Asha ten Broeke over hoe seksisme wordt opgedrongen
Wetenschapsjournaliste en feministe Asha ten Broeke verzamelt voorbeelden van alledaags seksisme die laten zien hoe speelgoedmarketing kinderen in traditionele rolpatronen dwingt. Kort gezegd: Jongens worden neergezet als arts, meisjes als verpleegkundige
Aan tafel zit ook hersenwetenschapper Dick Swaab die vertelt dat diversiteit alom aanwezig is maar dat de scheiding tussen voorkeuren van jongens en meisjes onweerlegbaar is. Dat bepaalt ook het spelgedrag. De sturende invloed van de commercie op het ontwikkelen van dat gedrag is volgens Swaab verwaarloosbaar.
Asha ten Broeke stelt daar tegenover dat de variatie nu juist ontbreekt in het aanbod. Haar eigen kinderen bijvoorbeeld maken helemaal geen voor de hand liggende keuzes. Volgens Ten Broeke leidt het opleggen van de normen tot een ongelukkige jeugd voor kinderen die niet binnen de rolpatronen passen.
Aan tafel ook Telegraaf-journalist Paul Jansen die het maar vreemd vindt dat Ten Broeke zich er druk over maakt. Volgens hem is de inmiddels bereikte emancipatie van man en vrouw onomkeerbaar. Priester Roderick Vonhögen stelt dat volwassenen zich niet moeten bemoeien met wat kinderen leuk vinden, hij doelt daarbij op Ten Broeke. Ook het schrijverspaar Jessica Durlacher en Leon de Winter mengt zich in het gesprek. Durlacher meent dat je kinderen niet kunt beïnvloeden. Volgens De Winter is het probleem van rolpatronen op te lossen met marktwerking.