Joop

Baudet heeft geen benul van wat vrijheid is

  •  
03-05-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
17171072493_1511567ceb_k

© cc-foto: Antoine 49. De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine in Rotterdam

Vrijheid stelt het individu in staat te zeggen, te denken en te geloven wat hij wil
De woede over de zogenaamde ‘bevrijdingsaffiche’ van het Forum voor Democratie komt van alle kanten. Van links naar rechts is men verdrietig, woedend, ziedend, verontwaardigd, wat je maar wil. Het gaat volgens de reacties niet aan een RIP kruisje te zetten bij het jaar 2020 als zou de vrijheid die in 1945 was herwonnen verleden jaar weer verloren zijn gegaan.
Inmiddels heeft de Leider van de partij op alle kritiek geantwoord. Hij tweet: “Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie.”
Het is van belang deze zinnen goed op je in te laten werken want Baudet legt hier nog eens zijn prioriteiten bloot: een geïsoleerd Nederland met gesloten grenzen en zonder moderne kunst. Om het wat ouderwetser te formuleren: raszuiver en vrij van ontaarde kunst. Volgens de Leider immers geven zijn tegenstanders de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog een politiek karakter door deze ‘kwaden’ te propageren.
Waar zou Baudet op doelen? De geschoolde propagandist die zijn voorbeelden uit de jaren dertig van de vorige eeuw kent, houdt het vaag. Iedereen kan het dan volgens zijn eigen voorkeur concreet invullen: abstracte herdenkingsmonumenten, dat je op je eigen trap je eigen taal niet eens meer kunt spreken, Timmerfrans, de kneiterlinkse Roxane van Iperen die straks in de Nieuwe Kerk het hoogste woord voert. Heb mijn opa daarvoor in het verzet gezeten?
Ondertussen bestaat de tweet van Baudet geheel uit leugens. Menig burgemeester gebruikt de hem toegemeten tijd vóór de twee minuten stilte om zich uit te spreken tegen rassenhaat, in het verleden maar ook nu. Hij vertelt dat we lessen moeten trekken uit de ervaringen van die vijf lange jaren. Hij wijst erop dat de volkeren van Europa tegenwoordig samenwerken in plaats van dat zij elkaar naar het leven staan. Hij roept de Four Freedoms in herinnering die Roosevelt en Churchill destijds beloofden tot de grondslagen te maken van hun politiek. Hij wijst op de Universele verklaring van de Rechten van de Mens. Dat doen op 4 mei burgemeesters overal in het land met een livestream op de lokale televisie en de site van de gemeente. Dat is traditie en zo hoort het. Dat is niet het gebruiken van de Oorlog voor het opdringen van een politieke agenda. Dat is stem geven aan de consensus in de gemeente, zoals de koning dat vorig jaar deed bij zijn kranslegging op de Dam in Amsterdam.
En dan die moderne kunst? Zouden daar behalve de monumenten de voorstellingen mee bedoeld zijn die in steeds meer steden na de twee minuten stilte worden georganiseerd? Dat de muziek soms atonaal en schril is in het kader van de zwaarte van avond en onderwerp? Dat het stuk speelt niet tegen een realistisch maar een expressionistich decor? Dat er ruimte is voor absurdisme? Het moet wel want dit alles is Baudet een gruwel. Hij heeft in ieder geval een afkeer van wat de grote Karel van het Reve destijds aanduidde als “niet neuriebare muziek”.
Tegelijkertijd toont de Leider weer eens aan dat hij geen idee heeft van wat vrijheid inhoudt. Vrijheid stelt het individu in staat te zeggen, te denken en te geloven wat hij wil. Ook heeft hij toegang tot alle uitingen van anderen. Niemand mag hem belemmeren iets te lezen, te bekijken of te beluisteren. Hij kan zijn leven leiden volgens eigen normen en waarden zo lang de vrijheid van een ander daarmee maar niet wordt bedreigd.
De Duitse bezetter daarentegen wilde iedereen dezelfde normen, waarden en levensstijl opleggen. Ook bepaalde hij wat iemand mocht lezen, bekijken en beluisteren. Elke persoonlijke uiting diende in lijn te zijn met de opvattingen. Van de bezetter. De bevrijding maakte aan deze onderdrukking een einde. Daarom heet het ook bevrijding.
Sinds 2020 legt de regering het individu beperkingen op die allemaal te maken hebben met zijn bewegingsvrijheid. Het idee is dat de epidemie die onze maatschappij bedreigt, bestreden kan worden door te voorkomen dat mensen elkaar aansteken. Dan moet je ze op afstand van elkaar houden. Zo worden dan plekken waar mensen elkaar ontmoeten gesloten. Men kondigt reisbeperkingen af. Men wil mensen verplichten zich een aantal dagen te isoleren als zij zich wellicht bloot gesteld hebben aan het virus. Men verbiedt samenscholingen. Men legt beperkingen op aan het aantal mensen dat men thuis mag ontvangen.
In het algemeen spraakgebruik hebben we het dan over de beperking van vrijheden. Maar deze vrijheden hebben met de vrijheid waarvoor zoveel Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven, niets te maken. Het is essentieel iets anders, al hebben de bewegingsbeperkingen van nu hier en daar wel iets weg van die tijdens de bezetting. Ook toen waren er immers avondklokken en samenscholingsverboden.
He is natuurlijk goed mogelijk dat Baudet wél weet wat vrijheid inhoudt. In dat geval is hij er tegen. Daar zijn argumenten voor aan te voeren: al jarenlang meent de Leider dat vluchtelingen uit de door Assad bestuurde provincies van Syrië moeten worden teruggestuurd omdat het daar veilig zou zijn, terwijl iedereen daar kans loopt door de geheime dienst van de straat te worden geplukt om te worden vastgezet in de beruchte martelgevangenissen van het regime. Dat zijn ideeën over veiligheid van mensen parallellen vertonen met die van de Deense sociaaldemocraten, doet aan deze conclusie niets af. Vrijheid en Baudet zijn geen voor de hand liggende combinatie.
Het bittere brouwsel van haat en afkeer dat Baudet aan het publiek heeft voorgezet, blijkt goed voor acht kamerzetels. Dat is percentueel meer dan de NSB in de jaren dertig binnen sleepte. Het enige anvaardbare antwoord op deze partij is waakzaamheid.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2021 - 1:49

