. Het staatsmanschap is nog heel diep in hem verborgen, maar zo beginnen de meeste politici. Misschien gaat het beter worden. Ik zie af en toe hoopvolle tenenen.

tempest
tempest10 feb. 2018 - 14:21

Na het kijken van het debat moest ik denken aan het debat in 2002 met Fortuyn na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel Baudet dit debat duidelijk minder sterk was dan Fortuyn destijds, waren PvdA, D66 en GroenLinks op identieke manier bezig. En ook Buma leek op Balkenende in de manier hoe hij zaken aanpakte en Marijnissen op haar vader.

8 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2018 - 15:03

Ja en> Fortuyn werd toentertijd terecht, inhoudelijk en scherp door Rosenmoller op zijn nummer gezet. En Fortuyn liep op dat moment gewoon weg omdat hij geen enkel inhoudelijk argument had voor zijn populistische gebrul. EN tot de dag vandaag hebben de populisten ook geen inhoudelijk antwoorden. Ze kunnen alleen maar dom brullen en als ze aangepakt worden gaan ze huilie huillie doen. TOp dus van pechtold en klaver. en toentertijd ook vna rosenmoller [die trouwens de politiek verliet vanwege de vele, vele doodsbedreigingen aan zijn adres en zijn gezin] Hoor je rechts ook nooit over

Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 16:41

Ik zie compleet 0,0 demonisering van Baudet. Baudet wordt aangesproken op vermeende racisme. Kan hij ook toch gewoon zeggen dat hij geen racist is. In plaats van liegen over demonisering. Zoals Baudet redeneert, kan ik elke dag wel aangifte doen. Baudet was verschrikkelijk slecht. Zelfs op Geenstijl( een notoir FvD bolwerk) waren er negatieve reacties. Klaver en Asscher hielden zich betrekkelijk op de vlakte. Pechtold viel alleen maar Baudet aan. Dat klopt. Buma was strategisch aan het schaken. De enige die zich verstandig opstelde was Marijnissen. De enige vrouw ook aan tafel.

Henriette3
Henriette310 feb. 2018 - 17:33

Inderdaad, mocht Baudet morgen iets overkomen, dan zal dit fragment eindeloos herhaald worden. Het was aanval op aanval en Baudet mocht niet normaal uitspreken. De enige man die helderheid van zaken kon geven; de nr 2 kieslijst A'dam kreeg de mogelijkheid niet. Pechtold was in mijn ogen een drammerig kind die linksom of rechtsom zijn zin wou halen en als "echte Democraat" opnieuw een partij uitsluit.

tempest
tempest10 feb. 2018 - 17:48

@Johan eldert Het liep daarna niet goed af met PvdA, D66 en GL in de tweede kamer verkiezingen. Ik denk dat dat debat zeker invloed heeft gehad. Ben benieuwd hoe erg dit debat meningen gaat bepalen.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:37

Henriette, laten we hopen dat Baudet, noch enig ander politicus iets overkomt. Maar als extreem rechts dan weer de slachtofferrol induikt en Melkert of Rosenmoller de schuld geven omdat ze destijds het niet eens waren met Fortuyn, dan is het demoniseren iets dat vooral extreem rechts doet. Je weet toch dat de kinderen van Halsema werden bedreigd omdat ze Wilders stevig aanpakte in de Tweede Kamer? Melkert zijn kinderen moesten destijds ook met politiebegeleiding naar school of naar vriendinnen. Ik vraag me af waarom jij nu al een voorschot neemt hierop, is dat het Nederland dat je wenst?

Henriette3
Henriette311 feb. 2018 - 0:03

@ Muxjes Melkert of Rosenmuller zijn nooit door rechts als "het grote gevaar" neergezet. Dit doet links wel; alsof ze nooit geleerd hebben. Er hoeft maar 1 gek te zijn die Nederland van "het grote gevaar" wil redden. Uw vergelijking raakt kant noch wal. En voor alle politici; Bestrijd elkaar professioneel met argumenten, maar verdraai geen feiten en het oneens zijn met elkaar mag. Gun elkaar de ruimte maar demoniseer niet!

Muxjes
Muxjes11 feb. 2018 - 10:00

Henriette, misschien is dat jou niet opgevallen, maar ik denk dat je op fora duizenden voorbeelden kunt vinden waarin Melkert de moordenaar van Fortuyn wordt genoemd. Google die twee woorden maar eens, je zal schrikken. In mijn ogen is dat demoniseren van Melkert. Een beetje zelfreflectie, en daarbij afscheid nemen van onjuist gebruikte begrippen zoals links/rechts kan heel verhelderend werken.

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 14:35

"Er hoeft maar 1 gek te zijn die Nederland van “het grote gevaar” wil redden." Henriette, als er een persoon laatste week verkeerd is geciteerd dan is het Ollongren. Ze heeft het woord "gevaar" niet in de mond genomen, laat staan "groot gevaar". Als er iemand aan demoniseren doet, dan ben jij het wel. Neem je verantwoordelijkheid.! De letterlijke tekst van de gewraakte passages zijn hier te vinden: https://nos.nl/artikel/2215057-ollongren-baudet-gaat-verder-waar-wilders-ophoudt.html Er staat niet echt iets bij waarvoor de rechter een aanklacht voor smaad of laster terecht zou vinden. Ze heeft zich netjes en zakelijk uitgedrukt.

Druïde
Druïde10 feb. 2018 - 14:03

Een heel debat met als enige onderwerp het vermeende racisme van Baudet ... wat een afgang. Het meest ironische is dat FvD de winnaar is. Immers, de enige reden voor de opkomst van die partij is de ergernis over de politiek-correcte drammerijen van links. En wat doen ze als ze zich aan de kiezers presenteren ? Juist, alleen maar politiek-correct zeiken over racisme. Terwijl het gevaar van FvD juist schuilt in de financiële steun die ze uit Rusland krijgen. Maar ja, wat maakt dat uit als je "racisme" aan de orde kunt stellen hè, het stupide unique selling point van links. Thierry & Annabel, alvast gefeliciteerd met vijf zetels.

9 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2018 - 15:04

oh dan moet je toch eens naar de peilingen gaan kijken. PVDA herstelt zich, D66 stabiel en Groenlinks stijgt als een komeet. FVD wint omdat vvd en PVV verliezen. En lokaal verliest Leefbaar. Niet links verliest maar rechts verdeeld zichzelf

WillemdeGroot
WillemdeGroot10 feb. 2018 - 15:15

'..vermeend racisme van Baudet'. Hoezo 'vermeend? '..dat FvD de winnaar is'. Voor jou dan. Maar goed, hij was inderdaad de winnaar van de wedstrijdjes hard schreeuwen, arrogantie, ontduiken, in de rede vallen en inhoudsloosheid. '...politiek-correct zeiken over racisme'. Wat die lege term 'politiek-correct' betekent, weet jij natuurlijk wel. Ik niet. Het racisme, zoals door Baudet, Hiddema, Nanninga en Ramautarsing gebezigd, dient in een democratie als de onze voortdurend besproken te worden. '....financiële steun die ze uit Rusland krijgen'. Natuurlijk heb je daar bewijzen voor. We zijn benieuwd. (Wilders vanuit de V.S., Baudet vanuit Rusland, interessant). Racisme aan de orde stellen, is geen 'stupide unique selling point' (kun je het ook in het Nederlands zeggen?) van links, maar een wezenlijk onderdeel van onze parlementaire democratie en de Grondwet. Graag een reactie/verduidelijking.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*10 feb. 2018 - 15:20

Dag Druïde. Vijf zetels volgens u?. Puur wishful thinking, lijkt mij. Met vriendelijke groeten, van een Amsterdammer in hart en nieren.

Haastig
Haastig10 feb. 2018 - 17:30

@Druïde Wat ik niet bepaald sterk vond (van het kleine stukje dat ik gezien heb), is dat Baudet Pechtold doorschreeuwd “demoniseren” om er gelijk zelf een beschuldiging doorheen te gooien “Penthouse Pechtold”. Asscher heeft wat mij betreft gelijk: als jezelf dist moet je niet huili huili doen als je wind terug krijgt.

Henriette3
Henriette310 feb. 2018 - 17:42

Het loopt de gevestigde orde dun door de broek. Dit is te merken aan hun hele houding en gedrag bij het debat; ze weten dat ze veel zetels kwijt zullen raken aan FvD. Pure angst!

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 feb. 2018 - 22:35

'Thierry & Annabel, alvast gefeliciteerd met vijf zetels.' Een rellerige columniste die niet eens haar middelbare school heeft afgemaakt gaat met een net afgestudeerde journalistje -samen goed voor nul komma nul significante bestuurlijke ervaring- Amsterdam redden, Tot zover het weinig realistisch wereldbeeld van FvD.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:40

"Terwijl het gevaar van FvD juist schuilt in de financiële steun die ze uit Rusland krijgen" Jij had graag gehoord dat Baudet door politici hiervan beschuldigd zou worden? Gewoon zomaar, zonder bewijs, omdat Druide het zegt? Wat is jouw unique selling point?

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:44

"ze weten dat ze veel zetels kwijt zullen raken aan FvD" Een terechte angst, populisme is kwalijk, en het is een slechte zaak als ze veel zetels krijgen. Al verwacht ik geen landslide. De aanhang van de partijen die meedoen heeft niet zoveel met populisme. Ze slagen er goed in van Baudet een schreeuwer te maken. Heb jij enig plan van Baudet gehoord, weet jij een reden om op FvD te stemmen?

