Joop

Baudet en de oerangst voor het ik

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
46515229075_e90fb7dc7e_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Hij heeft een persoonlijkheid gekozen, geen standpunt. Indien blijkt dat Baudet inderdaad is gevaccineerd past dat zelfs gewoon in het plaatje.
Ik las Sartre en las tot mijn verbazing over Thierry. In 1944 schreef Jean-Paul Sartre (1905-1980) Potret van een antisemiet – Overdenkingen over het joodse vraagstuk ( Réflexions sur la question juive ). Daarin tracht Sartre (zelf trouwens geen jood) door te dringen in de gedachtechaos van de antisemiet. Nu lijkt de vergelijking niet helemaal passend, maar FvD is zelf zeer actief met vergelijkingen met de WOII en dat maakt dat ik mijn punt nu wel degelijk kan en mag maken. Hij lijkt me tevens vrij zeker een antisemiet. En Holocaustontkenner.
Nu gaat het ineens over de bedreigingen van Van Houwelingen en zijn ‘tribunalen’, maar dat zijn slechts neveneffecten van iets groters. Hoe reageer je op de politieke provocerende confrontaties van Baudet en zijn partijgenoten? Dat vraagt om een analyse. En waarom dan niet een boek erbij pakken uit de jaren veertig van een iemand die zelfs ooit de Nobelprijs werd toegekend. Hieronder een beknopte metafysische uitleg van een verschijnsel in een concrete gedaante, namelijk de gestalte van Thierry.
Sartre verdeelt de gedachtechaos van de antisemiet in vier onderdelen:
1. De antisemitische standpunten komen voort uit het verlangen voor zekerheid. Alleen een vooroordeel kan zekerheid geven en de redelijkheid onderdrukken. Bij irrationele feitelijk onjuiste uitspraken behoort de bedoeling een schrikwekkende indruk te maken. De antisemiet is zich bewust van zijn inconsequente gedrag en zelfgekozen houding; hij wil volledig bestaan, met aangeboren rechten zonder twijfel. […]  Hij veracht de feiten: ‘van begin af aan heeft hij ervoor gekozen de woorden en de argumenten te ontwaarden’ (Réflexions sur la question juive, 22 e.v.).
2. Door anderen uit te maken voor minderwaardig beweert de antisemiet dat hij tot een elite behoort. Een elite die niet berust op verdienste of arbeid zoals we nu kennen, maar zoals aristocratie met een superioriteit die niet kan worden verdiend of verloren (Réflexions sur la question juive 32 e.v.). Hij wil niet de verantwoordelijkheid zelfstandig te denken, hij eist van de regering ordehandhaving, maar voor zichzelf verantwoordingloze onordelijkheid. (Réflexions sur la question juive 67.)
3. Door het kiezen van een zondebok en het kiezen van een kwaad ontkomt hij aan de verantwoordelijkheid om te ontwerpen en te veranderen. Het is de verontrustende, grenzeloze verantwoordelijkheid die hem angst inboezemt en de angst zich te moeten hervinden als meester van zijn eigen lot.
4. Er gaat sadisme schuil achter antisemitisme. De antisemiet heeft ‘zichzelf tot misdadiger uitverkoren, tot “witte” crimineel’. ‘Maar ook hier ontvlucht hij de verantwoordelijkheid. Hij sticht zogenaamd kwaad voor de goede zaak. (Réflexions sur la question juive 63.)
Concluderend is de antisemiet een mens met angst, niet voor joden, maar voor zichzelf, voor zijn geweten, voor zijn vrijheid, voor zijn verantwoordelijkheid, voor zijn instincten, voor de eenzaamheid, voor de verandering, voor de maatschappij en voor de wereld.
Hij heeft een persoonlijkheid gekozen, geen standpunt. Indien blijkt dat Baudet inderdaad is gevaccineerd past dat zelfs gewoon in het plaatje.
De meer dan zeventig jaar oude analyse van Sartre doet je verbazen over de gelijkenissen. Zeker als we Baudet weer zien zoals hij zichzelf zo graag ziet: elitair en superieur. Sartre: ‘Hij verkiest niets te verwerven, niets te verdienen, alles moet hem bij zijn geboorte gegeven worden – maar hij is niet van adel.’ Piano’s, uilen van Minerva en zakjes lavendel, je ziet hem dromen dat hij een prins is.
Sartre erkent dat de jood slechts een voorwendsel is, een voorbeeld, het is net zo goed de zwarte man, de vrouw, etc. Dat verklaart de mengelmoes van moddergooien en het provoceren van FvD. Want ook dat komt heel bekend voor. Baudet spreekt bijvoorbeeld bepaald niet prettig over vrouwen (Baudet: “Ik weet wel dat vrouwen over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben.” Of “de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja, overmand willen worden.”). Simone de Beauvoir (1908-1986), voor mij de aanleiding om Sartre eens te gaan lezen, is wat korter door de bocht: “Niemand is arroganter tegenover vrouwen, agressiever of minachtender, dan iemand die zich zorgen maakt over zijn mannelijkheid.”.
Volgens de redeneringen van het boek van Sartre stelt het antisemitisme hem in staat zijn angst in de kiem te smoren door zichzelf wijs te maken dat zijn plaats in de wereld altijd heeft vastgestaan op grond van traditie. Sartre: “Kortom, het antisemitisme is de angst voor het mens-zijn, de antisemiet wil een onverzettelijk rotsblok, een kolkende stroom, een vernietigende bliksemstraal zijn – allesbehalve een mens.” (Réflexions sur la question juive 67).
Aha, ja dat lijkt nu precies het problematische van zijn strategie. Baudet is uitermate geschikt voor gestructureerde inconsequente chaos, maar zonder het te weten is hij voor het karretje gespannen van angst en past hij perfect in een terugkerend fenomeen. Voor hem is er geen weg terug. Gelukkig voor hem zal hij ook in de toekomst zonder gêne door blijven schreeuwen, maar dat brengt ons wel tot een punt dat je moet weten wat je ermee aan moet.
Wat doe je bij een kind dat zijn avondeten tegen de muur smijt? Je vraagt je af, waarom doet dat kind dat? Antwoord: onmacht en/of angst. Wat doe je als ouder? Duidelijkheid bieden. Begrip is noodzakelijk, maar dat betekent geenszins dat er geen consequenties aan verbonden hoeven te worden. Zonder eten naar bed lijkt me een goede optie, maar vooral ook aandacht geven en focussen op positieve gedragsverandering. Het fenomeen is van belang, de inhoud totaal irrelevant. Baudet en zijn partijgenoten isoleren en negeren betekent tevens dat zijn aanhang wordt geïsoleerd en genegeerd en dat doet alleen maar meer pijn. Help die bange man.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