Vrijheid zonder vorm is totaal, en dus in principe totalitair. Daar kan een luie slons zoals Baudet alle kanten mee op. Gezien die het statuur van een mier heeft word hij op een gegeven moment wel naar de achter pagina van het mafste krantje verzonden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mei 2021 - 0:21

Baudet spoort niet helemaal, dat weten we toch! Die man leidt aan hoogmoedswaan!

Thuru
Thuru3 mei 2021 - 21:28

Aan ieder bepaalde kunst wel of niet mooi te vinden. Hooguit is het belachelijk dat er voor bepaalde "kunst" zoveel geld word verspild. Men neme als voor beeld banaan met stukje ductape wat voor meer dan 200k euro gemeensschapsgeld werd verspild. Iets wat niet meer dan 1 of 2 euro waard is of zou moeten zijn en beslist niet meer. Of dat ontkruid kunst waar ook meer dan 200k aan geld werd versplid van wat het volk weer mag ophoesten, of de Tong niet zo lang geleden waar restauratie meer dan 200k kost. Kunst prima, maar geen belachelijke bedragen voor lelijke of overbodige kunst.

Joop den Uil
Joop den Uil3 mei 2021 - 16:54

ach die dondersteen van een Thierry toch weer; weet oom Theo dat wel ? De eerste week van mei staat in Nederland in het teken van de Joden vervolging en uitmoording ... rest van het jaar wordt er neergekeken op Israel. Wie is er nou hypocriet ? (ik generaliseer maar voor het gemak)

2 Reacties
Norsemen
Norsemen3 mei 2021 - 20:03

“ De eerste week van mei staat in Nederland in het teken van de Joden vervolging en uitmoording … rest van het jaar wordt er neergekeken op Israel. Wie is er nou hypocriet ?” Wat is dit voor rare opmerking.