Sonic2
Sonic211 feb. 2018 - 11:43

@ Johan Eldert Hulde. Een geweldige reactie van een prima reageerder. Links zit duidelijk weer beetje in de lift. Het gaat heel traag, omdat vooral de PvdA een ongeschikte leider heeft. Vooral Klaver is voor Pechtold een zeer, zeer groot gevaar. Ook de reden dat Pechtold zo agressief in het debat is. Ik heb liever dat Pechtold wat meer levert. Want D66 levert nu ook niet echt zo geweldig in dit kabinet. Ook de reden dat D66 zo verwijtend was na de breuk met Groenlinks in de formatie. Het kan voor radicaal rechts nog wel eens gaan tegenvallen. Leefbaar staat op flink verlies in Rotterdam. De PVV kan waarschijnlijk zijn zetels nauwelijks gaan verzilveren. Op rechts is er inderdaad verdeeldheid. Het kan ook voor D66 een moeilijke verkiezing gaan worden. Er kan wel eens een "left wave" komen.

korheiden2
korheiden210 feb. 2018 - 13:06

Alle ballen op Baudet, dat was blijkbaar de bedoeling. Zijn klimaatstandpunt mocht als bekend worden verondersteld, evenals de verwoede strijd m.b.t. het IQ van diverse volkeren. Het was beter geweest als er over de toekomst van Amsterdam zou zijn gesproken. De gespeelde verontwaardiging van kereltje Pechtold komt niet integer over, aangezien hij zelf tonnen boter op zijn hoofd heeft. De PvdA is blij dat de aandacht wordt verlegd van Barth en Moorlag. Klaver begint maar weer eens over het klimaat, een onderwerp dat bij weinig mensen leeft. Behalve dan als ze de rekening krijgen voor de verduurzaming van hun woning. Landelijke kopstukken moeten zich niet vertonen bij plaatselijke verkiezingen.

9 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2018 - 15:05

[ Klaver begint maar weer eens over het klimaat, een onderwerp dat bij weinig mensen leeft.] hoe kom je daar nu bij? waarom blijft GL dan groeien in leden en stemmen? waarom pleiten zelfs Raden van bestuur dat het roer echt om moet? ik welke eeuw leef jij?

marq
marq10 feb. 2018 - 15:46

"Klaver begint maar weer eens over het klimaat, een onderwerp dat bij weinig mensen leeft." Bij hemzelf leeft het klimaat ook niet echt; hij liet zelfs een unieke kans op regeringsdeelname en daadwerkelijk groen beleid schieten omdat hij iets anders even belangrijker vond. Dat zullen groene kiezers niet snel vergeten. Ik althans niet.

Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 16:27

Ik stel de vraag aan u, maar had hem ook aan vele anderen hier kunnen stellen. Als Baudet een Groenlinkser was, hoe had u dan gereageerd? Als dit debat anoniem was gevoerd en niet voor bevooroordeeld publiek( zoals u) was Baudet door iedereen als verreweg slechtste debater aangewezen. Hij ging niet in op de inhoud. Hij was breedsprakig. Hij ontregelde de debat leiders. Hij schreeuwde en riep leugens en demonisering, omdat hij enigszins werd aangepakt. Dat u en al die andere FvD/PVV''ers maar blijven door drammen dat het geweldig was, is ook een van de redenen dat in ieder geval de PVV buitenspel staat in Den Haag en dat Baudet hard op weg is omdat ook voor elkaar te krijgen. Stap eens uit je bubbel en erken dat Baudet gisteren gewoon bar slecht was. In plaats van altijd maar de schuld op iemand anders af te schuiven. Het klimaat speelt overigens bij miljoenen mensen. Onzin dus dat het niet bij veel mensen speelt. Er zijn veel meer kiezers als die 18% radicale drammers op rechts. Als het er al 18% zijn. Overigens moet er eens worden gestopt met het liegen over Klaver zijn duurzaamheid plannen. Klaver is daar al zo vaak duidelijk over geweest. Belastingverhoging op vervuiling en belastingverlaging op arbeid/inkomen. In den treuren uitgelegd. Een kind kan het begrijpen volgens mij. Dat is pas framing, leugens wat mij betreft. Overigens gaat iedereen er bij Groenlinks in koopkracht op vooruit. https://www.youtube.com/watch?v=Zi8WyNM9XfY Dat hele punt van de PvdA kan je net zo goed FvD in de schoenen schuiven. Als je dan toch beweert dat het alle ballen op Baudet was dan moet je ook eens voor de verandering je in de programma's verdiepen van andere partijen. En ook er eens bij vermelden dat Klaver gisteren heel, heel duidelijk heeft gezegd dat hij niets met AFA heeft, maar gewoon wil strijden tegen racisme. Wat is daar in godsnaam fout aan? Dat enge clubs op dat punt dat ideaal delen is dan misschien naar voor Groenlinks, maar wat is er fout aan het standpunt van Groenlinks? Rechtse mensen kunnen compleet maar dan ook echt compleet niet objectief zijn over GL, SP en PvDA. Dus zolang ze eerst niet hun eigen framing en leugens terug nemen, mag links het ook doen. Met gelijke munt terug betalen.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin10 feb. 2018 - 17:13

Alsof je m’n gedachten leest..

Alexander4
Alexander410 feb. 2018 - 22:50

@Marq: "Bij hemzelf leeft het klimaat ook niet echt; hij liet zelfs een unieke kans op regeringsdeelname en daadwerkelijk groen beleid schieten omdat hij iets anders even belangrijker vond." Wat een belachelijk frame om te beweren dat Jesse 'zijn kans heeft gehad'. Hij mocht tekenen bij het kruisje. Het was toch van begin af aan duidelijk dat cda/vvd er geen zin in hadden. Want het hoefde niet. CU stond klaar aan de zijlijn. Het breekpunt leek de vluchtelingenproblematiek maar op het klimaat zouden ze er ook nooit uitgekomen zijn. Zie je cda/vvd ooit écht pijnlijke maatregelen nemen om CO2 uitstoot écht omlaag te brengen? Was gewoon niet gebeurd. Net zoals het met dit kabinet niet gaat gebeuren.

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 22:56

"Klaver begint maar weer eens over het klimaat, een onderwerp dat bij weinig mensen leeft." Iedereen zijn eigen bubbel, Korheiden, ik begrijp dat in jouw bubbel het klimaat niet leeft, maar in die van mij wel. En Baudet maakte zich werkelijk belachelijk door te stellen dat veel minder 97% van de wetenschappers in de menselijke invloed op het klimaat gelooft. Baudet stelt zijn standpunten, ook wat dit betreft, zo scherp en onzinnig, dat hij zichzelf buiten de discussie plaats en van zichzelf een zijlijn roeptoeter maakt. De kop van jut in dienst van de politici die wel willen samenwerken. Baudet heeft van zichzelf een soort Wilders of Verdonk gemaakt. Niemand die er toe doet neemt hem nog serieus

JanBakker2
JanBakker211 feb. 2018 - 10:37

U heeft op de tenen van menig GL er gestapt.Maar goed Klaver heeft bestuurlijke inbreng en daarmee verantwoordelijkheid nemen laten passeren.

marq
marq11 feb. 2018 - 12:23

alexander "Wat een belachelijk frame om te beweren dat Jesse ‘zijn kans heeft gehad’. Hij mocht tekenen bij het kruisje." - Hij heeft zelfs twee kansen gekregen, een nadat Pechtold de Christenunie schoffeerde, als ik me goed herinner. Dat afdoen als een frame zegt duidelijk meer over jou dan over mij. Wist je trouwens bij een coalitie iedereen bij het kruisje tekent?

korheiden2
korheiden211 feb. 2018 - 15:52

@johan : 'waarom blijft GL dan groeien in leden en stemmen?' Inderdaad heeft GL er ca. 10000 leden bijgekregen. Ze staan hiermee op de zevende plaats, ongeveer gelijk met de CU. Dat laat dan ook meteen zien dat een groot aantal leden niet automatisch betekent dat er ook veel meer zetels in de wacht worden gesleept. De partijen met (veruit) het grootste ledenaantal zijn CDA en PvdA, allebei ruim twee keer zoveel als GL. Na de verkiezingen van maart 2017 blijft GL overigens min of meer hangen op een stabiele 13 of 14 zetels. Daar is dus - weliswaar in de peilingen - geen sprake van groei.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 feb. 2018 - 13:02

De heer Buma pleit voor respect. Mijnheer Buma voor bruinhemden dient u geen respect te hebben.

1 Reactie
korheiden2
korheiden211 feb. 2018 - 0:14

@Eldert e.a. : telkens opnieuw blijkt het klimaat een probleem dat pas genoemd wordt na zaken als zorg, terrorisme, inkomen, immigratie en dergelijke. Dat bij de gemiddelde reageerder op deze site wat meer alarmisten zitten moge als bekend worden verondersteld. Intussen schijnt Klaver te denken dat wij hier op onze postzegel het klimaat kunnen redden. Baudet bestrijdt volgens mij ook niet dat het klimaat opwarmt, maar wel de rol van de mens hierin. Voor de goede orde : ikzelf denk wel dat de mens d.m.v. CO2-uitstoot van invloed is. Maar nogmaals, voor zeer velen is de zorg om gezondheid, hun baan, inkomen, veiligheid, immigratie e.d. een groter probleem dan het klimaat.

Henk13
Henk1310 feb. 2018 - 13:00

Baudet is een racist, bla bla bla en Marijnissen kreeg applaus. Is wel duidelijk waar de voorkeur van de schrijver ligt. Het is zo jammer dat er niet een neutraal stuk geschreven kan worden. Ik ben absoluut geen fan van Baudet maar ik vind wel dat de beste man moet kunnen spreken. Alleen door hem te laten spreken kun je hem de mond snoeren. Hij graaft zijn eigen kuil wel. Daar komt oook bij dat hij best wel eens een punt kan hebben dat er verschillen zijn in IQ tussen bevolkingsgroepen. Net als dat er verschillen zijn in fysieke eigenschappen ( hardlopen of basketballen ) tussen bevolkingsgroepen of rassen. Waarom is het wel ok om over fysieke eigenschappen te praten en niet over IQ.