FredD2
FredD228 nov. 2021 - 7:00

Hmm de 4 punten die u benoemt omschrijven eigenlijk de vaccinatie campagne en de pro vaxxers. -Provaxxers eisen zekerheid. -Provaxxers vinden antivaxxers minderwaardig. -Provaxxers gebruiken antivaxxers als zondebok. -Provaxxers hebben antivaxxers over 1 kam geschoren en zien deze nu de oorzaak voor alle ellende. Het leuke is, andersom ook en zo is alles wel uit te leggen met die 4 punten. Zo kan je elke mening dusdanig uitleggen dat deze onder de 4 genoemde punten vallen en zou iedereen dus een antisemiet kunnen zijn. Niet echt een sterk stuk dus. Overigens dat Baudet niets is, daar ben ik het mee eens. Maar behandel hem dan ook zo.

4 Reacties
Zandb
Zandb28 nov. 2021 - 8:59

Fred Helaas voor u. Het behoren tot, ik citeer: "Een elite die niet berust op verdienste of arbeid zoals we nu kennen, maar zoals aristocratie met een superioriteit die niet kan worden verdiend of verloren" maakt uw hele 'vaccinatietoepassing' en andere willekeurige toepassingen ongeldig. Wat u beweert, ik citeer: "Zo kan je elke mening dusdanig uitleggen dat deze onder de 4 genoemde punten vallen en zou iedereen dus een antisemiet kunnen zijn.", dat klopt dus van geen kant. Dat "iedereen dus een antisemiet zou kunnen zijn", zoals u stelt, dat is immers onmogelijk.

Rupsjenooitgenoeg
Rupsjenooitgenoeg28 nov. 2021 - 11:46

Zandb, Ik vind dat FredD wel een punt heeft. Het enige verschil is dat Jean-Paul het over aangeboren eigenschappen heeft waar je zelf niets aan kunt veranderen. Maar de essentie, en het schadelijke, is het superioriteitsgevoel.

FredD2
FredD228 nov. 2021 - 14:11

@Zandb, dat is maar een onderdeel, maar geen verplichte en de verdienste uit arbeid e.d. is een aanname. Het is niet onmogelijk. Het "goed zijn gevoel" van veel linkse mensen kan al net zo gevaarlijk zijn en superieur aanvoelen als het superieuriteits gevoel van extreem rechtse mensen, ook daar hoeft geen verschil in te zitten en past er niet zo goed in.