HappyBuddha
HappyBuddha4 mei 2021 - 9:55

@Joop den Uil 3 mei 2021 at 18:54 De eerste week van mei staat in Nederland in het teken van de Joden vervolging en uitmoording … rest van het jaar wordt er neergekeken op Israel. Wie is er nou hypocriet ? (ik generaliseer maar voor het gemak) Je generaliseert niet alleen, je praat nog poep ook

HappyBuddha
HappyBuddha3 mei 2021 - 16:21

Ezel is toch gewoon een idioot. Die doen en zeggen rare dingen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 mei 2021 - 15:58

Het is natuurlijk niet gek dat je bij een avondklok gelijk aan de oorlog moet denken. Deels gaat het ook wel degelijk om dezelfde vrijheden. Het samenscholingsverbod van Rutte III beperkt de vrijheid om met een groep bij elkaar te komen op een openbare plek. Het samenscholingsverbod van de bezetter beperkte de vrijheid om... met een groep bij elkaar te komen op een openbare plek. Iets soortgelijks voor de avondklok. Er zijn natuurlijk wel vrijheden die de bezetter wilde afpakken en Rutte niet, zoals inderdaad het luisteren naar bepaald muziek of het lezen van bepaalde boeken, maar daar hadden ze dan ook andere maatregelen voor nodig. Met een avondklok haal je de 'foute' boeken niet uit iemands huis. Het verschil zit hem denk ik niet zozeer in de vrijheden die door de maatregelen beperkt worden, maar in de motivatie die achter het wegnemen van die vrijheden zit. Als het opleggen van jouw levensvisie aan de rest van de samenleving het doel is, dan zijn zowel het beperken van bewegingsvrijheid als het beperken van de vrijheid om te lezen en te beluisteren wat je wil begrijpelijk. Als het verminderen van het aantal besmettingen het doel is, dan is alleen het eerste te begrijpen, het tweede niet. Hoewel, je zou kunnen betogen dat het ook in het belang van de volksgezondheid is om filmpjes van bijvoorbeeld Willem Engel of Robert Jenssen te verbieden. Ik zou daar zelf niet voor zijn, maar ik snap de gedachtegang wel.

P Haan
P Haan3 mei 2021 - 15:11

Wat een ophef om.. Tja, waarom eigenlijk? Als je er zo veel bij haalt, zou je haast denken dat er diep over nagedacht is. Dat lijkt me redelijk sterk. Simpel punt, in kleur gebracht. Schouders ophalen en doorgaan met je dag.

6 Reacties
harmmeijer
harmmeijer3 mei 2021 - 15:48

Onverschilligheid (wegkijken) heeft in WO II rampzalige gevolgen gehad.

P Haan
P Haan4 mei 2021 - 5:37

Tja. Bij het WK curling waarschijnlijk ook. En wat is je punt? Te veel aandacht ergens aan besteden en zelfs romantiseren, wat van der Horst hier doet, heeft veel grotere gevolgen.

harmmeijer
harmmeijer4 mei 2021 - 9:11

@ P. Haan “En wat is je punt?” Mede door onverschilligheid van de burgers in Duitsland kon Hitler in de jaren ‘30 aan de macht komen.

P Haan
P Haan4 mei 2021 - 11:19

@Merel, Dan zou ik de geschiedenisboeken er nog eens op naslaan. Dat had juist niets met onverschilligheid te maken, daar was de beweging te groot voor. Dat was betrokkenheid, emotie, stampende bierlokalen en ga zo maar door. Breed gedragen en uitgebreid gedocumenteerde onvrede, schaamte, woede, teleurstelling en dan vergeet ik vast nog het een en ander. In het Nederlandse gebouw van Auschwitz 1 staat een tekst op de muur van iemand die het heeft laten gebeuren. Ga maar eens kijken, en durf dan nog eens 'onverschilligheid' als oorzaak te noemen. Die versimpelingen die jij toepast zijn makkelijk als je in twee kleuren wenst te leven, maar compleet belachelijk als je het in het spectrum bekijkt.

harmmeijer
harmmeijer4 mei 2021 - 13:44

@ P Haan Volgens bondskanselier Merkel was de opkomst van het nationaalsocialisme mogelijk doordat elites en grote delen van de Duitse samenleving daar aan meewerkten. Een meerderheid van het Duitse volk was op zijn best onverschillig, vindt Merkel. Volgens haar is de les uit de nazi-dictatuur dat menselijkheid en mensenrechten niet vanzelfsprekend zijn, maar dat daarvoor moedige mensen nodig zijn.

P Haan
P Haan5 mei 2021 - 20:29

'grote delen van de Duitse samenleving daar aan meewerkten. Een meerderheid van het Duitse volk was op zijn best onverschillig' Frau Merkel denkt dat er drie helften in een hele gaan?

Hein2
Hein23 mei 2021 - 14:36

Waakzaamheid is niet genoeg. Ondanks alle waakzaamheid gaat de rechtsextremisering door en door. Door de slappe houding van media en politici. Vergeet niet day tijdens de bezetting het grootste deel van de Nederlandse bevolking collaboreerde, actief of passief. Het verzet bestond uit kleine groepjes, een minderheid. De NS vervoerde met genoegen de joden naar Westerbork. Philips maakte gloeilampen voor de bezetter, net zoals Hoogovens en Werkspoor. In dit land leeft een substraat van NSB-achtige mentaliteit. Dus die drang naar Vrijheid is relatief. Een partij die alle grenzen wil sluiten en de kunsten wil knoeten, het onderwijs wil "zuiveren" en de onafhankelijke pers wil knevelen krijgt 8 zetels. Met Wilders erbij komen we tegen de 25 aan. Waakzaam ja, maar verzet is nu ook geboden. Harde aanpak. Geen slap gedoe meer. Martijn de Koning methode.Geen leugens meer tolereren. Opruiing tegen inmigranten hard neerslaan. Grens stellen. Waakzaamheid is niet genoeg, aanpakken is beter.

Ivan61
Ivan613 mei 2021 - 14:10

Voor onze meneer Ezel en zijn volgers kunnen wij enkeltje Jemen regelen. Lunchpakketje, veldfles, en 20 euro per persoon geven als startkapitaal. Kijken hoe zij dan terug komen en hoe zij dan over vrijheid denken. Dat heeft niks met vrijheid van meningsuiting dat is zoveelste misbruik van onze Ezel. De heer Engel en Lange Frans mogen ook mee.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mei 2021 - 10:22

Ik wens dat de mensen in Jemen niet toe!

Ivan61
Ivan614 mei 2021 - 11:44

Minoes, De mensen in Jemen hebben ook recht op leedvermaak vind ik.

Exkraker
Exkraker3 mei 2021 - 13:29

Baudet is een wappie. Niet goed bij zijn hoofd, dus niet teveel aandacht aan besteden.

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 20:33

Volkomen mee eens. Laat hem het recht om te zeggen wat ie wil, maar we hoeven er niet naar te luisteren.

rvb2
rvb23 mei 2021 - 13:11

Vrijheid is ook de mogelijkheid om je vrij te bewegen. Dat is een vrijheid waar rechtse partijen over het algemeen fel op tegen zijn.

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 20:35

Hoi rvb. Het waren volgens mij de communisten die er nogal goed in waren om bewegingsvrijheid in te perken.

EricDonkaew
EricDonkaew3 mei 2021 - 12:57

Merkwaardig fenomeen. Tot zijn beruchte 'boreale' redevoering na de voor FvD succesvolle PS-verkiezingen deed Baudet eigenlijk alles goed - uiteraard vanuit zijn standpunt bezien. Na, en met inbegrip van, die rede deed Baudet alles, maar dan ook echt alles fout wat een politicus maar fout kan doen. Net alsof iemand de Matterhorn beklimt en er dan aan de andere kant veel sneller afroetsjt. Hoe kan een toch redelijk talentvol iemand zo diep vallen? FvD leek bij het begin een beschaafd, zelfs salonfähig, alternatief te zijn voor de botte PVV. Nu blijkt de partij 'bruiner' te zijn dan diezelfde PVV, geniepiger ook, want met een intellectuele basis. Bij Wilders is in ieder geval duidelijk wat je aan hem hebt, dat was vanaf het begin al zo. Nu lijkt Ja21 op de populistische flank het enigszins fatsoenlijke alternatief voor zowel FvD als PVV te worden. Die partij doet het ook goed in de peilingen. Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt.