5 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2018 - 15:06

[ Daar komt oook bij dat hij best wel eens een punt kan hebben dat er verschillen zijn in IQ tussen bevolkingsgroepen] dat heeft hij niet. dat is juist wat de wetenschap, keer op keer op keer op keer heeft aangetoond.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer10 feb. 2018 - 15:30

Volgens de nieuwe politiek-correcte leer is iedereen helemaal gelijk. Mannen zijn gelijk aan vrouwen, trouwens: is er wel verschil, en als je iemand als man aanspreekt kan dat beledigend zijn, dus kiezen we voor: Beste reiziger. Blank en zwart zijn gelijk, ik bedoel: wit en gekleurd zijn gelijk. Maar blank mag je niet meer blank noemen want dat is positief, dus moeten we het wit noemen, ondanks dat velen niet zo genoemd willen worden. Een zwarte mag je geen neger noemen, want velen willen niet zo genoemd worden. Maar ze zijn natuurlijk gelijk, behalve dan het slavernij-verleden van de witte. In dit soort kromme redeneringen is wetenschap maar een lastig iets, dus hoewel we wetenschap heel belangrijk vinden, moet de wetenschap nu even een stap opzij zetten voor de nieuwe correctheid.

Spamaccount
Spamaccount10 feb. 2018 - 16:37

Ik ben absoluut geen fan van Baudet maar.. Alles wat voor maar staat moet je zo snel mogelijk vergeten zegt men in de volksmond. Want dat is klinkklare onzin.

Henk13
Henk1310 feb. 2018 - 18:57

Johan, er zijn wel degelijk verschillen in IQ tussen bevolkingsgroepen. Je mag dat alleen niet zeggen kennelijk. Die onderzoeken zijn heel eenvoudig op het internet te vinden tesamen met de kritieken op die onderzoeken

Muxjes
Muxjes10 feb. 2018 - 23:19

"Waarom is het wel ok om over fysieke eigenschappen te praten en niet over IQ." Henk, waaarom heeft nog nooit een donker persoon gewonnen met schaatsen, wielrennen, skieen, maar wel met hardlopen? Zou het met ras te maken hebben, of met omgeving? Hetzelfde geldt voor IQ. Wetenschappers zijn het erover eens dat goed onderwijs het gemiddelde IQ in een volk omhoog brengt. Maar over die wetenschap horen we Baudet niet. Ik vind het overigens behoorlijk kwetsend om te zeggen dat donkere mensen dom zijn. Mijn huisarts is volbloed Ghanees, en ik heb alle vertrouwen in haar. Ik word heel erg boos, als iemand zegt dat deze vrouw, die mijn leven bewaakt, dom is omdat ze een donkere huidskleur heeft. Belachelijke veronderstelling maar wel begrijpelijk voor witte mensen die niet zo goed mee kunnen en daarom anderen op basis van huidskleur als dom gaan verklaren. Die witte mensen bewijzen door dit soort dingen hun eigen ongelijk.

Edwin8
Edwin810 feb. 2018 - 12:49

Sorry dat ik het zeg, maar wat is Pechtold een hypocriet mannetje. D66 kan nu zogenaamd niet meer met Leefbaar Rotterdam door de lijstverbinding met FvD. Alsof Leefbaar Rotterdam zo`n leuk progressief clubje is. Echt, hou op zeg met dat opportunistische gedrag. En waarom is er zoveel aandacht voor de verkiezingen van de gemeenteraad van een overmaats provincie stadje waar maar 5% van NL woont. Wat hebben de landelijke lijsttrekkers daar te zoeken? Laat dat lekker over aan de lijsttrekkers van de lokale afdelingen. Wellicht is er dan ook ruimte voor de lokale partijen die niet in de TK zitten.

3 Reacties
Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 16:36

Amsterdam is ten eerste de hoofdstad van Nederland. In Amerika ( toen ik er was) kende veel mensen WEL Amsterdam en niet Nederland. Een klein beetje minder dedain voor de hoofdstad mag wel. Bovendien is Amsterdam een van de meest populaire steden ter wereld. Wat is er opportunistisch aan Pechtold in deze? Hij concludeert zelf dat Leefbaar door toedoen van Baudet de afgelopen tijd is opgeschoven naar iets wat hij ziet als radicaal rechts. Dat is zijn mening. Daar kan je het wel of niet mee eens zijn. Voor de zoveelste keer( omdat radicaal rechts er maar over blijft liegen) zowel in de tweede kamer als in de gemeenteraad worden PVV en FvD niet uitgesloten. Ze mogen wel moties indienen en die kunnen gewoon ook gesteund worden. Alleen de PvdA onder Samsom sloot dat uit. Dat is inderdaad onverantwoord uitsluiten. Andere partijen zitten alleen niet te wachten om met Wilders en Baudet in een coalitie te stappen. En dat snap ik wel, want radicaal rechts doet niets anders als tegen de gevestigde orde aan trappen. Dat die er dan niet zo op zitten te wachten om met je te gaan regeren is logisch. Baudet gaat dezelfde hopeloze weg in als Wilders. Ik heb eigenlijk nog geen enkel goed argument gelezen op deze site tegen Pechtold. Louter vooringenomen op emotie gebaseerde haat. Niet dat ik op Pechtold stem, maar de simpele emotie reacties hier gaan

Edwin8
Edwin810 feb. 2018 - 19:21

Je leest een hoop wat er niet staat. Ik rep nergens over het feit dat de FvD of PVV uitgesloten worden en of ik daar iets van vind. Je leest weer eens meer dan er staat. LR en FvD vissen in dezelfde vijver, zoals door meerdere reageerders wordt opgetekend. Maar nu die twee een lijstverbinding zijn aangegaan kan men er bij D66 ineens niet meer in een coalitie samengaan met LR. Dat vind ik opportunistisch, want LR heeft al heel wat jaren laten zien waar ze voor staan en dat was nooit een probleem. Ik ben het dus oneens met de mening van Pechtold. En sorry dat ik met dedain praat over Amsterdam. Het is wel onze hoofdstad en geniet enorme bekendheid. Ja, vraag niet hoe. Drugs, Red Light District en ongegeneerd zuipen. Daarnaast vraag ik mij af wat de landelijke lijsttrekkers daar te zoeken hebben, hebben de lokale afdelingen geen lijsttrekkers? "Ik heb eigenlijk nog geen enkel goed argument gelezen op deze site tegen Pechtold. Louter vooringenomen op emotie gebaseerde haat. Niet dat ik op Pechtold stem, maar de simpele emotie reacties hier gaan" Grappig, als er iemand een steevast riedeltje afdraait ben je het zelf. Je strooit graag met labels als je het oneens bent met iemand. Maar inhoudelijk is het zelden.

Sonic2
Sonic211 feb. 2018 - 12:16

@ Edwin Dat is volgens mij gewoon politiek. Je meningen en standpunten aanpassen aan veranderde omstandigheden. Pechtold oordeelt dat Leefbaar Rotterdam is veranderd door de komst van Baudet. Volgens mij trouwens ook gewoon verstandig van Pechtold en D66. Wat heeft D66 nu te zoeken tussen Leefbaar Rotterdam en het CDA? Wat heeft D66 te zoeken in een constructie samen met VVD, CDA en CU. D66 past in de hoek VVD, GL en PvdA. Tussen PvdA en VVD in. Daarna pak je er wat dingen uit. Je kunt ook de grachten er bij pakken. Het mooie Rijksmuseum en het van Gogh museum. De prachtige stadsschouwburg. Het is een beetje alsof je Parijs degradeert tot haar buitenwijken. Iedereen roept altijd om lokale lijsttrekkers, maar niemand kan er ook maar een paar noemen. De lijsttrekkers die mensen kennen zijn de landelijke. Het debat in de Balie sluit gewoon prima aan bij de democratische trend die kiezers hebben geconstrueerd. Kiezers laten landelijke issues mee spelen bij de GR verkiezingen. In 2014 was dat al zo. Ik denk dat de media daar gewoon op in speelt. Net als dat Nederland versnipperd stemt en dus krijg je een lange formatie. Net als dat je PVV stemt je ook gewoon vooraf weet dat je geen PVV in het kabinet krijgt, maar waarschijnlijk wel D66, CU of als je pech had GL. Neem het de media dus niet kwalijk dat ze een trend volgen die door de KIEZERS is ingeleid. Daarna komt een JIJ bak richting mij. En geen reactie op wat Pechtold nu precies fout doet. D66 voert een waardeloze campagne. Gericht op Baudet, omdat hun electorale positie precair is, maar Pechtold doet daarin niet iets nieuws. Een fout? Mwoah. Het hoort bij politiek. De media en een boel kiezers vinden dit soort toneelstukjes van Baudet en Pechtold het leukst en geeft weinig om inhoud. Ik denk dat veel kiezers (en zeker die van de kiezers op de flanken) ook geen idee hebben waar het om draait. Dat bedoel ik niet met dedain, maar het is voor een gemiddelde Nederlander ook niet meer bij te houden. Ik kan het ze niet kwalijk nemen

NueNick
NueNick10 feb. 2018 - 12:39

Deze verkiezingen bieden een podiumplek voor de lijstrekkers die zich voornamelijk met landelijke politiek bezig houden. De consensus is dat Baudet het Grote Kwaad vertegenwoordigt. Hun oplossing is dan ook een Cordon sanitaire rond de partij FvD. De conclusie is dat geen van deze partijen in staat is de opkomst van het Forum te doen stuiten. Verder was het een schertsvertoning van het meest bedroevende niveau. Geschreeuw en geblér, vingerwijzen en beschuldigingen. Asscher erg zwak, zeer ingestudeerde repliek. En Baudet..een zesje. Ging mij iets te vaak in op de ad hominems en verloor zo nu en dan zijn geduld. Maar goed het was dan ook alle ballen op de lavendelprins, dus ja.. dat Forum, dat komt er wel.

Bernie2
Bernie210 feb. 2018 - 12:21

Yernaz Ramautarsing die slaafs het podium opvlóóg naar de gebiedende baas Baudet (die het zelf niet meer aankon) om daar even zijn racistische kreten te gaan Stockholmen met een schreeuwende Thierry. Een nogal genânte vertoning. Dat wordt nog eens interessante tv de komende weken qua lokaal en en landelijk. Klaver, Asscher en Pechtold hadden de toch niet zo intellectuele Baudet stevig bij de ballen. Een mooie casus trouwens voor Marijnissen die van een afstandje meekeek, ter leringh ende vermaeck. Voor Baudet allicht de les die soortgenoten Fortuyn en Wilders al eerder leerden: voortaan gewoon weglopen uit een debat als je kritieke vragen krijgt of simpelweg niet komen opdagen.

1 Reactie
malou3
malou311 feb. 2018 - 5:42

Bernie, Ben het helemaal met je eens. Hoop echt dat FvD geen lang leven is beschoren in de politiek. Inderaad eerst Fortuin, toen Wilders en nu een over het paard getilde drama queen..(die Baudet) Toch kan je er misschien nog iets van opsteken . Bijvoorbeeld: waar de grenzen liggen van je geduld en tolerantie als burger.. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

frankie48
frankie4810 feb. 2018 - 12:06

Waar je gisteren bij A. Pechthold D66 echt misselijk van werd, dat was het vreselijke opzichtige geslijm richting SP over het goede werk van Wethouder Laurens Ivens in Amsterdam. Hoe snoer je iemand de mond, nou zo dus.

jandebakker
jandebakker10 feb. 2018 - 11:47

Bij de Nos is dus iemand geweest die i.h.k.v. de gemeente raadsverkiezingen op het idee is gekomen om landelijke lijsttrekkers te laten discusieren over de verkiezingen in een Nederlandse gemeente, waar het gros van de lijsttrekkers niet woont en niemand verkiesbaar is. Waarbij de aandacht ook vooral ging naar een partij die in geen enkele andere gemeente verkiesbaar is. Schijnbaar heeft niemand bij de Nos beseft dat met deze opzet helemaal niemand iets aan het debat heeft. Het is trouwens ook intressant om te horen dat landelijke lijsttrekkers kunnen bepalen wat lokale afdelingen wel of niet mogen doen bij de coalitie onderhandelingen. Ps: volgens de peiling van Maurice de Hond komt GL pas ergens op de 4e plaats en staan ze nog ruim achter op Leefbaar (nog steeds een goede prestatie, maar de kans dat men de grootste wordt is niet heel reeel).

3 Reacties
jandebakker
jandebakker10 feb. 2018 - 11:48

Nb. Ik doel met mijn Ps: uiteraard op de situatie in R'dam

Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2018 - 15:09

[Ps: volgens de peiling van Maurice de Hond komt GL pas ergens op de 4e plaats en staan ze nog ruim achter op Leefbaar] hahaha. GL heeft juist De Hond laten peilen om de laatste stand van zaken te laten zien. En daar is GL inmiddels de grootste. 2) gemeenteraad en landelijk zijn altijd verbonden geweest. dat komt door de kiezer zelf namelijk. Die laat zijn lokale stem vooral afhangen wat er landelijk gebeurt. dus tsja

jandebakker
jandebakker10 feb. 2018 - 18:59

Johan Eldert Ik had het over de situatie in Rotterdam.

Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 11:46

Ik volg al 20 jaar politiek van zeer dichtbij en ik heb nog nooit iemand zo slecht zien debatteren als Baudet. Het was echt een complete verschrikking. Hij betwistte elke keer de debatleiding. Hij week altijd erg van de stellingen en het inhoudelijke punt af. Hij schreeuwde door andere mensen heen en had overduidelijk zijn emoties niet onder controle. Hij bleef hangen in stokpaardjes en draaide elke keer zijn vaste riedeltje af. Het was gewoon erg slecht. Zou iemand hier buiten de kritiekloze reageerders en reaguurders( het internet) van onder de indruk zijn? Kan ik me niet voorstellen. Ik vond er overigens meer slecht gisteren. Asscher kwam compleet niet uit de verf. Pechtold deed het af als routineklus. Buma kwam als een dominee over. Kuzu was onzichtbaar. Ik vond alleen Klaver, voor zijn doen, goed over komen. Marijnissen was een verademing tussen het haantjes gedrag van alle heren. De PvdA heeft het grootste probleem wat mij betreft. Ik vond Asscher echt zeer middelmatig overkomen en het valt te hopen dat Asscher zich gaat herstellen.

1 Reactie
AntonvG2
AntonvG210 feb. 2018 - 15:31

Dat was inderdaad opvallend. Hij profileert zichzelf graag als grote intellectueel, maar daar was in het debat weinig van te merken. Misschien had hij zich niet goed voorbereid. De aanvallen van de andere partijen waren toch redelijk voorspelbaar.

DaanOuwens
DaanOuwens10 feb. 2018 - 11:36

Wat de lijsttrekkers volgens mij onderschatten is dat Baudet hoe dan ook een groeiend deel van de Nederlandse kiezers vertegenwoordigt. Het moet dus verder gaan dan het veroordelen van Baudet als racist. Een aanzienlijk deel van de kiezers is racist. En die werken niet alleen bij een uitzendbureau. En vormen de achterban van Baudet. Die lopen echt niet weg bij Baudet omdat hij het etiket racist krijgt, die zijn naar Baudet toegerend omdat hij het etiket racist heeft. Het racisme dat soms heel zichtbaar is en soms onderhuids is richt enorm veel schade aan. De kansen op de arbeidsmarkt worden bepaald op basis van huidskleur. Te donker is twee maal minder kans op een baan. Daar moet het gesprek over gaan. Wil men het Nederland dat Baudet en zijn achterban wil? Een land met mensen die meer waard zijn en mensen die minder waard zijn. Volgens mij moeten de lijsttrekkers zich daar op richten en niet slechts op de domme uitspraken van Baudet en zijn partijkader.

7 Reacties
Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 16:11

Ik kan me niet voorstellen dat linkse lijsttrekkers denken dat ze ook maar 1 Fvd'er hier mee overhalen. Denk je dat er bij linkse partijen geen kiezers onderzoeken worden gehouden? Die weten van straat tot straat wat mensen stemmen. Die weten ook wat een eventueel harder immigratie geluid zal doen op hun achterban. Een aantal betweterige rechts radicale scribenten denken het beter te weten, maar volgens mij verliest links vooral aan links of aan sociaal liberaal achtig links. https://nos.nl/artikel/2163443-pvda-gedecimeerd-waar-zijn-al-die-stemmers-gebleven.html Is trouwens ook bewezen. Baudet pakt volstrekt voorspelbaar wat PVV zetels en ook wat van het CDA. Dat zijn die CDA"ers die vorig jaar Maart op Buma stemde omdat hij zulke keiharde rechtse taal uitsloeg. En dan nog maar 6 zetels erbij. De VVD verliest ook een beperkt deel van zijn zetels. Al geloof ik niet dat de VVD er 6 verliest. Zoals de Hond ons voorliegt. Bovendien heeft Baudet gisteren laten zien dat hij er goed is in om het voor zichzelf te verzieken. Maak je niet al teveel zorgen over Baudet. Baudet is politiek onervaren en dom. Hij kan emotioneel de druk niet aan. Die 17% nationalisten zijn met geen bulldozer op andere gedachten te brengen. Dat laat zien wat voor mensen het zijn. Het zijn zeer bekrompen mensen. Die nooit zullen afwijken van hun eigen gedram en radicalisme.

Davy ????
Davy ????10 feb. 2018 - 16:35

@DaanOuwens "Een aanzienlijk deel van de kiezers is racist" Waarom denk je dat? En wat is precies de schade die aangericht word? Wil Baudet: "Een land met mensen die meer waard zijn en mensen die minder waard zijn"? Volgens mij niet. "Volgens mij moeten de lijsttrekkers zich daar op richten", volgens mij moeten partijen weer eens gaan luisteren naar wat hun achterban wil. P.s. dit zijn gemeenteverkiezingen, die hebben soms niet dezelfde ideeën als de landelijke.

hugo bergveen
hugo bergveen10 feb. 2018 - 16:47

Dat werd van Wilders ook steeds gezegd. Wat heeft die met al zijn zetels nu eigenlijk klaar gemaakt?

randomracist
randomracist10 feb. 2018 - 17:07

"De kansen op de arbeidsmarkt worden bepaald op basis van huidskleur."Dat is niet onjuist, wel onvolledig.Geloof, postuur, leeftijd, sekse, geaardheid, politieke voorkeur, het is discriminatie wat de klok slaat. Maar het willen behoeden van 1 groep voor die discriminatie, ervaart een andere groep als racistisch.Daar scoren Wilders en Baudet, en dat is democratie, die hier duidelijk door extreem links hetzerig wordt ondermijnd. Het ergste is, dat niemand hier iets mee op schiet, zeker de gediscrimineerden niet. Meer banen, minder regels/lasten voor werkgevers... Maar ja, dat heet Rechts, en dat zijn we niet. Tja, dan rest de zondvloed. Hou je maar vast.

Henriette3
Henriette310 feb. 2018 - 17:39

Daan, kunt u mij één partijprogramma punt, één idee, één handeling van Baudet noemen waarin Baudet iemand achterstelt, ongelijk behandelt, discrimineert op basis van ras?

