Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Baudet en de handlezeres

  •  
25-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
528x840
Ik herkende het verhaal omdat me wel eens eerder een soortgelijke ervaring verteld is
Op Twitter zag ik een fragment voorbij komen uit het net verschenen boek ‘Mijn meningen zijn feiten’, de voorlopige biografie van Harm Ede Botje en Mischa Cohen over Thierry Baudet. Het betrof een anekdote over een handlezeres die door Forum voor Democratie werd ingehuurd ter opluistering van een personeelsuitje. Iedereen die dat wilde kon zich door haar de toekomst laten voorspellen. “De jonge vrouwelijke medewerkers wilden vooral weten wat er op relationeel terrein in het vat zat. Baudet had een heel andere vraag: zou voor hem in de toekomst een rol zijn weggelegd als minister-president? Het antwoord was nogal angstaanjagend. De vrouw bekeek zijn hand en zei dat ze visioenen vol bloed zag. Ze voorspelde dat het slecht met hem zou aflopen. Baudet was zichtbaar van slag door die onheilspellende boodschap.”
Dat laatste lijkt me niet zo vreemd. Wie zou er niet van slag van raken als je denkt iets te horen over je klim naar het Torentje en je wordt getrakteerd op een visioen dat lijkt op de beruchte gangscène uit The Shining.
Het boek gaat er voor zo ver ik in de gauwigheid kan zien verder niet op in maar tot mijn eigen verrassing schoot me plotsklaps een herinnering te binnen. Ik herkende het verhaal omdat me wel eens eerder een soortgelijke ervaring verteld is. Dat zat zo diep in m’n geheugen begraven dat het even duurde voordat ik het me weer voor de geest kon halen.
Het was 18 jaar geleden, in de gastenruimte van een talkshow waar ik was uitgenodigd. De moord op Pim Fortuyn had kort daarvoor plaatsgevonden en was het onderwerp van vrijwel ieder gesprek. Wachtend op het begin van het programma raakte ik aan de praat met een mede-gast die net als ikzelf Fortuyn persoonlijk had gekend en we wisselden wat opmerkelijke ervaringen uit. Plots zei hij:  “Wat ik nooit zal vergeten is het volgende, omdat het zo bizar was. We liepen op een avond na een etentje samen over de kermis en kwamen langs de tent van een waarzegger. Fortuyn stond er op daar binnen te gaan. Ik deed wat lacherig en wachtte buiten. Toen hij uit dat hokje kwam, zag hij lijkbleek. Ik schrok er gewoon van. Hij wilde niet vertellen wat hij te horen had gekregen en er ook niet meer over praten. Ik kende hem niet goed genoeg om daar verder op aan te dringen. Nu denk ik, zou het hem voorspeld zijn?”
Wat Fortuyn te horen heeft gekregen, is niet bekend. Het kan heel goed iets totaal anders zijn geweest dan het afschuwelijke lot dat hem uiteindelijk heeft getroffen. Waarzeggers, handlezers en andere voorspellers hebben vaak snel door wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze lezen de persoon in plaats van de toekomst en vertellen een verhaal dat nieuwe klanten moet opleveren. Je hoeft geen toppsycholoog te zijn om zowel bij Fortuyn als Baudet te zien dat het gaat om mannen die groots en meeslepend willen leven. Zelf helpen ze die inschatting door te verklaren zich als de toekomstige premier te beschouwen. Die bedien je niet door te zeggen, ik zie je in het Torentje zwoegen op de troonrede.
Ik hoop althans dat het zoiets is.

Meer over:

opinie, thierry baudet,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Zandb
Zandb26 okt. 2020 - 7:30

Dat een voorspelling op zichzelf, van invloed is op wat er gebeurt, geeft de bedenkelijkheid er al van aan. Zonder die voorspelling namelijk, had je leven er heel anders uitgezien. Als je bedenkt dat in het verhaal van Oedipus bv het de voorspelling zelf is, die de oorzaak van alle ellende vormt.......

