Basisscholen moeten verder snijden in leraren
• 17-09-2012
• leestijd 2 minuten
Al 6000 banen verdwenen ... Oorzaak: Teruglopende overheidsbijdragen ... Gevolg: grotere klassen ... Scholen op platteland verdwijnen
Nederlandse basisscholen hebben vorig jaar al zesduizend banen geschrapt. Toch maken de meeste scholen nog verlies en moeten ze nog verder bezuinigen, zo meldt de Volkskrant maandag. De krant haalt een onderzoek van Deloitte aan waarin de jaarrekeningen van ruim 300 scholen werden bekeken. Een direct gevolg van de bezuinigingen is dat de klassen weer groter worden. Deloitte voorziet dat vooral scholen op het platteland zullen verdwijnen.
Het personeelsbestand van de basisscholen kromp met 5 procent veel sneller dan het aantal leerlingen (1 procent), schrijft de Volkskrant. De klassen zijn daardoor groter geworden. Ook op ondersteuning is bezuinigd. De oorzaak? De bijdragen van de overheid lopen terug.
De krant citeert Sjirk Huizinga van Deloitte:
Op sommige plaatsen gaat het heel hard. De meeste scholen maken nog steeds verlies, dus het zal nog wel even doorgaan.”
“De overheid maakt geen aanpassing op de realiteit. De btw-verhoging, stijgende energielasten en bezuinigingen op het voortgezet onderwijs kunnen straks nog meer banen gaan kosten.”
Huizinga vindt dat de scholen zelf wel steeds beter anticiperen op de bezuinigingen. “Er wordt minder verlies gemaakt dan we hadden verwacht.”
In het voortgezet onderwijs zijn de problemen minder groot. De scholen kunnen daar nog bezuinigen op materiaal en huisvesting. “In het basisonderwijs is alles al wegbezuinigd en moet nu wel in het aantal leraren worden gesneden”, zegt Harm van Gerven van de sectororganisatie PO-Raad. “Slechts 4 procent van de kosten zit in overhead, dus daar valt niet veel te halen.”
Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) ontkende in februari nog dat het verlies van duizenden arbeidsplaatsen het gevolg is van de ‘stille bezuinigingen’. Veel scholen hebben volgens haar meer leerkrachten in dienst dan op grond van hun leerlingenaantal mag. “Dat klopt niet”, zegt Van Gerven, “besturen hebben steeds geprobeerd de klassen te ontzien. Maar de rek is er nu helemaal uit.”