Onruststoker
Onruststoker11 feb. 2018 - 14:43

"Daan, kunt u mij één partijprogramma punt, één idee, één handeling van Baudet noemen waarin Baudet iemand achterstelt, ongelijk behandelt, discrimineert op basis van ras?" Ideeën van Baudet waarin hij vrouwen tot onderdanige en dommige wezens verklaart die er op wachten totdat een rechtse man haar de weg wijst, die heb je gemist? Dat verklaart veel van je standpunten. Ik zal eens op youtube kijken. 10 seconden had ik nodig om dit te vinden. https://www.youtube.com/watch?v=MYDHM3rcZVQ Veel plezier ermee

Henriette3
Henriette311 feb. 2018 - 22:36

Onruststoker; Baudet VERKLAART niet ALLE vrouwen als dom of onderdanig. Wat heeft u een selectief gehoor. Veel plezier ermee!

robert vos
robert vos10 feb. 2018 - 11:26

Wat een trieste vertoning weer. En wat een gemiste kansen om de kiezers te vertellen wat ze met Amsterdam willen. Is er dan echt geen enkele politicus die doorheeft dat deze wanvertoningen rechtstreeks op hen zelf terug zullen vallen? En straks natuurlijk huilie huilie doen bij een slechte opkomst. Waar zoubdat dan aan liggen?

koffieleut2
koffieleut210 feb. 2018 - 11:23

Oh wat makkelijk dit allemaal. Baudet is een racist dus speken wij hem hier op aan. Want Baudet wil niet zeggen of hij denkt dat er verschil zit tussen de verschillende rassen mens. Die zelfde verschillen die er niet zijn als het dan toch weer beter uitkomt dat ze er niet zijn. Er is geen verschil tussen de mens, want de mens is niet onderverdeeld in rassen ( als het uitkomt) In de grondwet wordt wel weer over ras gesproken. En als we kunnen wijzen op racisme ook weer. Gaat het om ziektes en sporten dan weer wel. Gaat het om iq dan weer niet. Gaat het om sociale klasse dan wel als het gaat om subsidiëring ( bijv de Chinese gemeenschap kreeg minder subsidie want die redden het wel tov andere groepen) Maar niet als het gaat om criminaliteit uitval school e.d. niet. Hoe verwarrend maakt onze eigen overheid deze discussie voor de burger als ze er zelf zo in rond roeren. Indien de overheid geen verschil meer maakt tussen de verschillende bevolkingsgroepen, en iedereen ook als zodanig behandeld, dan hebben ze recht van spreken. Maar zolang ze zelf gebruik maakt van de verschillen door zwaktes en sterktes van de verschillende groepen als het uitkomt te ondersteunen, en weg te moffelen als het niet uitkomt, dan zijn het zelf ook racisten. Dit gezegd hebben houd dus in dat Baudet aangeeft dat er waarschijnlijk verschillen zijn wordt aangevallen door diezelfde lieden die hun beleid er op sommige punten op hebben aangepast. Hoe positief soms ook bedoeld, maar dan je wel een uitvoerende racist.

1 Reactie
thomson
thomson10 feb. 2018 - 15:23

Helemaal mee eens

Poezenmens
Poezenmens10 feb. 2018 - 11:13

Een verkiezingsdebat in verband met gemeenteraadsverkiezingen met fractievoorzitters van de Tweede Kamer dat louter gaat over Amsterdam en daar moet de Nederlandse burger dan wat van vinden. Wie verzint dit? Het moet niet gekker worden.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 7:57

Mee eens! Het slaat nergens op.

ton14024
ton1402411 feb. 2018 - 11:46

Net als Dokkum zou Amsterdam aan Leefbaar genoeg moeten hebben.

Vuur2
Vuur210 feb. 2018 - 11:01

Haha, die Klaver! Klagen dat er alleen maar witte mannen zijn en als er dan een donkere man het podium op komt deze meteen wegsturen....@racist!

6 Reacties
Zandb
Zandb10 feb. 2018 - 11:53

Vuur Werd die weggestuurd omdat die zwart was, dan?

marq
marq10 feb. 2018 - 12:34

Dat verstoren van een democratisch debat tussen witte mensen is inderdaad wel een minpuntje.

Gare Raap
Gare Raap10 feb. 2018 - 12:36

wat een niveau......

johannn2
johannn210 feb. 2018 - 13:53

Vuur, Was het een donkere man? Wat opmerkzaam van jou dat jij dat direct ziet. Zoiets valt mij nou nooit op, waarschijnlijk omdat ik het onbelangrijk vind. Net als Klaver, kennelijk. .

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*10 feb. 2018 - 14:35

Dag Vuur. U verteld slechts een kant van het verhaal, volgens mij. De man die werd weggestuurd, is hij niet het nummer 2 van het FvD in Amsterdam, namelijk Yernaz Remautarsing die een tijdje geleden blijkbaar heeft gezegd dat gekleurde Nederlanders een lager I.Q. heeft (in vergelijking met gekleurde Nederlanders, bedoelde hij toen, neem ik aan). Ik weet wat u erover denkt maar ik beschouw zijn opmerking in eerste instantie wel als racisme. En Thierry Baudet tot de dag van vandaag heeft blijkbaar nog altijd geen afstand genomen van deze opmerking van deze man, een blijkbaar FvD-prominent van zijn partij. Moeten Amsterdammers op 21 maart a.s. echt op zulke man stemmen?. Moeten Amsterdammers op 21 maart a.s. ook wel stemmen op het nummer 1 van het FvD, namelijk Annabel Nanninga, die blijkbaar in het verleden toch een openlijke afkeer heeft van Amsterdam?. Ik hoop van niet. Een fijne dag.

Davy ????
Davy ????10 feb. 2018 - 16:43

@PeaceLoveNamasteuitMokum Aan de basis van de rel staat een interview met de huidige FVD'er Yernaz Ramautarsing uit 2016, die toen nog niet op de lijst voor FVD stond. In het interview waarin het ook gaat over zijn persoonlijke ervaringen met racisme, stelt hij dat er een verschil is in IQ tussen volkeren. "Dat is wetenschappelijk bewezen", aldus Ramautarsing. "Dit doet mij geen plezier, eerder pijn." Ik zie niet wat er fout is aan de opmerking en waarom Baudet er dan afstand van zou moeten doen van de persoon en opmerking. Heeft niets met rascime te maken vind ik.

JStokx
JStokx10 feb. 2018 - 11:01

Kostelijk om te zien hoe iedereen zich zorgen maakt om Baudet die alleen meedoet in Amsterdam. Worden we al nerveus, Den Haag?

3 Reacties
Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 11:52

Ik zie vooral D66, PvdA en ook Groenlinks voor hun eigen hachje tegen Baudet te keer gaan. Om de allochtone stem in Amsterdam bijvoorbeeld te winnen. Ook in andere grote steden trouwens. De gevestigde orde weet dat er wel honderden manieren zijn om Baudet te omzeilen. Ook als hij de grootste zou worden op landelijk gebied. Ik denk dat Baudet en zijn slaafse aanhangers zichzelf wat teveel eer toe eigenen.

Zandb
Zandb10 feb. 2018 - 12:02

Stokx Hoe zal ik het gaan benoemen, dat u een niet zo omvangrijk kwaad niet de moeite waard vindt? Hoe zal ik het gaan benoemen dat FvD en PVV bang zijn voor verkeerde invloed van een minderheid aan moslims?

Spamaccount
Spamaccount10 feb. 2018 - 16:46

Maak je niet druk Stokx. Amsterdammers weten wel raad met blaasbalgen als Baudet. Kansloos.

Vega !
Vega !10 feb. 2018 - 10:48

Het nivo van dit kringgesprek was m.i. niet al te hoog; ik zat te wachten tot Lilian in haar handen zou klappen en zou beginnen met ''hallo allemaal... wat fijn...''. Wat spanning met draaiende stoelen en sirenes zou wat mij betreft er ook wel bij kunnen. Iets voor de commerciele omroep ? Geeft wat extra budget voor de flyers....

Dongen2
Dongen210 feb. 2018 - 10:47

Een complete wanvertoning. Wat een geschreeuw in de ruimte. Ik kreeg er gewoon hoofdpijn van. Baudet die als een varken aan het krijzen is waardoor hij vandaag waarschijnlijk hees is. Het leek wel of hij coke gesnoven had. Pechtold die ontzettend goedkoop probeert te scoren omdat hij bang is voor de opkomst van FVD. Zelfs toen Baudet uitlegde dat verschillen tussen volkeren heel normaal zijn en dat dit geen punt is in hun programma bleef Pechtold kinderachtig volhouden. Demoniseren in zijn meest pure vorm. Dan hebben we Jesse Klaver die aan de haal gaat met een ‘wetenschappelijk’ gegeven dat 97% van alle wetenschappers erover eens zijn dat klimaatverandering door de mens komt. Nee meneer Klaver, 97% van de wetenschappers is er over eens dat het klimaat verandert maar in hoeverre de mens daar invloed op heeft staat nog hevig ter discussie. De politici weten van gekkigheid niet meer hoe ze voor de dag moeten. Een enge mix van wanhoop en minachting van het volk

15 Reacties
Tante Nel
Tante Nel10 feb. 2018 - 12:40

Wow! Dat vat je even goed samen zeg. Het was inderdaad bedroevend wat we voorgeschoteld kregen....bah!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 feb. 2018 - 13:17

@Dongen 10 februari 2018 at 11:47Mooie analyse geachte Dongen, Heb de uitzending niet kunnen redden tot het einde. Wat een schandalige vertoning, werkelijk niemand uitgesloten, misschien kwam Marijnissen nog met iets van rede. Opvallend vond ik ook het bewust niet luisteren naar elkaar. Met uw opmerking " Een enge mix van wanhoop en minachting van het volk" slaat u de spijker op z'n kop

Ecclesia
Ecclesia10 feb. 2018 - 13:35

Wederom duidelijk dat Baudet de Nederlandse Trump is (of poogt te zijn). Ik ben de rest van het debat nog even aan het afkijken, maar in bovengeplaatst stukje enkele tactieken van Trump die al langs komen: - feitelijk vastgestelde citaten van Baudet in het verleden wegzetten als leugens (uitspraken jegens vrouwen op video, het niet pertinent afwijzen van rassenuitspraken van meerdere fractiegenoten). - Tegenstanders een nickname geven met als doel ze voor paal te zetten (Alexander Penthouse Pechtold), en gezien aan de enkele lachen van het publiek op de achtergrond (zoals de jongen vlak achter Baudet) helpt dit blijkbaar bij een aanzienlijk deel van het volk (zie: Trump met 'crooked Hillary', 'lock her up' etc.). Ze laten zich inpakken, ze snappen niet waar politiek voor bedoeld is, het is geen entertainment. - Het keren van gezicht naar publiek en het publiek direct aanspreken, niet de tegenstander in het debat. - Oeverloos gelul om het standpunt heen, niet to the point antwoorden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over overeenkomsten buiten dit debat (het 'goed' gebruiken van social media bijv.). Gelukkig is de Nederlandse politiek genoeg verwaterd dat het erg onwaarschijnlijk lijkt dat één mannetje de macht kan grijpen aangezien we het met meer dan twee partijen doen hier in ons kleine landje. Hopelijk zijn genoeg Nederlanders wakker bij de aankomende verkiezingen en trappen ze niet in dit vreemde mannetje zoals Amerikanen bij Trump deden.

Katwezel
Katwezel10 feb. 2018 - 13:55

"Nee meneer Klaver, 97% van de wetenschappers is er over eens dat het klimaat verandert maar in hoeverre de mens daar invloed op heeft staat nog hevig ter discussie." Ehh.. Nee. Wat Klaver zei klopte volledig. 97-98% van klimaatwetenschappers deelt de mening dat onze huidige klimaatverandering door de mens komt. De enige reden waarom er een "hevige" discussie is, omdat mensen als Baudet hun kop in het zand steken, fake news verspreiden en hun ongeinformeerde volgelingen dat geloven en vervolgens de rest proberen te overschreeuwen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 feb. 2018 - 14:22

@ Dongen (11:47u) - Jesse Klaver ging nergens mee aan de haal. En over de vraag in hoeverre de klimaatverandering een gevolg is van menselijk handelen bestaat geen hevige discussie. Ik geef, zoals immer als het om wetenschap gaat, verwijzingen: https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2013/may/16/climate-change-scienceofclimatechange http://science.sciencemag.org/content/306/5702/1686.full ------- De vele kiezers die anno 2018 aangetrokken voelen tot racistische en fascistische ideeën worden nogal eens misleid. Dat gebeurt bijvoorbeeld als laagwaardige politieke artiesten beginnen over een controversiëel boek: "The Bell Curve: Intelligence and Class Structure in American Life" (Richard J. Herrnstein & Charles Murray, Free Press 1994). Over rassen, klassen, IQ, en ‘cognitieve elites’ (hoe verzin je zo een term). Stephen J. Gould schreef over dit boek het volgende in The New Yorker: http://www.dartmouth.edu/~chance/course/topics/curveball.html Zullen we elkaar hierover weer spreken als je deze teksten gelezen hebt?

Dongen2
Dongen210 feb. 2018 - 15:55

@Ecclesia Sommige van die zogenaamde vastgestelde citaten zijn niet juist. Pechtold zei dat Baudet heeft gezegd dat je vrouwen moet overmannen en moet onderdrukken. Dat is een erg losse manier van citeren. Wat Baudet werkelijk heeft gezegd is dat veel vrouwen graag overmand willen worden door een dominante man en dat lieve jongens vaak niet hetgeen krijgen wat ze willen. Dat is toch iets anders dan hoe Pechtold het laat overkomen. Dat gebruiken van nicknames vind ik ook kinderachtig en hij mag zich wat mij betreft ook minder naar het publiek gericht spreken. De kritiek over zijn gebruik van social media vind ik dan weer vreemd. Mogen politici niet meegaan met hun tijd? Ik heb liever dat een politicus via social media stemmen probeert te werven dan een politicus die stemmen binnen wilt halen door een ander weg te zetten als racist @Cliff Clavin Ik hoop dat je je beseft dat de hele klimaatdiscussie samenhangt van allerlei belangen links en rechts. Het is moeilijk om echt iets te zeggen over de oorzaken van klimaatverandering en al helemaal om de toekomst ervan te voorspellen. Het kan dus best zijn dat jouw bron klopt, ik zelf probeer er wat neutraler in te staan. Richard Lindzen heeft over deze hele discussie al het nodige gezegd en geschreven. Kort samengevat zegt hij dat inderdaad 97% van de wetenschappers het eens zijn dat bepaalde factoren een rol spelen bij klimaatverandering, maar in hoeverre de mens daar een rol in speelt moeilijk vast tes tellen is. Politici hebben tal van belangen bij het verdraaien van deze conclusies. Wat betreft je stuk over IQ en ras. Het punt van discussie is volgens mij niet of die uitspraken van die Yernaz waar zijn of niet, maar meer of hij het mag zeggen en dat Baudet er afstand van zou moeten doen. Baudet moet zich ineens verdedigen voor zaken die hij zelf niet heeft gezegd en daarbij zijn de uitspraken van zijn nummer 2 van de lijst ook nog eens zo verdraaid alsof het lijkt dat hij er racistische intenties mee heeft. Mijn hele probleem is dat zijn tegenstanders juist niet op de inhoud met hem discussieren. Laat maar eens zien waarom het niet waar is wat beweerd wordt, maar ik heb het idee dat de heren Pechtold en Klaver dat helemaal niet interessant vinden. Goede link die je erbij zet trouwens, ik heb ook wel eens een ander geluid gelezen, dus wat nou wel en niet waar is laat ik maar in het midden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 feb. 2018 - 18:09

@ Dongen (16:55u) - dank voor je repliek. Ik heb, mag ik wel zeggen, diepgaand gekeken naar de discussie over de interpretaties van de onderzoeken naar klimaatverandering. Ik kwam tot de slotsom dat het niet gaat om verschillen in opvattingen, conclusies, en inzichten, die afhankelijk zijn van de politieke standpunten van de deelnemers. Aan de ene kant heb je serieuze onderzoekers, die zoals dat hoort: voorzichtig en methodisch te werk gaan, zelfkritiek niet schuwen, en uiteraard vrij zijn van belangenverstrengelingen. Ze kozen hun onderwerp van research omdat ze begaan zijn met het lot van het wereldklimaat en de mensheid zelf. Vaak doen ze ook nog belangeloos vrijwilligerswerk in hun vrije tijd, bijvoorbeeld publieksvoorlichting. Aan de ander kant heb je mensen die eigenlijk niet vaak betrokken zijn bij fundamenteel onderzoek. Ze schrijven wel overzichtsartikelen, want die bieden doorgaans nogal wat ruimte voor 'vrije interpretatie'. Ze genieten nogal wat politieke invloed, en krijgen podia aangeboden die voor hun 'tegenstanders' niet toegankelijk zijn. Onder hen zijn ook wetenschappers met een mooie carrière achter de rug - die, zo zag ik, redelijk vaak juist wél verbonden zijn aan ideologisch-economische instituten, en commerciële partijen. Bij die tweede groep horen ook, helaas, spindokters en PR-figuren, die zich bezig houden met het zoeken naar persoonlijke onhebbelijkheden, overtuigingen, en eventuele 'misstappen in het verleden' van de geleerden in de eerste groep. En die zetten ze vervolgens uitbundig in om te lasteren en verdacht te maken. (Ik merk dat ik het allemaal nog héél zachtmoedig opgeschreven heb - de realiteit is vulgair en lelijk.) In de massamedia wordt die eerste groep heel vaak als 'links' of 'extreem-links' afgeschilderd, en groep twee zou dan 'het gezonde tegengeluid' laten horen, waarbij de waarheid dan wel ergens in het midden zou liggen. Op grond van wat ik allemaal las, kan ik niet anders dan zeggen: die 97% overeenstemming over 'man-made global warming', die neem ik als leidraad, en die 'waarheid in het midden', die kan me lekker gestolen worden. (Eigenlijk zouden de grote media elke dag een uur zendtijd, of een halve voorpagina aan het klimaatprobleem moeten wijden. Dat dat niet gebeurt, dat is een grote schande. Kennelijk zijn de Winterspelen belangrijker dan de vraag of de aarde aan het eind van deze eeuw nog leefbaar is voor mensen. En lees ik nu terug wat ik tien seconden geleden intikte, dan schrik ik voor de zoveelste keer heel erg. Is de mensheid dan werkelijk zo verloederd?)

Katwezel
Katwezel10 feb. 2018 - 18:47

"Ik hoop dat je je beseft dat de hele klimaatdiscussie samenhangt van allerlei belangen links en rechts." Nee. Dat is weer is zo'n typisch standpunt van klimaatontkenners dat nergens op gebaseerd is, en al het daadwerkelijke onderzoek wat er bestaat volkomen negeert, zoals Cliff, met wie ik het toch niet vaak eens ben, perfect heeft uitgelegd.

Dongen2
Dongen210 feb. 2018 - 19:36

@Cliff Clavin Ik heb het idee dat jij meer in deze materie zit dan ik, dus kan ik weinig inbrengen tegen hetgeen wat je zegt. Het probleem is natuurlijk ook dat 'links' een reputatie heeft wat betreft klimaathysterie (in de jaren 80 was het zure regen toch?). Alleen daarom denk ik dat het gezond is sceptisch te blijven. Klimaat zou wat mij betreft ook helemaal geen links thema hoeven te zijn. Iedereen is gebaat bij een gezonde leefomgeving. Als groene energie echt ervoor zou zorgen dat we toekomstige catastrofes kunnen vermijden, dan stappen we wat mij betreft nog liever vandaag dan morgen over. Waarom zou iemand als Baudet dit gegeven trouwens ontkennen? Welke belangen heeft hij? Naar mijn weten verkondigt hij deze mening al enige tijd, ook al voordat hij de politiek in ging. Wordt hij simpelweg gewoon misleid door mensen met wie hij betrokken is of waar hij tegenop kijkt? Maar goed, zoals ik al begon zit jij meer in deze materie dan ik, dus geef ik je graag gelijk als dit ook de realiteit is.Van wat ik erover gelezen heb zijn er wel degelijk serieuze wetenschappers die een sceptische houding hebben tov dit onderwerp, maar misschien moet ik me er eens meer in verdiepen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 feb. 2018 - 23:14

@ Katwezel - dank voor je wijze en tegemoetkomende reactie. We kunnen nog een keuze maken, maar de tijd dringt.