13 Reacties
Bastet2
Bastet23 mei 2021 - 14:23

Hoe kom je daarbij? Er is echt niks fatsoenlijks aan Ja21. Een partij met hypocriete opportunisten.

Mark Huysman
Mark Huysman3 mei 2021 - 14:27

[Na, en met inbegrip van, die rede deed Baudet alles, maar dan ook echt alles fout wat een politicus maar fout kan doen.] Vanuit z’n eigen perspectief gezien vraag ik me dat af. Juist door zich als leider van de coronawappies op te werpen heeft hij toch nog 8 zetels binnen weten te halen. Ook heeft hij zo zijn rechterhand, de tamelijk openlijke nazi Freek Jansen, de Kamer ingeloodst. [FvD leek bij het begin een beschaafd, zelfs salonfähig, alternatief te zijn voor de botte PVV.] Ik denk dat Baudet en zijn getrouwen vanaf het begin een partij wilden bouwen in de fascistische traditie. Het hele traject is er een van steeds de randjes opzoeken, kijken waar je mee wegkomt en stapje voor stapje mensen meer ontvankelijk maken voor het extreemrechtse gedachtengoed. [Nu lijkt Ja21 op de populistische flank het enigszins fatsoenlijke alternatief voor zowel FvD als PVV te worden.] Niet echt fatsoenlijk natuurlijk. Eerdmans wilde pas breken met Baudet toen die verhalen over het antisemitisme in de publiciteit kwamen en het duidelijk werd dat FvD een moeilijke tijd tegemoet ging. Eenmaal in de Kamer heeft Eerdmans ook al aangegeven niet afwijzend te staan tegenover samenwerking met Baudet.

Exkraker
Exkraker3 mei 2021 - 14:41

@Mark Is Baudet gevaarlijker dan Lenin?

Ivan61
Ivan613 mei 2021 - 15:35

@ Mark Huysman, Thierry is jouw wapenbroer. Jij vindt Lenin een held, hij vindt andere massamoordenaar ook een held. Fatsoenlijke mens vindt beide walgelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman3 mei 2021 - 15:49

@Exkraker Nieuwsflash: Lenin is al bijna 100 jaar dood.

Mark Huysman
Mark Huysman3 mei 2021 - 19:03

Sarajlija  Sorry, je bent niet goed bij je hoofd.

Ivan61
Ivan613 mei 2021 - 19:10

@ Mark, Een massamordenaar bewonderen is pas walgelijk. Of dat communist is of nazi maakt niet uit. Voor fatsoenlijke mens althans.

Norsemen
Norsemen3 mei 2021 - 20:06

Misschien heb ik iets gemist, maar waar haal je vandaan dat Hiysman fan van Lenin is?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 20:37

Hoi Mark Huysman. "Nieuwsflash: Lenin is al bijna 100 jaar dood." Dat vind je zelf toch niet echt een argument?

Sachs
Sachs3 mei 2021 - 20:59

@ Eric [Nu lijkt Ja21 op de populistische flank het enigszins fatsoenlijke alternatief voor zowel FvD als PVV te worden.] Check Nanninga's antisemitisme svp. @ Sarajlija [Mark Huysman, Thierry is jouw wapenbroer. Jij vindt Lenin een held, hij vindt andere massamoordenaar ook een held.] Waar hebben we dit aan te danken?

Mark Huysman
Mark Huysman4 mei 2021 - 6:38

Norseman Ik ben geen ‘fan’ van Lenin maar ik denk dat er een groot verschil is tussen Lenin en de vroege bolsjewiki en het latere stalinisme. Dat leg ik in deze discussie uit: https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-verjaardag-van-een-massamoordenaar-moet-niet-gevierd-worden Verder denk ik dat het krankzinnig is om te stellen dat Hitler en de nazi’s door Marx en Lenin geïnspireerd zijn en daar ga ik ook op in in die discussie.

Ivan61
Ivan614 mei 2021 - 7:04

@ Sachs, Mark heeft link geplaatst. Hij verdedigt Lenin die niks anders is dan een massamoordenaar geweest.

Ivan61
Ivan614 mei 2021 - 9:51

@ Mark Huysman, Jij vergelijkt Stalin en Lenin ik niet. Ik heb je ook bewijzen van misdaden van Lenin gelinkt maar jij zegt niks. Van mij kan jij hem bewonderen en zijn misdaden goedkeuren maar dan moet je niet figuur als Baudet aanvallen. Jullie zijn dan een pot nat.

Bert de Vries
Bert de Vries3 mei 2021 - 12:43

Baudet is in veel opzichtend weerzinwekkend. En dat geldt ook voor zijn poster. Maar fatsoen mag nooit of te nimmer wet worden. Dus geen verbod. Want dat wordt dan einde 'beschaving'.

ZonderNaam2
ZonderNaam23 mei 2021 - 12:39

Het is een hele domme poster van een hele domme partij met een hele domme achterban. Ik word daar niet verontwaardigd over, ik haal hooguit zuchtend mijn schouders op waarbij ik een "heb je die sukkels ook weer" onder mijn adem mompel, en dan ga ik over tot de orde van de dag.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 mei 2021 - 14:51

Het is geen domme partij. Het zijn doortrapte slimmeriken die stukje bij beetje verder opschuiven dan de PVV. Die weten dat je openlijk kunt liegen en dat dat voor je achterban geen punt is. Het zijn dommeriken en onnozelen die dat niet in de gaten hebben.

Uilenspiegel
Uilenspiegel3 mei 2021 - 12:19

En opnieuw staat minkukel Baudet in de spotlights. Ja we moeten waakzaam zijn, maar veel meer woorden dan minkukel of loser zou ik er niet aan besteden. Uitleg heeft nul zin. In gesprek is onmogelijk. Gewoon telkens opnieuw benoemen wat hij is: gestoord, volstaat en dan door gaan met belangrijkere zaken. "Leuk" zou een tegen-poster zijn.

harmmeijer
harmmeijer3 mei 2021 - 12:13

De dag dat het fascistische/neonazistische FvD wordt verboden steek ik de Europese vlag uit.

Sonic2
Sonic23 mei 2021 - 12:07

Korheiden heeft het correct verwoord. Foute partij. Foute leider. Foute achterban. Norsemen voegde daar nog wat aan toe waarmee ik het ook volledig eens was. Het stuk van Han is ook prima. Ik merk dat ik op het dossier Baudet/ FvD genuanceerd en gematigd ben geworden en dat is omdat het voor normaal denkend Nederland niet meer te vermijden is hoe fout Baudet en FvD is. Ik kan het bij 2 alinea's houden denk ik. Want er valt niet veel meer aan toe te voegen. Alleen dat we dit alt right virus moeten bestrijden. Met woorden. En niet met kogels.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman23 mei 2021 - 13:37

Korheiden zegt dat ie Forum een foute partij vindt. Maar hij zwijgt over vrijheid. Over vrijheid begint Van der Horst. Hij kleurt het begrip Vrijheid naar eigen keuze in. Dat is allemaal toegestaan. Er is geen rechter - ik heb het even nagevraagd - die een van de drie met de vinger zou wijzen. Mijn eigen omschrijving zou zijn: waarheid is een idee dat als je het een in een metafoor zou vangen net als schoonheid het gezicht heeft verbrand en met een omzwachteld hoofd zich den volke vertoont. . Met dank aan de bron: Van Lucebert heeft men gezegd dat ie zo moeilijk zou zijn. Zelfs racistisch. Er is een grote, norse .... Maar verbieden heeft weinig zin, want haast niemand leest nog een vers. Het vers is oudbakken geworden, . Tragisch.