Sonic2
Sonic225 okt. 2020 - 23:32

Fortuyn voorvoelde zijn dood. Heel goed mogelijk dat die waarzegger hem dat voorgevoel heeft gegeven. Een erg interessant stuk is het overigens. Of Baudet het gaat overleven? Geen idee. Het politieke klimaat is zo gek dat ik nergens meer van op kijk. Klaver, Wilders, Baudet, Rutte vermoord? Zou niet verrast zijn als het gebeurt. Daar trek ik ook de grens. Baudet moet goed beveiligd worden. En we moeten alles in het werk stellen om zijn leven veilig te stellen. Zou me niets verbazen als we Baudet hooguit een half jaar nog in ons politieke midden hebben. Als het werkelijk iets onder de 10 zetels wordt dan zie ik hem stoppen met politiek. Dan heeft Nederland hem niet verdiend( zo ziet hij het echt) en dan gaat hij iets anders doen. Als PVV en FvD niet in de komende regering komen zie ik Rutte en de andere partijen de boel bij elkaar houden. Dat betekent nog vier jaar het kamerwerk doen waar hij geen zin in heeft. Voor de rest is Baudet een vreselijk persoon. Heeft zijn partij vreselijk beleid. Moet hij stoppen met de moord op Fortuyn te misbruiken om al te stevige kritiek op hem in de kiem te smoren

1 Reactie
adriek
adriek26 okt. 2020 - 14:59

"Fortuyn voorvoelde zijn dood." Nee, dat deed hij niet. "Voorgevoelens" en andere paranormale fratsen bestaan niet, net zo min als elfjes, klopgeesten en (weer)goden.

GoudenBergen
GoudenBergen25 okt. 2020 - 13:47

De Grieken wisten al dat hybris onvermijdelijk leidt naar iemands ondergang. Hybris is het centrale onderwerp van de Griekse tragedies.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 okt. 2020 - 12:59

Een integer en wijs persoon handelt als volgt: als de feiten veranderen, stel ik mijn opvattingen en handelen bij. Opportunisten en kwartjesvinders handelen als volgt: als mijn belangen veranderen, stel ik de feiten in mijn voordeel bij.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 okt. 2020 - 12:44

Krijg een beetje ongemakkelijk gevoel bij het lezen van je artikel, Francisco. Iedereen gelooft wel in dingen die we niet kunnen verklaren. Iedereen is wel een beetje bijgelovig. Toch is er geen enkele reden om te bedenken dat iemand Baudet iets wil aan doen. In gedachten misschien maar dat is iets anders. En dan is het geen geweld maar een geweldige afgang, de lang verwachte ontmaskering van de man.

2 Reacties
Pater
Pater27 okt. 2020 - 6:57

@Ploert Als je een racist een racist noemt is dat geen demoniseren maar een correcte analyse. Die jij natuurlijk niet wilt horen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 okt. 2020 - 13:33

Ploert, wat is demoniseren? Kritiek geven of het beestje bij zijn naam noemen? Mensen moeten gewoon wat weerbaarder zijn. Ik word een beetje flauw van die rechtse verongelijktheid.

Tampert
Tampert25 okt. 2020 - 12:20

Ben nog in de war, zal nog even Lange Frans moeten bellen voor wat duiding...

Aart van de aap
Aart van de aap25 okt. 2020 - 11:16

Als je denkt dat je meningen feiten zijn, gaat het al een beetje mis Het is al een waarschuwing, als iemand dat beweert. Het waren alleen de totalitaire politieke stromingen, die beweerde de waarheid in pacht te hebben. Fascisten ? Wisten alles, hadden alle feiten. Stalinisten ? Hadden de waarheid in pacht. Als je de waarheid al hebt, kan je ook met alles wegkomen. Alles is dan geoorloofd. Daarom is het een gevaarlijke instelling. Wiskunde, in de wiskunde werk je met feiten. Niet in de politiek en ook niet in de filosofie. Mijn meningen zijn geen feiten. Ze zijn ook niet onwrikbaar. Ze kunnen veranderen, in theorie. Ze zijn ook veranderd. Ik ben meer een plooibaar persoon. Ik heb ook een vrijere geest dan Baudet. Je ervaart nieuwe dingen, je krijgt nieuwe data tot je beschikking, leest bronnen en je mening verschuift een beetje. Dat gebeurt zo vaak. Ik zal wel altijd anarchist blijven, waarschijnlijk. Maar, ik zeg niet dat ik 'de waarheid' in pacht heb. Dit is slechts mijn waarheid.

2 Reacties
adriek
adriek25 okt. 2020 - 12:16

In de politiek werk je met feiten en met meningen. De kunst is om die twee te verenigen en - heel belangrijk - het onderscheid te blijven bewaren. Een mening is heel belangrijk, maar kan en mag een feit niet verbloemen. Je kunt heel goed stellen: ik weet dat het regent, maar toch gaan we vandaag fietsen ondanks dat we nat zullen worden. Je kunt niet stellen dat je kan fietsen én droog zult blijven omdat je nu eenmaal liever met droog weer fietst.

Aart van de aap
Aart van de aap25 okt. 2020 - 13:02

Ik denk dat de politiek niet over feiten en meningen gaat. Ik denk dat het vooral over macht gaat en klassenstrijd