.....2
.....211 feb. 2018 - 0:02

Katwezel 10 februari 2018 at 14:55 “Nee meneer Klaver, 97% van de wetenschappers is er over eens dat het klimaat verandert maar in hoeverre de mens daar invloed op heeft staat nog hevig ter discussie.” Ehh.. Nee. Wat Klaver zei klopte volledig. 97-98% van klimaatwetenschappers deelt de mening dat onze huidige klimaatverandering door de mens komt. - Kan je een linkje plaatsen van een lijst met 100% van "de wetenschappers", en misschien kan je er dan gelijk bij vertellen welke het niet eens zijn met mening dat onze huidige klimaatverandering door de mens komt? BVD

discussieboy
discussieboy11 feb. 2018 - 1:23

Hoi Cliff, je schreef: "Aan de ene kant heb je serieuze onderzoekers, die zoals dat hoort: voorzichtig en methodisch te werk gaan, zelfkritiek niet schuwen, en uiteraard vrij zijn van belangenverstrengelingen. Ze kozen hun onderwerp van research omdat ze begaan zijn met het lot van het wereldklimaat en de mensheid zelf. " Kun je dan wel objectief oordelen, als je voornaamste motief is je zorgen maken over het lot van het wereldklimaat? Dan sta je er toch niet neutraal in? Verder als die 97% al waar is.. dan zegt mij dit nog niet alles. Wetenschappers zijn ook niet ongevoelig voor groepsdruk en meeloperij (denk ook aan Pechtold met z'n kinderachtige gebaartjes op de achtergrond toen Baudet die 97% ontkende). In principe geldt gewoon dat de wetenschappers die mijn mening verkondigen gelijk hebben, de rest vergist zich. Over die consensus nog (schrijver blog wordt niet door shell gesponsord): http://klimaatgek.nl/wordpress/er-is-consensus/

Katwezel
Katwezel11 feb. 2018 - 10:36

..... 11 februari 2018 at 01:02 Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, die allemaal op min of meer dezelfde conclusie uitkomen. https://www.skepticalscience.com/global-warming-scientific-consensus-advanced.htm

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 feb. 2018 - 12:35

@ Discussieboy - dank voor je verwijzing. Ik zal het hele verhaal nauwkeurig lezen. Ik heb het tot nog toe alleen heel vluchtig doorlopen. Ik kwam deze opmerking tegen: "In het propagandacircus van het IPCC, maar ook van ons eigen KNMI, spelen klimaatmodellen een belangrijke rol." Zo een mededeling staat me helemaal niet aan. Het is opvallend dat serieuze onderzoekers (waartoe ik de schrijver van dit blog op dit moment nog niet kan rekenen) zich onthouden van zulke tendentieuze taal. Voor economisch geïnteresseerden onder ons is er uiteraard dit: "The Stern Review on the Economics of Climate Change" (2006), een ietwat lang uitgevallen studie over klimaatverandering, kosten, en baten: https://en.wikipedia.org/wiki/Stern_Review http://unionsforenergydemocracy.org/wp-content/uploads/2015/08/sternreview_report_complete.pdf

discussieboy
discussieboy11 feb. 2018 - 19:41

Hoi Cliff, dank voor je link. Ik ben een luie lezer, maar gelukkig is het nog steeds een stuk korter dan het origineel.

Bluesboy
Bluesboy10 feb. 2018 - 10:46

Het zijn Gemeenteraadsverkiezingen daar horen de lijsttrekkers van plaatselijke partijen met elkaar in debat te gaan over de toekomst van hun Gemeente!

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer10 feb. 2018 - 10:44

Dus D66 sluit nu FvD, PVV en Leefbaar Rotterdam uit? Raar, maar ze doen maar. Beetje bizar dat de man die een appartement kreeg pal voor de TTIP stemming, en rondvloog met een Oekraïense zakenman pal voor de stemming ober Oekraïne, nu anderen moreel de maat neemt.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus10 feb. 2018 - 13:05

"Dus D66 sluit nu FvD, PVV en Leefbaar Rotterdam uit?" Mooi toch, dat je weet wat je plek is.

johannn2
johannn210 feb. 2018 - 13:58

Bobby, Je beschuldigt hem er dus van omgekocht te zijn. Er zijn ook mensen die niet zo in elkaar zitten, geloof het of niet. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, Bobby? .

frankie48
frankie4810 feb. 2018 - 15:27

Beste Johann, Als ik het zo lees beschuldigd Bobby niemand, maar valt dit onder het vlot opzeggen van feiten die bekend zijn over A.Pechthold, gebeurtenissen die als het aan hemzelf hadden gelegen nooit openbaar hadden hoeven te gaan worden. En de beschuldigen, kijk nog even terug, die worden toch ook echt door Alexander Pechthold van D66 gedaan.

spoorsloper
spoorsloper10 feb. 2018 - 10:41

"SP-leider Lilian Marijnissen kreeg applaus toen ze verklaarde dat ze het liever over andere onderwerpen had: ‘onderwijs, zorg, arbeidsmarkt’. Daar gaat het misschien straks over bij de debatten in andere gemeentes." Was er dus toch nog 1 met gezond verstand. Duidelijk geen lid van het demoniserende partijkartel.

1 Reactie
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer10 feb. 2018 - 12:03

Inderdaad. De SP is een verfrissing. En Marijnissen deed het prima.

Joop den Uil
Joop den Uil10 feb. 2018 - 10:35

het was allemaal goed ingestudeerd inclusief gebaartjes, maar weinig geoefend.... dus wat extra spektakel was welkom. Rutte was niet aanwezig bij dit belangrijke debat.... had zeker iets ver van te voren al geboekt ? Asscher riep enkele keren veel te veel ''huilie huilie...'' Van wie zou hij dat afgekeken hebben ?

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew10 feb. 2018 - 14:27

@ Joop den Uil: Asscher riep enkele keren veel te veel ”huilie huilie…” Van wie zou hij dat afgekeken hebben ? --------------------------- Dat viel me ook op inderdaad.

Druïde
Druïde10 feb. 2018 - 10:30

Hoe meer linkse woede des te harder groeit FvD. Net als bij Fortuyn snapt links niet dat FvD juiust is ontstaan uit ergernis over het politiek-correcte discours. Hoe meer men Baudet van fascisme beschuldigt des te meer worden zijn kiezers bevestigd in hun ergernis over de drammerige linkse politiek-correcten. Kennelijk is de behoefte aan morele oordelen zo groot dat men geen oog heeft voor de averechtse gevolgen.

10 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 feb. 2018 - 11:33

'Net als bij Fortuyn snapt links niet dat FvD juiust is ontstaan uit ergernis over het politiek-correcte discours.' Flauwekul. Tegenpartijen voor ontevreden mensen zijn van alle tijden: De Boerenpartij, CD, LPF, Wilders, Baudet. Allemaal loten van dezelfde stam.

Wat?
Wat?10 feb. 2018 - 11:45

Dus maar geen kritiek uiten op extreem rechts omdat het anders groeit? En sinds wanneer is het bekritiseren van racisme politiek correct?

Robbels
Robbels10 feb. 2018 - 12:30

En zo lang men dit soort abjecte onzin blijft rondbazuinen zal u, Baudet of het FvD nooit serieus genomen worden. Niemand dwingt u of iemand anders om op Baudet/FvD te stemmen. Ik niet, links niet, God niet, niemand niet. Neem verantwoordelijkheid voor de EIGEN keuze!

marq
marq10 feb. 2018 - 12:31

Rake observatie. Helaas voor links blijft het debat gekaapt worden door 'aktivisten', en blijven zijzelf toestaan dat dat gebeurt. En uiteindelijk gaan 'redelijke politici' (d66 cda vvd) met de stemmen van de zwevers aan de haal. Iedere keer weer. FvD komt wel aan haar stemmen.

Ecclesia
Ecclesia10 feb. 2018 - 12:53

Linkse woede? U noemt alles links van Baudet op het spectrum 'links'? Vrijwel elke partij distantieert zich al van Baudet hoor, alleen de VVD ontbreekt nog in het rijtje (PVV hoeven we niets van te verwachten). En Baudet beschuldigen van iets wil niet zeggen dat zoiets zonder merit is! U heeft wel één punt dat veel mensen weg gaan van 'links' vanwege het politiek correcte gelul van een kleine groepje schreeuwers (anti-ZP, genderneutrale groet in trein, uit de hand gelopen #metoo discussie). In de woorden van Marijnissen: links moet zich weer meer gaan richten op de echte belangrijke dingen: zorg, onderwijs, klimaatverandering, armoede bestrijding, etc.

Appie Mohamud
Appie Mohamud10 feb. 2018 - 12:57

"Net als bij Fortuyn snapt links niet dat FvD juiust is ontstaan uit ergernis over het politiek-correcte discours. Hoe meer men Baudet van fascisme beschuldigt des te meer worden zijn kiezers bevestigd in hun ergernis over de drammerige linkse politiek-correcten." Hey dit komt me bekend voor. Laat me raden, als we nu tegen je zeggen dat je opgehitst word geloof je ons zeker niet zodat je later over een paar jaar kan roepen dat je wel opgehitst werd?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*10 feb. 2018 - 14:20

Dag Druïde. Is ultrarechts Nederland, namelijk de PVV en het FvD echt zo gegroeid inmiddels?. Volgens de laatste peilingen van EenVandaag heeft de PVV op dit moment 16 virtuele zetels en het FvD 12 virtuele zetels, of samen hebben ze slechts 28 virtuele zetels of altijd 13 virtuele zetels minder dan het hoogtepunt van 41 virtuele zetels van de PVV ongeveer 1 1/2 jaar geleden, geloof ik. Een rattenvanger (Geert Wilders) valt blijkbaar al min of meer uit de gratie, anno 2018, na ruim 10 jaren van zijn continu haatzaaien en provoceren, blijkbaar in heel Nederland zelfs, zelfs bij de Telegraaf blijkbaar, hahaha, vanwege de komst van een andere rattenvanger (Thierry Baudet). Tegen de neofascisme van de PVV en het FvD in dit land zal ik sowieso blijven strijden, namelijk tot mijn laatste snik en blijkbaar met nog veel duizenden anderen, samen met mij, in heel Nederland, neem ik aan, nooit met geweld natuurlijk maar altijd alleen met woorden, namelijk op een 100% volstrekte vreedzame en democratische manier, nota bene en dat is gewoon ook mijn goed recht. Dat wil ik (willen wij) gewoon niet, al die continu, genadeloze en schaamteloze provocatie, discriminatie en racisme van de PVV en het FvD. Het enige verschil tussen de PVV en het FvD is de verpakking eromheen. Geert Wilders gebruikt continu harde en ongenuanceerde taal terwijl Thierry Baudet probeert om zijn neofascistische boodschappen te verspreiden met een nogal flamboyante uitstraling maar de inhoud is precies 100% dezelfde, met name willen ze beide in eerste instantie blijkbaar *minder* asielzoekers (ook als veel van hen echte oorlogsvluchtelingen zijn), *minder* islam/moslims en *minder* zogenaamde *buitenlanders* in dit land, ook als ze in eerste instantie in Nederland geboren en getogen zijn. Een fijne dag!.