Ryan2
Ryan23 mei 2021 - 12:03

Vrijheid? Vrijheid van meningsuiting? Je moest eens weten. In de media komt alleen rechts tot ultra rechts aan het woord. Vindt je het dan raar, dat een aanmerkelijk deel van de Nederlanders achter een paar idioten aan sjokt? Er is geen links media. Dat is het probleem.

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer3 mei 2021 - 14:22

Volgend jaar wordt racistisch/nationalistisch Nederland op zijn wenken bediend als hoogstwaarschijnlijk ‘Ongehoord Nederland’ van Karskens de publieke omroep komt bevuilen. Ik vrees dat xenofoben en nationalisten een ruim podium krijgen. Het wordt alsmaar guurder in Nederland.

Jonathan2
Jonathan23 mei 2021 - 12:01

De verzetsstrijders in de 2de Wereldoorlog bestreden de nazi's, Thierry en zijn Forummannen de gezondheidszorg, bejaarden, chronisch zieken en niet-boreale mensen.

Bouwman2
Bouwman23 mei 2021 - 11:41

Je kunt dat niet zonder meer stellen, dat Baudet geen benul van vrijheid heeft. Dat is veel te beknopt. Wat vrijheid inhoudt is voor iedereen verschillend. Vrijheid is om benoemd te worden, Vrijheid is tolerantie en heeft meer kleuren dan de regelboog.. De ware vrijheid luistert naar de wetten. Tot heerschen is wie zich beheerscht bij machte. Dat zijn twee regels van Jacques Perk, een jong gestorven en onterecht vergeten dichter.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 mei 2021 - 12:11

nee ware vrijheid luistert niet naar wetten u bent in de war met ware gehoorzaamheid iets waar in dit land veel te veel van is

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn3 mei 2021 - 13:43

Maar ik ken hem wel! Achterberg is ook zo’n vergeten dichter en Slauerhoff niet te vergeten!

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2021 - 8:08

@ Griezel. Dan is moord prima in jouw optiek van vrijheid. Er zijn verschillende concepties van vrijheid zoals die betrekking hebben op de mens. Vrijheid van. Vrijheid naar. Vrijheid alleen maar van een individu. Vrijheid in gemeenschap en natuur. Als een fascist of neoliberaal het heeft over vrijheid heeft ie het over het recht van de sterkste of de corporatie tegenover het gepeupel of de minder kapitaal berechtigde. Een filosoof uit de oudheid of socialist uit de vorige eeuw heeft het over het goede leven van de middelmaat en een gemeenschap in harmonie.

Norsemen
Norsemen3 mei 2021 - 11:34

Het wordt tijd dat mensen die op deze partij gestemd hebben openlijk aan schandpaal genageld worden. Maar nog meer dan dat zou de media niet zoveel aandacht aan deze racistische idioot moeten schenken. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar niet iedere mening hoeft gehoord te worden.

10 Reacties
Mini2
Mini23 mei 2021 - 12:14

‘ Het wordt tijd dat mensen die op deze partij gestemd hebben openlijk aan schandpaal genageld worden’ We waren het toch allemaal met elkaar eens dat clubjes zoals Vizier op Links/Rechts niet thuishoren in deze samenleving ?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 12:47

Hi Norsemen, "maar niet iedere mening hoeft gehoord te worden.". Klopt. Maar je hoeft ook niet naar iedere mening te luisteren. Het openlijk aan de schandpaal nagelen van degene die op FvD heeft gestemd is een totalitaire actie. U bent wat mij betreft exact hetzelfde als Thierry Baudet.

Norsemen
Norsemen3 mei 2021 - 15:25

Ik had natuurlijk moeten weten dat er altijd figuren zijn die niet doorhebben wanneer je iets letterlijk of figuurlijk moet nemen. Van vizier op rechts heb ik nog nooit gehoord, en van vizier op links zijn we het helemaal niet allemaal met elkaar eens dat dit clubje niet in Nederland thuishoort. Ik vind dit clubje uitstekend thuishoren in Nederland. Maar goed, ik heb ook geen hele hoge pet op van Nederland en zijn inwoners. Ik zou wel willen dat iedereen slim genoeg zou zijn om door te hebben dat vizier op links achterlijke randdebielen zijn.