Zandb
Zandb28 nov. 2021 - 18:07

Rups Die vier criteria kunnen inderdaad zonder problemen toegepast worden, overal op. Maar dat heeft niets met wat in het artikel staat te maken. Dat is wat Fred er van maakt. En als kritiek op dit artikel - "Niet echt een sterk stuk dus", vindt Fred - helemaal ongerijmd. Verder vraag ik u: "Hoe zou een semiet dan antisemiet kunnen zijn of worden?" Want ook dat beweert Fred ten onrechte; dat iedereen antisemiet kan worden. Fred Wat u allemaal vindt, dat moet u weten. Maar wanneer u uw licht over het artikel laat schijnen, dan moet u dat artikel wel begrepen hebben. En dat hebt u niet.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 3:02

Of het nu neonazi's, extreemlinks, of moslims zijn waar oplopend in die volgorde het antisemitisme het meest uit voortkomt. het blijft voorop staan dat dit bestreden moet worden. En dus zeker niet met een uitzondering in wie je dan met je stok wilt slaan.

6 Reacties
Zandb
Zandb28 nov. 2021 - 9:01

Jahaa, natuurlijk, wat anders, open deur, valse suggestie, stokpaardgelul...... Moe word ik er van, 'Simon'. Maar ga onverdroten voort. Je treft vast wel eens een makkelijker slachtoffer.

watcher3
watcher328 nov. 2021 - 14:55

Gaarne een onderbouwing van u stelling dat extreemlinks antisemitisch zou zijn.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 17:41

@watcher Een gerechtvaardigde vraag die ik graag beantwoord. De onderbouwing is ontleend aan antisemitische ervaringen van Europese joden: https://www.docdroid.net/EOXHNrv/antisemitism-fra-pdf De bron waar dit overzicht in te vinden is: https://www.jfm.se/wp-content/uploads/2018/12/fra-2018-experiences-and-perceptions-of-antisemitism-survey_en.pdf Ik schrijf niet dat moslims of extreem-links of uiterst links antisemitisch zijn maar dat antisemitisme er in die volgorde ruim meer uit voorkomt dan uit extreem-rechts of uiterst rechts. Bij die laatste is dat voornamelijk uit het nationaal-socialistisch geïnspireerde deel.

watcher3
watcher329 nov. 2021 - 0:06

Beste simon, Anti-semitisme is niet links en kan niet links zijn, dan is het namelijk niet links maar rechts.

Pater
Pater29 nov. 2021 - 15:42

@Simon Dat betreft een zeer subjectief onderzoek, beantwoord door uitgezochte groepen respndenten (reken maar dat Een ander joods geluid daar niet bijzat), met vragen die kritiek op Israël al als antisemitsch interpreteert.

Pater
Pater29 nov. 2021 - 16:00

@Simon Dat betreft een zeer subjectief onderzoek, beantwoord door uitgezochte groepen respondenten (reken maar dat Een ander joods geluid daar niet bijzat), met vragen die kritiek op Israël al als antisemitsch opvatten. Dat onderzoek is al meerdere malen, met meerdere details, op Joop besproken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 nov. 2021 - 16:55

Baudet is niets, een lege huls, hij heeft een beetje geshopt om zich een persoon aan te meten,, kijkt hoe andere het doen en hebben gedaan, wat maakt(e) ze succesvol, meer is het niet.

Marcel van Oort
Marcel van Oort27 nov. 2021 - 16:45

Baudet en zijn aanhang kan je zo als antisemitisch te bestempelen. Dat is is als veel meer anderen gebeurt met vergelijkbare andere of dezelfde argumenten en daaraan ontleend recht. Zo gebeurt dit al langer richting neo-nazi's, islamitische, en linkse politici en hun aanhang met m.i. bepaald niet mindere argumenten en recht. Er zijn dan zeker sterke argumenten in al die verschillende gevallen. Je moet je dan zeker ook nog iets anders afvragen. De vraag is of het daarbij werkelijk om de joden gaat met deze beschuldigingen, gerechtvaardigd of niet. Dus dat het niet om het eigenlijke doelwit gaat, de gehate tegenstander die men met de beschuldiging van antisemitisme treffen wil, hoe gerechtvaardigd ook.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 nov. 2021 - 9:06

Marcel Als dat - "Baudet en zijn aanhang kan je zo als antisemitisch te bestempelen." - een juist conclusie van het artikel moet zijn, dan heeft u er nog minder van begrepen dan ik. De rest zou door ook 'Simon' (kan iemand onder meer namen schrijven?) geschreven kunnen zijn. Kijk maar bij 'hem' voor mijn commentaar op dergelijke zwamneuzerij.

Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 16:04

Ik moest denken aan de column van Geerten Waling: 'Wat van FVD overblijft, is geen politieke partij, maar een sekte. Gesteund door een residu aan jonge, kritiekloze lakeien heeft de ooit veelbelovende intellectueel Baudet zich volledig gericht op een niche van ‘coronawappies’ en andere complotdenkers.'