Spamaccount
Spamaccount10 feb. 2018 - 16:41

Net als bij Fortuyn snapt links niet dat FvD juiust is ontstaan uit ergernis over het politiek-correcte discours Dat was toch de pvv?!

Wat?
Wat?10 feb. 2018 - 18:26

Ik ben het met speedboot eens. Elke keer doen mensen alsof extreem rechtse sentimenten opkomen als een protest tegen de gevestigde orde. Dat is alles behalve waar! Racisme is van alle tijden en heeft altijd meegespeeld in de politiek. En kritiek uiten op rechts mag en kan. Als je deel wilt nemen aan het dialoog zul je ontvankelijk moeten zijn voor kritiek. Dat rechts niet met kritiek om kan gaan is hun probleem. Inderdaad "huilie, huilie" want dat is het gewoon.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)10 feb. 2018 - 20:30

"Tegen de neofascisme van de PVV en het FvD in dit land zal ik sowieso blijven strijden, namelijk tot mijn laatste snik en blijkbaar met nog veel duizenden anderen, samen met mij, in heel Nederland, neem ik aan, nooit met geweld natuurlijk maar altijd alleen met woorden" Nooit met geweld maar altijd maar alleen met woorden. Zeg dat tegen de nummer 6 van FvD in Amsterdam, die tijdens het flyeren werd belaagd. Of tegen Geert, die al tien jaar lang streng beveiligd moet worden, niet alleen tegen woorden maar juist tegen geweld. Zeg het tegen die twee, want (ja noem het maar weer een PimWin) Pim Fortuyn is er niet meer bij om het te horen.

Maghetweten
Maghetweten10 feb. 2018 - 10:25

Jammer dat het klimaat debat uit monde in geschreeuw. Goed dat hier een tegen geluid is tegen het cordon sanitair op dit onderwerp van de andere partijen. Het enige wat ze kunnen is vast klampen aan die 97% en "De wetenschap" maar zelf geen enkel inhoudelijk argument aanvoeren. Daarnaast bleek ook gisteren maar weer dat het niemand een lor interesseert op Klaver na.

2 Reacties
Katwezel
Katwezel10 feb. 2018 - 13:59

Je schrijft dat op als of het een of andere dunne strohalm is waar hij zich aan vastklampt. Ik begrijp ook niet zo goed waarom je het nodig vindt om wetenschap tussen aanhalingstekens te plaatsen. Een heleboel heel erg intelligente mensen, die hun hele leven wijden aan de studie van de klimaat, zijn het eens. Dat is niet zo maar wat. Dat is niet "wetenschap" met aanhalingstekens, dat is verdomde serieus en gevaarlijk.

Gerda rozendal
Gerda rozendal10 feb. 2018 - 14:13

'Daarnaast bleek ook gisteren maar weer dat het niemand een lor interesseert... Wanneer de rekening voor verduurzaming bij de laagstbetaalden terechtkomt, lijkt me dat ook niet meer dan volkomen terecht. https://www.volkskrant.nl/economie/vooral-laagste-inkomens-gaan-betalen-voor-duurzamer-energiebeleid~a4490561/ .... op Klaver na'. Die het dan ook niet moet hebben van de laagstbetaalden. D66 is de partij met de meeste hoogopgeleiden; slechts 11 procent is laagopgeleid. Ook GroenLinks heeft een grote hoogopgeleide achterban. De PVV daarentegen heeft de grootste groep laagopgeleiden, en de minste hoogopgeleiden. https://nos.nl/artikel/2163382-jong-of-oud-man-of-vrouw-wie-stemde-op-welke-partij.html

Break on through
Break on through10 feb. 2018 - 10:19

Heb wat stukjes gezien. Baudet stelt zich aan als een stampvoetend klein kind. Als je zo de verkiezingen wilt winnen... Het word allemaal te moeilijk natuurlijk.

7 Reacties
CarlBarks
CarlBarks10 feb. 2018 - 10:38

Als de partijen nu eens niet massaal op een non-issue aansturen en proberen echt een debat aan te gaan misschien dat Baudet ook wat volwassener kan antwoorden. Na 1000 keer hetzelfde riedeltje en frame niet naar het antwoord willen luisteren, dat is pas kinderachtig.

Sonic2
Sonic210 feb. 2018 - 12:36

@ CarlBarks Baudet heb ik nog nooit een debat zien voeren. Vooral media toneelstukjes zien opvoeren. Baudet loog ook wat af met dat de PvdA schuldig was aan de integratie problemen. Dat kan niet eens in een coalitie land wat Nederland is. Als Baudet met een erkende racist vijf uur zit te praten, krijg je vragen. Als GL met AFA mee loopt krijgen ze die ook. Baudet misdroeg zich enorm. Veel geschreeuw en krachttermen. Waarom Pechtold, Klaver en Asscher logen werd me niet duidelijk Niet vanuit Baudet. Compleet emotioneel gebral. Voortdurend de moord op Fortuyn misbruiken om je tere zieltje niet te laten aanvallen. U bent een compleet kritiekloze FvD fanboy. In de echte wereld zien ze vooral een krijsende en jankende Baudet. Die zich gisteren compleet belachelijk heeft gemaakt. A

Piet de Geus
Piet de Geus10 feb. 2018 - 13:06

"Baudet stelt zich aan als een stampvoetend klein kind." En wedden dat zijn aanhang daar uitermate tevreden over is?

CarlBarks
CarlBarks10 feb. 2018 - 15:24

Het zal U verbazen dat ik geen FVD fan ben. En hevig gekant tegen Wilders. Wel zie ik een ongekende haat bij de tegenstanders die echt alle redelijkheid laat varen en vertroebelde visies geeft. Het is te triest voor worden van de zo genoemde gevestigde en nette orde hoe er met een ander geluid wordt omgegaan.

Break on through
Break on through10 feb. 2018 - 15:54

@ Piet de Geus, "En wedden dat zijn aanhang daar uitermate tevreden over is?" Dat zou maar zo eens kunnen. Van Hitler vonden ze het ook geweldig dat hij min of meer schuimbekkend achter de microfoon stond. Alleen was dat na een monoloog met een opbouw van een paar uur.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer310 feb. 2018 - 17:21

@Piet, En wedden dat zijn aanhang daar uitermate tevreden over is? Dat zal zeker niet zo zijn en terecht wat er viel nogal wat aan te merken op de uitvoering van Baudet. Deze hele vertoning was zoals Buma terecht stelde een schandalige vertoning en een dieptepunt in de Nederlandse politiek. Iedereen die deze wanvertoning heeft gadegeslagen zal dat beamen. En dan gaan er andere sentimenten meespelen. Het feit dat drie fractieleiders van de gevestigde orde als een stel hongerige hyana's zich inhoudsloos op een slachtoffer storten, onder het mom "if you go low, we go lower". De grote winnaars zijn de PVV en VVD als afwezigen en een redelijk normaal gedragende Marijnissen. Baudet zal een hoop twijfelaars die met de vraag zaten of het daadwerkelijk zo erg is met het partijkartel dankzij m.n. Pechtold de ogen hebben geopend en hier toch wel bij varen. Pechtold is begonnen zijn eigen galg en die voor zijn partij te bouwen, met loyale steun van Ollongren en Kaag. Zoals Martin Sommer zo treffend schreef vandaag is D66 een staatspartij geworden. Dat steekt als liberaal die al van Mierlo stemde terwijl Pechtold nog op de peuterspeelzaal jengelde.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2018 - 8:12

Het leek inderdaad alsof hij de peuterleeftijd nooit ontgroeid is.

Andreas J
Andreas J10 feb. 2018 - 10:03

Dus aan de ene kant hebben we politicy die alleen maar aan het draaien en glibberen zijn en aan de andere kant hebben we politicy die door gebrek aan goede punten en argumenten anderen alleen maar voor racist kunnen uitmaken. En dan zijn er nog mensen die van mening zijn dat de democratie niet failliet is?

4 Reacties
Druïde
Druïde10 feb. 2018 - 10:32

Nee dan de dictatuur : van Poetin tot Maduro en de Chinese overheid, daar worden resultaten geboekt voor de mensen. Wie migreert er vanuit Afrika naar China ?

Zandb
Zandb10 feb. 2018 - 10:44

Andreas Dat er mensen zijn die vinden dat politici draaien en glibberen en dat er mensen zijn die menen dat politici niet meer doen dan anderen uitschelden, dat is nu juist het kenmerk van democratie, van onze vrijheid. Ik geef toe; het valt niet mee om daar een verstandige opstelling in te kiezen; democratie is dan ook behalve een recht, een opdracht die je uiterst zorgvuldig moet uitvoeren. Met gemakkelijke algemene oordelen, kom je er beslist niet. Tenminste, dat vind ik dan.

Tante Nel
Tante Nel10 feb. 2018 - 10:46

Andreas, heel juist gezegd! Ik walg van al dit gedoe of nu links, rechts, midden partij geleuter. Politiek is inderdaad failliet. Er is kennelijk alleen nog maar plaats voor schreeuwers en niet luisterende drammers.

Andreas J
Andreas J10 feb. 2018 - 16:18

@Druide, ik heb het niet over dictatuur, maar over democratie, niet dat het geheel slecht is, maar het is failliet. Wanneer heeft links nu een keer gescored op haar ideeen? Wanneer heeft zij voor het laatst krachtige argumenten gehoord? Je zou toch verwachten dat als je in een vrije wereld leeft dat mensen niet bang zouden zijn te winnen op eigen kracht ipv proberen te winnen door anderen neer te halen of door te draaien en te glibberen? Eigenlijk geldt deze opmerking ook een beetje voor Zandb. Leuk die vrijheid, maar er wordt niets mee gedaan. Ik mis een krachtige links en een directe rechts, dit is toch gewoon te triest voor woorden? Een gemiddeld SBS6 programma zit nog voller met intelligentie dan iets wat met de politieke partijen te maken heeft.