Mini2
Mini23 mei 2021 - 18:15

@Norsemen Kafka.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 20:39

Hoi Norsemen. Ach kijk eens aan. Iemand wijst u op uw hypocrisie en dan is het ineens dat je het niet letterlijk moet nemen. Weet je wat? Neem dan die poster van Baudet ook niet letterlijk.

Norsemen
Norsemen4 mei 2021 - 9:22

@Harba Lorifa Ten eerste heeft het geen enkele betekenis of waarde voor mij dat jij mij op hypocrisie wijst. Het is op geen enkele manier dat ik denk Harba Lorifa vindt mij hypocriet, dan zal er wel iets mis zijn met mijn opvatting. Ten tweede vind jij dat ik hypocriet ben omdat jij e.e.a. niet zo goed begrijpt.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa24 mei 2021 - 11:28

Norsemen. Geloof jij in je eigen onzin?

Ivan61
Ivan614 mei 2021 - 11:42

@ Norsemen, Het ligt altijd aan andere. Zij begrijpen dat verkeerd. Aldus Thierry Baudet en Norsemen.

Norsemen
Norsemen4 mei 2021 - 15:34

@Harba Ik geloof in helemaal niets.

Norsemen
Norsemen5 mei 2021 - 8:45

@Sarajlija Dan heb ik blijkbaar toch nog iets gemeen met Baudet.

korheiden2
korheiden23 mei 2021 - 11:23

Wat een foute partij is dat toch.

sensibel
sensibel3 mei 2021 - 11:18

Ja wat is vrijheid, en wanneer kan je vaststellen dat vrijheden aan het verdwijnen zijn, en je waakzaam moet zijn. Ik hang sinds de moord op Fortuyn, waar ik niet op zou stemmen al niet meer de Vlag uit met bevrijdingsdag, en dat is (nog) mijn Vrije keuze. Arendt: "... Intellectueel, geestelijk en artistiek initiatief is net zo gevaarlijk voor totalitarisme als gangstervorming van de mafia, en beide zijn gevaarlijker as puur politieke oppositie. De consequente vervolging van elke vorm van hogere intellectuele activiteit door de nieuwe massaleiders komt voort uit hun ingeboren wrok tegen alles wat ze niet kunnen begrijpen. Totale overheersing geeft geen ruimte voor onafhankelijke initiatieven, op geen enkel terrein van het bestaan, voor geen enkele activiteit die niet geheel voorspelbaar is. Totalitarisme in macht vervangt onverwachts alle voornemende talentvolle individuen, ongeacht hun sympathieën, met gekken en dwazen wiens gebrek aan intelligentie en creativiteit steeds de beste waarborg voor hun loyaliteit is. ...": ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Maar met respect voor diegene die voor de Vrijheid gevochten hebben, en ook nu weer tegen de stroom in zwemmen, met alle gevolgen van dien (uitsluiting, belachelijk maken), ja daar hang ik natuurlijk wel de Vlag voor halfstok. Want ieder mens doet er toe, ook zijn mening.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 11:18

Hoi Han. "Volgens de Leider immers geven zijn tegenstanders de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog een politiek karakter door deze ‘kwaden’ te propageren." Leider met hoofdletter Han, werkelijk? En dan nog wel in deze zin. Volgens mij geef je Baudet daarmee direct gelijk.

3 Reacties
Ryan2
Ryan23 mei 2021 - 12:05

Han bedoelt het ironisch. Sinds wanneer hebben Brabanders geen gevoel voor humor meer?

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn3 mei 2021 - 13:44

Baudet is geen leider net zo min als Mao een grote roerganger was...

Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mei 2021 - 20:31

Hoi Ryan, ik geloof niet dat Han het humoristisch bedoeld. Ik ben bang dat hij er bloedserieus in is. Maar uiteraard kan ik het volkomen bij het verkeerde eind hebben. In dat geval... goeie Han. ????