Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bas Eickhout: 'Wat Shell doet is onbegrijpelijk'

  •  
10-10-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
eickhout.png
Winnaar van de Duurzame Top 100: "De politiek is onmisbaar. Maar ik ben door de jaren heen wel activistischer geworden." 
Europarlementariër Bas Eickhout mag dan wel politicus zijn, in hem schuilt ook een activist die zich laat drijven door zijn woede op multinationals als Shell. Sinds vrijdag mag de GroenLinks politicus zich officieel de duurzaamste Nederlander noemen. Hij belandde op de eerste plaats in de Duurzame Top 100 van Dagblad Trouw.
Het is alweer voor de zesde keer dat Trouw op de Dag van de Duurzaamheid (10-10) de top honderd duurzame Nederlanders publiceert. In de duurzame lijst staan alle Nederlanders die opvallen in de wereld van de duurzaamheid. Dat kunnen particulieren zijn met een bijzonder initiatief, directeuren van goede doelen en groene organisaties, beleidsmakers en ondernemers.
Ieder jaar worden ongeveer vierhonderd namen tegen het licht gehouden door de redactie van de krant. Deze keer kwam Bas Eickhout als beste uit de bus. Eickhout, ook opiniemakers bij Joop werd vooral geprezen om zijn daadkracht.
Een van de belangrijke concrete redenen voor de keuze voor Eickhout is dat hij ervoor heeft gezorgd dat het gebruik van F-gassen, een superbroeikas in koelkasten, vriezers en airco’s, nu bij wet verboden is. Deze wet, die is aangenomen door het Europees Parlement, gaat ook overgenomen door de VS en China.
Trouw interviewde Eickhout over zijn eerste plaats en stelde hem onder andere de vraag hoe hij de stroperige politieke proces in Brussel. Daarover zegt hij onder andere:
Een bedrijf als Shell kiest er voor om de fossiele energie op te maken, ze willen zelfs in de Noordpool gaan boren naar olie. Hoe haal je het in je kop? Ik vind dat onbegrijpelijk. Ik zou nooit bij zo’n bedrijf kunnen werken. Er zijn ongetwijfeld mensen die het bedrijf van binnenuit willen veranderen, maar ik vrees dat dit een gepasseerd station is. Shell is een fossiel bedrijf, dat zo diep in fossiel zit dat ze niet meer terug kunnen. Voor mij is inmiddels duidelijk geworden dat dit soort bedrijven geen gêne kent, hun fossiele investeringen zullen moeten worden terugverdiend. Omzet en winst daar gaat het om. De publieke opinie weet dit niet, door de ongelooflijke invloed van de lobby voor bedrijfsbelangen. De politiek is daarom ook onmisbaar, politici moeten de morele grenzen stellen.
In de nieuwe top tien van de duurzame 100 staan onder andere de ondernemers Aart van Veller (nr 7), die met zijn bedrijf vandebron.nl consumenten de mogelijkheid geeft om hun energie rechtstreeks bij boeren te kopen en Bas van Abel (nr 9). Van Abel introduceerde de Fairphone in Nederland, een telefoon die is geproduceerd met respect voor mens en milieu.
Kritiek De Duurzame Top 100 zorgt ook ieder jaar weer voor flinke kritiek. Zo vinden de critici van de lijst het onbegrijpelijk dat ondernemers uit het bedrijfsleven, zoals Unilever-directeur Paul Polman, een plek in de top tien kunnen krijgen. Unilever heeft niets met duurzaamheid te maken, zo luidt de kritiek.
Ook vinden de critici het onterecht dat sommige namen het ene jaar hoog in de ranglijst staan en het andere jaar helemaal niet in de lijst voorkomen. Of opeens uit het niets in de top tien belanden, zoals dit jaar Daan Roosegaarde. Dat hoort niet bij een officiële ranglijst, dat is veel te willekeurig. Theo Bouwman, chef bij Trouw, zei hier een keer over in  een interview met Down To Earth magazine van Miliedefensie:
Het blijft zo dat je rijp en groen met elkaar vergelijkt. Je hebt zwaargewichten als Wijffels, Winsemius, Polman, daarnaast zijn er mensen die op lokaal niveau veel betekenen. Toch is het maar één lijst, we werken niet met categorieën. Dat maakt het wat arbitrair.
Feit blijft wel dat de krant het ieder jaar wel voor elkaar weet te krijgen om de discussie toe te spitsen op de vraag wat duurzaam eigenlijk is. En niet is.
Opvallend dit jaar is dat de koningin van top 100, Urgenda-directeur Marjan Minnesma, dit jaar helemaal niet in de lijst voorkomt. Minnesma stond drie jaar achter elkaar op de eerste plaats. Is zij opeens uit de gratie? Nee, zo blijkt aan het einde van het artikel op Trouw. Minnesma zit dit jaar in de jury van de ranglijst. En om dan jezelf op één te zetten….
Lees het hele interview met Bas Eickhout in Trouw.
CC foto: GroenLinks

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor